فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 90 (تابستان 1396)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 90 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدحسین زارعی، محمد اسدی نژاد جمالی صفحات 5-34
    با گذر اروپا از قرون وسطی و پیدایش موج افکار دگراندیشانه ای مانند خردگرایی و اومانیسم و تاثیرات انقلاب صنعتی در جوامع غربی، اندیشه حق تعیین سرنوشت و اداره امور جامعه سیاسی توسط خود مردم به الگوی بی بدیل دمکراسی منتهی شد. ازاین رو شکل گیری زندگی شهری و افزایش چشمگیر جمعیت، نحوه اعمال حاکمیت مردم را در مرکز توجهات قرار داد.
    مهم ترین نهادی که برای اداره کشور با اتکا به آرای عمومی مورد توجه قرار گرفت، پارلمان بود. نهادی برآمده از خواست اکثریت با دو کارویژه مهم قانونگذاری و نظارت. اما مسئله به همین سادگی نبود؛ تبیین حقوقی نهادهای سیاسی برای تمشیت امور جامعه سیاسی مبتنی بر حکومت اکثریت با رعایت حقوق اقلیت و لحاظ کردن مولفه های مهمی از قبیل کارآمدی، مشروعیت و ثبات سیاسی با در نظر گرفتن فرهنگ سیاسی هر کشوری، کار را دشوار می کرد.
    از این رو، نوع ساختار قوه مقننه و نحوه شکل گیری اعضای این نهاد به یکی از دغدغه های اصلی اندیشمندان حقوق اساسی و علوم سیاسی تبدیل شد. اینکه پارلمان به عنوان تجلی اراده ملت چگونه باید شکل گیرد که هم اصول حکومت دمکراتیک در آن لحاظ و هم عناصر حکمرانی خوب تامین شود و در نتیجه کارآمدی، ثبات و مشروعیت سیاسی نظام حاکم تضمین گردد. نظام قانونگذاری تک مجلسی یا چندمجلسی، روش عضویت در آنها و شیوه تقسیم وظایف و اختیارات یکی از طرقی است که ملاحظات پیشین را دربر خواهد گرفت. لذا کنکاش درباره این موضوع می تواند ما را به نتایجی مفید پیرامون طراحی ساختار حقوق اساسی متناسب، نظام قانونگذاری کارآمد و حکمرانی موثر برساند.
    کلیدواژگان: قوه مقننه، نظام قانونگذاری نظام دومجلسی، حقوق اساسی، حکمرانی
  • تیمور محمدی، سیدهادی موسوی نیک، شعله باقری پرمهر، محمدرضا عبداللهی، حانیه زیادلو صفحات 35-72
    هدف پژوهش حاضر ارائه ساختاری از روابط بلندمدت میان متغیرهای کلیدی اقتصادی در چارچوب الگوی تصحیح خطای برداری با متغیرهای برونزا (VECX)[1] برای داده های فصلی طی دوره زمانی 1392-1374 است. نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت نقدینگی و درآمدهای دلاری نفتی حقیقی بر تولید حقیقی است. همچنین نتایج مدل با تایید وجود پدیده تسلط سیاست مالی بر سیاست پولی در اقتصاد کشور حاکی از آن است که 1درصد افزایش در کسری بودجه بدون نفت دولت، می تواند به افزایش 46/0 درصدی مانده حقیقی پول منجر شود. نتایج نشان می دهد افزایش تولید حقیقی، نرخ ارز حقیقی را کاهش و افزایش نقدینگی حقیقی نرخ ارز حقیقی را افزایش می دهد.
    [1]. Vector Error Correction Model with Exogenous Variable (VECX)
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، روابط بلندمدت، الگوی تصحیح خطای برداری
  • ستار مهربان، حسین راغفر صفحات 73-101
    سازمان تامین اجتماعی با مالکیت بیش از 10 درصد تخت های بیمارستانی کشور، در سال 1393 با افزایش 52/2 درصدی هزینه های درمانی روبه رو شده است. از سویی مراکز درمانی به عنوان بزرگ ترین واحدهای مصرف کننده منابع در نظام سلامت عملکرد یکسان و کارایی ندارند. مشخص کردن مراکز ناکارا و تشخیص نقاط ضعف در فرایند عملکرد جهت استفاده موثر از منابع و بهبود خدمت رسانی حیاتی است. بنابراین هدف، مطالعه ارزیابی کارایی مراکز درمانی سازمان در مقیاس استانی و توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی برای دوره زمانی 1391 تا 1393 است که از روش تحلیل پوششی داده ها[1] و نرم افزار MaxDEA استفاده شده است. متوسط کارایی فنی مراکز درمانی تامین اجتماعی در دوره مورد مطالعه به ترتیب 0/944، 0/945 و 0/92 است و امکان کاهش در منابع اولیه بدون تغییر در سطح ستانده های به دست آمده به میزان 5/6، 5/5 و 8 درصد وجود دارد. به رغم کارایی بالای مراکز درمانی، وجود انباره های نامطلوب مخصوصا در نیروی انسانی، نشان از ناکارایی تخصیصی دارد که باعث افزایش هزینه های پرسنلی و درمانی سازمان می شود. سازمان باید بر اساس شاخص های استاندارد در حوزه نیروی انسانی همانند پرستار و پزشک به تخت فعال، نیرو جذب کند. استفاده ناکارآمد از تخت فعال نیز باعث کاهش درآمد مراکز و افزایش هزینه ها می شود.
    [1]. Data Envelopment Analysis (DEA)
    کلیدواژگان: مراکز درمانی، کارایی فنی، تحلیل پوششی داده ها، سازمان تامین اجتماعی
  • حمیدرضا فعال جو، احمد ملابهرامی، حسین امیری صفحات 101-124
    این مقاله به بررسی تاثیر نرخ بیکاری، نابرابری درآمد، تورم، نسبت شهرنشینی، نرخ رشد سالانه طلاق و نرخ رشد سالانه بودجه دستگاه قضایی بر جرم در ایران در قالب مدل غیرخطی مارکف سوئیچینگ و با استفاده از داده های سری زمانی سالانه طی دوره زمانی 1363 تا 1392 می پردازد. نتایج نشان می دهد رابطه نرخ رشد جرایم با متغیرهای توضیحی مذکور غیرخطی است. همچنین نرخ بیکاری، نابرابری درآمدی، نرخ تورم، نسبت شهرنشینی و نرخ رشد طلاق در هر دو فاز حدی صفر (نرخ رشد پایین جرم) و فاز حدی یک (نرخ رشد بالای جرم) اثر مثبت و منفی بر رشد جرایم در ایران دارند و تنها متغیر رشد بودجه سالانه دستگاه قضایی بر رشد جرایم تاثیر معنادار منفی در هر دو فاز دارد. نسبت شهرنشینی، نرخ بیکاری و تورم در فاز حدی صفر (دوره های نرخ رشد پایین وقوع جرایم) به ترتیب بالاترین تاثیر را بر نرخ رشد وقوع جرایم دارند. در فاز حدی یک (دوره های نرخ رشد پایین وقوع جرایم)، تورم، نسبت شهرنشینی و نرخ رشد طلاق به ترتیب بالاترین تاثیر را بر وقوع جرایم دارند. بر اساس نتایج حاصل از تخمین مارکف سوئیچینگ، احتمال ماندگاری در فاز حدی صفر، 50 درصد و احتمال گذر از این فاز به فاز حدی یک، 48 درصد است. بر پایه آزمون های نیکویی برازش ، مدل مارکف سوئیچینگ از عملکرد مناسب جهت مدل سازی ارتباط مذکور است.
    کلیدواژگان: نرخ بیکاری، نابرابری درآمد، جرم، اثر فرصت، اثر انگیزشی، مدل مارکف سوئیچینگ
  • علیرضا معطوفی، مرتضی دنکوب صفحات 125-156
    برای ایجاد یک توسعه ی همه جانبه و پایدار و همچنین جایگزینی منابع جدید کسب درآمد به جای منابع نفتی نیازمند استفاده از تمامی امکانات کشور می باشیم. در این راستا موضوع محیط زیست به عنوان یکی از عناصر مهم در ترکیب اقتصادی و فرهنگی کشور محسوب می شود. به طوری که در بخشی از ابلاغیه مقام معظم رهبری در خصوص سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق1404 ، به عنوان نیاز اساسی کشور مورد تاکید قرار گرفته است. بر این اساس پژوهش حاضر در نظر دارد با توجه به ادبیات پژوهش به شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر خط مشی گذاری و سیاست گذاری زیست محیطی با استفاده از روشANP بپردازد. یافته های پژوهش حاضر ضمن داشتن سهم مناسبی در ادبیات پژوهش کشور، ابزار مفیدی را در اختیار سایر پژوهشگران و مدیران حوزه مورد بررسی قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، خط مشی گذاری زیست محیطی، توسعه پایدار، تدوین خط مشی
  • سید رضا موسوی نیا صفحات 157-182
    معضل امنیت در دولت های ایرانی طی سده های گذشته، پیوسته و مهم ترین اولویت را تشکیل داده است. هرگاه حکومت مرکزی ایران دچار ضعف شده، تجاوزات سرزمینی ازسوی کشورهای متخاصم هم آغاز شده است. تدبیر دولت های ایران تا پیش از انقلاب اسلامی مبادله تجارت در برابر امنیت بود اما در اکثر مواقع این مبادله منجر به ناامنی بیشتر برای ایران می شد. مسئله اصلی این پژوهش این است که آیا سیاست های امنیتی جمهوری اسلامی به خصوص پس از شبه انقلاب های عربی 2011 توانسته است مبادله تجارت امنیت را در روابط خارجی ایران تغییر دهد؟ (سوال پژوهش) ازاین رو با مطالعه روند تاریخی مبادله تجارت امنیت در روابط خارجی ایران با قدرت های بزرگ طی پنج سده اخیر به شیوه تطبیقی تبیینی نشان می دهد: (روش پژوهش) جمهوری اسلامی با اتخاذ راهبرد استقلال سیاسی و عدم تعهد به قدرت های بزرگ طی 38 سال در بعد امنیتی موفق شده است به بازیگری مهم و تاثیرگذار در سطح منطقه ای تبدیل شود، به گونه ای که بسیاری از معادلات امنیتی در خاورمیانه بدون خواست و اراده ایران حل و فصل نمی شود. مهم تر آنکه ، روند امنیتی سازی جمهوری اسلامی ایران از بازدارندگی به سلبی و سپس سلبی ایجابی، (به خصوص پس از شبه انقلاب های عربی) توانسته است شرایط را برای تغییر مبادله تاریخی امتیاز تجاری تمنای امنیت، به بهره امنیتی امتیاز تجاری فراهم کند (فرضیه پژوهش). به گونه ای که اکنون نظام سرمایه داری نیازمند نقش امنیتی ایران در منطقه است و آماده است در قبال نقش ثبات زایی و امنیتی در مبارزه با تهدیدهای تروریستی، امتیاز تجاری و سیاسی به ایران واگذار کند (یافته های پژوهش).
    کلیدواژگان: دولت ایرانی، امنیت، امتیاز تجاری، گسست تاریخی، انقلاب اسلامی
  • سید مرتضی هژبرالساداتی، علیرضا پویا صفحات 183-206
    تحقیقات متعدد نشان می دهند رخدادهای سیاسی از جهات مختلف بر بورس اوراق بهادار تاثیر گذارند. یکی از رخداد های سیاسی حائز اهمیت برای جمهوری اسلامی، مذاکرات هسته ای با گروه 1+5 است که در راستای حل محدودیت ها و تحریم های اعمال شده علیه جمهوری اسلامی برگزار می شود. به نظر می رسد با عنایت به تاثیر تحریم ها بر تراز تجاری، تامین ارز و... و همچنین نظارت دقیق سرمایه گذاران بر تحولات اقتصادی کلان و سیاسی کشور، برگزاری مذاکرات هسته ای می تواند بر بورس اوراق بهادار تهران تاثیر گذار باشد. این تحقیق به دنبال بررسی تغییرات قیمتی سهام و خوشه بندی شاخص گروه های صنعت برمبنای عکس العمل سرمایه گذاران در بازار سرمایه با رویکرد بازده روزانه است. به این منظور از پانل دیتا با 28 مقطع و 1422 روز استفاده و گروه های مختلف صنعت براساس بازده غیر نرمال کسب شده خوشه بندی می شوند. نتایج این تحقیق نشان می دهد گروه های صنعت موجود در بورس اوراق بهادار در سه خوشه با عکس العمل منفی، عکس العمل مثبت کم و عکس العمل مثبت زیاد بخش بندی می شوند. به منظور بررسی سطح تمایز و اعتبار خوشه بندی از تحلیل تشخیصی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: آرایه شناسی، بازده روزانه، شاخص صنایع، مذاکرات هسته ای، بورس اوراق بهادار تهران
  • سید صادق موسوی، مهدی ملایی صفحات 207-236
    ضمانت اجرا مهم ترین رکن یک قاعده حقوقی را تشکیل می دهد. نقض قاعده حقوقی اعم از اینکه قانونی یا قراردادی باشد، ضمانت اجرا را به دنبال خواهد داشت. درخصوص قراردادها ضرورت ضمانت اجرا، دوچندان می شود؛ زیرا قرارداد مهم ترین ابزار انتقال ثروت و توسعه روابط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جوامع بشری است. ازسویی، روش شناسی بسان نقشه هر علم است که ما را به نحو صحیح، منطقی و با سرعتی معقول به مقصود نهایی یعنی تجزیه و تبیین واقعی (نه توهمی) آن علم می رساند. طراحی روش شناسی ضمانت اجرای مطلوب قراردادها از چند جهت ضروری است: نخست آنکه حقوق قراردادها به دلیل مواجه بودن با یک موجود چند بعدی به نام انسان، پدیده ای کیفی محسوب شده و مرزهای آن بسیار مبهم و ناشناخته بوده و فقدان نقشه دقیق موجب وارد شدن ناخودآگاه در علم دیگر می شود. دوم آنکه متاسفانه به دلیل فقدان یک روش شناسی مطلوب درخصوص ضمانت اجرای قراردادها، ضمانت اجراهای فعلی دارای آسیب های زیادی بوده و اصولا ناکارآمد می باشند و جوابگوی نیازهای فراوان عصر حاضر نیستند.
    مطابق فرضیه حاضر و به موجب روش شناسی صحیح، ضمانت اجرای نقض قرارداد باید به نحوی باشد که بیشترین کارایی حقوقی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و... را نصیب فرد و جامعه کند. در این راستا شایسته است ضمانت اجرای مطلوب مبتنی بر الگوی اسلامی ایرانی بوده و بیانات مقام معظم رهبری نیز در آن لحاظ شود.
    کلیدواژگان: روش شناسی، قرارداد، قانون، ضمانت اجرا، حقوق، کارایی
  • حامد دهقانان، محسن جلالی صفحات 237-270
    صاحبان کسب و کار، تولیدکنندگان، سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی در فعالیت های خود با مخاطراتی روبه رو می باشند که مستلزم مدیریت صحیح ریسک های مرتبط با فعالیت مالی آنهاست. این افراد برای تضمین فعالیت های مالی خود می توانند به سه نهاد بانک، شرکت بیمه و صندوق ضمانت سرمایه گذاری مراجعه و از ابزارها و محصولات آنها گزینه ای انتخاب کنند. هدف مقاله این است که از دیدگاه فعالان اقتصادی و خود این نهادها، ابزارهای سه گانه : 1. بانک (ضمانت نامه های مرتبط)، 2. شرکت بیمه (بیمه نامه های مرتبط)، 3. صندوق ضمانت سرمایه گذاری (ضمانت نامه و بیمه نامه های مرتبط) اولویت بندی شده و عوامل موثر بر انتخاب آنها نیز تبیین و رتبه بندی شوند. این اولویت بندی از طریق فرایند تحلیل سلسله مراتبی صورت پذیرفته است. ابتدا با استفاده از مطالعات اولیه و منابع کتابخانه ای مدل اولیه تحقیق به دست آمد و سپس با استفاده از مصاحبه دلفی با اساتید دانشگاه و خبرگان بانکی و بیمه ای مدل نهایی تحقیق به دست آمد. نمونه تحقیق نیز بانک توسعه تعاون، بیمه تعاون و صندوق ضمانت تعاون است.
    طی این پژوهش، معیارهای موثر بر انتخاب بهترین ابزار و نهاد تضمین سرمایه گذاری ها تحت عناوین کارمزد (یا حق بیمه)، سهولت صدور، تضمینات، فرانشیز، نوع کسب و کار، پشتیبانی قوانین و مقررات و تعداد شعب و دفاتر (دسترسی) شناسایی و سپس به ترتیب اهمیت اولویت بندی شد که معیار وثایق بالاترین اولویت را کسب کرد. همچنین این تحقیق نشان داد که ابزارها و خدمات صادره توسط شرکت بیمه در بین گزینه ها بالاترین ترجیح را دارد.
    کلیدواژگان: فرایندتحلیل سلسله مراتبی، بانک، صندوق ضمانت سرمایه گذاری، بیمه
  • احمد حکیم جوادی، محمدرضا پاسبان صفحات 271-308
    مقررات کنترل ادغام در نظام های حقوقی اتحادیه اروپا و ایران، از یک منظر به دو دسته مقررات ناظر بر ضابطه ماهوی کنترل ادغام ها و مقررات شکلی، قابل تقسیم هستند. بررسی مقررات ماهوی در نظام حقوقی اتحادیه اروپا نشان می دهد که این نظام، درخصوص کنترل همه نوع ادغام ها، اعم از واقعی و عملی، ضابطه ای واحد و البته متفاوت با سایر رویه های ضدرقابتی شناسایی کرده که عبارت است از ضابطه ماهوی «ایجاد مانع عمده در رقابت موثر» و ممکن است به موجب عوامل مختلف، از جمله «ایجاد یا تقویت وضعیت مسلط» و...محقق شود؛ اما نظام حقوقی ایران درخصوص ادغام های واقعی و عملی دو ضابطه متفاوت را شناسایی کرده است به نحوی که درخصوص ادغام های واقعی، ضابطه ماهوی «ایجاد تمرکز شدید»، و درخصوص ادغام های عملی، ضابطه ماهوی «اخلال در رقابت» را مقرر کرده است.
    علاوه بر این، قانونگذار ایران، رعایت الزامات و مقررات عام درباره رویه های ضدرقابتی را درخصوص «ادغام های واقعی» نیز ضروری دانسته است حال آنکه در نظام حقوقی اتحادیه اروپا، مقررات خاص و ویژه ای برای کنترل ادغام ها ازمنظر حقوق رقابت وضع شده و به وضوح، عدم شمول مقررات عام راجع به فعالیت های ضدرقابتی بر کنترل ادغام ها مورد تصریح قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ادغام واقعی، ادغام عملی، کنترل ادغام، ضابطه ماهوی، حقوق رقابت
  • سعید راسخی، ثریا محمدی صفحات 309-336
    گردشگری بزرگ ترین صنعت خدماتی جهان از نظر درآمد زایی شناخته شده است،به طوری که رشد آن تغییرات اجتماعی و اقتصادی زیادی را در پی دارد.توسعه صنعت گردشگری برای کشورهای در حال توسعه که بامعضلاتی چون درآمد سرانه نسبتا پایین، توزیع نامناسب درآمد،نرخ فلاکت (مجموع نرخ های بیکاری و تورم) قابل توجه،محدودیت منابع ارزی و اقتصاد تک محصولی مواجه اند، از اهمیت فراوانی برخوردار است. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی تاثیر گردشگری بر توزیع درآمد است. برای این منظور، از داده های تابلویی مجموعه کشورهای گروه دی هشت (شامل ایران) طی دوره زمانی 2013-2000 استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد الگوی داده های تابلویی نشان می دهد، توسعه گردشگری و باز بودن تجارت اثر مثبت و معنادار بر توزیع درآمد دارند. در مقابل، براساس سایر نتایج مطالعه حاضر، شاخص فلاکت و بحران اقتصاد جهانی، نابرابری درآمدی را افزایش می دهند. در مجموع و براساس نتایج تحقیق حاضر، اگرچه توسعه گردشگری و باز بودن تجارت می تواند موجب بهبود توزیع درآمد شود، ولی افزایش مقاومت اقتصادی در برابر بحران های اقتصادی داخلی و بین المللی ضروری است.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، توزیع درآمد، داده های تابلویی، کشورهای گروه دی هشت، ایران
  • رسول افضلی، عادل انصاری صفحات 337-358
    همگرایی منطقه ای فرایندی است که به صورت تدریجی شکل می گیرد و به تشریح این امر توجه دارد که چگونه و چرا دولت ها از داشتن حاکمیت کامل دست می کشند و روش های جدیدی را برای رفع اختلاف های میان خود به کار می برند. سازمان اکو از زمان تاسیس نتوانسته است موفقیت شایانی به دست آورد. پژوهش حاضر بر محور این پرسش شکل می گیرد که چه عاملی بیشترین نقش را در عدم همگرایی منطقه ای در سازمان اکو داشته است؟و در پاسخ به این سوال این فرضیه مطرح شد که به نظر می رسد نادیده گرفتن کارکردهای فضایی و جغرافیایی در ایجاد همگرایی مهم ترین عامل عدم همگرایی منطقه ای در سازمان اکو بوده است. ازاین رو پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و به شیوه ای اسنادی به بررسی چالش ها و فرصت های همگرایی کشورهای عضو اکو پرداخته است. نتایج تحقیق نشان دهنده تاثیر منفی چالش های جغرافیایی بر مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در همکاری و همگرایی اعضای اکو و همچنین مغفول ماندن فرصت های جغرافیایی در فرایند همگرایی است.
    کلیدواژگان: همگرایی، واگرایی، اکو، کارکردگرایی، عوامل جغرافیایی
|
  • Mohammad Hossein Zarei, Mohammad Asadi Nejaad Pages 5-34
    With End of the Medieval Age as well as the emergence of such ideas as rationalism and humanism, not least Industrial Revolution, national self-determination and popular sovereignty led to an unique model for democracy. Urbanization and population growth problematized how to exercise popular sovereignty.
    In the meanwile, parliament has been the most important institution based on popular votes, having notable functions, including legislation and oversight. However, it is difficult to govern political institutions based on majority rule, to consider minority rights, and to proceed imperatives as effectiveness, legitimacy, and political stability.
    Thus, political and legal scholars have focused on legislative structure and its members, as well as its formation. It is necessary that parliament is established according to democratic principles and in terms of good governance, and effectiveness, legitimacy, and political stability is gauranted.
    Uni-chamberal and multi-chamberal legislative system, way of membership in them, and way of dividing functions and powers are among measures covering above-mentioned considerations. A research on this issue can lead us to structure an appropriate constitutional law, an efficient legislative and a effective governance.
  • Teymoor Mohamadi, Seyed Hadi Mousavi Nik, Sholeh Bagheri Pormehr, Mohammadreza Abdolahi, Hanieh Ziadlu Pages 35-72
    This study aims to provide a mechanism on long-term relationships between key economic variables, drawing on a vector error correction model with exogenous variables (SVECM). In doing so, quarterly data for the period 1374-1392 has been used to survey the long-run relationship between GDP, real liquidity, exchange rate, price index, a weighted average of foreign countrie's production, oil export earnings and government deficit.
    The results show a positive impact in real liquidity's increase on output. The long-term effect of oil export earnings - due to its role in formation of capital- on production was positive, meaning that these earnings play an important role, even in long-term, in economic growth. Results confirmed the existence of fiscal dominance in monetary policy formulation, since 1% increase in non-oil government budget deficit could lead to an 0.46% increase in real liquidity. The results show that an increase in real output and real liquidity, respectively, could decease and increase the real exchange rate. In long run, oil revenues has positive effect on real exchange rate, due to an increase in government controls on nominal exchange rate, that in turn can e caused by government budget's dependency on oil revenues, or cheap imports because of low exchange rate price.
    Keywords: Iranian economy, Long-term Relationship, Structural Vector Error Correction Model (SVECM)
  • Sattar Mehraban, Hossein Raghfar Pages 73-101
    Owning more than 10 percent of hospital beds in Iran, Social Security Organization has faced a %52/2 increase in health care costs in 2014. health centers, as the largest consumer of resources within the health system, are not same in performance and efficiency. It is critical to distinguish inefficient health centers and to identify weaknesses in the performance process in order to use resources effectively and improve services. In doing so, This study aims to evaluate the efficiency of SSO’s health centers in the provincial scale. This paper is a cross-sectional and descriptive-analytical study covering years 2012-2014. In order to assess the efficiency, data envelopment analysisas well as MaxDEA software have been used. The average technical efficiency of SSO-related health centers during years 2012-2014 was 0.944, 0.945 and 0.92 respectively and the possibility of decrease in the primary sources without any change in the obtained outputs level were 5.6, 5.5 and 8 percent. Despite the health centers’ high efficiency scores, there were unfavorable slacks, not least in human resources, indicating that there is an inefficient allocation, that in turn increases the staff and medical costs. The SSO should employ human resources such as nurses and physicians to bed in terms of accepted standards.. Inefficient use of beds in health centers may lead to an increase in costs and a decrease in earnings.
    Keywords: Health Centers, Technical Efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA), Social Security Organization
  • Hamid Reza Faaljoo, Ahmad Mollabahrami, Hossein Amiri Pages 101-124
    This study examines the effects of “unemployment, income inequality, inflation, urbanization, annual growth rate of divorce, and annual growth rate of budget allocated for judicial system” on crime in Iran, based on a non-linear Markov-Switching model used for annual time series data during 1984 to 2013. The results show that there is a non-linear relationship between growth rate of crimes and the mentioned explanatory variables. In the other hand, results based on a regression estimation show that the rate of unemployment, income inequality, inflation, the extent of urbanization, and the growth rate of divorce, in both zero phase (low crime rate) and one phase (high growth rate of crime), have significant positive effects on growth rate of crimes. The results show that the urbanization, unemployment and inflation at zero phase (low crime rate periods) have the highest impact on growth rates of crime, as every one percent increase in the urbanization, unemployment and inflation lead to 1.46, 0.99 and 0.97 percent increase in growth rate of crime in Iran, respectively.In the phase one (low crime rate periods), inflation, urbanization and the growth rate of divorce have highest impact on crime in Iran, as every one percent increase in the three variables leads to 2.54, 2.30 and 2.15 percent increase in growth rate of crime in Iran.
    According to the results of an estimation in terms of Markov-Switching Model, probability of the zero phase is equal to 50%, and probability of transition from zero phase to one phase is equal to 48 percent. According to goodness of fit tests, Markov-Switching model is suitable for modeling the mentioned relationships.
  • Ali Reza Matoofi, Morteza Dankoob Pages 125-156
    All facilities need to be used for creating a comprehensive and sustainable development and replacing oil resources with new revenue ones. In this context, environment is considered an important economic and cultural element in our country, so that it has been emphasized as a basic requirement on the part of the Supreme Leader’ proclamation regarding the outlook horizon of Islamic Republic of Iran in 1404. According to the research literature, the present study seeks to identify and prioritize the factors influencing policy and environmental policy by using ANP. The findings suggest that “environment as a priority for representative specially Parliament Environment Faction and Agriculture Committee”, “decision- and policy-makers’ support from the natural resources and environment” and “environmental diplomacy development” respectively are three sub-criteria with the greatest impact on environmental policy. The results obtained in this study are a useful tool for other researchers and managers in the field.
    Keywords: Environment, Environmental Policy, sustainable development, Policy Formulation
  • Seyyed Reza Mousavinia Pages 157-182
    Security dilemma has been the most important and the first priority of Iranian states during the last five centuries. Whenever the central government weakened, the foreign enemies violated territory of Iranian states. Although Iranian governments announced, it would not interfere in world wars I&II and remain neutralism, but its territory has been occupied by great powers during the world wars I&II. Iran's security has also been impressed in the cold war because of the rival between east and the west. The strategy of Iranian states before Islamic revolution was offering commercial advantage to great power in order to receive security gain and balance making trend by great powers. Considering history confirms that in the most of the times, this strategy was failed. They offered commercial advantage but could not balance their rivals and foreign enemies by great powers. Iranian foreign policy has been changed after Islamic revolution. Islamic republic constituted nonalignment Strategy. Iran in the shadow of this strategy and self-help in security seeking, converts to one of the great security power in the Middle East. After Arab spring the security dilemma has been complicated in Middle East where even Obama dreads to interfere in the Syria. On the other hand terrorism threats U.E so they necessitous need to confront against terrorism in the region. As U.E could not confront terrorism without U.S it really need Iran to use its leverage and conflict with terrorism and stabilize Middle East. U.E is ready to offer commercial and political advantages in order to receive security from Iran. This is the radical break in the Iran foreign relations with great power.
    Keywords: security, Iranian state, Commercial, Advantage
  • Seyyed Morteza Hajbrossadati, Ali Reza Pooya Pages 183-206
    Various studies show that political events affect stock exchanges in different ways. One of the most important political events for I. R. Iran was nuclear talks with G5, running to solve limitations and sanctions imposed on Iran. Given the effects of sanctions on Iranian macro-economics, especially exchange rate and trade balance, Nuclear Talks affected on Tehran stock exchange. Drawing “daily return” approach, this study aims to capture the reaction of invertors working in stock market and to examine changes in stock price and indices as sign of their attitude toward nuclear talks. In doing so, having employed a panel data of 28 cross-section during 1422 days, abnormal return of industries is used for clustering them through a cluster analysis. Findings show that, given abnormal return of each industry, we shall have three groups including high positive reaction, low positive reaction, and negative reaction. These groups consist of 2, 22 and 4 members, respectively. In this context, discriminant analysis is used to evaluate the distinction level and creditability of clustering.
    Keywords: Taxonomy, Daily Return, Industry Index, Nuclear Talks, Tehran Stock Exchange
  • Seyyed Sadegh Mousavi, Mahdi Moulaei Pages 207-236
    Sanction is most important element of a legal rule. Violation of legal rules - whether legal or contractual - will have to follow sanctions. About contract, need for enforcements has increased, since contract is the most important tool for the transfer of wealth, and development of economic, social, political, cultural relations. In the meanwile, designing a methodology on appropriate “contract sanction” is essential in two ways. First, facing with human as a multifaceted social being, contract law is a qualitative area with vague boundaries and no exact map. Secondly, due to an appropriate methodology on contract sanction, existing sanctions have some great weaknesses and are basically ineffective. Contract sanction should give any individual or society the most effective legal, economic, cultural, social, political efficiency. Thus, we need a correct way to achieve this important issue.in this context, an appropriate sanction should be based on an Islamic-Iranian model and take into account the Supreme Leader's remarks.
    Keywords: Methodology, Contract Sanction, Efficiency, Legal System, the Islamic Republic of Iran
  • Hamed Dehghanan, Mohsen Jalali Pages 237-270
    In carrying out their daily activities business owners, developers, investors and economic activists face many risks, requiring proper management of risks related to their financial activities. In order to ensure their financial activities and investments, they can resort to "banks", "insurance companies" and "investment guarantee funds" and choose their prefered tools and products. In this context, this paper aims to prioritize types of LC and guarantees, insurance policy, and guarantees credit, and to explain and rank the factors influencing their choices, from the perspective of economic activists and the institutions themselves This Ranking is carried out by Analytical Hierarchy Process(AHP), using library resources and Delphi interviews with university professors and experts in banking and insurance sectors. the sample in this paper is the Cooperative Development Bank, Cooperative Insurance, and Cooperation Investment Guarantee Fund. In this study, criteria for choosing the best tools and the guaranteed investments under such headings as fees (or premium), simplicity and ease of issuance, collaterals and guarantees, franchise, business type (small, medium, large), support rules & regulations and the number of branches and offices (access) are identified and then ranked in order of importance, and in the meanwile, the criteria for collaterals received the highest priority. The study also shows that tools and services issued by the insurance company have the highest priority among the options.
    Keywords: AHP, Bank, Guaranteed Investment fund, Insurance
  • Ahmad Hakim Javadi, Mohammad Reza Paseban Pages 271-308
    From one perspective, provisions regarding the merger control in Iran and EU legal systems can be divided into two categories: "substantial provisions" and "procedural provisions".In order to control all types of concentrations including merger and takeover, EU has recognized a same test albeit different from other anti-competitive practices named as "Significantly Impede Effective Competition (SIEC)", which may be materialized as a result of various practices such as "creation or strengthening of a dominant position". On the other hand, Iranian legal system has recognized two different test on merger and takeover: "creation of Intense concentration" on merger and "distortion of competition" on takeover. Moreover Iranian legal system has provided the public provisions on anti-competitive practices as well as on mergers, while EU legal system has provided special and different provisions for merger control from competition law point of view rather than other anti-competitive practices. This article seeks to compare provisions of mentioned legal systems and to describe defects of provisions of Iranian legal system and make recommendation about it In this regard.
    Keywords: Merger, Takeover, Merger Control, Substantial Test, Competition Law
  • Said Rasekhi, Sorayya Mohammadi Pages 309-336
    Tourism is seen as the biggest service sector in the world interm of income in such a way that its development has inspired significant social and economic changes. The development of the tourism industry is of great importance for developing countries that are faced with challenges such as low income per capita, inappropriate distribution of income, significant misery index (combination of unemployment and inflation indexes), limited currencies, and single-product economy. This paper aims to investigate the impacts of tourism on the distribution of income. For this purpose, the panel data for the set of countries called D-8 (including Iran) during 2000-2013 have been used. Findings of the study, based on an estimation of panel data model, indicate that tourism and trade openness have a positive impact on the distribution of income in D-8 countries. According to these findings, economy openness, particularly in tourism that has significant impacts on income within tourism destinations, and could help the improvement of income distribution in the countries. On the other hand, based on other findings in this study, the misery index and global economic crisis increase income inequalities. Overall, although development of tourism and trade openness could improve the distribution of income, enhancing the economic resistance against domestic and international economic crises is essential.
    Keywords: Tourism, Income Distribution, Panel Data, D-8 Countries, Iran
  • Rasool Afzali, Adel Ansari Pages 337-358
    Regional integration is a process that gradually takes shape and shows how and why states hands off full sovereignty and at the same time achieve new ways to resolve disputes among themselves. In this Framework, since ECO has not been able to gain a notable success, the paper seeks to explain this situation.
    It can be claimed that Absence of geographical and spatial functions shaping integration is the most important factor in the lack of regional integration in ECO.
    Using the descriptive-analytical method and functionalist theory this study is going to examine the challenges and opportunities of integration among ECO members. The results indicate the negative impact of the geographical challenges and their adverse role in political, economic and cultural processes shaping cooperation and integration in Member States and disregard for the geographical opportunities in the integration process.
    Keywords: Integration, Divergence, ECO, Functionalism, Geographical factors