فهرست مطالب

اقیانوس شناسی - پیاپی 29 (بهار 1396)

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 29 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احسان اسفندیاری، محمدعلی سالاری علی آبادی، نسرین سخایی *، تورج ولی نسب، جواد حسینی صفحات 1-7
    در مقاله حاضر 310 نمونه از گونه ماهی یال اسبی سر بزرگ در مناطق آبهای چابهار، شرق تنگه هرمز، غرب تنگه هرمز و آبهای بوشهر با استفاده از روش ترال، صید شدند و مورد تجزیه و تحلیل های ریخت شناسی و ریزماهواره ای قرار گرفتند. با استفاده از نرم افزارهای SPSS، نسخه 20 و Primer، نسخه 5، صفات ریختی تجزیه و تحلیل شدند و میزان شباهت جمعیت ها و افراد مشخص گردیدند. در بررسی ریزماهواره ها میانگین شمار آلل به ازای جمعیت، 00/7 مشاهده شد. همچنین شمار آللی به ازای جایگاه آللی، 15-3 آلل بدست آمد و با میانگین 17/7 و میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب 32/0 و 75/0 بود. از 7 جایگاه بررسی شده، 6 جایگاه از ترازمندی هاردی-واینبرگ انحراف داشتند. بیشترین مقدار Fst بر اساس آزمون AMOVA بین جمعیت غرب تنگه هرمز با جمعیت مربوط به آبهای چابهار 145/0 و کمترین Fst در بین جمعیت های آب های بوشهر و آب های چابهار 095/0 بوده است.
    کلیدواژگان: ماهی یال اسبی سر بزرگ، ریخت شناسی، ریزماهواره، ساختار جمعیت، خلیج فارس و دریای عمان
  • هادی گریوانی*، عبدالمجید نادری بنی، مجید پورکرمان، صدیقه امجدی صفحات 9-15
    نوع و میزان کانی های رسی مهمترین عامل در تعیین رفتار پلاستیک خاک ها و در نتیجه حدود آتربرگ آنها به شمار می آید. اما عوامل دیگری مانند میزان مواد آلی و میزان کربناتها نیز به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در این رفتار خاکها موثر هستند. در این مقاله به منظور بررسی تاثیر میزان کربناتها و مواد آلی موجود در رسوبات بستر دریا، آزمایش های تعیین این فاکتورها و نیز آزمایش های حد روانی و حد خمیری روی نمونه های به دست آمده از نیمه شمالی خلیج فارس انجام گردید و نقشه پهنه بندی این پارامترها در گستره مورد مطالعه ارایه شد. سپس با مقایسه میزان کربناتها و مواد آلی با حد خمیری، حد روانی و شاخص خمیری خاکها، مشخص گردید که با افزایش میزان کربناتها، حدود و شاخص مورد بحث کاهش نشان می دهد. این مقایسه در مورد میزان مواد آلی نشان دهنده همبستگی مثبت با حدود و شاخص مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: کربنات ها، مواد آلی، حدود آتربرگ، خلیج فارس
  • محمود رضا عباسی*، وحید چگینی، مسعود صدری نسب، سیدمصطفی سیادت موسوی صفحات 17-24
    در این مقاله به بررسی قابلیت های استفاده از روش همسان سازی داده ها با استفاده از طرحواره رانش (واهلش نیوتنی ) روی مدل FVCOM و با استفاده از داده های دمای سطح دریا (SST ) ماهواره AVHRR پرداخته شده است. همسان سازی داده ها فرآیندی است که داده های مشاهداتی را با مدل عددی به منظور بهینه سازی حالت مدل ترکیب می کند. این کار با تصحیح خطاهای مدل بر اساس داده های مشاهداتی به دو منظور صورت می گیرد: یکی 1- بهینه پارامتر مورد نظر و 2- تهیه حالت اولیه بهینه برای مدل. حوزه مورد مطالعه خلیج فارس در بازه زمانی 1998 الی 2003 بود. مدل با تنظیمات یکسان در دو مرحله با و بدون استفاده از روش همسان سازی داده ها اجرا شد و خروجی های دمای سطحی حاصل از دو اجرا با داده های معتبر OISST در حوزه های زمانی-مکانی به منظور ارزیابی میزان تاثیر روش همسان سازی داده ها مقایسه شدند. بررسی کمیت های آماری نتایجSST مدل با استفاده از این روش بهبود چشمگیری را در مقادیر پارامترهای آماری نشان داد. همچنین توزیع مکانی دمای سطحی در کل خلیج فارس خصوصا در نواحی کم عمق و نیز تنگه هرمز کاملا بهینه شده است.
    کلیدواژگان: روش همسان سازی داده ها، رانش، دمای سطح دریا، OISST، FVCOM، خلیج فارس
  • رکسانا موگویی*، سپیده حسینی، رضا آل مظفر صفحات 25-33
    در این مقاله سازمان های دولتی مرتبط با امور گردشگری، گردشگران و ساکنین مناطق ساحلی به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند و متغیرهای مورد نیاز در تدوین راهبرد از طریق پرسشنامه جمع آوری گردیدند. جهت ارایه برنامه راهبردی از روش های (SWOT) تهدیدها، فرصت ها، نقاط ضعف، نقاط قوت و ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی و تجزیه و تحلیل مولفه اصلی استفاده گردید.
    امتیاز نهایی ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی EFE)) به ترتیب 43/2 و 15/2 محاسبه شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که راهبرد «بازنگری و تدقیق قوانین گردشگری» با امتیاز 18/3 مهمترین راهبرد پیش رو است. همچنین عوامل اثرگذار در گردشگری پایدار در قالب تجزیه و تحلیل مولفه اصلی بررسی گردیدند و«توسعه مردم محور بهداشت و خدمات ساحلی» نام گذاری گردید و«توسعه دولت محور سامانه های حمل و نقل» به عنوان مولفه های اصلی معرفی شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، گردشگری، ساحل، نوشهر
  • فریبا فناطی رشیدی *، احسان کامرانی، محمد شریف رنجبر صفحات 35-41
    این مقاله با هدف بررسی رژیم غذایی خیار دریایی Stichopus herrmanni در آبسنگ های مرجانی جنوب شرقی جزیره قشم انجام شده است. نمونه برداری به صورت فصلی (از بهار 1393 تا زمستان 1393) در جنوب شرقی جزیره قشم، در ایستگاهی با وسعت 515000 مترمربع و به تعداد 15-10 عدد در هر فصل انجام گرفت و محتویات روده به عنوان روشی استاندارد بررسی شدند. در این مطالعه دیاتومه ها، جلبک های سبزآبی، کفزیان جانوری (فرامینیفرها، نماتودها و شکم پایان) به عنوان طعمه اصلی در محتویات روده این گونه شناسایی شدند. در میزان شاخص شدت تغذیه و شاخص تهی بودن روده طی فصول مختلف تغییراتی مشاهده شد و همچنین شاخص طول روده در این جانوران بیش از یک ثبت گردید. به طور کلی به نظر می رسد تغییراتی که در رژیم غذایی این جانور اتفاق می افتد متاثر از مراحل مختلف زندگی آن، از جمله رسیدگی جنسی و تخمریزی باشد.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، آبسنگ های مرجانی، خیار دریایی، Stichopus herrmanni، خلیج فارس
  • محمد مسعودنیک، علیرضا ریاحی بختیاری *، مهدی عبدالهی صفحات 43-53
    هدف از این مقاله، تخمین فراوانی، توزیع و تجمع رزین پلت و فرگمنت های پلاستیکی در دریای خزر بر اساس رنگ، اندازه و شکل است. بر اساس روش NOAA ضایعات پلاستیکی از دو ایستگاه جداگانه با 18 کوادرات و محدوده ای به طول دو کیلومتر جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که میکروپلاستیک ها (اندازه های کمتر از 5 میلی متر) فراوانی بیشتری نسبت به مزو و ماکروپلاستیک ها دارند. بر اساس یافته ها، پلاستیک رزین پلت ها با فراوانی 4263 عدد در متر مربع فراوانترین نوع میکروپلاستیک هستند. همچنین نتایج حاصل از آنالیز رنگ ها نشان داد که نوع رزین پلت و فرگمنت های سفید دارای بیشترین فراوانی هستند. به طور کلی بر اساس شواهد، رزین پلت و فرگمنت های پلاستیکی به صورت گسترده و نامتوازن در طول خط ساحلی دریای خزر پراکنده شده اند. به نظر می رسد این پدیده بیشتر نتیجه تاثیرگذاری عواملی از قبیل ویژگی های دریای خزر، تغییرات اقلیم، نزدیکی به منابع و فعالیت های دریایی، زمین شناختی منطقه است و همچنین عوامل فیزیکی مانند شکل، اندازه و چگالی ضایعات پلاستیکی است و کمتر از منابع انسانی متاثر شده است.
    کلیدواژگان: ضایعات پلاستیکی، رزین پلت، فرگمنت، دریای خزر
  • سید حمزه میرخلیلی *، سعید مظاهری صفحات 55-63
    در مقاله حاضر به دلیل اهمیت و تاثیر توزیع اولیه اندازه قطرات نفتی رهاشده در زیر سطح دریا، بر زمان، مکان و چگونگی به سطح رسیدن قطرات نفتی، به توسعه مدلی برای پیش بینی این توزیع پرداخته شده است. در این تحقیق ابتدا به مبانی نظری در زمینه شکست قطره پرداخته شد و سپس مشخصات مدل به کار رفته در این تحقیق ارایه گردیدند. همین طور تعیین ضرایب مدل بر اساس داده های آزمایشگاهی انجام شد و روابط تصحیح اثرات کسر حفره گاز و شناوری ارایه شدند. با استفاده از مدل این تحقیق، قطر مشخصه محاسبه شده و سپس بر اساس توزیع روزین – راملر با ضرایب 693/0 K= و 8/1 =α یا لوگ نرمال با 78/0 S=، توزیع اندازه قطره نفتی به دست آمد. زمان، مکان و چگونگی به سطح رسیدن قطرات نفتی بر اساس توزیع قطرات نفتی محاسبه شده از تحقیق حاضر، توسط مدل های نشت نفتی و روابط موجود برای تعیین سرعت قطره نفتی بر اساس اندازه قطر، تعیین شدند. با توجه به تطابق مناسب نتایج تحقیق با نتایج آزمایشگاهی به ویژه آزمایش بزرگ میدانی DeepSpill، نتایج تحقیق حاضر قابل تعمیم به شرایط رهاسازی یا فوران نفت و گاز در زیر سطح دریا در مقیاس واقعی هستند.
    کلیدواژگان: توزیع اندازه قطره نفتی، رها شدن نفت از زیر سطح دریا، رها شدن گاز از زیر سطح دریا، کسر حفره گاز و شناوری
  • گیلان عطاران فریمان*، مهری هاشمزایی، چکاوک خواجه امیری خالدی صفحات 65-74
    هدف از مقاله حاضر، بررسی تنوع و پراکنش سیست داینوفلاژله ها در رسوبات اخیر سواحل غربی چابهار است. در این پژوهش جهت مطالعه سیست ها، نمونه برداری از رسوبات 27 ایستگاه در سواحل جنوب غربی چابهار در سه تکرار و در هر ایستگاه انجام گردید. نمونه برداری با استفاده از نمونه بردار چنگه ای اکمن (152×152 میلی متر) در دو فصل تابستان و پاییز سال 1393 انجام شد. آنالیزهای فیزیکوشیمیایی آب از قبیل دما، شوری و pH، توسط روش های استاندارد انجام شد. براساس نتایج این تحقیق 72 گونه متعلق به 22 جنس از داینوفلاژله ها شناسایی شدند که گونه های Protoperidinium وScrippsiella با بیشترین فراوانی در این تحقیق غالب بودند. گونه Scrippsiella trochoidea اگرچه سمی نیست ولی گونه ای است که پتانسیل تشکیل بلوم های مضر را دارد در این مطالعه این گونه در اکثر ایستگاه ها و در هر دو فصل نمونه برداری حضور داشت. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که فراوانی سیست ها در فصول مختلف دارای اختلاف معنی دار هستند و همچنین نوع رسوب به عنوان عاملی مهم، فراوانی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد به طوری که رسوبات دانه ریزتر دارای فراوانی بیشتری هستند.
    کلیدواژگان: سیست، داینوفلاژله، رسوبات، تنوع گونه ای، پراکنش، سواحل غربی چابهار
  • پریسا داعی نژاد، مژگان خدادادی *، ابراهیم رجب زاده قطرمی صفحات 75-85
    هدف از مقاله حاضر شناسایی و بررسی اثرات تغییر فصل (بهار و تابستان) روی کفزیان تالاب شادگان است. این بررسی در 7 ایستگاه در سال 1394 در طول این تالاب انجام گرفت. به منظور بررسی نقش عوامل محیطی روی تغییرات جمعیتی کفزیان، در هر ایستگاه فاکتورهای pH، دما، EC، میزان اکسیژن محلول و شوری توسط دستگاه پرتابل HQ40d اندازه گیری شدند. نمونه برداری از رسوب جهت شناسایی کفزیان، تعیین درصد مواد آلی و آنالیز دانه بندی رسوبات توسط نمونه بردار چنگه ای ون وین با سطح مقطع 025/0 مترمربع انجام شد. نتایج اندازه گیری فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی نشان از عدم اختلاف معنی دار بین دو فصل بهار و تابستان داشت. اما در مورد تعداد در هر مترمربع و ترکیب کفزیان شناسایی و شمارش شده، فصل بهار فراوانی بالاتری را نشان داد. بین گروه های شناسایی شده در فصل بهار، در مجموع 48520 فرد در 21 مترمربع از 6 رده کفزی شمارش شد که بیشترین درصد فراوانی به ترتیب به شکم پایان (%34/91)، کم تاران (%79/3)، پرتاران (%39/2)، حشرات (%73/1)، دوکفه ای ها (%65/0) و سخت پوستان (%082/0) اختصاص یافت. همچنین در فصل تابستان در مجموع 38640 فرد در 21 مترمربع از 6 رده کفزی شمارش شد که بیشترین درصد فراوانی به ترتیب مربوط به شکم پایان (%28/95)، دوکفه ای ها (%53/2)، سخت پوستان (%86/1)، کم تاران (%103/0)، پرتاران (%103/0) و حشرات (%103/0) بود. در این بررسی به دلیل اینکه تغییر فصل سبب تغییرات معنی دار پارامترهای اندازه گیری شده نظیر دما نشده است، در نتیجه عواملی غیر از تغییر شرایط فصلی روی فراوانی کفزیان در دو فصل بهار و تابستان تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: کفزیان، تنوع زیستی، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، تالاب شادگان
  • کیوان اجلالی خانقاه، غلامعلی اکبرزاده *، شهره رشیدی، سیدعلی موسوی صفحات 87-101
    هدف از مقاله حاضر بررسی اثر مونسون بر تنوع و تراکم کفزیان در سواحل ایرانی دریای مکران است. نمونه برداری جهت بررسی تاثیر عوامل محیطی بر تنوع و تراکم جوامع کفزیان انجام شد. نمونه برداری در 22 ایستگاه واقع بر 10 ترانسکت عمود بر ساحل در دریای مکران در زمان قبل و بعد از مونسون تابستانه در دو سال 86 و 88 انجام گرفت. جهت نمونه برداری از رسوبات از نمونه بردار چنگه ای ون وین با سطح مقطع 1/0 متر مربع و همچنین جهت ثبت فاکتورهای محیطی از دستگاه CTD استفاده شد. در این بررسی 190 جنس و گونه متعلق به 114 خانواده از کفزیان سواحل ایرانی دریای مکران شناسایی شدند. در این مطالعه پرتاران، سخت پوستان، شکم پایان و دوکفه ای ها به ترتیب گروه های غالب این اجتماعات را هم در زمان پیش مونسون و هم در زمان پس مونسون شامل شدند. تفاوت معنی داری بین تراکم کفزیان در زمان قبل و بعد از مونسون مشاهده شد (05/0P<) که بیانگر افزایش این تراکم در دوره بعد از مونسون (پاییز هر سال نسبت به بهار همان سال) است. همبستگی بین تراکم کل کفزیان و عمق از نوع منفی، در سطح 01/0 و با دما و اکسیژن از نوع مثبت، در سطح 05/0 معنی دار بود. بین تراکم کل کفزیان با شوری، کلروفیل- a و کدورت آب همبستگی مشاهده نشد. دو شاخص مارگالف و شانون از غرب دریای مکران به سمت شرق روندی افزایشی داشته در صورتی که شاخص یکنواختی از یک روند ثابتی برخوردار بود. آزمون پ‍‍‍‍‍‍‍‍‍یرسون بین شاخص های تنوع و هیچکدام از عوامل محیطی همبستگی معنی داری از خود نشان نداد. نتایج حاصل از این بررسی بیانگر افزایش تراکم کفزیان در فصل پس مونسون بوده که ناشی از جریانات مونسون و افزایش تولید اولیه و کلروفیل- a در فصل پس مونسون است.
    کلیدواژگان: کلروفیل، a، تنوع، کفزیان، دریای مکران
|
  • Pages 1-7
    Large head hair tail lives in warm waters around the world and around the Persian Gulf and Oman Sea. In this study, 310 samples from four populations of this species in the waters of Chabahar, East and West of Strait of Hormuz and waters of Bushehr were collected using trawl fishing method. The morphological and microsatellite analysis were performed on the samples. Morphological analysis based on the similarity of populations and individuals were studied using SPSS v.20 and Primer v.5 software. The average number of alleles per population was 7.00, the number of alleles per locus was 3-15 with an average of 7.17 and the observed and expected heterozygosis average were 0.32 and 0.75 respectively. Among the 7 studies microsatellite loci, 6 microsatellite loci had deviation from Hardy-Weinberg equilibrium. The highest value of Fst based on AMOVA between the population of large head hair tail in the west of Strait of Hormuz and in the Cabahar waters was 0.145 and the lowest value of Fst between the population of large head hair tail in the Bushehr waters and in the Chabahar waters was 0.095.
    Keywords: Large head hair tail, Morphology, Microsatellite, Population structure, Persian Gulf, Oman Sea
  • Hadi Gerivani*, Abdolmajid Naderi Bani, Majid Pourkerman, Sedigheh Amjadi Pages 9-15
    Type and rate of clay minerals are responsible for soil plasticity, but there are other parameters like carbonate and organic contents which can affect plasticity of soils. In this study, for assessing the effect of carbonate and organic contents on liquid and plastic limits in seabed sediments of northern Persian Gulf, laboratory tests were done and the results were compared to each other. Based on the test results, zoning maps of liquid limit, plastic limit, carbonate content and organic content for the study area were presented. The results showed that by increasing the carbonate content, the liquid and plastic limits and plastic index were decreased. Also, it was shown that the organic content had positive correlation with Atterberg limits and index.
    Keywords: Carbonate, Organic content, Atterberg limits, Persian Gulf
  • Mahmud Reza Abbasi*, Vahid Chegini, Masoud Sadrinasab, Seyed Mostafa Siadatmousavi Pages 17-24
    In this paper, we investigated the capabilities of SST data assimilation methods into FVCOM model using nudging scheme. In Data assimilation, observational data was combined with the numerical model in order to get the optimum model. This process was achieved by correcting the model errors for two
    Purposes
    first to optimize the desired variable and second to present the optimized initial condition for model. The studying domain was the Persian Gulf during 1998-2003. The model was run in two stages with the same setup: without and with assimilation method. To assess the impact of data assimilation, the model results in both runs were compared with valued OISST data in spatial distribution and temporal evaluation. The statistical parameter values were improved by using data assimilation. The surface temperatures of shallow parts were optimized specially near the Strait of Hormuz.
    Keywords: Data assimilation, Nudging, SST, OISST, FVCOM, Persian Gulf
  • Roxana Moogouei*, Sepideh Hosseini, Reza Almozafar Pages 25-33
    Iran has about 800 km of shoreline bordering the Caspian Sea that provides nice tourism attractions for this coastal area. In this study, we attempted to formulate strategies for sustainable tourism management. The survey consisted of three parts. The first part explained the main aspects within government agencies relevant to tourism. In this part, we identified the variables that the chosen tourist destination considered critical for strategy formulation. In the two other sections, major aspects within tourism planning were considered based on tourists and resident's opinions. For strategic programming, SWOT, QSPM and principal component methods were used. All factors were evaluated by internal and external evaluation matrices. Final scores for each factor were calculated as 2.43 and 2.15 respectively. Finally, strategies were extracted and quantified through Quantitative Strategic Programming Matrix. Revision of laws and regulation gained the highest attractiveness score as 3.180. Moreover, these variables were analyzed using principle component method. Consequently, two main components were described; the first: "People based development of coastal hygiene and services" and the second: "Governmental based development of transportation systems".
    Keywords: Strategic programming, Tourism, Coast, Nowshahr
  • Fariba Fanati Rashidi*, Ehsan Kamrani, Mohammad Sharif Ranjbar Pages 35-41
    This study aimed to investigate the sea cucumber Stichopus herrmanni diet in coral reef located southeast of the Qeshm Island and other nutritional indices. Sampling was done seasonally (10-15 samples in each season) in southeast of Qeshm Island (area around 515000 m­2) and intestinal contents were examined as a standard method. In this study, Diatoms, blue green algae, Micro benthic animals (foraminifers, nematodes and gastropod) as main prey were detected in the intestinal contents in this species. During different seasons, changes observed in the index of fullness and vacuity index of intestine and RLG Index was over one. In general, it seems that the diet changes happening in this beast is affected by different stages of life including sexual maturation and spawning.
    Keywords: Sea cucumber, Feeding regime, Coral reefs, Stichopus herrmanni, Persian Gulf
  • Mohammad Masoudnik, Alireza Riyahi Bakhtiari*, Mahdi Abdollahi Pages 43-53
    This study was an attempt to investigate abundance, distribution and accumulation of plastic resin pellets and fragments in the Caspian Sea on the basis of color, size and shape. Therefore, using National Oceanographic and Atmospheric Association (NOAA) method, the plastic debris samples were collected from two separate stations with eighteen quadrats and in a range of two kilometers. The results of study showed that microplastics (whose size is less than 5 millimeter) were more abundant than meso and macro plastics. Also, it was found that plastic resin pellets (N=4263) were the most frequent microplastics. In addition, color analysis of the samples showed that white resin pellets and fragments have the highest frequency. In sum, it was found that plastic debris and fragment are widely and unevenly distributed along shore lines of the Caspian Sea. It seems that this phenomenon is the result of some factors such as characteristics of the Caspian Sea, climate change, vicinity to land mass and land sources, marine activities, geomorphology of the region and physical factors such as shape, size and density of debris rather than human activities.
    Keywords: Plastic debris, Resin pellet, Fragment, Caspian Sea
  • Seyed Hamzeh Mirkhalili*, Said Mazaheri Pages 55-63
    Regarding the important role of droplet size distribution for determination of time, location and trajectory of oil droplets in subsea oil and gas releases, in this research a model for prediction of oil droplet size distribution was presented. This paper dealed with the theoretical basis for the model first and then the model specifications were presented. The model parameters were used based on available experimental data. Effects of gas void fraction and buoyancy were also discussed. Using this research model, oil specific diameter can be calculated and then based on Rosin-Rammler (k=0.693, α=1.8) or Lognormal (S=0.78) distributions, oil droplet size distribution was determined. Surfacing time, location and trajectory of oil droplets can be calculated based on oil spill models. This research results can be extended to full scale oil and gas release conditions given good agreement between this research results and experimental data (Deep Spill).
    Keywords: Droplet size distribution, Subsea oil, gas releases, Gas void fraction, buoyancy
  • Gilan Attaran-Fariman*, Mehri Hashemzai, Chakavak Khajeh Amiri Khaledi Pages 65-74
    In this paper, the diversity and distribution of phytoplankton cysts in the recent sediments of the western Chabahar Coasts were investigated. The sampling from cysts was done from 27 stations three times in summer and fall 2014. This sampling was done using Grab Ekman (225×225 cm). Physiochemical analysis of water was done by standard methods. According to the results of this research, 72 species belonged to 22 genera of Dinoflagellates were found. Scrippsiella and Protoperodinium with the most abundance were the prevailing species. Although, Scrippsiella, which was observed in most stations in both sampling seasons, is not a poisonous species, it has the capacity to produce harmful blooms. In general, the results of this study showed that the cysts frequency in different seasons has a significant difference and sediment type as a significant factor influences their abundance, so that smaller seed sediments are more abundant.
    Keywords: Cyst, Dinoflagellates, Sediments, Species variety, Distribution, Western Chabahar Coasts
  • Parisa Daei Nejad, Mojgan Khodadadi*, Ebrahim Rajab Zadeh Pages 75-85
    The aim of present study was examining the effects of changing seasons (spring and summer) on macrobenthos of Shadegan Wetland. The study was conducted in 2015 in seven stations along the wetland. To investigate the role of environmental factors on macrobenthic community changes, pH, temperature, EC, amount of dissolved oxygen and salinity were measured by portable HQ40d. Sediment sampling for identifying macrobenthos, the percentage of organic matter and sediment grain size analysis were done by Van Veen Grab Sampler with cross section of 0.025m2. The result of measuring physical and chemical factors showed a meaningful non-difference between the spring and summer seasons, but showed a difference in the number per square meter and the identified macrobenthos between the two seasons. The abundance was higher in spring. In spring, 48520 ind. 21 m2 from 6 macrobenthos classes were counted that the highest abundance were Gastropod (91.34 %), Oligochaeta (3.79 %), Polychaete (2.39 %), insects (1.73 %), Bivalves (0.65 %), and crustaceans (0.082 %). In summer, 48520 ind. 21 m2 from 6 macrobenthos classes were counted that the highest abundance were Gastropod (95.28 %), Bivalves (2.53 %), crustaceans (1.86 %), Oligochaeta (0.103 %), Polychaete (0.103 %), insects (0.103 %). In the study, the change of seasons has no significant effect on studied parameters such as temperature. In conclusion, the factors, except seasonal factors, affect the benthos abundance in spring and summer.
    Keywords: Macrobenthos, Biodiversity, Physicochemical parameters, Shadegan Wetland
  • Keivan Ejlali Khanghah, Gholamali Akbarzadeh*, Shohreh Rashidi, Seyed Ali Mousavi Pages 87-101
    Sediment sampling for investigation of the effect of environmental factors on abundance and diversity of benthic community was carried out in Makran (Oman Sea) coast in pre and post monsoon with a 0.1m2 Van Veen Grab and CTD in 2007 and 2009. Polychaeta, Crustacea, Gastropoda and Bivalvia were the dominant groups of benthic community respectively either in pre or post monsoon. There was a significant difference between abundance in pre and post-monsoon (P
    Keywords: Macrobenthos, Chlorophyll-a, Diversity, Makran Sea