فهرست مطالب

مطالعات قرآن و حدیث - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات قرآن و حدیث
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حامد شریفی نسب*، سید محمد باقر حجتی، امید قربانخانی صفحات 5-37
    شناخت قرائت صحیح قرآن کریم از میان قرائت های مختلف نه تنها به عنوان یک بحث نظری در علوم قرآنی٬ بلکه به عنوان یکی از مبانی تفسیر قرآن کریم دارای اهمیت است. در میان رویکردهای متفاوتی که نسبت به قرائت های مختلف مطرح است امروزه دیدگاه رواج تاریخی روایت حفص از قرائت عاصم از شهرت بیشتری در میان امامیه برخوردار شده و این درحالی است که پیشینه این دیدگاه از صد سال فراتر نمی رود. بر اساس این باور٬ قرائت حفص یگانه قرائت صحیح از قرآن است که به صورت متواتر از پیامبر اکرم (ص) روایت شده و همواره در طول تاریخ بین مسلمانان در سراسر بلاد اسلامی رواج داشته است. این پژوهش با تبیین ادله باورمندان این نظریه٬ به نقد و ارزیابی این ادله پرداخته و به این نتیجه می رسد که ادله ارائه شده٬ ناتمام بوده و نه تنها هیچ گونه شاهد تاریخی برای اثبات این دیدگاه یافت نمی شود بلکه شواهد متعدد تاریخی آن را ابطال می کند.
    کلیدواژگان: علم القرائه٬ قراء سبعه٬ عاصم٬ حفص٬ تواتر قرائات
  • رضا شکرانی*، طاهره سادات سیدناری صفحات 39-67
    از شایسته ترین کارها، برآوردن نیازهای نیازمندان است. اما یکی از بایسته های پژوهشی، بررسی اولویت ها در انفاق است. برای مثال بین افراد فقیر خویشاوند و افراد فقیرتر غیر خویشاوند اولویت با کدام است؟ آیا ملاک در اولویت انفاق، شدت نیاز است یا قرابت و هم چنین در میان نیازمندان جامعه چگونه باید اولویت بندی نمود؟ در این نوشتار براساس آیات انفاق تبیین می گردد ملاک در اولویت برای انفاق نخست قرابت است و سپس نیاز، مگرآنگاه که حیات فرد غیرخویشاوند، به انفاق وابسته باشد و چنین ضرورتی برای خویشاوند وجود نداشته باشد. اولویت ها در انفاق بر پایه کلیه آیات انفاق به ترتیب عبارتند: از والدین، خویشاوندان، یتیمان، مسکینان، همسایه نزدیک، همسایه دور، همراه و هم نشین، درراه مانده، سائلان، بردگان. فقهاء در صورت تعارض بین انفاق به والدین و فرزندان در مواردی که چیزی که انفاق می شود فقط برای یک نفر کافی باشد هر دو را دریک درجه قرار داده اند و حکم به تخییر و یا قرعه نموده اند. درحالی که اولویت بر پایه آیات با والدین است. ازجمله آیات بیانگر وجوب انفاق به والدین و رعایت اولویت ها در انفاق آیه 215 بقره است که در فقهی مهم شیعه بدان پرداخته نشده است. روایات نیز موید فهم مذکور از آیات قرآن کریم است و اولویت در انفاق را والدین و خویشاوندان بیان نموده است. در روایات رعایت اولویت های انفاق در خویشاوندان، موجب اجر بسیار برای انفاق کننده و انفاق درراه خدا با عنوان اجر کمتربیان شده است.
    کلیدواژگان: آیات الاحکام، انفاق، صدقه، والدین، خویشاوندان
  • عبد الهادی فقهی زاده، مجید بشیری* صفحات 69-90
    یکی از مهمترین جوامع رجالی معاصر، قاموس الرجال تالیف محمد تقی شوشتری است. این کتاب رجالی، در واقع نقدی بر کتاب رجالی تنقیح المقال تالیف مامقانی است. اگرچه قاموس الرجال با نگاه به کتاب مذکور و در نقد آن تدوین گردیده، اما مولف آن، دارای مبانی و آرای مستقلی است که بر اساس آن، مبانی و آرای رجالی خود را مطرح کرده است. حال مساله ای که مطرح می گردد آن است که به طور کلی مبانی رجالی اختصاصی شوشتری چیست؟ پاره ای از مبانی او را می توان از مقدمه قاموس الرجال شناسایی کرد؛ چنان که دیگر مبانی وی از طریق تتبع در سایر آثار و دیدگاه های وی قابل شناسایی است. براین اساس مهمترین مبانی رجالی اختصاصی علامه شوشتری عبارتند از: حجیت منقولات ابن داود و علامه حلی از اصول رجالی متقدم، رجحان نقل ابن داود از کتب رجالی شیخ طوسی، رجحان نقل علامه حلی از رجال نجاشی، عدم اعتماد کامل به رجال کشی و لزوم نگرش انتقادی به آن، حجیت توثیق غیر امامی و برتری آن نسبت به توثیق امامی، ممدوح بودن راویان مهمل و اعتبار روایات آنان است.
    کلیدواژگان: علامه شوشتری، قاموس الرجال، علم رجال، الفاظ توثیق، الفاظ مدح
  • محمد جانی پور* صفحات 91-114
    بررسی تحولات صورت گرفته در خصوص گسترش قرائات در بوم های مختلف و شیوع اختلافات و کثرت قراء مشهوری که قرائتی خاص بدان ها منتسب است، نشان می دهد که جریان های تاریخی فرهنگی مهمی زمینه ساز این اختلافات بوده و در پژوهش های قرآنی می بایست به این گونه عوامل تاریخی و فرهنگی نیز توجه نمود. از جمله این جریان های تاریخی فرهنگی مهم و اثرگذار در بسیاری از تحولات علوم قرآنی، جریان «مدینه محوری» بوده است که در این مقاله تلاش شده تا تاثیرات این جریان در گسترش و ترویج برخی قرائات قرآنی در طول تاریخ جهان اسلام بررسی شود. آنچه اهمیت پرداختن به این موضوع را ترسیم می کند؛ ابهام در برخی گزارش های تاریخی مربوط به علل گسترش و ترویج برخی قرائت های خاص در بوم های خاص جهان اسلام است که به علت تحول فهم های مختلف صورت گرفته از این گزارش های تاریخی درگذر زمان، و عدم تبیین دقیق جریان های تاریخی فرهنگی، امروزه نتوانسته ایم نگاه واقع بینانه ای به مسئله اختلاف قرائات قرآنی داشته باشیم.
    کلیدواژگان: تاریخ اسلام، اختلاف قرائات، قراء سبعه، مدینه، بصره
  • حمزه علی بهرامی* صفحات 115-145
    جریان سلفی- تکفیری وهابیت فرقه ای از فرق اهل سنت است. شکل گیری این فرقه با اندیشه های احمد بن حنبل نظام مند و با ابن تیمیه و محمدبن عبدالوهاب به تکامل رسید. این فرقه با برداشتی سطحی از قرآن موجب فتنه های فراوانی در جهان اسلام شده است. یکی از اسبابی که موجب شکل گیری این کج فهمی و برداشت های غلط از قرآن شده است؛ منابع و مراجع تفسیری سلفیان است. این مقاله با روشی اسنادی- تحلیلی ابتدا به توصیف و تحلیل مراجع تفسیری سلفیان و در ادامه به تحلیل و ارزیابی منابع آنان می پردازد. مقاله در پایان به این نتیجه می رسد که تکیه و اعتماد به برخی از منابع تفسیری نظیر اسرائیلیات، سخنان صحابه و تابعین، اجتهادهای شخصی... و نیز نوع مواجهه سلفیان با منابع تفسیری یکی از اسباب و علل شکل گیری اختلاف هست.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، اهل سنت، سلفیان، منابع تفسیری، ابن تیمیه
  • احمد پاکتچی * صفحات 147-175
    ماده عزم حامل مفهومی کلیدی در تاریخ فرهنگ اسلامی است که کاربردهای آن در 9 آیه از قرآن کریم، در حیطه های مختلف عقاید، اخلاق، احکام و اندیشه سیاسی اثر گذارده است؛ این در حالی است که در تفاسیر و ترجمه های قرآن، تشتت محسوسی در توضیح این ماده دیده می شود که تا حدی برخاسته از دور شدن از زبان عصر نزول و اختلاط میان زبان ها و گویش ها، و تا حدی مربوط به خلاقیت های مفسران و مترجمان در ارائه برداشتی رها از واژه شناسی است.
    پرسش اصلی در پژوهش حاضر این است که ماده عزم در تفاسیر و ترجمه های کهن فارسی، در کاربردهای 9 گانه در قرآن کریم چگونه فهم شده است؟ این فهم ها چه همگرایی و واگرایی دارند و چه گونه شناسی از آنها می توان ارائه داد؟ روش به کار گرفته شده در مقاله، مطالعه تطبیقی متون و تحلیل محتوای آنها با الگوی داده بنیاد است؛ به طوری که اطلاعات به دست آمده از مقایسه و تحلیل، پس از به دست آمدن همگرایی ها و واگرایی ها، مقدمه دست یابی به یک گونه شناسی انتقادی گردد. برای پیشبرد بحث، مولف به طور غیر مستقیم از روش گونه شناسی ساخت معنا در حوزه زبان شناسی تاریخی نیز بهره گرفته است
    کلیدواژگان: معناشناسی تاریخی، متن پژوهی تطبیقی، تاریخ زبان عربی، ترجمه های قرآن کریم
  • سید مجتبی حسین نژاد* صفحات 177-204
    دعائم الاسلام نام مجموعه ای است حدیثی که مولف آن ابوحنیفه نعمان بن محمد از دانشمندان قرن چهارم است. از ویژگی های کتاب دعائم الاسلام اشتمال آن بر نقل بعضی منفردات خصوصا در حوزه فقه است که در سایر مجامع حدیثی مانند آن یافت نمی شود، لذا پذیرش و یا طرد روایات دعائم الاسلام اثر غیرقابل انکاری در فرایند استنباط احکام شرعی خواهد داشت. در اعتبار احادیث این کتاب و وثاقت مولف آن اختلاف نظر وجود دارد. این کتاب در نزد اکثریت صاحب نظران نمی تواند در شمار دلیل و حجت قرار گیرد، بلکه حداکثر اینکه در نزد تعدادی از آنها به عنوان موید شمرده می شود. مختار نگارنده با گامی نو، امامی و ثقه بودن مولف و اعتبار کتاب بر پایه وثوق به صدور احادیث آن البته با در نظر گرفتن صحت و حجیت ذاتی آن احادیث است. این مقاله بر مبنای یافته فوق به صورت مستدل و نقد و بررسی اقوال و مستندات رقیب به همراه پاسخ به اشکالات مقدر سامان یافته است.
    کلیدواژگان: قاضی نعمان، دعائم الاسلام، وثوق صدوری، حجیت ذاتی
  • صحت احادیث «الکافی»؛ مقایسه و نقد دیدگاه سه حدیث پژوه معاصر
    مهدی ایزدی*، مهدی هادیان صفحات 205-230
    کتاب «الکافی» کهن ترین جامع حدیثی در میان کتب اربعه است. تالیف این کتاب در ایام غیبت صغری بوده و محدث عالیقدری چون کلینی، بیش از بیست سال برای تالیف آن زمان صرف کرده است. از این رو، از آغاز تالیف، تا کنون چگونگی روایات آن از حیث صحت، مورد کاوش حدیث پژوهان امامیه قرار گرفته است. برخی با توجه به مقدمه ی کلینی بر کتاب، حکم به صحت تمامی روایات آن داده اند. برخی دیگر با عنایت به تعریف متاخران از حدیث صحیح، این نسبت را نپذیرفته اند و در صحت احادیث آن مناقشه کرده اند. در میان حدیث پژوهان معاصر، محمد باقر بهبودی ضمن رد صحت تمامی احادیث کافی، تنها کمی بیش از ربع احادیث آن را صحیح دانسته و کتابی از مجموعه ی این احادیث با نام «صحیح الکافی» تالیف کرده است. هر چند در روش شناسایی احادیث صحیح و شناخت روایات معاریض، علیل و ضعیف، روش های بدیعی از سوی وی ارائه شده است، لیکن روش ها و معیارهای او از سوی حدیث پژوهان دیگر مورد نقد قرار گرفته است. افزون بر این، اصل تالیف چنین کتابی نیز مورد انتقاد برخی از پژوهشگران معاصر واقع شده است. در میان معاصران آیت الله سید ابوالقاسم خویی و شاگرد وی مسلم داوری معیارهایی در جهت صحیح دانستن روایات بیشتری از الکافی مطرح کرده اند. این مقاله سعی دارد ضمن بررسی مهمترین دیدگاه های این سه حدیث پژوه معاصر در خصوص صحت احادیث کافی، به مقایسه و نقد آنها بپردازد.
    کلیدواژگان: الکافی، کلینی، حدیث صحیح، بهبودی، سید ابوالقاسم خویی، مسلم داوری، مبانی رجالی
  • محمود کریمی* صفحات 231-262
    برای تولید علم در هر یک از رشته های علوم انسانی ویژگی های انسان، ظرفیت های خاص او و عوامل تکامل و انحطاطش باید روشن شود. این ها همه می تواند در نوع ، کیفیت و نتایج علوم انسانی اثرگذار باشد. به همین دلیل مبانی انسان شناختی علوم انسانی غربی با مبانی انسان شناسی علوم انسانی اسلامی متفاوت است. علوم انسانی نشات گرفته از غرب، نتایج و عواقبی را برای فراگیران و دانشمندان این کشورها خواهد داشت که در موارد زیادی با فرهنگ، دین ، ارزش ها و هنجارهای جامعه اسلامی در تعارض است. برای حل این مساله، پژوهش حاضر بخشی از مبانی علوم انسانی را که به شناخت انسان و ویژگی های او مربوط می شود و می تواند دستاوردهای علوم انسانی را تغییر دهد و درعین حال در آثار موجود به طور نظام مند به آنها پرداخته نشده، با استناد به قرآن کریم مورد بررسی قرار داده است. نوشتار پیش رو، با روش توصیفی تحلیلی و با بررسی دیدگاه چندین دانشمند معاصر ازجمله امام خمینی و پیروان مکتب فکری علامه طباطبایی، شش مبنا را که از مهم ترین مبانی انسان شناختی در علوم انسانی اسلامی هستند و می توانند سرنوشت علوم انسانی موجود را تغییر دهند مورد بحث قرار می دهد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی اسلامی، علم دینی، نهضت نرم افزاری، تحول علوم انسانی، مبانی انسان شناسی
  • محسن قاسم پور، مریم نظربیگی* صفحات 263-288
    بررسی روش شناسی تفسیر موضوعی، نقش بسزایی در تعیین اقسام آن دارد. این پرسش که تفسیر موضوعی در بررسی تطبیقی با چه روش شناسی هایی قرار می گیرد و بر مبنای آن دارای چه ویژگی هایی است، محور این پژوهش قرارگرفته است.بر این اساس، نوعی از تفسیر موضوعی قرآن که در آن مفسران، آیات مربوط به یک موضوع را گردآوری و دیدگاه قرآن درباره آن را ارائه می نمایند، تفسیر «موضوع محور» نامیده شده و به لحاظ روش شناختی با یکی از مکاتب علوم انسانی به نام مکتب اثبات گرایی، مورد بررسی تطبیقی قرارگرفته و وجوه اختلاف و اشتراک آن ها آشکارشده است.این پژوهش به شیوه توصیفی -تحلیلی می کوشد تا ویژگی های «دیدگاه قرآنی» در تفاسیر موضوع محور را در تطبیق با مکتب اثبات گرایی معرفی نماید. اثبات گرایان و مفسران «موضوع محور» قرآن کریم، از جهت مبانی مهمی مانند معناداری گزاره های دینی، واقع نمایی زبان قرآن و قلمرو واقع با یکدیگر اختلاف دارند. از سوی دیگر بر اساس ظرفیت های روش شناختی مکتب اثبات گرایی و جایگاه «نظریه» در آن، دیدگاه قرآنی مبتنی بر تفاسیر موضوع محور،«نظریه قرآنی»، می باید دارای ویژگی های مهمی مانند: ابتناء بر آیات محکم، تبیین روابط علی و معلولی مبتنی بر اصول عقلی، جهان شمولی و قابلیت انتقال بین الاذهانی باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تفسیر موضوعی، روش شناسی، پژوهش تطبیقی، مکتب اثبات گرایی، علوم انسانی
|
  • Hamed Sharifinasab*, Mohammad Bagher Hojati, Omid Ghorbankhani Pages 5-37
    Recognition of real recitation of Quran among distinct recitations is not only a theoretical issue in Quranic sciences but also it is considered as one of the foundations in the interpretation of the Quran and is influential in other fields of study for examples jurisprudence, theology and the sciences affected from the Quran. In spite of different approaches to various recitations including the seven recitations, today the viewpoint of historical prevalence of Haf's narration from Asim is more popular in Twelver Shiism, though its history does not extent more than one century. According to this opinion, Haf's narration is the sole correct recitation of the Quran which is narrated from The Prophet numerously and has been prevalent among Muslims throughout history. In this article through explaining the reasons of the famous viewpoint and evaluating it, the author concludes that not only the reasons are not sufficient and there is no historical proof to corroborate it but there are a large number of them invalidate it.
    Keywords: Recitation Science, Narration, Asim, Hafs, Tavator of Recitations
  • Reza Shokrani *, Taherehsadat Sayednari Pages 39-67
    One of the most honorable affairs is charity (Infaq). However, one of the research needs is to investigate the prioritization in charity. For example, which groups, namely the poor relatives or non-kin poorer individuals, are more prioritized in terms of charity? Is severity of needs or kinship considered as the criterion for charity prioritization? How should charity prioritization be conducted among the poor of the society? In the present study, the answers can be explained according to the Holy Quran that the first criterion for charity is kinship and then needs, unless the life of non-kin individuals is dependent on charity and there is no such an emergency for the relatives. Accordingly, prioritization of charity is as follows: parents, relatives, orphans, returnees, close neighbors, distant neighbors, companions, wayfarers, servants, and slaves.
    In case of contradictions between charity to parents and children in cases of what is donated is enough only for one person, Jurisprudents believe that both groups are at the same priority; thus they fatwa on alteration or lottery, while according to verse 215 of Surtat al-Baqara, parents are prioritized. This verse shows the necessity of charity to parents, but it is not considered or investigated in significant Shiite jurisprudence books. Hadiths and narrations also confirm the interpretation of the mentioned quranic verse and consider charity priority to parents and relatives. According to hadiths, observance of charity prioritization for relatives will result in immense rewards and charity in the way of God is lower in terms of rewards.
    Keywords: Jurisprudence Verses, charity, alms, parents, relatives
  • Abdolhadi Feghhizadeh_Majid Bashiri * Pages 69-90
    Qamoos Alredjal is one of the most important of ridjal contemporary books. This book written in twelve volumes is a critical work to Mamaqani's Tanqih almaqal. Although it was written to criticize Mamaqani's book, but Shooshtari has his own independent ridjal principals and views which on them his principals and views were based. The problem is that what are his special ridjal principals? Some of his special ridjal principals could be obtained through introduction of the book. As his other foundations are recognizable by other sources in his works and views. Based on this, the most important bases of Shushtari's special ridjal are: the authenticity of the narrations of Ibn Dawood and Allameh Helli from the early principles of Ridjal books, the preference of Ibn Davood' narrations from the books of Sheikh Toosi, the preference of the Allameh Helli narrations from Ridjal Najashi, the complete lack of confidence in the discipline and the need for a critical attitude To this book, the authority of the non-Imami's declaring trustworthy and its superiority to the Imams, being admired non-mentioned transmitters and authenticity of their hadiths.
    Keywords: shooshtari, Qamoos Alredjal, ridjal science, words of declaring ?trustworthy, words of praising
  • Mohammad Janipoor * Pages 91-114
    Study of developments in regard to prevalence of various Quranic readings in different regions, spread of variants in this respect, and the large number of popular readers to whom special readings are attributed, indicate that some important politico- cultural circles have paved the way for these various readings. Thus these politico cultural factors should be taken into account while making Quranic researches. The Medinan –oriented circle is among these politico-cultural circles proved to be significant and influential in many developments of Quranic sciences.
    The present article is an attempt to study the influence of this circle in development and prevalence of certain Quranic readings in the history of Muslim world. What points to the significance of dealing with this subject is the ambiguity in some historical reports relevant to the causes of development and prevalence of some special readings in certain regions of the Muslim world. These reports have been subject to different interpretations in different times. These differences and the lack of precise explanation of politico- cultural circles have hindered us from a realistic look to the issue of variants in Quranic readings.
    Keywords: history of Islam, variety in Quranic readings, the Seven Readers, ?Medina, Basra
  • Hamzehali Bahrami * Pages 115-145
    Salafi and excommunicative movement of Wahhabism, is a Sunni sect. This sect was systematized by the ideas of Ahmad Ibn Hanbal and evolved by Ibn Taymiyyah and Muhammad Ibn Abd al-Wahhab. This sect caused a lot of sedition in the Islamic World, because of exoteric commentary of Quran. One of the causes that led to misunderstanding and misinterpretations of the Quran is their commentary sources and references. This article, using documentary-analytical method, describes analyses and evaluates Salafis’ commentary references. The article concludes that some of the causes of differences are relying on some commentary sources such as Isra’iliyyat, the words of the Companions and Successors, personal Ijtihad and the type of Salafis’ exposure to the commentary sources.
    Keywords: Salafis, Sunnis, Commentary Sources, Quran, Ibn Taymiyyah
  • Ahmad Pakatchi * Pages 147-175
    The root” Azm” bears a key concept in the history of Islamic culture the usages of which in nine verses of the holy Quran have influenced different fields including doctrines, ethics, practical regulations and political thought. It is worth noting that a clear discrepancy is seen in explanation of this root in the translations and commentaries of the holy Quran. This discrepancy originates to some extent from being far from the language of the age of revelation, and the mixture of languages and dialects, and to some extent also from the creativity of translators and commentators in terms of their conceptions free from lexicological standards.
    The main question in the present article is: How has the root “Azm” been conceived in the old Persian translations and commentaries of the holy Quran in its nine different usages? What kinds of convergence and divergence are found in these conceptions, and what typology can be derived of them? The methodology of the article is the comparative study of the texts and their content analysis based on the grounded theory. Thus the data acquired after comparison and analysis, following acquisition of convergences and divergences, would pave the way for a critical typology. To proceed with the issue, the author has also used indirectly the method of typology of construction of meaning in the field of historical linguistics.
    Keywords: historical linguistics, comparative text study, history of Arabic language, ?translations of the holy Quran
  • Seyyed Mojtaba Hosein Nejad * Pages 177-204
    The pillars of Islam are a collection of hadiths on some divisions, especially in the field of Islamic jurisprudence written by Abū Ḥanīfa al-Nuʿmān ibn Muhammad scientist of the fourth century. As it cannot be found in other Hadiths, the acceptance or rejection of the traditions of the pillars of Islam will be irrefutable when there is a need to infer or derive a judgment. There is a controversy on whether these Hadidths are valid or not. Hence, this book was not considered by the majority of Fiqhi scientists as a valid one, just a few of them. The validity of the book is based on the content integrity, trustworthiness and reliability of the writer as well as the authenticity of hadiths which help to produce an innate reliable capacity. The purpose of this study was to investigate the competitor documentations and find answer to the possible problems.
    Keywords: Judge Numan, pillars of Islam, Trust in the issuance, innate reliable?
  • The Authenticity of the Hadiths of alKafi; ‎Comparison and Critique of the Ciews of Three ‎Hadiths of Contemporary Scholars
    Mahdi Izadi *, Mahdi Hadian Pages 205-230
    The book "Al-Kafi" is the oldest comprehensive narrative in the "Arbaa books". The book was written in a «short Absenteeism», and the great writer such as Koleini have spent more than twenty years writing that time. Hence, from the beginning of the book, so far, its narrations have been investigated by Imamie schoolar. Some, according to the preamble to the book, have given the veracity of all the narratives. Others, according to the late definition of the "sahih" hadith, have not accepted this ratio and have contradicted the validity of their hadiths. Among the hadiths of contemporary scholars, Muhammad Baqir Behboodi, while denying the authenticity of all the sufficient hadiths, only slightly more than a quarter of the hadiths correctly believed it and compiled a collection of these traditions entitled Sahih al-Kafi. Although in the method of identifying the correct hadiths and recognizing the tragic, weak and weak narratives, some innovative methods have been presented from him, but his methods and criteria have been criticized by other scholars of theosophy. In addition, the origin of such a book has been criticized by some contemporary scholars. Among the contemporaries of Ayatollah Seyyed Abolqasem Khoyi and his apprentice Moslem Davari, they have determined standards for the proper understanding of more narratives of al-kiafi. This article tries to compare and criticize the main views of these three hadiths of contemporary scholars on the authenticity of sufficient hadiths.
    Keywords: alkafi, Koleini, Sahih hadith, Behboodi, Sayyed Abolghasem khoei, Moslem davari, rejal basics
  • Mahmoud Karimi * Pages 231-262
    In order to produce knowledge in any discipline of human sciences, human features, his especial capacities, and the factors of his perfection and decadence should be clarified. All these can influence the type, quality, and achievements of human sciences. That is why the anthropological foundations of western humanities are different from those of Islamic human sciences. Human sciences originated in the west would follow lead to certain consequences for the students and scholars in Muslim countries. Consequences which prove to be in conflict with the culture, religion, values and norms of the Muslim society. Endeavoring to solve this problem, the present article, relying on the Quran, studies a part of the foundations of human sciences dealing with knowing human being and his features. These foundations are likely to change the achievements of human sciences while not dealt with in the works available in a systematic way. Taking a descriptive analytical method and studying the viewpoints of some contemporary scholars including Imam Khomeini, and the disciples of the intellectual school of Allama Tabatabai, this article would discuss six foundations which are the most significant anthropological ones in human sciences and are capable of changing the fate and nature of the present human sciences.
    Keywords: Islamic human sciences, religious knowledge, software movement, ?transformation of Islamic sciences, anthropological foundations
  • Mohsen Ghasempour, Maryam Nazarbeigi * Pages 263-288
    The study of methodology of content interpretation has a significant role in determining its kinds. This is the main question of this article: Content interpretation in contrastive analysis based on which methods is important in determining its kinds? And what are the characteristics of its basis?
    A kind of content interpretation of Qur’ans in which interpreters gather verses related to a special subject and reveal Qur’an`s viewpoint, is called content base interpretation. Considering methodology, this kind of interpretation is compared to a special school in humanities known as school of positivism. This research uses a descriptive-analytical approach to mention the characteristics of “Quranic view” in content interpretation in comparison to positivist approach. In this article we use content oriented interpretation in contrast with problem oriented interpretations and critical content interpretation
    Positivism and commentators "issue-oriented" Holy Quran, containing important principles such significant religious statements, verisimilitude language of the Quran and the Kingdom located disagrees. On the other hand, according to the capacities of methodological school of positivism and the status of "theory" in the Quran based on subjective interpretations centered "theory of Quran", you must have important features like: Dependence on the verses, explaining the causal relations based the rational principles of universality and portability between is subjective
    Keywords: Holly Quran, content interpretation, methodology, contrastive ?analysis, ?positivist School, humanities?