فهرست مطالب

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضاطبیب زاده صفحات 5-22
    کارآفرینی اجتماعی، مفهومی نسبتا جدید است که حدود سه دهه قبل در ادبیات علمی جهان مطرح شد. تعاریف متعددی برای کارآفرینی اجتماعی مطرح شده است و کارآفرینی اجتماعی همچون کارآفرینی، که بیش از سه قرن از معرفی آن در محافل علمی می گذرد، تعریفی واحد و مشخص ندارد. به رغم آنکه تعاریف کارآفرینی اجتماعی نقاط اشتراکی دارند، در برخی موارد، اختلاف های بسیاری میان آن ها مشاهده می شود. تقریبا در همه تعاریف، کارآفرینی اجتماعی ماموریتی اجتماعی و فراتر از کسب سود و منافع شخصی دارد. موضوعی که در هیچ یک از تعاریف به آن توجه نشده است، شناسایی مشکلات اجتماعی و راهکارهای برطرف کردن آن ها به نظام فکری و ارزشی فرد کارآفرین اجتماعی وابسته است. در این مقاله بخشی از تعاریف کارآفرینی اجتماعی ارائه و بررسی شده اند و سعی شده است مفهوم کارآفرینی اجتماعی تبیین شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، کارآفرینی، سازمان های غیرانتفاعی
  • میلاد جلالوند صفحات 23-38
    بنگاه های اجتماعی کسب وکارهایی اند که هدف اصلی تاسیس آن ها برطرف کردن مشکلات اجتماعی است. آنچه بنگاه های اجتماعی انجام میدهند، عملا با بخشی از وظایف دولت ها همپوشانی دارد و طبیعتا مزایایی برای جامعه خواهند داشت. در کنار این مزایا، چالش های فراوانی درباره این بنگاه ها وجود دارد. دولت ها برای حمایت و کنترل این بنگاه ها، مجموعه ای از قوانین، سیاست ها و برنامه ها را تنظیم می کنند. دریافت این مهم که با توجه به ساختار حقوقی موجود کشور ما چه برنامه ها، سیاست ها و قوانینی برای حل این چالش ها مورد نیاز است سوالی مهم است که پاسخ به آن، نیازمند پژوهش های عمیق است. در این مقاله سعی بر آن بوده است که ساختار حقوقی بنگاه های اجتماعی و همچنین، برنامه ها، سیاست ها و قوانین مرتبط با آن در کشورهای دیگر بررسی شوند. بدیهی است قوانین و برنامه های بررسی شده، عینا و بدون درنظرگرفتن ساختارهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و قانونی کشورمان استفاده نخواهند شد. این برنامه ها و قوانین صرفا برای آشنایی مخاطبان با اقدامات و برنامه های انجام شده در کشورهای مختلف صورت گرفته شده است.
    کلیدواژگان: بنگاه های اجتماعی، کسب وکار اجتماعی، کارآفرینی اجتماعی، قوانین حمایتی، ساختار حقوقی
  • یونس اکبری، سعید طالع شایان، سروش طالبی اسکندری صفحات 39-50
    در عصر حاضر، به علت افزایش جمعیت و کمبود آب، مدیریت منابع آب درمقایسه با گذشته فرایندی بسیار دشوار شده است. امروزه این مفهوم پذیرفته شده است که مسائل آب فقط «طبیعی » یا «فنی » نیست، بلکه مسائلی چندبعدی و بین رشته ای است. یکی از ابعاد مهم درباره مسائل آب، مسائل اجتماعی مرتبط با این موضوع است. در این زمینه، ضرورت بینش اجتماعی برگرفته از متن جامعه به سیستم های مدیریتی آب روز به روز بیشتر احساس می شود. در مقاله حاضر، با استفاده از روش نظریه زمینه ای، سعی شده است مسائل مربوط به آب از دیدگاه جامعه محلی مطرح شود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تاثیر متقابل ساخت سد حسنلو و مسائل مدیریتی منطقه سبب تولید نارضایتی در جامعه محلی شده و پیامد این عوامل موجب نگرش منفی و استفاده هرچه بیشتر از منابع آب، بدون توجه به مسئله کمبود آن، در میان جامعه محلی شده است. چنین وجه نظری نه تنها برخاسته از نگرش خیرمحدود به منابع است، بلکه عامل تشدیدکننده این وجه نظر نیز هست.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، منطقه حسنلو، خیرمحدود، نظریه زمینه ای
  • نوید خنوه صفحات 51-60
    باشگاه کشاورزان جوان سازمانی مردم نهاد است که فعالیت خود را، به صورت غیررسمی، در سال 1374 به واسطه کتابخانه ای خانگی آغاز کرد. پس از آنکه شبکه ای از جوانان روستایی در مشهد تشکیل شد، این افراد به روستاهای خود رفتند و هم زمان 54 باشگاه در روستاهای خراسان تاسیس کردند که بعدها تعدادشان به 168 باشگاه رسید. آن ها سایر جوانان و افراد مستعد روستا را در باشگاه جمع می کنند و در نشست های جمعی درباره مسائل مختلف روستا گفت وگو می کنند و راه حل هایی عملی برای پیشرفت روستا می یابند. این جوانان همچنین پیگیری می کنند که سازمان های مختلف امکانات مورد نیاز را در اختیارشان قرار دهند و با همکاری یکدیگر باعث پیشرفت روستا شوند. رسالت ستاد مرکزی باشگاه کشاورزان جوان ایجاد این نهاد در روستا و اصلاح طرز فکر جوانان روستایی است تا منتظر کمک دیگران نمانند و خودشان برای تغییر در محیط دست به کار شوند.
    کلیدواژگان: نهادسازی، توسعه محلی، توسعه روستایی، روستا، باشگاه کشاورزان جوان، جوانان روستایی
  • بهراد فرمهینی فراهانی صفحات 61-74
    توسعه اقتصادی کشور مستلزم توسعه روستایی و تعریف دقیق پیوندهای میان روستا، شهر و منطقه است. باوجود تمام تلاش هایی که در راستای توسعه محلی و روستایی در قالب انواع سیاست ها و پروژه ها به عمل آمده است، نیل به وضعیت مطلوب همچنان دور از دسترس می نماید و روند خالی شدن روستاها از سکنه ادامه دارد. عدم تحقق توسعه روستاها در مهاجرت خارج از اندازه از آن به شهرها نمود می یابد؛ لذا هر راهکار مردم سالارانه ای که برای جلوگیری از مهاجرت روستا به شهر اندیشیده شود، می تواند راهکاری برای توسعه روستایی قلمداد شود. در این پژوهش با مطالعه برخی اسناد، علل مهاجرت ساکنان روستا به شهر شناسایی و دسته بندی شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که پروژه ترسیب کربن که به اعتبار برنامه توسعه ملل متحد در ایران اجرا می شود بر چه متغیرهایی از مهاجرت روستاییان اثر گذاشته است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که علل مهاجرت ریشه در تضاد میان شهر و روستا دارد. لذا پروژه ها و مدل های مداخلاتی توسعه گران محلی، توان پاسخ گویی به تمامی ابعاد و مولفه های آن را ندارند. بنابراین، در شرایط کنونی، مهاجرت روستاییان به شهرها با آهنگی مثبت ادامه خواهد داشت و تحقق اهداف توسعه به تعویق می افتد.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه روستایی، مهاجرت، ترسیب کربن، برخورد سیستمی
  • امین پژوهش جهرمی صفحات 75-82
    هدف از این پژوهش، مطالعه عوامل و بازیگران اکوسیستم کارآفرینی دانشگاه پایه، تعیین شاخص های سلامت و مدل های شکل گیری آن است. اکوسیستم کارآفرینی دانشگاه پایه، ساختار و رفتار شبکه ای از شرکت های دانش بنیان با خاستگاه دانشگاهی است که پایگاه فناوری کلیدی را به اشتراک گذاشته و حول آن به همکاری و رقابت پرداخته و تکامل مشترک یافته اند. پژوهش حاضر نتیجه می گیرد اکوسیستم کارآفرینی دانشگاه پایه ظرفیت بیش تری برای تحول اقتصادی نسبت به شرکت های زایشی دانشگاهی دارد و توصیه می کند پارک های علم و فناوری دانشگاه ها تبدیل به اکوسیستم کارآفرینی حول یک یا چند فناوری هسته ای شوند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی دانشگاه پایه، عوامل، بازیگران، مدل ها، سلامت
  • محمد ملک شاهی صفحات 83-86
    نظام اقتصادی مدرن گرچه در افزودن رفاه اقتصادی توفیقاتی داشته است، اما ناموفقیت هایی نیز متوجه همین نظام اقتصادی است که اگر به دقت بنگریم، آثار منفی آن به مراتب بیشتر از آثار مثبت رفاهی آن است، مثلا نظام اقتصادی مدرن نتوانسته است در مقابل رشد لگام گسیخته نابرابری در جامعه اقدامی پیشگیرانه انجام دهد. برخی متفکران انگشت اتهام را به نظام بانکی می رسانند و ادعا می کنند که تغییر نظام بانکی می تواند شروع سلسله تغییراتی باشد که به تغییر نظام اقتصادی حاکم منجر شود و نظام اقتصادی جدیدی را بنا نهد که در آن از معضلات زیست محیطی و نابرابری اجتماعی خبری نیست. کتابی که در ادامه معرفی خواهد شد این دیدگاه را بیشتر تبیین و تشریح کرده است.
  • حسین عنبرستانی، وحید رضوی صفحات 87-92
    کسب و کار اجتماعی: شیوه جدیدی از کسب وکار که منجر به تامین نیازمندی های بشر در دنیای سرمایه داری خواهد شد.
|
  • Sayyed Reza Tabibzade Pages 5-22
    Social Entrepreneurship is a novel concept that first defined almost three decades ago. Many definitions have been offered for this term, Social Entrepreneurship just like Entrepreneurship that had been used more than three centuries ago for the first time, does not have a specific definition. Though we can find similarities in Social Entrepreneurship definitions offered, but they have fundamental differences in some cases. In almost all definitions offered for Social Entrepreneurship, social mission beyond just personal profits is emphasized. But something which is neglected in all definitions is that identifying social problems and solutions for them is strongly depended on social entrepreneur’s value system. In this article, in order to explain Social Entrepreneurship concept, part of Social Entrepreneurship definitions investigated.
    Keywords: Social Entrepreneurship, Entrepreneurship, Non-Profit Organizations (NPOs)
  • Milad Jalalvan Pages 23-38
    Social enterprises are businesses with the main purpose of solving social problems. Social enterprises carry out part of the governments duties and they naturally benefit society. Despite these advantages, social enterprises have many challenges. With existing legal forms in our country, what programs, policies and laws is needed for social enterprises in Iran is an Important question which requires comprehensive researches to be answered. In this article, legal forms, programs, policies and laws related to social enterprise has been investigated in some selected countries. No need to mention that the results cannot be used for our country without considering cultural, social, economic and legal status. This research has been done with the exclusively purpose of informing about programs and actions done related to social enterprise in some selected countries. Government to support and control of these enterprises, a set of laws, policies and programs are regulated. In this paper, the legal structure of social enterprises are examined, as well as programs, policies and laws in other countries. Obviously, laws and programs that are examined objectively, and regardless of cultural, social, economic and legal in our country will not be used. These programs and laws have been examined just for our audiences to be familiar with the actions and programs in the different countries.
    Keywords: Social enterprises, Social business, Social Entrepreneurship, Supportive rules, Legal structure
  • Younes Akbari, Saeed Tale Shayan, Soroush Talebi Eskandari Pages 39-50
    In the present era, due to population growth and as a result of water shortages, water resource management is a very difficult process than in the past. Today, this concept has been accepted that issues of water are not only «natural» or «technical» but also are multidimensional and interdisciplinary problems. One of the important aspects in relation to water issues are social issues associated with this issue. In this direction, the necessity of social vision to water management systems has increasingly been felt which derived from context of a society. The present article, using of grounded theory, try to narrate the related to water issues from the perspective of local community. The results indicate that the interaction impact of building the hasanlu’s dam and regional management issues generates discontent in the local community that implications of these factors caused a negative attitude and greater use of water resources regardless of the problem of water scarcity in the region had been by the local community. Such an attitude not only is derived from limited good attitude to the resources, but also is aggravating factor of the attitude.
    Keywords: Water resources management, Hasanlu area, Limited good, Grounded theory
  • Navid Khonveh Pages 51-60
    The Young Farmers’ Club is a public organization that started its unofficial activities in a home library on 1374. After the formation of a community consist of rural youth in Mashhad, these people went to their villages, and they establish 54 clubs in the villages of Khorasan at the same time, which later reached 168 clubs. They main role is to gather other youth and people of the village in order to discuss the various issues in the village and probable practical scientific solutions for solving them, leading to better progression of their village. These young people also seek to establish practical connections with various organization to ask them for necessary facilities and equipment, which can contribute to the development of the village. The mission of the headquarters in the Young Farmers’ Club is to establish this institution in the village and reform the mindset of rural youth. As a result, people and youth themselves will start to build up and change their environment instead of waiting for the others› help.
    Keywords: Institutionalization, Local, rural development, Village, Young Farmer's Club, Rural youth
  • Behrad Farmahini Farahani Pages 61-74
    Economic development of our country requires developing rural areas and defining the linkage between countryside, cities and regions precisely. In spite of all efforts to develop rural areas by policies and defining a range of projects, achieving the optimal situation is still out of reach and rural areas are being emptied of inhabitants. Reaching rural developed areas› goals, requires discovering the causes of emigration. In this paper, we will answer this question that what is the effect of Carbon Sequestration Project (CSP) on rural to urban areas› emigration variables. The results show that causes of emigration is rooted in contraction between countryside and city. Therefore, local developers› projects and their developing models cannot response to all aspects of problem, and thus, emigrating will continue under the current condition. Solving this problem will be obtaining only by physical plans and equally resource distribution, in which local and rural projects should be defined and well served under physical plans and its strategy.
    Keywords: Development, Rural Development, Emigration, Carbon Sequestration, System Approach
  • Amin Pazhohesh Jahromi Pages 75-82
    The purpose of this paper is to study of agents and factors of university-based entrepreneurial ecosystem, determination of health indicators and the study of its formation models. Universitybased entrepreneurial ecosystem foundation is structure and behavior of a network of knowledgebased companies with academic origins (academic spin-offs), which is a key technology base around which to collaborate and compete shared and common development (Co-evolution). This study concludes university-based entrepreneurial ecosystem has greater capacity for economic development than the academic spin-offs and recommends academic science and technology parks are turning to university-based entrepreneurial around one or more nuclear technology.
    Keywords: University-based entrepreneurial ecosystem, Agents, Factors, models, Health
  • Mohammad Malekshahi Pages 83-86
  • Hossein Anbarestani, Vahid Razavi Pages 87-92
    Building social business: The new kind of capitalism that serves humanity’s most pressing needs.