فهرست مطالب

پژوهش ها و سیاست های اقتصادی - پیاپی 81 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 81 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اسمعیل ابونوری *، حسن لاجوردی صفحات 7-31
    هدف اساسی در این مقاله برآورد رابطه بین بی ثباتی تولید ناخالص داخلی سرانه با نوسانات رابطه مبادله نفت (تکانه های نفتی) و تاب آوری اقتصادی است. در این راستا، نقش تعدیل کننده تاب آوری اقتصادی در کاهش ارتباط مثبت میان تکانه های نفتی و بی ثباتی رشد اقتصادی نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است. با استفاده ازداده های آماری کشورهای عضو اوپک طی سال های 2013-1995، وجود ارتباط مثبت میان نوسانات رابطه مبادله نفت (تکانه های نفتی) و بی ثباتی رشد اقتصادی تایید می شود و خالص تاب آوری اقتصادی بر بی ثباتی رشد اقتصادی تاثیر منفی دارد. بر حسب شواهد موجود، خالص تاب آوری اقتصادی تاثیر نوسانات رابطه مبادله نفت (تکانه های نفتی) را میرا می سازد. یک اقتصاد تاب آور می تواند بخشی از اثر منفی تکانه های نفتی بر نوسانات رشد را تعدیل کند. بنابراین دولت ها می توانند در راستای افزایش تاب آوری، با عملکرد بهتر در سیاست های پولی و مالی، اوضاع اقتصادی را بهبود بخشند. افزایش کارایی در سیاست های اقتصادی، عدم قطعیت را در میان خانوارها و بنگاه ها کاهش و اعتبار دولت را افزایش خواهد داد و موجب اثرات مثبت منابع نفتی بر رشد پایدار خواهد شد.
    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، رابطه مبادله نفت، نوسانات رشد اقتصادی، اوپک
  • سید علی روحانی *، سید عباس پرهیزکاری صفحات 33-84
    نقش بسیار مهم بانک ها در ثبات مالی و ماهیت بسیار متفاوت بانکداری با سایر صنایع در اقتصاد، نظارت دقیق و کارآمد در این حوزه را ضروری می سازد. لازمه نظارت کارآمد، استقلال مقام ناظر از مجموعه تحت نظارت است. در مطالعه حاضر که به روش تحلیلی – توصیفی و با تحلیل اسناد حقوقی و مالی نگاشته شده، با الهام از ادبیات موضوع، به منظور تحلیل استقلال مقام ناظر در ایران، استقلال بانک مرکزی از شبکه بانکی از سه بعد مورد بررسی قرار گرفته است: استقلال ساختاری و سازمانی، استقلال مالی و استقلال نیروی انسانی. همچنین با تحلیل قوانین کشورهای منتخب، احکام وضع شده به منظور حفظ استقلال مقام ناظر در این کشورها استخراج شده است. در بعد ساختاری و سازمانی، نقش شبکه بانکی در انتصاب ارکان مختلف بانک مرکزی و کمیته های تصمیم گیر مورد بررسی قرار می گیرد. در بعد مالی، علاوه بر بررسی ضوابط تعیین حقوق و مزایای ارکان بانک مرکزی، انتفاع یا زیان مقام ناظر از عملکرد سالم یا تخلفات شبکه بانکی، بر اساس صورت های مالی بانک مرکزی، تحلیل می شود. در بعد نیروی انسانی، ارتباطات مدیران و کارشناسان مقام ناظر (بانک مرکزی) با شبکه بانکی (که در ادبیات با عنوان «درب گردان» شناخته می شود) مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی ها نشان می دهد در بسیاری از کشورها، محدودیت ها و الزامات شفافیت ساز متعددی در خصوص ارتباط نیروی انسانی شاغل در نهاد نظارتی با شبکه بانکی تحت نظارت وجود دارد. با توجه به توسعه بانک های خصوصی در ایران، توجه به تجربیات جهانی در این خصوص ضروری است.
    کلیدواژگان: استقلال مقام ناظر، بانک مرکزی، نظارت بانکی، ثبات مالی، درب گردان
  • بهرام فتحی *، مهدی خداپرست مشهدی، مسعود همایونی فر، سید حسین سجادی فر صفحات 85-121
    این مقاله یک روش جدید برای ارزیابی کشورهای در حال توسعه را معرفی می کند. در این مطالعه دو دسته از خروجی ( ستانده مطلوب و ستانده نامطلوب) برای اندازه گیری عملکرد از کشورها را بررسی می کند. در حقیقت در مطالعه موردی نیاز است چگونگی اندازه گیری در یک ساختار یکپارچه بررسی شود. در تحلیل پوششی داده ها ی متعارف ممکن است درمیان کشورهای منتخب شکست ایجاد گردد و نتایج امتیازات کارایی بی معنی باشد، به خصوص زمانی که کشورها ناکافی باشند. در این مقاله یک نگرش جدید بر پایه تحلیل پوششی داده ها و تئوری بازی برای ارزیابی کشورها بوسیله یک مقیاس بزرگ اندازه گیری ارائه شده است. برای این پیشنهاد چانه زنی در یک بازی همکارانه با مدل تحلیل پوششی داده های مرسوم ترکیب می شوند. روش پیشنهادی صرف نظر از ناکامی تعدادی از کشورها در بیشتر کشورها کارآمد است.
    کلیدواژگان: کارایی انرژی، ستاده مطلوب، ستانده نامطلوب تحلیل پوششی داده ها، بازی چانه زنی
  • سام محبی *، حمید شهرستانی، کامبیز هژبر کیانی صفحات 123-153
    واسطه گران مالی (بخش بانکی) به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد کلان در ایران دارای نقش پررنگی در تعادل عمومی اقتصاد کلان و انتقال شوک های گوناگون در سطح جامعه می باشد. در این راستا در این مقاله تلاش شده است که در یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی و با در نظر گرفتن بازار بین بانکی و احتمال نکول درون زا برای بنگاه ها و بخش بانکی به بررسی نقش سیستم بانکی در انتقال شوک ها در سطح جامعه پرداخته شود.نتایج مدل حل شده در این مقاله، نشانگر موفقیت نسبی مدل در شبیه سازی اقتصاد کلان ایران است. بررسی اثرات شوک های بهره وری، بازار سرمایه بر متغیرهای حقیقی اقتصاد نشان می دهد که الگوی ساخته شده بر پایه ادوار تجاری حقیقی تا حد زیادی با انتظارات تئوریک و واقعیات اقتصاد ایران سازگاری دارد. همچنین نتایج نشانگر آن است که بخش بانکی نقشی اساسی و پراهمیت در انتقال شوک ها در اقتصاد ایران دارا است و بانک مرکزی از طریق تزریق نقدینگی در بازار بین بانکی در کوتاه مدت می تواند نقشی مفید را در تعدیل شوک ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازار بین بانکی، احتمال نکول، سیاست پولی، کفایت سرمایه، مدل DSGE
  • سارا نورالهی، امیر جباری *، نرگس مرادخانی، ایوب فرامرزی صفحات 155-185
    هدف این پژوهش بررسی اثرات افزایش قیمت کالاهای مورد مطالعه (نان، شیر، آب و برق و گاز) بر رفاه خانوارهای شهری می باشد. به این منظور با تکیه بر تئوری های مربوط به اندازه گیری تغییرات رفاهی مصرف کنندگان، فرمول تغییرات جبرانی در چارچوب سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS) استخراج گردید. در ادامه، سیستم تقاضا بر اساس داده های بودجه و شاخص قیمت خانوارهای شهری ایران در سه گروه عمده درآمدی (هزینه ای) برای دوره زمانی 1392- 1389 و با استفاده از روش SUR برآورد و پارامترهای سیستم تقاضای تقریبا ایده آل و معیار تغییرات جبرانی محاسبه گردید. نتایج تحقیق برای خانوارهای شهری حاکی از آن است که تغییرات جبرانی در این دوره زمانی مثبت بوده است یعنی، افزایش قیمت در این دوره زمانی موجب کاهش رفاه خانوارهای شهری شده است. درصد کاهش رفاه ناشی از افزایش قیمت کالاها در گروه های پایین درآمدی بیشتر از گروه های میانی وگروه های بالای درآمدی (هزینه ای) است زیرا، درآمدی که خانوارهای گروه های پایین درآمدی (هزینه ای) از دست می دهند سهم بیشتری از درآمد این خانوارها بوده و در حقیقت رفاه بیشتری نسبت به خانوارهای گروه های بالای درآمدی از دست می دهند.
    کلیدواژگان: تغییرات جبرانی (CV)، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS)، رفاه خانوارهای شهری، دهک های درآمدی
  • سید محمدرضا سیدنورانی *، فتح الله تاری، کریم آقاجانی صفحات 187-228
    امروزه نظام بانکی نقش مهمی در اقتصاد ایفا می نماید؛ در واقع بانک ها، موسسات خدماتی هستند که ضمن جمع آوری سپرده ها، نسبت به اعطای تسهیلات اقدام می نمایند. یکی از مهم ترین آسیب های موجود در نظام بانکی، عدم مصرف صحیح تسهیلات اعطایی است، که منجر به انحراف تسهیلات می شود. انحراف تسهیلات به دلیل وجود اطلاعات نامتقارن قبل و بعد از اعطای تسهیلات در عقود مشارکتی و عقود مبادله ای رخ می دهد.در این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی انحراف تسهیلات اعطایی در مناطق 32 گانه بانک (الف) طی سال های 1394-1386و همچنین به تفکیک عقود مشارکتی و عقود مبادله ای پرداخته می شود. نتایج حاکی از آن است که طی این سال ها علی رغم افزایش تعداد و مبلغ تسهیلات پرداختی به متقاضیان، تعداد پرونده های بدون نظارت و در نتیجه انحراف تسهیلات به شدت کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: تسهیلات اعطایی، نهادهای مالی، اطلاعات نامتقارن، مخاطره اخلاقی
  • محمدعلی فیض پور، علی شمس اسفندآبادی* صفحات 220-260
    هدف پژوهش حاضر، محاسبه و مقایسه بهره وری نیروی کار و سرمایه صنایع تولیدی استان های ایران طی سال های 1392-1382 می باشد. در این راستا و با بهره گیری از داده های مرکز آمار و بانک مرکزی، ابتدا نرخ استهلاک سرمایه های ثابت محاسبه شده و با استفاده از روش موجودی دائمی، موجودی سرمایه برآورد گردیده است. با استفاده از شکل خطی تابع تولید کاب-داگلاس و بهره گیری از روش اقتصادسنجی داده های تلفیقی، تابع تولید صنایع تولیدی استان ها برآورد گردیده و سپس، بهره وری تعمیم یافته نیروی کار و سرمایه صنایع تولیدی استان ها محاسبه و مقایسه شده است. نتایج این پژوهش دلالت بر آن دارد که هرچند در سال های ابتدایی، تمایزات منطقه ای در بهره وری نیروی کار و سرمایه قابل توجه نبوده، اما با گذشت زمان، بر دامنه تغییرات آن افزوده شده و استان ها به سمت ناهمگنی بیشتر حرکت نموده اند. این در حالی است که سطح پایین بهره وری نیروی کار و سرمایه از ویژگی مشترک تمامی استان ها می باشد. بنابراین، توصیه سیاستی پژوهش حاضر، برنامه ریزی در جهت افزایش بهره وری نیروی کار و سرمایه صنایع تولیدی استان ها و توزیع منابع با توجه به امکانات و محدودیت های هر استان به منظور کاهش نابرابری ها و دست یابی به تعادل های منطقه ای بوده و این موضوع، با توجه به آغاز برنامه ششم توسعه، دارای اهمیتی دوچندان است.
    کلیدواژگان: تمایزات منطقه ای، بهره وری تعمیم یافته نیروی کار، بهره وری تعمیم یافته سرمایه، صنایع تولیدی، استان های ایران
  • محمدعلی کفایی *، محبوبه راهزانی صفحات 261-310
    بروز بحران های مالی زیان فراوانی را به بانک ها و موسسات اعتباری وارد کرده و موجب افزایش ریسک نقدینگی و ورشکستگی بسیاری از آن ها شده است. ویژگی اصلی این بحران ها، کاهش میزان نقدینگی در شبکه بانکی است. مطالعات تجربی سال های اخیر نشان می دهد که شرایط اقتصادی علت شکل گیری بحران های مالی و همچنین بروز ریسک نقدینگی در نظام بانکی است. در واقع ریسک نقدینگی بانک ها علاوه بر ویژگی های خاص بانکی تحت تاثیر شرایط اقتصادی کشورها قرار دارد. در این مقاله تاثیر عوامل کلان اقتصادی بر ریسک نقدینگی بانک های ایران در قالب یک الگوی رگرسیونی با استفاده از روش داده های تابلویی فصلی واطلاعات 14 بانک کشور از فصل اول سال 1385 تا فصل چهارم سال 1392 بررسی می شود. نتایج حاصل از برآورد الگو با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) نشان می دهد که عوامل کلان اقتصادی و ویژگی های بانکی منتخب همگی بر ریسک نقدینگی بانک ها موثرند. ضریب تصحیح خطا برابر 21/0- برآورد می شود، که بیانگر سرعت تصحیح خطا (در گرایش به روند بلندمدت) است.
    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، متغیرهای کلان اقتصادی، ریشه واحد فصلی، هم جمعی، حداقل مربعات معمولی پویا
  • سمیه اعظمی *، صبا لبابی میر قوامی صفحات 311-344
    این مقاله با تمرکز بر دو محرک بزرگ تقاضای نفت؛ قیمت نفت و پیشرفت فنی یک تجزیه و تحلیل جامع از رفتار تقاضای نفت صنایع کارخانه ای انرژی بر در کشورهای اروپایی واردکننده نفت ایران در فاصله زمانی 2010-1980 ارائه می دهد. ابزار تجزیه و تحلیل در این مطالعه حسابداری رشد و تخمین تابع هزینه پارامتریک است و معنی داری پارامترهای تبدیل یافته مدل با استفاده از تکنیک دلتا بررسی می شود. نتایج نشان می دهد که صنایع مورد بررسی در طول دوره مطالعه پیشرفت فنی را تجربه کرده اند و این پیشرفت فنی تقاضای نفت صنایع را کاهش داده است. انتظار می رود تقاضای نفت در پاسخ به افزایش قیمت نفت به طور معنی داری کاهش یابد. قیمت نفت و پیشرفت فنی تاثیر مثبت بر بهره وری متوسط نفت (و بنابراین کاهش تقاضای نفت) دارند. همچنین، برآورد کشش های قیمتی متقاطع نشان می دهندکه با افزایش قیمت نفت و به دنبال آن کاهش تقاضای نفت، مواد خام و سرمایه جانشین نفت می شوند. کاهش تقاضای نفت صنایع تحت بررسی در نتیجه افزایش قیمت نفت (از طریق جانشینی بین عاملی و بهره وری نفت) و پیشرفت فنی دلالت بر محدود شدن درآمدهای نفتی ایران و بنابراین تمرکز مسئولین و سیاست گذاران بر توسعه صادرات فرآورده های نفتی و پتروشیمی و همچنین صادرات برق و گاز طبیعی دارد.
    کلیدواژگان: صنایع انرژی بر، صنایع اروپایی، تقاضای نفت، پیشرفت فنی و قیمت نفت
|
  • Pages 7-31
    The main aim of this paper is to estimate the relationship between instability of GDP per capita and fluctuations in the oil terms of trade (oil shocks) and economic resilience. Moreover, we consider the stabilizing role of resiliency in reducing the positive relationship between oil and instability of the economic growth. A positive correlation between oil term of trade shock and instability of the economic growth has proven with using OPEC countries’ data during 1995-2013. Effect of net economic resilience on the instability of economic growth is negative. In addition, the evidence shows that net economic resilience decreases the effect of shocks in oil terms of trade (oil shocks). A resilient economy can mitigate a part of the negative impact of oil shocks on growth fluctuations. Thus, the governments can improve the economic conditions with boosting economic resilience through better monetary and fiscal policies. Increasing efficiency in economic policies will decrease uncertainty among households and firms and will increase government credibility and leads to a positive effect of oil resources on sustainable growth.
    Keywords: Economic Resiliency, Oil Terms of Trade, Fluctuations in Economic Growth, OPEC
  • Sayed Ali Rohani*, Sayed Abbas Parhizkari Pages 33-84
    The critical role of banks in financial stability and their distinct nature compared to other industries within the economy necessitates an accurate and efficient supervisory in this field. A basic requirement for efficient supervision is supervisory authority independence from those under supervision, such that conflict of interest is prevented. Inspired by literature, to analyze the independence of the supervisory authority in Iran, the independence of the Iran Central Bank (CBI) from the banking industry is studied from three aspects: structural and organizational independence, financial and budgetary independence, and human resources independence. From the organizational and structural aspect, the role of the banking industry in the appointment of various organs and decision-making committees of CBI is examined. In the financial aspect, we first analyze how the remunerations of members of the CBI organs are determined. Then, according to the central bank's financial statements, benefit (loss) of the supervisory authority from the (un)healthy functioning of the banking industry, is analyzed. Finally, to study the independence of human resources, movement of personnel (known as "revolving door") and communications between managers and experts of the supervisory authority (CBI) and the banking industry will be examined. The literature on the independence of the supervisory authority shows that in many countries, various restrictions and transparency requirements are enacted regarding the movement of personnel between the supervisory authority and institutions under supervision. The development of private banks in Iran during the past two decades necessitates a careful study and implementation of international experiences in this regard.
    Keywords: Supervisory Authority Independence, Central Bank, Banking Supervision, Financial Stability, Revolving Door
  • Bahram Fathi*, Mahdi Khodaparast Mashhadi, Masuod Homayounifar, Seyedhossein Sajadifar Pages 85-121
    This paper introduces a new approach to evaluating selected developing countries. In this study, we define two categories of outputs (desirable and undesirable) to measure the performance of the selected countries. Indeed, it is necessary to explore how to combine two separated efficiency measures in a unified structure. The conventional data envelopment analysis (DEA) may fail to identify decision-making units (DMUs) and as a result efficiency scores may not be meaningful, especially when the number of DMUs is insufficient. In this paper, a new approach is presented based on DEA and game theory to evaluate large-scale DMUs. For this purpose, the bargaining games as a cooperative game model are combined with the conventional DEA models. Moreover, DMUs do be are divided by different categories of measures in the competitive environment. The results show that China and Poland have conditions of maximum energy efficiency with using the integrated assessment model. Other countries have been qualified by a bargaining game, but they have not been a favorable outcome like as China and Poland.
    Keywords: Energy Efficiency, Desirable Output, Undesirable Output, Data Envelopment Analysis, Bargaining Game
  • Sam Mohebbi*, Hamid Shahrestani, Kambiz Hojabr Kiani Pages 123-153
    Banking sector as one of the most important sectors in Iran’s economy plays a major role in general equilibrium and transmission of various shocks in the society. In this paper, to address the role of the banking system in the transmission of shocks, we design a DSGE Model with introducing interbank market and considering endogeneity of the default probability in banking sector and firms. Analyzing the effects of productivity and stock market shocks on real variables indicates that the adopted model is well-matched with theoretical expectations and Iran’s economic facts. The results of the model support the importance of the banking sector in the transmission of shocks and also confirm that central bank plays a critical role to mitigate the effects of the shock through injecting liquidity into the interbank market.
    Keywords: Interbank Market, Probability of Default, Monetary Policy, Capital Adequacy, DSGE Model
  • Pages 155-185
    The objective of this study is to analyze the impact of rising commodity prices (bread, milk, water, electricity, and gas) on the welfare of urban household income. For this purpose, the compensating variation formulation is extracted in Almost Ideal Demand System (AIDS) framework. Moreover, the demand system is calculated based on AIDS parameters and applying SUR method. It is computed for three main income categories with using, income and budget data during the period 2010- 2013. The results suggest that compensating variation is positive for urban households, which means that the rising prices reduce urban household welfare in this period. The results also show that percentage of reduction in welfare due to rising commodity prices on lower-income groups is more than middle and higher-income groups.
    Keywords: Interbank Market, Probability of Default, Monetary Policy, Capital Adequacy, DSGE Model
  • Pages 187-228
    Nowadays, banking system plays an important role in the economy. In fact, the banks are the service institution that their main task is collecting deposit and lending the credits. One of the principal challenges to the banking system is the improper allocation of credit, which induces credit diversion. The credit diversion occurs due to asymmetric information before and after the lending credit in the partnership and exchange contracts. In this study, we examine credit diversion in 32 areas within the bank A during 2007-2016 with a descriptive-analytical approach. The results show that over these years despite the increase in the number and amount of the credit, the number of cases of credit diversion without supervision greatly reduced.
    Keywords: Credit, Financial Institutions, Asymmetric Information, Moral Hazard
  • Pages 220-260
    The aim of this study is calculating and comparing the productivity of labor and capital in manufacturing industries of Iranian provinces during 2003-2013. In this context, the rate of fixed assets depreciation is calculated with using Statistical Center and Central Bank data, and then the capital stock is estimated by the perpetual inventory method. The production function of provinces is estimated with applying linear Cobb-Douglas production function and using econometric panel data method. Then, generalized productivities of labor and capital in manufacturing industries are calculated and compared in the provinces. The results of this study indicate that although in the early years, regional disparities in productivity of labor and capital are not significant, but over time, their variation range has increased, and provinces moved to more heterogeneity. However, the low level of productivity of labor and capital is a common feature of all provinces. Therefore, the policy recommendation of this study is planning for increasing the productivity of labor and capital of manufacturing industries in the provinces and distributing the resources according to possibilities and limitations of each province to decreasing the disparities and achieving to regional balances. This becomes more important, especially with beginning the sixth development plan.
    Keywords: Regional Disparities, Generalized Labor Productivity, Generalized Capital Productivity, Manufacturing Industries, Iranian Provinces
  • Dr Mohammad-Ali Kafaie*, Mahbube Rahzani Pages 261-310
    Financial crisis outbreak imposed huge losses on banks and credit Institutions and caused higher liquidity risk on banks and credit institutions or even their bankruptcy. The main feature of these crises is low liquidity reserves of the banks. Recent empirical studies show that the economic conditions are also responsible for the rise of financial crises and liquidity risk in the banking system. In fact, banks’ liquidity risk are affected by economic conditions, alongside banks’ features. This paper tries to investigate the effects of macroeconomic factors on liquidity risk in a regression model using seasonal panel data and dynamic ordinary least squares (DOLS). The dataset includes 14 biggest banks for the duration of 1385q1 to 1392q4. The results show that, as expected, all selected economic and banking factors have significant effects on bank's liquidity risk; and since error correction terms are estimated 21%, it can be interpreted any short-term imbalance would disappear in each season.
    Keywords: Liquidity Risk, Macroeconomic Variables, Seasonal Unit Root, Co-Integration, Dynamic Ordinary Least Squares
  • Somayeh Azami*, Saba Lobabi Mirghavami Pages 311-344
    By focusing on two major drivers of oil demand – i.e. oil price and technical progress – this article presents a thorough behavior analysis of energy-intensive manufacturing industries’ oil demand in European countries, which imported Iranian oil during 1980-2010. The growth accounting method and estimating parametric cost function are employed as analysis tools and the significance level of converted parameters are investigated with using Delta technique. The results show that studied industries have experienced technical progress during the examination period which resulted in reduced oil demand. It is expected that oil demand experiences the significant decrease in response to rising oil prices. Oil price and technical progress have positive impacts on average oil productivity (and thereby decreasing demand for oil). Furthermore, estimation of cross price elasticity indicates that rising oil prices lead to reduce oil demand and raw material and capital replace oil. In the studied industries, reduced oil demand as a result of rising oil prices (through between factor substitution and oil efficiency)and technical progress implies the restriction of Iran's oil revenues, as well as officials and policy makers, focus on the development of oil products, petrochemicals, electricity, and natural-gas export.
    Keywords: Energy-intensive industries, European industries, Oil demand, Technical progress, oil price