فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات عملیات روانی
پیاپی 22 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جنگ نرم و نظام ارزش ها
    حجت الله مرادی صفحه 1
    به طور کلی و علیرغم اهمیت جنگ نرم در حوزه های پژوهشی روان شناختی و رفتار انسانی، این مسئله مدت های مدیدی همچون روان شناسی تحت تاثیر و نفوذ فلسفه و حوزه های مرتبط با ارزش ها قرار داشت و کمتر در حوزه های پژوهشی علمی و تجربی شناخته شده بود. مطالعات تجربی جنگ نرم به ویژه تغییر در حوزه ارزش ها همچنان به مثابه حوزه ها یا جزیره های دور از روان شناسی قرار داشت و با حوزه ها و تخصص های متعددی چون فلسفه، دین، اقتصاد، جامعه شناسی و انسان شناسی و سیاست در ارتباط بود.
  • سیری در عملیات روانی در اسلام (بخش اول)
    حجت الاسلام و المسلمین مهدی طائب صفحه 2
    با مراجعه به کتاب آسمانی اسلام، قرآن، مشاهده می شود که پیشینه عملیات روانی به پیش از هبوط انسان به زمین باز می گردد. در واقع، شیطان، آنچنان که خود قسم یاد کرده است، از ابتدای خلقت آدم در صدد گمراه ساختن وی برمی آید. بدین سان، عملیات روانی در ساحتی فرازمانی و با سرپیچی ابلیس از دستور خداوند آغاز می شود و در سیر تدریجی تاریخی به ویژه در اعصار انبیاء عظام و ائمه معصومین (ع) ادامه می یابد. مجموعه مقالات «سیری در عملیات روانی در اسلام»، با تدقیق و تدبر در آیات کتاب الهی در صدد است سیر پیدایش و فرآیند عملیات روانی را از افق آیات قرآن، روایات، احادیث و سایر منابع تحقیق اسلامی مورد مطالعه قرار دهد. رهیافت تاریخی تحقیق در مقوله عملیات روانی، توجه به ابعاد روانی را در گستره تمام شئون فردی و اجتماعی انسان از منظر دینی برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، شیطان، آدم، بهشت
  • تحلیل عملیات روانی در بستر انقلاب های رنگی
    جواد جمالی صفحه 3
    «انقلاب های رنگی» جزو روش های به نسبت جدید و موفق مداخله سیاسی- امنیتی در کشورهای مستقل به شمار می رود. به موازات اهمیت یافتن رویکردهای نرم در سیاست خارجی کشورها، زورمداران عرصه سیاست بین الملل نیز تلاش کرده اند، حتی الامکان از این گونه رویکردها جهت ایجاد تغییرات درون سیستمی برخی دولت ها بهره برداری کنند. در این راستا مجریان انقلاب رنگی به کمک یکی از روش های کلاسیک رفتارسازی براندازانه یعنی عملیات روانی بر میزان اثربخشی مداخله شان افزوده اند. نحوه کاربردی شدن عملیات روانی از طریق نقش آن در تغییر نگرش های سیاسی و بهره گیری از «تحریک پذیری روانی» افراد به ویژه، در تجمعات توده ای، مشخص می شود. از این رو تحقق انقلاب رنگی رابطه مستقیم با موفقیت عملیات روانی در رفتارسازی مخاطبان دارد. در این نوشتار ابعاد و زوایای این فرآیند تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب رنگی، عملیات روانی، تغییر نگرش سیاسی، رفتارسازی، هم سازی شناختی
  • عملیات روانی غرب در انتخابات دهم ریاست جمهوری ایران (بررسی سناریوی جدید غرب و دیپلماسی هوشمندانه جمهوری اسلامی ایران)
    روح الله کرمی صفحه 4
    «با ایران چه باید کرد؟» سوالی است که سیاست گذاران غربی در 30 سال گذشته بارها آن را مطرح کرده و به ندرت به پاسخی مناسب در این باره دست یافته اند؛ هرچند در این مدت سیاست های متفاوتی را به آزمایش گذارده اند و هر بار نیز در متقاعد کردن ایران ناکام مانده اند. دولت های غربی و در راس آنها امریکا و انگلیس ضمن استفاده از ابزارهای رسانه ای سعی در جهت خدشه دار کردن این انتخابات برآمدند. آنها پس از اتمام رای گیری با استفاده از همه ظرفیت ها، تلاش بسیاری کردند تا سلامت انتخابات را زیر سوال برند. در نگاه اولیه به این اقدامات این موضوع به ذهن متبادر می شود که موضوعاتی از این قبیل، نوعی بهره گیری از تکنیک ها و تاکتیک های عملیات روانی برای منفعل کردن رقیب در انتخابات باشد. لیکن بحث، فراتر از استفاده برخی جریان های سیاسی از تکنیک ها و تاکنیک های عملیات روانی به نظر می آید. قرائن و شواهد نشان می دهد تلاشی مرموزانه، استتار شده و بسیار پیچیده برای جابه جایی افکار عمومی و زمینه سازی جهت« انقلاب رنگی» در حال شکل گیری بوده است. این مقاله با طرح این پرسش که غربی ها با چه طرح و نقشه ای هدف نهایی خود برای براندازی جمهوری اسلامی را دنبال می کردند، به ابعاد و اهداف غرب از راه اندازی عملیات روانی در انتخابات دهم ریاست جمهوری ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: انتخابات ریاست جمهوری، عملیات روانی، براندازی، رسانه های غربی، تدبیر رهبری، انقلاب های رنگی
  • مقدمه ای بر روش شناسی انقلاب های رنگی
    علی محمد نایینی صفحه 5
    در سال های اخیر تعاریف و تعابیری جدید، تحت تاثیر تحولات سیاسی و تغییرات در ساختار روابط بین الملل به ویژه پس از دوران جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به وقوع پیوسته و وارد ادبیات سیاسی شده است. انقلاب رنگی یا مخملی از جمله مهم ترین آنهاست. انقلاب رنگی یا انقلاب مخملی نوعی دگرگونی بدون خونریزی و یا برانداری به روش غیرخشونت آمیز (براندازی نرم) است. نکته ای که توجه مضاعف به این موضوع را فراهم ساخته است، مربوط به تلاشی است که برای تبدیل آن به الگوی تغییر ساختار سیاسی در کشورهای در حال گذار، مخالف و معارض توسط غرب به ویژه امریکا صورت می گیرد. در نظام بین الملل کشورهایی حضور دارند که پس از چند دهه تجربه تحولات سیاسی خاص، در حال تغییر و ورود به شرایط سیاسی جدید به سر می برند. تحقق انقلاب های رنگی در این کشورها می تواند تحول سیاسی در این جوامع را در مسیری خاص که عمدتا مبتنی بر ارزش های لیبرال و نظام های دمکراسی غربی است هدایت کند. این نوشتار به عنوان مقدمه ای در تبیین انقلاب های رنگی، سعی دارد تا این پدیده را به لحاظ مفهومی، ویژگی، ابعاد و روش، معرفی نماید. همچنین می کوشد تا برای تبیین مصداقی بحث، نحوه وقوع این انقلاب را در برخی کشورها و کاربرد الگو را در ایران تشریح کند.
    کلیدواژگان: انقلاب مخملی، براندازی نرم، مبارزه بدون خشونت
  • بررسی انقلاب های رنگی از منظر پدیده سرایت
    مهسا ماه پیشانیان صفحه 6
    انقلاب فرآیندی است که طی آن قدرت با اعمال خشونت از یک گروه به گروه دیگر منتقل می شود و قدرت به طور کامل تغییر جایگاه پیدا می کند. در انقلاب های کلاسیک ساختار سیاسی و حاکمان به طور حتم و کامل تغییر می کنند و نهادهای جدید سیاسی، اقتصادی و اجتماعی پدید می آیند. اعمال خشونت هزینه های تغییر را بالا می برد و باعث ایجاد هرج و مرج در جامعه، حتی به طور موقت می شود. اما در سال 1989 یک نوع تئوری جدید برای ایجاد تغییرات در نظام های سیاسی ارائه گردید که به انقلاب مخملی یا انقلاب زرد یا رنگی مشهور شد. انقلاب مخملین در دهه گذشته توانایی آن را داشت تا نظام های کمونیستی و سوسیالیستی را تغییر دهد. این طور ادعا می شود که در انقلاب های مخملی یا رنگی خشونت وجود ندارد، یا کمتر به کار گرفته می شود و بیشتر روی حرکت های مسالمت آمیز برای تغییرات سیاسی تکیه می گردد. انقلاب های مخملی بیشتر در هنگام انتخابات روی می دهد. به این معنی که گروه های مخالف هیئت حاکمه در موقع انتخابات که فضای آزاد بیشتری به وجود می آید با همدیگر متحد می شوند و با برپایی تجمعات مسالمت آمیز و اعلام اعتراضات با بهره گیری از قدرت رسانه ای داخلی و خارجی، به گروه حاکم اعتراض می نمایند. بدین ترتیب بدون توسل به خشونت، نظام سیاسی تغییر می یابد که به انقلاب مخملی یا نارنجی مشهور است. در مقاله حاضر بر اساس تئوری های جدید انقلاب و در چارچوب پدیده تسری به بررسی و تحلیل پدیده انقلاب رنگی در دوران پساکمونیستی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: انقلاب مخملی یا رنگی، مهندسی اجتماعی، پدیده تسری بخشی
  • نقش تلویزیون جهانی در دیپلماسی رسانه ای و سیاست خارجی
    داود دعاگویان صفحه 7
    با نگاهی به تحولات اخیر مسائل بین الملل و افزایش نقش رسانه ها در روان سازی چرخه سیاست خارجی، عرصه نوینی در سیاست خارجی با نام دیپلماسی رسانه ای پدید آمد که علی الاصول به نحوه تاثیرگذاری و نقش رسانه ها و به ویژه تلویزیون بر افکار عمومی جهان و تغییر سیاست خارجی کشورها می پردازد. تاثیر تلویزیون جهانی در حل و فصل مسائل سیاسی و بهره گیری ابزاری از آن در هدایت افکار عمومی و اعمال فشار بر مسئولان سیاست خارجی (به عنوان ابزار جنگ نرم)، نویسنده را بر آن داشت که ضمن اشاره به نظریه تاثیر سی.ان.ان و مفهوم دیپلماسی و مصداق های عینی تاثیر تلویزیون در سیاست خارجی، موضوع نقش تلویزیون جهانی در دیپلماسی و سیاست خارجی را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: تلویزیون، رسانه، دیپلماسی رسانه ای، سیاست خارجی
  • امریکا، انقلاب رنگی و شبکه سازی در خاورمیانه
    عباس کاردان صفحه 8
    با گذشت چندین دهه از مداخلات ایالات متحده در امور خاورمیانه و در نهایت وقوع حملات یازده سپتامبر، مشخص گردید که این منطقه نه تنها با نظم سیاسی - اقتصادی امریکا هماهنگی ندارد، بلکه به شدت پتانسیل مقاومت و مقابله در آن نهفته است. پس از حملات یازده سپتامبر، ایالات متحده راه حل مقابله با این مشکل را در بعد سخت (نظامی) جست وجو کرده، دو کشور افغانستان و عراق را به اشغال خود درآورد. با این حال و با گذشت چندین سال، این استراتژی نتایجی موفق را به همراه نداشت و امریکا را مجبور کرد برای مقابله با تهدیدات نوین در جهان اسلام به بعد نرم متوسل شود؛ بعدی که در آن شبکه سازی برای اصلاحات در رژیم های متحد و دوست و اجرای انقلاب های رنگی در کشورهای متخاصم پیش نیازی ضروری محسوب می شود. با این توضیح، مقاله به این مسئله می پردازد که امریکا هم اکنون سعی دارد برای مقابله با این تهدید به شبکه سازی از عناصر میانه رو روی آورد. از جمله برنامه های امریکا در این زمینه که نوشته حاضر بدان می پردازد می توان به ترویج دمکراسی، توسعه جامعه مدنی و دیپلماسی عمومی اشاره کرد. در عین حال سه مطالعه موردی نیز از فعالیت های عملی امریکا در این خصوص مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه سازی، مسلمانان میانه رو، دمکراتیزه شدن، جامعه مدنی
  • استراتژی عملیات روانی عراق در هشت سال دفاع مقدس
    حجت الله مرادی صفحه 9
    عملیات روانی موثر ترین نوع جنگ است؛ چرا که عقل، تفکر و روان رزمنده را نشانه می گیرد، تا بدین وسیله روحیه معنوی او را شکسته و اراده رزم را در او ساقط نماید و در نتیجه، وی را به سمت شکست سوق دهد. طرف های درگیر پیش از هر گونه برخورد مسلحانه و هم زمان با آن، با بهره گیری از نقاط ضعف دشمن، به حمله های روانی علیه کشور آماج اقدام نموده و به این ترتیب، مقاومت مردم و نیروهای مسلح آن را تضعیف می کنند. عملیات روانی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران فرآیندی کاملا پیچیده داشت، عراق با بهره گیری از تشکیلات به دقت سازماندهی شده خود و حضور موثر حزب بعث، از یک سازمان نیرومند برای پیگیری عملیات روانی بهره مند بود. این مقاله ویژگی های تبلیغات و عملیات روانی عراق را که از ماهیت حزب بعث منشعب می شود، بررسی می کند. در این میان، عملیات روانی رژیم عراق به دلیل ناآگاهی از ساختار روانی جامعه ایران و درک ناصحیح از ویژگی های روحیه ایرانی و به طور کلی غفلت از جنبه های مختلف مولفه های روان شناسی اجتماعی ایرانیان، محکوم به شکست شد.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، رژیم بعث، جنگ ایران و عراق، تبلیغات
  • آیا حقیقت پیروز می شود؟ مباحثی در خصوص تاثیر متقابل تبلیغات، رسانه های عمومی و تصمیم سازی
    گئورگ گایر ترجمه: عبادالله حیدری صفحه 10
    پیشینه گزارش اخبار جنگ به اندازه چالش مربوط به آن یعنی چالش بین حقیقت، اطلاعات غلط و فریب است. با وجود تلاش خبرنگاران برای تهیه گزارش های بی طرفانه و جامع منطبق بر حقیقت جنگ، به دلیل سانسور نظامی، محرمانه بودن و یا ملاحظات سیاسی چنین امری ممکن نیست. رسانه ها نگرش ها و اعتقادات یک جامعه را بازتاب می دهند. در بین رسانه ها، تلویزیون با توجه به جامعیت آن در جذب مخاطب و دیداری - شنیداری بودن از اهمیتی خاص برخوردار است. تلویزیون می تواند واقعیتی را پدید آورد که فرسنگ ها با حقیقت فاصله داشته باشد. رسانه نقش به سزایی در ترسیم تصویر ملت ها و نشان دادن مثبت یا منفی بودن چهره آنها ایفا می کند. برای مثال، رسانه های یک کشور می توانند با تدبیر در افکار عمومی آن را برای وقوع یک جنگ و یا مداخله نظامی آماده کنند و یا در برابر آن قرار دهند. اما این تاثیرگذاری زمان بر و در طولانی مدت قابل دستیابی است. این مقاله با ذکر نمونه هایی از حوادث جنگ بالکان، تاثیر رسانه های عمومی بر مخاطبان و شکل گیری افکار عمومی را در آن منازعه، ارزیابی و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: جنگ، تبلیغات، عملیات روانی، رسانه های دسته جمعی، اطلاعات، فریب و تصویر ملت ها
|
  • A Review of Psychological Operations in Islam
    Hojjat-Ol-Islam Val-Moslemin Mahdi Taeb Page 2
    Referring to the Holy Book of Islam, the Quran, we understand that the background of psychological operations dates back to the time before which man descended onto the earth. In fact, based on his oath, Satan has been seeking to mislead man since the beginning of Adam’s creation. Hence, psychological operations begin paratemporally with Satan’s disobeying God's command and gradually continue during history, especially during the time of the Great Prophets and Imams (as). The series of articles entitled "A Review of Psychological Operations in Islam" seeks to study the emergence and development of psychological operations from the standpoint of Quranic verses, narrations, hadiths and other Islamic research sources. The historical research approach on psychological operations gives prominence to concentration on the psychological dimensions in the whole range of individual and social facets of man’s life from a religious perspective.
    Keywords: psychological operations, Satan, Adam, heaven
  • Analysis of Psychological Operations in the context of Color Revolutions
    Javad Jamali Page 3
    "Color revolutions" are believed to be among the new and successful methods of political-security intervention in independent countries. Parallel to the importance that soft approaches have gained in the foreign policy of countries, oppressor of the arena of international politics have also attempted to employ such approaches to make changes within the political systems of some governments. In this context, enforcers of color revolutions have enhanced the effectiveness of their intervention by utilizing one of the classical methods of deposing behavior development, namely, psychological operations. The way psychological operations become practical through their role in changing political attitudes and exploiting people’ "mental irritability", especially in mass gatherings, is determined. Thus, as far as behavior development in addressees is concerned, there is a direct relationship between fulfillment of color revolutions and accomplishment of psychological operations. The present article analyzes different dimensions of this process.
    Keywords: color revolution, psychological operations, change of political attitude, behavior development, cognitive compatibility
  • Psychological Operations of the West in the Tenth Presidential Elections of Iran (A Study on the New Scenarios of the West and the Smart Diplomacy of the Islamic Republic of Iran)
    Roohollah Karami Page 4
    «What is to be done with Iran?» is the question that Western policy makers of the past 30 years have repeatedly raised and have rarely come up with an appropriate answer to it¡ although¡ during this period¡ they have tested different policies and each time they have failed to convince Iran. The tenth Iranian presidential elections were held in a free and democratic atmosphere with 85 percent participation of those who could vote and with nearly 40 million votes. Western governments led by America and Britain attempted to impair these elections using different media tools. After the elections¡ using all their capacities¡ they tried to question the health of the elections. Meanwhile¡ the internal rioters and agitators took advantage of this opportunity¡ and created social insecurity by disturbing the internal security in the country. On the other hand¡ thinking that the unrest process will continue in Iran¡ the Western governments supported the rioters and by conducting psychological operations they tried to induce the idea that «this is just the beginning of everything». A first glance at these efforts reminds us of the point that they are aimed at making the rivals inactive in elections by making use of psychological operations techniques and tactics. However¡ it seems that this issue goes beyond some political factions’ making use of psychological operations techniques and tactics. Indications and evidence show that there were some mysterious¡ secret and sophisticated attempts aimed at changing the public opinion in Iran and paving the way for a «color revolution. By raising the question» With what kind of plan did the Westerns follow their ultimate goal of overthrowing the Islamic Republic of Iran? «¡ this paper examines different aspects and objectives of the psychological operations of the West during the tenth presidential elections in Iran.
    Keywords: presidential elections, psychological operations, overthrow, Western media, leadership's prudence, color revolution
  • An Introduction to: Methodology of Color Revolutions
    Ali Mohammad Naeeni Page 5
    In recent years and under the influence of the political developments and changes in the structure of international relations especially after the Cold War and the disintegration of the Soviet Union¡ some new terms and definitions have been developed and added to the political literature. Color or velvet revolution is the most important example of such terms. Color revolution or velvet revolution is a kind of bloodless political transformation and overthrowing method which is utilized in a nonviolent way (soft overthrowing). What makes this issue more important is the attempt made by the West especially the USA and aimed at making it a model for changes in the political structure of the countries which are in a transition state or are in opposition with the West. There are some countries in the world which are subject to changes and formation of a new political system after several decades of especial political experiences. Realization of color revolutions in these countries can direct their political changes on a course mainly based on the values of liberal systems and Western democracies. As an introduction to color revolutions¡ this article attempts to introduce this phenomenon in terms of concept¡ features¡ dimensions and method. To make the discussion practical¡ the article also tries to explain the way this kind of revolution has occurred in some countries and utilization of the model in Iran.
    Keywords: velvet revolution_soft overthrowing a government_nonviolent struggle
  • A Review of Color Revolutions from the Perspective of Contagion Phenomenon
    Mahsa Mahpishaniyan Page 6
    Revolution is a process through which power is transmitted from one group to another and the power position is completely changed by means of violence. In classical revolutions¡ the political structure and rulers are definitely and completely changed and new political¡ economic and social institutions emerge. Utilization of violence enhances the costs of changes and even temporarily causes chaos in society. However¡ in 1989¡ a new type of theory for making changes in the political systems was put forward and became known as velvet or color revolution. In the past decade¡ velvet revolutions managed to change the communist and socialist systems. It is claimed that in color or velvet revolutions there is never any violence or violence is utilized to a lesser degree and political changes are made chiefly by peaceful measures. Velvet revolutions mainly take place during elections. Under such conditions¡ the opposition groups take advantage of the free atmosphere and become united and protest against the ruling group by holding peaceful gatherings and utilizing the power of domestic and foreign media. In this way¡ the political system is changed without resorting to violence and this process is known as velvet or orange revolution. Relying on the new revolution theories and within the framework of contagion phenomenon¡ this article will review and analyze color revolutions during the post-communist era.
    Keywords: velvet or color revolution, social engineering, contagion phenomenon
  • The Role of Global TV in Media Diplomacy and Foreign Policy
    Davood Doagooyan Page 7
    Recent developments in international issues and enhancement of the role of the media in smoothing the foreign policy cycle gave rise to a new arena in the field of foreign policy entitled media diplomacy which deals with how the media¡ especially TV¡ influence the public opinion of the world and changes in the nations’ foreign policy. The influence of global TV on the settlement of political issues and its instrumental role in directing the public opinion and bringing pressure on foreign policy officials (as a soft war tool) made the author conduct a study on the influence of global TV on diplomacy and foreign policy giving some hints on CNN Influence Theory¡ the concept of diplomacy and some real examples of the influence of TV on foreign policy.
    Keywords: television, media, media diplomacy, foreign policy
  • America, Color Revolution and Networking in the Middle East
    Abbas Kardan Page 8
    After several decades of the United States’ intervention in the Middle East and finally the occurrence of 9/11 attacks¡ it became obvious that this region not only isn’t in agreement with the political-economic system of America¡ but also it has strong potentials for resistance and confrontation. After the 9/11 attacks¡ the United States sought the solution of this problem in utilizing hard (military) strategies and occupied Afghanistan and Iraq. However¡ after several years¡ these strategies didn’t have any successful outcome and America was forced to resort to soft strategies in order to confront new threats in the Islamic world; utilization of such strategies requires networking aimed at creating reforms in the allied regimes and implementation of color revolutions in countries considered hostile. The issue dealt with in this article is that America is now trying to make networks of moderate forces in order to confront the threats in the Islamic world. One of the pertinent programs of the United States which the present paper deals with is promotion of democracy¡ development of civil society and public diplomacy. At the same time¡ three case studies related to America’s practical activities in this regard are reviewed.
    Keywords: networking, moderate Muslims, democratization, civil society
  • The PSYOP Strategy of Iraq during the Eight-Year Sacred Defense
    Hojatollah Moradi Page 9
    Psychological operations are the most effective type of war¡ because they target the intellect¡ thought and spirit of the combatants and thereby seek to shatter their spiritual morale and to ruin their combat willpower and ultimately lead them towards defeat. Before taking any military measures or simultaneous with them¡ parties involved in war conduct psychological operations against their enemies by taking advantage of their weaknesses and thereby they weaken the resistance of the people of the target countries and their armed forces. The psychological operations of Iraq against the Islamic Republic of Iraq were a very complicated process. Making use of a carefully-organized structure and benefitting from the effective presence of Ba’th Party¡ Iraq secured a powerful organization for pursuing psychological operations. This article features the propaganda and psychological operations of Iraq which originated from the nature of Ba’th Party. Meanwhile¡ the psychological operations of the Iraqi regime were condemned to failure because of their ignorance of the psychological structure of the Iranian society and their misunderstanding of the features of the Iranian morale and on the whole because of neglecting different aspects of the social psychology of Iranians.
    Keywords: psychological operations, Bath regime, Iran, Iraq war, propaganda
  • Will the Truth Prevail? A Discussion on the Reciprocal Influence of Propaganda, Media and Decision Making
    George Gayer, Trans By: Ebadollah Heidari Page 10
    Reporting war news is as old as the challenges related to it¡ i.e. challenges between truth¡ misinformation and deception. Despite efforts made by reporters in order to prepare impartial and comprehensive reports which are compatible with the realities of war¡ due to military censorship¡ secrecy and political considerations¡ fulfillment of such an objective is not possible. Media reflect the attitudes and beliefs of a society. Among the media¡ television is of particular importance because of its strong attraction power and audio-visual nature. Television can create a kind of reality with miles of distance from the truth. Media play a significant role in giving shape to the images of nations¡ and presenting a positive or negative image of them. For example¡ by working on the public opinion¡ the media of a country can prepare the nation for the occurrence of war or a military intervention or they can persuade people to resist such events. But realization of this kind of influence takes a long time. Presenting some examples from the incidents of Balkan War¡ this article evaluates and analyzes the impact of mass media on audiences and formation of public opinion during this war.
    Keywords: war, propaganda, psychological operations, mass media, information, deception, image of nations