فهرست مطالب

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 20 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن گودرزی، سید محمد مهدی زاده صفحات 9-42
    انقلاب اسلامی به جهت نوع ایدئولوژی سازنده آن و نیز ساختار سیاسی مبتنی بر ولایت فقیه مورد توجه بسیاری از اندیشمندان و صاحب نظران بوده است. این مقاله به یکی از مهم ترین مسائل روز مرتبط با ایدئولوژی انقلاب اسلامی (اسلام شیعی) یعنی بازنمایی رسانه ای آن می پردازد. به همین منظور یکی از تاثیرگذارترین رسانه های چاپی آمریکا، تحلیل گفتمان انتقادی با رویکرد فرکلاف بوده است. بازنمایی ایدئولوژی انقلاب اسلامی براساس گفتمان های غرب و دیگران، شرق شناسی، اسلام رسانه ای، و سنت و تجدد مورد بررسی قرار گرفته وسپس براساس اصول استخراج شده از اسلام شیعی تجزیه و تحلیل شده است.
    نتیجه این که کلیشه سازی، دوانگاری متضاد و انگ زنی برآمده از گفتمان غرب و دیگران، شرق شناسی، و اسلام رسانه ای به بازنمایی مغایر با اصول اسلام شیعی نظیر اصل ولایت فقیه، نفی استکبار و وابستگی به آن، روزنامه واشنگتن پست را انتخاب کرده و در دو مقطع حساس تاریخی یعنی سال 1980 و 2010 میلادی بررسی شده است. روش کار در این تحقیق ظلم ستیزی، پیکار و جهاد علیه دشمنان خدا، عقل و تجربه سیاسی می باشند. از دیگر تکنیک های استفاده شده، بهره گیری از روش ساده سازی در ذیل گفتمان اسلام رسانه ای است که طی آن تصویری ساده و غلط از ساختار حکومت به نمایش گذاشته می شود؛ این رویکرد مخالف اصل عقل و تجربه سیاسی ایدئولوژی انقلاب اسلامی است. از دیگر نتایج تحقیق حاضر می توان به حضور دائم «من» نویسنده در مقالات و آمریت اشاره کرد که باعث خلق گفتمان های مغایر و ناقص از ایدئولوژی انقلاب اسلامی ایران شده است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، گفتمان، ایدئولوژی انقلاب اسلامی، روزنامه واشنگتن پست
  • عثمان میرانی، محمدعلی هرمزی زاده صفحات 43-74
    هدف این مقاله شناخت وضعیت ساختاری تیزرهای تبلیغاتی پخش شده از سیمای جمهوری اسلامی ایران از طریق مقایسه تعدادی از تیزرهای ایرانی با تیزرهای منتخب جشنواره های بین المللی تبلیغات است به نحوی که با انتخاب هر تیزر ایرانی یک تیزر منتخب با موضوعی مشابه انتخاب شده است و از سوی دیگر تیزرهای منتخب مغایرتی با آیین نامه پخش آگهی های تلویزیونی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران ندارند. سپس با استفاده از الگوی سلبی و کاودری ابتدا هر تیزر را براساس واحد نما در قالب جدول سازه تشکیل شده از میزانسن و رمزگان فنی قرار داده و در ادامه با طی سطوح دیگر این الگو یعنی مخاطب، روایت، رده بندی، عوامل تولید به تجزیه و تحلیل قیاسی هر دو دسته تیزر پرداختیم. یافته های تحقیق نشان دهنده تفاوت در عناصر ساختاری دو دسته تیزر مورد بررسی همچون تصویر، صدا، نحوه استفاده از واژگان، بازیگر و نظام های نشانه ای است که در نتیجه بیانگر ضعف ساختاری تیزرهای تجاری ایرانی مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: تبلیغات، تیزر تبلیغاتی، ساختار تیزر، تیزرهای منتخب، جشنواره های بین المللی تبلیغات (کلیو، کن، لندن)
  • حمیدرضا مدقق، سید محمد مهدی زاده صفحات 75-100
    ژانرها طبقاتی از انواع یا گونه های محصولات فرهنگی و هنری هستند که در عناصر معینی اشتراک دارند. این عناصر مشترک در حوزه فیلم شامل پی رنگ کلیشه ای، صحنه، شخصیت ها، سبک و شمایل نگاری می شود. در مطالعات فیلم، ژانر هم زمان یک رویکرد صنعتی، شاخصی برای مصرف کننده و مفهومی انتقادی و ابزاری برای نظریه پردازی درباره روابط بین گروه هایی از فیلم هاست. در معنای اخیر، ژانرهای فیلم راه های استانداردی برای بازنمایی جنسیت، طبقه، نژاد و قومیت محسوب می شوند. ژانرها نظام های معنایی و مملو از ارزش می باشند و بنابراین نمی توان آن ها را به مثابه چیزی مجرد و از نظر ایدئولوژیکی خالص به شمار آورد. ژانرها را می توان در سه سطح صنعت، مخاطب و متن مطالعه کرد و به ویژه در سطح متن، ژانر به مثابه بخشی از فرهنگ عامه پسند ابزار سودمندی برای پرداختن به متون رسانه ای از منظری دانشگاهی است. مطالعه ژانر از طریق شش رویکرد اصلی ساختارگرایی، اجتماعی-فرهنگی، اقتصاد سیاسی، زیبایی شناختی، شباهت های خانوادگی و گفتمانی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: مطالعات فیلم، ژانر، ایدئولوژی، رویکردهای مطالعات ژانر
  • بهناز منتظری، محمدعلی حکیم آرا صفحات 101-124
    توسعه فناوری امکان پخش هم زمان پیام های چندگانه را بر صفحه نمایش فراهم آورده ‏است. پیام های متنی (پیام اصلی) و پیام های زیرمتنی (در قالب نوار رونده)، از نمونه های متداول این نوع پیام‏ها در تلویزیون هستند. با توجه به محدودیت ذهن انسان برای پردازش اطلاعات، این که این گونه پیام های هم زمان توسط مخاطب پردازش می شوند یا نه، محل سوال است و اشتیاق اصحاب رسانه را برای ارسال پیام های چندگانه با مشکل روبه‏رو می‏کند. نظریه های پردازش دوگانه، به ویژه مدل «کوشش درخور» نیز چنین معضلی را پیش بینی کرده‏اند. این پژوهش به مطالعه تجربی چگونگی تاثیر هدفمندی مخاطب (به عنوان عامل انسانی) در تعامل با هماهنگی موضوعی پیام های متنی و زیرمتنی (به عنوان عامل رسانه‏ای)، بر میزان یادآوری اطلاعات پیام ها پرداخته است. تعداد 120 شرکت کننده در قالب چهار گروه 30 نفری، در موقعیت های هدفمند/ غیرهدفمند، در معرض اشکال مختلف پیام های متنی و زیرمتنی قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس داده ها نشان داد هدفمندی نقش مهمی بر یادآوری پیام های متنی و زیرمتنی دارد. همین‏طور، طبق نتایج حاصل از آزمون‏های «تی» وابسته و مستقل، هماهنگی و ناهماهنگی پیام های متنی و زیرمتنی بر میزان یادآوری اطلاعات پیام در مخاطبان هدفمند و غیرهدفمند تاثیرات مختلف برجا گذاشت. به طور کلی، هدفمندی بر میزان یادآوری افزود، اما متغیر هماهنگی موضوعی با توجه به هدفمندی مخاطب، تاثیرات متعارض داشت. ادامه‏ مطالعه در این زمینه، به ویژه در حوزه‏ رسانه های نوینی که در آن‏ها با بیش از دو پیام رو به رو هستیم، توصیه می‏شود.
    کلیدواژگان: یادآوری، پردازش پیام، پیام متنی، پیام زیرمتنی، زیرنویس، نظریه پردازش دوگانه، مدل کوشش درخور
  • رضا خاشعی صفحات 125-156
    «انسان شناسی تصویری» اصطلاحی است ترکیبی که نمایندگی دو حوزه «فیلم» و «مردم نگاری» را به عهده دارد. هر یک از دو حوزه دارای روش ها و تکنیک های خاصی هستند که برای دیدن پدیده ها و پرداخت رویدادها از آن ها کمک می گیرند. بدیهی است تفاوت های نسبتا عمیقی بین این دو حوزه وجود دارد که ناشی از تفاوت های ماهوی و اختلاف روش بین آنهاست. اولی با متن نوشتاری سر و کار دارد و کار خود را با مبانی نظری آغاز و با تحلیل و گزارش نویسی خاتمه می دهد، درحالی که دیگری با «نوار سلولوئید» کار می کند و کار خود را با ایده آغاز و نهایتا با فیلم برداری و نمایش دستاوردها فیصله می دهد. این که چطور می توان از یک تفکر مردم شناختی مبتنی بر متن نوشتاری به یک تفکر مردم شناختی مبتنی بر نما و سکانس رسید؟ پرسشی است که در این مقاله مبنای بررسی قرار گرفته است. همچنین در این مقاله تلاش شده است تا ضمن مروری کوتاه بر دو حوزه مردم شناسی و فیلم مستند، نحوه شکل گیری انسان شناسی تصویری، بازنمایی حس در انسان شناسی تصویری و تمایزات برجسته در این حوزه به اختصار بیان شوند.
    کلیدواژگان: فیلم اتنوگرافیک، مستند مردم شناسی، انسان شناسی تصویری، مردم شناسی بصری
  • زهرا خلیلی، سید محسن بنی هاشمی صفحات 157-188
    این پژوهش برای شناخت جایگاه تلویزیون در میان خانواده های ایرانی و بررسی واکنش های اولیه افراد به زندگی روزمره بدون تلویزیون و جایگزین های آن، به شکل تحقیقی شبه تجربی انجام شده است. برای دستیابی به میزان اهمیت تلویزیون در زندگی خانواده های ایرانی این سوال مطرح شد که دلایل و میزان تماشای تلویزیون برای مشارکت کنندگان چیست؟ سپس از آن ها خواسته شد به مدت دو هفته تماشای تلویزیون را متوقف و اطلاعاتی مربوط به شرایط زندگی و احساس خود را از نبود تلویزیون بیان کنند.
    چارچوب مفهومی این تحقیق بر پایه نظریه های مربوط به استفاده و رضامندی، نظریه کاشت، نظریه وابستگی مخاطب، نظریه اوقات فراغت، نظریه اقناع، نظریه انتقادی نیل پستمن و دیدگاه های سید مرتضی آوینی درباره تلویزیون شکل گرفته است.
    نتایج نشان می دهد که دلایل خانواده های ایرانی برای تماشای تلویزیون شامل اولویت دادن به برنامه ای خاص و شرایط شخصی هر انسان است. پیامدهای حذف تلویزیون در خانواده ها را می توان در تنوع در عملکردها، آرامش بیشتر، تغییر در سطح ارتباطات انسانی، برنامه ریزی دقیق در زندگی روزمره و جایگزینی فعالیت های شخصی و رسانه ای دیگر مشاهده کرد. پیامد اصلی این کار، تغییر جایگاه تلویزیون در زندگی خانواده ها، افزایش نظم در زندگی و تغییر در نحوه گذران اوقات فراغت است. همچنین با وجود تغییرات خوشایند در سبک زندگی خانواده ها، پس از پایان دوره آزمایشی حذف تلویزیون، افراد تمایلی به تکرار مجدد آن ندارند.
    کلیدواژگان: تلویزیون، زندگی بدون تلویزیون، سبک زندگی، زندگی روزمره
  • سمیه حاجی، سید بشیر حسینی صفحات 189-210
    در این پژوهش به شناخت مقوله «رویداد رسانه ای» به عنوان مقوله ای جدید در علوم ارتباطات پرداخته شده و نمونه برجسته ای از آن مطالعه می گردد. این نمونه مطالعه موردی پوشش «مراسم ازدواج نوه ملکه انگلیس» توسط شبکه بی.بی.سی فارسی است و در آن به این سوال ها پاسخ داده شده که «رویداد رسانه ای ازدواج نوه ملکه انگلیس، چگونه شکل گرفت، چگونه اجرا شد و چه سناریو و اهداف تبلیغات فرهنگی در آن وجود داشت؟». داده ها با مشاهده فیلم پوشش مراسم ازدواج نوه ملکه انگلیس توسط بی.بی.سی فارسی گردآوری شده و ابزار تحلیل یافته ها، روش نشانه شناسی با رویکرد تحلیل سازه برای بخش تصویری و نشانه شناسی تصریح و تلویح برای ادبیات گفتاری می باشد و در نهایت در هر سکانس نتایج با ویژگی های الگوی رویداد رسانه ای تطبیق داده شده است.
    نمونه گیری پژوهش هدفمند و واحد تحلیل «سکانس موضوعی» است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که این مراسم یک رویداد رسانه ای بزرگ دارای ویژگی هایی از جمله : برنامه ریزی دقیق، حمایت رسانه های بزرگ دنیا از مراسم، حضور و استقبال گسترده مردم از آن، نظم و امنیت هنگام برگزاری مراسم و... بود و اهدافی در پس پرده داشت که شامل: تبلیغ فرهنگی، تمدنی و رسانه ای، رقابت فناورانه رسانه ای و به رخ کشیدن برتری خود، نمایش قدرت و توانایی و امکانات برگزاری با ادوات کاملا انگلیسی، مقدمه سازی المپیک 2012، نمایش شکوه و عظمت سلطنت، مردمی بودن و...
    کلیدواژگان: رویداد رسانه ای، شبکه بی، بی، سی فارسی، ازدواج سلطنتی، تبلیغات غیرمستقیم
|
  • Mohsen Gudarzi*, Seyedmohammad Mahdizadeh Pages 9-42
    Iran’s Islamic Revolution has been the focus of intellectuals and scholars’ attention due to its constructive ideology and political structure being based on the tenet of “Velayat Faqih” (Islamic Jurisprudence).
    This article addresses one of the current most significant issues on Islamic Revolution’s ideology (Shia Islam), i. e. its media representation. Therefore, Washington Post, one of the most US influential print media, is chosen and examined during two sensitive period of time, i. e. 1980 and 2010. Critical Discourse Analysis (CDA) with Norman Fairclough approach has been used as the research methodology. Islamic Revolution’s ideology representation has been analyzed based on “West and Others”, “Orientalism”, “Covering Islam”, and “Tradition & Modernity” discourses and principles of Shia Islam.
    The findings indicate that stereotyping, antithetical dualism, and stigmatization coming out of “West and Others”, “Orientalism”, and “Covering Islam” discoursesrepresent Islamic Revolution’s ideology in contradiction to such Shia Islam principles as “supreme leader”, “Velayat Fiqih”, “rejection of arrogance”, “rejection of oppression”, “fighting God’s enemies”, “wisdom” and “political experience”. Other techniques are simplification in “covering Islam” discourse, in which a simple and wrong image of government structure is represented. This approach is in contradictory to one of the Islamic Revolution ideology principle, i. e. wisdom and political experience. Furthermore, the consistent use of “I”, the author, in the articles brings about adversary and deficient discourses about the Islamic Revolution’s ideology.
    Keywords: Representation, Discourse, Islamic Revolution's Ideology, Washington Post Newspaper
  • Osman Mirani, Mohammad Ali Hormozizadeh Pages 43-74
    This article aims to shed lights on the structural status of advertising teasers broadcast on IRIB’ TV by comparing a number of Iranian teasers with advertising teasers selected in international festivals. Each Iranian teaser is compared with an international one having a similar theme and being in compliance with Islamic Republic’s ethical media codes. Then by employing Selby and Cowdery model and using “shot” as the unit of analysis, each teaser is placed in a structure table consisted of mise-en-scène and technical codes. By going through other levels of this model, i. e. the audience, narrative, classification, and production elements, the article, finally, carries out a comparative analysis of these two sets of teasers. The research findings show that there are differences in the structural components of these two sets of teasers, i. e. differences in images, sounds, word usage, actors/actresses and sign systems, indicating a flaw in the structure of Iranian commercial teasers.
    Keywords: advertisement, Advertising Teaser, Structure of Teaser, Selected Teasers, International Advertising Festivals (Cleve, Cannes, London)
  • Hamidreza Modaghagh, Seyed Mohammad Mahdizadeh Pages 75-100
    Genres are certain types or species of cultural and artistic products having certain elements in common. These shared factors for films include cliché plot, setting, characters, style and iconography. In film studies, genre is an industrial approach and an indicator for consumers as well as a critical concept and a tool for theorizing on the relationships between different sets of films, all at the same time.
    In the latter sense, film genres are considered as standard ways for representing gender, class, race and ethnicity. Genres are semantic systems with many values, and therefore, could not be deemed abstract and ideologically pure. Genres could be studied under three rubrics, i. e. industry, audience and text. At the text level, genre is considered as a part of popular culture and a useful tool for dealing with media texts from an academic perspective. Genres are studied through six major approaches: Structuralist, socio-cultural, political economy, aesthetic, family resemblances and the discursive approach.
    Keywords: Film Study, genre, ideology, Approaches to Genre Study
  • Behnaz Montazeri, Mohammad Ali Hakim Ara Pages 101-124
    Today development of technology has facilitated the simultaneous broadcasting of multiple messages in the form of textual and sub-textual messages, and these appear regularly on television screens, in addition to computer monitors. While textual messages convey the main message of the media and occupy the major portion of the screen, sub-textual messages appear in the form of rolling strips. Given the Dual Process Theory, it is vital to ask whether or not such simultaneous textual and sub-textual messages can be processed by the audience. In fact, psychological theories run counter to the keenness of the media to transmit multiple messages. The present research empirically studies the impact of audience goal processing (as human factor) in relation to thematic coordination/non-coordination of textual/sub-textual messages (as media factor), on the degree of message recalling. 120 participants in four groups of 30, with assorted goals and motivations, were exposed to different forms of multiple textual and sub-textual messages. Notwithstanding the thematic coordination or non-coordination between textual and sub-textual messages, the results of different tests confirm the impact of goal processing on optimal message recalling. Also, when messages were presented as coordinated or non-coordinated, the media factor showed that each case had impact in its own way on the degree to which the information was recalled by audiences who goal-processed or, conversely, did not goal-process.
    Keywords: Recalling, Message processing, Textual message, Subtextual message, subtitle, Dual-Process Theory, Elaborating Likelihood model (ELM)
  • Reza Khashei Pages 125-156
    “Visual anthropology” is a term representing two different areas, i. e. “Film” and “ethnography”. Both fields employ certain methodologies and techniques to study various phenomena and developments. Need not to say that there are relatively big differences between these two fields rising out of their intrinsic disparities and methodological variations. The former deals with written texts and starts with theoretical principles and ends with analysis and reports, while the latter works with “celluloid tape”, beginning with ideas and concluding with filming and achievements. The question “how one could reach a sequence- and shot-based anthropological thinking through a written-text-based anthropological thinking” is answered in the present study. Taking a quick look at these two different fields, the article, further explains visual anthropology formation process, representation of feelings in visual anthropology and the related outstanding distinctions.
    Keywords: Ethnographical Film, Anthropological Document, Visual Anthropology
  • Zahra Khalili, Seyed Mohsen Bani Hashemi Pages 157-188
    The present research aims to examine television status in Iranian families and individuals’ first reaction to a no-TV life proposition and this media’s possible alternatives. To find the significance of television in Iranian families’ lives, this question was posed: why do you watch TV and how much during a typical day? Then, the respondents were asked to stop watching TV for a couple of weeks and describe their life and feelings during this period of time. The conceptual framework was build around a number of theories, including “Use and Gratification Theory”, “Cultivation Theory”, “Dependent Audience Theory”, “Leisure Time Theory”, “Persuasion Theory”, “Nill Postman Critical Theory” as well as viewpoints of “Shahid Avini” on television. Research findings indicate that Iranian families’ reasons for watching television include prioritizing a certain program and individual’s personal situation. The consequences of a no-TV life for the families could be classified into the following categories: diversified performances, calmer life, change in the individual communications with others, exact planning in daily life and replacing the gained free times with personal and other media-related activities. The main effects on these families were a change in the status of television in their lives and increased discipline in their lives as well as a change in spending leisure times. The findings indicate that despite pleasant changes the no-TV circumstances brought to their lifestyle, these families were reluctant to repeat this no-TV experience.
    Keywords: TV, No-TV Life, Lifestyle, Daily Life
  • Somayeh Haji*, Seyed Bashir Hoseini Pages 189-210
    The present article aims to explain the concept of “media event” as a new concept in communications sciences and media studies, and examine an outstanding case in this regard. This case is “the news coverage of British Queen’s grandson wedding ceremony by BBC Persian channel. ” The data were gathered through watching the footages related to news coverage of the wedding on BBC Persian. Semiotics was used for the analysis of the data using structural analysis for images and semiotics of connotations and denotations was employed for the analysis of the language components. In each sequence, the results were compared with the attributes of media event concept. “Thematic sequence” was the unit of analysis. The research findings indicate that this ceremony possesses the following characteristics: precise planning, world’s well-known media support for the ceremony, people’s wide participation, security and discipline during the ceremony. According to the finding, the wedding ceremony followed several covert
    Objectives
    propagation of culture, civilization and media, media technological competition and showing off superiority, power and capability to hold such a ceremony, setting the ground for 2012 Olympic games and expressing readiness for holding this ceremony, showing the glory of the monarchy, popularity with the monarchy, being beyond place and time, etc.
    Keywords: Media Event, BBC Persian Channel, Royal Wedding, Covert Propaganda, Cultural Propagation