فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1396)

نشریه حکمت صدرایی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مصطفی مومنی*، مهدی افچنگی* صفحات 11-23
    فلسفه اسلامی، با صدر المتالهین شیرازی (ره) در نتیجه قول به اشتراک معنوی وجود، تشکیک و اصالت آن و تحت تاثیر اندیشه عرفا، با تفسیری از توحید آشنا شد که از آن به بعد نظر غالب حکما در این بحث گردید. این نظریه همان وحدت وجود است که صدرالمتالهین، با تبیین آن بر اساس مبانی فلسفه خویش، آن را به عنوان ناب-ترین نظریه توحید به فلسفه اسلامی عرضه کرد. وحدت وجود آن قدر در فلسفه و اندیشه فلاسفه نفوذ پیدا کرد که از آن به توحید اخص الخواصی تعبیر گردیده، در حالی که توحید مورد اعتقاد فلاسفه سابق، به توحید عوام تعبیر شده است. اما سیدعبدالاعلی سبزواری(ره) با ابتنای به قرآن و سنت و پیرو نفی سنخیت بین واجب و ممکن، اشتراک لفظی و اصالت ماهیت، بیانی کاملا متفاوت از توحید صدرایی ارائه می دهد. وی کامل ترین و بهترین بیان توحید را در قرآن و سنت می داند؛ توحیدی که نه تنها وحدت وجود نیست بلکه مخالف و مقابل وحدت وجود است. بر مبنای ایشان وحدت وجود نه تنها توحید حقیقی نیست بلکه «لاتوحید» است. اگر چه سخن از توحید حقیقی مجالی فراخ تر می طلبد، اما مقاله حاضر سعی دارد با تبیین مبانی هر یک از این دو نظریه توجه مخاطب را به این نکته جلب کند که کدام یک از دو نظریه فوق، شایسته مقام جلال و جمال الهی است.
    کلیدواژگان: توحید، وحدت، وجود، ملاصدرا، سنخیت
  • محمدرضا خدایی * صفحات 25-42
    مسئله ی وجود رابط، پیشینه ای به امتداد زمانی قبل از میلاد تاکنون دارد. دراین میان اثبات وجود خارجی رابط قضایا به علت پی آمد های فلسفی گوناگونی که داراست، پراهمیت به نظر می رسد. کسانی که پای دروادی نفی وجود خارجی رابط قضیه گذاشته اند، باید تاثیرات این انکار را درسایر مباحث فلسفه پذیرا باشند. دراین مقاله کوشیده شده تا آراء فلسفی علامه طباطبایی (ره) و استاد مصباح یزدی پیرامون وجود خارجی رابط قضایا ، فراروی هم قرارگیرد. این کار با عنایت به مبنای مشترک فلسفی ایشان( تفکیک دو حوزه ی اعتبار عقلی و واقعیت خارجی) صورت گرفته است. درضمن نقد وتحلیل، مبانی حکمت متعالیه درخصوص جوهر وعرض ونیز معقولات فلسفی بازکاوی شده ودرباب ناسازگاری ذهنی بودن رابط قضیه با سایر مبانی فلسفی به ویژه معقولات ثانی فلسفی بحث شده است. هم چنین دراین مقاله شیوه ی مقایسه درسه مرحله ی توصیف، تبیین و تحلیل دیدگاه ها مشاهده می شود. سرانجام محقق به داوری میان آراء پرداخته است. پسامدهای انکار این مرتبه ازهستی(وجود رابط قضیه ) خروجی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد و داده های آن عبارتند از:نفی یکی از آثار وتوابع اصالت وجود، نفی اشتراک معنوی وجود با قرائتی نادرست از کلام ملاصدرا، تبدیل مواد ثلاث (وجوب وامکان ) به معقول ثانی منطقی و نادرستی تقسیمات وجود.
    کلیدواژگان: وجود خارجی، وجود رابط، وجود محمولی، مواد ثلاث، جوهر وعرض، معقول ثانی منطقی وفلسفی
  • روح الله سوری *، محمد مهدی گرجیان صفحات 43-62
    وجود رابطی، «فی نفسه لغیره» است. جهت «فی نفسه» آن حاکی از ذات ویژه اش، و جهت «لغیره» آن نمودار تعلق و ربط این ذات به شیئی دیگر است. بنابراین او هویتی جدا از طرف ربط خود دارد که ربط، عارض هویت (ذات) اوست. اما وجود رابط، تنها «فی غیره» و فاقد «فی نفسه»گی است؛ یعنی تمام هویت او همان ربط و تعلقش به دیگری است. درنتیجه وجودی جدا از طرف ربط خود ندارد.
    معلول از دیدگاه صدرالمتالهین دارای وجود رابط، و فاقد تحققی مستقل است. برهان او در سه گام خلاصه می شود: 1) نفی عروض خارجی: براساس اصالت وجود، وجود معلول، معلول (نیازمند) است؛ یعنی گونه ی وجودی و هویت او چنین است. و این تمام هویت اوست. 2) نفی عروض تحلیلی: تصور حقیقت معلول (که چیزی جز ربط نیست)، مانع از لحاظ ذات (حتی در ذهن) برای اوست. 3) بازگشت علیت به تشان: معلول فاقد حیث «فی نفسه» بوده، وجودی جدا از علت ندارد. بنابراین تمایز علت و معلول در امری غیر از وجود خارجی است. ملاصدرا این تمایز را «تشان» می نامد.
    برخی پژوهش گران شبهاتی به گام دوم ایراد می کنند، که درخور توجه است. پاسخ بدین شبهات به تقریری نوین از برهان صدرا می انجامد، که دقیق تر از تقریرهای کنونی است. البته مدعای صدرالمتالهین از راه تحلیل هستی بخشی نیز قابل اثبات می باشد، که کم تر مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: علیت، وجودرابط، وجودرابطی، تشان، صدرالمتالهین
  • سید احمدرضا شاهرخی* صفحات 63-78
    نفس ناطقه انسانی از اسرارآمیزترین موجودات جهان هستی است که کانون توجه بسیاری از دانشمندان و از جمله فیلسوفان اسلامی بوده است.
    فلاسفه اسلامی تلاش کرده اند پرده از معمای رازگونه هستی و چیستی آن بردارند. یکی از مباحث مهم که پژوهش حاضر کوشیده است با روش تحلیلی همراه با نقد و بررسی به آن بپردازد این مساله است که آیا نفوس ناطقه انسانی قبل از تعلق به بدن در عالم یا عوالمی موجود بوده اند؟ و چگونه به عالم طبیعت نازل شده اند؟
    افلاطون، ارسطو، ابن سینا و سهروردی پاسخ های متفاوتی به پرسش یاد شده داده اند اما صدرالمتالهین دارای نظر منحصر به فردی است.
    ایشان در سیر نزول هستی از واجب تعالی از عالم عقول، عالم مثال و عالم طبیعت نام می برد. در نظر این فیلسوف نفوس ناطقه انسانی دارای مراتب وجودی مختلفی است. این نفوس در عالم عقول به وجود واحد مجرد جمعی عقلی در مرتبه علتشان موجودند و کثرتی در آنها نیست. وقتی بدن مستعدی پیدا شد نفس در سیر نزولی که دارد از تجردش کاسته می شود و به عالم مثال که برخی از احکام ماده را دارد نزول می کند، این فرو کاستن از تجرد به حد و اندازه ای ادامه می یابد تا به عالم طبیعت می آید و این در حالی است که وجود عقلی نفس در عالم عقول و وجود مثالی نفس در عالم مثال همچنان باقی است. این دیدگاه صدرالمتالهین با اشکالاتی مواجه است. از جمله قول به واحد مجرد جمعی عقلی علاوه بر این که خارج از محل نزاع است به یک معنا پذیبرش قدم نفوس است که مورد انکار ایشان است.
    کلیدواژگان: عقول، مثال، عالم، نفوس، ملاصدرا
  • دلبر شجاع*، محمد ذبیحی صفحات 79-96
    استفاده از روش توصیفی درون دینی و برقراری رابطه تناظر بین مراتب عالم و مراتب نفس بر اساس نظام عقلانی حکمت متعالیه از ویژگی های رویکرد فلسفی ملاصدرا در حشر جسمانی انسان است و هم چنین با تکیه بر نحوه سلوک انسان در دنیا، چگونگی حشر در عالم برزخ و قیامت را هماهنگ با مضامین وحی به ثمر رسانده است. پژوهش پیش رو کوشیده است تا نگرش شناخت فلسفی ملاصدرا در مسئله حشر جسمانی انسان را با رویکرد کلامی وی بررسی نماید. هدف اساسی در این رهیافت عقلانی بیان انسجام دیدگاه دینی و رویکرد فلسفی ملاصدرا، ارتقا بخشی فهم مخاطب از مفاهیم دینی در کیفیت حشر انسان می-باشد؛ وی آموزه های دینی معاد جسمانی را بر خلاف سطحی نگری های متکلمان تبیین کرده و با استفاده از اصل اصالت وجود، حرکت جوهری و اشتدادی نفس، اتحاد عاقل و معقول و به دنبال آن با تشریح ویژگی قوه خیال، تجرد و عینیت بخشی به صور خیالی انسان، حقیقت اخروی را نتیجه گرفته است و هم چنین در اثبات حشر جسمانی با استفاده از اصول مذکور در تبیین محتوای آموزه های دینی نه تنها تعارضی با آموزه های دینی پیدا نکرد؛ بلکه مفاهیم شریعت را با توسعه بخشی در مفهوم«جسمانیت»در عالم برزخ و قیامت انسجام فلسفی بخشید. ملاصدرا آیات قرآن را با معیار دستاورد های فلسفی خویش نمی سنجد؛ بلکه به عکس، با دستیابی به حقایقی از طریق عقل متعالی، شهود عرفانی و بهره گیری از وحی و رسالت، دستاوردهای فلسفی خویش را با محک قرآنی می سنجد و بدین وسیله عقل فلسفی را مدافع و مایه بصیرت زایی در لایه های باطنی گزاره های وحیانی می شمارد.
    کلیدواژگان: معاد جسمانی، ملاصدرا، حرکت جوهری، اتحاد عاقل و معقول و اصالت وجود
  • افلاطون صادقی* صفحات 97-109
    برای اثبات وجود خداوند براهین مختلفی ارائه شده است. یکی از براهین مشهور در اثبات وجود خداوند، برهان وجوب و امکان است، که برای اولین بار توسط ابن سینا در آثارش تقریر شده است. بعد از او متفکران اسلامی و غربی تقریرهایی از این برهان را با تفاوت آورده اند. این برهان در جهان اسلام از سوی بعضی از متفکران از جمله غزالی، ابن رشد، ملاصدرا و... و در جهان غرب از سوی هیوم، راسل و...مورد نقدهایی قرار گرفته است.
    ملاصدرا بطور مستقیم و غیر مستقیم چندین نقد بر تقریر ابن سینا از برهان امکان و وجوب دارد. این نقدها که در آثار ملاصدرا آمده شامل نادرستی ویژگی این برهان، استفاده از دور و تسلسل در آن، استفاده از وجود اعتباری به جای وجود حقیقی، وجود مغالطه ترکیب و... می شود. بررسی این نقدها عدم کارایی آن ها را نشان می دهد. این نوشتار به شیوه تحلیلی- توصیفی، نقدی درصدد تبیین درستی یا نادرستی این نقدها است.
    کلیدواژگان: برهان امکان و وجوب، برهان، نقد، خدا، ملاصدرا، ابن سینا
  • سعدی صفاری *، رضا رسولی شربیانی، مرضیه اخلاقی صفحات 111-124
    مسئله رابطه و تاثیر مرگ و جاودانگی بر معنای زندگی در آثار متفکرانی چون تولستوی و ملاصدرا به عنوان یکی از مسائل بنیادی مورد توجه بوده است ،تولستوی که زمانی احساس پوچی می کرده تصمیم می گیرد راه حلی بیابد،پس از سفرهای متعدد و مطالعه علوم مختلف و بالاخص کنکاش در زندگی واحوالات گروه های مختلفی از مردم اعم از پوچ گرایان و کسانی که زندگی را معنادار می دانند به این نتیجه می رسد که لازمه معنادار بودن زندگی جاودانه بودن انسان است والا سعادت و بامعنا بودن زندگی توهم وخیالی بیش نیست واین نتیجه حاصل استقراء و مطالعه در زندگی مردم است نه حاصل یک نظام فلسفی نظاممند. اما ملاصدرا با توجه به نظام فلسفی خاص خود که بر اساس مبانی واصول نظاممندی طراحی شده،اثبات می کند که انسان جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء است و نفس و بدن رابطه اتحادی دارند ونفس انسان بواسطه اتحاد با ادراکات وتاثیر پذیری از فضایل اخلاقی وانجام دستورات شریعت ، سعه وجودی پیدا کرده و به تدریج به تجرد وروحانیت وجاودانگی می رسد و هدف نهایی وحقیقی از زندگی انسان رسیدن به مبداء هستی است وچون مبداء هستی نهایت ندارد پس انسان در صورتی می تواند در مسیر هدف ومعنای زندگی گام بردارد که جاودانه باشد لذا با اثبات عالم برزخ وقیامت سیر انسان را بی نهایت می داند واین تفسیر از زندگی ومرگ نه تنها ترسناک نیست وباعث پوچی نمی شود بلکه موجب پویایی ، امید ، آرامش و معناداری زندگی می شود .
    کلیدواژگان: معنای زندگی، جاودانگی، مرگ، تولستوی، ملاصدرا
  • امیدرضا طاهری* صفحات 125-137
    این پژوهش می کوشد تا نشان دهد اندیشه دکارت، لایب نیتس و ملاصدرا تا چه میزانی با رویکردها و نظریه های رایج و مسلط در علوم شناختی شباهت و قرابت دارد. نتایج این بررسی نشان داد که اگر چه فلسفه ذهن دکارت، ملاصدرا و لایب نیتس یک نگاه عمیق فلسفی و متافیزیکی است، اما همین نگاه عمیق، آغازی در جهت توسعه تبیین علمی از ذهن بوده که آثار و نشانه های آن را در جای جای نظریه های مطرح در علوم شناختی، به خصوص در قالب رویکرد پیوندگرایی مشاهده می-کنیم. تفاوتی که بین فیلسوفان و دانشمندان این علوم وجود دارد در روش رسیدن به ایده مدل سازی ذهنی می باشد که این مدلسازی ذهنی در فلاسفه فرایندی قیاسی – استدلالی را طی می کند، در حالی که در پژوهشهای علمی فرایند استقرایی – آزمایشی غلبه دارد. همچنین، تبیین مونادگرایانه لایب نیتس از عالم و نیز نظریه تشکیک وجود ملاصدرا، با ساختار هرمی معرفت در علوم شناختی مدرن یا پیوند گرایی شباهت انکارناپذیری دارد.
    کلیدواژگان: اندیشه، دکارت، ملاصدرا، لایبنیتس، علوم شناختی، ماهیت ذهن
  • اکرم عسگرزاده مزرعه* صفحات 139-152
    ملاصدرا فرایندهای حصول معرفت را با توجه به قوای ادراکی موثر بر حصول معرفت به سه فرایند حس و خیال و عقل تقسیم می کند و فرایندهای عقلی را مشتمل بر دو فرایند کشف و برهان و فرایند کشفی را مشتمل بر دو فرایند وحی و الهام می داند و از نظر او درجه اعتمادپذیری هر یک از این فرایندها متفاوت از دیگری است و درجه اعتمادپذیری فرایند بر حصول باور صادق موثر است. استفاده از فرایندهای برهان و کشف و وحی و الهام وابسته است به ویژگی های فاعل شناسا، بنابراین علاوه بر فرایند، بستر و زمینه شکل گیری باور بر حصول باور صادق موثر است. در نتیجه می توان ادعا کرد: ملاصدرا به فرایندهای حصول باور و ویژگی های فاعل شناسا در حصول معرفت به عنوان عوامل غیرمعرفتی و بیرونی توجه دارد. نظریه های معرفت شناسی ای که معتقدند؛ علل بیرون از باور در شکل گیری و ایجاد باور موثرند در زمره نظریه های معرفت شناسی برون گرایانه قرار می گیرند. یکی از مهمترین نظریه های معرفت شناسی برون گرایانه، اعتمادگرایی فرایندی و اعتمادگرایی مبتنی بر فضیلت است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، معرفت، اعتمادگرایی فرایندی، اعتمادگرایی فضیلت گرا، باورهای دینی
  • ناصر مومنی * صفحات 153-167
    انسان و شناخت ابعاد وجودی او از دیرباز مورد توجه اندیشمندان حوزه دین، اخلاق، فلسفه و عرفان بوده است، ولی در حکمت متعالی صدرایی با نگاه به رویکردهای دینی، اخلاقی، فلسفی و عرفانی و با هدف تفاهم این مشرب ها تبیین شده است، این مساله جایگاهی ویژه دارد. در رویکرد فلسفی ملاصدرا، که بیشتر ناظر به جنبه فراطبیعی انسان و شایستگی های اوست، اصل و حقیقت آدمی دارای وحدت و جامعیتی است که نه تنها جامع همه مراتب انسانی و حیوانی و نباتی است، بلکه باز نمود تمامی حقایق هستی است. در این انسان شناسی فراگیر، که تنها با مبانی فکری صدرایی موجه می گردد، انسان طیف گسترده ای از ضعیف ترین مراتب اشیا تا قوی ترین را در بر می گیرد و می تواند با دانش و بینش و اخلاق پسندیده، که در سیر طبیعی حرکت، هویت او را شکل می دهد، خود را به کمالات شایسته و مقام جانشینی خدا برساند و البته در صورت کوتاهی، خود را در سیر نزولی قرار داده، گرفتار خسرانی بزرگ خواهد کرد. از آنجا که نوع نگاه افراد به انسان و جایگاه او، در تمامی شئون زندگی آنها تاثیر گذار است و به آن جهت می دهد، به دلیل اهمیت مبانی فلسفی در علوم انسانی، در این مقاله کوشش می شود انسان شناسی صدرایی، به مثابه یکی از مهم ترین مبانی نظری «تربیت»، با روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گیرد و به پیامدهای احتمالی آن در این رابطه اشاره شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، جامعیت انسان، کرامت انسانی، مبانی تربیت، ملاصدرا
  • مهدی منزه*، سحر کاوندی صفحات 169-186
    نوشتار حاضر درصدد است تا به تبیین فرآیند سیر و تحول وجود از وحدت تشکیکی به وحدت شخصی بپردازد؛ در این راستا ابتدا به بررسی وحدت تشکیکی وجود و مبانی آن در حکمت متعالیه و نیز وحدت شخصی وجود و تقریرهای مختلف آن پرداخته شده و سپس در مقام تحقیق و بررسی بیان می گردد که اولا ملاصدرا به تفکیک آن دو قائل بوده و ثانیا در نظام حکمی خویش از وحدت تشکیکی (دیدگاه ابتدایی) به وحدت شخصی (دیدگاه نهایی) گذر کرده است. صدرا برای اثبات این فرآیند، ابتدا علیت و کثرت ماهوی را از ماهیت و سپس علیت و کثرت وجودی را از وجودهای محدود نفی می کند تا بتواند در گام بعدی، مکانیزم چنین فرآیندی را تبیین کند؛ وی در این راستا بنابر تحلیل خاصی که از علیت ارائه می دهد به دو برهان متوسل می شود: الف) برهان از راه ترقیق علیت ب) برهان از راه عدم تناهی واجب الوجود؛ به عبارت دیگر وی با ارجاع معلول ها به شئون و بر اساس برهان از طریق معلول، مطلوب خود را اثبات کرده و از این طریق با مبرهن ساختن ادعای عرفان - وحدت شخصی وجود – موفق به نزدیک نمودن فلسفه به عرفان و در نتیجه تعالی حکمت می گردد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، وجود، وحدت تشکیکی وجود، وحدت شخصی وجود، حکمت متعالیه
|
  • Mostafa Momeni, Mahdi Afchengi * Pages 11-23
    Tawhid raised in Mulla Sadra's philosophy was the prevailing opinion of the philosophers after him. It is the pantheism, which Mulla Sadra explainedon the basis of his philosophy and presentedas the purest doctrine of Tawhid to Islamic philosophy.His pantheism is so influenced on philosophers that it was called Tawhid for the most special people, while in the former philosophers, the pantheismis interpreted as vulgar Tawhid. But Syyed Sabzevari Based on the Quran and Sunnah and rejecting congruity between the necessary being and the possible, verbal sharing and originality of essence, presents a completely different version of Mulla Sadra's Tawhid. He observes the most complete and best expression of Tawhid in the Quran and Sunnah; whichnot only isn’tpantheism, but also is contrary to pantheism. In his view, the pantheism is not Tawhid, but not- Tawhid. This paper examines the Tawhid of Mulla Sadra and Sabzevari, in order to find which of themis correspond to God's disposition. 
    Keywords: Tawhid, Existence unity, Mulla Sadra, congruity, spiritual sharing, Sayyed Sabzevari
  • Mohammad Reza Khodaee * Pages 25-42
    The problem of the existence of relative goes as long as back to the time before the Christ down to the present. With reference to this, acknowledging the objective existence of relative of principles, due to a variety of philosophical consequences it might have entailed, would be of a critical significance. Those philosophical practitioners, who have assigned denial of the objective existence of relative of principles, must usher the consequent effects of their denial in other philosophical argumentations. In this study an attempt is made to give a comparative analysis of AllamehTabatabaei and AllamehMesbahYazdi’s philosophical attitudes centered on the Objective Existence of Relative Principle. This has been accomplished in light of the common philosophical assumptions both practitioners enjoy (believing in dichotomy between two areas: intellectual credibility and objective reality). In addition to analysis and interpretation, the principles of supreme wisdom, pertinent to substance and accident ,as well, the philosophical rationalities are reexamined carefully, and also an attempt has been made to discuss the unscrupulousnessof abstract relative principle with other philosophical principles, especially with secondary philosophical rationalities.Moreover, the method employed is to compare and contrast their viewpoints through three steps: description, specification and, analysis. After all, the study is devoted to reviewing the correspondingstandpoints. That is to say, the outcomes of denying this characteristic of the universe would be the results of the study, the datas for which may include: denial of spiritual sameness of existence with an incorrect version of Mollasadra’s standpoint, denial ofone area of theprimacy of existence, conversion of 3 principles (exist, possibility and denial) into secondary logical intelligible and inappropriateness of dividing existence.
    Keywords: objective existence, relative existence, 3 principles, substance, accident, primacy of existence, secondary logical, philosophical intelligible
  • Ruhullah Souri *, Muhammad Mahdi Gorjian Pages 43-62
    Copulative existence (Wujud-e Rābiti) is "in itself for other". To "in itself" tells of its special nature and to "for other" tells of the relevance of this nature to another object. So, it has the essence apart from the relevant side that the relevance is the qualification of its essence. But the relevant existence (Wujud-e Rābit) is just "for other" and not "in itself". It means that all its identity is the relevant and associated to otherness; therefore, there is no existence apart from the relevant side. In Mulla Sadra, the effect has the relevant existence and so, does not have an independent realization. His argument can be summarized in three steps: (1) rejection of external occurrence: on the basis of the principality of existence, the existence of the effect is just effect (in need); it is all its identity and the form of its existence; (2) rejection of analytic occurrence: the representation of the truth of effect (all is the relevant) means that there is no essence for the effect (even in mind); (3) Back causality to disposition (Tashaun): the effect is not "in itself" and there is no existence without cause; so, the distinction of cause and effect is in something non-external. Mulla Sadra calls it disposition (Tashaun). Some researchers raise some doubts in the second step, which is considerable. The answer to these doubts leads to the new version of Sadra's argument, which is more accurate than current versions. However, Mulla Sadra's claim in a way of the analysis of originator of the efficient cause is verifiable, which is less considered.
    Keywords: causality, copulative existence (Wujud-e R?biti), relevant existence (Wujud-e R?bit), disposition (Tashaun), Mulla Sadra
  • Seyed Ahmadreza Shahrokhi * Pages 63-78
    Reduction of Souls as Theorized by Mulla Sadra The human articulate soul is one of the most mysterious phenomena of the world of existence in that it has attracted the attention of several scholars and Muslim philosophers. Muslim philosophers have endeavored to unfold the secrets of its existence and nature. One of the main concerns of the present study is an analytical appraisal of the issue whether the articulate soul had belonged to the body prior to its creation, and in what manner(s) it got attached to the natural world state of the body. Plato, Aristotle, Avecinna (Ibn Sina), and Suhrawardi gave various answers to this query; however, Mulla Sadra’s answer proves remarkable in this context. In his scheme, it is expressed in the descending (reducing) chain of being that starts from the Transcendental Being from the world of the abstracts (intellects), to that of the ideas, down to that of the nature. According to him, the human articulate soul has several existential levels. In the world of the abstracts (intellects), they exist as abstract and collective phenomena, hence devoid of multiplicity. When an appropriate body is ready, the soul reduces I its level of abstractness and comes down to the level of ideas that has certain characteristics of the material world. This reduction and decrease in abstractness continues until it reaches the world of nature and gets incarnated in the body. In the meantime, the abstract (intellectual) existence of the soul in the world of the ideas continue. Despite the novelty of Mulla Sadra’s scheme and interpretation, it is not devoid of any problem, e.g., granted that accepting an abstract, communal phenomenon which lies outside the arena of conflict here, its acceptance might imply pre-existence of souls, a principle that he rejects.
    Keywords: Abstract phenomena, ideas, the world, souls, Mulla Sadra
  • Delbar Shoja Abajaloou*, Mohammad Zabihi Pages 79-96
    One of the key characteristics of Mulla Sadra's philosophical approach in the integration of human physical resurrection is describing religion from within and establishing a relationship between the levels of the world and those of the soul on the basis of rational system of transcendental wisdom. And also on the basis of human behavior in the world he has scored with his description of how resurrection in the world of grief/purgatory and that of the eternal world will happen according to themes of revelation. The present study aims to study Mulla Sadra's philosophical cognition on the issue of the integration of human physical and spiritual integration on the Resurrection Dayon the basis of his own discourse. The main objective of this rational approach to the expression of the integrity of the religious perspective and the philosophical approach of Mulla Sadra is to promote the audience’s understanding of religious concepts of how this will happen, that is the integration of human physical and spiritual integration on the Resurrection Day. He explained the religious teachings of physical resurrection contrary to the theologian's views. Using the principle of the originality of existence, the immortal movement of the soul, the wise and reasonable union, followed by the explanation of the character of the power of imagination, immateriality and objectification of man's imaginary ends, has led to Truth. Also, in proving physical exercise,
    Keywords: physical resurrection, Mula Sadra, philosophical foundations, human soul
  • Aflatun Sadeghi * Pages 97-109
    There are many arguments in order to prove of being of God. One of the well-known arguments for the existence of God is “proof from contingency and necessity”. It was Avicenna who first, in his works, formulated this argument. the Islamic and Western thinkers after Avicienna has presented accounts of this argument.This argument has been criticized by Gazzali, Averroes and Molla Sadra, in the world of Islam and by Hume, Kant, Russell and others in the west.
    Mulla Sadra has criticized Ibn Sinas’account of proof from contingency and necessity directly and indirectly. These critiques that has came into his works, are the incorrectness of quality of this argument, the use of vicious circle and infinite regress, the use of non-concrete being instead of real being, and the fallacy of composition. The study of these critiques shows validity or inefficiency of them.
    This article seeks to make clear the correctness or incorrectness of these critiques in a descriptive, analytic and critical way.
    Keywords: contingency, necessity, argument, critique, God, Mulla Sadra, Ibn Sina
  • Saadi Saffari *, Reza Rasouli Sharabyani, Marziye Akhlaghi Pages 111-124
    Issue of relationship and impact of death and immortality on the meaning of life in the authorities of thinkers such as Tolstoy and Mullasadra has been considered as one of the fundamental issues.Once Tolstoy felt absurdity,decided to find a solution.After various trips and study different Sciences,specially searching in lives of different groups of people both nihilists and those who consider life meaningfuly,came to a conclusion that immortality of human is essential to having meaningful life,otherwise happiness and meaningful of life would be hallucination,this conclusion is result of induction and study on people's lives not result of philosophical system. However,Mullasadra according to his particular philosophical system which planned based on regular participles proved that human being is physical created and spiritual survival,soul and body have union relation.Soul impressed with moral virtues and obey shariat's orders and achieve spirituality and immortality. Ultimate goal of human life is achieving the origin of existence.For instance,Kendy has considered separation of soul as a ultimate happiness,Farabi has announced major welfare as happiness,Ebne Sina has considered eternal life and nearness to God and Ghazali has considered knowledge and action as happiness.Although,by adventing modernisation and changing viewpoint of human towards universe has been converted not only a serious problem but also meaning crisis.Thoughts of nihilism beccame massive hit among modern and industrial communities,and modern citizen without cinsidering it's meaning got disappointed. Some activities are done to clarification solutions of modern human confusion which among western thinkers thought of Tolstoy and among Muslims thinkers are noticeable.Some investigations about their authorities are done,but not criticism investigations;athour in this essay brief revision in their thoughts and reveal similarities with differences about immortality and meaning of life as well as evaluation Tolstoy's theory with camparison Sadra.At first, brief vision is required to drop a hint to theories of meanigf of life.
    Keywords: meaning of life, eternity, death, Tolstoy, mollasadra
  • Omid Reza Taheri * Pages 125-137
    In this paper we focus on the similarities between philosophical views of Descartes, Leibnitz, Mulla Sadra, on the one hand, and some current approaches in cognitive sciences, on the other hand, concerning the problem of mind. Although the results of this study indicates that these three philosophers have a depth philosophic and metaphysical vision, the very depth vision has been a starting point for the development of scientific explanation of mind. The differences between philosophers and scientists are their methods of study which in cognitive science we are concern with mental and cognitive modeling. For the philosophers such kind of modeling is based on deductive approaches, whereas for the scientists such modeling is based upon inductive or scientific method. The Leibnizian monadic models and the structural model of Mulla Sadra of nature of Being would be taken into consideration, then we can conclude that it has a close and similar to that of hierarchical structure of knowledge in connectionism.
    Keywords: Descartes, Mulla Sadra, Leibnize, Philosophy of Mind, Cognitive Science, Connectionism
  • Akram Askarzadeh Mazraeh* Pages 139-152
    According to Mulla Sadra, episteme acquisition processes, based on the effective perceptional faculties effective on acquisition of episteme, rely on three processes of sense, imagination, and reason. The reasoning processes is comprised of argument and exploration and the latter in turn is comprised from revelation and inspiration processes. He believed each one of these processes has different levels of validity and level of validity of a process is effective on acquisition of the true belief. Using reasoning, discovery, inspiration, and revelation processes depends on characteristics of the knower; this means that the ground in which the belief is formed influences acquisition of the true belief. . Consequently, one may argue that in addition to the nature of belief, Mulla Sadra is concerned with characteristics of the knower, the processes of acquiring belief, and the function of perception faculties – as non-episteme and external factors- in acquisition of episteme. Epistemological theories that respect the effects of external factors in formation of episteme are classified as extrovert epistemological theories. One of the most important of them is procedural reliabilism and faculty theory and virtue reliabilism theory.
    Keywords: Mulla Sadra, episteme, religious beliefs, reliabilism process, reliabilism virtue
  • Naser Momeni * Pages 153-167
    From the distant past, Human and Recognition of his aspects has been considered by Thinkers in the field of religion, ethics, philosophy and mysticism, but this issue has a special place, from the perspective of Mulla Sadra, who has explained this doctrine with regard to religious, moral, philosophical and mystical approaches. In his philosophical approach, which is more related to the supernatural aspect of Human and his competences, the principle and truth of Human has an integrity and unity that includes, not only all the anthropological, the animal and vegetable levels, but it shows all the facts. In this comprehensive anthropology, which is justified only by the intellectual Foundations of Sadra, Human embraces a wide range of existents, from the weakest to the strongest and he can lead to his own competencies worthy and the succession of God, with Knowledge, the insight and the good ethics, which in the natural course of movement, shapes his identity and of course, Put yourself on a decreasing trend and will suffer great loss. Since the view of Human and his place affects in all aspects of their lives and to influence the direction, Because of the importance of philosophical foundations in the humanities, this paper attempts to research Sadraee anthropology, as one of the most important theoretical Foundations of "education", with descriptive- Analytical method, and to point the possible consequences in this connection.
    Keywords: Anthropology, Human integrity, Human dignity, Educational foundations, Mulla Sadra
  • Mahdi Monazah*, Sahar Kavandi Pages 169-186
    The point of this article is to explain the process of existence evolution from “graded unity of being” to “individual unity of being“; In this regard, the “graded unity of being” and its fundamentals in “Transcendent Theosophy” as well as “individual unity of being” and its different statements have been primarily investigated, then it would be explained in the position of research and investigation; so that firstly Mulla Sadra presumed the detachment of these two kinds and secondly he represented departure from graded unity (the primary viewpoint) to individual unity (the final viewpoint) in his theosophy. Mulla Sadra initially denied the causality and multiplicity of the “quiddity” and “limited possible beings” in order to be able to explain the mechanism of such process; To prove such explanation he appeals to two kinds of argumentations upon representing a specific analysis of causality: a)Argumentation through cause b)Argumentation through effect. In another word, assigning the effects to the affairs and based on the infiniteness of the necessary being as well as being originating, he proofed his desired idea; thus clarifying the mystical claim- individual unity of being- he became successful in approximating philosophy to mysticism and subsequently the transcendence of theosophy.
    Keywords: Mulla Sadra, existence, graded unity of being, individual unity of being, Transcendent Theosophy