فهرست مطالب

Economic Studies - Volume:4 Issue: 2, Autumn 2015

Iranian Journal of Economic Studies
Volume:4 Issue: 2, Autumn 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت ایزدخواستی*، رحیم دلالی اصفهانی، سعید صمدی صفحات 1-15
    خالص اثرات جایگزینی مالیات بر مصرف به مالیات تورمی بر تخصیص منابع و رفاه شدیدا به اثرات جانبی تولید بستگی دارد. نتایج بیانگر این است که با عرضه نیروی کار کشش پذیر، افزایش مالیات تورمی فراغت را کاهش می دهد، اما سطح مصرف واقعی، سرمایه و تولید را افزایش می دهد. همچنین، این تغییر جهت مالیاتی دو اثر متضاد بر سطح مانده های پولی دارد: اثر مثبت از طریق افزایش در تولید باعث رشد سریع تر پول اسمی می شود و اثر منفی از طریق کاهش در نسبت مانده های واقعی پول به تولید صورت می گیرد. بدون اثرات جانبی تولید، اثر مثبت ضعیف است و اثر منفی غالب می شود. اثر واقعی این تغییر جهت بر تخصیص منابع ریشه در عرضه نیروی کار درون زا دارد. اگر مبادله بین فراغت و عرضه نیروی کار وجود نداشته باشد، آنگاه اثر واقعی بر مصرف، سرمایه و تولید از بین می رود. با عرضه نیروی کار کشش پذیر، اثرات رفاهی این تغییر جهت مالیاتی مشروط به اثرات جانبی تولید است. بدون اثرات جانبی تولید، مالیات تورمی همیشه باعث کاهش رفاه می شود. با اثرات جانبی قوی تولید، تغییر جهت از مالیات بر مصرف به مالیات تورمی ممکن است از طریق اصلاح سرمایه گذاری و عرضه نیروی کار کمتر از حد رفاه را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: مالیات تورمی، مالیات بر مصرف، رفاه، اثرات جابی، فراغت
  • حسن دلیری*، نادر مهرگان صفحات 17-49
    پس از بحرانهای مالی اخیر عملکرد صنعت بانکی و موسسات مالی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. اهمیت بالای صنعت بانکی سبب شده تا در سالهای اخیر سیاستگذاران اقتصادی در ایران نیز توجهی ویژه به آن داشته باشند. در همین راستا در دهه گذشته صنعت بانکی ایران دستخوش تغییرات اساسی از جمله خصوصی سازی، تغییر مقررات دولتی و پیشرفت فناوری شده است. این سوال وجود دارد که این تغییرات چه اثراتی بر ابزار سیاستگذاری دولت و بانک مرکزی داشته است؟ در این مطالعه تلاش خواهد شد تا به این سوال پاسخ داده شود. برای این هدف، از مدلسازی تعادل عمومی پویای تصادفی برای اقتصاد ایران استفاده می شود. برای مدلسازی، از دو دسته مدلهای حق بیمه خارجی (EFP) و مدل محدودیت رهنی (CC) استفاده و هر دو برای اقتصاد ایران شبیه سازی و اثرات شوکهای پولی برای هر دو مدل مقایسه شده است. مقایسه همخوانی دو مدل فوق با تغییرپذیری های واقعی در اقتصاد ایران نشان از آن دارد که قدرت همخوانی و پیش بینی مدل EFP بهتر از مدل CC می باشد. علاوه براین نتایج نشان از آن دارد شوکهای نقدینگی سبب افزایش در تولید، تورم، سرمایه گذاری و مصرف شده و اندازه این تغییران در مدل CC بزرگتر از مدل EFP می باشد.
    کلیدواژگان: مدل های تعادل عمومی پویای تصادفی، سیاست پولی، صنعت بانکی، مدل بیزی
  • سعید راسخی*، ثریا محمدی صفحات 51-80
    گردشگری، فعالیت اقتصادی چند وجهی است که در چارچوب یک فرآیند دو طرفه، در تعامل با محیط زیست قرار دارد. این در حالی است که از یک سو، منابع زیست محیطی، مواد اولیه ی گردشگری را تامین می کند و از سوی دیگر، گردشگری با تولید انواع مختلفی از محصولات جانبی، خواسته یا ناخواسته اثرات مثبت و منفی عمده ای را بر محیط زیست تحمیل می کند. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی رابطه ی گردشگری و عملکرد محیط زیست در کشورهای حوزه دریای خزر طی دوره‏ی 2013-2002 است. برای این منظور، از الگوی خودرگرسیون برداری در قالب داده های تابلویی(P-VAR) استفاده گردیده است. نتایج تحقیق با تحلیل توابع عکس العمل آنی و تجزیه واریانس حاکی از آن است که واکنش گردشگری بین المللی نسبت به عملکرد محیط زیست، شاخص توسعه انسانی، تولید ناخالص داخلی سرانه و درجه بازبودن تجاری در مناطق حوزه دریای خزر مثبت است و واکنش عملکرد محیط زیست نسبت به تکانه های ناشی از گردشگری و GDP سرانه در این کشورها منفیاست. هم چنین، با توجه به سایر نتایج این مطالعه، واکنش عملکرد محیط زیست نسبت به شاخص توسعه انسانی، درجه باز بودن تجاری و مجذور GDP سرانه مثبت بدست آمده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، پیشنهاد می شود دولت های حاشیه دریای خزر در توسعه گردشگری به مسائل زیست محیطی توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: گردشگری، عملکرد محیط زیست، دریای خزر، P-VAR
  • حسن حیدری، احمد ملابهرامی* صفحات 81-111
    در این مطالعه یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) را به منظور بررسی مکانیسم انتقال شوک های اعتباری از کانال پورتفوی سرمایه گذاری خانوار ارائه می کنیم. برای این منظور ما مدل استاندارد DSGE کینرین های جدید را با لحاظ بخش های مالی و بانکی برای داده های سری زمانی فصلی طی دوره 1370 تا 1391 با استفاده از رویکرد تخمین بیزین توسعه می دهیم. تحلیل تجربی مدل نتایج زیر را بدست می دهد. اول، قیمت های جاری و انتظاری دارایی های مالی و فیزیکی سهم بهینه این دارایی ها را در پورتفوی خانوار تعیین می کند. دوم، بخش بانکی تاثیر معنادار بر ترکیب پورتفوی سرمایه گذاری خانوار و متغیرهای واقعی اقتصاد دارد. به نحوی که یک شوک مثبت نرخ سود سپرده های بانکی سهم دارایی های مالی و فیزیکی را در پروتفوی سرمایه گذاری خانوار کاهش می دهد و همچنین هزینه نهایی و تورم را افزایش می دهد ولی سرمایه گذاری و تولید را کاهش می دهد. از طرفی دیگر، یک شوک مثبت در نرخ بهره وام و تسهیلات تورم و هزینه نهایی را افزایش می دهد و بر مصرف و سرمایه گذاری و تولید تاثیر منفی دارد. سوم، یک شوک مثبت در قیمت سهام تاثیر منفی بر تقاضای سایر دارایی ها در پورتفوی خانوار دارد ولی این اثرات به سرعت تعدیل می شوند. شوک مثبت قیمت مسکن تاثیر مشابهی بر تقاضای سایر دارایی ها دارد اما تعدیل اثر آن زمان بر است. این نتایج بر نقش اساسی بخش های اعتباری و بانکی در نوسانات مالی و چرخه های تجاری و مکانیسم انتقال پولی در اقتصاد ایران تاکید دارد.
    کلیدواژگان: پورتفوی سرمایه گذاری خانوار، انتقال پولی، بخش بانکی، مدل DSGE، ایران
  • محمدحسین نکویی، رضا زینل زاده *، زین العابدین صادقی صفحات 113-133
    حفاظت از محیط زیست یکی از مسائل اساسی در دنیای کنونی به شمار می رود. مطالعات زیادی در مورد عوامل موثر بر محیط زیست در جهان صورت گرفته است تا این که بتوانند عوامل مخرب زیست محیطی را شناسایی کرده و با آن به طرز صحیحی مقابله کنند. یکی از این عوامل که در مورد تاثیر آن بر تخریب و یا عدم تخریب محیط زیست اختلاف نظر وجود دارد، بحث دموکراسی می باشد. بر این اساس در این تحقیق به بررسی رابطه بین دموکراسی و کیفیت محیط زیست در منتخبی از کشورهای عضو کنفرانس اسلامی (OIC) با استفاده از الگوی پانل دیتا در طول دوره ی زمانی 2000-2010 پرداخته شد. نتایج به دست امده حاکی از آن بود که دموکراسی تاثیر مستقیم و معنادار بر کیفیت محیط زیست در این کشورها دارد. همچنین، رشد اقتصادی و تجارت تاثیر مستقیم و معنادار بر کیفیت محیط زیست داشت. از سوی دیگر مصرف انرژی و جمعیت تاثیر منفی و مخرب بر کیفیت محیط زیست در کشورهای منتخب عضو کنفرانس اسلامی داشته است.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط زیست، دموکراسی، رشد اقتصادی، مصرف انرژی، جمعیت
  • حسینعلی فاخر، زهرا عابدی* صفحات 135-158
    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی اثرات انتقال تکنولوژی از طریق واردات کالاهای واسطه ای از کشورهای توسعه یافته به کشورهای در حال توسعه و اثرات سرریز بر رشد اقتصادی با تاکید بر اقتصاد ایران می باشد. در این راستا، ما از مدل تعادل عمومی استاندارد چند بخشی و چند منطقه ای پروژه تحلیل تجارت جهانی استفاده کرده ایم. یک اثر شوک بهره وری ده درصدی، در صنایع با تکنولوژی بالا مربوط کشورهای صنعتی در بخش های اقتصادی ایران به چشم می خورد. نتایج نشان می دهد که انتقال تکنولوژی موجود در واردات کالاهای واسطه ای موجب افزایش در ستانده و کاهش در قیمت ها می گردد. عواملی از قبیل ظرفیت جذب، شباهت ساختاری و اثربخشی در اثرات سرریز بهبود تکنولوژیکی سهیم هستند.
    کلیدواژگان: انتقال تکنولوژی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اثرات سرریز، مدل تعادل عمومی
|
  • Hojat Izadkhasti *, Rahim Dalali Isfahani, Saeed Samadi Pages 1-15
    The net effects of switching from consumption taxation to inflation taxation on resource allocation and welfare crucially depend on production externalities. With elastic labor supply, raising inflation taxation decreases leisure, but increases the levels of real consumption, capital, and output. Moreover, this tax switch has two opposing effects on the level of real money balances: A positive effect through the rise in output caused by the faster nominal money growth and a negative one through the fall in the ratio of real money balances to output. In the absence of any production, externality the negative effect dominates the positive effect. The real effect of this tax switching on resource allocation depends on the behavior of labor supply. If there is not a trade-off between leisure and labor supply, then the real effect of switching to inflaction taxation on real consumption, capital and output would disappear. With elasticity of labor supply, the welfare effect of this tax switch is conditional on the production externality. In the absence of production externality, inflation taxation always reduces welfare. With a strong enough production externality, switching from consumption taxation to inflation taxation may raise welfare by correcting the under-investment of capital and the under-supply of labor.
    Keywords: Inflation Taxation, Consumption Taxation, Welfare, Externality, Leisure, Iran
  • Hassan Daliri *, Nader Mehrgan Pages 17-49
    The recent financial crisis has raised several questions with respect to the financial institutions and banking industry. Hence, over the last decade the Iranian banking industry has undergone many substantial changes, such as liberalization, government regulation and technological advances. What impacts do these changes have on the policy instruments? We have answered this question in this study. To do this, we used the DSGE models. We also used two kinds of basic DSGE structures: External Finance Premium (EFP) Model and Collateral Constraint (CC) Model. Both models are simulated for Iran. Finally, we have examined the effects of monetary shocks for each model variables. We employed a Bayesian method to estimate the parameters of DSGE models. We have concluded that the prediction power of the EFP models is better than that of CC model. In addition, the results showed that the increase in liquidity raises output, inflation, investment and consumption. Moreover, it was found that the responses of variables to monetary policy in the CC model was greater than of the EFP model.
    Keywords: DSGE Models, Monetary Policy, Banking Industry, Bayesian Methods
  • Saeed Rasekhi *, Soraya Mohammadi Pages 51-80
    Tourism is a multidimensional economic activity that has an interaction with the environment. On one hand, environmental resources provide the raw material for tourism, while on the other, tourism imposes a variety of negative and positive impacts (wanted or unwanted) on the environment through the creation of various by-products. The main purpose of the current study is to investigate the relationship between tourism and environmental performance in the Caspian Sea nations during 2002-2013. A panel data vector autoregressive (P-VAR) method has been employed to estimate the model. Findings from the impulse-response function analysis and variance decomposition show that the reactions of international tourism to environmental performance, human development index, gross domestic product (GDP) per capita, and the degree of trade openness in the Caspian Sea nations are positive. Moreover, the reaction of environmental performance to tourism and GDP per capita shocks is negative. The results also show that the responses of environmental performance to human capital index, the degree of trade openness and the square of GDP per capita shocks are positive. According to the findings, it is suggested that countries in the Caspian Sea region should pay a special attention to environmental issues in the development of tourism.
    Keywords: Tourism, Environmental Performance, The Caspian Sea, Panel VAR
  • Hassan Heidari, Ahmad Molabahrami * Pages 81-111
    In this study, we use a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model to investigate the household portfolio channel of monetary and credit shocks transmission in Iran. In this regard, we developed a canonical New Keynesian DSGE model with financial and banking sectors. The model is estimated by Bayesian method for the period 1990-2012. The result showed that the current and expected prices of financial and physical assets affected their optimal proportions in household portfolio. Second, banking sector had a significant impact on the household portfolio composition and also on the real sector variables. More specifically, a positive deposit rate shock reduced the proportions of financial and physical assets in household portfolio and increased marginal cost and inflation. This shock decreased investment and output. Third, a positive shock on stock price had negative effects on demand for other assets in household portfolio but these effects were discharged rapidly. Moreover, the housing price shock had similar effects on demand for mentioned assets but the effects were discharged slowly. The results emphasized the role of credit, banking and assets markets sectors in financial fluctuation, business cycles and monetary transmission in Iran.
    Keywords: Household Portfolio, Monetary Transmission, Banking Sector, DSGE Model, Financial Sector, Iran
  • Mohammad Hossin Nekooei, Reza Zeinalzadeh *, Zeinolabedin Sadeghi Pages 113-133
    The relationship between democracy and environment has always been controversial. Some scientists found that democracy had a positive impact on reducing environmental disruption. Other scholars claimed that democracy tends to accelerate environmental degradation. Ther are many studies focusing on main determinants of environmental degradation. More recently, democracy is considered to be one of factors affecting environmental quality. This research studies the relationship between democracy and environment quality in selected Organization of Islamic Cooperation (OIC) countries by using panel data model for the period 2000-2010. The results of estimation show that democracy affects environment quality directly in these countries. Moreover, we find that economic growth and trade have positive effect on environmental quality. However, energy consumption and population have negative effect on environment in selected OIC countries.
    Keywords: Environment Quality, Democracy, Economic Growth, energy consumption, Population, OIC
  • Hossein-Ali Fakher, Zahra Abedi * Pages 135-158
    The main objective of this paper is to investigate the effects of technology transfer through the imports of intermediate goods by developing countries developed countries with the emphasis on Iran economy. For this purpose, we used multi-sectoral and multi–regional computable general equilibrium GTAP model (multi-sectoral and multi-regional CGE model). The paper examined the effect of a ten percent productivity shock in high-tech industries of industrial countries on economic sectors of Iran. The result shows that technology transfer embodied in Iran’s imports of intermediate goods leads to increase in outputs and decrease in prices. Factors such as absorptive capacity, structural similarity and effectiveness contributed to the spillover effects of technological improvements in Iran.
    Keywords: Technology Transfer, Foreign Direct Investment, Spillover effects, Trade, Economic Growth, CGE Model, GTAP, Iran