فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1396)

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/28
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مقاله پژوهشی
  • هاجر آذری، نسرین طباطبایی حصاری* صفحات 1-24
    چالش و تمایز میان حقوق ایران و حقوق بین الملل یکی از موضوعات بحث برانگیز، چه در سطح حقوق داخلی و چه در سطح حقوق بین الملل، بوده است. این اختلاف نه تنها مربوط به مبانی نظری- فکری می باشد، بلکه گاهی الحاق و اجرای تعهدات بین المللی با بازدارنده های متعدد و متنوعی مواجه است و همین مسئله تاثیر گذاری اسناد بین المللی را در سطح داخلی با مشکل روبرو می کند. معمولا مسئله الحاق یا اجرای تعهدات ناشی از الحاق به اسناد بین المللی، به خصوص در اسناد حقوق بشری، با موضع گیری کشورهای اسلامی ازجمله ایران مواجه است. در حقوق ایران، هرچند در زمینه تحلیل ماهیت اسناد حقوق بشری انتقادات موجهی وجود دارد، به منظور به حداقل رساندن این چالش ها، لازم است به آن ها از دیدگاه حقوق بین الملل نیز پرداخته شود و مطالعه ای تطبیقی میان دیدگاه حقوق بین الملل و حقوق داخلی در این خصوص صورت گیرد. این مقاله با استناد به کنوانسیون های بین المللی، گزارش های نهادهای نظارتی حقوق بشر، نظریه های مشورتی مربوطه و حسب مورد آرای محاکم بین المللی چالش های موجود را از منظر حقوق بین الملل طبقه بندی و تحلیل می کند و نتیجه می گیرد که اتخاذ حق شرط، یکی از راه حل های نظام حقوق بین الملل در مشارکت حداکثری کشورها در تعاملات بین المللی است، اما حق شرط مشروع دارای ویژگی هایی است که از منظر کشورهای عضو نباید مغفول بماند. این کشورها ازجمله ایران مکلف اند با رعایت قواعد مربوط به حق شرط، نه تنها فلسفه وجودی اسناد را حفظ کنند، بلکه زمینه حفظ نظم بین المللی را نیز فراهم آورند. از طرف دیگر، نظام حقوق بین الملل در زمان تدوین اسناد ناگزیر است در راستای فراهم ساختن زمینه بومی سازی و امکان اجرای اسناد در حقوق داخلی گام بردارد.
    کلیدواژگان: تعهدات بین المللی دولت، دیدگاه بین المللی، کنوانسیون های بین المللی، نظام حقوقی ایران
  • حمید ابهری، محمد فرزانگان*، سمیه ظهوری صفحات 25-43
    خسارت تاخیر تادیه پول یا وجه نقد هرچند عنوان خسارت را به همراه دارد، به دلیل اهمیت در اقتصاد، به نظم عمومی وابسته است و از همین رو از تمامی قواعد عمومی خسارات پیروی نمی کند و تابع شرایط و احکام ویژه است. در کشورهایی که نظام حقوقی آن ها مبتنی بر نظام حقوقی اسلام است، به دلیل شباهتی که میان خسارت تاخیر تادیه و ربا وجود دارد، مطالبه این نوع از خسارت با حساسیت ها و محدودیت های خاصی روبرو است. نویسندگان حقوقی که در قلمرو خسارت تاخیر تادیه مطالبی نگاشته اند، تحت تاثیر این تفکر نوشته های خود را بیشتر به پیشینه، ماهیت و مشروعیت مطالبه خسارت تاخیر تادیه معطوف کرده اند، اما در این پژوهش سعی بر آن شده که به دور از آن قیل و قال ها و فارغ از بحث مشروعیت داشتن یا نداشتن چنین خسارتی، با توجه به ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی که خسارت تاخیر تادیه را به صورت یک قاعده عمومی معرفی کرده است، به بررسی شرایط و قواعد حاکم بر این نوع خسارت پرداخته شود و قلمرو و حدود اصل حاکمیت اراده در آن مورد توجه قرار گیرد و همچنین دیدگاه کنوانسیون بیع بین المللی کالا راجع به بهره، حدود و ثغور آن واکاوی شود.
    کلیدواژگان: اصل حاکمیت اراده، بهره، دین، خسارت تاخیر تادیه، کنوانسیون
  • گودرز افتخار جهرمی*، سیدعلی خراسانی صفحات 45-65
    ویژگی ها و ضروریات حاکم بر حقوق تجارت وضع اصول و قواعد خاصی را در حوزه حقوق تضمین کننده برای تحقق کارایی دادرسی ایجاب می نماید. در این میان، دسته ای از این اصول و قواعد، ناظر به لزوم رسیدگی ساده و سریع به اختلافات تجاری است که نتیجه آن افزایش هزینه های خطا در تصمیم گیری خواهد بود. دادرسی سریع و ساده، نظام اجرای موقت آرا، مرور زمان کوتاه در دعاوی تجاری و همچنین منع اعطای مهلت عادله و ممنوعیت تقسیط دین تجاری، ازجمله قواعد ناظر به این دسته است. دسته ای دیگر از اصول و قواعد بر رسیدگی تخصصی با رعایت اصل آزادی ادله تاکید نموده، که باوجود کاهش هزینه خطا، متضمن رسیدگی پر هزینه تر و با تاخیر بیشتر است. برای رفع ناکارآمدی احتمالی ناشی از به کارگیری این اصول و قواعد، تحلیل اقتصادی حقوق، ایجاد نوعی تبادل الزامی میان هزینه های رسیدگی و هزینه های خطا را پیشنهاد می نماید. بر این اساس، برای رسیدگی به دعاوی تجاری که مستند آن تحت شمول قاعده اصالت بخشی به ظهور می باشد، اولویت در دادرسی سریع و ساده بوده، در سایر دعاوی تجاری که اصل آزادی ادله و رسیدگی تخصصی از اولویت برخوردار است، استفاده از روش های خاص مانند منفعت پیش از حکم، ای.دی.آر، پیشنهاد حکم، و تودیع درخواست سازش برای افزایش سرعت دادرسی لازم و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آزادی ادله، اجرای موقت رای، دادرسی اختصاری، دادرسی تجاری، دادگاه تجاری
  • باقر انصاری*، منیژه هاشمیان صفحات 67-84
    در دنیای امروز که وسائل ارتباط جمعی گوناگون آن را احاطه کرده است، کودکان روزانه در معرض سیل عظیمی از تبلیغات تجاری مستقیم و غیرمستقیم قرار دارند. ازآنجا که کودکان فاقد قدرت تشخیص کافی، تلقین پذیر و بر خرید خانواده ها تا حد زیادی تاثیرگذارند، تولیدکنندگان کالاها و خدمات در صدد سوء استفاده از این ویژگی ها برآمده، آن ها را مخاطب تبلیغات خود قرار می دهند. این امر انتقادات زیادی را در خصوص کمیت و کیفیت این تبلیغات در جوامع مختلف برانگیخته است؛ از این رو، در بسیاری از کشورها برای حمایت از کودکان در برابر تبلیغات تجاری تلویزیونی، قواعد و مقرراتی وضع شده است. این مقاله با نگاهی تطبیقی، مقررات کشورهای مختلف در این زمینه را بررسی کرده، نشان می دهد در بیشتر کشورها دو دسته قواعد در این خصوص وجود دارد؛ قواعد ناظر بر شکل و کمیت تبلیغات، و قواعد ناظر بر محتوا یا کیفیت تبلیغات. در این مقاله، وضعیت این قواعد در کشورهای توسعه یافته و نظام حقوقی ایران مطالعه تطبیقی شده است.
    کلیدواژگان: آزادی بیان، تبلیغات، تلویزیون، رسانه، کودک
  • رحیم پیلوار* صفحات 85-101
    اعراض ازجمله مهم ترین اسباب زوال مالکیت است و پس از آن مال به دایره اموال عمومی باز می گردد و برابر مقررات حقوقی دوباره قابل تملک و استفاده از سوی دیگران می شود. این مقاله در پی مطالعه تطبیقی این نهاد حقوقی در فقه و حقوق ایران از یک طرف و حقوق فرانسه از طرف دیگر است و بر همین اساس ابعاد مختلف حقوقی اعراض بررسی خواهد شد و خواهیم دید که نقاط اشتراک فراوانی بین نظام های حقوقی پیش گفته وجود دارد و مهم ترین آن ها این است که در هر دو نظام حقوقی، اعراض ایقاعی است که باعث زوال مالکیت می شود و درصورتی که به نحو صحیح و در چارچوب قانون اعمال نشود، مسئولیت ایجاد خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اعراض، اموال عمومی، زوال مالکیت، مال، مالکیت
  • سید محمد حسینی، مسعود مصطفی پور* صفحات 103-129
    در جرم شناسی معاصر، آمار جنایی رسمی باوجود فواید تحسین برانگیز و بی شمار با چالشی جدی به نام «رقم سیاه» مواجه می باشد؛ تاجایی که باعث شده است برخی از جرم شناسان منتقد، اعتبار چنین آماری را زیر سوال ببرند. به همین دلیل و به منظور رفع چالش پیش گفته، این مقاله بر آن است با روشی توصیفی - تحلیلی در آغاز به بررسی فرایند شکل گیری رقم سیاه در آمار جنایی رسمی پرداخته، سپس راهکارهایی را برای خروج از آن ارائه دهد. البته در این خصوص تلاش شده است با پرداختن به شیوه های جمع آوری آمار جنایی رسمی در امریکا به عنوان پیشرفته ترین کشور در این حوزه، انتقادهای خاص و عام وارد بر آن مشخص شود تا به این وسیله، مسیر مطالعات تجربی جرم شناسان ایرانی نیز هموار گردد. در مجموع به نظر می رسد برای کاهش رقم سیاه بایستی افزون بر ارائه راهکارهای علمی تر در جمع آوری آمار جنایی رسمی، به تاکتیک های غیر رسمی جمع آوری آمار جنایی همانند «پیمایش های جامعه محور» نیز متوسل شد. در همین زمینه، در کشور امریکا در کنار پیش بینی «سیستم ملی گزارش کردن حادثه محور» (NIBRS) به عنوان شیوه ای علمی تر از «گزارش همسان جرم» (UCR)، از تاکتیک هایی مثل «پیمایش ملی بزه دیدگی جرم» (NCVS) و «پیمایش خودگزارش دهی» (SRS) نیز استفاده می شود. در ایران نیز هرچند راه اندازی سایت «مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه» گامی مثبت در «دسترسی الکترونیکی به آمار جنایی» تلقی می شود، اما به نظر نمی رسد این مرکز به کاهش رقم سیاه آمار جنایی رسمی کمک شایانی بنماید.
    کلیدواژگان: آمار جنایی رسمی، پیمایش های بزه دیده محور، پیمایش های بزهکار محور، رقم سیاه
  • فرزین دهدار* صفحات 131-150
    تئوری حقوق بازرگانی فراملی را باید نظریه ای در مرزهای علم حقوق دانست. حقوقی خود رسته که نه از سوی دولت های دارای حاکمیت، بلکه از طرف بازرگانان فعال در عرصه تجارت بین الملل ایجاد می شود و از طریق داوری های تجاری بین المللی اعمال می گردد. موضوعی که با پارادایم های زمانه ما در خصوص مبنای حقوق و منابع آن ناسازگار است. باوجوداین، کاربردهای عملی باعث می شود که داوران از حقوق بازرگانی فراملی به عنوان ابزاری عمل گرایانه بهره ببرند. نو بودن این نظریه خود موجب بروز اختلاف میان حقوق دانان در خصوص محتوای این حقوق شده است؛ گروهی آن را به عنوان متد و شیوه ای برای یافتن قاعده ماهوی مناسب تصور کرده اند، عده ای دیگر این حقوق را مجموعه ای از قواعد و اصول حقوقی دانسته اند، اما بحث برانگیزترین دیدگاه ها متعلق به کسانی است که حقوق بازرگانی فراملی را یک نظام حقوقی در کنار حقوق ملی و حقوق بین الملل عمومی می دانند.
    کلیدواژگان: جامعه بازرگانان، حقوق بازرگانی فراملی، خودگردانی قضایی، قاعده حقوقی، نظام حقوقی
  • علی رضایی* صفحات 151-177
    گروه شرکت ها که پدیده جدید جهان تجارت هستند، به ویژه در سال های اخیر به دلیل مزایای متعددی که به همراه داشته اند، مورد استقبال فراوان قرار گرفته اند. ارتباط بین شرکت های واقع در گروه، گاهی به ایجاد رابطه تبعیت و وابستگی میان دو شرکت می انجامد که از یکی به عنوان شرکت مادر و از دیگری با عنوان شرکت تابعه یا فرعی یاد می شود. به دلیل استقلال شخصیت حقوقی هریک از شرکت های واقع در این گروه، اصل بر آن است که هریک از این شرکت ها پاسخگوی اقدامات خود بوده، در قبال اقدامات شرکت دیگر مسئولیتی ندارد. با درنظر گرفتن این قاعده، چنانچه از اقدام زیان بار شرکت تابعه خسارتی به دیگری وارد شود، آیا می توان شرکت مادر را مسئول قلمداد نمود؟ نظام های حقوقی فرانسه و بلژیک با استفاده از مبانی متعدد، به ویژه مسئولیت مدنی ناشی از فعل غیر، این مسئولیت را برای شرکت مادر قابل تحقق می دانند. اما در نظام حقوقی ایران به دلیل نبود قوانین و مقررات صریح و اصل تفکیک شخصیت حقوقی شرکت ها، پذیرش این مسئولیت به راحتی نظام های حقوقی غربی نیست، ولی با توسل به برخی قواعد و البته با تحقق شرایطی خاص، می توان شرکت مادر را پاسخگوی اقدامات زیان بار شرکت تابعه قلمداد نمود.
    کلیدواژگان: تقلب، سوء استفاده از حق، کنترل، مسئولیت مدنی، نظارت
  • نوید رهبر* صفحات 179-202
    «نهادهای تنظیم گر مالی»، ازجمله سازمان بورس و اوراق بهادار، نقش مهمی در تنظیم مقررات مربوط به بازار سرمایه دارند. در گذشته از یک سو به دلیل سادگی ساختار حکومت، وضع، اجرا و تفسیر قوانین و نیز الزام اشخاص به رعایت آن ها صرفا برعهده قوای سه گانه مقننه، مجریه و قضائیه بود و از سوی دیگر، بسیط و محدود بودن وظایف حکومتی موجب می شد که این ساختار بتواند نیازهای جامعه را کفایت کند. با این حال، صنعتی شدن جوامع و اشتغال هرچه بیشتر دولت ها به اموری از قبیل بانکداری، تجارت، سرمایه گذاری، بیمه و صادرات و واردات، وضعیت را دگرگون ساخت و ایجاد نهادهایی با کارویژه تنظیم گری در حوزه روابط مالی را ضروری نمود. نهادهای مالی یادشده وظیفه دارند تا به عنوان موسساتی تخصصی، نیازهای نوین مالی جامعه را در اسرع وقت و به بهترین شیوه پاسخ دهند. شورای عالی بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان ارکان اصلی بازار سرمایه ایران، از جمله چنین نهادهای مالی هستند. کارایی موثر این نهادهای تنظیم گر مالی با استقلال آن ها درهم گره خورده است و به عبارتی، آنچه بیش از همه می تواند کارایی موثر چنین نهادهایی را سبب شود، تضمین استقلال آن ها است. استقلال نهادهای تنظیم گر مالی در وضع و تنظیم مقررات، نظارت، و استقلال ساختاری و مالی، جنبه های مختلفی هستند که در این مقاله بررسی می شوند. سپس ابعاد یادشده به طور خاص در نظام بورس و اوراق بهادار ایران تجزیه و تحلیل خواهند شد.
    کلیدواژگان: استقلال، بازار سرمایه، بازار بورس و اوراق بهادار، سازمان بورس و اوراق بهادار، شورای عالی بورس
  • تعدد جرم در حقوق ایران و آلمان
    سیدمحمدمهدی ساداتی* صفحات 203-226
    در تعدد جرم مسئله این است که عدالت چگونه میان مجرمی که نخستین بار مرتکب جرم شده است با مجرمی که مکرر مرتکب بزه می شود تمایز قائل شود. به حکم قاعده عقلانی ضرورت تناسب میان جرم و مجازات، مجازات این دو حالت باید با هم متفاوت باشد. برای دستیابی به این هدف، نظام حقوقی ایران و آلمان دو راه متفاوت را درپیش گرفته اند. لذا این مقاله با روش تطبیقی- تحلیلی در صدد است ضمن تبیین نظام مند نهاد حقوقی تعدد جرم در حقوق ایران و آلمان، به این پرسش پاسخ دهد که مبانی سیاست کیفری افتراقی و همچنین نقاط اشتراک و افتراق این دو نظام حقوقی در خصوص تعدد جرم چیست؟ درپیش گرفتن رویه های مختلف در مجازات تعدد جرم در قوانین پس از انقلاب و در دستور کار قرار گرفتن زود هنگام اصلاح مواد مربوط به تعدد جرم در قانون مجازات اسلامی 1392ش اهمیت این مطالعات را دوچندان می نماید. این دو نظام حقوقی در معیار تمایز تعدد از تکرار جرم، مفهوم تعدد اعتباری، تفکیک تعدد مادی در جرائم تعزیری، مجازات تعدد مادی و تعدد جرائم اطفال بزهکار با یکدیگر تفاوت هایی دارند، در عین حال، در مجازات تعدد اعتباری و به رسمیت شناختن جرائم غیرمستقل و تبعی در رویه قضایی به یکدیگر شبیه هستند. نتیجه آنکه افزون بر وجود برخی ابهامات در مواد مربوط به تعدد جرم در قانون مجازات اسلامی، ازجمله در معیار قانونی یا قضایی بودن مجازات اشد در تعدد اعتباری، مواردی نیز مانند معیار تفکیک تعدد مادی جرائم تعزیری و همچنین تداخل مجازات ها در این نوع از تعدد، فاقد توجیه معتبر است. در حقوق آلمان در پرتو نظریه تضاد، این ابهامات برطرف شده و جرم انگاری و تعیین کیفر برای تعدد جرم از توجیه لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: تعدد اعتباری، تعدد جرم، تعدد واقعی، جرم تبعی، جرم غیرمستقل
  • علی طهماسبی* صفحات 227-247
    پیش بینی حق ماهوی برای افراد، بدون تعبیه سازوکارهای شکلی مناسب برای تضمین آن، نتیجه چندان مطلوبی در پی نخواهد داشت، زیرا گاه به علت کم ارزش بودن خواسته، دادخواهی انفرادی بر پایه معیار سود- هزینه به صرفه نیست. افزون بر این، شمار زیان دیده ها بسیار زیاد است و طرح دعاوی متعدد مشابه در محاکم مختلف ممکن است به صدور آرای متهافت منتج گردد که نمی تواند برای یک نظام حقوقی مطلوب باشد. برابر مدل دعوای گروهی در حقوق امریکا، یک یا چند خواهان با شرایط خاص می توانند اصالتا و نیز به نمایندگی از دیگر خواهان ها اقامه دعوا نمایند. اگر خواسته خواهان ها مطالبه خسارت باشد، خواهان هایی که از جانب آنان دادخواهی صورت گرفته است، می توانند از گروه خارج شوند. در انگلستان برای مدیریت بهتر دادرسی از سوی دادگاه، دستور دادرسی گروهی پیش بینی شده است که به موجب آن قاضی می تواند اختیارات خود را با انعطاف بیشتری اجرا کند و با توجه به شرایط دادرسی، راهبردهای گوناگونی به کار گیرد. حکم دادگاه صرفا برای کسانی که وارد دادرسی شده اند، الزام آور است. در حقوق ایران سازوکار مشابهی وجود ندارد؛ هرچند در قانون تجارت الکترونیک به سازمان حمایت از مصرف کننده، اجازه دادخواهی به نمایندگی داده شده است.
    کلیدواژگان: دستور دادرسی گروهی، دعوای گروهی، سود، هزینه، نماینده
  • عبدالله عابدینی*، علیرضا ابراهیم گل صفحات 249-275
    تحریم ابزاری است که از طریق آن، کشورها و سازمان های بین المللی و منطقه ای قصد اثرگذاری بر رفتار دولت های عضو یا غیرعضو خود را دارند. در خصوص اتخاذ و اعمال تحریم از سوی سازمان ملل متحد نوشتارهای بسیاری وجود دارد که ابعاد موضوع را تبیین و تشریح کرده است. اما در این میان سازمان های منطقه ای به زمینه خاص تحریم توجه اندکی نشان داده اند. در این خصوص اعمال تحریم از سوی سازمان هایی چون اتحادیه افریقا، اکواس، سازمان کشورهای امریکایی و اتحادیه اروپا قابل ذکر است. هر کدام از این سازمان ها، مبانی مشابه و گاه متفاوتی را برای اعمال تحریم در اسناد موسس و عملکرد خود مد نظر قرار می دهند. گاهی نیز مشاهده شده است که این سازمان ها خود را تابع تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل می دانند و در راستای اجرای تحریم های وضع شده از جانب شورا گام برمی دارند. نوشتار حاضر در پی بررسی حقوق و رویه برخی از مهم ترین سازمان های منطقه ای در اعمال تحریم است.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اتحادیه افریقا، تحریم، سازمان ملل متحد، سازمان های منطقهای
  • مصطفی فضائلی*، موسی کرمی صفحات 277-295
    امروزه تابعیت، یک حق بنیادین بشری، بستر هویت، زمینه ساز حفظ کرامت انسانی و برخورداری از عدالت و امنیت برای افراد به شمار می رود. سلب تابعیت، پیامدهای ویرانگری چون فقدان حمایت حقوقی، نداشتن حق مشارکت در امور عمومی و فرایندهای سیاسی، دسترسی ناکافی به مراقبت های بهداشتی و آموزش، ضعف در اشتغال و استخدام، شانس اندک برای کسب مالکیت، محدودیت های مسافرتی، محرومیت اجتماعی، ابتلا به فقر، آسیب پذیری در برابر قاچاق انسان، و آزار و اذیت و خشونت را برای فرد سلب تابعیت شده به همراه خواهد داشت. به علت چنین پیامدهایی است که اختیار دولت ها در توسل به سلب تابعیت از سوی قواعد نظام بین المللی حقوق بشر به شدت محدود شده است؛ از این رو زمینه های این اقدامباید به صورت کاملا مضیق تفسیر شود.در نظام حقوقی اسلام نیز سلب تابعیت تنها در تابعیت قراردادی و آن هم فقط در مواردی که افراد تعهدات خود بر مبنای قرارداد ذمه را نقض کرده باشند امکان پذیر و مجاز است. مقاله حاضر بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی رویکرد نظام حقوقی اسلام و نظام بین المللی حقوق بشر نسبت به سلب تابعیت بپردازد.
    کلیدواژگان: تابعیت، حقوق بشر، حقوق بین الملل، سلب تابعیت، فقه اسلامی
  • همایون مافی *، سید حسن حسینی مقدم صفحات 297-322
    در اتحادیه اروپا با وجود وضع مقرره رم 2 ناظر بر تعهدات غیرقراردادی، نسبت به تعیین دادگاه صالح در این نوع دعاوی سکوت شده است. اما مقرره بروکسل 1 در کنار صلاحیت دادگاه محل اقامت خوانده، دادگاه محل وقوع حادثه، دادگاه محل اقامت بیمه گذار، و دادگاه محل اقامت مصرف کننده را نیز صالح برای رسیدگی می داند. در حقوق ایران این پرسش مطرح می شود که در تعهدات غیرقراردادی در مواردی که خوانده اقامتگاه، محل سکونت و یا مال غیرمنقول در ایران ندارد، آیا تنها دادگاه محل اقامت خواهان دارای صلاحیت رسیدگی به دعوی خواهد بود، یا دادگاه محل بروز خسارت و یا دادگاه محل وقوع حادثه هم به عنوان دادگاه های دیگر دارای صلاحیت برای رسیدگی اند. در این مقاله به بررسی معیارهای تعیین صلاحیت دادگاه در حقوق ایران و اتحادیه اروپا درباره تعهدات غیرقراردادی خواهیم پرداخت تا ناکارآمدی ماده 11 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 971 قانون مدنی را در رسیدگی به دعاوی موضوع پرسش های پیش گفته ارائه نماییم.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، تعهدات غیرقراردادی، حقوق ایران، دادگاه صالح
  • حسن محسنی* صفحات 323-342
    رای را اوصافی است، اما از منظر شکایت از آن، چهار وصف بیش از همه رخ می نماید که به نظر نگارنده این مقاله دارای الزام قانونی و ضمانت اجرای معین است: توصیف داشتن یا نداشتن قابلیت شکایت از رای، توصیف نوع شکایت، توصیف مرجع رسیدگی به آن و سرانجام توصیف مهلت آن. این امور چهارگانه از امور موضوعی، و نه حکمی، به شمار می آیند که باید در فرایند اعمال حکم بر موضوع توصیف شوند و از این رو، نمی توان مستند به فرض آگاهی همگانی از قانون و مسموع نبودن عذر جهل به آن، از انجام این الزام قانونی شانه خالی کرد. سه وصف نخستین، در تکلیف دادگاه به صدور حکم مقتضی و حل و فصل دعوا و صدور حکم خاص و معین ریشه دارد و وصف آخر از ملحقات و آثار قاعده ابلاغ است؛ به این معنا که الزام به ابلاغ رای، عقلا با الزام به ابلاغ مهلت اقدام بعدی همراه است، مگر اینکه پس از ابلاغ، اقدام بعدی قانونا متصور نباشد. این مقاله به دنبال کنکاش پیرامون استدلال راجع به اصل الزام به توصیف چهارگانه به عنوان ادامه تکلیف دادگاه در توصیف موضوعات دعوایی و درنهایت ضمانت اجرای غفلت از این کار یا اشتباه در آن است.
    کلیدواژگان: ابلاغ، امر موضوعی، توصیف، حکم خاص و معین، حل و فصل دعوا
  • اسدالله یاوری *، زهرا اژئر صفحات 343-360
    همگان بر این باورند که حقوق عمومی در غرب با نگاه به نظام حقوقی و سیاسی که در امپراتوری روم وجود داشته، شکل گرفته و غرب در تاسیس نهاد دولت ملت به روم می نگریسته است؛ از این رو، تاثیرات حقوق روم بر حقوق عمومی مدرن از جنبه های مختلفی می تواند مطالعه گردد. به نظر می رسد در مفهوم دولت ملت دو مولفه «ملت» و «تابعیت» به وجود آمده است. آنچه این مقاله در تلاش است تا به آن پاسخ دهد، توجه به این نکته است که آیا ریشه های شکل گیری مفهوم تابعیت و ملت را که ازجمله مفاهیم مدرن محسوب می شوند، می توان در روم باستان جستجو کرد؟ آنچه در اینجا بررسی می شود، تاثیرات دو مولفه سبک خاص «خانواده» در اقوام هندواروپایی، و نگاه خاص رومی ها به مستعمرات خود در شکل گیری این دو مفهوم است که اولین مولفه به شکل گیری مفهوم «تابعیت» انجامیده و دیگری به ایجاد مفهوم «شهروندی» منجر شده که خود زمینه ایجاد مفهوم «ملت» و حتی نمونه اولیه این مفهوم بوده است. البته، پیوستگی در مفاهیم تبار تا ملت با فراگیر شدن مسیحیت در اروپا دچار گسست شد، چراکه مسیحیت پیوند میان مردمان را نه بر مبنای ارتباط دائمی یک گروه انسانی با سرزمین، بلکه بر اساس ایمان آن ها به یک باور مشترک می دانست. این امر موجب شد مفهوم امت مسیحی در اروپا دیگربار تمایزی میان خودی و غیرخودی در میان مردمان یک سرزمین مطرح سازد. این درحالی است که اگر روال پیشین در سنت هندواروپایی تداوم می یافت، شاید لازم نبود برای ظهور مفهوم ملت تا عصر تجدد منتظر بمانیم.
    کلیدواژگان: تابعیت، حقوق روم، دولت مدرن، شهروندی، ملت
  • سید علی محمد یثربی، محمدعلی رضاپور آکردی * صفحات 361-384
    حقوق مالکیت با مقاله پیشگام دمستز (Demsetz) به نام «به سوی یک تئوری در حقوق مالکیت» وارد حوزه تحلیل اقتصادی گردید. این ارتباط بر پایه تاثیرات خارجی و در جستجوی راه حل آن قابل واکاوی است. پیگو بر نقش دولت در حل مسئله تاثیرات خارجی تاکید نمود، ولی پس از وی رویکردهای بازار محور به نظریه حاکم در این خصوص بدل گردید. رونالد کوز بر اساس نظریه بازار، با تاکید بر نقش هزینه های مبادله و در فرض صفر بودن آن، بر عدم لزوم دخالت دولت در دستیابی به نتیجه مطلوب اقتصادی اصرار ورزید و پس از وی کالابرسی (Calabresi) و ملامد (Melamed) با استفاده از مدل کوز، رویکرد مالکیت- مسئولیت را مطرح کردند. در نظام کامن لا نیز ردپای رویکردهای بازار محور در قالب نظریه مزاحمت و تجاوز به چشم می خورد. آنچه در نگاه نخست به ذهن خطور می کند، این است که راه های حل مسئله تاثیرات خارجی که در نظام کامن لا مطرح شده است، در چارچوب نظام حقوقی ایران چندان قابل اجرا نیست. اما در مقاله حاضر نشان خواهیم داد که با استفاده از قرارداد مسئولیت می توان به حل مسئله تاثیرات خارجی به نحو مطلوب اقتصادی امیدوار بود.
    کلیدواژگان: تاثیرات خارجی، تجاوز و مزاحمت، حقوق مالکیت، قرارداد مسئولیت، هزینه های مبادله
  • علیرضا یزدانیان* صفحات 385-411
    همواره بخشی از خسارات معلول عمل کارآموزان بی تجربه ای است که در مشاغل متفاوت نزد استادکاری مشغول یادگیری حرفه ای هستند. در حقوق برخی از کشورها مانند فرانسه، یکی از مصادیق مسئولیت مدنی ناشی از عمل غیر، مسئولیت کارفرمایان و صنعتگران ناشی از فعل زیان بار کارآموزانی است که نزد ایشان در حال یادگیری اطلاعات حرفه ای هستند. یکی از مشکلات چنین سیستم هایی تعیین ماهیت این مسئولیت است. این مسئولیت می تواند نوعی مسئولیت مراقب نسبت به اعمال شخص تحت مراقبت، مانند مسئولیت سرپرست نسبت به طفل، به شمار آید و نیز می تواند نوعی مسئولیت تبعیتی، مانند مسئولیت کارفرما نسبت به فعل کارگر، شمرده شود. طبیعی است که تعیین حکم در خصوص این مسئله آثار متفاوتی از نظر بار اثبات تقصیر خواهد داشت. در حقوق ایران در قانون مدنی و مسئولیت مدنی به این مسئولیت اشاره ای نشده است. به نظر می رسد تعیین رژیم حقوقی حاکم بر این مسئولیت تا حدودی به تعیین ماهیت چنین مسئولیتی وابسته است که در این مقاله به کمک حقوق فرانسه این موضوع بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: تقصیر، کارآموز، کارفرما، مسئولیت
|
  • Hajar Azari, Nasrin Tabatabai Hesari * Pages 1-24
    The challenge between international law and the Iranian legal system has always been a controversial issue, either at domestic or international level. These challenges not only are related to the ideological and theoretical differences, but also the incorporation and implementation of international obligations (from the practical perspective) have always been faced with various difficulties. An analysis of the rules on the incorporation of international law in the Iranian law, along with the status of international law within the Iranian law show that only a limited direct use can be made of international law in Iran. Consequently, this issue has influenced the practical impact of international conventions at domestic level. This is the case, particularly, when the human rights treaties deal with issues such as the rights of women, sexual crimes, etc. While to date, much research has been conducted to criticize the human rights instruments, very limited research has addressed this issue from the international legal perspective. To provide a proper basis for dialogue and discussion and in order to minimize the gap between the both systems, it is necessary to analyze these challenges from the perspective of international law as well. To hold a fair discussion, it is crucial to know how the international community perceives Iran’s incorporation of international treaties or Iran’s violation of international obligations. It also brings great opportunity for Iranian researchers to convey appropriate responses and reasonable arguments for the international community regarding Iran’s international obligations. Therefore, by applying descriptive and analytical methodology and thorough analyzing international treaties, reports of monitoring bodies of the UN and other relative sources, this paper categorizes and analyzes the different challenges between the Iranian legal system and international law regarding this issue. In doing so, this paper discusses that the reservation is one of the solutions of the international community to provide the maximum countries contribution in international law. However, based on the Vienna Convention on the Law of Treaties (VCLT), an appropriate reservation should fulfill some requirements which maintain the identity of treaties itself and also preserve the international order as well. In addition, the international community, when making international treaties, has to consider the cultural, political and religious context leading to the localization of human rights and consequently practical implementation of treaties at domestic level. Therefore, while maintaining the principle of sovereignty of each country, it assures the participation of the majority of countries with different cultural and religious backgrounds in international law.
    Keywords: Iranian Legal System, International treaties, international obligation, international perspective
  • Hamid Abhari, Mohammad Farzanegan *, Somaye Zohuri Pages 25-43
    Due to their important roles in the economy, damages for late payment of the money or cash, do not follow the general rules of damages and are bound with specific terms and provisions. In countries where the Islamic legal system is dominant, the claim for this type of damage due to its common features with Reba is not fully recognized. Affected by this trend of thought, legal scholars conducting studies on late payment damage, have mostly focused on the history, nature and legitimacy of the late payment damages. However, regardless of the topic of legitimacy, we are concerned with exploring the nature of the rules and clauses governing these kinds of damages with respect to Article 522 of the Civil Procedure Code, introducing late payment damages as general rules. Examining the scope and the limits of the principle of autonomy, moreover, this study aims to investigate the perspective of the Convention on Contracts for the International Sale of Goods about interest and its limits and boundaries.
    Keywords: late payment damages, interest, principle of autonomy, Convention, debt
  • Goudarz Eftekhar Jahromi *, Seyed Ali Khorasani Pages 45-65
    Features and requirements governing the commercial law demands setting specific principles and regulations for the procedure law in realizing an efficient condition. Among them, some of these principles and regulations concern the necessity of fast and simple proceeding of the commercial disputes such as summary proceeding, provisional execution of judgment and short limitation period in commercial claims, leading to a rise in error costs in making decisions. Some other principles and regulations emphasize on specialized proceeding and regarding the principle of Free Consideration of Proof, which despite reducing the error costs of decision leads to more costly and time consuming proceedings. In order to omit possible inefficiency as a result of applying such principles and regulations, the economic analysis of law suggests a trade-off between proceedings costs, error costs and proceedings delay. Therefore, in order to proceed the commercial lawsuits included in the appearance rule, priority is with summary proceeding and in other lawsuits included in principle of Free Consideration of Proof using certain methods is needed, such as Prejudgment Interest, Alternative Dispute Resolution (ADR), Prejudgment Interest or Settlement Escrow which helps to reduce the number of cases and consequently increases the pace of proceeding.
    Keywords: Commercial Court, Commercial Procedure, Free Consideration of Proof, Summary Proceeding, Provisional Execution of Judgment
  • Bagher Ansari *, Manijeh Hashemian Pages 67-84
    Television advertising to children is a sensitive issue because children are easily influenced and like to experiment new things. Children view large amounts of commercial material. Considerable evidence indicates that children have difficulty distinguishing a commercial from the program that they are watching. There are some specific and real harms that advertising can inflict upon children. The proliferation of products, advertising, promotions and media targeted children are of concern to lawmakers, the industry and the public. Many countries sought to restrict advertising for children to reduce the increasing commercial pressure on children. Children's advertising is under attack because it is perceived as “making kids want what they do not need” and this puts pressure on parents to respond to those needs. More recently, advertising is accused of being a factor of children's obesity. This article, comparatively, studies justifications and methods of restricting television advertising to children and classifies the limits to content-based and non-content-based.
    Keywords: advertising, television, children, freedom of expression, Media
  • Rahim Pilvar * Pages 85-101
    Abandonment is one of the most important causes which terminates the ownership and turns the abandoned property into a publicly-owned property. This makes the abandoned property available for a new ownership in accordance with the prevailing legal rules. The present study aims at undertaking a comparative examination of this legal institution in Fiqh, the Iranian law, and the French law. For this purpose, this paper will examine different dimensions of abandonment. This study will conclude that there are many similarities among the aforementioned legal systems in relation to abandonment. The most important aspect of abandonment is the termination of the ownership and if abandonment is not performed in a proper manner and in accordance to law, this may produce legal liability.
    Keywords: abandonment, ownership, property, Extinction of ownership, Public properties
  • Seyyed Mohammad Hoseini, Masoud Mostafapoor * Pages 103-129
    In contemporary criminology, the official criminal statistics, despite its admirable and innumerable benefits, has faced with a serious challenge called “dark figure”. This “dark figure” has intrigued some critic criminologists to question the validity of such statistics. Therefore, to meet the above challenge, this article first seeks to examine the formation processes of the “dark figure” in the official criminal statistics, with a descriptive - analytical method. Then the study offers number of solutions for addressing the problem. This paper has also strived to address the methods of collecting official criminal statistics in the United States of America (US.), as the most advanced country in this field. Furthermore, the general and specific criticisms to this method of collection of statistics has been determined. Accordingly, the way for empirical studies of the Iranian criminologists could be paved. In general, it seems that for minimizing the “dark figure”, providing more scientific approaches in collecting official criminal statistics as well as the informal tactics of collecting criminal statistics as “community-based surveys” should be utilized. In this regard, tactics such as “National Crime Victimization Survey” (NCVS) and “Self-Report Surveys” (SRS) are used in the US., alongside the estimation of the “National Incident-Based Reporting System” (NIBRS) as a more scientific method compared to the “Uniform Crime Report” (UCR). In Iran, although launching the website of the “Center of Statistics and Information Technology of the Judiciary” is considered as a positive step in the electronic access to criminal statistics, it does not seem that the Center has helped to reduce the “dark figure” of the official criminal statistics.
    Keywords: Official Criminal Statistics_Dark Figure_Victim-Centered Surveys_Offender – Centered Surveys
  • Farzin Dehdar * Pages 131-150
    The theory of lex mercatoria shall be known as a theory in the frontier of the law science. The theory of lex mercatoria is an autonomous doctrine which is not enforced by sovereign governments but is created by active merchants in the field of international commerce and applied through international commercial arbitration. This subject is in contradiction to the paradigms of the present time regarding the foundation of law and its resources. Nevertheless, the Lex Mercatoria principle can be applied by arbitrators as a practical instrument. since the Lex Mercatoria is a new theory, the jurists have had different ideas regarding its nature and meaning.: Some believe that it is a method of finding the appropriate law, some other recognize it as a collection of general principles and legal rules. However, the most controversial ideas belong to those who deem the Lex Mercatoria a legal system beside the national and international public law.
    Keywords: Lex mercatoria, Jurisdictional power, legal rule, Legal system, Merchants society
  • Ali Rezaee* Pages 151-177
    Groups of companies, which are new phenomena of the modern commercial life, have been welcomed in the recent years especially for their multiple benefits. The relationship between the companies inside the group, sometimes leads to the creation of subordinate relationship between these companies. One of the both companies is called parent company and the other is subsidiary company. Due to the independence of the legal personality of each of the companies in this group, the principle is that each of these companies is accountable for their actions and is not considered responsible for the acts of another company. With regard to this rule, the question is that if the subsidiary causes damage to the others, can the parent company be held responsible? By applying multiple bases, particularly vicarious liability, the French and Belgian legal systems assume that this liability exists. However, in the Iranian legal system, due to the lack of laws, regulations and the principle of separation of legal personality, accepting this responsibility is not an easy decision. Nevertheless, by resort to some rules and by realization of certain conditions, the parent company can be considered responsible for its subsidiaries.
    Keywords: Control, Audit, Civil Liability, Fraud, abuse of right
  • Navid Rahbar * Pages 179-202
    Financial institutions, such as Securities and Exchange Organization (SEO), play an important role in regulating the capital market. In the past, due to the simplicity of the structure of government, the Parliament simply passed a law, the Executive was implementing it and the Judiciary was in charge of interpreting and enforcing the law. However, industrialization and engagement of governments in banking services, trading, investing, insurance services, import and export caused the creation of new financial institutions. Such financial institutions are obliged to respond promptly to the needs of society in an efficient manner and regulate the market. The High Council of Security and Exchange and SEO as main principals in the Iran's capital market are among those financial institutions. The efficiency of these institutions is intertwined with their independence. In that, the effective efficiency of such financial institutions is dependent on guaranteeing their independence. In this article, independence in regulation, supervision, structure and finance will be examined in respect to securities and exchange apparatus of Iran.
    Keywords: independence in regulation, independence in supervision, financial independence, structural independence
  • The Plurality of Crimes in the Iranian Law and German Law
    Seyed-Mohammad-Mahdi Sadati * Pages 203-226
    In the context of the plurality of crimes, the question is that how the justice should distinguish between the criminals who have committed a crime for the first time and an offender who has committed several offenses. Based on the proportionally principle the punishment should be different in these two situations. To achieve this goal, the Iranian and the German legal systems have adopted two different paths. This article, by adopting a comparative-analytical method, seeks to systematically explain the legal term of plurality of crimes, and critically evaluates the similarities and disparities of the Iranian and German criminal law. Different practices of punishing the plurality of offenses after the Islamic revolution in Iran and the early reform of the regulations concerning the plurality of crimes in the Islamic Penal Code Iran, adopted in 2013, indicate the importance of this topic. The Iranian and German legal systems differ from each other in differentiation criteria of plurality from recidivism, the concept of unreal plurality of crimes, the separation of crime in real crime plurality and its punishment and the crime plurality of juvenile delinquents. Also in punishment of unreal plurality and recognition of non-independent crimes in the judicial procedures these two systems have similarities with each other. As a result, there are some ambiguities in the relevant legal provisions, regarding crime plurality including legislative or judicial criteria of the most severe punishment. In addition, some issues such as separation criteria of real plurality in the Islamic Penal Code of Iran and interference of penalties in this kind of plurality have no reliable justification.
    Keywords: Unreal plurality, plurality of crimes, real plurality, consequential crime, non-independent crime
  • Ali Tahmasebi * Pages 227-247
    If there are no suitable procedural mechanisms, the anticipation of substantive right for individuals does not amount to good results in some cases. Sometimes individual litigation is not economical because the value of relief is minimal. Furthermore, there might be considerable number of victims, and filing several actions in different courts may result in conflicting judgments which are undesired outcomes in a legal system. In the American class action, under specific circumstances, one or some plaintiffs can bring a lawsuit on their name and on behalf of other plaintiffs. If they are seeking compensation, the plaintiffs that the action on their behalf has been filed, can opt out. In the UK for better management of process by the court, group litigation order has been devised whereby judge can exercise his powers with more flexibility and depending on circumstances of process, utilizes various strategies. The court’s judgment is just enforceable for those who have opted in. There is not any similar mechanism in Iran. Only consumer associations are permitted by Electronic Commerce Act to litigate as a representative.
    Keywords: Class action, Group litigation order, cost-benefit, representative
  • Abdollah Abedini *, Alireza Ebrahimgol Pages 249-275
    Sanction is an instrument by which States, international and regional organizations intend to affect their members’ and non-members’ behaviors. With respect to the adoption and enforcement of sanctions by the United Nations there are considerable literature which explores the various aspects of the issue. However, the enforcement of sanctions by regional organizations has received little attention in the literature. As to this issue, the practice of the organizations such as the African Union, the Economic Community of West African States (ECOWAS), the Inter-American States Organization and the European Union is worthy of elaboration. Each of these organizations have similar, and sometimes different, bases for sanction enforcement in their constitution instruments and practices. It is occasionally seen that these organizations bind themselves to the decisions of the United Nations Security Council and to implement the sanctions of this Council. This paper seeks to examine the law and the practice of some significant regional organizations in applying sanctions.
    Keywords: sanction, United Nations, Regional Organizations, African Union, European Union
  • Mostafa Fazaeli *, Mousa Karami Pages 277-295
    The present article aims to investigate the revocation of nationality under the Islamic legal system and International Human Rights Law (IHRL) through a descriptive-analytic method. Nationality is a fundamental human right, a ground and basis of identity, dignity, justice, peace and security for the persons. Having no legal protection or right to participate in political processes, inadequate access to health care and education, poor employment prospects and poverty, little opportunity to own property, travel restrictions, social exclusion, vulnerability to trafficking, harassment, and violence are some devastating consequences of being deprived of nationality. Due to the said consequences and impacts, resort to deprivation of nationality by states is highly restricted through the IHRL regulations and grounds for this act must be construed restrictively. Furthermore, in Islamic Law, only in the case of breaching obligations stipulated in the Tribute Agreement by the recognized non-Muslim individuals in Contractual Nationality that revoking nationality is permissible.
    Keywords: Nationality, Revocation of Nationality, Islamic jurisprudence, international law, human rights
  • Homayoun Mafl *, Sayed Hassan Hosseini Moghaddam Pages 297-322
    In non-contractual obligations, it is doubtful whether or not an Iranian court which is located at the plaintiff’s domicile is competent to proceed with the defendant having no domicile, residence or immovable property in Iran. In particular, this is the case when the event has not been occurred in Iran. In the European Union, upon enacting a regulation referred to as Rome II, the applicable law to non-contractual obligations has been specified. However this regulation is silent on the determination of the competent court. The Brussels I Convention, along with the jurisdiction of defendant’s domicile venue, considers the following venues eligible: the accident venue, the insurer’s domicile venue and the consumer’s domicile venue. In the Iranian law, the question arises as to whether in cases that the defendant has no domicile, residence and/or immovable property, the court of the plaintiff’s domicile will be competent to consider the case or the court of the place of occurring loss and/ or the court of the place of accident will also be competent. This article reviews the criteria for determining the competent court from the perspective of private international law relating to non-contractual obligations in the Iranian and European law. Finally, we discuss the ineffectiveness of Article 11 of the Civil Procedure Code and Article 971 of the Civil Code in addressing the cases related to the recent question.
    Keywords: Competent Court, Non-contractual obligations, Iranian law, European Union
  • Hassan Mohseni * Pages 323-342
    There are several peculiarities for judgment, four of which are more important. These characteristics are related to reviewability of the judgments. These characteristics are considered binding and are enforced by sanctions: the characteristic of appeal; the characteristic of the way of appeal; the characteristic of appeal court and appeal time. These four matters are considered to be the matters of fact, and not the matters of law. These matters should be descripted while applying the rules on the specific cases. For this reason, the judge may not dismiss these elements by resorting to general assumptions such as people’s awareness of the law. Three of these matters are grounded in the duty of judges to issue suitable judgments and the fourth is based upon the right of notification. The notification of judgment logically reflects and contains the notification of time of proceedings, unless if after the notification no legal action can be taken. This article strives to justify the judge's duty of description of those four characteristics. Finally, this paper discusses the legal sanctions on this respect.
    Keywords: characteristics, Dispute Resolution, certain judgment, notification, Matter of Fact
  • Asadollah Yavari *, Zahra Azhar Pages 343-360
    All scholars agree that the western public law has always looked at the Roman legal and political regimes specially in creating the concept of nation State. Therefore, the effects of Roman foundations on the western law can be studied from different aspects. It seems that in the concept of nation State the concepts "nation" and "subjecthood" can be found. The present paper seeks to deal with this question: “can we trace these modern legal concepts back to the Roman law?”. What have been studied here are the specific styles of the “gen” in Indo-European families and specific Roman approach towards colonialism and their effects on the creation of “subjecthood” and “citizenship” which is the precursor of “nation” in modern law. By the emergence of Christianity, the coherence form of “gen” to “nation” has been disrupted This is because in Christianity the relations between people are not based on the permanent link between a group of people and a territory, but are centered around common belief. This again led to the distinction between people and aliens. However, the former sequence of Indo-European tradition could have laid the foundation of “nation" even before Modern era.
    Keywords: Modern state, Subjecthood, nation, citizenship, Roman law
  • Seyed Ali Mohammad Yasrebi, Mohammadali Rezapoor Akerdi * Pages 361-384
    Property rights entered the field of economic analysis since Demsetz’s pioneer article called “Toward a Theory about Property Rights”. This relationship is analyzable based on externalities and searching its solution. Pigou emphasized the role of government in solving the problem of externalities, but since then market-oriented approaches became the prevailing views in this regard. Ronald Coase, based on market theory with emphasis on the role of transaction costs, and the assumption of zero transaction costs, persisted in non-necessity of government intervention to achieve the desired economic results. Then Calabresi and Melamed using Coasian Model proposed property- liability approach. In common law, the traces of market-oriented theories, in the form of trespass and nuisance, are visible. What appears in a glimpse is that these solutions, which are proposed in common law, may not be applicable in the Iranian law. However, in this article we show that there is hope to solve the externalities problem in an economically desirable method by taking advantage from liability contract. These issues will be examined respectively in this article.
    Keywords: Property Rights, Externalities, Transaction costs, trespass, nuisance, liability contract
  • Alireza Yazdanian* Pages 385-411
    Damage may sometimes be caused by inexperienced trainees who are learning a profession in the presence of an employer. In some countries, like France, one of the examples of civil liability arising from another’s act is civil liability of the employers, artisans and craftsmen. This liability arises from trainees’ actions who are learning a profession in the presence of an employer. One of the problems of such systems is the determination of nature of this responsibility. This responsibility can be a responsibility of watchful to care for another person's actions such as the responsibility of a father arising from his child's action and it can also be liability from others’ actions like the responsibility of the employer arising from worker's action. The determination of this question will have different effects on the burden of proof of fault. In the law of Iran, in the civil law and the law of civil liability, this responsibility is not mentioned. It seems that the determination of the legal regime governing this responsibility, partly depends on the nature of such responsibility. This article will examine this topic by taking assistance from the French law.
    Keywords: trainee, employer liability, Fault