فهرست مطالب

نشریه مطالعات رسانه های نوین
سال دوم شماره 7 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا دهقان*، نجیبه محبی، محیا برکت صفحات 1-33
    ایموجی ها و استیکرها به عنوان بخشی از ارتباطات بصری در شبکه های پیام رسان فوری در میان کاربران این شبکه ها محبوبیت و کاربرد فراوانی پیداکرده است. به نظر می رسد ابراز احساسات از طریق ایموجی ها و تصاویر برای کاربران راحت تر از نوشتن کلمه یا متن است. تاکنون پژوهش چندانی در مورد رواج این پدیده و پیامدهای احتمالی آن در فارسی صورت نگرفته است. نویسندگان این مقاله برای فهم چیستی معانی استیکرهای شبکهپیام رسان فوری نمونه هایی از استیکرهای شبکه پیام رسان وایبر رادر سال 1393 شمسی، پیش از محدود شدن وایبر در کشور نشانه شناسی[1] کردند تا معانی پنهان در این اشکال ارتباطی جدید را شناسایی کنند. نتایج این تحقیق نشان داد که استیکرها سبک زندگی مصرفی را ترویج و جامعه ای نمایشی را بازتولید می کنند. این پژوهش که با نشانه شناسی ده مجموعه استیکر از شبکه پیام رسان وایبر انجام شد، نشان داد که اقلیتی کوچک و عمدتا سفیدپوست، جوان و خوشگذران در موقعیت هایی مانند خرید و مسافرت در حال گذران وقت هستند. محوری ترین پیام استیکرها «خوش باشی» ارزیابی شد و این که در این تصاویر توجهی به حوادث جدی دنیای واقعی نشده است.
    کلیدواژگان: استیکر، ایموجی، جامعه نمایش، نشانه شناسی، وایبر
  • آسیه شریعتمدار * صفحات 36-60
    اغلب دانش آموختگان رشته های یاورانه با فرایند پرورش هویت حرفه ای با مشکل روبه رو می شوند. هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش کارورزی در شبکه های مجازی در تقویت هویت حرفه ای و بررسی کیفی امکانات و موانع این روش است. روش این تحقیق کیفی و از نوع تحلیل مضمون پاسخ های کارورزان در مورد تجارب کارورزی خود در فضای مجازی و روش جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. جامعه آماری دانشجویان رشته های یاورانه دانشگاه های سراسر کشور و دانش آموختگان این رشته ها بود. نمونه گیری به صورت هدفمند از میان کارورزان فعال و تعداد افراد نمونه 20 نفر بود. طبق یافته های کد گزاری شده، امکانات کارورزی در شبکه مجازی در سه مضمون اصلی امکانات فضای مجازی، امکانات فراهم شده به وسیله مشاور و امکانات ناشی از روند (کنش متقابل فضای مجازی، کارورزان و مشاور) طبقه بندی شد. سرعت اینترت، فقدان نشانه های صوتی و تصویری، کاهش اثر بخشی مشاوره، سختی تایپ کردن، ابهام در گفت و شنود و کاهش درگیری ذهنی به عنوان موانع شناسایی شدند. کارورزی در فضای مجازی، با توجه به محدودیت فعلی امکانات، می تواند به عنوان روش کمکی، حجم بالای اعضای سازمان نظام را که در صف گرفتن پروانه هستند، پاسخگو باشد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، کارورزی، هویت حرفه ای، موانع، امکانات
  • محمد محمدپور*، تورج هاشمی نصرت آباد، سالار کلانتری صفحات 61-83
    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش ویژگی های شخصیتی در تمایزگذاری کاربران شبکه ها ی اجتماعی مجازی و غیر کاربران بود. طرح تحقیق حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. نمونه پژوهش شامل 194 نفر دانشجوی کاربر و 76 نفر دانشجوی غیر کاربر در شبکه ها ی اجتماعی مجازی (فیس بوک و کلوب)(جمعا 270 نفر) بود که با استفاده از روش خوشه ایچند مرحله ای از میان دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه تبریز انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه شخصیتی نئو فرم کوتاه (NEO-FFI) و پرسشنامه جمعیت شناختی و برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل ممیز استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که عامل های شخصیتی برون-گرایی، وظیفه شناسی و گشودگی به تجربه به ترتیب اولویت در تمایزگذاری کاربران شبکه های اجتماعی مجازی از غیر کاربران نقش معنی دار دارند (001/0P˂). افراد برون گرا اجتماعی بوده و تمایل بیشتری به برقراری روابط صمیمی با دیگران دارند. از طرفی افراد با سطوح بالای گشودگی به تجربه در مورد دنیای درونی و بیرونی کنجکاو هستند و زندگی آن ها سرشار از تجربه است؛ لذا استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی راهکار جدیدی برای ایجاد ارتباط با دیگران به شمار می رود. بر این اساس محیط بدون ساختار این شبکه ها موجب می شود که افراد با ویژگی وظیفه شناسی پایین به دلیل عدم کنترل تکانه ها از آن ها بیشتر استفاده کنند.
    کلیدواژگان: برون گرایی، وظیفه شناسی، گشودگی به تجربه، شبکه های اجتماعی مجازی
  • بابک رحیمی، حسین کرمانی*، زهره علی حسینی، محمد مهدی مشکینی صفحات 86-118
    گسترش روافزون استفاده از تلفن همراه در کشور و اهمیت بحث شکاف دیجیتالی، بدلیل آثاری که بر توسعه جامعه دارد، تحقیق درباره رابطه این دو را ضروری کرده است. تحقیق حاضر، با مبنا قرار دادن نظرات ون دایک و ون دیورسن درباره شکاف دیجیتالی به این پرسش پرداخته است که آیا استفاده از تلفن همراه هوشمند به ایجاد نوعی از شکاف دیجیتالی منجر شده است؟ هدف دیگر تحقیق نیز مشخص ساختن میزان تاثیر برخی متغیرهای جمعیت شناختی- اقتصادی بر شکاف دیجیتالی مبتنی بر تلفن همراه هوشمند است. این تحقیق با روش پیمایش میدانی انجام شده و با نمونه گیری در دسترس، 273 پاسخنامه در شهر تهران گردآوری شد. نتایج تحقیق نشان داد که شکاف دیجیتالی در مهارت های شبکه ای، مهم ترین شکاف ایجاد شده بین افراد است و پایگاه اقتصادی و تحصیلات بیشترین نقش را در ایجاد شکاف دیجیتالی دارند در حالی که متغیرهای سن، جنس و قومیت تنها بر یکی از سطوح دسترسی های منجر به شکاف دیجیتالی اثر دارند.
    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، تلفن همراه هوشمند، رسانه های اجتماعی، تلگرام، اینستاگرام
  • لیلا نیازی *، اسماعیل زارعی زوارکی، خدیجه علی آبادی صفحات 119-156
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر دوره آموزش سواد رسانه ای مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر میزان آگاهی دانش آموزان دوره دوم مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 95-1394 صورت پذیرفته است.
    روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی و جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهر تهران بود، که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 40 نفر از دانش آموزان انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، آزمون محقق ساخته آگاهی که میزان پایایی آزمون از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 79/0 به دست آمد. پس از اجرای پیش آزمون بر روی هر دو گروه، گروه آزمایش طی شش جلسه با استفاده از نرم افزار چندرسانه ای محقق ساخته آموزش دیدند و گروه کنترل به دوراز متغیر مستقل نگاه داشته شدند. پس از اتمام آموزش از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری در دو سطح توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیری) استفاده شده است.
    نتایج به دست آمده نشان داد که آموزش سواد رسانه ای مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث افزایش میزان آگاهی دانش آموزان از سواد رسانه ای شده است.
    نتایج این پژوهش در راستای سایر پژوهش های انجام شده، بیانگر نقش مثبت استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش سواد رسانه ای و افزایش آگاهی در ارتباط با مولفه های اساسی سواد رسانه ای بود.
    کلیدواژگان: آگاهی، آموزش سواد رسانه ای، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • طاهر روشندل اربطانی، سعیدرضا عاملی، مجتبی حاجی جعفری* صفحات 157-190
    مقاله حاضر باهدف امکان سنجی کاربست محتوای کاربرساخته به عنوان گونه محتوایی غالب و در حال رشد فزاینده در فضای مجازی در فرآیندهای بازاریابی محتوایی و احصای الگوی این کاربست است. مسئله اساسی این پژوهش آن است که چگونه و بر اساس چه الگویی می توان محتوای کار برساخته را در فرآیند بازاریابی محتوایی استفاده کرد؟ این مطالعه به نوع خاصی از محتوای کار برساخته یعنی نظرات کاربران در محیط های شبکه های اجتماعی فضای مجازی توجه دارد. روش اجرای این پژوهش مبتنی بر روش نظریه داده بنیاد با رویکرد گلیزری[1] است. نظرات موجود در وبگاه دیجی کالا با استفاده از نمونه هایی که کفایت نظری لازم برای روش نظریه داده بنیاد فراهم کند، احصاء شدند و داده های به دست آمده مبتنی بر مراحل کدگذاری چهار مرحله ای نظریه داده بنیاد تحلیل شدند تا به قضایای نظری مطلوب دست پیدا کنیم. در پایان مبتنی بر فرآیندهای پنج مرحله ای تدوین شده، که عبارتند از: طراحی و برنامه ریزی برای بازاریابی محتوایی؛ تولید و تصدی محتوای مرتبط با طراحی و برنامه ریزی بازاریابی محتوایی؛ دروازه بانی و توزیع محتوای تولیدی و تحت تصدی؛ ارتباط و درگیری با مخاطب/مشتری بازاریابی محتوایی و سنجش راهبرد بازاریابی محتوایی، به تحلیل یافته های حاصل از نظرات کاربرساخته پرداخته شد. بنابراین حجم از داده ها و یافته های ناشی از تحلیل آن ها می توان گفت که نظرات کاربرساخته موجود در فروشگاه آنلاین در چهار گروه قابل شناسایی هستند که عبارتند از: نظرات محصول گرایانه، نظرات راهنما، نظرات تجاری و نظرات روایی که الگوی کاربست آن ها در فرآیندهای ذکرشده در جمع بندی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی محتوایی، محتوای کاربرساز، نظرات کاربرساز، نظریه داده بنیاد، دیجی کالا
|
  • Alireza Dehghan *, Najibe Mohebbi, Mahya Barekat Pages 1-33
    Stickers, as a part of visual communications in the Viber Instant transmitting messages, have become much popular and are now used extensively. It seems expression of emotion through stickers is more convenient than writing for the users. Up to know, we couldn’t find considerable academic research in the popularity of using stickers and its social consequences in Persian language. The authors of the present paper, to understand the meaning of the stickers in general and the kind of personality they display in particular. Analyzed a sample of ten stickers widely used by the viper instant messaging network users in 1393(Solar calendar). Our findings indicate that the studied stickers promote consumptive life style and reproduce a kind of specular society which is was originally suggested by Guy De Bore in 1960’s. Based on an analysis of a sample of ten stickers repeatedly circulated among Viber instant messaging network a group of predominately white, young, and lavish people in situations like shopping and travelling are passing time. As we understood the most important message of these stickers is excessive enjoyment.
    Keywords: Viber stickers, spectacular society, semiotics, excessive enjoyment
  • Asiye Shariaatmadari * Pages 36-60
    Most graduates in helping majors are faced the problem of developing professional identity process. The aim of this study was to investigate the role of virtual networks in flourishing occupational identity by internship and a qualitative study of facilities and obstacles to this approach. The method was qualitative with content analysis of interns’ answers about their internship experiences in cyberspace. The method of data collecting was semi-structured interview. The Statistical Society were students and graduates of helping majors across the country. Targeted sampling of 20 active interns was used for data collecting. According to the encoded findings, internship possibilities in virtual networks were classified on three main themes: cyberspace possibilities, the facilities provided by the counselor and features of the process (the interaction of cyberspace, interns and consultants). Speed Internet, lack of audio and video signals, reducing the effect of counseling, difficulty of typing, ambiguity in dialogue and mental engagement reduction, was identified as barriers. According to the current limited facilities, internship in cyberspace can be responsive as an auxiliary method, for the large number of Council members who are in line for a license.
    Keywords: Virtual networks, internship, professional identity, obstacles, facilities
  • Mohammad Mohammadpour *, Turaj Hashemi Nosratabad, Salar Kalantari Pages 61-83
    The purpose of study was to determine the role of personality traits in distinguishing virtual social networks users and non-users. The present research design was a cross - correlation. The sample research consisted of 194 student users and 76 non -users in virtual social networks (270 people in total), who were selected using multi- stage cluster sampling among undergraduates and graduate students of Tabriz University. To collect data, short form of the NEO Personality Inventory, a demographic questionnaire and for data analysis, discriminant analysis method was used. Data analysis showed that personality factors extroversion, conscientiousness and openness to experience, in order of preference, have a significant role in distinguishing users from non-users in virtual social networks (p
    Keywords: extroversion, conscientiousness, Openness to Experience, virtual social networks
  • Babak Rahimi, Hossein Kermani *, Zohreh Alihoseini, Mohammadmahdi Meshkini Pages 86-118
    Nowadays, many Iranians are using smart phones. Also, the digital divide problem remains an important issue in contemporary urban Iran. Thus, doing research into the relation between these variables is necessary to provide a better understanding of the problem. Using Van Deursen and Van Dijk theory, this paper aims to clear if smart phone usage causes some new kinds of digital divide or not. Furthermore, we measured the correlations between some socio-demographical variables with digital divide. We surveyed 273 of Tehran citizens to answer the research questions and test the hypotheses. Finding shows that the main divide occurs in skills acces also there is a divide in material access but. In addition, class and education have the most effect on digital divide. Class affect the all kinds of accesses and education have effect on 2 of them, while other variables such as age, gender and ethnicity don not have significant effect on different levels of access.
    Keywords: digital divide, smart phone, social media, telegram, Instagram
  • Leila Niazee *, Esmaeel Zarehee Zavaraee, Khadijeh Aliabadi Pages 119-156
    This research aims to study the effect of Information and communication technology-based media literacy education program on knowledge in the second grade of elementary school students in Tehran of the academic year 2015-2016 .
    The research methodology was quasi-experimental. Research statistics subjects include all of the students in the second grade of elementary school in Tehran. With using Purposive sampling method, 40 students were selected and randomly were replaced in experimental and control groups. Data Collection tools used in this study was the Researcher made test of knowledge That the reliability of the test knowledge calculated Cronbach's alpha coefficient was 0/79. After the pre-test on both groups, the independent variable (education by multimedia) were administered in six sessions on the experimental group and the control group were well away from the independent variable. After completing the education with multimedia, post-test was conducted in both of groups. For analyze data, statistics methods were used both in descriptive and inferential levels.
    the results showed that the students’ knowledge that have received material through multimedia method have learned much more. The results showed that ICT-based media literacy education increases students’ knowledge about media literacy.
    The results are in line with other researches, showed that the use of ICT in media literacy education and knowledge in relation to the basic elements of media literacy.
    Keywords: knowledge, Media literacy education, Information, communication technologies
  • Taher Roshandel Arbatani, Saeid Reza Ameli, Mojtaba Hajijafari * Pages 157-190
    This paper aims to investigate the feasibility of applying user-generated content and is growing as the dominant species in the online content marketing processes and enumerating of the application's content. Content marketing is focused on the production of content by marketers and businesses. Content marketing processes and marketing strategies based on a set of valuable content and applications that often by companies, organizations and marketers production and audiences targeted. The basic research question is how and on what pattern user-generated content can be used for content marketing? The study certain types of user-generated content, the comments in social network environments considers cyberspace. Since there is no literature written about content marketing as well as detailed research on the correlation between user-generated content with content marketing is not carried out, the methods of this research based on grounded theory is Glaserian-approach. Comments on this website using grounded theory method examples suffice to provide the necessary theoretical, were recognized and coded four-step process based on data obtained were analyzed through grounded theory to achieve optimal theoretical propositions. Materials for the study of the user-generated-content of a website and user-generated comments Digikala were recognized as the most popular Iranian online store. In the end, based on the five-step process was developed, which include: planning for content marketing, content marketing, production and office related content planning, production and under auspices of the goalkeeper, distribute, communicate and engage with the audience/customer content marketing and content marketing strategy assessment, an analysis of the user-generated comment findings.
    Keywords: Content Marketing, User-Generated Content, User-Generated Comment, Grounded Theory, Digikala