فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1396)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان خسروی، سعید غلامرضایی*، مهدی رحیمیان، مرتضی اکبری صفحه 1
    امروزه بسیاری از صاحب نظران بر این باورند که حیات و بقای سازمان ها بستگی به توسعه ، بهبود و ارتقای کارآفرینی سازمانی در آن ها دارد. از طرفی توسعه ی کارآفرینی سازمانی، بدون شک نیازمند ساختار سازمانی متناسب با آن است. تعاون، به عنوان یک ضلع از مثلث اقتصادی کشور عزیزمان، یکی مناسب ترین سازمان هایی است که می تواند زمینه و استلزامات لازم برای توسعه ی کارآفرینی سازمانی را در خود ایجاد نماید. با این اوصاف، بررسی اثر ساختار سازمانی ارگانیک بر توسعه ی کارآفرینی سازمانی در تعاونی ها به منظور ارتقا، پویایی و بهبود عملکرد آنها امری ضروری است. لذا مطالعه ی مروری حاضر، با هدف بررسی ساختار سازمانی ارگانیک، ساختار مطلوب و مقتضی جهت توسعه ی کارآفرینی سازمانی در تعاونی های کشاورزی انجام گرفته است. با بررسی و تحلیل مطالب، می توان گفت که ساختار سازمانی متناسب و مقتضی در تعاونی های کشاورزی، می تواند در توسعه ی کارآفرینی سازمانی موثر باشد تا از این طریق عملکرد تعاونی های کشاورزی پویا و بهبود یابد.
    کلیدواژگان: تعاونی های کشاورزی، توسعه ی پایدار روستایی، ساختار سازمانی ارگانیک، کارآفرینی سازمانی
  • آمنه سادات هاشمی*، اسد شاهانی صفحه 13
    با توجه به اهمیت رقابت بازار و سرعت تغییر و تحولات آن، گرایش به توسعه محصول جدید در سازمان ها و شرکت ها ضرورت می یابد. توسعه محصولات جدید به ویژه در عرصه کشاورزی می تواند به هدفمندتر شدن تولید محصول بیانجامد. لذا این پژوهش با هدف شناسایی عوامل مهم و اثرگذار بر موفقیت توسعه محصول جدید در شرکت های کشاورزی- محور تحت پوشش پارک علم و فناوری مازندران و مراکز رشد انجام شد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری و تحلیل داده ها، از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش، دست اندرکاران 55 شرکت فعال تخصصی کشاورزی مستقر در پارک علم و فناوری استان و مراکز رشد بودند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد و روایی آن با بهره گیری از نظر اصلاحی صاحب نظران و خبرگان و پایایی آن از طریق ضریب تتای ترتیبی تایید گردید. با هدف رتبه بندی پارامترها از طریق آزمون فریدمن، عواملی مانند توجه به خواسته ها، سلایق و نیازمندی های مشتریان در طراحی و تولید محصول جدید، تعیین اهداف مشخص برای توسعه محصول جدید، دیدگاه بلند مدت در فرآیند توسعه محصول جدید، پشتیبانی فنی از فرایند توسعه محصول جدید و تولید محصول غیر قابل تقلید، کمیاب، ارزشمند و غیر قابل جایگزین، به ترتیب به عنوان موثرترین متغیرها تشخیص داده شدند. یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی، متغیرها را در هفت عامل مدیریت و برنامه ریزی، بازاریابی، علم و فناوری، پشتیبانی از محصول، محصول محوری، سرمایه گذاری و تامین منابع و آموزش دسته بندی کرد که در مجموع 71/76 درصد از کل متغیرهای موفقیت توسعه محصول جدید را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، پارک علم و فناوری، شرکت های تخصصی کشاورزی، موفقیت
  • سحر سامانی قطب آبادی*، ندا ترابی فارسانی، زاهد شفیعی، مرتضی بذرافشان، سید رامین غفاری صفحه 27
    امروزه گردشگری کشاورزی به عنوان بخشی از کسب و کار روستایی، ابزاری برای ارتقای کیفیت زندگی و حیات اقتصادی جوامع روستایی دیده می شود. گردشگری کشاورزی کشاورزان روستایی را قادر می سازد تا بازدیدهای لذت بخشی از زندگی و فرهنگ روستایی را برای گردشگران از طریق تفریح و سرگرمی، فعالیت های کشاورزی و محصولات کشاورزی فراهم کنند. این پژوهش، پتانسیل-های گردشگری کشاورزی در شهرستان جهرم را از یک دیدگاه مدیریت استراتژیک نشان می دهد و پیشنهادات مناسب استراتژیک با استفاده از تجزیه و تحلیلTOWS به کمک نرم افزار Excel ارائه و اولویت بندی می کند تا این مقوله توسعه یافته تر و موثرتر شود. اطلاعات برای تعیین محیط داخلی و خارجی با استفاده از یک بحث گروهی رسمی متشکل از ده نفر از خبرگان در زمینه گردشگری و کشاورزی در شهرستان جهرم جمع آوری شد. پرسشنامه با استفاده از عوامل داخلی و خارجی شناسایی شده توسعه داده شد و بین خبرگان توزیع گردید. نتایج نشان داد که استراتژی تهاجمی، بهترین راهبرد حمایت از گردشگری کشاورزی در زمینه مکان مورد مطالعه است. بر اساس ماتریس داخلی و خارجی، استراتژی حفظ و نگهداری وضع موجود انتخاب گردید و در اولویت بندی به استراتژی ها با توجه به استراتژی انتخابی تهاجمی، استراتژی «تاکید بر توسعه گردشگری کشاورزی به دلیل مطرح بودن شهرستان جهرم به عنوان قطب کشاورزی، تقاضای گردشگران به مزارع و مقاصد گردشگری کشاورزی و محصولات ارگانیک، محلی – روستایی و وسعت زمین های کشاورزی در جهت توسعه پایدار» با بالاترین امتیاز جذابیت در صدر اولویت بندی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری کشاورزی، مدل توز
  • محمد واحدی ترشیزی *، مهران فتحی، سحر زمانی، عاطفه حسینی میقانی صفحه 43
    تامین مواد غذایی برای جمعیت رو به رشد کشور و لزوم رسیدن به خودکفایی در تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی ایجاب می کند، میزان تولیدات بخش کشاورزی در کشور افزایش یابد. لازمه این امر تغییر در سیستم ها و روش های کشاورزی سنتی از جمله کشت های خاکی و باز (کشت در مزرعه و باغ) و جایگزین نمودن روش های نوین و پربازده همچون کشت های هیدروپونیک می باشد. کشت هیدروپونیک با وجود نیاز به تخصص کافی و سرمایه اولیه نسبتا بالا در مقایسه با کشت خاکی، مزایای متعددی مانند عملکرد بالا، نیاز به نیروی کار کم، عدم نیاز به رعایت تناوب کشت، کنترل علف های هرز، یکنواختی رشد گیاهان، حداقل اتلاف آب، عدم رقابت گیاهان برای آب و عناصر غذایی، امکان اعمال تامین مواد غذایی متناسب با نیازهای گیاهان، استفاده کمتر از مواد شیمیایی و در نتیجه سالم تر بودن محصولات کشاورزی دارد. مزیت دیگر این سیستم، قابلیت اجرا و استفاده از آن در سطوح مختلف اعم از سطوح وسیع گلخانه ای به شکل تجاری و سطوح کوچک خانگی می باشد. در محیط های خانگی با استفاده از فضاهای بلااستفاده نظیر پشت بام های منازل، درون ساختمان ها، پارکینگ ها و... نیز می توان به راحتی محصولات مورد نیاز را به صورت ارگانیک تولید نمود. با در نظر داشتن مزایای متعدد سیستم های کشت هیدروپونیک، با استفاده از این روش با بهره-گیری از افراد متخصص و جوان کشور، ضمن کارآفرینی و ایجاد اشتغال، با تولید محصولات ارزشمند به توسعه اقتصاد کشور نیز می توان کمک نمود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کشاورزی، کشت هیدروپونیک، گلخانه
  • کیهان اسدی سی سخت*، کامبیز طالبی، سید رسول حسینی صفحه 61
    کارآفرینی در علم اقتصاد با تعریف شومپیتر از کسب و کارهای غیر کارآفرینانه متمایز شده است، اما در حوزه راهبردهای کارآفرینانه، ضمن اینکه تعریف جامع و کاملی ارائه نشده، راهبردهای کارآفرینانه غالبا از راهبردهای غیرکارآفرینانه متمایز نمی شوند. در این حوزه تعاریف مبهم، غیر عملیاتی و کلی هستند. پژوهش حاضر از طریق بررسی تعاریف ارائه شده برای راهبرد کارآفرینانه و تحلیل آنها و همچنین بررسی تحقیق به عمل آمده از شناسایی و تحلیل راهبردهای کارآفرینانه در حوزه های مختلف از جمله راهبردهای صنایع غذایی، تعریف جدیدی پیشنهاد داده و مرزهای بین راهبردهای کارآفرینانه و غیرکارآفرینانه را مشخص کرده است. برای این منظور، راهبردهای مختلف مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و این راهبرد ها در دو دسته طبقه بندی شدند و در نهایت راهبردهای کارآفرینانه به صورت: آن دسته از اقداماتی که برای ایجاد (خلق) و یا حفظ رانت کارآفرینانه (شومپیتری) طراحی و انجام می پذیرند، تعریف و پیشنهاد شده است. در ادامه علاوه بر مقایسه تعریف ارائه شده با تعاریف قبلی، عواملی که راهبردهای کارآفرینانه را به راهبردهای کسب و کار (غیرکارآفرینانه) تبدیل می کنند مورد بحث قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاضر می تواند به توسعه مباحث مربوط به راهبردهای کارآفرینانه کمک کرده و در مباحث مربوط به آموزش کارآفرینی و همچنین کارآفرینی راهبردی مثمر ثمر واقع گردد.
    کلیدواژگان: راهبرد، راهبرد کارآفرینانه، کارآفرینی راهبردی، رانت شومپیتری
  • لقمان عباسی*، محمدشریف شریف زاده، غلامحسین عبدالله زاده، محمدرضا محبوبی صفحه 73
    مطالعه مروری حاضر، با هدف معرفی بازاریابی کارآفرینانه در تعاونی های کشاورزی انجام شد. بر اساس یافته های حاصل از مرور مفاهیم و الگوها، مهم ترین مشخصه های بازاریابی کارآفرینانه در تعاونی های کشاورزی شامل: هم افزایی و یکپارچگی بازاریابی و کارآفرینی در مدیریت تعاونی ها و طرح شیوه های خلاقانه در بازاریابی با تکیه بر برند است. برندسازی یک مولفه محوری در بازاریابی کارآفرینانه است و می تواند کلید موفقیت بازاریابی محصولات کشاورزی از سوی تعاونی های تولید کشاورزی باشد. همچنین فرد کارآفرین (مدیر/ مالک) و شایستگی های سه بعدی آن یعنی: شایستگی های عملکردی، اجتماعی و عمومی کارآفرینانه از عوامل تاثیرگذار بر بازاریابی کارآفرینانه در تعاونی ها است. مولفه هایی نظیر: عوامل درون سازمانی، عامل آمیخته بازاریابی، عامل تحقیقات بازار و تحلیل رفتار مصرف کننده، عامل راهبردی و برنامه ریزی، عامل کنترل و ارزیابی بازار از دیگر عوامل تاثیرگذار بر بازاریابی کارآفرینانه در تعاونی ها است. علاوه بر این، آموزش مدیران و ترویج فرهنگ بازاریابی کارآفرینانه در بین تعاونی ها و اعضای آنها نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، تعاونی های کشاورزی، بازاریابی جمعی، برندسازی
  • منصور شاه ولی*، پروین خلیق زاده، غلامحسین کرمی صفحه 87
    فضای کسب و کار کشاورزی در معرض خطرات غیر قابل پیش بینی و خسارات شدید قرار دارد. سازوکارهای مختلف می تواند تولیدات این بخش را در مقابل مخاطرات حفظ کرده و برای کشاورزان نیز امنیت روانی و رضایت خاطر از کسب و کار خود ایجاد نماید. برای این منظور توجه به الگوهای برآمده از فرهنگ اسلامی جهت بیمه کردن جان و اموال ضرورت دارد. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و با روش پیمایش به بررسی رویکرد ارزشی به کار و تولید در بخش کشاورزی و کارکرد سازوکار تامینی زکات بر رضایت شغلی و زندگی از منظر رهیافت مهیاسازی ترویج کشاورزی پرداخت. جامعه آماری، گندمکاران استان فارس بودند که با استفاده از جدول مورگان و به روش طبقه بندی تصادفی، 196 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن با نظر متخصصان و انجام اصلاحات لازم تایید شد و مقدار پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 72/0 تا 86/0 مشخص گردید. نتایج این بررسی نشان داد رابطه نگرش گندمکاران نسبت به زکات با رضایت از شغل و زندگی آنان مثبت و معنی دار است. این نگرش در مناطق «کاملا توسعه یافته» و «توسعه یافته» بیش از «مناطق توسعه نیافته» و «محروم» استان است. در پایان براساس یافته ها، رهیافت مهیاسازی ترویج زکات برای ارتقای رضایت از زندگی و کسب و کار گندمکاران استان فارس در چارچوب سبک زندگی اسلامی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: زکات، کسب و کار کشاورزی، رضایت شغلی و زندگی، رهیافت مهیاسازی
|
  • E. Khosravi, S. Gholamrezai*, M. Rahimian, M. Akbari Page 1
    Nowadays, many experts believe that the survival and duration of enterprises, especially agricultural cooperatives in the future depends on the development, improvement and promotion of organizational entrepreneurship. The development of organizational entrepreneurship in agricultural cooperatives, undoubtedly need appropriate organizational structure. Cooperation, as one of the main components of economic could prepare requirements necessary to development of organizational entrepreneurship. Nevertheless investigate the effect of organic organizational structure on organizational entrepreneurship in agricultural cooperatives is essential to promote, dynamic and improve the performance of agricultural cooperatives. So, this study has been conducted to investigate effect of organic organizational structure, demanded structure and appropriate for development of organizational entrepreneurship in agricultural cooperative. The results revealed that appropriate organizational structure in agricultural cooperatives can be effective in organizational entrepreneurship in cooperatives to improve the performance of agricultural cooperatives.
    Keywords: Agricultural cooperatives, Organic organizational structure, Organizational entrepreneurship, Sustainable rural development
  • A. Shahani, A.S. Hashemi* Page 13
    Considering the importance of competition and acceleration of market evolutions, new product development in companies and organizations is necessary. The new product development especially in the field of agriculture can lead to the more purposeful products that assure resource protection and income raise in this area. Therefore, this study was performed with the aims to identify the important factors affecting the new product development success in agricultural-based companies established in the Science and Technology Park and Incubator Centers in Mazandaran province. This study was an applied study in terms of objective, while it was descriptive-survey type in terms of data gathering and analysis method. Statistical population of this study was the authorities of 55 active agriculture specialized companies established in Science and Technology Park and Incubator Centers in Mazandaran province. The data was collected by questionnaire, and the relevant experts confirmed its validity while its reliability was confirmed using ordinal theta coefficient. Results of Friedman ranked test showed that the factors into the most effective variables including attention to customers demand, desires and requirement for design and production of the new products; determining the specified objects for the new product development; long-term vision to new product development; technical support (in terms of quality and efficiency) from new product development process; and production of non-imitable, infrequent, valuable, and irreplaceable product, respectively. The factor analysis categorized the variables into seven factors including management and planning, marketing, science and technology, product support, product-based management, investment, providing the resources, and education, which represents 76.71% of total variance of new product development success.
    Keywords: New product development, Science, Technology Park, Specialized agricultural companies, Success factors
  • S. Samani Ghotb-Abadi*, N. Torabi Farsani, Z. Shafiei, M. Bazrafshan, S.R. Ghaffari Page 27
    Nowadays, agricultural tourism is known as a part of rural business a tool for promoting rural economy and welfare of local communities. Farmers through agriculture tourism, entertainment, agricultural activities and products can offer especial experiences of rural lifestyle and culture to tourists. This research indicated the agricultural tourism potentials of the city of Jahrom from the perspective of strategic management and strategic suggestions are presented using the TOWS matrix analysis and prioritization stems. Information needed to determine the internal and external factors of TOWS matrix collected through the idea of experts in the field of tourism and agriculture of Jahrom city and distributed among experts through a questionnaire. In the next step the questionnaire (TOWS matrix) was designed filled in the forms. The results illustrated that invasive strategy, the strategy of preserving the present situation and the strategy of development of agritourism because of well-known of the city of Jahrom as the agriculture center, touristm demand for farmlands and agritourism destinations and organic products is the best strategy to support development of agritorism in the case study. Finally, for these strategies, suitable guidelines and recommendations were presented.
    Keywords: Rural tourism, Agritourism, TOWS Model
  • M. Vahedi Torshizi*, M. Fathi, S. Zamani, A. Hosseini Mighani Page 43
    Food supply for the growing population of the country and the need to achieve self-sufficiency in agricultural production and food security requires increase in level of agricultural production. This is requires to change in systems and methods of traditional agriculture including soil cultivation (cultivated on the farm and garden) and replaced by the new and efficient methods such as hydroponics cultures. Hydroponic despite the need to sufficient expertise and relatively high initial capital in compared with the cultivated soil, has numerous advantages such as high performance, requires low labor, no need to observe crop rotation, weed control, uniformity of plant growth, minimal water loss, lack of growing competition for water and nutrients, the possibility of applying the provision of food to suit the needs of plants, less use of chemicals and thus health of agricultural products. Other advantage of this system is the ability to run and use it in different levels such as broad levels of greenhouse as commercial and small levels of household. In indoor environments with using the unused spaces such as roofs of houses, the buildings, parking and etc can be easily produced products as organic. Considering the numerous advantages of hydroponic systems, using this method by utilization of young and specialists people, in addition to entrepreneurship and job creation, by production of valuable products help to the economic development.
    Keywords: Entrepreneurship, Agriculture, Hydroponic culture, Greenhouse
  • K. Asadi Sisakht*, K. Talebi, S.R. Hosseini Page 61
    The main purpose of this study is to find a comprehensive and perspicuous definition for entrepreneurial strategies to discriminate these strategies from non-entrepreneurial ones. For this, we begin by comparing different definitions and strategies which in some cases are very obscure and ambiguous and categorize these strategies in two different categories: those that preserve entrepreneurial (Schumpeterian) rent and those which create entrepreneurial rent. Finally, we propose a new definition: entrepreneurial strategies are those actions designed and implemented to create and preserve entrepreneurial (Schumpeterian) rent. In addition, discussing 3 factors which turn entrepreneurial strategies to non-entrepreneurial ones is another part of this paper. These factors are: a decrease in demand, an increase of supply by competitors and an increase in current product costs. Finally, we analyze how entrepreneurial strategies change from Schumpeterian Shock to economic equilibrium point in proportion with entrepreneurial rent. The results of this research can help the entrepreneurship researchers to deal with the entrepreneurial strategies concept much easier than before.
    Keywords: Entrepreneurial strategies, Strategic entrepreneurship, Entrepreneurial rent, Strategy
  • L. Abbasi*, M.Sh. Sharifzadeh, Gh.H. Abdollahzadeh, M.R. Mahboobi Page 73
    This review study was done with aim to introduce entrepreneurial marketing in agricultural cooperatives. Based on the reviewing models and concepts, synergy and integration of marketing and entrepreneurship in cooperatives management, creativity and innovative design in marketing with an emphasis on branding introduced as main implications of entrepreneurial marketing in agricultural cooperatives includes. Therefore, branding is a main component of entrepreneurial marketing and could be the key to success of agricultural products marketing by agricultural production cooperatives. In addition, the individual entrepreneur (manager / owner) and its three-dimensional competencies namely: functional, social and general entrepreneurial competencies are influencing on entrepreneurial marketing in cooperatives. Furthermore, entrepreneurial marketing in cooperatives affected by several components, such as: organizational factors, marketing mix, market research and analysis of consumer behavior, strategic and action planning, market monitoring and evaluation. Also, training cooperative managers and promoting entrepreneurial marketing culture among cooperatives is also important.
    Keywords: Eentrepreneurial marketing, Agricultural cooperatives, Collective marketing, branding
  • M. Shahvali, P. Khalighzade, Gh. Karami Page 87
    Agricultural business environment is extremely vulnerable to enormous and unpredictable risks. Selected different mechanisms can protect productions of this sector against risks and provide psychic security and inner relaxation for farmers of thier own business. For this purpose, attention to the patterns that rose from Islamic culture for properties and life insurance is necessary. The purpose of this study was to investigate influencing of donation payment (Zakat) security mechanism performance on the job and life satisfaction from Preparation Extension Approach (PEA) perspective According to the Islamic-Iranian model of progress, which was done by using a descriptive – correlation method and a survey technique. The statistical population was included Fars Province’s wheat producers that 196 of them were selected by Morgan's Table and using proportional stratified random sampling method. Collecting data instrument was questionnaire that was validated by a group of experts and its reliability was calculated by using Coronbach Alpha's Coefficient (α=0.72-0.86). The results showed that there is significant and positive relationship between the "attitudes toward Zakat safety mechanism" and "job and life satisfaction". Also, average attitude toward Zakat safty mechanism in very developed and developed areas is more than less developed and deprived area. Finally, PEA explains how to promote Zakat safety mechanism among farmers to lead to more wheat producers’ job and life satisfaction in the framework of Islamic lifestyle in Fars province.
    Keywords: Donation payment (Zakat), Agricultural business, Job, life satisfaction, Preparation Approach (PA)