فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1396)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس عیسی زاده*، سید حسین شرف الدین، سید حسین اخوان علوی صفحه 5
    شهروندان غربی عموما، نه از مجاری مطالعاتی و پژوهشی که عمدتا از طریق رسانه های جمعی و در ارتباط با برخی حوادث و رویدادهای خاص، با اسلام و فرهنگ و جوامع اسلامی آشنا شده اند. عدم توجه جدی به این حوادث زمینه ای، یکی از ضعف های مطالعات و اظهارنظرها در خصوص موضوع اسلام هراسی به ویژه بعد رسانه ای آن بوده است. نقطه ضعف دیگر، نامشخص بودن تاریخ توجه رسانه های غربی به اسلام و سیر تحول آن در این پژوهش هاست. ازاین رو، برای وصول به درکی صحیح از نحوه «بازنمایی اسلام» در رسانه های غرب، توجه به سیر تاریخی طرح این موضوع و تحول آن اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در این مقاله، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با گردآوری اطلاعات از منابع معتبر کتابخانه ای، به مقاطع عمدتا بحرانی توجه به اسلام و اسلام هراسی رسانه ای ناشی از آن، در قالب سه جریان پیوسته خصوصا واقعه 11 سپتامبر 2001 اشاره شده است.
    کلیدواژگان: اسلام هراسی، اسلام، غرب، یازدهم سپتامبر، رسانه های غربی
  • ایمان عرفان منش*، غلامرضا جمشیدی ها صفحه 31
    طی دهه های اخیر، مواجهه کشورهای اسلامی با علوم انسانی غرب موجب شکل گیری نظریاتی پیرامون اتخاذ الگویی برای ایجاد تحول در این علوم گردید. راهبرد متناسب در قبال منافع استعمار فرهنگی و سلطه علمی کشورهای غربی، نیازمند واکاوی ابعاد آسیب زای فرهنگی علوم انسانی کنونی است. براین اساس، رهبر انقلاب اسلامی در سه دهه اخیر، بیانات قابل تاملی درباره علوم انسانی مطرح کرده اند که می توان آنها را در قالب رویکرد انتقادی و آسیب شناسی فرهنگی کشف و صورت بندی کرد. این مقاله، تلاش می کند با روش پژوهش اسنادی و رهیافت تحلیلی- نظری شهید مطهری درباره ارتباط مفهومی و نظری میان علوم انسانی، فرهنگ و دین، دو محور اساسی از آن رویکرد آسیب شناسانه را تدوین نمایند: 1. بر اساس نگرشی مجموعه ای نسبت به رابطه نظام اجتماعی با علوم انسانی- اجتماعی، این علوم به عنوان عرصه نفوذ جهان بینی ها و تهاجم فرهنگی غرب نگریسته شده است؛ 2. الگوی فرهنگی انتقادی در رویارویی با علوم انسانی غرب، که حاوی ملزوماتی برای جهت گیری علمی فرهنگی به شمار می رود، استخراج شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، فرهنگ، علوم انسانی، غرب، اسلام، رهبر انقلاب اسلامی
  • محمد فولادی*، رویا بنا کار صفحه 55
    جوامع مختلف، تحت تاثیر تحولات عظیم علمی و تکنولوژیکی، در حال تبدیل شدن به جامعه اطلاعاتی و شبکه ای هستند. ظهور شبکه های اجتماعی با گستره ملی و فراملی، و تبدیل آن به یک رسانه خصوصی فارغ از هر نوع کنترلی از سوی دولت ها، به وسیله ای بی بدیل در عرصه ارتباطات تبدیل شده اند. این رسانه ها با نفوذ عمیق در لایه های زیرین زندگی اجتماعی بشر، سبک زندگی و حتی هویت آنان را به شدت متاثر کرده است. این پژوهش با رویکرد نظری و تحلیلی، به بررسی شگردها و شیوه های رسانه های ارتباط جمعی، به ویژه شبکه های اجتماعی برای نفوذ اجتماعی و فرهنگی می پردازد. در یک تحلیل جامع، یافته های پژوهش حاکی از این است که شگردها و شیوه های نفوذ اجتماعی عبارتند از: اعتماد و محرم اسرار پنداشتن، تمایل و علاقه، تحریک احساسات و عواطف، تدریجی و مستمر بودن ارتباط، سست کردن باورها و اعتقادات دینی، ایجاد اختلافات قومی و مذهبی، ترویج شبهات، بی‏مبالاتی و ولنگاری فرهنگی و اخلاقی. رسانه های ارتباط جمعی، با بهره گیری از انواع این شگرد ها، و تاثیرات رفتاری، نگرشی، شناختی، عاطفی و فیزولوژیکی زمینه استفاده بیشتر، رضایت، جذب و نفوذ بیشتر مخاطبان را فرهم می کنند.
    کلیدواژگان: نفوذ، نفوذ اجتماعی، فرهنگی، ابزارهای نفوذ، شبکه های اجتماعی، شگردها و شیوهای نفوذ
  • نصرالله آقاجانی* صفحه 81
    رویکرد های گوناگونی برای پاسخ به سوال از چگونگی جامعه مطلوب اسلامی و تدوین الگویی از اصول و ویژگی های آن، وجود دارد. پس در این مجال، هدف این مقاله ارائه جامعه مطلوب اسلامی با توجه به مقدس ترین شهر اسلامی، یعنی مکه و ویژگی های این شهر بر اساس آیات و روایات است. این یک رویکرد توصیفی و اکتشافی و در عین حال، ارزشی است که تلاش می کند با مراجعه به منابع نقلی، چهره یک جامعه و شهر مطلوب اسلامی را نشان دهد. مکه و مهم ترین نماد آن، یعنی کعبه سرشار از معانی عمیق توحیدی و مالامال از نمادهای ارزشی و انسانی است. ویژگی هایی از قبیل نخستین بیت برای انسان ها، کانون هدایت و برکت، دارای عزت، شکوه، امنیت، پرچم برافراشته توحید برای جهانیان، دربرگیرنده همه نژادها و قومیت ها برای بازشناسی یکدیگر و جهت بهره مندی از منافع این اجتماع بزرگ، تحت دو رکن اساسی ولایت الهی و برائت از مشرکان، ظرفیت ارزشمندی را به مکه برای تحقق جامعه ای با هویت اسلامی داده است.
    کلیدواژگان: مکه، آرمان شهر، مدینه فاضله، کعبه، امت اسلامی
  • محمد مهدی نادری قمی* صفحه 105
    در حوزه مباحث مربوط به عدالت اجتماعی، یکی از مسائل مورد بحث، وظیفه دولت در قبال عدالت اجتماعی است. این مقاله تلاش دارد در این زمینه، مقایسه ای بین دیدگاه اندیشمندان مسلمان و آرای متفکران غربی صورت دهد. این پژوهش با روش تحلیل اسناد، به همراه تحلیل و مقایسه، نشان می دهد که اولین اختلاف بین این دو گروه در تعریف عدالت است. درباره دخالت دولت در عدالت اجتماعی نیز ابتدا می توان سه دیدگاه را مطرح کرد: دیدگاه کاملا مخالف، طرفداران دخالت حداکثری، و راه میانه یا راه سوم. در این میان، شاید بتوان دیدگاه جان رالز را نظری مستقل به حساب آورد، به نظر می رسد این نیز نوعی راه میانه است. مدعای مقاله این است که نظر اسلام به دیدگاهی است که گرچه می توان آن را نوعی راه سوم نامید، اما برای تمایز با دیدگاه کسانی چون رالز، ترجیح می دهیم آن را راه سوم اسلامی بنامیم.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، دولت، راه سوم، راه سوم اسلامی
  • اسماعیل چراغی کوتیانی* صفحه 127
    نوسازی با تغییرات عمیق در ساحت های گوناگون زندگی همراه بوده است. یکی از پیامدهای این تغییرات، تحولات جمعیتی بود که در برهه ای از زمان، افزایش و در مقطعی دیگر، کاهش آن جوامع را با چالشی جدی مواجه نمود. نوسازی از طریق سازوکارهای متنوعی بر کاهش باروری تاثیر گذاشته است. یکی از آنها، اشاعه اندیشه های فمینیستی است. در این نوشتار با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای، به مطالعه نظریه های فمینیستی و نظریه اسلامی در خصوص دلالت های جمعیت شناختی پرداخته ایم. یافته ها حاکی از آن است که نظریه فمینیستی، با اشاعه اندیشه هایی چون فردگرایی، نگرش منفی به ازدواج، تولیدمثل و نقش مادری و تجویز سقط جنین، آزادی کامل جنسی و تحقیر کار خانگی و نیز از طریق تشویق زنان به بازاندیشی و بازتعریف هویت زنانه، بر تحولات جمعیتی تاثیر گذاشته است. اما اسلام با ارائه رویکردی مثبت به ازدواج، زادآوری و نقش های جنسیتی و مبارزه با سقط جنین، از منظری مثبت اندیشانه به مسئله افزایش جمعیت نگریسته است.
    کلیدواژگان: اسلام، فمینیسم، نظریه فمینیستی، دلالت، جمعیت، باروری
  • الملخص
    صفحه 151
|
  • Abbas Isa Zadeh *, Seyyed Hossein Sharaf Al Din*, Seyyed Hossein Akhavan Alavi Page 5
    Through mass media and in association with some events and special incidents, the people in the west have known Islam and Islamic culture. The lack of paying little attention to these incidents, is one of the weaknesses of the studies and comments regarding Islamophobia, especially media Islamophobia. Having a vague idea about the past of the western media to Islam is the other weakness in these studies. Therefore, in order to gain an accurate understanding of representing Islam in western Media, we must pay complete attention to the historical background of presenting this topic. The current study aims at dealing with critical eras that Islam and media Islamophobia have been in the center of attention in the form of three consecutive phenomena especially the Eleventh of September incident.
    Keywords: Islamophobia, Islam, west, the Eleventh of September, western media
  • Iman Erfan Manesh*, Gholam Reza Jamshidihi Page 31
    During the recent decades in the Islamic countries, confronting with western human sciences resulted in generating a number of theories around adopting a pattern for transforming these sciences. Fundamentally, adopting an effective strategy against the interests of cultural colonialism and scientific dominance of western countries requires analysis of the injurious dimensions in current human sciences. In this regard, the supreme leader of the Islamic Revolution Ayatollah Sayyid Ali Khamenei in three recent decades has expressed considerable statements concerning human sciences that can be discovered and articulated those in the format of the cultural pathology approach. In this article, applying documentary research method and using the martyr Morteza Motahhari’s analytic-theoretical attitude regarding conceptual and theoretical relationship among human sciences, culture, and religion, researchers seek to regularize two main axes of that pathological approach, as follow: 1- human sciences as the arena of influence of world views and the west’s cultural invasion have been systematically regarded according to the relation of social system with human sciences. 2- The cultural-critical pattern against the western human sciences, which has requirements for cultural scientific orientation, has been exploited.
    Keywords: pathology, culture, human sciences, west, Islam, the Supreme Leader of the Islamic Revolution
  • *Mohammad Fouladi*, Roya Bana Kar Page 55
    Owning to the great scientific and technological influences, different societies are being altered into information societies. Social networks with its national and international scope and converting them into private media that is independent form government`s supervision are now unique means for communication. Influencing the deep layers of social life of the human, these media have affected the lifestyle and even identity of the human. Using an analytical-theoretical approach, the present paper seeks to explore the styles of mass media especially social networks for the social and cultural influence. In a comprehensive analysis the findings show that the styles of social influence include; trust and confidentiality, inclination and connection, stimulating emotions, continuous step-by-step relationship, weakening religious beliefs, ethnic and religious disputes, promoting doubts and moral and cultural inconsiderateness. Using these styles and behavioral, observational, recognition, emotional and physiological effects, mass media has prepared the grounds for more satisfaction, attraction and influence of the audiences.
    Keywords: influence, social influence, cultural, influence tools, social networks, the means for exerting influence
  • Nasrollah Aghajani* Page 81
    Various approaches can be discovered for the way an Islamic Utopia and designing a pattern of its laws and features, is formed. The current paper which considers Mecca as the most Sacred Islamic town, seeks to present an Islamic Utopia by considering the most sacred Islamic city; Mecca, and her features based on the Quran and narrations. This descriptive-explanatory study is based on values and it attempts to show an Islamic Utopia by referring to narrative sources. Mecca and its most important symbol Kaaba is overwhelmed with deep monotheistic meanings and value and human symbols. Features like; the first home for human, the center of guidance and goodness, having glory, magnificence, security, the flag of monotheism for all, including all races and sects to know one another and in order to benefit from this great gathering, based on the two basic pillars of divine guardianship and exoneration from idolaters, it has given a great potential to Mecca as the Islamic Utopia.
    Keywords: Mecca, Utopia, Kaaba, Islamic community
  • Mohammad Mehdi Naderi Qomi* Page 105
    Government`s responsibility for administering social justice is one of the controversial topics in the realm of discussions concerning social justice. This article aims at presenting a comparison between the views of Muslim and western scholars in this regard. Using the method of analysis of documents and using analysis and comparison, this study seeks to present that the first disagreement between these two groups is on justice. Regarding the government`s intervening in justice three main views are presented: complete opposite view, the supporters of maximum involvement, the mediocre or the third way. Meanwhile we can consider John Ralls` view as an independent one, however it seems to be a mediocre way that Islam emphasizes on. Although we can consider it the third way, in order to show the difference of John Ralls` view, it is better to call it the third Islamic way.
    Keywords: justice, social justice, government, third way, the third Islamic way
  • Ismaeil Cheraghi Kutiani* Page 127
    The adaptation to profound changes has always been a part of life. One of these changes was population that increased at a time and decreased at another and made a lot of challenges for the societies. Adaptation has influenced the process of decreasing the fertility through various infrastructures. One of them is spreading the culture of feminism. Using a library-based documentary method, this paper attempts to analyze the feministic theories and Islamic theories regarding demographic implications. The findings show that spreading thoughts like; individualism, having negative attitude toward marriage, breading and mother`s role and also prescribing abortion, absolute sexual freedom, undermining housework, encouraging women to rethinking and redefining women`s identity, the feminism theory has influenced demographic implications. However, presenting a positive attitude toward marriage, breeding and sexual roles and fighting with abortion, Islam has dealt with the demographic implications from a positive angle.
    Keywords: Islam, feminism, feministic theory, reasoning, population, reproduction