فهرست مطالب

فصلنامه راهور
پیاپی 37 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معین عسکری، سیداحسان سیدابریشمی* صفحات 9-22
    زمینه و هدف

    به طورکلی آزادراه ها به دلیل شرایط هندسی، سرعت و تعداد خطوط عبور زیاد، درصد زیادی از حجم جریان ترافیک را عبور می دهند. پدیده تغییر خط می تواند باعث کاهش ظرفیت عملکردی آزادراه ها شده و درنتیجه زمان سفر جریان ترافیک را افزایش داده و باعث کاهش سرعت و ایمنی شود. تغییر خط به دو نوع تغییر خط اختیاری و اجباری تقسیم بندی می شود. تغییر خط اختیاری به منظور بهبود شرایط رانندگی و تغییر خط اجباری در جهت پیروی از هدف مسیر است. هدف از این مطالعه، ارایه مدل رگرسیون شمارشی برای پیش بینی تعداد تغییر خط اختیاری در آزادراه ها است.

    روش

    اطلاعات استفاده شده در این مطالعه، از پردازش داده های یک آزادراه بین ایالتی آمریکا به دست آمده است. سپس با استفاده از این داده، دو نوع مدل رگرسیون خطی و رگرسیون پوآسن و سپس به منظور بررسی خوبی مدل ها، نمودار مشاهده - برآورد آن ها نیز ارایه شده است. ازجمله مهم ترین کاربردهای این مدل، استفاده از آن در نرم افزارهای شبیه سازی در سطح ماکروسکوپیک و استفاده در مدل های تعیین سطح سرویس است.

    یافته ها

    متغیرهای مجازی شماره خط عبور، تعداد خودروهای خط عبور جاری و پس ازآن میانگین سرعت خط عبور جاری و خط عبور هدف، بیشترین تاثیر را در برآورد این مدل داشته اند.

    نتیجه گیری

    در مقایسه بین دو مدل رگرسیون خطی و رگرسیون شمارشی، مشاهده شد که مدل رگرسیون شمارشی به دلیل نزدیکی مشخصات نسبت به ویژگی تغییر خط، این پدیده را بهتر توصیف می کنند. همچنین پیشنهاد می شود که در پژوهش های آینده، تغییر خط اجباری و تفاوت های دو مدل نیز بررسی شود.

    کلیدواژگان: تغییر خط، رگرسیون شمارشی، آزادراه، تغییر خط اختیاری
  • داود دعاگویان*، حسن نوری زاده صفحات 23-54
    زمینه و هدف

    پژوهش آسیب شناسی فرایند آموزش تا صدور گواهینامه در آموزشگاه های رانندگی شهر کرج با هدف شناخت آسیب شناسی و شناخت مسایل مربوط به فرایند آموزش (عملی و نظری) تا صدور گواهینامه در آموزشگاه های رانندگی صورت گرفته است. با توجه به جایگاه آموزش و آموزش های کلاسیک و هدفمند در امر رانندگی و اهمیت آموزشگاه های رانندگی که بعد از دهه 70 نقش مهمی را در صدور گواهینامه ایفا نمودند، به نظر می رسد که با آسیب شناسی در این زمینه می توان خلاهای موجود را مرتفع نمود.

    روش

    پژوهشگر برای انجام پژوهش از روش توصیفی - پیمایشی بهره گرفته و جامعه آماری نیز مراجعه کنندگان و هنرجویان آموزشگاه های رانندگی شهر کرج هستند. لذا حجم این جامعه از روی تعداد 6 ماهه نخست سال 1394 به دست آمده است که تعداد آن ها، 25 هزار و 421 نفر است. برای محاسبه حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که درنهایت تعداد 231 نفر از طریق روش نمونه گیری احتمالی طبقه ای برای نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه پژوهشگرساخته است که اعتبار و پایایی آن قبل از اجرا موردتایید قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش ضمن تایید یافته های سایر پژوهش های مشابه نشان می دهد که بهجز متغیر برنامه ریزی آموزشی، سایر متغیرهای پژوهش در بروز آسیب پذیری فرایند آموزش به هنرجویان در آموزشگاه های رانندگی موثر است؛ که البته طبق ضرایب بتا، آسیب های مربوط به آموزش های عملی، آسیب های مربوط به وضعیت مکانی و تجهیزات آموزشگاه ها و آسیب های مربوط به توانایی علمی اساتید در آموزش بیش از سایر متغیرهای مستقل است.

    پیشنهادها

    پلیس راهور با برگزاری دوره های ضمن خدمت و کلاس های آموزشی مدیریت آموزشگاه ها و نیز کنترل نامحسوس مدیران آموزشی از طریق دوربین های مرکزی می تواند مشکلات را به حداقل برساند. همچنین نظارت کافی بر آموزش مربیان رانندگی توسط مدیران آموزشگاه ها و سایر افسران راهور صورت پذیرد و در صورت بروز تخلف، مربیان به مبادی قانونی معرفی شوند.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزشگاه های رانندگی، آسیب، برنامه ریزی، استاد، تجهیزات آموزشی
  • پریوش محمدی قشلاق*، شهرام جعفردوست بستانی صفحات 55-87
    زمینه و هدف

    امروزه در کنار سرمایه های انسانی، مالی و اقتصادی، عوامل دیگری در سازمان ها و جوامع، با عنوان «عوامل سازمانی» مطرح شده است که می تواند بر روی عملکرد سازمان تاثیرگذار باشد؛ از طرفی، پیشرفت فرهنگ و فناوری باعث انتظار در بهبود عملکرد کارکنان شده است.

    روش

    پژوهش حاضر برحسب هدف، از نوع کاربردی و از نظر روش، توصیفی – پیمایشی با رویکرد همبستگی می باشد. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه کارکنان پلیس راهور استان مذکور را شامل می شود که از این جامعه، تعداد 84 نفر به صورت تصادفی برای نمونه آماری انتخاب شده اند. در این پژوهش از ابزار سنجش پرسشنامه استاندارد استفاده شده است؛ از آلفای کرونباخ نیز برای سنجش پایایی پرسشنامه استفاده شده است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون تحلیل شد.

    یافته ها

    میزان تاثیرگذاری ساختار سازمانی بر عملکرد کارکنان راهور استان آذربایجان غربی برابر با 707/0 است و همچنین میزان تاثیرگذاری فرهنگ سازمانی بر عملکرد کارکنان راهور استان آذربایجان غربی برابر با 511/0 است و درنهایت میزان تاثیرگذاری فناوری سازمانی بر عملکرد کارکنان راهور استان آذربایجان غربی برابر با 403/0 است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که عوامل سازمانی و متغیرهای موردبررسی در بهبود عملکرد کارکنان راهور، تاثیر بسزایی داشته است.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، فناوری، عملکرد، راهور استان آذربایجان غربی
  • محمد سیدصالحی*، محمد گراوندنیا، حسن اسدزاده صفحات 89-116
    زمینه و هدف

    مقیاس روان شناسی رانندگی به منظور سنجش میزان اضطراب و رفتارهای پرخاشگرانه حین رانندگی با اتومبیل ساخته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی این مقیاس به عنوان ابزاری به منظور اندازه گیری میزان اضطراب و رفتارهای پرخاشگرانه رانندگان انجام شد.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از کلیه رانندگان تاکسی شهر تهران که 300 نفر به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس روان شناسی رانندگی، چک لیست نشانه های اختلالات روانی (90SCL-) و میزان تخلفات رانندگی افراد گروه نمونه در سه ماه اخیر بود. برای بررسی ویژگی های روان سنجی به تعیین روایی محتوایی، روایی ملاکی، روایی سازه و همچنین پایایی پرداخته شد.

    یافته ها

    روایی محتوایی از طریق ضریب توافق توسط پنج متخصص برابر 62/0 به دست آمد و موردتایید قرار گرفت. در مورد روایی ملاکی، همبستگی نمرات خرده مقیاس ها با میزان تخلفات سه ماهه اخیر، 39/0 و 42/0 و با نمرات خرده مقیاس های 90SCL- 48/0 و 53/0 به دست آمد که در سطح 01/0 معنادار بودند. در تحلیل عاملی اکتشافی، سوال ها روی دو عامل بار شدند و تحلیل عاملی تاییدی، این مدل دوعاملی را تایید کرد. همسانی درونی بین سوال ها، عوامل و کل مقیاس مناسب بود.

    نتایج و پیشنهادها

     نتایج تجزیه وتحلیل مدل پاسخ مدرج چندبعدی نشانگر برازش مناسب مدل با داده ها و مقدار مطلوب مولفه های مدل بود که آگاهی دهندگی بالایی را برای مقیاس فراهم کرده است. این مقیاس دارای ویژگی های روان سنجی مطلوبی برای جامعه رانندگان شهر تهران است و از آن می توان برای اندازه گیری میزان اضطراب و رفتارهای پرخاشگرانه حین رانندگی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روان شناسی رانندگی، روایی، پایایی، نظریه سوال پاسخ، مدل پاسخ مدرج چندبعدی
  • رضا اکبری غیبی*، ملیکا معینی صفحات 117-128
    زمینه و هدف

    باوجود متغیرهای مختلفی که باعث تصادفات می شوند، می توان به سرعت و تخلفات رانندگی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تصادفات اشاره کرد. مطالعات نسبتا خوبی در سراسر دنیا به منظور مدل سازی ارتباط بین متغیرهای مختلف و احتمال بروز تصادفات انجام شده است؛ اما تاکنون بررسی تاثیر سه متغیر مستقل (تعداد تخلفات، تعداد وسایل نقلیه و سرعت غیرمجاز) بر تعداد تصادفات، در کمتر پژوهشی موردبررسی قرار گرفته است. لذا هدف اصلی این مطالعه، پیش بینی تعداد تصادفات با توجه به تاریخچه اطلاعاتی موجود است.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است. محور تبریز - قزوین به عنوان محور مطالعاتی موردبررسی قرار گرفت. این مطالعه بر اساس تحقیقات میدانی و بررسی اسناد و مدارک صورت گرفته است و با استناد به آمار تصادفات موجود در آزادراه مذکور به بررسی فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS پرداخته شده است. با توجه به اینکه داده های جمع آوری شده کمی بوده و پژوهش به دنبال بررسی و تعیین رابطه متغیرها می باشد، از ضریب همبستگی پیرسون برای سنجش رابطه استفاده شده است و همچنین با توجه به پذیرش رابطه خطی بین متغیرهای پژوهش برای پیداکردن معادله رابطه، از رگرسیون خطی استفاده شده است.

    یافته ها

     اطلاعات مربوط در سال های متوالی جمع آوری و موردارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 31 درصد از تغییرات متغیر وابسته، با این متغیرهای مستقل توضیح داده می شود، بقیه تغییرات به متغیرهای دیگری وابسته است که در نظر گرفته نشده اند.

    پیشنهادها

     پیشنهاد می شود که برای کاهش تخلفات مربوط به سرعت، با راه اندازی نرم افزاری برای صدور و توزیع برگه جریمه به صورت پیامک برخط برای متخلفانی که سرعت غیرمجاز دارند، صادر شود تا تخلفات و تصادفات به سوی روند نزولی سیر کند

    کلیدواژگان: تصادف، تخلفات، سرعت، SPSS
  • علی محمد احمدوند، زینب محمدیانی*، حدیثه خدادادی ابیازنی صفحات 129-155
    زمینه و هدف

    حمل ونقل، یکی از ارکان اصلی زندگی شهری است که باید با عوامل فرهنگی و اجتماعی آن هماهنگ باشد و ترکیب انواع گوناگون حمل ونقل باید جوابگوی تقاضای حمل ونقل شهری باشد. نبود یک سیستم حمل ونقل شهری موثر، مانع رشد اقتصادی شهرها شده است و مشکلات متعددی نظیر تراکم ترافیک، آلودگی هوا، افزایش مصرف سوخت، استهلاک وسایل نقلیه و غیره را در پی داشته است. با توجه به این آثار و همچنین اهمیت حمل ونقل به عنوان عامل پویایی و حیات یک مجموعه شهری، تعیین راهبرد و سیاست گذاری برای کنترل و بهبود مولفه های ترافیکی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها، مدلی جامع و یکپارچه برای سیستم حمل ونقل شهری با تاکید بر انواع سیستم های حمل ونقل عمومی در کنار یکدیگر ارایه شده است. مدل با استفاده از شبیه سازی رفتاری در محیط نرم افزاری ونسیم و با استفاده از داده های شهر تهران موردتجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

     نتایج حاصل از شبیه سازی مدل نشان می دهد که اعمال هم زمان سیاست های هم افزایی بین حمل ونقل عمومی و کاربری زمین، ارایه خدمات الکترونیک و افزایش کیفیت خدمات بخش حمل ونقل عمومی می تواند در بهبود مسئله ترافیک و خسارات ناشی از آن ازجمله آلودگی هوا و مرگ ومیر ناشی از آن اثرگذار باشد.

    نتایج و پیشنهادها

     در راستای سیاست های ارایه شده اجرای سیستم عرضه خدمات الکترونیک در شرکت ها و سازمان ها و آموزش افراد در خصوص بهره گیری از آن، همچنین درنظرگرفتن فاصله حداکثری 8 تا 10 دقیقه پیاده از محل سکونت و کار تا مرکز حمل ونقل عمومی، بازسازی زیرساخت ها به منظور دستیابی به حمل ونقل مناسب به همراه توجه به استفاده مناسب از خیابان، ایجاد و تامین تسهیلات پارک سوار خصوصی در حوالی ایستگاه های مترو و پایانه های اتوبوس رانی، گزینه هایی هستند که می توانند در اولویت قرار بگیرند

    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم، حمل ونقل شهری، ترافیک، سیاست گذاری
|
  • Moein Askari, Seyed Ehsan Seyedabrishami * Pages 9-22
    The field and purpose

    In general, freeways, due to geometric conditions, the speed and number of overpass lines, pass a large percentage of traffic flow volume. Lane change phenomenon can decreases their functional capacity and as a result, the travel time increased traffic flow and reduces speed and safety. Line change is divided into two types of optional and mandatory line change. Mandatory lane change (MLC) occurs when a driver must change lane to follow a specified path and Discretionary lane change (DLC) occurs when a driver changes to a lane perceived to offer better traffic conditions, he attempts to achieve desired speed, avoid following trucks, avoid merging traffic, etc. The aim of this research is predicting the number of the Discretionary lane change in freeways with count regression models.

    Method

    The information used in this study has been processed by the data of an interstate freeway in America. Then, using this data, two types of linear regression models, poisson regression has been paid and then, for a good evaluation of the models are presented their observation and estimation charts. One of the most important usage of this model is its use in macroscopic simulation software and use in service-level design models.

    Findings

    The virtual variables of the number of crossing line, the number of vehicles on the current crossing line and then the average speed of the current crossing line and the target crossing line have the most impact on the estimation of this model.

    Conclusion

    In the comparison between the two linear regression and count regression models, it was observed that The count regression model describes this phenomenon better because of the proximity of the characteristics to the line change feature. It is also suggested that in future research should also be considered the mandatory line change and the differences between the two models.

    Keywords: lane change, count regression, Freeway, mandatory lane change
  • Davooddoagooyan *, Hasan Noorizadeh Pages 23-54
    The field and purpose

    Pathology research of educational process to certification in driving schools of Karaj was done with the aim of recognizing pathology and recognizing issues related to the educational process (practical and theoretical) to certification in driving schools. Given the importance of training and classical and purposeful training in driving and the importance of driving schools that played an important role in certification after the 1970s, it seems that with the pathology in this field can be eliminated the existing vacuums.

    Method

    The researcher used a descriptive, survey method to analyze the research. The statistical population is also referrals and students of driving schools in Karaj city. Therefore, the size of this society was obtained from the first 6 months of 1394, which is 25421 people, which of course is used to calculate the sample size using the Cochran formula. So, for calculating sample size, the Cochran formula was used. Finally, 231 people were calculated and samples were selected through stratified Probabilistic sampling method. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire that was confirmed its validity and reliability before its implementation.

    Findings

    The results of the research, while confirming the findings of other similar studies, show that, apart from the educational planning variable, other variables are effective in the study of the vulnerability of education process to students in driving schools which Of course, according to beta coefficients, the damages related to practical training – damages related to the location and the schools equipment and damages related to the academic ability of teachers in education is more than other independent variables.

    Suggestions

    Traffic police can minimize these problems by holding in-service courses and educational classes as well as unmanageable control of educational managers through central cameras. Also, adequate supervision is provided on the training of driving Instructors by the managers of the schools and other officers of the traffic police, and in the event of a violation, the coaches will be introduced to the legal basis.

    Keywords: Training, driving schools, Damage, Planning, teacher, educational equipment
  • Parivash Mohammadi Gheshlag *, Shahram Jafar Doost Bostani Pages 55-87
    The field and purpose

    Today, besides human, financial, and economic capital, other factors in organizations and societies are described as "organizational factors" that can affect the performance of the organization, on the other hand, the advancement of culture and technology has led to improvements in employee performance.

    Method

    The present research in terms of aim is practical and in terms of method is descriptive-survey with correlation approach. The statistical population of this research included all the police staff of mentioned province, which consists of 84 members selected randomly. In this research, the standard questionnaire was used. Cronbach's alpha was used to measure reliability. Data analysis was performed using regression test.

    Findings

    The extent of organizational structure impact on the performance of the traffic police personnel of West Azarbaijan is equal to 0.707 and also, The extent of organizational culture impact on the performance of the traffic police personnel of west Azarbaijan is equal to 0.511 and Finally, The extent of organizational technology impact on the performance of the traffic police personnel of west Azarbaijan is equal to 0/403.

    Conclusion

    The findings of this research show that the organizational factors and the variables studied have been effective in improving the performance of the personnel of the traffic police

    Keywords: organizational structure, organizational culture, Technology, performance, West Azarbaijan province
  • Mohammad Sayyedsalehi *, Mohammad Geravandnia, Hasan Asadzadeh Pages 89-116
    The field and purpose

    Driving psychometric scale is designed to measure amount of anxiety and aggressive behaviors while driving with cars. The purpose of this study was done with the aim to investigate the psychometric properties of this scale as a tool for measuring the amount of anxiety and aggressive behaviors of drivers.

    Method

    The statistical population of this study was all taxi drivers in Tehran, 300 of which were selected as sample in accessible manner. The research instrument consisted of the Psychology Scale of Driving, the Psychological Disorders Symptom Checklist (SCL-90), and the rate of driving violations in the sample group in the last three months. To evaluate the psychometric properties were determined to content validity, criterion validity, construct validity as well as reliability.

    Findings

    Content validity was obtained and approved by five experts by an agreement coefficient of 0.62. Regarding criterion validity, the correlation between the scores of the subscales with the rate of violations of the last three months was 0.39 and 0.42 and with subscales scores of SCL-90 were obtained 0.48 and 0.53, which were significant at the level of 0.01. In the exploratory factor analysis, the questions were loaded on two factors and confirmed the confirmatory factor analysis of this two-factor model. The internal consistency between questions, factors and the whole scale was appropriate.

    Results and suggestions

    The results of the analysis of the multidimensional graded response model was indicated the fitting of the model to the data and the optimum value of the model parameters, which provided a high degree of awareness for the scale. This scale has good psychometric properties for the drivers of the city of Tehran and can be used to measure the amount of anxiety and aggressive behaviors during driving

    Keywords: driving psychology, validity, Reliability, Response Question Theory, Multidimensional graded Response Model
  • Reza Akbari Gheybi *, Melika Moeini Pages 117-128
    The field and purpose

    By considering different variables that cause accidents, we can refer to unauthorized speed and driving offenses which are as one of the most important factors in accidents. There are relatively good studies around the world to model the relationship between different variables and the probability of accidents.. but so far, a few studies have been done on the impact of three independent variables (the number of traffic violations, transportations and unauthorized speed) on the number of accidents. Therefore,this study aims to predict the number of accidents according to the collected information in previous researches.

    Method

    This research is a descriptive-analytical study, which was considered as the axis of study of Tabriz-Keshwin axis which is based on field research and documentation reviews. Based on the statistics of crashes on the freeway, the research hypotheses were analyzed using SPSS software. Considering that the collected data is small and the research is to investigate and determine the relationship between the variables, Pearson correlation coefficient has been used to measure the relationship. Also, with regard to the acceptance of the linear relationship between research variables, linear regression has been used to find the relation equation.

    Findings

    Information related to number of traffic violations, transportations were collecting and evaluating in consecutive years. After calculating it was realized that 31 percent of the dependent variables changes’ was related to independent variables mentioned above. Other changes were related to variables which were not considered in the study.

    Suggestions

     It is suggested to be issued to reduce violations related to speed with the field of software launching for the issuance and distribution of a fine or online SMS for offenders who are unauthorized speed, so that violations and accidents will continue to decline.

    Keywords: Accidents, traffic violations, Speed, SPSS
  • Ali Mohammad Ahmadvand, Zeinab Mohammadiani *, Hadise Khodadadi Abyazani Pages 129-155
    The field and purpose

    Transportation is one of the main pillars of urban life that must be coordinated with its cultural and social factors and the combination of different types of transportation must meet the demand for urban transport. The absence of an effective urban transportation system has been a barrier to the economic growth of cities and there are many problems, such as traffic congestion, air pollution, increasing fuel consumption, vehicle depreciation, and so on. Considering these consequences and the importance of transportation as the dynamics and vitality of an urban set, determining appropriate strategies and policy making for the control and improvement of traffic parameters is of great important.

    Method

    In this study, using the systems dynamics method has been defined a comprehensive and integrated model for an urban transportation system with emphasizes on public transportation. The model has been analyzed using behavior simulation in the software environment and using the data of Tehran.

    Findings

    The results of simulation of the model show that the simultaneous application of co-policies between public transportation and land use, the provision of electronic services and the improvement of the quality of public transport services can contribute to the improvement of the traffic problem and the resulting damage, including air pollution and resulting mortality .

    Results and suggestions

    In line with the policies introduced, the implementation of the system for providing electronic services in companies and organizations and training individuals on how to use it, as well as considering the maximum distance of 8 to 10 minutes walking from home to work to the public transportation center, reconstruction of infrastructure in order to achieve Proper transportation, along with the proper use of the street, the creation and provision of private ride facilities near metro stations and bus terminals are the most important ones that can be prioritized

    Keywords: System Dynamics, Urban transportation system, traffic, Policy making