فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آتوسا فلاحی، مانا احمد راجی، نجمه سادات مسعودی، مهناز آذرنیا، سیده نفیسه حسنی* صفحات 1-9
    از دیرباز توانایی ترمیم نامحدود بافت های از دست رفته در نتیجه پبری و آسیب مورد توجه و بررسی بوده است. بیش از 250 سال است که پلاناریا به دلیل داشتن توانایی خارق العاده درترمیم و بازسازی اندام ها و بافت های ازدست رفته به وسیله یک جمعیت از سلول های بنیادی پرتوان به نام نئوبلاست مورد توجه می باشد. از ویژگی های کلیدی نئوبلاست ها داشتن ظرفیت نامحدود برای خود تجدیدی، قدرت پرتوانی و توانایی سلول های حاصل برای تفسیر پیام های تمایزی است تا بتواند پاسخ صحیحی در جایگزین کردن ساختارهای ازدست رفته ایجاد کند. در این مطالعه، بررسی روند ترمیمی و تعداد کروموزومی در پلاناریا در گونه مدیترانیا موردبررسی قرار می گیرد. در این تحقیق، بعد از یک هفته گرسنگی، پلاناریا ها به قطعات سری، تنه ای و دمی تقسیم شدند و در ظروف 6 خانه ای حاوی 1 میلی لیتر محیط اختصاصی پلاناریا قرارگرفتند و به مدت دو هفته موردبررسی و مطالعه قرار گرفتند. با توجه به این که دو نوع ترمیم اپی مورفوزیس و مورفولاکسیس در پلاناریا در طول 14 روز رخ می دهد، تمام اندام ها و بافت ها به طور کامل جایگزین و بازسازی شدند.در مرحله بعد با استفاده از دستورالعملکاریوتایپ که در پژوهشگاه رویان بر اساس این تحقیق انجام شده است، 8 جفت کروموزوم در این گونهشناسایی شد. پلاناریا به دلیل داشتن سلول های بنیادی پرتوان می تواند در طول ترمیم ساختارهای ازدست رفته به دلیل قطع و یا آسیب های بافتی را بازسازی کند. این روند ترمیمی که حاصل از تمایز سلول های اولیه و تمایزیافته است، می تواند پیش نیاز کارهای آینده در درمان انواعی از بیماری ها در چشم انداز پزشکی ترمیمی باشد.
    کلیدواژگان: پلاناریا، ترمیم، کاریوتایپ، نئوبلاست، Schmidtea mediterranea
  • مهسا نوریه، فائزه قناتی* صفحات 11-22
    سمیت آلومینیوم یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان در خاک های اسیدی است. بین سمیت آلومینیوم و کمبود فسفر در خاک های اسیدی ارتباط مستقیمی وجود دارد وبه نظر می رسد که در گیاهان تیمار شده با فسفر کافی،مقاومت به آلومینیوم افزایش می یابد. در تحقیق حاضر تاثیر آلومینیوم و فسفر بر فعالیت آنزیم پراکسیداز و لیگنیفیکاسیون در گیاهچه های جوان لیسیانتوس (Eustoma grandiflora L. ) مورد بررسی قرار گرفت. گیاهچه های جوان به مدت 10 روز در کشت هیدروپونیک با محلول غذایی هوگلند4/1 قرار گرفته و در چهار گروه کنترل(بدون آلومینیوم و فسفر اضافی)، 300 μM)) Al، P (3 mM) و Al+P تیمار شدند. به دنبال این مراحل مقدار جذب آلومینیوم و فسفر، فعالیت آنزیم پراکسیداز ( محلول، یونی و کووالانی) در ریشه و چوبی شدن و برخی دیگر از پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه بررسی شد. تیمار گیاهچه ها با آلومینیوم کاهش معنی دار فعالیت آنزیم پراکسیداز محلول، یونی و کووالانی در ریشه و تیمار با فسفر، افزایش معنی دار فعالیت پراکسیدازهای محلول و کووالانی و تیمار توام این دو، کاهش معنی دار پراکسیدازهای محلول و یونی را نسبت به گروه شاهد به همراه داشت. در هر سه گروه از گیاهان تیمار شده، تغییر معنی داری در پراکسیداسیون لیپید غشا مشاهده نشد. در گیاهان تحت تیمار آلومینیوم، کاهش لیگنیفیکاسیون رخ دادکه نشان دهنده اثر تحریک کننده آلومینیوم در رشد و اثر مثبت آن در تعدیل سمیت فسفر زیاد می باشد.
    کلیدواژگان: آلومینیوم، پراکسیداز، فسفر، لیسیانتوس، لیگنین
  • سایه جعفری مرندی*، فائقه بهزادی فر، طاهر نژادستاری صفحات 23-34
    خربزه از خانواده کدوئیان (Cucurbitaceae) با نام علمیvar.indorusCucumis meloمی باشد. این گیاه دارای بتاکاروتن بالا، ویتامین A وB، پتاسیم و آب فراوان می باشد. اهداف این پژوهش بررسی ساختار تشریحی، ویژگی های تکوینی اندام های رویشی گیاه خربزه تحت تاثیر نور طبیعی، نور قرمز و نور سفید است.این پژوهش برای اولین بار در داخل دستگاه تراریوم انجام شده است. بررسی اندام های رویشی شامل ریشه،ساقه،برگ، رگبرگ اصلی،باتثبیت نمونه هادرمحلول اتانول وگلیسیرین GA))،تهیه برش دستی ورنگ آمیزی مضاعف آبی متیل کارمن زاجی انجام شد.بررسی ساختارتشریحی اندام های رویشی با استفاده ازتثبیت نمونه هادرفیکساتور F.A.A گذراندن مراحل آماده سازی برای قالب گیری درپارافین،برش گیری با دستگاه میکروتوم،رنگ آمیزی برش ها با هماتوکسیلین ائوزین،مشاهده برش ها بامیکروسکوپ نوری انجام شد و از نمونه های مناسب عکس تهیه شد .براساس نتایج حاصل از این بررسی، در گیاهان تیماردهی شده با نور سفید و قرمز، کاهش دستجات متازایلم در ریشه و افزایش دستجات متازایلم در ساقه نسبت به گیاه شاهد مشاهده شد. در گیاهان تیماردهی شده با نور سفید و قرمز نسبت به گیاه شاهد، بخش مغز تجزیه شده است. در گیاهان تیماردهی شده با نور سفید و قرمز نسبت به گیاه شاهد ساختار برگ بصورت همگن بود. سلول های بافت زمینه ای در رگبرگ اصلی گیاه تیماردهی شده با نور قرمز نسبت به گیاه شاهد، دهیدراته شده بود.
    کلیدواژگان: ساختاررویشی، نورسفید، نورقرمز، Cucumis melo
  • مهدی یوسفی نیا*، علیرضا قاسمیان صفحات 35-44
    شوری خاک و آب آبیاری از مهم ترین عوامل محدود کننده تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا است. با توجه به افزایش روز افزون شوری آب و خسارات ناشی از آن بر تولیدات گیاهی،بررسی اثرات شوری بر گیاهان زراعی و شناسایی ارقام مقاوم،امری مهممی باشد.برای بررسی اثر شوری بر کارایی فتوسنتزی رقم های جو، گیاهچه های رقم های دشت، سهند، لیسیوی و صحرا در محیط هیدروپونیک کشت شده و با غلظت های مختلف شوری نمک کلریدسدیم(50 و 100 میلی مولار) تیمار شدند. پارامتر های مختلف کینتیک القایی فلورسانس کلروفیل a شامل F0، Fm، Fv/Fm، Area، PI، DI/RC، RC/CS، TR/ABS و DI/ABSو میزان رنگیزه های فتوسنتزی اندازه گیری شد. تمامی رنگیزه ها پس از تیمار با شوری کاهش یافتند که بیشترین کاهش در رقم سهند مشاهده شد. با افزایش تنش، فلورسانس کلروفیل aدر رقم های مورد مطالعه افزایش یافت و کارایی دستگاه فتوسنتزی را بطور معنی داری کاهش داد. در تنش شوری پارامترهای F0، Fm و Area افزایش یافت و از شاخص کارایی فتوسنتزی (PI) کاسته شد. نسبت Fv/Fm که شاخصی برای تاثیر تنش ها بر گیاهان می باشد کاهش یافت که کمترین کاهش در رقم دشت مشاهده شد. همچنین تعداد مراکز واکنش فعال و مقدار انرژی به دام افتاده توسط دستگاه فتوسنتزی رقم های جو کاهش یافت که این امر موجب افزایش هدر رفت انرژی در مراکز واکنش فتوسیستم II گردید. در بین رقم های مورد مطالعه رقم دشت بسیار اندک تحت تاثیر تنش شوری قرار گرفت در حالی که رقم سهند بسیار به تنش حساس بود و کارایی فتوسنتز آن مختل شد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جو، فتوسنتز، فلورسانس کلروفیل a، Fv، Fm، PI
  • راضیه سادات سید نصرالله، صدیقه اربابیان* صفحات 45-53
    محیط زیست ما در معرض امواج الکترومغناطیس زیادی از منابع مختلفی از جمله تلفن های همراه است.این امواج یکی از فاکتورهای تنش زای موثر بر گیاهان می باشد.شاهدانه با نام علمیCannabis sativa L. گیاهی یکساله، دو پایه،علفی،ایستاده،کرک دار و متعلق به تیره ی Cannabinaceaeاست.این گونه ی گیاهی دارای خواص دارویی زیادی است.به منظور بررسی اثر امواج الکترومغناطیسی تلفن همراه بر تغییرات تشریحی گیاه شاهدانه،ظرف های پتری حاوی بذرهای خشکی که به مدت های 30 ،60 و90 دقیقه در فاصله ی 18سانتی متری از دو تلفن همراه در اتاقکی که به روش Sharmaو همکاران در سال 2009 طراحی شده بود،قرار گرفتند و در این مدت با هر دو تلفن تماس حاصل گردید. سپس به مدت 12 ساعت بعد این تیمارها بر همان بذرها در حالت مرطوب و آماده شده برای جوانه زنی تکرار شد.بررسی ها نشان داد،تعداد آوندهای چوب و آبکش در ساقه ی نمونه های تحت تیمار نسبت به شاهد افزایش داشته و در تیمار 90 دقیقه پارانشیم مغزی در حال تحلیل رفتن و تجزیه شدن است که این خود نشانه پیری زودرس گیاه است. در دمبرگ نیز بررسی ها نتایج مشابهی را نشان داد.در ریشه و برگ نیز افزایش تعداد متازایلم ها در نمونه های تحت تیمار نسبت به شاهدمشاهده شد.
    کلیدواژگان: امواج تلفن همراه، تشریح، شاهدانه
  • زهرا تردست*، احمد مجد، افرا خسروی، طاهر نژادستاری صفحات 55-62
    مطالعات گرده شناختی جایگاه ویژه ای در علم گیاه شناسی دارد. از آنجایی که دانه های گرده به عنوان یک عامل حساسیت زا برای انسان ها مطرح هستند و بررسی آنها در زمینه آلرژی زایی اهمیت ویژه ای دارد. در مطالعات مربوط به آلرژی دانه های گرده، درختان، علف هرز و چمن ها به عنوان عامل موثر در افزایش حساسیت زایی فصلی مطرح هستند. از جمله درختانی که دارای گرده های باد دوست بوده و بسیار مورد توجه متخصصان آلرژی است، درخت بلوط استکه در نقاط مختلف کشور به صورت خودرو می روید.کسب آگاهی های علمی در مورد مراحل تکوینی دانه گرده گیاه بلوط و آلرژی زایی آن هدف پژوهش حاضر است. دانه های گرده از نقاط مختلف استان ایلام جمع آوری شدند و بررسی های سلول-بافت شناسی برای آنها انجام شد. به منظور مشاهده اگزین دانه گرده از روش استولیز استفاده شد. آزمون های سنجش ابتدایی برای تشخیص آلرژی روی رت های نر با وزن متوسط 200 گرم انجام گرفت.عصاره گرده ای پنج درصد با استفاده از بافر فسفات نمکی در pH: 7/ 4 تهیه شد. از رت های مورد آزمایش پس از2، 8 و 24 ساعت و یک هفته از آخرین تزریق میزان IgE تام خون انجام شد. تشکیل ویل وفلر به وسیله آزمون های پوستی نتایج مثبت را در حد منحنی P≤0.05 نسبت به نمونه کنترل نشان داد.با توجه به نتایج به دست آمده،عصاره گرده ای بلوطآلرژی زایی از نوع تیپ یک آلرژی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آلرژی، دانه های گرده، QuercusbrantiiL، IgE
|
  • Pages 1-9
    Having an unlimited capacity to regenerate tissues lost to age and injury has been studied and analyzed. Planarians are attended for more than 250 due to their ability of complex regenerative achievements dependent on a population of self-renewing adult stem cells called neoblasts. The key attribute of neoblasts are their capacity for imprecise self-renewal, their pluriputency and the ability of their progeny to explain differentiation and polarity signals and correctly replace lost organelsand tissues after damage. In this study, we explored the regeneration in planarian species of Schmidtea mediterranea. Here, study and analysis all planarians which are cut into 3 fragments including head, trunk, and tail regions after 1 week of starvation, put in 1ml PAM in 6 well-plates during two weeks. As regards, there are epimorphosis and morpholaxis regeneration in 14 days of planarian regeneration, all tissues and organs will completely repair and regenerate after injured. In the next step, the karyotype protocol which has set up in this research has shown 8 pairs of chromosomes in this species. Planarians because of having pluripotent stem cells will regenerate lost tissues and cells and during regeneration. Given that process the differentiation and undifferentiated stem cells is a prerequisite for the future therapy.
    Keywords: Karyotype, Neoblast, Planaria, Regeneration, Schmidtea mediterranea
  • Pages 11-22
    Aluminum (Al) is one of the main factors limiting the growth and developments of the plants in acid soils. There is a relationship between aluminum toxicity and phosphorous (P) shortage in acidic soil and it is likely that sufficient P supply enable plants to withstand more against Al toxicity. In the present studythe effect of P and Al on the activity of peroxidase, lignification and some physiological parameters of Lisianthus (Eustoma grandiflora L.) were investigated. The young plants were grown in hydroponic culture with a modified 1/4 strength Hoagland nutrient solution for 10 days. After depletion of elements which were remained from the soil and adaptation of the plants to the new media, they were treated with or without 300 µM Aluminum (AlCl3), 3 mM phosphorus (NaH2PO4), and a combination of both. The pH was adjusted to 4.5.The treatments were continued for 10 days, and the solutions were renewal every 4 days. The results showed that in the roots, Al treatment caused significant decrease in the activity of peroxidase (soluble, ionically- and covalently- wall bound PO; SPO, IPO, and CPO, respectively), compared to the control group. In root of P-treated plants, a significant increase was observed in the activity of SPO and CPO. Treatment with Al significantly decreased the activity of IPO and SPO. Decrease of lignin content in this treatment can explain positive effects of Al in lowering the toxicity risk of excess P and promotion of the growth of Lisianthus.
    Keywords: Aluminum, lignin, Lisianthus, Peroxidase, Phosphorus
  • Pages 23-34
    Melon of the Cucurbitaceae family (Cucurbitaceae) with the scientific name Cucumis melo is to var.indorus. This plant has a high beta-carotene, vitamin A and B, potassium and water is abundant. The objectives of this study was to evaluate anatomical, genetic features melon vegetative organs affected by natural light, red light and white light. This study was conducted for the first time inside terrariums. The survey of vegetative organs, including roots, stems, leaves, main vein, with fixation of ethanol and glycerine, slices manual color blue double staining was performed methyl Carmen Zaji. The study of structure vegetative organs investigated using a sample fixation F.A.A passing the preparation for molding, cutting with a microtome, sections stained with Hematoxylin and Eosin and sections were observed and the appropriate samples were taken photos. The results of the study, treatment Plants with red and white light, reducing metaxylem at the root bundles and bundles metaxylem increased was observed in the stem of the plant. Treatment plants with white and red light than control plants, part of the pith was degenerated. Treatment plants with white and red leaves on a homogeneous structure were compared to control plant. Treatment of the underlying tissue cells in the main vein plant with red light than control plants was dehydrated.
    Keywords: Cucumis mello, Red light, Vegetative structure, White light
  • Pages 35-44
    The salinity of Irrigation water and soil is one of the most important factors that limit crop production in arid and semi-arid regions of the world. Due to the increase in water salinity and its damages on plant production, evaluation of salinity effects on crop plants and identifying of resistant varieties, is very important. In order to study the effects of salt stress on photosynthetic efficiency of barley cultivars, the seedlings of Dasht, Sahand, Lisivy and Sahracultivares were grown in Hoagland solution and treated with various concentration (50 and 100 mM) of NaCl. Various parameters of Chl a fluorescence induction kinetics include F0, Fm, Fv/Fm, Area, PI, DI/RC, RC/CS, TR/ABS, and DI/ABS and fluorescence pigments was measured. All pigments decreased after salinity treatment in barley cultivars. The highest decrease was observed in Sahand cultivar. Salinity caused increasing of Chl fluorescence in all barley cultivares and efficiency of photosynthesis system was decreased significantly. The F0, Fm, and Area parameter decreased in salt stress whereas performance index (PI) decreased. The Fv/Fmratio that is known as an index for stress tolerance of plants was decreased. The lowest decrease observed in Dasht cultivar. Also the number of active reaction centers and trapped radiation via photosynthesis system decreased in barley cultivars and caused increase in wasting of energy in photosystem II (PSII) reaction centers. Our results clearly showed that Dasht cultivar had the highest salt tolerance compare with the other three.
    Keywords: Barley, Chl fluorescence, Fv, Fm, Photosynthesis, PI, Salt stress
  • Pages 45-53
    Our environment is widely exposed and influenced by the electromagnetic radiation from different field resources including the mobile phones. This type of radiation is counted as one of the effective stress factors in plant biology. Current study, aims to investigate the effects of electromagnetic radiation emitted by cell phones in cannabis anatomical changes. Cannabis (scientific name: Cannabis sativa L.) is an annual, dioecious and herbal plant with erect habit of growth which belongs to the Cannabinaceae family. Accordingly, petri dishes including dry cannabis seeds were located in a container designed based on Sharma method (Sharma et al., 2009) while exposing to cell phone radiation. More specifically, the seeds were exposed to the radiation of two cell phones (both on call mode) with 18 centimeters distance for 30, 60 and 90 minutes. After 12 hours, the same treatment was performed over the mentioned seeds; but, this time the seeds were wet and ready for germination. Our results revealed that the number of phloem and xylem tubes in treated samples’ stem were increased comparing to the control. In 90 minutes treated samples, decline of brain parenchyma volume which is a factor of premature aging was observed. Similar results were obtained when exploring the petioles. Also, the number of the metaxylems was increased in treated sample roots and leaves comparing to the control ones.
    Keywords: Cannabis sativa, Electromagnetic, anatomy
  • Pages 55-62
    Allergy is among those diseases caused by different substances such as pollen affecting many people worldwide where they are living next to such pollen-distributing plants. Quercus brantii is one of the most common trees growing in different parts of Iran including Ilam. The current study aimed to evaluate the variations of IgE and some cytokines such as IFN-Y and TNF-a in rats exposed to the pollen of this tree. Pollens were collected from different parts of Ilam. The inflorescence, in different developmental stages, were removed, fixed inFAA, stored in 70% ethanol, embedded in paraffin and then sliced by microtome. Staining was carried out with PAS and contrasted with Hematoxylin. Rats included in five groups, optical, dermal, nasal, serological and control group with 5 rats in each group. Pollen essence was extracted and applied for each group and 2hrs, 24hrs and one week after exposure, serum samples were collected while the reactions of each rat for symptoms of allergy were recorded too. ELISA was employed to measure nephlomety analysis was applied for total IgE. Data were analyzed by SPSS using ANOVA, Mean evaluation and Pearson correlation. Microscopic examination demonostrated three colpus pollens of plant caet with 94.30 µm in diameter and there are granoralexine in pollens surface. Wheal and flares was observed by 75mg-L of the pollen subcutaneously eye and nasal allergy symptoms were seen in optical and nasal groups, together with sneezing. Total IgE for the serology group was 16.50. IFN and TNF were also different in case and control groups indicating the variation of these immunological properties due to the pollen of this tree. The pollen of Quercus brantii is allergeric when it is inhaled or is in contact with skin and also even when it is injected.
    Keywords: Allergy, IgE, pollen grains, Quercus brantii L