فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1395)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد قصری، ایرج فرجی، حسین درجانی، محسن زیوری کامران صفحات 10-45
    در این پژوهش، با درک ضرورت تبیین الگوی محیط شناسی مطلوب برای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، به واکاوی در علوم متنوع و رشته های متکثر پرداخته ایم. هدف اصلی از مقاله این است که، با بررسی خرده نظریه ها و تفکرات برخی از اندیشمندان حوزه راهبردی، به الگویی متناسب در حوزه محیط شناسی بخش دفاع و امنیت یعنی نیروهای مسلح بالاخص در بخش امنیت -که از وظایف خاص نیروی انتظامی است- دست یابیم تا با این رویکرد بتوان آینده ناجا را در بستری مناسب با استفاده از ابزاری موثر، به نام آینده پژوهی، معماری کرد و افق های سالانه را در این الگو تعیین نمود. ایجاد و حفظ امنیت از مسیر راهبردهای تبیین شده در معماری ناجا از مهم ترین ثمرات تثبیت این الگو است. از عمده پیامدهای اصلی این الگو اصلاح وضعیت موجود به منظور مقدمه ای برای رسیدن به وضعیت مطلوب از مسیر بررسی پیشران ها، روندها و آمایش سرزمینی است. در بررسی با رویکرد توصیفی-تحلیلی چارچوب هایی شناخته شده و یا محقق ساخته را معرفی نمودیم که می توان به شش الگوی محیط شناسی، موضوع پایه، ماموریت/ کارکرد، ساختار/ کارگزار، تعامل/ تقابل، سطح تحلیل و نهادگرا اشاره کرد. در نهایت چارچوبی بدیل با عنوان الگوی سه بعدی (مکان/ زمان/ زمینه) را با در نظر گرفتن ماهیت امر امنیت بخشی، نظم بخشی و خدمات انتظامی در جامعه و روندهای پیش روی آینده دانش بشری برای الگوی مطلوب محیط شناسی ناجا پیشنهاد کرده ایم. این پژوهش اولین اقدام علمی برای رسیدن به الگویی متناسب با ذات و ماهیت نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است و تا رسیدن به الگویی جامع و پویا که بتواند همه مقتضیات را در نظر بگیرد راهی سخت در پیش خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: الگو، محیط، محیط شناسی، ناجا، الگوی سه بعدی (مکان، زمان، زمینه)
  • مهدی خیراندیش، احمدعلی روح الهی صفحات 47-69
    نظام پیشنهادها نظامی مدون برای به کارگیری ایده های کارکنان و بهبود فعالیت های سازمانی است. با وجود این، استقرار آن بدون تدارک بسترهای زیرساختی لازم منفعت زیادی عاید سازمان نخواهد نمود. بر این اساس، هدف از این پژوهش امکان سنجی استقرار نظام پیشنهادها در دانشگاه هوایی شهید ستاری در چارچوب ابعاد فنی، قانونی، اقتصادی، انسانی، فرهنگی و راهبردی است. جامعه مورد پژوهش کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشگاه هوایی شهید ستاری هستند. این تحقیق از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده کاربردی است که در آن از ابزار پرسش نامه محقق ساخته برای گردآوری داده ها استفاده شده است. نتایج به دست آمده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. نوزده نشان می دهد که متغیرهای انسانی و فرهنگی در شرایطی مطلوب قرار دارد؛ ولی متغیرهای فنی، قانونی، اقتصادی و راهبردی وضعیتی مناسب ندارد. استقرار اثربخش نظام پیشنهادها در جامعه آماری مستلزم سرمایه گذاری هدف مند در متغیرهای فنی، قانونی، اقتصادی و راهبردی است.
    کلیدواژگان: نظام پیشنهادها، بعد فنی، بعد قانونی، بعد اقتصادی، بعد انسانی، بعد فرهنگی، بعد راهبردی
  • سید مهدی احمدی بالادهی، حسین جاویدان مهر، مهدی جوانمرد صفحات 71-94
    در این پژوهش به بررسی نقش توسعه ساختار سازمانی بر بهره وری کارکنان ناجا از دیدگاه فرماندهان و مدیران می پردازیم. تحقیق، از نظر هدف، از نوع کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. این تحقیق، به لحاظ بررسی رابطه بین دو متغیر، تحقیق همبستگی نیز خوانده می شود. جامعه آماری شامل فرماندهان و مدیران ستادی و پلیس های تخصصی فرماندهی انتظامی استان مازندران و شهرستان های آن استان است. بر اساس فرمول کوکران، 214 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای به مثابه نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد ساختار سازمانی (1998) و پرسش نامه استاندارد بهره وری است. پایایی سوالات با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 0.97 و 0.83 سنجیده و تایید شد. برای بیان توصیفی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون ضریب همبستگی رگرسیون با نرم افزار اس.پی.اس.اس. استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین ساختار سازمانی و بهره وری کارکنان رابطه معنادار وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که بین مولفه های ساختار سازمانی و بهره وری کارکنان رابطه معنادار وجود دارد که در این میان، بعد رسمیت و بعد پیچیدگی به ترتیب بیشترین و کمترین ضریب همبستگی را داشته اند. یعنی هر چه ساختار بیشتر متمرکز باشد، بهره وری آن کمتر است و هرچه ساختار از رسمیت بیشتری برخوردار باشد، بهره وری کمتری دارد و هرچه ساختار پیچیده تر باشد بهره وری کمتر است.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، بهره وری، کارکنان، فرماندهان و مدیران، مازندران
  • جواد معدنی، غلام جباری، سعید زرندی صفحات 95-117
    سامانه های اطلاعاتی مدیریت یکی از مهم ترین عوامل موثر در پیشرفت ها و تحولات چشمگیر محیط متغیر کنونی است. در این محیط، سازمان ها تلاش می کنند، به منظور استفاده از قابلیت های نوآوری خود و ایجاد مزیت رقابتی پایدار، سامانه های اطلاعاتی مدیریت جامع تری طراحی کنند و به کار گیرند. در این مقاله به بررسی نقش سامانه های اطلاعاتی مدیریت بر نوآوری در امور خدماتی پلیس +10 (که در اثربخشی سامانه های اطلاعاتی مدیریت منعکس می شود) می پردازیم که الگوی ارزش های رقابتی آن را به صورت عملیاتی تعریف کرده است. الگوی ارزش های رقابتی چهار مکتب مختلف مدیریتی را به منظور اندازه گیری اثربخشی سامانه های اطلاعاتی ترکیب می کند: نظام باز، روابط انسانی، فرایند داخلی و الگوی منطقی. با استفاده از نمونه ای متشکل از 186 کارمند پلیس +10 شهر تهران، الگوی ساختاری با استفاده از حداقل مربعات جزئی طراحی و برآورد شده است. یافته ها نشان می دهد که مولفه روابط انسانی، که با ویژگی های ارتباط بین فردی، تصمیم گیری گروهی، همکاری تیمی و شخصی سازی توصیف می شود، مهم ترین عامل پیش بینی کننده نوآوری در امور خدماتی است. بعد الگوی عقلایی اثربخشی سامانه های اطلاعاتی مدیریت بر اساس بهینه سازی، هدف گذاری و پیش بینی دارای تاثیری غیر مستقیم بر روابط انسانی از طریق عناصر نظام باز و فرایند داخلی است. دو مولفه دیگر اثربخشی سامانه های اطلاعاتی مدیریت (نظام باز و فرایند داخلی) از طریق بعد روابط انسانی ارتباطی غیر مستقیم با نوآوری در فعالیت دارند.
    کلیدواژگان: سامانه های اطلاعاتی مدیریت، الگوی ارزش های رقابتی، نوآوری در فعالیت، پلیس +10
  • مهدی حسین زاده، علی اکبر امین بیدختی، حسین بلوچی، مجید نعمت الهی، رسول علیجانی صفحات 119-137
    هدف از این پژوهش شناسایی روابط بین سرمایه اجتماعی با فرسودگی شغلی و اهمال کاری نیروی پلیس در کلانتری های شرق استان تهران است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش همه کارکنان شاغل فرماندهی انتظامی ویژه شرق تهران در سال 1393 به تعداد 1980 نفر است. روش نمونه گیری خوشه ایاست و بر اساس جدول مورگان 319 نفر حجم نهایی نمونه را تشکیل داده است. 320 پرسش نامه بین کارکنان توزیع گردید؛ پس از جمع آوری پرسش نامه ها 287 پرسش نامه عودت داده شد و نهایتا تعداد نمونه به 276 نفر تقلیل یافت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSSنسخه 21 و نرم افزار روابط خطی ساختاری(LISREL) نسخه 54/8 استفاده شد. شاخص های توصیفی شامل میانگین، انحراف استاندارد و ضرایب همبستگی محاسبه شد. روابط فرضی ساختاری با الگوی معادلات ساختاری آزموده شد. یافته ها نشان می دهد سرمایه اجتماعی بر فرسودگی شغلی اثر ساختاری منفی دارد. همچنین رابطه ای معنادار در سطح خطای 05/0 بین دو متغیر سرمایه اجتماعی و اهمال کاری کارکنان وجود دارد. رابطه سرمایه اجتماعی با اهمال کاری کارکنان از طریق متغیر واسطه ای فرسودگی شغلی بررسی شد که آماره تی آن برابر 809/2- و همچنین ضریب استاندارد آن برابر 065/0- به دست آمد و وجود رابطه منفی و معنادار تایید می شود. رابطه فرسودگی شغلی با اهمال کاری کارکنان بررسی شد که آماره تی برابر 07/5 و ضریب استاندارد 23/0 نشان داد که بین آن ها رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. هر اندازه که سرمایه اجتماعی کارکنان سازمان انتظامی بیشتر باشد، میزان اهمال کاری و فرسودگی شغلی کارکنان سازمان کمتر می شود و هر چه اندازه فرسودگی شغلی در سازمان نیروی انتظامی افزایش پیدا کند میزان اهمال کاری کارکنان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اهمال کاری، فرسودگی شغلی، شخصیت زدایی، نیروی انتظامی
  • مهدی سرابی صفحات 139-165
    اگرچه محیط های کاری بیش از پیش پیچیده پلیس ها مستلزم الگوهای اشتراکی رهبری هستند، مستندات تجربی اندکی درباره شیوه تسهیل رهبری اشتراکی در پلیس وجود دارد. هدف از نگارش این مقاله بررسی نقش رهبرهای تحول آفرین در حمایت از رهبری اشتراکی است. این پژوهش بر اساس پیمایشی برخط در پلیس دولتی کشور آلمان است (که در آن از سه هزار شرکت کننده دعوت شدند و میزان پاسخ گویی 39 درصد بود). تجزیه و تحلیل تجربی صورت گرفته متکی به روش الگوسازی معادلات ساختاری است. یافته های این پژوهش آشکار می کند که رهبرهای تحول آفرین تاثیری مستقیم و مثبت بر رهبری اشتراکی دارند. همچنین، رهبرهای تحول آفرین از طریق ظرفیت خود در روشن کردن اهداف سازمانی و ایجاد رضایت شغلی برای پیروان تاثیری غیرمستقیم و مثبت بر رهبری اشتراکی می گذارند.این اولین پژوهش در مقیاس بزرگ است که در آن پیش آیندهای رهبری اشتراکی در پلیس بررسی می شود. نتایج به دست آمده، از طریق مورد تاکید قرار دادن نقش رهبران تحول آفرین به مثابه «رهبران متعالی » در حمایت از رهبری اشتراکی، متون علمی درباره رهبری تحول آفرین را توسعه می دهد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رهبری اشتراکی
|
  • Mohammad Ghasri, Iraj Faraji, Mohsen Zivari Kamran, Hosein Darjani Pages 10-45
    In this research, having recognized the necessity of describing a desirable environmental scanning model for Iran’s police’s, we have made an analysis of a variety of sciences and numerous disciplines. The main goal of this research is to develop an appropriate environmental scanning model in the area of national security and defense i. e. military forces, particularly law enforcement – which is the primary role of police – so as to develop the enterprise architecture of Iran’s police by this approach in an appropriate context using an effective tool, called futures studies, and describe annual horizon of Iran’s police. Establishing and maintaining security through described strategies in the enterprise architecture of Iran’s police is of the most important benefits of this model. Moreover, making an improvement in the status quo as the first step in achieving the desirable situation through spatial planning and examining driving forces and trends is among the major consequences of this model. The identified or researcher-made frameworks were introduced through descriptive analytic approach that can be defined as six environment scanning models including the basic issue, mission/function, structure/agent, interaction/contrast, analysis and institution oriented levels. Finally, an alternative framework with three dimensional titles (place/time/context) was proposed for the desired environment scanning for Iran’s police by considering the nature of securitization, order maintenance, and policing services in sociality and futures studies progress trend. This is the first practical attempt at achieving a model suitable to the nature and identity of Iran’s police; however, we have a long way to go before achieving a comprehensive and dynamic model that takes into account all the requirements.
    Keywords: model, environment, Environment Scanning, Iran's police, three dimension model (place, time, context)
  • Mehdi Kheyrandish, Ahmad Ali Rouhollahi Pages 47-69
    Suggestion systems are cohesive systems to utilize input from employees and improve organizational activities. However, establishing these systems without the prerequisite infrastructural conditions won’t be beneficial to any organization. Accordingly, the purpose of this research is to conduct a feasibility study of establishing suggestion systems at the Shahid Sattari University of aeronautical engineering within the framework of technical, legal, economical, human, cultural and strategic dimensions. The statistical population consists of the faculty members and personnel at the Shahid Sattari University of aeronautical engineering. This is an applied research by propose, and descriptive research by data collection method, in which a researcher-made questionnaire is used to collect data. The obtained results from the S.PSS software package indicate that the human and cultural variables are in desirable conditions; however, the technical, legal, economical and strategic variables don’t have appropriate conditions. Therefore, establishing effective suggestion systems in the statistical population requires targeted investments in the technical, legal, economical, and strategic variables.
    Keywords: Suggestion systems, technical dimension, legal dimension, economical dimension, cultural dimension, human dimension strategic dimension
  • Seid Mehdi Ahmadi Baladehi, Hosein Javidan Mehr, Mehdi Javanmard Pages 71-94
    In this research, we investigate the role of organizational structure development in Iran’s police personnel from the viewpoint of commanders and managers. This is an applied research by propose, and descriptive, survey research by data collection method. This is also a correlational research as it explores the relationship between two variables. The statistical population includes the commanders and managers in headquarters and specialized police departments of Mazandaran province disciplinary command. Based on the Cochran formula, 214 individual were selected through stratified random sampling technique as the sample. The data collection tools were the standard questionnaire of organizational structure (1998) and standard questionnaire of efficiency. Using the Cronbach’s Alpha coefficient formula, the reliability of the two sets of questions was estimated as 97% and 83% respectively. Also, descriptive statistics were used to describe and summarize features of the collected data, and the regression correlation coefficient using SPSS software package was used to interpret and analyze the information. The results indicate that there is a meaningful relationship between organizational structure and efficiency of the personnel. The obtained results also suggest that there is a meaningful relationship between the components of organizational structure and efficiency of the personnel, in which the dimensions of formality and complexity, respectively, have the highest and lowest correlation coefficients. That is, the more the structure is centralized, the less is the efficiency and the more the structure have formality, the less is the efficiency, and finally, the more the structure is complex, the less is the efficiency.
    Keywords: organizational structure, efficiency, personnel, commanders, managers, Mazandaran
  • Javad Madani, Gholam Jabbari, Saeed Zarandi Pages 95-117
    Management information systems are among the most important effective factors on the advancements and remarkable transformations in today’s changing environment. In such a changing environment, organizations try to design and use more comprehensive management information systems in order to make use of their innovation capabilities and create sustainable competitive advantage. In this study, we investigate the role of management information systems in innovation in the offices of police service 10 (reflected in the effectiveness of management information systems), competing values framework of which is defined operationally. The competing values framework integrates four major management models to measure the effectiveness of the information systems: open systems model, human relations model, internal goal model and rational model. Using a sample of 186 staff at the offices of police service 10 in Tehran province, the structural model has been designed and estimated by partial least squares regression analysis. The findings show that the human relations component of the competing values framework, characterized by interpersonal relations, collective decision making, team work and personalization, is the most important predictor of innovation in public services. Moreover, the dimension of rational model of the effectiveness of the management information systems based on optimization has an indirect effect on human relations through the elements of open systems and internal process. The other two components of the effective of management information systems (i.e. open systems and internal process) have indirect relationship with task innovation through the dimension of human relations.
    Keywords: management information systems_competing value framework_task innovation_the offices of police service + 10
  • Ali Akbar Amin Bidokhti, Mehdi Hoseinzadeh, Rasoul Alijani, Hosein Baluchi, Majid Nematollahi Pages 119-137
    The purpose of this research is to examine the relationship social capital and occupational burnout and personnel procrastination at east Tehran police stations. The research method is descriptive correlational. The statistical population is all employees of the east Tehran police command in the year 1393, consisting of 1980 full time employees. The sampling method is cluster sampling and 319 individual was selected as the final sample using Morgan table. 320 questionnaires were distributed among the employees; after collecting the questionnaires, 287 questionnaires were returned and, finally, the sample size was decreased to 276 individual. Statistical package was used to analyze the data and the version number 21 and the linear structural relations version 8/54 was used to analyze the social science data. The descriptive indices include mean, standard deviation and correlation coefficient. The hypothesized relations were tested by structural equation.
    The findings show that social capital has negative structural effect on personnel procrastination. Moreover, there is a meaningful relationship between the variables of social capital and personnel procrastination with standard error of measurement of 05. The relationship between social capital and personnel procrastination of employee was examined through the mediating variable of occupational burnout and the calculated T-value was -2.809, as well as, the standard coefficient was estimated as -0.065 which confirms the existence of a negative relationship. The relationship between occupational burnout and personnel procrastination was investigated according which the T-value was calculated as 5.07 and standard coefficient was estimated as .23 showing that there is a meaningful and positive relationship between these variables. Accordingly, the more is the social capital among the employees of Iran’s police, the less will be the their procrastination and occupational burnout; and to the extent that occupational burnout increases in Iran’s police organization, the personnel procrastination also increases.
    Keywords: social capital, procrastination, occupational burout, depersonalization, Iran's police
  • Mehdi Sarabi Pages 139-165
    Although an increasingly complex work environment requires shared forms of leadership in the police, there is little empirical evidence on how to facilitate shared leadership in the police. The purpose of this paper is to explore the role of transformational leaders in supporting shared leadership. The study is based on an online survey in a German state police (3,000 invited participants, a 39 percent response rate). The empirical analysis relies on a structural equation modeling (SEM) approach. The study findings reveal that transformational leaders exert a direct, positive influence on shared leadership and have an indirect, positive influence through their capacity to clarify organizational goals and create job satisfaction for followers. This large-scale study is the first to examine antecedents of shared leadership in the police. The results expand on the literature on transformational leadership by highlighting transformational leaders’ role as “SuperLeaders” in supporting shared leadership.
    Keywords: Job satisfaction, Team leadership, Goal clarit