فهرست مطالب

آموزش علوم دریایی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1395)

نشریه آموزش علوم دریایی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بیژن عبدالهی*، فرهاد قدیمی صفحات 1-19
    هدف از این تحقیق ارزشیابی کیفیت علمی دانش آموختگان کارشناسی ارشد رشته مدیریت آموزشی می باشد که طی سال های 1382 الی 89 از دو دانشگاه تهران و خوارزمی فارغ التحصیل شده اند. مشارکت کنندگان 152 نفر که به صورت سرشماری مطالعه شدند. پژوهش حاضر در رده تحقیقات توصیفی- ارزشیابی قرار می گیرد. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه محقق ساخته بوده است. پرسشنامه اول برای جمع آوری اطلاعات دانش آموختگان در 4 بعد فردی، اقتصادی، اجتماعی و علمی و پرسشنامه دوم رضایت کار فرمایان از دانش آموختگان را که در 9 نشانگر طراحی شده اند؛ ارزیابی می کند. برای تحلیل از روش های آماری آزمون خی دو و استاندارد قضاوت استفاده شده است. نتایج نشان داده است که در بعد فردی، کیفیت پیشرفت تحصیلی در دانش آموختگان و دانش، نگرش، مهارت، خلاقیت و ادامه تحصیل در سطح نسبتا مطلوب، در بعد اجتماعی، کیفیت تحقق اهداف اجتماعی- آموزشی در سطح نسبتا مطلوب و در بعد اقتصادی کیفیت اشتغال در سطح نامطلوب و ارتباط شغل با رشته تحصیلی و کارآفرینی در سطح نسبتا مطلوب و رضایت کارفرما در سطح مطلوب و در بعد علمی ارائه مقالات داخلی در سطح نسبتا مطلوب، ارائه مقالات خارجی و تالیف یا ترجمه کتاب و اجرای طرح های پژوهشی در سطح نامطلوب و ارائه مقاله در کنفرانس های علمی در سطح نسبتا مطلوب قرار دارد. این نتایج وضعیت نه چندان مناسب دانشگاه های مورد مطالعه در ابعاد چهارگانه را نشان می دهد، نکته تامل برانگیز، عدم توفیق دانشگاه های مورد مطالعه در حیطه های اشتغال در بعد اقتصادی و عامل های بعد علمی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت، پیامد، دانشجویان کارشناسی ارشد
  • حسینعلی تقی پور * صفحات 20-27
    هر نظام آموزشی در تلاش است تا از طریق طراحی و تدوین برنامه های درسی مشخص، انواع مختلف دانش و مهارت ها را به دانش اموخته گان انتقال داده و آنها را برای بر عهده گرفتن نقش ها و مسئولیت هایشان در زندگی واقعی آماده سازد. ضرورت های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی عصر حاضر موضوع تربیت شهروندی را به یکی از مهمترین زمینه های تصمیم و عمل در نظام آموزشی تبدیل کرده است. تربیت شهروندان مسوول و آگاه یکی از محوری ترین و بنیادی ترین رسالت های نظام های آموزشی در کشورهای مختلف است. هر کشوری در قالب آموزش رسمی و غیر رسمی، وظیفه آماده کردن شهروندان را برای ورود به زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دارد که این کار در قالب آموزش مستقیم شهروندی از طریق گنجاندن عنوان درسی به همین نام یا در قالب آموزش دروس مختلف انجام می پذیرد. جامعه آماری این پژوهش محتوای کتاب ناوبری نجومی پایه یک و دو بیان شده است. در این تحقق به جهت موضوع مورد بررسی که به شیوه تحلیل محتوا صورت می گیرد از روش سرشماری جهت تعیین حجم نمونه استفاده شده است؛ ابزار گرد اوری چک لیست می باشد. در پاسخ به سوالات پژوهش، نتایج حاصل از بررسی محتوای کتاب ناوبری نجومی یک ودو به ترتیب در کتاب ناوبری نجومی یک با (23%) بیشترین به مولفه ارزیابی و کمترین آن به محتوای اموزشی با (13%) در کتاب ناوبری نجومی دو با(18%) بیشتر ین به مولفه نقش مربی و کمترین آن به محتوای اموزشی، محیط یادگیری وارزیابی (16%) توجه براساس مدل آموزشی والدروف شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، ناوبری نجومی، یادگیری، ارزشیابی
  • ابوطالب مطلبی ورکانی* صفحات 28-39
    هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان تاثیر مدیریت راهبردی منابع انسانی بر عملکرد کارکنان است. درواقع محققان به دنبال پاسخ به این سوال می باشند که آیا مدیریت راهبردی منابع انسانی می تواند عملکرد کارکنان را تحت تاثیر قرار دهد ؟ و این تاثیرگذاری به چه میزان است؟ جامعه آماری شامل 588 نفر کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر بود که 232 نفر به عنوان حجم نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه با 48 سوال بود که درنهایت تعداد 224 پرسش نامه برای بررسی و تحلیل مورداستفاده قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش های آماری توصیفی و همچنین آزمون میانگین دوجمله ای استفاده و همچنین بررسی روابط علی مطرح شده در سوالات تحقیق نیز با روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی و نرم افزار اسمارت پی ال اس[1] انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای «استخدام با دقت»، «مشارکت مدیران منابع انسانی در فرایند تصمیم گیری راهبردی»، «آموزش منابع انسانی»، «هماهنگی اقدامات مدیران منابع انسانی با خط مشی های کلی»، «ارتباطات میان کارکنان»، و «تسهیم اطلاعات» توانسته اند عملکرد کارکنان را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهند.
    کلیدواژگان: عملکرد، مدیریت، راهبرد، نیروی انسانی
  • منصور دهقان منشادی *، نرگس سعیدیان خوراسگانی، رسول نظری صفحات 40-50
    سازمان یاد دهنده سازمانی است که همه اعضای آن مشغول یاددهی و یادگیری هستند و چرخه یاددهی بافضیلت در همه فعالیت های روزانه آن سازمان نهادینه شده است. این پژوهش به منظور طراحی و اعتبارسنجی مدل سازمان یاد دهنده برای دانشگاه ها انجام شد. این پژوهش از نوع کاربردی و مدل یابی و از حیث تحلیل یافته های تحقیق، همبستگی از نوع علی است که به روش میدانی انجام گرفت. ابزار مورداستفاده پرسش نامه محقق ساخته بود که پس از تایید روایی صوری، محتوایی و سازه و تایید پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ به کار گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه اعضای هیئت علمی، روسا، معاونان و کارشناسان دانشگاه فرهنگیان تشکیل دادند. حجم جامعه آماری این پژوهش 3686 نفر بود. 470 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم از تمام استان های کشور انتخاب شدند. برای تعیین حجم نمونه از جدول کوکران استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی، استنباطی و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار spss و lisrel استفاده گردید. نتایج نشان می دهد مدل ارائه شده سازمان یاد دهنده برای دانشگاه ها از برازش مناسبی برخوردار است و تمامی پارامترهای مدل پیشنهادی ازنظر آماری معنادار می باشند. به کارگیری مدل سازمان یاد دهنده در دانشگاه ها، تولید و انتقال دانش به عنوان ارزش پایدار را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، چرخه یاددهی بافضیلت، دانشگاه، سازمان یاد دهنده، معادلات ساختاری
  • داود کیاکجوری*، سید محمد میرتقیان رودسری صفحات 51-66
    مبتنی بر نیازهای امروز کشور ایران در آموزش علوم دریایی و نفوذ آموزش الکترونیکی در طیف گسترده ای از فعالیت های آموزشی، بررسی میزان اثربخشی عوامل موثر بر توسعه ی آموزش الکترونیکی در آموزش علوم دریایی ضرورت می یابد. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر توسعه ی آموزش الکترونیکی در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه ی آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر است. حجم نمونه ی آماری از طریق جدول مورگان 278 نفر تعیین گردید. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه ی استاندارد (شاه حسینی و همکاران، 1394) جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه از طریق بررسی مدل های اندازه گیری متغیرهای تحقیق و پایایی آن با پیش توزیع 30 پرسشنامه و استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (آلفای کل 915/0) تایید شد. به منظور آزمون فرضیه ها، از مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر تکنیک حداقل مربعات جزئی از طریق نرم افزار ویژوال پی.ال.اس 04/1استفاده گردید. نتایج نشان داد که تمامی فرضیه ها تایید شدند و از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر، تمامی عوامل به ترتیب اثرگذاری (عامل آموزشگاهی، فناوری، پشتیبانی منابع، مدیریت، طراحی رابط، اخلاقی، ارزشیابی و تربیتی) بر توسعه ی آموزش الکترونیکی تاثیر دارند. همچنین با توجه به نظامی بودن محیط دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر اهم پیشنهادها ازاین قرار است که مسئولان و مدیران دانشگاه، می بایست زمان دار بودن خدمات را تضمین نمایند؛ مهارت کادر دانشگاهی (اساتید و کارکنان) در حوزه ی آموزش الکترونیکی به طور پیوسته می بایست مورد ارزیابی قرار گیرد و با توجه به ماهیت نظامی دانشگاه و با تاکید بر حوزه ی آموزش الکترونیک، سبک رهبری مناسب اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: آموزش علوم دریایی، توسعه آموزش الکترونیکی، عوامل موثر
  • مهدی خیراندیش، حسن دولتی*، سپیده قمی صفحات 67-78
    غلبه بر پیچیدگی های روزافزون محیطی مستلزم خلق راهبردهای نوین در نظام آموزش عالی جهت توسعه سرمایه انسانی است. بر این اساس هدف از انجام این پژوهش، تبیین راهبردهای توسعه سرمایه انسانی در نظام آموزش عالی بود. این پژوهش به روش آمیخته انجام شد که در بخش کیفی 10 نفر از اعضای هیئت علمی آموزشی دانشگاه های استان مازندران در خرداد سال 1395 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. و ابزار گرد آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و انفرادی استفاده شد. در گام بعد برای تایید کمی یافته ها، راهبردها در قالب پرسشنامه ای بین 384 نفر از اساتید هیات علمی سراسر کشور به صورت نمونه گیری در دسترس و الکترونیکی توزیع، گردآوری و تحلیل گردید. بر اساس تحلیل متن مصاحبه ها مجموعه ای از مضامین اولیه مشتمل بر راهبردهای آموزشی، پژوهشی و گفتمان سازی طی فرایند تلفیق موردها به عنوان راهبردهای توسعه سرمایه انسانی در نظام آموزش عالی استخراج شدند. همچنین، راهبردهای آموزشی، پژوهشی و گفتمان سازی به ترتیب بیشترین همبستگی را با متغیر راهبردهای توسعه سرمایه انسانی در آموزش عالی مربوطه دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، گفتمان سازی، راهبرد آموزشی، راهبرد پژوهشی
|
  • B. Abdollahi *, F. Ghadimi Pages 1-19
    The main purpose of this research was to evaluate the quality of MA graduated students in the major of educational administration. In fact, these students have been graduated during 1382 – 1389 from Tehran and Kharazmi Universities. The participants included 152 graduated students which were studied þnumerþþþically. For measuring the quality two researcher made questionþaries were used. First questionnaire was designed to gather data of graduated students in four individual, economic, social and scientific dimensions in fifteen factors. Second questionarie evaluated the factor of employer's satisfaction toward the graduated students in form of 9 indicators. Results showed that in the individual dimension the quality of these factors was rather desirable: academic achievement, knowledge, skill, attitude and innovation, continuing education; in the social dimension achieving social – educational goals was rather desirable; in the economic dimension employment was undesirable, relation between job and major and entrepreneurship were rather desirable, and employerþ' satisfaction was þdesirable; in the scientific dimension presenting national articles was rather desirable, presenting international articles, writing or translating books and implementing research projects were undesirable, and presenting articles in scientific conferences was rather desirable. These results indicated not much desirable situation of aforementioned universities in the four dimensions. The noticeable issue was the unsuccessful manners of these universities in employment factor of economic dimension and factors of scientific dimension, too.
    Keywords: evaluation, quality, Outcome, Graduated Students
  • H. Taghipur * Pages 20-27
    Each educational system tries to transfer different kinds of knowledge and skills to educated employees through designing and developing determined curricula and prepare them for accepting their roles and responsibilities in real life. Social, political, economic, and cultural requirements in the current era has made civic education one of the most important issues in decisions and action in educational system. Responsible and informed citizenship education is one of the most central and most fundamental task of educational systems in different countries. Every country in the form of formal and informal training, has an obligation to prepare citizens to enter social, economic, political and cultural life. This is in the form of direct citizenship education through the inclusion of topics with the same name or a different training courses carried out. The population of the research was the content of the books one and two of Basic Astronomical Navigation. In response to research questions, results of astronomical navigation book one and two respectively in astronomical navigation with (23%) the highest and lowest component evaluation to educational content (13%) in two astronomical navigations (18%) the highest and lowest component mentor to educational content, learning environment and evaluation (16%) Note Waldorf education is based on the model.
    Keywords: Content analysis, Astronomical Navigation, Learning, evaluation
  • A. Motalebi Varakani * Pages 28-39
    The aim of this study was to investigate the effects of strategic management of human resource on the performance of employees. In fact, the researchers sought to find that if strategic management of human resource can affect the performance of your employees? And how much is the impact? The population consisted of 588 employees of Imam Khomeini Naval Science University which 232 people were selected as sample through random sampling. Data collected by a questionnaire of 48 questions, which ultimately total of 224 questionnaires were used for review and analysis. For data analysis, descriptive statistical methods as well as the average binomial test was used and also the causal relationships posed in the research questions were investigated by structural equation modeling method with smart partial least squares approach and smart PLS software. The results showed that "careful employment", "human resource managers participatation in strategic decision-making process", "training of human resources", "human resource managers coordinated actions with the general policies", "communication among employees," and "information sharing "have been able to significantly affect employee performance.
    Keywords: performance management, Strategy, Human resources
  • Mansoor Dehghan Manshadi *, N. Saeidian, R. Nazari Pages 40-50
    Teaching organization is an organization that all its members are engaged in teaching and learning and teaching virtuous cycle is established in all daily activities of the organization. This study aimed to design and validate a teaching organization model for the university. This research was applied modeling, and in terms of results, the correlation is causal that conducted through field study. The instrument was a research designed questionnaire that was used after confirming face, content and construct validity. Relibilty was confirmed using Cronbach's alpha. The population of study included all faculty members, deans, vice presidents and academic experts of Farhangian University. The population of the study were 3686 people. A stratified random sample of 470 individuals from all provinces were selected. Cochran table was used to determine the sample size. To analyze the data, descriptive statistics, inferential and structural equation modeling was used through spss and lisrel software. The results show that the proposed model for universities fit the organization and all parameters of the proposed model are statistically significant. Using the teaching organization model in universities will follow production and transfer of knowledge as stable value.
    Keywords: validation, Virtuous Teaching Cycle, University, Teaching Organization, Structural Equation
  • D. Kiakojuri *, M. Mir Taghian Rudsari Pages 51-66
    Studying the effectiveness of the factors affecting the development of e-learning in teaching marine science will become necessary based on Iran's needs in marine science and penetration of e-learning in a wide range of educational activities. The aim of this study is to investigate the factors affecting the development of e-learning in at the Imam Khomeini Marine Science University in Nowshahr. This applied study is descriptive-correlation. The sample included all students of the university. The statistical sample size of 278 participants was determined through Morgan table. Research data were collected through the standard questionnaire (Shah Hoseiny et al., 1394). Its validity was confirmed through analysis of models measuring variables and reliability was confirmed by distributing 30 questionnaires using Cronbach's alpha (α=0.91). In order to test the hypotheses, structural equation modeling techniques based on partial least squares PLS Visual software 1.04 was used. The results showed that all hypotheses were confirmed and from the perspective of marine science students at the university, all factors (school operating, technology, support resources, management, interface design, ethics, evaluation and training) affect the development of e-learning. Also according to the military environment of the university, most important offers are that officials and university administrators must ensure long-lasting services and academic staff's (faculty and staff) skills in e-learning area must continually be evaluated and given the nature of the university system, with an emphasis on e-learning area, appropriate leadership style must be adopted.
    Keywords: Marine Science Education, E-Learning Development, Contributing Factors
  • Mehdi Kheirandish, Hasan Dolati *, S. Ghomi Pages 67-78
    Overcoming the growing environmental complexity requires creating new strategies in higher education to develop human capital. The aim of this research was to determine strategies for human capital development in the higher education system. The study was mixed method. In the qualitative section 10 faculty members of universities in Mazandaran province in June 1395 were selected through purposive sampling. Individual semi-structured interviews were used to collect information. In the next step to confirm the findings quantitavely, Strategies distributed, collected and analyzed in the form of a questionnaire among 384 faculty members across the country through available and electronic sampling. Based on analysis of interviews a set of basic themes include educational strategies, research and discourse of the fusion process as human capital development strategies in higher education were extracted. Also, discourse, education and research strategies, respectively have the highest correlation with the variable of human capital development strategies in higher education.
    Keywords: Human Capital, discourse, Educational Strategy, Research Strategy