فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 235، تیر 1396)

  • علوم قرآنی
  • تاریخ انتشار: 1396/04/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    امیرمومنان علی علیه السلام در ادامه خطبه خود، که به معرفی ویژگی های پرهیزگاران و شیعیان واقعی اختصاص یافته، برنامه شبانه و روزانه آن مردان صالح و شایسته را یادآور می شوند. ایشان درباره برنامه شبانه آنها می فرمایند: «اما شب به پا می ایستند و قطعاتی از قرآن را به آرامی و با اندیشه و قرائت نیکو می خوانند. خویشتن را با مثل ها و اندرزهای قرآن پند می دهند و دردشان را بدان درمان می سازند. بخشی از شبشان این گونه گذرد و زمانی نیز پیشانی و کف دست و زانوان و پشت پایشان را بر زمین فرش می سازند (به حال سجده بر خاک می افتند). اشکشان بر گونه ها روان می شود و بدین سان جبار عظیم را می ستایند و برای آزادی از دوزخ به پیشگاه خدای بزرگ پناه می برند و ناله سر می دهند. شب آنها چنین می گذرد».
    کلیدواژگان: شیعیان، قرآن، عبادت، تدبر در قرآن
  • ویژه علوم قرآنی
  • علی اوسط باقری* صفحه 13
    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و از رهگذر شناسایی آثار قرآنی زیدبن علی، جایگاه وی را در علوم قرآن و تفسیر بازگشوده است. کاربرد «حلیف القرآن» درباره وی نشانگر پیوند استوار او با قرآن است. زید دارای قرائتی مشهور بوده که برخی آن را در کتابی مستقل جمع آورده اند. «مدخل الی القرآن و تفسیر لمواضع مختاره منه» زید، علاوه بر مباحث مقدماتی لازم برای تفسیر، مشتمل بر تفسیر برخی آیات می باشد. احتمالا «تفسیر سوره الفاتحه و بعض آیات القرآن» منسوب به وی، درس گفتارهای او در مدت پنج ماه زندانی بودنش در کوفه می باشد. همچنین احتمالا «الرد علی القدریه من القرآن» منسوب به وی، همان «الرد علی المجبره» است که در ضمن مجموعه کتاب ها و رسائل زید منتشر شده است. زید «الصفوه» را به منظور اثبات برتری اهل بیت علیهم السلام با تکیه بر آیات قرآن نگاشت و در «کتاب القله و الکثره» که نگاشته خود زید یا به املای اوست، ملاک حقانیت نبودن اکثریت را از منظر قرآن اثبات کرد. «تفسیر غریب القرآن» در صورت صحت انتسابش به زید، نخستین تالیف در غریب القرآن خواهد بود.
    کلیدواژگان: علوم قرآن، تفسیر قرآن، غریب القرآن، زیدبن علی، زیدیه، اهل بیت علیهم السلام، اقلیت، اکثریت، قدریه
  • حمید آریان* صفحه 27
    یکی از نظریه های مطرح در باب زبان قرآن، نظریه «عرفی بودن زبان قرآن» است. این مقاله به روش عقلی تحلیلی می کوشد تا حد ممکن، با توجه به ممیزات زبان عرفی، نظریه یادشده را تحلیل و ارزیابی کند. حاصل بررسی نشان می دهد که از میان تلقی های چهارگانه از عرفی بودن زبان قرآن، سه تلقی مردود و با اوصاف قرآن ناسازگار است که عبارتند از: 1. عرفی بودن به معنای «همزبانی قرآن با مخاطبان»؛ 2. عرفی بودن به معنای «تنزل بیان وحی در حد درک مردم عصر نزول»؛ 3. عرفی بودن به معنای «سخن گفتن وحی بر اساس انگاره های خلاف واقع». اما عرفی دانستن زبان قرآن به مفهوم «سود جستن قرآن از قواعد و خصایص زبان مخاطبان» امری معقول و قابل دفاع است. قرآن تنها در حوزه بیان احکام عملی، زبانش عرفی است، آن هم با شرط پیراسته بودن از نقایصی همچون مسامحه و سهل انگاری، اختلاف و ناهمخوانی، نازل بودن سطح مفاهیم و مطالب، اما زبان تمام آیات آن عرفی نیست. استفاده از مجاز، کنایه و استعاره در قرآن هم زبان آن را عرفی نمی کند. «به لسان قوم» بودن وحی قرآنی به معنای بازتاب فرهنگ زمانه در قرآن نیست، بلکه به معنای انعکاس حوادث تاریخی، جغرافیایی و فرهنگی جامعه عصر نزول در قرآن، به شکل گزینشی و بر مدار پالایش و تصحیح است.
    کلیدواژگان: زبان دین، زبان قرآن، زبان عرفی، زبان فنی، لسان قوم، فرهنگ زمانه در قرآن
  • حسن رضایی هفتادر*، صفر نصیریان صفحه 41
    تئودور نولدکه آلمانی ازجمله خاورشناسانی است که درباره اصالت قرآن پژوهش کرده است. این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد انتقادی، به ارزیابی نظریه وی در مورد اقتباس قرآن پرداخته است. به اعتقاد او، پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله اغلب آموزه های قرآن را از طریق ارتباط با ادیان و سایر فرهنگ ها به دست آورده است. نولدکه در نظریه اقتباس قرآن، بیش ترین سهم را به آموزه های یهودی و سپس مسیحی و در نهایت، فرهنگ جاهلیت می دهد. وی برای ادعای اقتباس قرآن از منابع یهودی مسیحی، دو دلیل می آورد: نخست، مشابهت قرآن به کتب یهودی مسیحی و دیگری، ارتباط پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله با پیروان ادیان یهودی مسیحی است. نولدکه میان فرهنگ جاهلی و قرآن شباهت هایی را برشمرده و پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله را مودب به آداب جاهلی معرفی می کند. ادله وی درباره مسئله اقتباس قرآن مردود می باشد؛ زیرا اولا، مشابهت چشمگیری بین قرآن و کتب یهودی و مسیحی و فرهنگ جاهلیت وجود ندارد. ثانیا، ادعای ارتباط علمی پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله با پیروان ادیان یهودی و مسیحی، و مطابق بودن رفتار آن حضرت با فرهنگ جاهلی، عاری از استناد صحیح تاریخی است.
    کلیدواژگان: نولدکه، اقتباس قرآن، پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله، یهود، مسیحیت، فرهنگ جاهلیت
  • محمد نقیب زاده* صفحه 55
    خداوند در قرآن کریم با وجود تاکید بر یگانگی خویش، گاهی از خود به متکلم مع الغیر، تعبیر کرده و از سوی دیگر، در مواردی، برای خود ضمیر یا فعل متکلم وحده را به کار برده است. چرایی این کاربردها، سوال اصلی این پژوهش است. با بررسی آیات مربوط، مشخص گردید بیشتر موارد کاربرد متکلم مع الغیر به هدف دلالت بر عظمت گوینده یا فعل وی بوده است؛ مواردی نظیر: عذاب اقوام گذشته، یاری خداوند نسبت به اولیا و پیامبران و نیز نجات اقوام مومن انبیا، آیات آفرینش، ارسال رسل و انزال کتب، و اوامر و نواهی. در معمول کاربردهای متکلم وحده نیز لطف ربوبی خدا به بندگان مدنظر است؛ مانند: استجابت دعا، بخشش گناه، انعام خدا بر بندگان، و ارتباط متقابل میان خدا و بندگان. در همین زمینه، التفات های به کاررفته در آیات، از غیبت به تکلم و از تکلم مع الغیر به وحده و بالعکس، قابل توجیه است. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با مطالعه تمامی قرآن و مراجعه به تفاسیر مربوط، به انجام رسیده است.
    کلیدواژگان: قرآن، خداوند، ضمائر، متکلم وحده، متکلم مع الغیر
  • اسماعیل سلطانی بیرامی*، مریم شمخانی صفحه 67
    در جملات شرطی، دو رکن اساسی «شرط» و «جواب شرط» وجود دارد که از نظر معنا، متوقف بر یکدیگرند. گاهی رکن جواب شرط در این جملات حذف می شود که باید برای تکمیل فهم معنا، به حکمت آن پی برد. از نظر فصاحت و بلاغت، لفظ مذکور باید بر محذوف دلالت کند تا جملات معماگونه نباشد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی، نشانگرها و حکمت های حذف جواب شرط در قرآن کریم را بررسی کرده است. برخی از نشانگرهای حذف جواب شرط عبارت است از: وضوح و روشنی جواب، تکرار جواب در آیات قبل، دلالت جمله بر محذوف، وجود تعلیل و دلالت مقام. بعضی از حکمت های حذف جواب شرط هم شامل بیان عظمت، تهویل، نشان از زشتی محذوف، و بیان شگفتی است.
    کلیدواژگان: شرط، جواب شرط، نشانگرهای حذف، حکمت های حذف
  • مریم قربانی*، مصطفی کریمی صفحه 79
    قرآن کریم آخرین وحی الهی است که برای هدایت انسان به کمال مطلوب از سوی خداوند نازل شده است. این کتاب آسمانی برای هدایت انسان، از روش های گوناگونی استفاده می کند. یکی از این روش ها، «یادکرد نعمت های دنیوی و اخروی» است. یادکرد نعمت ها ممکن است از راه ها و مجاری گوناگون در هدایت انسان موثر باشد. یکی از این مجاری بینش انسان است. حال این سوال مطرح است که از نگاه قرآن کریم، یادکرد نعمت ها چگونه نقش هدایتی خود را ایفا می کند. این مقاله در پی یافتن پاسخ مناسب به این پرسش است و هدف آن فراهم کردن زمینه مناسب برای استفاده از روش یادکرد نعمت ها در هدایت افراد توسط هادیان جامعه است. روش گردآوری اطلاعات، اسنادی و فیش برداری و استفاده از تفاسیر معتبر است و روش پردازش اطلاعات به شکل توصیفی تحلیلی و به روش تفسیر موضوعی روشمند است. این پژوهش نشان می دهد تاثیرگذاری یادکرد نعمت ها بر بینش انسان، از راه اصلاح باور به وجود خداوند، باور به احسان خداوند و اصلاح باور درباره اهداف متعالی، ارزش ها، دنیا و مقام تقواست.
    کلیدواژگان: قرآن، هدایت، یادکرد نعمت، بینش انسان، باور به خدا و احسان او، ارزش های انسانی، تقوا
  • کرم سیاوشی*، رمضانعلی بیگدلی صفحه 93
    درباره تعبیر «فاقتلوا انفسکم» در آیه 54 سوره «بقره»، دیدگاه های گوناگونی همچون خودکشی گوساله پرستان، کشته شدن آنها به دست مومنان، کشتار آنها به دست یکدیگر، آماده و تسلیم شدن برای مرگ بدون اجرای حکم قتل، و کشتن نفس از رهگذر «محروم نمودن آن از شهوات و وادار ساختن آن به انجام طاعات» مطرح شده است. بر این اساس، کوشش جهت دستیابی به فهمی استوار از آیه ضروری می نماید. در این پژوهش، دیدگاه های مفسران و قرآن پژوهان متقدم و متاخر مورد بازکاوی قرار گرفته و از رهگذر تبیین و تحلیل حقیقت جویانه و انتقادی آن دیدگاه ها و نیز در پرتو تفسیر روایی و با ملاحظه گزارش تورات از ماجرای گوساله پرستان، مقصود از «فاقتلوا انفسکم»، «کشتن برخی یا همه گوساله پرستان به دست یکدیگر یا به دست مومنان» معرفی شده است.
    کلیدواژگان: آیات مشکل، فاقتلوا انفسکم، قتل نفس، گوساله پرستی، خودکشی گوساله پرستان
  • حسین عبدالمحمدی* صفحه 103
    زمینه ها و عوامل مهجوریت امیرمومنان علی علیه السلام پس از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تا شهادت آن حضرت در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد قرآنی و تاریخی بررسی شده است. زمینه های مهجوریت حضرت علی علیه السلام عبارت است از: ضعف بصیرت و راسخ نبودن ایمان تازه مسلمانان، کوتاهی خواص اهل حق، و اطاعت نکردن ایشان از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به خاطر اجتهاداتی که در برابر دستورات آن حضرت داشتند. عوامل مهجوریت حضرت علی علیه السلام عبارت است از: جریان نفاق اموی که تا سال هشتم با پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله جنگید؛ کینه توزی برخی از مسلمانان به خاطر کشته شدن بستگانشان در جنگ های صدر اسلام به دست امیرمومنان علیه السلام؛ حسادت و تعصبات قبیله ای؛ دنیاطلبی برخی از اصحاب که حضرت علی علیه السلام را مانع رسیدن به کام یابی های مادی خود می پنداشتند.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، زمینه های مهجوریت، عوامل مهجوریت، مظلومیت، جریان نفاق
  • الملخص
    صفحه 114
|
  • Allameh Mohammad Taqi Mesbah Page 5
    In the later part of his his sermon, Imam Ali (p.b.u.h) points out the features of the pious and real Shiahs and notifies the day plan and the night plan of those pious men. Imam Ali (p.b.u.h) describes the night plan as follows: ((They awake in the middle of the night and recite the holy Quran in peace profoundly. They get advice from the holy Quran and solve their problems with it. This is how they spend their nights and they also pray for a while. While crying they worship the great God and they resort to God from hell and weep. This is how they spend their night.))
    Keywords: the Shiah, the Quran, worshiping, pondering the Quran
  • Ali Osat Bagheri* Page 13
    Using a descriptive-analytic method and recognizing Quranic works of Zeid Ibn-Ali, the current paper seeks to expound his position in Quranic sciences and commentary. Using Halif al-Quran as an attribute for him is an indication that he is intensely ties with Quran. Zeid was famous due to his recitation of Quran and some have collected his works in a book. His ((Madkhal Ila Quran and Tafsir Li Mawadi` Mokhtarah Minh)) includes preliminary discussions necessary for interpretation and the interpretation of some verses. It is likely that he composed the interpretation of Fatiha verse and some of the Quran verses while he was imprisoned in Koufa for five months. Also it is likely that his (Al Rad Ala al-Qadariyeh min Quran) is the same as (Al Rad al al-Mojarrabah) that is published in his collection of nooks and reports. Based on the verses of Quran, Zeid wrote (Al-Saffwah) in order to prove the superiority of Ahl al-Bayt and he proved why there is the lack of legitimacy of the majority from the view point of Quran in his (al-Ghala`a and Aksara). If confirmed that it is his, the (Gharib al-Quran) interpretation is the first interpretation in Gharib al-Quran.
    Keywords: Quran sciences, Quran commentary, Gharib al-Quran, Zeid Ibn-Ali, Zeidiyyah, Qadarriyeh
  • Hamid Arian* Page 27
    The conventional property of Quranic language is one of the most remarkable theories in Quranic Language. Using a rational-analytical method and due to the restrictions of the custom language, the present study analyzes this theory. The findings show that the following three perceptions from Quran are rejected and incompatible with the attributes of Quran: 1. Custom (as harmony of Quran with the audience) 2. Custom (as revelation at the level of people`s understanding) 3. Custom (as revelation based on untrue examples). However, if the custom of Quranic language benefits from the principles and attributes of the audience`s language, it is a defendable issue. The language of Quran is custom when expressing the practical principles. Specially under the conditions that there is no negligence, conflict and weakness in the level of the concepts but not in all the verses. Using trope, allusion and metaphor doesn’t make the language of Quran custom. Speaking with the language of the ordinary people in revelation does not mean that the culture of that era is reflected in Quran, it means that historical, geographical and cultural incidents of the society at the time of revelation is reflected freely and based on a true refinement.
    Keywords: the language of religion, the language of Quran, conventional language, technical language, the language of people, the culture of the society in Quran
  • Hassan Rezaei Haftadar *, Safar Nasirian Page 41
    One of the orientalists who researched about the originality of Quran is Theodore Noldeke. Using a descriptive-analytic method and a critical approach this paper attempts to analyze his theory about the adaptation of Quran. He believes that the prophet of Islam (p.b.u.h) has achieved most of the teachings of Quran by communicating with other religions and cultures. In the theory of the adaptation of Quran, Nodelke believes that Judaism has the most share of efficiency, then Christianity and finally the culture of barbarism. He brings two reasons for the theory of adaptation of Quran based on Jewish-Christian sources; first, the similarity of Quran to the holy scripts of Jewish-Christian and second, the relationship between the prophet of Islam (p.b.u.h) with the followers of Judaism-Christianity. He has found some similarities between the culture of barbarism and Quran namely; the prophet was polite towards the barbarism. Noldeke`s reasoning about the adaptation of Quran are rejected; because first, there is no significant similarity between Quran and the scripts of Judaism and Christianity and the culture of barbarism. Second, the very claim that the prophet has had scientific relationship with the followers of Judaism and Christianity and his adaptability with the culture of barbarism is out of question.
    Keywords: Noldeke, adaptation of Quran, the prophet of Islam (p.b.u.h), Jews, Christianity, barbarism
  • Mohammad Naghib Zadeh* Page 55
    In the holy Quran, emphasizing on his own absolute unity, God has used first person plural to describe himself and on the other hand he has used first person singular verb or pronoun. This article seeks to expound the main reason for this. Exploring the verses related to this matter one can realize that most of the cases that the plural first person pronoun has been used were with the purpose of showing the greatness of the speaker or the action; cases like: tormenting past tribes, God`s assistance to prophets and also saving the Muslim tribes, the verses of creation, sending holy books and revealing books and orders and prohibitions. In common usages of singular first person pronoun God`s grace is for the servants, such as accepting the prayer, condonation, God`s tip for servants, mutual relationship between God and servants. In this regard, the favors used in the verses, from absence to utterance and plural first person to singular and vice versa, are all justifiable. Using a descriptive-analytic method and studying the holy Quran and its commentaries, this study has been done.
    Keywords: the Quran, God, pronouns, first person singular, first person plural
  • Esmaiel Soltani Beirami *, Maryam Shamkhani Page 67
    There are two main pillars in conditional sentences; condition and condition answer. Meaningfully, they are compatible with each other. Sometimes the pillar of the condition answer is eliminated in these examples so that we need to refer to the wisdom of that to perfect the meaning. On the count of fluency and eloquence the omitted word must implied on the eliminating word so that the sentences are not perplexed. Using a descriptive-analytic method, the present study seeks to analyze the markers and eliminating wisdoms of condition answer in the Holy Quran. Some of the markers of eliminating the condition answer include; the clarity of the answer, the repetition of the answer in previous verses, the implication of the sentence on the eliminating factor, the existence of teaching and implying the position. Some of the wisdoms of the condition answer could be; expressing the magnificence, Tahvil, the sign of ugliness of the eliminating factor, expressing the awesomeness.
    Keywords: condition_the main clause of a conditional sentence_aims_objectives of omittion
  • Maryam Qorbani*, Mostafa Karimi Page 79
    The Holy Quran has been descended by God as the last afflatus to lead human to the infinite prosperity. In order to lead the man, holy Quran has used various methods. Remembering the worldly and hereafter assets is one of these methods. Remembering assets can be effective through different paths in leading the man. One of these paths is man`s attitude. The question here is set forth that from the view point of Quran, how remembering the assets leads the man. The current study attempts to find answers to this question. This article aims at preparing an appropriate ground to use the remembering the assets in leading the man by the leaders of a community as a method. Through a documentary method and taking notes and using reliable interpretations and data processing by a descriptive-analytic method and substantial commentary, this study has been done. The findings show that through reforming the belief in the existence of God, believe in God`s goodness, reforming the belief in transcendental goals, values, world and piety, remembering the assets has great influence of man`s attitude.
    Keywords: the Quran, guidance, remembrance of divine favor, man's vision, belief in God, his beneficence, human values, piety
  • Karim Siavoshi*, Ramezan Ali Bigdeli Page 93
    There are various views about the meaning of the 54th Quranic verse of (Baqarah) chapter, including; calf worshippers suicide, their being slain by the true believers, their slaying one another, the readiness for death without trial, slaying self on the count of depriving them from sexual desires and compelling them to do the obligations. Therefore, having a comprehensive understanding of this verse is a need. In the current study the views of old and contemporary interpreters and Quranic scientist are investigated. Using an analytic method and a narrative interpretation and considering then story of the calf in Torah the concepts of ((slaying themselves)) and ((slaying some or all the worshippers by either themselves or one another at the hands of true believers)) are reviewed.
    Keywords: problematic verses, ((slaying yourself)), slaying the self, calf worship, calf worshipper's suicide
  • Hossein Abdolmohammadi* Page 103
    Using a descriptive-analytic method and a Quranic and historical approach, the fields and factors of emergency of Imam Ali (peace be upon him) after the demise of the prophet of Islam (peace be upon him) until the martyrdom of Imam Ali (peace be upon him) has been explored. The factors of the emergencies of Imam Ali (peace be upon him) include: lack of clairvoyance among the new Muslims, negligence of true people, disobeying the prophet of Islam (peace be upon him) due to the Ijtihads they had towards his orders. Some of the factors of emergency of Imam Ali (peace be upon him) include: Amulean hypocritical movement that fought with the prophet of Islam (peace be upon him) until the eights year, the malice of some Muslims due to the slaughter of some of their relatives by Imam Ali (peace be upon him) at the beginning of Islam, tribal jealousy and prejudice, worldliness of some of the companions who considered Imam Ali (peace be upon him) as the reason that prevents them from getting their worldly needs.
    Keywords: Imam Ali (peace be upon him), the grounds of exclusion, the factors of exclusion, oppression, hypocritical movement