فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1396)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمد قدسی، اسماعیل بلالی، زهرا صمدی اخی جانی، فرشته بهروز صفحات 149-168
    اگرچه در قرون گذشته شاخص یک زن سالم، جذاب و نرمال، بدنی فربه و درشت بود، ارزش‏های شایع در زمان حال بنا به عوامل ترویج دهنده آن ها الگوی دیگری را ارائه می دهند. داشتن بدن لاغر، ظریف و کشیده ارزش هایی اند که زنان بنا به نسبت ممارستشان با این ارزش ها در پی آن اند. طلب این شکل خاص از بدن، بر اساس ارزش‏های اجتماعی منسوب به بدن نرمال و متوازن، باعث بروز نارضایتی از بدن و از این رو افزایش نرخ شیوع بی اشتهایی عصبی در نوجوانان می شود که جزء آسیب پذیرترین گروه های در معرض بی اشتهایی عصبی اند. این پژوهش با هدف بررسی برخی عوامل اجتماعی مرتبط با بی اشتهایی عصبی در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر همدان انجام شده است. پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسش نامه و با انتخاب نمونه 300 نفری از 9 هزار و 742 دانش آموز دختر مقطع متوسطه شهر همدان به روش خوشه ایچند مرحله ای در سال 13911392 انجام شده است. مطابق یافته های پژوهش، 7/1 درصد پاسخ گویان به بی اشتهایی عصبی و 16 درصد به سایر اختلالات خوردن مبتلا بوده اند. همچنین، بی اشتهایی عصبی با متغیرهای مقایسه اجتماعی، فشار هنجاری والدین برای لاغر شدن، فشار هنجاری دوستان برای لاغر شدن، مصرف رسانه ها و شاخص توده بدنی رابطه مستقیم و مثبت و نیز بی‏اشتهایی عصبی با تصور از بدن رابطه معکوس و منفی داشته است. همچنین، متغیرهای فشار هنجاری دوستان برای لاغر شدن (با بتای 24/0 ) و شاخص توده بدنی (با بتای 13/0) عوامل موثر در توضیح بی‏اشتهایی عصبی دانش آموزان دختر مورد تحقیق بوده اند.
    کلیدواژگان: بی اشتهایی عصبی، فشار هنجاری والدین برای لاغر شدن، فشار هنجاری دوستان برای لاغر شدن، مقایسه اجتماعی
  • رضا اسماعیل پور، حمیدرضا تفقدی صفحات 169-185
    هدف این مقاله تحلیل عواملی است که مانع پیشرفت و ارتقای شغلی بانوان در سازمان ها می شوند. در این تحقیق، از روش شناسی کیفی و رویکرد تحلیل محتوای کیفی جهت دار استفاده شده و طی فرایند تحقیق، با 16 نفر از بانوان، در طول 4 ماه، از خرداد تا شهریور 1395، در مناطق 2 و 4 و 13 و 16 و 22 شهرداری تهران مصاحبه شد. با مرور چندباره و تحلیل مصاحبه های مکتوب شده، 85 واحد معنایی، 33 رمز، 5 طبقه و 2 درون مایه استخراج شدند. دو مفهوم «الزامات فرهنگی و اجتماعی» و «الزامات نقشی» به منزله درون مایه های پژوهش و علل اصلی عدم ارتقای شغلی و مدیریتی بانوان شناسایی شدند. الزامات فرهنگی و اجتماعی مربوط به عواملی است که از طرف ساختار جامعه مانع پیشرفت بانوان می شود و الزامات نقشی مربوط به عواملی است که به صورت مستقیم بانوان را از پیشرفت باز نمی دارد، بلکه با تاثیرگذاری بر میل درونی و فردی آن ها، شوق شخصی شان را برای پیشرفت شغلی از بین می برد. در این تحقیق، نتیجه گرفته شد که با تمرکز بر الزامات نقشی، می توان تا حدودی محدودیت های ارتقای شغلی بانوان به سمت های مدیریتی را رفع کرد.
    کلیدواژگان: ارتقای شغلی، الزامات نقشی، الزامات فرهنگی و اجتماعی، تحلیل محتوای کیفی
  • وحید مهربانی صفحات 187-204
    بررسی پیامد ازدواج برای زنان، به خصوص در رابطه با میزان فعالیت در خانه، به منزله بدیلی برای عرضه کار بازاری، محور اصلی پژوهش پیش رو را تشکیل می‏دهد. تحلیل رفتار بهینه، در قالب یک الگوی اقتصاد خرد، نشان می‏دهد که زنان پس از ازدواج از عرضه کار خود در بازار اشتغال می کاهند و بر فعالیت خانه ‏داری خود می‏افزایند. در این پژوهش، از دو نمونه شامل زنان مجرد (410 مشاهده) و زنان متاهل (409 مشاهده) در شهر تهران استفاده شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه طراحی شده محقق جمع آوری شدند. شواهد حاکی از تایید پیش‏بینی نظری الگوی رفتاری ا‏ست. برآوردها نشان می‏دهد که با وقوع ازدواج میزان خانه ‏داری زنان در شبانه روز به طرز معناداری افزایش می‏یابد. این یافته موید تخصصی شدن زنان در امور خانگی در پی ازدواج است. همچنین، مشخص شد که درآمد، تحصیلات و اشتغال زنان تاثیر منفی بر میزان خانه ‏داری دارند، اما تعداد فرزندان اثر مثبت را نشان می‏دهد.
    کلیدواژگان: ازدواج، خانواده، خانه داری، زنان
  • حامد طالبیان، سارا طالبیان صفحات 205-222
    «آزادی یواشکی زنان» نام یکی از صفحات مشهور فیس بوک به زبان فارسی است که خواستار اعتراض به حجاب اجباری و تظاهرات برای آزادی پوشش زنان در ایران است. اساس ایجاد این صفحه و فعالیت های آن به منزله «جنبشی اجتماعی» توصیف شده است و بعضی از رسانه های غربی ادعا می کنند این صفحه یک جنبش اجتماعی موفق برای زنان ایرانی است و سکویی جدید خواهد بود که زنان ایران تصویری جدید از هویتشان ارائه کنند. در این مقاله، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی نمونه ای هدفمند از عکس ها و شرح عکس هایی که از طرف کاربران ایرانی ارسال و در این صفحه فیس بوکی منتشر شده است، این ادعا بار دیگر به پرسش کشیده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که برخلاف برخی از هیجان های موجودی که در بعضی از رسانه ها و انجمن های حقوق بشری غربی درباره شکل گیری یک جنبش اجتماعی جدید در میان زنان از طریق این صفحه وجود دارد، نمی توان آن را یکی از مصداق های جدید جنبش اجتماعی زنان در ایران محسوب کرد. در پایان، چنین نتیجه گیری شده است که این صفحه اگرچه ظرفیت سازمان دهی یک جنبش اجتماعی واقعی را ندارد، مثال کاملا مناسبی برای مفهوم «کنش گرنمایی» است.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، رسانه های اجتماعی، فیس بوک، کنش گرنمایی، کنش گری
  • فریده خلج آبادی فراهانی، فاطمه تنها، فاطمه ابوترابی زارچی صفحات 223-240
    امروزه، تعداد زنانی که همسران خود را بر اثر طلاق از دست داده اند رو به افزایش است. این زنان به دلیل فشارهای اقتصادی و اجتماعی معمولا تغییراتی را در روابط خود تجربه می‏کنند. این تحقیق با هدف کشف تجربیات زیسته زنان زیر 35 سال مطلقه از تغییرات در روابط خانوادگی و اجتماعی پس از اطلاق در شهر ساوه انجام شد. مصاحبه شوندگان از نظر وضعیت اشتغال و مادر بودن در شرایط متفاوتی قرار داشتند. نمونه‏گیری این تحقیق به شکل هدفمند و با روش گلوله برفی انجام شد. با توجه به اینکه تجربیات زنان در مورد ماهیت روابط آنان پس از طلاق مورد کنکاش قرار می‏گیرد، رویکرد این تحقیق پدیدارشناختی است. جوهره مشترک در تجربیات زنان در روابط خانوادگی، محیط حمایتی و کنترلی و در روابط اجتماعی، طرد اجتماعی درون زا و برون زا و فضای ناایمن شغلی و اجتماعی بود. این نتایج کاربردهای زیادی برای حمایت‏های اجتماعی زنان پس از طلاق و همچنین آموزش‏های زوجین از تغییرات روابط پس از طلاق خواهد داشت.
    کلیدواژگان: زنان مطلقه، پدیدارشناسی، طرد اجتماعی برون زا، طرد اجتماعی درون زا، محیط حمایتی و کنترلی خانواده
  • اسماعیل کرمی دهکردی، رقیه بابایی صفحات 241-264
    زنان روستایی نقش مهمی در تامین معیشت خانوارهای روستایی دارند و می‏توانند در برنامه های مدیریت پایدار منابع طبیعی نقش بسزایی ایفا کنند. هدف این پژوهش بررسی فعالیت‏های معیشت زنان روستایی و نیازهای مرتبط آنان برای ارتقای ظرفیت‏های دانشی و اجتماعی آن هاست. پژوهش با استفاده از یک مطالعه موردی و فنون ارزیابی سریع مشارکتی در روستای قزل تپه علی قلی در استان زنجان انجام شد. زنان روستایی از طریق راهبردهای معیشت مختلفی در خانوارهای خود فعالیت می کردند که از جمله عبارت بودند از: فعالیت‏های غیرکشاورزی همچون فرش بافی و تابلوبافی؛ فعالیت‏های کشاورزی وابسته به مراتع به ویژه برداشت گیاهان خوراکی و دارویی و فعالیت‏های کشاورزی با وابستگی کم به مراتع، به ویژه برداشت و فرآوری محصولات. ارزیابی نیازهای زنان روستایی نشان داد که آنان نیاز به دانش و مهارت به روز در مورد برداشت و فرآوری محصولات باغی و لبنی، روش‏های حفظ منابع طبیعی، فعالیت‏های نوین غیرکشاورزی و کشاورزی نوین و سواد بالاتر دارند. ضرورت بهبود نگرش زیست ‏محیطی زنان، به ویژه در مورد مدیریت پسماندهای روستایی، نیز به منزله نیازی مهم مطرح شد. زنان روستایی همچنین به تقویت ظرفیت‏های اجتماعی خود، به ویژه در مورد نفوذ بر بازار محصولات کشاورزی، تعامل و اعتماد درون جوامع و با کنش گران بیرونی و تقویت تشکل‏های زنان روستایی نیاز داشتند. این نیازها ضرورت تنظیم برنامه های ترویج کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی را در جهت ظرفیت‏سازی دانشی اجتماعی زنان روستایی نشان می‏دهد.
    کلیدواژگان: دانش، زنان روستایی، نیاز، ظرفیت اجتماعی، مدیریت جامع حوضه آبخیز
  • سوسن باستانی، شهره روشنی، نهله غروی نایینی صفحات 265-289
    هدف پژوهش حاضر مطالعه نحوه مواجهه با اختلال در احساس آرامش در زندگی زناشویی بین زنان متاهل ساکن شهر تهران بوده است. این پژوهش با استفاده از روش نظریه زمینه‏ای و به کارگیری تکنیک مصاحبه عمیق انجام شده است. زنان در مواجهه با اختلال در احساس آرامش، که حاصل شکاف بین هست‏ها و خواست‏ها بوده، به مجموعه‏ای از راهبردها با دو رویکرد کلی «تغییر هست‏ها» شامل اصلاح رابطه همسری، مدیریت مشکلات تعاملی با خانواده ها، بهبودبخشی وضعیت فرزندان، پرداختن به خویشتن و رفع موانع ساختاری، با هدف تغییر وضعیت موجود به مطلوب و «تغییر خواست‏ها» شامل تقلیل خواسته ها، گذشت صبورانه و انتخاب رابطه تهی، با هدف پذیرش وضعیت موجود، روی آورده‏اند که انتخاب راهبردها و اثربخشی آن‏ها متاثر از مجموعه‏ای از شرایط با عنوان «عوامل تصمیم‏ساز» شامل رویکرد همسر، باورهای اعتقادی، غلبه عاطفه و جبر بیرونی بوده است.
    کلیدواژگان: اختلال احساس آرامش، زنان، زندگی زناشویی
|
  • Ali Mohammad Ghodsi, Esmaeil Balali, Zahra Samadi, Fereshte Behrouz Pages 149-168
    In the last centuries, although having a fat and obese body was the indication of a healthy, normal and attractive woman, but common values at the present according to the promoting factors, offers another patterns. Having thin and drawn body the value that woman according to the practices with this values are followed them. Demand the particular shape of the body based on social values attribute to normal and balance body, causes body dissatisfaction and increases incidence rates of anorexia nervosa among adolescence that they are most vulnerable groups. This research wants to consider and study the some sociological of factors related with anorexia nervosa among high school girls students of Hamadan city. In explanation of this survey use the theories include cultivation, social learning and social comparison theory. Explanation of this survey use the theories include cultivation, social learning and social comparison theory. The Survey method & the Questionnaire techniques were used at this research with asking 300 persons of among high school girl students of Hamadan city. Findings show that is a positive relationship between anorexia nervosa with social comparison, peers pressure and the media also is a negative relationship between body image and anorexia nervosa. It also shows that peer’s pressure and body mass index has an important effect on explanation of girl’s student anorexia nervosa.
    Keywords: anorexia nervosa, body image, social comparison, friend's normative pressure to be thin, parent's normative pressure to be thin, media consumption
  • Reza Esmaeilpour, Hamid Reza Tafaghodi Pages 169-185
    The paper aims to analyze the factors prevent women’s job advancement and promotion in organizations. In this study, Qualitative methodology and Directed Qualitative Content Analyze approach were applied, and 16 women of the municipal districts 2, 4, 13, 16, and 22 of Tehran were interviewed during a four-month period from May, 2016 to August, 2016. Repeated reviewing and analyzing written interviews, 85 semantic units, 33 codes, 5 classes, and 2 themes were extracted. Two concepts of (Social-Cultural Requirements), (Role Requirements) were recognized as the research themes and the main factors of preventing women from job promotion. (Social-Cultural Requirements) is related to the factors which are obstacles to women's job promotion, as the forces from society structure. (Role Requirements) is related to the factors which do not prevent job promotion directly, but ruin women personal passion to advancement, by affecting their inner desire. Based on this study, it is concluded, by focusing on Role Requirements, it can be overcome the obstacles to women' job promotion.
    Keywords: glass ceiling, Invisible Chain, qualitative content analysis, job promotion
  • Vahid Mehrabani Pages 187-204
    Since family economics is the application of economic theory in explaining behavior with respect to family, marriage is undoubtedly one of the items in this realm. The aim of this paper is to investigate the impact of marriage on women's home labor supply theoretically and empirically. Accordingly, the utility maximization approach is applied to demonstrate how the behavior of a typical single woman changes after happening of marriage. The theoretical model predicts that women move to specialization in home production following marriage and their welfare will increase therefore. Two samples including single and married women who reside in Tehran have used to present empirical evidence. These samples are restricted to all regions of Tehran on the basis of segmentation carried out by municipality. Data have gathered by questionnaire which was constructed by author. Results approve the prediction of theoretical analysis. Estimations show that happening marriage will significantly lead to increase in home labor supply. These findings suggest that women specialize in home production by marriage. In addition, results also indicate that income, education and employment have negative and statistically significant effect on work within home while, by contrast, the number of children has positive and statistically significant impact.
    Keywords: marriage, Labor supply, women, housework
  • Hamed Talebian, Sara Talebian Pages 205-222
    "My Stealthy Freedom" is the name of a Facebook page that demands to protest against compulsory Hijab and demonstrate willing of clothing freedom for women in Iran. The foundation and activity of the page had been described as a "social movement". Some western media claimed that this would be a successful social movement for Iranian women and some others asserted that this page would be a new platform in which Iranian women represent a new image of their identity. In this paper, analyzing qualitatively a purposive sample of photos with their captions, we are questioning these claims again. Our findings indicate that despite some excitements about a new social movement for Iranian women in western media and western human rights association, "My Stealthy Freedom" cannot be considered as a new applicable social movement against Iran's government and the law of compulsory hijab in Iran. Finally, we conclude that this Facebook page is, not only incapable of organizing a real social movement against hijab but also can be a well-suited example for the concept of slacktivism.
    Keywords: Activism, Facebook, Slacktivism, social media, social movements
  • Farideh Farahani, Fateme Tanha, Fatemeh Abotorabi Pages 223-240
    Today, the number of women who have lost their husbands as a result of divorce is on the rise. This women's experiences often changes in their relationships because of economic and social pressures. This study aimed to explore the experiences of women under 35 years divorced from changes in family and social relationships were then applied to the Saveh. Interviewees in terms of employment and mother were in a different position. According that women experience about the nature of their relationships after divorce are explored approach of this research is phenomenological. Essence of women experience was In family relationships, supportive and control environment and in social relations, internal and external social exclusion and unsafe occupational and social environment. The results of many applications for social protection and education of women after divorce relationships after divorce will be a couple of changes
    Keywords: divorced women, Phenomenology, Family support, control environment, endogenous, exogenous social exclusion
  • Esmaeil Karami Dehkordi, Roghaie Babaei Pages 241-264
    Rural women have an important role in supporting their rural household's livelihoods and can significantly contribute to the sustainable natural resources management programmes. The purpose of this research was to investigate rural women's livelihood activities and their related needs for enhancing their knowledge and social capacities. The study was conducted using a case study through participatory rapid appraisal techniques in the Ghezel Tape Aligholi Village located in the Zanjan Province of Iran. Rural women contributed to their household's livelihoods through various livelihood strategies, comprising non-agricultural activities including carpet weaving; agricultural activities dependent on rangelands, specially collecting naturally medicinal and edible plants; and agricultural activities with low dependency on rangelands, particularly product harvest and local processing. Assessing rural women' needs showed that they mostly needed updated knowledge and skills regarding proper harvest, processing and packaging of horticultural and dairy products, natural resources conservation methods, new agricultural and non-agricultural activities, and higher literacy. The necessity to improve rural women's environmental attitude, particularly about rural waste management was also recognised to be an important need. Moreover, they need to strengthen their social capacities, particularly in regard to influencing agricultural markets, relations and trust in rural communities and with external actors, and strengthening rural women organisations. These needs imply the necessity of developing agricultural extension and natural resources management programmes for human and social capacity building of rural women.
    Keywords: Rural women, Need, Knowledge, social capacity, Integrated watershed management
  • Sosan Bastani, Shohre Roshani, Nahle Ghorovi Pages 265-289
    The purpose of this study was to investigate how to face with disruption of sense of tranquility in marital life among married women living in Tehran. This research has been done using grounded theory method and deployment of deep interview technique. In the facing with disruption of sense of tranquility, which is the result of the gap between the assets and demands of women, so has led them to adopt a set of strategies with two general approaches of "change in assets" including the modification of the spousal relationship, the management of interactive problems with families, improving the status of children, paying attention to self and removing structural barriers, with the aim of changing the available status into desirable, and "change in demands" including reducing demands, patiently Forgiveness and choosing the null relationship, with the aim of accepting the available status. Choosing these strategies and their effectiveness is affected by a set of conditions such as “decision-making factors" including the husband's approach, religious beliefs, domination of affection and exterior constraint.
    Keywords: Disruption of the Tranquility, women, marital life