فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1396)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالمطلب صید محمدی، علیرضا رحمانی، قربان عسگری، سمیه باجلان، امیر شعبانلو* صفحات 1-14
    زمینه و هدف
    منابع اصلی 4-کلروفنل فاضلاب صنایع نفت، زغال، کاغذ و تولید رزین است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه کارایی نانو رس خام و اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی تترا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید در حذف 4-کلروفنل از محیط های آبی است.
    روش بررسی
    تاثیر زمان تماس، pH اولیه محلول، مقدار جاذب و غلظت 4-کلروفنل بعنوان پارامترهای موثر در فرایند جذب و تاثیر pH محلول اصلاح و مقدار سورفکتانت بعنوان پارامتر های موثر در میزان اصلاح نانو رس بررسی گردید. نانورس اصلاح شده توسط طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) و طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD) تعیین ویژگی شد، در نهایت ایزوترم و سینتیک جذب بررسی گردید.
    یافته ها
    با افزایش pH اولیه محلول از 3 به 11 کارایی حذف 4-کلروفنل افزایش یافت، به طوری که در غلظت اولیه mg/L 100 4-کلروفنل و g 0/25 نانو رس اصلاح شده بعد از min 120 کارایی جذب، برای pH 3 و 11 به ترتیب 26 و 94/5 درصد بدست آمد. در همین شرایط و برای نانو رس خام کارایی حذف به ترتیب 2 و 9 درصد بود. آنالیز های FTIR و XRD به ترتیب تغییر ساختار نانو رس از آب دوست به آب گریز و افزایش فاصله بین لایه های نانو رس را آشکار ساخت. جذب 4-کلروفنل بر نانو رس خام و اصلاح شده با ایزوترم لانگمویر و سینتیک شبه درجه دوم مطابقت داشت، حداکثر ظرفیت جذب نانو رس خام و اصلاح شده به ترتیب 0/5 و mg/g 25/77 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    اصلاح نانو رس با سورفکتانت کاتیونی، کارایی جذب 4-کلروفنل را افزایش داد.
    کلیدواژگان: رس، سورفکتانت، 4، کلروفنل، مونت موریلونیت، ایزوترم
  • مرتضی سیفی، نوشین راستکاری، محمد صادق حسنوند، حسین ارفعی نیا، مسعود یونسیان* صفحات 15-24
    زمینه و هدف
    جمع آوری میعانات هوای بازدمی، روشی غیرتهاجمی، ایمن و آسان است که جهت نمونه برداری از ریه ها و تحقیقات علمی و همچنین برآورد اثرات آلودگی هوا در انسان مورد استفاده قرار می گیرد. ترکیبات موجود در میعانات هوای بازدمی اکثرا شامل مولکول های موجود در مسیرهای تنفسی است که توسط بخارات آب رقیق شده اند و شامل یون های ساده، هیدروژن پراکسید، پروتئین ها، سایتوکاین ها، دزوکسی ریبونوکلئیک اسید، کراتین، الکترولیت ها، عناصر جزئی و فلزات سمی هستند. هدف از این مطالعه سنجش نشانگر زیستی اینترلوکین شش (IL-6)با استفاده از دستگاه طراحی شده جهت جمع آوری میعانات بازدمی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه دستگاهی جهت جمع آوری و متراکم کردن هوای بازدمی طراحی و ساخته شد. این دستگاه دمای هوای بازدمی را تا °C 20- کاهش داده و هوای بازدمی از طریق میعان به مخلوط مایع و جامد تبدیل شده و متعاقب آن نشانگر زیستی اینترلوکین شش با استفاده از روش 96 چاهکیELISA و با استفاده از کیت تجاری HS600B R&D Kit اندازه گیری شد. در این مطالعه، میعانات هوای بازدمی 36 فرد جوان سالم جمع آوری گردید. میعانات هوای بازدمی افراد جوان سالم پس از min 15-10 تنفس بصورت پیوسته در ویال جمع آوری گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه غلظت اینترلوکین شش در نمونه های گرفته شده توسط کیت مذکور pg/mL 1/08 مشاهده شد. انحراف معیار غلظت نشانگر زیستی اینترلوکین شش 0/47 اندازه گیری شد. حجم میعانات هوای بازدمی در مطالعه حاضر بین 1/2 تا mL3/5 و میانگین آن mL2/3 برای هر فرد اندازه گیری شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که حجم میعانات هوای بازدمی جمع آوری شده با استفاده از دستگاه طراحی شده در این مطالعه، با حجم جمع آوری شده با استفاده از وسایل مشابه خارجی قابل مقایسه است . همچنین میانگین غلظت اینترلوکین شش سنجش شده مشابه مقادیری بود که توسط سایر جمع آورنده ها در مطالعات مختلف گزارش شده است. نتایج نشانگر این است که می توان دستگاه ساخته شده را بعنوان یک ابزار مناسب جهت سنجش اینترلوکین شش در میعانات هوای بازدمی به محققین معرفی نمود.
    کلیدواژگان: جمع آوری هوای بازدمی، نشانگر زیستی، میعانات بازدمی
  • کاظم ندافی، مسعود یونسیان، ساسان فریدی، عطا رفیعی، سعید پرمی، غلامحسین صفری، رامین نبی زاده نودهی، کامیار یغماییان، نوشین راستکاری، رضا احمدخانی ها، صادق نیازی، محمد حسینی* صفحات 25-36
    زمینه و هدف
    هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای گروهی از آلاینده های آلی هستند که عمدتا در طی احتراق ناقص تولید می شوند. هدف اصلی این مطالعه شناسایی منابع اصلی انتشار PAHs در هوای شهر تهران و تعیین سهم این منابع در میزان انتشار این ترکیبات در هوای شهر تهران است.
    روش بررسی
    فیلترهای حاوی ذرات از 10 ایستگاه سنجش آلودگی هوای متعلق به شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران جمع آوری شد و برای آنالیز به آزمایشگاه منتقل شد. به منظور اعتبارسنجی داده های بدست آمده با روش استخراج فیلترهای شرکت کنترل کیفیت هوا، نمونه برداری همزمان با استفاده از یک پمپ نمونه بردار SKC مجهز به هد نمونه برداری با ورودی انتخابی PM10 صورت پذیرفت. جهت شناسایی منابع انتشار و تعیین سهم آنها، نسبت های تشخیصی و آنالیز مولفه های اصلی (PCA) مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نسبت های فنانترن به مجموع فنانترن بعلاوه آنتراسن، بنزو[a] آنتراسن به مجموع بنزو [a] آنتراسن بعلاوه کرایسن، فلورآنتن به مجموع فلورآنتن بعلاوه پایرن و نسبت های IcP/(IcP+BghiP) در نمونه ها به ترتیب 0/79، 0/52، 0/43 و 0/38 بوده است. این نسبت ها نشان می دهند که احتراق، خصوصا سوخت های فسیلی و وسایل نقلیه موتوری، منبع اصلی انتشار PAHs در تهران بوده است. همچنین نتایج آنالیز PCA نشان داد که 49، 29 و 22 درصد از انتشار PAHs در هوای شهر تهران به ترتیب منتسب به خودروهای بنزینی، خودروهای گازوئیلی و سایر منابع بودند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، احتراق خصوصا سوخت های فسیلی و وسایل نقلیه موتوری منبع اصلی انتشار PAHs در تهران بوده است.
    کلیدواژگان: ذرات، PAHs، منابع انتشار، ایستگاه های سنجش، تهران
  • حامد ادب*، آزاده عتباتی، رضا اسماعیلی، قاسم ذوالفقاری، مجید ابراهیمی صفحات 37-52
    زمینه و هدف
    از مباحث ضروری در حوزه زیست محیطی شهری مشهد، افزایش بهینه تعداد ایستگاه های سنجش کیفیت هوای شهر مشهد است. اما پایش واقعی و اطلاع درست از وضعیت کیفیت هوا، نیازمند توزیع مناسب فضایی ایستگاه ها در محدوده شهر مشهد است. مطالعه حاضر با هدف جانمایی و سپس اولویت بندی مکان احداث ایستگاه های تماس عابرین، ایستگاه های تماس عمومی، و ایستگاه های تماس ساکنین مناطق مسکونی در شهر مشهد با روش های تصمیم گیری چند معیاره مکانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، جانمایی ایستگاه های مورد نظر در شهر مشهد بر مبنای استانداردهای ارائه شده در کشور آمریکا انجام شد. بر همین اساس، معیارهای مکانی موثر در جانمایی ایستگاه ها نظیر، تراکم جمعیت، فاصله از ایستگاه های موجود، فاصله از فضای سبز، تراکم خودرو و سایر عوامل در سه روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی، فازی و روش جدید تابع چگالی احتمال مورد استفاده قرار گرفت و تعدادی محل جدید پیشنهاد گردید.
    یافته ها
    میزان تطابق نقشه های جانمایی ایستگاه ها با روش های تصمیم گیری جهت بررسی اعتبار آن مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین موقعیت جغرافیایی ایستگاه های پیشنهادی توسط روش های تصمیم گیری به کمک شاخص های آمار فضایی میانگین نزدیکترین همسایه و دوایر فاصله استاندارد مورد مقایسه قرار گرفت. براساس شاخص میانگین نزدیکترین همسایه، روش فازی بهترین الگوی جانمایی (پراکنده) را با 99 درصد اطمینان نشان می دهد. همچنین تابع چگالی احتمال نیز ارائه دهنده الگوی پراکنده ای از ایستگاه های پیشنهادی است. دایره فاصله استاندارد نیز موید این نکته است که الگوی فضایی نقاط پیشنهادی در روش فازی و تابع چگالی احتمال به صورت پراکنده تری نسبت به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی قرار دارد. نتایج این مطالعه نشان دهنده بهینه بودن جواب های مکانی حاصل از روش های فازی و تابع چگالی احتمال نسبت به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی است.
    نتیجه گیری
    نتایج کلی روش های تصمیم گیری مورد استفاده در این مطالعه نشان دهنده نیاز شدید به احداث ایستگاه های جدید در مناطقی از شهر مشهد که عمده آن در مناطق شمال غربی است. همچنین نتایج این تحقیق نشان دهنده امکان استفاده از روش تابع چگالی احتمال بعنوان روش تصمیم گیری در سیستم اطلاعات جغرافیایی جهت جانمایی و اولویت بندی مکان های احداث ایستگاه های سنجش کیفیت هوا است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ایستگاه پایش کیفیت هوا، مشهد
  • شهره علی دوست، نادر بهرامی فر*، عباس اسماعیلی ساری صفحات 53-62
    زمینه و هدف
    جیوه یک آلاینده با اهمیت جهانی است که به صورت گسترده در محیط زیست پراکنده شده است. پایش جیوه در محیط های آبی بویژه رسوبات، بدون سنجش جیوه آلی و سلنیوم نمی تواند به طور دقیق بیان گر وضعیت آلودگی جیوه در اکوسیستم های آبی باشد، لذا مطالعه حاضر به سنجش جیوه کل، جیوه آلی و سلنیوم و همچنین خاصیت آنتاگونیستی سلنیوم و همبستگی درصد کربن آلی با جیوه در رسوبات تالاب انزلی می پردازد.
    روش بررسی
    تعداد 40 نمونه رسوب سطحی از بخش های شرقی و غربی تالاب انزلی جمع آوری گردید و غلظت جیوه آلی و کل آنها با استفاده از دستگاه آنالیز جیوه پیشرفته اندازه گیری شد. همچنین غلظت سلنیوم در نمونه های رسوب با استفاده از دستگاه ICP-OES اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت جیوه کل در شرق و غرب تالاب به ترتیب 109/53 و ng/g dw (dry weight) 68/39 بدست آمد، که این میانگین در رسوبات بخش شرقی تالاب به طور معنی داری بالاتر از بخش غربی بوده است (0/001>P). میانگین غلظت جیوه آلی در شرق و غرب تالاب به ترتیب برابر 34/91 و ng/g dw 28/84 بود که به لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشتند. این در حالی بود که، نسبت جیوه آلی به جیوه کل در دو منطقه مورد بررسی اختلاف معنی داری را نشان داد. میانگین غلظت سلنیوم در رسوبات شرق و غرب به ترتیب 156/25 و ng/g dw163/75 بودند و همبستگی منفی معنی داری بین میزان سلنیوم و جیوه آلی در رسوبات بخش غربی تالاب وجود داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    میزان جیوه کل در رسوبات شرق و غرب تالاب انزلی نسبت به سایر مطالعات مناطق مختلف جهان پایین تر بوده است. در صورتی که درصد جیوه آلی در مناطق شرق و غرب تالاب انزلی به نسبت بالا بوده است. در نتیجه دسترسی زیستی جیوه در رسوب و سمیت آن برای آبزیان منطقه بالاتر خواهد بود. در این تحقیق با وجود بالا بودن نسبت مولی سلنیوم به جیوه کل، درصد جیوه آلی در منطقه نسبتا بالا بوده است. پیشنهاد می شود فرم های مختلف سلنیوم که در پیوند شدن با جیوه معدنی موثر هستند و همچنین میزان سلنیوم و جیوه در آبزیان منطقه اندازه گیری گردند.
    کلیدواژگان: تالاب انزلی، رسوبات، سلنیوم، جیوه کل، جیوه آلی
  • بررسی خصوصیات ژئوشیمیایی آب های بطری شده در ایران با استفاده از مختصات یابی و نسبت های یونی
    مریم حیدری، رامین نبی زاده نودهی*، محمود علی محمدی، کامیار یغماییا صفحات 63-74
    زمینه و هدف
    مصرف آب بطری شده در سال های اخیر به دلایل متعدد ، به سرعت در حال افزایش است. هدف اصلی این پژوهش بررسی منشاء زمین شناسی آب های بطری شده ایران و تعیین تطابق یا عدم تطابق آنها با داده های آزمایشگاهی حاصل نمونه برداری از 71 برند آب آشامیدنی بطری شده و معدنی است.
    روش بررسی
    در این پژوهش با استفاده از مختصات یابی نقاط برداشت آب ها اقدام به ژئورف نمودن نقاط بر روی نقشه های «زمین شناسی ایران» و «آب های گرم و معدنی ایران» و بررسی تطابق داده های آزمایشگاهی و تیپ آب ها با داده های زمین شناسی نموده و با نسبت های یونی مهم آب استخراج شده از نرم افزار awh، مقایسه نمودیم.
    یافته ها
    در بررسی این 71 برند آب بطری شده 28 درصد (20 برند) عدم تطابق وجود داشت که در 40 درصد موارد میزان بی کربنات آزمایشگاهی بیش از مقدار زمین شناسی بود. همچنین 70 درصد تیپ آب ها از نوع بی کربناته کلسیک بودند. در برندهای محدوده البرز شمالی با زمان نهشته های ساحلی اطراف دریای خزر، منشاء شورابه/آب دریا وجود داشته که این میزان حدودا 55 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    عبور آب از سازندهای مختلف زمین شناسی و وقوع پدیده انحلال می تواند بعنوان عامل مهمی در عدم تطابق مطرح باشد. این موضوع با توجه به غیرمجاز بودن تصفیه شیمیایی خاص بر روی آب های معدنی و عدم اجازه افزودنی ها نیاز به مطالعات بیشتری دارد تا دلیل و منشاء آن از کارخانه و با نمونه برداری از منبع مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خصوصیات ژئوشیمیایی، آب بطری شده، نسبت های یونی
  • ندا سیستانی، مظاهر معین الدینی*، نعمت الله خراسانی، امیرحسین حمیدیان، محمدصالح علی طالشی، رخساره عظیمی یانچشمه صفحات 75-86
    زمینه و هدف
    توسعه شهری و صنعتی موجب افزایش میزان غلظت فلزات سنگین در محیط زیست شده اند. هدف از این تحقیق ارزیابی اثر مجتمع های فولاد کرمان بر آلودگی خاک پیرامون آن به فلزات سنگین صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی- تحلیلی بود. فلزات سنگین 60 نمونه خاک سطحی (عمق cm 15-0) مجاور دو مجتمع فولاد با دستگاه طیف سنج جذب اتمی شعله ای (AAS) آنالیز شدند. شاخص های منشایابی و تعیین درجه آلودگی شامل شاخص های فاکتور غنی سازی (EF) و درصد آن، زمین انباشت (Igeo)، فاکتور آلودگی (Cf)، درجه آلودگی (Cd) و درجه اصلاح شده آلودگی (mCd) برای ارزیابی سطح آلودگی خاک محاسبه شدند.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات سنگین نیکل، روی، آهن، سرب، کروم و کادمیوم به ترتیب 9/98، 54/38، 15063/33، 20/86، 3/54 و mg/kg 0/038 بودند. ترتیب فلزات سنگین براساس میانگین شاخص های EF عبارت است از سرب>روی> کادمیوم >آهن >نیکل>کروم. شاخص Cf نیز نشان داد که 90 درصد نمونه ها دارای آلودگی متوسط تا قابل توجه با عنصر سرب هستند. نتایج درصد فاکتور غنی شدگی (EF)، غنای عنصر آهن (68/18 درصد) را نشان داد. مقادیر میانگین شاخص Cd و mCd به ترتیب 2/90 و 0/48 بود که درجه پایین آلودگی خاک ها را نشان داد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه غلظت سرب و کادمیم بیشتر تحت تاثیر مجتمع های فولاد بوده و غلظت سایر عناصر تحت تاثیر منابع طبیعی و انسانی است. مجتمع های فولاد بایستی در کاهش انتشار آلاینده ها به محیط اطرافشان برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: خاک، فلزات سنگین، مجتمع های فولاد کرمان، شاخص آلودگی
  • نیما پورنگ*، فریبا اسماعیلی، محمد رنجبریان صفحات 87-102
    زمینه و هدف
    شناسایی ریسک خطرات بالقوه موجود در آزمایشگاه ها و تلاش در راستای ایجاد شرایط ایمن برای کارکنان از جوانب مختلف حائز اهمیت است. هدف اصلی این تحقیق بررسی مخاطرات احتمالی در آزمایشگاه های سه مرکز ملی تابعه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور است.
    روش بررسی
    به منظور ارزیابی مخاطرات احتمالی در آزمایشگاه های مورد نظر ( 11 آزمایشگاه پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، 9 آزمایشگاه پژوهشکده میگوی کشور و 2 آزمایشگاه مرکز ملی فرآوری آبزیان) و طبقه بندی آنها، از روش «تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار آن» (FMEA) و برخی روش های آماری مربوط به مقایسه میانگین ها استفاده گردید.
    یافته ها
    سطح ریسک در تمامی آزمایشگاه های پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان بجز آزمایشگاه بنتوز، در حد نیمه بحرانی و بحرانی قابل ارزیابی است. صرفا در مورد آزمایشگاه آماده سازی نمونه، اختلاف معنی داری بین اعداد اولویت ریسک در قبل و بعد از اقدامات اصلاحی مشاهده می گردد که البته در این مورد نیز اقدامات اصلاحی انجام شده تاثیری در کاهش سطح ریسک نداشته است. در پژوهشکده میگوی کشور اقدامات اصلاحی در اکثر آزمایشگاه ها در کاهش سطح ریسک موثر بوده است (به جز سه آزمایشگاه آلاینده ها، میکروبیولوژی و شیمی فیزیک). در مرکز ملی فرآوری سطح ریسک هر دو آزمایشگاه پس از اقدامات اصلاحی به شدت کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن سطح ریسک در بسیاری از آزمایشگاه های مورد بررسی، اقدامات اصلاحی مناسب پیشنهاد گردید. اما پس از ارزیابی مرحله دوم مشخص گردید که در مورد برخی آزمایشگاه ها (بویژه در پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان) اقدامات اصلاحی پیشنهاد شده در حد کافی انجام نشده است و از اینرو میزان ریسک کماکان در سطح بحرانی یا نیمه بحرانی قابل ارزیابی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مخاطرات، آزمایشگاه، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی، عدد اولویت ریسک، تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار آن
  • یعقوب حاجی زاده، شاهرخ نظم آرا، حکیمه طیری، ایمان پارسه* صفحات 103-114
    زمینه و هدف
    در طول چند دهه گذشته، آلودگی هوا به دلیل افزایش مرگ و میرهای ناشی از آن، کانون توجهات جهانی شده است. در این مطالعه، آلاینده های آلی فرار (VOCs) و هیدروکربن های کل (THCs) در هوای محیطی یک مجتمع پتروشیمی در ایران سنجش شد. همچنین، ارتباط این آلاینده ها با برخی از متابولیت های ادراری شان در کارگران این مجتمع بررسی شد.
    روش بررسی
    آلاینده های مذکور طی دو مرحله، در بهار (40 نمونه) و تابستان (40 نمونه)، در هوای واحدهای مختلف مجتمع مذکور مورد سنجش قرار گرفت. همچنین، مقدار بیومارکرهای این آلاینده ها در 31 پرسنل، مطابق روش های استاندارد NIOSH با استفاده از دستگاه GC-FID و TD/GC-MS سنجش شد.
    یافته ها
    میانگین کلی THCs در فصل بهار و تابستان به ترتیب ppm 14/06 و ppm14/09 و ppm 15/85 بود؛ این میزان برایVOCs ppm 16 بود. بیشترین مقدار ppm THCs 48/19 و 47/63ppm VOCs در هوای محیطی واحد بازیافت سنجش شد. در تابستان، میانگین کلی متابولیت های ادراری شامل اسید کاربولیک (فنل)، فنیل گلی اکسیلیک اسید، و ماندلیک اسید بر حسب واحد mg/g creatinine به ترتیب 16/67، 34/8، و 67/24 بود؛ در بهار، این میانگین بر حسب واحد mg/g creatinine به ترتیب 15/34، 57/34 و 5/30 بود.
    نتیجه گیری
    متغیرهای زمینه ای مثل سن، وزن، و سیگار اثرات متفاوتی بر روی متابولیت ها داشت. مقادیر آلاینده های سنجش شده از مقادیر رهنمود پیشنهاد شده توسط انجمن متخصصین بهداشت صنعتی آمریکا (ACGIH) کمتر بود. همچنین، مقادیر متابولیت های سنجش شده در ادرار، از شاخص مواجهه بیولوژیکی (BEI) ارائه شده توسط ACGIH کمتر بود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، مجتمع پتروشیمی، بیومارکر، ترکیبات آلی فرار، هیدروکربن های کل
  • آزاده توکلی*، عبدالحسین پری زنگنه، یونس خسروی، پریسا همتی صفحات 115-124
    زمینه و هدف
    رادن بعلت تاثیرگذاری بر سلامت بسیار مورد توجه است. مناطق شمالی ایران پتانسیل بالای انتشار رادن دارند و پژوهش حاضر به اندازه گیری غلظت رادن در منازل مسکونی شهرستان طارم- زنجان و مقایسه آن با مقادیر استاندارد و مجاز بین المللی پرداخته است.
    روش بررسی
    سیستم غیرفعال با استفاده از آشکارسازهای رد پای هسته ای حالت جامد (SSNTD) بواسطه توانایی در تعیین غلظت زمینه و بازه زمانی درازمدت برای این پژوهش انتخاب و تعداد 30 آشکارساز براساس شبکه بندی مشخص در ساختمان های مسکونی مناطق چورزق، آب بر و گیلوان از توابع طارم- استان زنجان، برای مدت 3 ماه استقرار و پس از این مدت آشکارسازها برای شمارش تعداد ردپاها به آزمایشگاه ارسال شده است.
    یافته ها
    براساس نتایج، میانگین غلظت رادن چورزق Bq/m3 220/51، آب بر Bq/m3 95/25 و گیلوان Bq/m3 119/84 بدست آمد. میانگین غلظت رادن در طارم را می توان معادل Bq/m3 130/57 برآورد کرد. براساس مقادیر P-value میان غلظت رادن با سن ساختمان و تعداد ساکنین رابطه ای دیده نمی شود. در مقایسه نتایج این پژوهش با استاندارد پیشنهادی USEPA، از مجموع نمونه ها تنها یک مورد در محدوده سطح هدف رادن، 15 مورد در بازه متوسط تا سطح عمل و باقی در مواجه با سطح بالایی از رادن و نیازمند اقدامات اصلاحی هستند. نسبت به خطوط راهنمای WHO نیز 12 نمونه کمتر از حد مرجع و باقی نمونه ها در سطح بالاتر قرار می گیرند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش و دیگر مطالعات، مواردی چون آنالیز خاک قبل از ساخت و ساز، بکارگیری مصالح مقاوم در برابر نشت و نفوذ و پایش مداوم سطح رادن در منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اندازه گیری، رادن، سنجنده CR، 39، طارم، زنجان
  • یاسر عظیم زاده*، نصرت الله نجفی، عادل ریحانی تبار، شاهین اوستان صفحات 125-138
    زمینه و هدف
    فسفر بعنوان یکی از آلاینده های پساب های کشاورزی، صنعتی و شهری، نقش مهمی در غنی شدن یا به پروردگی (Eutrophication) آب های سطحی دارد. استفاده از جاذب های کاتیونی، روش شناخته شده و موثری برای حذف آنیون هایی مانند فسفات از محیط های آبی است. در این میان، هیدروکسیدهای دوگانه لایه ای ((LDHs)Layered double hydroxides ) بعنوان جاذب های تبادل آنیونی با کارایی بالا شناخته شده اند. در این مطالعه، کارایی هیدروکسید دوگانه لایه ای منیزیم-آلومینیم در حذف فسفر از محلول آبی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    هیدروکسید دوگانه لایه ای منیزیم-آلومینیم (Mg-Al-LDH-Cl) با استفاده از روش هم رسوبی تولید و برای حذف فسفر از محلول آبی بکار برده شد. آزمایش های سینتیکی و تعادلی جذب فسفر به وسیله Mg-Al-LDH-Cl در حالت بسته، با بررسی اثر عوامل مختلف مانند زمان تماس، غلظت اولیه فسفر، pH، قدرت یونی و دوز جاذب بر کارایی حذف فسفر بوسیله LDH، انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایش سینتیکی نشان داد که جذب فسفر به وسیله LDH پس از min 30 به تعادل رسید. مدل شبه درجه دوم، بهترین برازش را بر داده های سینتیکی جذب فسفر داشت و این نشان می دهد که جذب شیمیایی، کنترل کننده سرعت جذب فسفر بوسیله LDH بود. همچنین، مدل لانگمویر بهترین برازش را بر داده های آزمایش جذب داشت و بیشترین ظرفیت جذب با استفاده از این مدل mg P/g 37/83 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که درصد جذب فسفر با افزایش زمان تماس و غلظت LDH افزایش، ولی با افزایش غلظت اولیه فسفر، pH و قدرت یونی کاهش می یابد. شرایط بهینه برای جذب سطحی آنیون فسفات بوسیله Mg-Al-LDH بصورت غلظت mg P/g 20، زمان h 2، pH برابر با 3، دوز جاذب g/L 10 و قدرت یونی mol/L 0/03، تعیین شدند.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، سینتیک، فسفر، به پروردگی، هیدروکسید دوگانه لایه ای
  • مهدی نوری نژاد، ناصر ارسلانی*، حسن نمازی صفحات 139-150
    زمینه و هدف
    نیکوتین بعنوان سمی ترین آلکالوئید در تنباکو، یکی از ترکیباتی است که باعث مرگ و میر انسان ها در طی چند دهه گذشته شده است. هدف از این مطالعه حذف نیکوتین بعنوان یک آلاینده زیست محیطی از محلول آبی با استفاده از نانوکامپوزیت هالوسیت-پلی تیوفن (HNT@PTh) است.
    روش بررسی
    نانوکامپوزیت HNT@PTh ابتدا با تهیه مخلوط یکنواختی از HNT و کلرید آهن (ш) به کمک آسیاب توپی و سپس انجام پلیمریزاسیون تیوفن روی سطح آن در دمای C° 5-0 تهیه گردید. در این مطالعه، پارامترهایpH ، زمان های تماس و غلظت اولیه نیکوتین در مقیاس آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت و خصوصیات فیزیکی جاذب توسط آنالیز FTIR و SEM تعیین گردید. سپس، نتایج جذب با استفاده از ایزوترم های لانگمویر و فروندلیچ توصیف شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که فاکتورهای pH محلول، زمان های تماس و غلظت اولیه نیکوتین تاثیر مستقیم بر فرایند جذب دارند بطوری که بیشترین میزان جذب در pH برابر با 7 برایmg 50 از جاذب طی بازه زمانی min 90 با غلظتmg/L 25 از نیکوتین بدست آمد. نتایج مطالعات ایزوترمی نیز نشان داد که جذب نیکوتین با مدل لانگمویر همخوانی بیشتر دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که اصلاح هالوسیت بعنوان یک ترکیب معدنی با پلی تیوفن و سنتز نانوکامپوزیت HNT@PTh می تواند بعنوان جاذب موثر برای جذب آلاینده نیکوتین بکار رود.
    کلیدواژگان: هالوسیت، پلی تیوفن، نیکوتین، جذب سطحی، ایزوترم جذب
|
  • A. Seid-Mohammadi, Ar Rahmani, Gh Asgari, S. Bajalan, A. Shabanloo* Pages 1-14
    Background And Objective
    Main sources of 4-Chlorophenol wastewater are petroleum industry, coal, paper and resin production. The aim of this study was to compare the performance of raw and cationic surfactant modified nanoclay in removal of 4-Chlorophenol from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    The influence of contact time, initial pH of solution, adsorbent dosage and 4-Chlorophenol concentration as effective parameters in adsorption process and the influence of modification solution pH and surfactant loading rates were investigated. The modified nanoclay was characterized by Fourier transform infrared (FTIR) and X-ray diffraction (XRD) spectroscopy. Finally, the isotherm and adsorption kinetics were investigated.
    Results
    The removal efficiency of 4-Chlorophenol was increased by increasing the initial pH from 3 to 11, so that after of 120 min, the absorption efficiency at an initial 4-Chlorophenol concentration of 100 mg/L and 0.25 g adsorbate was 26 and 95.5 % at pH 3 and 11, respectively. Under the same conditions the removal efficiency for the raw nanoclay was 2 and 9% at pH 3 and 11, respectively. The FTIR and XRD analyses revealed that the nanoclay structural changed from hydrophilic to hydrophobic and the interlayer spacing was increased. The adsorption of 4-Chlorophenol on raw and modified nanoclay was consistent with Langmuir and pseudo-second-order kinetics. The maximum absorption capacity of raw and modified nanoclay was 0.5 and 25.77 mg/g, respectively
    Conclusion
    The modification of nanoclay with cationic surfactant increased the adsorption efficiency of 4-Chlorophenol.
    Keywords: Clay, Surfactant, 4-Chlorophenol, Montmorillonite, Isotherm
  • M. Seifi, N. Rastkari Hassanvand, H. Arfaeinia, M. Younesian* Pages 15-24
    Background And Objective
    The collection of exhaled breath condensate (EBC) is a noninvasive, safe and simple technique to obtain direct samples from lung and use for estimation of the effects of air pollution on human subjects. EBC contains several compounds including simple ions, hydrogen peroxide, proteins, cytokines, deoxyribonucleic acid (DNA), creatine, Electrolytes, trace elements and toxic metals that are diluted by water vapor. The objective of this study was to determine biomarker IL-6 in exhaled breath condensate using an exhaled breath condensate collector.
    Materials And Methods
    The collector was designed and built and was used for collection and condensation of exhaled breath. EBC was taken from 36 young participants. Each person was asked to breathe for 10-15 min and the condensate was kept in a vial. The samples of exhaled breath were cooled down to -20 °C using the collector. The exhaled breath was converted to the solid/liquid mixture and then, the biomarker IL-6 was measured with ELISA (Enzyme -linked immunosorbent assay) method using HS600B R&D Kit.
    Results
    The mean concentration of IL-6 was 1.08 pg/mL in collected samples. The standard deviation of IL-6 concentration was 0.47. Moreover, the average volume of collected EBC was 2.3 mL, ranged between 0.3 and 3.5 mL.
    Conclusion
    The results of this study showed that the volume of the exhaled breath condensate was comparable with similar commercial devices. The average concentration of interlukin-6 was similar to the concentrations reported by other studies. Based on the findings, this equipment can be used by researchers as a suitable device for measurement of IL-6 in exhaled breath condensate.
    Keywords: Exhaled breath condensate, Biomarker, Condenser
  • K. Naddafi, M. Yunesian, S. Faridi, A. Rafiee, S. Parmy, Ghh Safari, R. Nabizadeh Nodehi, K. Yaghmaeian, N. Rastkari, R. Ahmadkhaniha, S. Niazi, M. Hoseini* Pages 25-36
    Background And Objective
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are a group of organic pollutants that are mostly generated during the incomplete combustion. The main objective of this study was to characterize potential sources of PAHs in Tehran.
    Materials And Methods
    Samples of PM10 were collected at 10 monitoring stations belonging to Tehran Air Quality Control Company (AQCC) and transferred to laboratory for analysis. Besides, a SKC Flite 2 Air Sampling Pump (SKC, USA) equipped with a sampling head and PM10 size-selective inlet was used at four stations to compare the results obtained by collecting AQCC monitors (AQCCMs) tapes with the standard sampling procedures for assessing the interchangeability of two field sampling methods. The principal component analysis (PCA) and diagnostic ratios were applied to identify emission sources and source contribution.
    Results
    The average diagnostic ratios of phenanthrene (Phe)/ (Phe橻憭ꜞ (Ant)), benzo(a)anthracene (BaA)/ (BaA爚 (Chry)), fluorantene(Flu)/ (FluꜪ� (Py)), and indeno(1,2,3cd) pyrene (IcP)/(IcP淩(ghi)perylene (BghiP)) in samples were 0.79, 0.52, 0.43 and 0.38, respectively. These ratios showed that the combustion, especially fossil fuels and motor vehicles, was the main sources of PAHs emission in Tehran. The results of PCA analysis also indicated that 49, 29 and 22% of PAHs sources in Tehran atmosphere were attributed to gasoline-driven vehicles, diesel vehicles and other sources, respectively.
    Conclusion
    According to the results, the combustion, especially fossil fuel and motor vehicle, was the main sources of PAHs emission in Tehran.
    Keywords: Particulate matter, Polycyclicaromatichydrocarbons, Emission sources, Diagnostic stations, Tehran
  • H. Adab*, A. Atabati, R. Esmaili, Gh Zolfaghar, M. Ebrahimi Pages 37-52
    Background And Objective
    Optimum number of air quality monitoring stations in Mashhad is an essential task for management of the urban environment. However, real monitoring and accurate information on the status of air quality require proper spatial distribution of air quality monitoring stations in the city of Mashhad. The aim of the present study was to determine optimum site locations for air quality monitoring, including Downtown Pedestrain Exposure Station, Downtown Background Exposure Station, and Residential Population Exposure Station by three Multiple-Criteria Decision-Making (MCDM) techniques.
    Materials And Methods
    In the precent study, sites for new air quality monitoring stations t in Mashhad were determined based on a proposed protocol in the United States. Accordingly, the criteria effective for site selection such as population density, distance from existing stations, vicinity to vegitation, vehicle density and other factors were used by applying Analytic Hierarchy Process (AHP), Fuzzy set, and Probability Density Function (PDF).
    Results
    Location similarity of the sites proposed by decision making methods was evaluated to know its reliability. The compactness of distribution of the proposed sites were compared by applying spatial statistic methods auch as Average Nearest Neighbor (ANN) and Standard. The results from ANN indicated that fuzzy set mapped the suggested sites was fully scattered within the entire city of Mashhad and was statistically significant at 99% confidence level. The PDF method also offered the same spatial pattern as fuzzy set. Overall results of this study indicated spatial optimization of suggested sites location for fuzzy set and PDF.
    Conclusion
    The overall results of the decision-making methods used in this study indicated that it is necessary to increase number of air quality monitoring stations at Northwest of Mashhad due to the urban growth in the city. The results also showd the possibility of using Probability Density Function (PDF) as a method of decision-making in GIS for locating and ranking of new air quality monitoring stations.
    Keywords: Site selection, Geographic Information System, Air quality monitoring stations, Mashhad
  • S. Alidoust, N. Bahramifar*, A. Esmaeli Sari Pages 53-62
    Background And Objective
    Mercury (Hg) is considered as a global pollutant that is widely dispersed in the environment. Monitoring of total mercury (THg) concentration in the sediments without determination of organic mercury (OHg) and selenium (Se) is an unreliable approach to evaluate the precise toxicological effects of Hg. In the present study, concentrations of THg, OHg and Se in the surface sediments of the eastern and western parts of Anzali wetland were investigated. In addition, the correlation of THg and OHg with Se and total organic carbon were analyzed.
    Materials And Methods
    Forty surface sediment samples were collected from the eastern and western parts of the wetland. Analysis of total and organic mercury in the sediment samples were done with Advanced Mercury Analyzer and the concentration of selenium was measured using inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy (ICP-OES).
    Results
    The average concentrations of THg in the East and West wetlands were 109.53 and 68.39 ng/g dw, respectively. The average concentration of THg in the sediments of the eastern part of Anzali Wetland was significantly higher than that of the western part (P
    Conclusion
    The THg concentration in the sediments of Anzali wetland was lower in comparison to other studied regions of the world. However, the percentage of OHg in the Eastern and Western part of wetland was high. Therefore, bioavailability and toxicity of Hg would be high in the sediments and aquatic environment. In this study, in spite of high molar ratio of Se to THg, there was relatively high content of OHg. We recommend to measure the various Se-species that are effectively bound to inorganic Hg and to determine the amount of Se and Hg in aquatic organisms.
    Keywords: Anzali Wetland, Sediment, Selenium, Total mercury, Organic mercury
  • Survey of Geochemical Characteristics of Bottled Waters in Iran Using Coordinates and Ionic Ratios
    M. Heydari, R. Nabizadeh Nodehi*, M. Ali Mohammadi, K. Yaghmaeian Pages 63-74
    Background And Objective
    Bottled water consumption is rapidly increasing in recent years for various reasons.The main aim of this study was to survey the geological origin of Iranian bottled water and determine compliance or lack of compliance with the experimental data obtained through sampling 71 brands of drinking bottled water and mineral water.
    Materials And Methods
    In this study the coordinates of access points as a georef of the chosen points were launched on the "Iran geological map" and "Iran mineral and warm water map." The compliance of laboratory data and water types with the geological data were evaluated and compared with the important ionic ratios of the extracted water through using awh software.
    Results
    In examining 71 brands of the bottled water, 28% of the brands did not agree with the laboratory results, reflected by observing higher levels of bicarbonate in 50% of the bottled waters than those of the geological data.. Additionally, 70% of water types were calcic bicarbonate. In the bottled waters from North Alborz range with coastal Time deposits around the Caspian Sea, there was a source of brine or sea water that was about 55% of this amount.
    Conclusion
    Water pass through different geological structures and the dissolution phenomenon might be an important factor for the observed disagreement. Because chemical treatment and use of additives on mineral waters are not allowed it prompts further studies to determine the cause and origin of this issue through sampling from the factory and water source.
    Keywords: Geochemical characteristics, Bottled water, Ionic ratios
  • N. Sistani, M. Moeinaddini, N. Khorasani, Ah Hamidian Ali-Taleshi, R. Azimi Yancheshmeh Pages 75-86
    Background And Objective
    Urban and industrial development has increased concentration of heavy metals in the environment. The goal of this study was to assess the impact of Kerman steel complex on their surrounding soil by heavy metals.
    Materials And Methods
    This study was a snapshot and its type was descriptive-analytical research. Heavy metals contents from 60 soil samples (top soil, 0-15 cm) near two Steel Complexes were analyzed using flame atomic absorption spectroscopy (AAS). Source identification and pollution degree indices including enrichment factor (EF) and its percentage (EF%), geo-accumulation index (Igeo), contamination factor (Cf), degree of contamination (Cd) and modified degree of contamination (mCd) were calculated to assess the soil pollution level.
    Results
    The average concentration of Ni, Zn, Fe, Pb, Cr and Cd were 9.98, 54.38, 15063.33, 20.86, 3.54 and 0.038 mg/kg, respectively. The order of average EF for heavy metals was Pb > Zn> Cd> Fe> Ni> Cr. Cf index also showed that 90% of the samples were moderately to significantly polluted with lead element. The results of EF% indicated that Fe (68.18%) had higher enrichment than others. The average values of Cd and mCd indices were 2.90 and 0.48, respectively, that showed low degree of pollution.
    Conclusion
    In this study, Pb and Cd concentration were related with activities of the steel complexes and other metals had a combination of natural and anthropogenic emission sources. The steel complexes should plan to reduce pollutants emission to their environment.
    Keywords: Soil, Heavy metal, Kerman steel complexes, Pollution index
  • N. Pourang*, F. Esmaeili, M. Ranjbarian Pages 87-102
    Background And Objective
    Identification of potential risks in laboratories and trying to create safe conditions for the staff is very important from different aspects. The main objective of this study was to evaluate the potential risks in the laboratories of three research centers affiliated to Iranian Fisheries Science Research Institute.
    Materials And Methods
    In order to assess and classify risks associated with working in the laboratories (11 laboratories of the Persian Gulf and Oman Sea Ecological Research Center, 9 laboratories of National Shrimp Research Center and 2 laboratories of National Aquatic Organisms Processing Center), the method of "Failure Mode Effects Analysis" (FMEA) as well as statistical methods (concerning compare means) were used.
    Results
    The risk levels in all the laboratories of the Persian Gulf and Oman Sea Ecological Research Center, except for benthos laboratory, could be evaluated as moderate or high. Only in the case of the sample preparation laboratory, significant differences between the values ​​of RPN before and after corrective action was observed. However, in this case the corrective actions have not been effective in decreasing the risk level. In most laboratories of National Shrimp Research Center, the corrective actions were effective in reducing the risk levels (with the exception of three laboratories). In both laboratories of National Aquatic Organisms Processing Center, after the corrective actions, the risk levels were sharply reduced.
    Conclusion
    Considering the high level of risk in many evaluated laboratories, appropriate corrective actions were proposed. But after the second-stage evaluation, it was realized that the proposed corrective measures in some laboratories (especially in the Persian Gulf and Oman Sea Ecological Research Center) were notperformed sufficiently and hence the risk still was remained at critical or semi-critical level.
    Keywords: Risk assessment, Laboratory, Iranian Fisheries Science Research Institute, Risk priority number, Failure mode effects analysis
  • Y. Hajizade, Sh Nazmara, H. Teiri, I. Parseh* Pages 103-114
    Background And Objective
    During the past few decades, air pollution has been the focus of international attention due to an increase in deaths from air pollution. In this study, Volatile Organic Hydrocarbons (VOCs) and Total Hydrocarbons (THCs) in ambient air of a Petrochemical Complex, Iran, was measured. Also, the relationship between these pollutants and some of their urinary metabolites was evaluated in the petrochemical complex workers.
    Materials And Methods
    These pollutants were measured in two stages, in spring (40 samples) and summer (40 samples), in ambient air of the different units of the complex. Urinary metabolites were measured in accordance with the NIOSH standard method using a GC-FID and TD/GC-MS.
    Results
    Total average of THCs in the spring and summer was 14.06 and 15.85 ppm, respectively; this amount was 14.09 and 16 ppm for VOCs. In summer, the highest values of VOCs (48.19 ppm) and THCs (47.63 ppm) were measured in Recovery unit. Total average of the urinary metabolites including Phenol, Phenylglyoxylic acid (PGA) and Mandelic Acid (MA) was 16.67, 34.8, and 67.24 mg/g creatinine respectively; in spring, it was 15.34, 57.34, 30.5 mg/g creatinine respectively
    Conclusion
    Background variables such as age, weight, and smoking habit had different impacts on the level of metabolites. The values of measured pollutants were lower than the guideline values proposed by the American Association of Industrial Hygienists (ACGIH). In addition, the values of measured metabolites in urine were less than the biological exposure index (BEI) provided by ACGIH.
    Keywords: Air pollution, Petrochemical complex, Biomarker, THCs, VOCs
  • A. Tavakoli*, A. Parizanganeh, Y. Khosravi, P. Hemmati Pages 115-124
    Background And Objective
    Radon is highly regarded because of its impacts on public health. Northern regions of Iran have a high potential for radon emissions. This research aimed to measure residential radon concentrations in Tarom country- Zanjan and to compare the results with international standards and acceptable values.
    Materials And Methods
    Passive diffusive samplers, Solid State Nuclear Track Detector (SSNTD), with the ability to determine background and longtime concentration, were selected for this study. A total of 30 detectors were located based on a pre-identified network in the residential buildings of Chavarzaq, Ab Bar and Gilvan for a period of three months. Then, detectors were sent to a laboratory for counting the traces.
    Results
    Based on the results, average radon concentrations in Chavarzaq, Ab Bar and Gilvan were 220.51, 95.25 and 119.84 Bq/m3, respectively. The average radon concentration in Tarom was about 130.57 Bq/m3. There was no meaningful relationship between radon concentration with the age of buildings or number of occupants. In comparison of the results with USEPA standards it was observed that among total samples just one of them was in the range of target level, and 15 detectors were in the range of target to action levels and the remaining samples showed high level of radon requiring corrective measures. In addition, 12 detectors showed values less than the reference level of WHO and the remaining detectors had higher values than WHO level.
    Conclusion
    Based on results of this research, soil analysis before construction, application of building materials resistant to leakage and regular monitoring of radon levels in region were suggested.
    Keywords: Measurement, Radon, CR-39 Detector, Tarom, Zanjan
  • Y. Azimzadeh*, N. Najafi, A. Reyhanitabar, Sh Oustan Pages 125-138
    Background And Objective
    Phosphorus (P), as one of the agricultural, industrial and urban wastewater pollutants, plays an important role in eutrophication of surface waters. Use of cationic sorbents for removal of anions including phosphate from aqueous environments is a well-known and effective method. Meanwhile, layered double hydroxides (LDHs) are known as effective anion exchange sorbents. In this study, the efficiency of Mg-Al layered double hydroxide (Mg-Al-LDH) for P removal from aqueous solutions was investigated.
    Methods and Materials: The Mg-Al layered double hydroxide (Mg-Al-LDH) was synthesized by co-precipitation method and used for removing of P from aqueous solutions. The kinetics and equilibrium studies of phosphate adsorption by Mg-Al-LDH were performed using a batch experiment at different contact times, initial phosphate concentrations, pH values, ionic strengths and doses of sorbent.
    Results
    The results of the kinetics experiments showed that sorption of P with LDH reached equilibrium after 30 min. The highest correlation coefficient was obtained for the pseudo-second order model, indicated that chemical sorption controlled the rate of phosphate sorption by LDH. The results showed that the sorption experiments data were in good agreement with Langmuir model and the maximum adsorption capacity predicted by this model was 37.83 mg P/g LDH.
    Conclusion
    The current study revealed that P adsorption by LDH was increased by increasing contact time and concentration of LDH, but decreased by increasing initial concentration of P, pH and ionic strength. The optimum conditions for phosphate anion adsorption by Mg-Al-LDH were determined as P initial concentration of 20 mg/L, contact time of 120 min, pH of 3.0, sorbent dose of 10 g/L and ionic strength of 0.03 mol/L.
    Keywords: Adsorption, Eutrophication, Kinetics, Layered double hydroxide, Phosphorous
  • M. Nourinejad, N. Arsalani*, H. Namazi Pages 139-150
    Background And Objective
    Nicotine as the most toxic alkaloid in tobacco is one of the compounds which causes human death over the past few decades. The purpose of this paper was to remove nicotine environmental pollution from aqueous solutions using halloysite-polythiophene nanocomposite.
    Materials And Methods
    Halloysite-polythiophene nanocomposite was prepared using a homogeneous solution of HNT and FeCl3 at 0-5°C by the ball milling technique. In this study, parameters such as pH, contact time and initial concentration of nicotine in laboratory scale were studied and the physical properties of the adsorbent were characterized via fourier transform infrared (FTIR) and scanning electron microscopy (SEM). Then, the absorption results were described using Langmuir and Freundlich isotherms.
    Results
    The results showed that the pH, initial concentration of nicotine and contact time had a direct effect on the nicotine adsorption process. The adsorption of nicotine followed Langmuir isotherm (R2
    Conclusion
    The results of this study showed that the Halloysite modification as a mineral composite with polythiophene and the synthesis of HNT@PTh nanocomposite can be used as an effective adsorbent to adsorb the nicotine.
    Keywords: Halloysite, Polythiophene, Nicotine, Adsorption, Adsorption isotherm