فهرست مطالب

مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1396)

نشریه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه چمنی محصص، محمود سلوکی، بهزاد قره یاضی، فاطمه فرشاد، لیلا فهمیده، اکرم غفاری، مطهره محسن پور صفحات 1-10
    فسفر پس از نیتروژن مهمترین عنصر ضروری در گیاهان است. پیشرفت های گذشته در زیست شناسی مولکولی، فرصتی را برای مهندسی گیاهان به منظور به حداکثر رساندن مکانیسم جذب فسفر فراهم آورده است. ساخت سازه های ژنی چند منظوره که بتوانند علاوه بر افزایش کارایی جذب فسفر که بهبود عملکرد گیاه را در پی خواهد داشت، دارای ژن های اقتصادی رایج در گیاهان تراریخته دنیا مانند تحمل به علفکش باشند، در مهندسی ژنتیک گیاهی با ارزش خواهند بود. در این پژوهش با جداسازی ژن PSTOL1از برنج وحشی رقم کاسالاس و همسانه سازی آن در کنار ژن ایجاد کننده تحمل به علفکش گلایفوسیت تحت پیشبر و پایانبر مستقل، کارایی جذب فسفر و عملگرا بودن ژن توسط آزمایش اندازه گیری عنصر فسفر در محیط کشت باکتری نشان داده شد. علاوه بر آن انتظار می رود ژن PSTOL1 ساختار ریشه گیاهی را نیز بهبود بخشد و در ایجاد تحمل گیاه به خشکی نیز موثر باشد. به منظور بررسی عملکرد ژن PSTOL1 و به دلیل اینکه ژن مذکور تحت پیشبر CaMV35S همسانه سازی شد و امکان شناسایی این پیشبر توسط عوامل رونویسی باکتریایی وجود دارد، بنابراین میزان جذب فسفر توسط باکتری با اندازه گیری این عنصر در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت. باکتری های حاوی سازه نوترکیب PSTOL1 نسبت به باکتری های فاقد این پلاسمید حدود دو برابر فسفر بیشتری را از محیط کشت جذب کردند. بدین ترتیب عملگرا بودن و بیان ژن مذکور تایید شد. انتظار بر این است استفاده از اگروباکتریوم حاوی سازه نوترکیب ساخته شده در این پژوهش (pUEs-PSTOL1) در انتقال ژن به گیاهان مختلف بتواند با افزایش کارایی جذب فسفر، سبب افزایش عملکرد، بهبود ساختار ریشه، تحمل به خشکی و نیز باعث جایگزینی استفاده از علفکش ایمن گلایفوسیت شود.
    کلیدواژگان: جداسازی ژن، جذب فسفر، تراریخته، گلایفوسیت، مهندسی ژنتیک
  • آرام نوری، رضا درویش زاده، بابک عبدالهی مندولکانی صفحات 11-23
    پوسیدگی اسکلروتینیایی ریشه و طوقه که توسط قارچ Sclerotinia sclerotiorum ایجاد می شود، یکی از مهم ترین بیماری های قارچی آفتابگردان در ایران به شمار می رود. استفاده از ژنوتیپ های مقاوم به بیماری یکی از اقتصادی ترین روش های کنترل آن است. در این تحقیق، میزان بیان ژن های فنیل آلانین آمونیالیاز 2 (PAL2) و پروتئین شبه توماتین (TLP) در ژنوتیپ های LC106-C و RHA265 آفتابگردان بعد از آلودگی با جدایه ی SSU53 قارچ عامل بیماری و با روش Real time PCR بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر ژنوتیپ، زمان پس از آلودگی و همچنین اثر متقابل ژنوتیپ × زمان بر میزان بیان هر دو ژن PAL و TLP معنی دار است. نتایج برش دهی اثر متقابل نشان داد که در رابطه با ژن PAL بین دو ژنوتیپ در زمان های 6 و 48 ساعت پس از آلودگی و در رابطه با ژن TLP در 48 ساعت پس از آلودگی اختلاف معنی دار وجود دارد. بیشتر بودن میزان بیان ژنهای مورد مطالعه در لاین مقاوم (LC106-C) در مقایسه با لاین حساس (RHA265)، تاییدی بر دخالت ژن های فوق در مقاومت جزئی آفتابگردان به بیماری اسکلروتینیا و مقاومت لاین LC106-C در سطح مولکولی است. نتایج این پژوهش می تواند در برنامه های به نژادی آفتابگردان برای تولید ارقام مقاوم به بیماری اسکلروتینیا مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان روغنی، پوسیدگی اسکلروتینیایی، PCR در زمان واقعی، قارچ های نکروتروف، مقاومت جزئی
  • روناک صالحی، علی هاشمی، مختار غفاری، قربان الیاسی زرین قبایی صفحات 25-35
    صفات تولید شیر و ترکیبات آن جزو صفات کمی و چندژنی هست و تحت تاثیر تعداد زیادی ژن قرار دارند. این تحقیق به منظور شناسایی چندشکلی ژن های آلفالاکتالبومین و بتالاکتوگلوبولین در گاومیش بومی استان آذربایجان شرقی با استفاده از تکنیک PCR-SSCP صورت گرفت. از تعداد 150 راس گاومیش های استان آذربایجان شرقی نمونه شیر تهیه و استخراج DNA نمونه ها از شیر با روش پروناز صورت گرفت. بعد از انجام مراحل استخراج DNA، واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) جهت تکثیر یک قطعه 392 جفت بازی از اگزون 1 و اینترون 2 ژن آلفالاکتالبومین و قطعه 452 جفت بازی از ناحیه اگزون 2 ژن بتالاکتوگلوبولین انجام شد. برای تعیین چندشکلی نمونه ها، الکتروفورز محصولات PCR پس از تک رشته شدن قطعات (روش SSCP) و الکتروفورز روی ژل آکریلامید و رنگ آمیزی ژل به روش نیترات نقره انجام شد. در نمونه های مورد مطالعه سه الگوی باندی مختلف 1، 2 و3 برای ژن آلفالاکتالبومین به ترتیب با فراوانی 5/87 ،71/10،78/1 و پنج الگوی باندی مختلف1، 2، 3، 4 و 5 برای ژن بتالاکتوگلوبولین به ترتیب با فراوانی80/9، 82/58، 60/19، 80/9 و 96/1مشاهده شد. نتایج بیانگر الگو های متفاوت بود که می تواند ناشی از وجود چندشکلی در این جایگاه ها باشد.
    کلیدواژگان: آلفالاکتالبومین، بتالاکتوگلوبولین، چندشکلی، گاومیش، PCR-SSCP
  • زهرا شیرازی، علی اعلمی، مسعود توحیدفر، محمد مهدی سوهانی صفحات 37-48
    شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra)، یکی از مهم ترین گیاهان دارویی است که دارای ترکیبات فعال زیستی مانند ساپونین تری ترپنوئیدها (گلیسیریزین) و فیتواسترول ها است. سکوالن سینتاز (Squalene Synthase)، آنزیم (EC 2.5.1.21) متصل به غشا است که دو مولکول فارنسیل دی فسفات را به سکوالن تبدیل می کند. سکوالن پیش ماده اصلی بیوسنتز تری ترپن ها و استرول ها است. در این مطالعه توالی بیان کننده سکوالن سینتاز 1 شیرین بیان بومی ایران در وکتور pTZ57R/T همسانه سازی و ویژگی های بیوانفورماتیکی پلی پپتید با استفاده از نرم افزارها پیش بینی شد. cDNA سکوالن سینتاز 1، 1242 جفت باز دارد و یک پلی پپتید 413 آمینواسیدی را بیان می کند. بررسی های بیوانفورماتیکی نشان داد که پلی پپتید سکوالن سینتاز 1 شیرین بیان، بیشترین شباهت را با سکوالن سینتاز 1 جنس Glycyrrhiza دارد. بررسی جایگاه درون سلولی نشان داد که فعالیت پروتئین در ارتباط با شبکه آندوپلاسمی است. وزن مولکولی پروتئین 3/47 کیلودالتون و نقطه ایزوالکتریک آن 18/8 است. در توالی آمینواسیدی دو ناحیه فراغشایی و دو بخش حفاظت شده مشخص شد. ساختار سه بعدی پروتئین با استفاده از نرم افزار I-TASSER پیشگویی شد. در ساختار پروتئین پیشگویی شده، مارپیچ فراغشایی، آمینواسیدهای آب گریز، توالی حفاظت شده و آمینواسیدهای سطح پروتئین با نرم افزار Chimera مشخص شد. الگوی بیان ژن سکوالن سینتاز 1 نشان داد که بیشترین و کمترین بیان به ترتیب مربوط به ریشه و اندام سبز گیاه است.
    کلیدواژگان: ترپنوئید، RT-PCR کمی، فیتواسترول، گلیسیریزین، همسانه سازی cDNA
  • امین عابدی، محمد مهدی سوهانی، رضا شیرزادیان خرم آباد صفحات 49-63
    پلی آمین اکسیدازها (PAO) آنزیم های وابسته به فلاوین آدنین دی نوکلئوتید هستند که در کاتابولیسم پلی آمین ها در پراکسی زوم، آپوپلاست و سیتوپلاسم نقش دارند. گزارش های زیادی در زمینه اهمیت ژن های PAO گیاهان در پاسخ به تنش ها ارائه شده است با این حال مطالعه جامعی در مورد تعداد، روابط تکاملی، ساختار ژنی و الگوی بیانی ژن های PAO در انگور موجود نیست. در مطالعه حاضر با استفاده از روش های بیوانفورماتیکی، هشت ژن محتمل PAO (VvPAO1-VvPAO8) در ژنوم انگور 12X شناسایی شد. بر اساس مطالعه فیلوژنتیکی ژن های VvPAO به سه گروه تقسیم می شوند که هر گروه از نظر جایگاه سلولی و کارکرد اختصاصی است. ژن های VvPAO دارای صفر تا 9 اینترون می باشند و بر روی 6 کروموزوم از 19 کروموزوم انگور قرار گرفته اند. وجود چندین عنصر تنظیمی cis پاسخ به تنش ها و هورمون ها در پیشبر این ژن ها دلالت بر نقش احتمالی آن ها در پاسخ به تنش ها دارد. بررسی داده های ریزآرایه ژن های اورتولوگ PAO انگور در آرابیدوپسیس در شرایط تنش های غیر زیستی نشان داد که سطح رونویسی این ژن ها در پاسخ به تنش های غیر زیستی افزایش می یابد که نشان دهنده نقش این ژن ها در پاسخ انگور به تنش ها است. نتایج این مطالعه داد های پایه برای پژوهش های بیشتر در مورد نقش ژن های PAO در انگور را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: بررسی فیلوژنتیکی، بیان ژن، بیوانفورماتیک، پلی آمین، تنش غیر زیستی
  • نیما دولت آبادی، محمود تورچی، مصطفی ولیزاده، علی بنده حق صفحات 65-75
    شوری یکی از مشکلات اساسی در تولید محصولات کشاورزی به شمار می رود. کلزا به علت کیفیت بالای روغن دانه، مقادیر زیاد اسیدهای چرب اشباع نشده و عملکرد بیشتر روغن در واحد سطح نسبت به دیگر دانه های روغنی، برتری دارد. اگرچه کلزا جزو گیاهان نیمه متحمل به شوری طبقه بندی می شود ولی در شوری بالاتر از حد آستانه، کاهش عملکرد بیشتری از سایر نباتات زراعی نشان می دهد، به همین دلیل اصلاح آن برای افزایش تحمل به تنش شوری ضروری به نظر می رسد. جهت شناسایی مکانیسم های مولکولی و مورفوفیزیولوژیکی تحمل به تنش شوری، تغییرات بیان پروتئین های رقم متحمل Safi7 تحت تنش شوری مورد بررسی قرار گرفت. شوری از نوع کلرید سدیم با سطوح صفر (شاهد) ، 150 و 300 میلی مولار (mM) باعث کاهش معنی دار وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، پتاسیم برگ و نسبت K+/Na+ برگ و افزایش میزان سدیم برگ گردید. الکتروفورز دو بعدی منجر به شناسایی 110 لکه پروتئینی تکرار پذیر شد، که از بین آنها 37 لکه براساس شاخص فاکتور القا (Induction Factor)، دارای تغییرات بیان معنی‫دار بودند. پنج لکه پروتئینی در سطح احتمال 5% معنی‫دار گردید، که یک لکه افزایش بیان و چهار لکه دیگرکاهش بیان نشان دادند. شناسایی این لکه ها با استفاده از روش طیف سنجی جرمی LC-MS/MS صورت گرفت، که پروتئین های شناسایی شده در چرخه تولید انرژی و فتوسنتز نقش داشتند.
    کلیدواژگان: کلزا، پروتئوم، تنش شوری، الکتروفورز دو بعدی، LC، MS-MS
  • مسعود توحیدفر، سارا دژستان صفحات 77-84
    ژن داخلی مناسب در بررسی کیفیت DNA ژنوم و آنالیز محصولات تراریخته از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این پژوهش، به منظور دستیابی به ژن داخلی مناسب در پنبه، از ژن SadI استفاده شد. ابتداDNA ژنومی استخراج گردید، سپس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی طراحی شده با نرم افزار Vector NTI، واکنش PCR انجام گرفت. محصول واکنش PCR دو قطعه 623 و 544 جفت بازی بود. قطعات موردنظر در پلاسمید pTZ57R/T همسانه شدند. پلاسمیدهای نوترکیب از طریق PCR کلونی با آغازگرهای اختصاصی و آغازگرهای M13 شناسایی شدند. در ادامه توالی یابی صورت گرفت. بررسی توالی نوکلئوتیدی نشان داد که این دو قطعه مربوط به نسخه های مختلف ژن Sad1 هستند، که در نسخه اول یک حذف 79 جفت بازی در ناحیه اینترون دوم اتفاق افتاده است. این تحقیق، اولین گزارش از توالی یابی ژن داخلی است که با اثبات وجود دو نسخه متفاوت برای ژن Sad1، می توان در مطالعات مختلف به عنوان ژن داخلی مناسب از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پنبه، ژن داخلی، همسانه سازی، بیوانفورماتیک، ژن sadI
  • لمیا وجودی مهربانی، رعنا ولیزاده کامران، نشمیل فتاحی، مارال صفر دوست صفحات 85-94
    آلودگی با فلزات سنگین از مهمترین عوامل جهانی آلودگی خاک می باشد آلاینده های فلزی به دلیل غیر قابل تجزیه بودن آنها و اثرات فیزیولوژیکی آنها بر موجودات زنده و انسان حتی در غلظت های کم سرطانزا می باشند. به منظور بررسی تاثیر عنصر سرب (0، 1، 2، 3، 4 و 5 میلی گرم در لیتر) موجود در محیط کشت گیاه بر رشد و نمو (درصد جوانه زنی بذر، وزن تر و خشک گیاه، تعداد، طول و عرض برگ) و برخی ویژگی های فیزیولوژیک (محتوای سرب برگ و ریشه، محتوای نسبی آب برگ، محتوای مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن، پروتئین، کلروفیل و فاکتور غلظت زیستی) گیاه شاهی(Lepidium sativum) آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. بذور ضدعفونی شده در محیط MS کشت شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت سرب در محیط کشت از 3 به 5 میلی گرم در لیتر بر محتوای پراکسیدهیدروژن و آنزیم مالون دی آلدئید افزوده شد. بیشترین تجمع سرب در غلظت 5 میلی گرم در لیتر سرب در برگ و ریشه مشاهده گردید. بیشترین میزان فاکتور غلظت زیستی در تیمارهای 1 و 3 میلی گرم در لیتر سرب مشاهده شد. بالاترین میزان تعداد برگ، کلروفیلa و پروتئین در تیمار شاهد و 1 میلی گرم در لیتر سرب و کمترین میزان کلروفیلb در تیمار 5 میلی گرم در لیتر سرب مشاهده شد. افزایش غلظت سرب از 2 میلی گرم در لیتر، تاثیر بازدارنده بر جوانه زنی طول و عرض برگ داشت. براساس یافته های تحقیق حاضر (BCF≥ 1) می توان عنوان نمود که شاهی جزو گیاهان انباشت گر فلز سرب می باشد و باید از کاشت این گیاه در محیط های آلوده به فلز سرب در صورتیکه هدف از کاشت مصرف خوراکی آن باشد اجتناب نمود. ولی اگر هدف از کاشت این گیاه در طبیعت به منظور گیاه پالایی باشد شاهی گیاهی مناسب برای این منظور می باشد.
    کلیدواژگان: شاهی، سرب، پروتئین، کشت درون شیشه ای، مالون دی آلدئید
  • حدیث تبارکی، لیلا فهمیده، زیبا فولادوند صفحات 95-104
    تنش خشکی از جمله مهمترین عوامل کاهش کمی و کیفی محصول در کشت گندم محسوب می شود. در سال های گذشته در راستای مقابله با تنش ها به ویژه تنش خشکی، توجه پژوهشگران کشاورزی به شناخت ژن های مقاومت در گیاهان و شناخت ساز و کار عمل این ژن ها معطوف شده است. دسته بسیار مهمی از ژن ها که در فرآیند ایجاد مقاومت نسبت به تنش های زیستی و غیر زیستی در گیاهان نقش اساسی ایفا می کنند، ژن های کد کننده عوامل رونویسی می باشند. در این مطالعه، میزان تظاهر ژن عامل رونویسی TaMYB73 در برخی ارقام گندم نان (چمران 2، کلک افغانی، سیستان، ارگ و افق) بعد از اعمال تنش خشکی (پنج سطح: 5، 10، 15، 20 و 25 درصد خشکی) با روش Real-time PCR بررسی و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و گایاکول پراکسیداز در شرایط تنش خشکی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیان ژن TaMYB73 و میزان آنزیم های کاتالاز و گایاکول پراکسیداز در رقم متحمل ارگ بیشتر از ارقام دیگر بود.
    کلیدواژگان: ژن TaMYB73، Real-time PCR، ارقام مقاوم و حساس، آنزیم گایاکول پراکسیداز و کاتالاز
  • سارا غفاریان، سیدابوالقاسم محمدی صفحات 105-116
    شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. پاسخ گیاهان به شوری بسته به ژنوتیپ، شدت و مدت تنش شوری متفاوت است. کده بندی یونNa+ مهم ترین مکانیسم گیاهان در تحمل شوری است. در این مطالعه الگوی بیان ژن Na+ Transporter در ریشه سه ژنوتیپ جو (Sahara3771 و لاین امید بخش ایرانی متحمل به شوری و Clipper حساس به شوری) توسط Real-Time PCR کمی مطالعه شد. گیاهان در مرحله گیاهچه ای تحت تیمار صفر، 100 و 200 میلی مولار NaCl قرار گرفتند و در سه مرحله 24 ساعت، سه روز و سه هفته پس از اعمال شوری نمونه برداری از ریشه انجام شد. طول، وزن تر و وزن خشک ریشه نیز در این سه مرحله اندازه گیری شد. نتایج نشان دهنده کاهش وزن تر و خشک ریشه با افزایش شدت و مدت تنش شوری بود. تجزیه واریانس بر مبنای اختلاف بیان ژن بین سطوح شوری نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار بین ژنوتیپ ها، تیمارهای شوری و مراحل نمونه برداری بود. اثرات متقابل شوری×ژنوتیپ، شوری×زمان نمونه برداری، ژنوتیپ× زمان نمونه برداری و شوری×ژنوتیپ×زمان نمونه برداری معنی دار بود. تحمل به شوری در ارتباط با افزایش بیان ژن Na+ Transporter بود. در پاسخ به شوری 100 و 200 میلی مولار NaCl، میزان رونوشت های ژن Na+ Transporter در Clipper کاهش یافت. بیان ژن در Sahara3771 و لاین امید بخش در پاسخ به شوری 100 و 200 میلی مولار NaCl به ترتیب کاهش و سپس افزایش یافت. افزایش بیان ژن در لاین امید بخش بیشتر از Sahara3771 بود. احتمالا تحمل این ژنوتیپ ها به شوری در ارتباط با توانایی بالای آن ها در تجمع دادن یون های Na+ در واکوئل ها است.
    کلیدواژگان: جو، شوری، الگوی بیان ژن، طول مدت تنش، ژن Na+ transporter
  • سدابه جهانبخش، سمیرا خادم، علی عبادی، نصیبه توکلی، مهدی داوری صفحات 117-129
    با توجه به افزایش روزافزون زمین های شور به واسطه کم آبی و آبیاری با آبهای شور به نظر می رسد بررسی راهکارهای افزایش تحمل به تنش شوری ضروری می باشد. همچنین جهت غلبه بر تاثیر منفی تنش شوری، استفاده از مکمل یون کلسیم در محیط رشد برای بهبود عامل تنش اجتناب ناپذیر است. در راستای بررسی این موضوع آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل تنش شوری در پنج سطح (آب دیونیزه شده) شاهد، 3، 6، 9، 12 دسی زیمنس بر متر) و کلرید کلسیم در دو سطح شاهد و پنج میلی مولار بود. نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش سطح تنش شوری به ترتیب میزان عنصر سدیم و مقدار بیوماس و فعالیت آنزیم کاتالاز کاهش یافت. در سطوح شوری بالا و حضور سطح بالای کلرید کلسیم و فعالیت آنزیم های پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز افزایش اما میزان پرولین کاهش یافت. نتایج حاصل از الکتروفورز دو بعدی نیز نشان داد که میزان بیان برخی از پروتئین ها در سطح بالای شوری و سطح بالای کلرید کلسیم افزایش یافت و همچنین پروتئین های متفاوتی با شاهد بیان گردیدند که به احتمال زیاد این پروتئین ها مربوط به ایجاد مقاومت در برابر شوری می باشند.
    کلیدواژگان: گاوزبان، شوری، کلسیم، الکتروفورز
  • رقیه نجف زاده، رضا درویش زاده، آرام نوری، خدیجه موسی خلیفانی صفحات 131-142
    بیماری پوسیدگی اسکلروتینیایی یقه ساقه از بیماری های قارچی مهم آفتابگردان می باشد که رشد و عملکرد محصول را کاهش می دهد. هدف از این پژوهش بررسی مقاومت ژنوتیپ ها و راستی آزمایی صحت تجزیه QTL انجام گرفته برای مقاومت به این بیماری در پژوهش های پیشین به منظور استفاده در برنامه های به نژادی آفتابگردان می باشد. در این پژوهش بیان ژن های کد کننده عوامل رونویسی (AP2 Domain، HD-Zip و MYB Family) دخیل در مقاومت به بیماری در لاین های حساس (RHA265) و مقاوم (LC106-C) آفتابگردان به جدایهSSU53 عامل بیماری اسکلروتینیا (Sclerotinia sclerotiorum) با روش Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان بیان ژن کدکننده عوامل رونویسی مورد مطالعه در لاین های حساس و مقاوم آفتابگردان متفاوت است. به طوری که میزان بیان ژن کد کننده عوامل رونویسی AP2 Domain و MYB Family در لاین مقاوم LC106-C در مقایسه با لاین حساس RHA265 به طور معنی داری افزایش یافت. نتایج نشان دهنده نقش مثبت عوامل رونویسی AP2 Domain وMYB Family در مکانیسم مقاومت گیاه آفتابگردان در پاسخ به آلودگی قارچ عامل اسکلروتینیا می باشد. طبق این نتایج، لاین LC106-C می تواند به عنوان لاین مقاوم به بیماری اسکلروتینیا در آفتابگردان معرفی گردد. همچنین بیشتر بودن میزان بیان ژن در لاین مقاوم و کمتر بودن آن در لاین حساس نیز، خود تاییدی بر ارتباط صحیح بین فنوتیپ و نشانگر و صحت تجزیه QTL انجام گرفته در پژوهش های پیشین است. نتایج این پژوهش می تواند در برنامه های به نژادی آفتابگردان برای تولید ارقام مقاوم به بیماری اسکلروتینیا مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، بیان ژن، پوسیدگی اسکلروتینیایی یقه ساقه، مقاومت
  • سمیه اللهی، محمد مهدی سوهانی، حسن حسنی کومله صفحات 143-156
    فسفولیپاز D (PLD) و اسید فسفاتیک حاصل از آن نقش مهمی در تنظیم فرآیندهای سلولی از جمله رشد و نمو و پاسخ به تنش دارد. PLDها یک خانواده ژنی مهم را در گیاهان عالی تشکیل می دهند. که در آرابیدوپسیس، برنج و پنبه شناسایی شده اند. در این پژوهش 16 ژن PLD در گیاه Medicago truncatula L. شناسایی شد که براساس دمین های پروتئینی، روابط فیلوژنی، ساختار ژن و شباهت توالی به 6 گروه α (4 ژن)، β (2 ژن)، γ (2 ژن)، δ (3 ژن)، ε (2 ژن)، ζ (2 ژن) و φ (1 ژن) تقسیم شد. الگوی بیان ژن های MtPLD4 و MtPLD9 در زیرگروه α و ژن های MtPLD13 و MtPLD15 در زیر گروه β/ γ تحت تنش شوریNaCl با غلظت ds/m 23 در گیاهچه های چهار هفته ای M. truncatula L. با استفاده از qRT-PCR بررسی شد. بیان MtPLD4 در طی 48 ساعت نسبت به گیاه شاهد به طور معنی داری افزایش داشت. الگوی بیان MtPLD9 و MtPLD15 در ساعات اولیه روند افزایشی و سپس نسبت به گیاه شاهد کاهش بیان داشت. بیان MtPLD13 در طی 48 ساعت کاملا روند کاهشی داشته و سرکوب شد. این نتایج نشان داد که زیرگروه α ژن های MtPLD کاندیدای مهم و با ارزشی جهت آزمون های بعدی و مطالعات ژنومیکس کارکردی است.
    کلیدواژگان: اسید فسفاتیک، شوری، فسفولیپاز، PLD، Medicago truncatula
  • هلن پورمظاهری، غلامرضا صالحی جوزانی صفحات 157-173
    ها با کارایی بالاتر، تولید نهاده های دام و طیور (منابع آنزیم و پروبیوتیک ها) با کیفیت بیشتر، تولید غذا ها ی فرا ویژه و غنی شده و همچنین پاک سازی محیط های آلوده کشاورزی اشاره نمود. با توجه به پتانسیل بسیار بالا و مزایای قطعی این نوع موجودات برای بخش کشاورزی، رفع برخی ابهامات در خصوص آنها می تواند راه گسترش استفاده از آنها را باز کند. در روش های ارزیابی این نوع میکروارگانیسم ها، میزان زنده مانی و پایداری آن ها در محیط زیست، فراوانی جریان ژنی و انتقال افقی ژن از آن ها به سایر میکروارگانیسم های موجود در زیست بوم و محیط کشاورزی، تاثیرات احتمالی بر روی موجودات غیر هدف (مخصوصا میکروارگانیسم های مفید موجود در ریزوسفر)، و ایمنی غذایی آنها ارزیابی می شوند. علی رغم مطالعات بسیار زیاد انجام شده در زمینه گیاهان تراریخته، متاسفانه میزان دانش موجود در زمینه فواید و اثرات میکروارگانیسم های نوترکیب مخصوصا در محیط های کشاورزی بسیار کم است که این موضوع یکی از دلایل اصلی محدود بودن تجاری شدن آن ها است. این مقاله مروری کلی بر مزایا و بررسی اثرات احتمالی زیست محیطی میکروارگانیسم های نوترکیب کشاورزی با تاکید بر عوامل محرک رشد یا کودهای زیستی (PGPRs) و عوامل میکروبی کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی دارد. آنچه مسلم است بررسی مزایا و اثرات زیست محیطی میکروارگانیسم های نوترکیب کشاورزی باید در مقایسه با اثرات مخرب سموم و کود های شیمیایی بر محیط زیست و سلامت انسان که بطور وسیع در بخش کشاورزی استفاده می شوند و همچنین اثرات میکروارگانیسم های تیپ وحشی در محیط زیست صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، کودهای زیستی، سموم زیستی، میکروارگانیسم های نوترکیب
  • مروری بر مهندسی ژنتیک سیب زمینی تاکنون
    مقصود پژوهنده، غزل کاروان، عاطفه سادات رضوی صفحات 175-185
    سیب زمینی با نام علمی Solanum tuberosom گیاهی یکساله از خانواده Solanaceae و یکی از گیاهان مهم زراعی و غذایی می باشد. این مقاله مروری است بر تحقیقات مهندسی ژنتیک که روی این محصول از قدیم تاکنون صورت گرفته است. گیاهان مختلف تراریخته سیب زمینی که به منظور بهبود ویژگی های زراعی و سازگاری آن به محیط، ایجاد مقاومت نسبت به تنشهای زیستی و غیر زیستی، ایجاد مقاومت نسبت به پاتوژنهای قارچی و باکتریایی و ویروسها، ایجاد مقاومت در برابر آفات، تولید پروتئین های نوترکیب، تولید واکسنهای خوراکی تولید شده اند توصیف می شوند.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، تراریخته، مقاومت، مهندسی ژنتیک
|
  • Fatemeh Chamani Mohasses, Mahmood Soluki, Behzad Ghareyazie, Fatemeh Farshad, Leila Fahmideh, Akram Ghafari, Motahhareh Mohsenpour Pages 1-10
    After nitrogen, phosphorus (P) is the most essential element in plants. With recent advances in molecular biology, an opportunity for manipulation of plants to increase P uptake is provided. Construction of multipurpose vectors to enhance the efficiency of phosphorus uptake conferring improved plant yield as well as conferring herbicide tolerance will be valuable in plant genetic engineering of economically important crops. In this study the PSTOL1 gene from the wild rice Kasalas variety was isolated and cloned next to the glyphosate herbicide tolerance gene, each under independent promoters and terminators. Uptake efficiency of P and PSTOL1 function were confirmed by measuring phosphorus uptake in the bacteria culture medium. It was expected that the PSTOL1 gene would improve the plant's root structure and be effective in developing drought-tolerant plants. As PSTOL1 was cloned behind the CaMV 35S promoter and this promoter is recognizable by bacterial transcription factors, analysis of gene function could be performed by measurement of P uptake from the bacterial culture medium. The results showed that, compared to the control, bacteria containing PSTOL1 absorbed two times more phosphorus from the culture medium. Thus, the function and expression of this gene was confirmed. It is expected that Agrobacterium containing the recombinant plasmid (pUEs-PSTOL1) constructed in this study can be used in the genetic engineering of different crops and lead to increase yield, improved root structure, and drought tolerance by increasing efficiency of phosphorus uptake as well as providing resistance to glyphosate herbicides. The resulting recombinant plasmid is without a selectable marker for antibiotic resistance which would be a biosafety advantage.
    Keywords: Gene isolation, Phosphorus uptake, Transgenic, Glyphosate, Genetic engineering
  • Aram Nouri, Reza Darvishzadeh, Babak Abdollahi Mandoulakani Pages 11-23
    Sclerotinia stem rot disease caused by Sclerotinia sclerotiorum is one of the most important diseases of sunflower. The use of resistant genotypes is potentially an economically useful method for its control. In this study, the expression level of the genes encoding phenylalanine ammonia-lyase 2 (PAL2) and thaumatin-like protein (TLP) were measured in the LC106-C and RHA265 genotypes of sunflower inoculated with SSU53 isolate of S. sclerotiorum by real time PCR technique. The results revealed that transcript levels of both the PAL2 and TLP genes were significantly affected by genotype, time after inoculation and genotype-time of inoculation interactions. In particular there were significant differences between the expression of PAL in two genotypes 6 and 48 hours after infection. Concerning the expression of the TLP gene, the maximum difference between two genotypes was observed 48 hours after infection. The high expression level of studied genes in a resistant line compared to a susceptible one confirms the involvement of these genes in partial resistance of sunflower to Sclerotinia stem rot disease. It also confirms the resistance of LC106-C to the disease at the molecular level. The findings of this study can be useful in sunflower breeding programs for producing cultivars resistant to Sclerotinia stem rot disease.
    Keywords: Necrotrophic fungi, oily sunflower, partial resistance, real time PCR, Sclerotinia rot
  • Ronak Salehi, Ali Hashemi, Mokhtar Ghafari, Ghorban Elyasi Zaringhabaie Pages 25-35
    Milk production traits and its components are quantitative and polygenic traits affected by many genes. This study was conducted to determine the polymorphism in alpha-lactalbumin and β-lactoglobulin genes using PCR-SSCP method in East Azarbaijan native buffalo. Milk samples were collected from 150 buffaloes of East Azarbaijan native province and then DNA samples were extracted using the pronase method. After DNA extraction specific primers were used for amplification of a 392 bp fragment of exon 1 and intron 2 of the alpha-lactalbumin gene and a 452 bp fragment of exon 2 of the β-lactoglobulin gene. To identify polymorphisms, the PCR products were electrophoresed on polyacrylamide gel (SSCP method) and stained with silver nitrate. Three different banding patterns were observed in samples 1, 2 and 3 for the alpha-lactalbumin gene (with 87.5%, 10.71% and 1.78% frequency) and five different band patterns were observed for the for the β-lactoglobulin gene, with 9.80%, 58.82%, 19.60, 9.80% and 1.96% frequency. The results indicate that the different patterns may be due to polymorphism in these fragments.
    Keywords: Alpha-Lactalbumin, Beta-lactoglobulin, Buffalo, Polymorphism, PCR-SSCP
  • Zahra Shirazi, Ali Aalami, Masoud Tohidfar, Mohammad Mehdi Sohani Pages 37-48
    Licorice (Glycyrrhiza glabra L.) is one of the most important medicinal plants and contains bioactive compounds such as triterpene saponins (glycyrrhizin) and phytosterols. Squalene synthase (EC 2.5.1.21) is a membrane- bound enzyme that converts two farnesyl diphosphate molecules into squalene, a key precursor for sterol and triterpene biosynthesis. In this study, the coding sequence of squalene synthase 1 in Iranian native licorice was cloned in pTZ57R/T and the characterization of its polypeptide was predicted by using bioinformatic tools. The cDNA of GgSQS1 is 1242bp and encodes a 413 amino acid polypeptide. Bioinformatic analysis revealed that the deduced GgSQS1 polypeptide had high similarity with squalene synthase1 of members of the glycyrrhiza genus. Subcellular analysis showed that the activity of this polypeptide is in the endoplasmic reticulum. The molecular weight of this polypeptide is 47.3 kDa with a pI value of 8.18. Two transmembrane domains and two protected regions were detected in the amino acid sequence. The three-dimensional protein structure was predicted using I-TASSER software. In the predicted structure, transmembrane helixes, hydrophobic amino acids, the conserved sequence and amino acids on the protein surface were identified using Chimera software. Studies of Squalene synthases1 gene expression showed that the highest and lowest expression occur in the root and green organs of the plant, respectively.
    Keywords: cDNA cloning, Glycyrrhizin, Phytosterol, qRT-PCR, Terpenoid
  • Amin Abedi, Mohammad Mehdi Sohani, Reza Shirzadian-Khoramabad Pages 49-63
    Growth, development and productivity of plants are greatly affected by various abiotic stresses. Physiological and molecular studies have shown that naturally occurring plant polyamines (PAs) are involved in conferring abiotic stress tolerance in plants. Polyamine oxidases (PAOs) are FAD-dependent enzymes associated with polyamine catabolism in peroxisomes, the apoplast and the cytoplasm. In plants, increasing evidence supports the idea that PAO genes play essential roles in abiotic and biotic stresses responses. In this study, bioinformatic analysis identified eight putative PAO genes (VvPAO1–VvPAO8) in grape (Vitis vinifera) using the released 12×assemble grape genomic sequences. Phylogenetic analysis indicates that these VvPAOs can be classified into three subgroups as found in Arabidopsis and rice and also reveal that grape PAO proteins are more closely related to Arabidopsis than to those in rice. The VvPAO genes contained zero to nine introns and were distributed across 6 out of the 19 chromosomes in grape. Promoter analysis showed the presence of several cis-regulatory elements related to stress and hormone responses in regulatory regions, indicating their probable role in stress response. Microarray-based expression analysis of VvPAO orthologs in Arabidopsis under abiotic stresses showed that transcript levels of PAO genes were up-regulated significantly by such treatments, indicating their vital roles during stress adaptation. The results obtained provide basic information for future research on the functions of PAO genes in grape.
    Keywords: Abiotic Stress, Bioinformatics, Gene Expression, Phylogenetic Analysis, Polyamine
  • Nima Dolatabadi, Mahmoud Toorchi, Mostafa Valizadeh, Ali Bandehagh Pages 65-75
    Excess salinity is one of the most important problems of agricultural production. Rapeseed is a superior oilseed due to the high quality of oil, large amounts of polyunsaturated fatty acids and oil yield. Rapeseed is classified as a semi-salt-tolerant plant although yields decrease more than in many other crops when salinity is higher than the threshold. Therefore breeding for increasing salt tolerance would be of interest. Changes of protein expression were investigated in a Safi7 tolerant genotype in order to identify the molecular mechanisms of salinity tolerance in rapeseed. NaCl concentrations of 0 (control), 150 and 300 mM caused a significant increase of Na content in leaves and a decrease of shoot dry weight, shoot height, leaf K content and the leaf Kﳖ ratio. 110 repeatably-appearing protein spots were identified on two-dimensional electrophoresis (2-DE) gels and among them, 37 spots showed significant expression changes based on changes in the induction factor (IF). Among them, 5 spots showed significant statistically changes at the 95% confidence level, with 1 spot being up-regulated and the other four spots down-regulated. Identification of the spots was performed by LC-MS/MS mass spectrometry analysis. The identified proteins play a key role in energy production and photosynthesis. Our results indicated that these proteins can also play a role in rapeseeds tolerance to salt stresses.
    Keywords: Rapeseed, proteome, salt stress, two-dimensional electrophoresis, LC-MS, MS
  • Masoud Tohidfar, Sara Dezhsetan Pages 77-84
    The use of an appropriate reference gene for assessment of DNA and genome quality and analysis of transgenic crops is very important. In this research, we have evaluated the SadI gene as a potential reference gene in cotton. First, DNA was extracted, and then a PCR reaction was done using appropriative primers designed for Vector NTI. The PCR products were 623 and 544 bp fragments. The fragments were cloned in pTZ57R/T plasmid. Recombinant plasmids were identified by PCR colony hybridization with appropriative primers and M13 primers and then were sequenced. The sequencing results showed that these two fragments are related to two different copies of the SadI gene that in one of copies a 79 bp deletion had occurred in the second interon. This research is the first report from sequencing of a reference gene showing the presence of two different copies of the SadI gene, and affirming that it is a suitable reference gene for different studies.
    Keywords: Bioinformatics, Cloning, Cotton, Reference gene, sad1 gene
  • Lamia Vojodi Mehrabani, Rana Valizadeh Kamran, Nashmil Fattahi, Maral Safar-Doost Pages 85-94
    Heavy metal over-dosage is a predominant concern in soil pollution worldwide due to high stability of these elements as well as their their health side-effects on many organisms including humans. Experiments were conducted to study the effects of lead on growth characteristics (germination rate, plant fresh and dry weight, leaf number, leaf length and width) and some physiological traits (leaf and root lead concentration, relative water content and malondialdehyde, hydrogen peroxide, protein, bio-concentration factor and chlorophyll content) of Lepidium sativum as CRD in three replications. Different lead concentrations (0, 1, 2, 3, 4 and 5 mgL-1) were included in MS medium upon which seeds were cultured. The results revealed that lead concentrations from 3-5 mgL-1, led to significant increases in malondialdehyde and hydrogen peroxide contents. The highest lead concentration was recorded at 5 mgL-1of lead in leaves and roots. The highest amount of Bio-Concentration Factor was recorded at 1 and 3 mgL-1 Pb. The greatest amount of chlorophull a, leaf number and protein content was found in control plants and plants subjected to 1 mgL-1 lead treatment. For chlorophyll b, the lowest content was recorded in 5 mgL-1 lead. Pb concentration up to 2 mgL-1 had no significant effects on germination rate and the length and width of leaves, but any Pb increment from 3 mgL-1 upward, significantly affected the above-mentioned traits. Our studies make it evident that growing cress in Pb-polluted soil should be avoided if the plant is to be used as food. However, if the idea is to take advantage of the hyper-accumulation capacity of a plant in a soil decontamination program, cress would be an excellent candidate.
    Keywords: Lepidium sativum, Lead, In vitro, MDA, Protein
  • Hadis Tabaraki, Leila Fahmideh, Ziba Fooladvand Pages 95-104
    Drought stress is one of the most important factors reducing wheat quality and quantity. In the past years research on stress, especially drought stress, has focused on plant resistance genes and their mechanism of action. This research has revealed that a majority of the genes that have important roles in biotic and abiotic stress resistence encode transcription factors. In this survey, the level of expression of the TaMYB73 gene, a gene whose product is involved in transcription in several wheat cultivars (cultivars Chamran2, Afghani calk, Sistan, Arg and Ofogh) was studied under five draught conditions (5, 10, 15, 20 and 25 drought percent) by real-time PCR. Catalase and glycol peroxidase enzyme levels were also measured in drought conditions. The results show that TaMYB73 gene expression levels and catalase and glycol peroxidase enzyme activity in the Arg cultivar was higher than in the other cultivars. Arg may thus be considered as resistant cultivar.
    Keywords: TaMYB73 gene, Real, time PCR, resistant, sensitive cultivars, glycol peroxidase, catalase
  • Sara Ghaffarian, Seyyed Abolghesem Mohammadi Pages 105-116
    Salinity is one of the important abiotic stresses which affecting growth and performance of plants. A Plant’s response to salinity depends on the genotype, salt intensity and duration of the stress. Plant sodium transporter activity is the most important salt tolerance mechanism in plants. In the present study, the expression pattern of the Na transporter gene was investigated in roots of three barley genotypes (Sahara3771, an Iranian advanced line (A line) as a salt-tolerant cultivar and Clipper as salt-susceptible) by quantitative real-time-PCR. The plants were exposed to 0, 100 and 200 mM NaCl at the seedling stage and root samples were harvested 24 hours, 3 days and 3 weeks after salt treatment. Also, root length, wet and dry weight were measured. The results indicated that root fresh and dry weight decreased with increasing salt concentration and duration of treatment. Analysis of variance revealed significant differences of Na transporter gene expression among the genotypes with respect to salinity levels and sampling stages. Salinity x genotype, salinity x sampling stage, genotypes x sampling stage and salinity x genotype x sampling stage were all significant. Increased expression of the gene was associated with salt tolerance in the genotypes. In response to 100 and 200 mM NaCl, the mRNA level of Na transporter gene decreased in Clipper. In Sahara3771 and the A-Linen gene expression decreased and increased respectively in response to 100 and 200 mM NaCl. Under 200 mM NaCl treatment, gene expression in A-Line increased more strongly than in Sahara3771. The results suggest that in these genotypes, salinity tolerance is related to greater ability to sequester Na into sub-cellular compartments.
    Keywords: Barley, Salinity, Gene expression, Stress duration, Na+ transporter gene
  • Sodabeh Jahanbakhsh Godehkahriz, Samira Khadem Sedighi, Ali Ebadi, Nasibeh Tavakoli, Mehdi Davari Pages 117-129
    Considering the importance of the herb borage and its growing use in traditional medicine and the pharmaceutical industry, the waste resulting from the indiscriminate exploitation of wild plants, the need to cultivate this plant is widely seen as commercially necessary. To overcome the negative effects of salinity, the use of calcium supplements to improve the growth environment is an essential requirement. In order to investigate this issue we preformed a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. Factors included salinity levels (0, 3, 6, 9, 12ds / m-1) and calcium at two levels 0 and 5 mM, respectively. The seeds were grown in Gldanbh for hydroponics. One week after planting treatments were applied. One month after treatment the leaves were sampled. The results showed that with increasing salinity levels, the element sodium and the amount of biomass and the guidance and catalase activity decreased. The high salinity levels and the presence of high levels of calcium chloride total chlorophyll and Falyt peroxidase and polyphenol oxidase were increased but there was decreased proline. Results of Khasl 2D electrophoresis showed that the expression of some proteins in high levels of salinity and chloride increased calcium levels and also different proteins expressed this protein was likely to create resistance and important loss of salt.
    Keywords: Borage, salt, calcium, electrophoresis
  • Roghayeh Najafzadeh, Reza Darvishzadeh, Aram Nouri, Khadijeh Musa-Khalifani Pages 131-142
    basal stem rot is an important fungal disease of sunflower. It reduces growth and crop yield worldwide. The aim of this study is identification of resistant lines and confirmation of the accuracy of QTL analysis done for resistance to this disease in previous research in order for their use in sunflower breeding programs. In this study the expression of transcription factors (AP2 Domain, HD-Zip and MYB Family) responsible for resistance to disease was studied in susceptible (RHA265) and resistant (LC106-C) sunflower lines challenged with Sclerotinia fungal isolate (SSU53) using Real Time PCR. The results showed that the expression of the studied transcription factors is different in resistant and susceptible sunflower lines. In particular, expression of the AP2 domain and MYB Family increased significantly in resistant line LC106-C as compared to a susceptible one (RHA265). The results suggest a positive role of AP2 domain and MYB Family in resistance mechanisms of sunflower plant in response to Sclerotinia fungal disease. According to these results, the line LC106-C can be used as a resistant line for resistance to Sclerotinia disease. In addition, the highest expression level of genes in the resistant line compared to susceptible one confirmed the phenotypic data used in QTL analysis in our previous research. The findings of this study should be useful in sunflower breeding programs for producing cultivars resistant to disease.
    Keywords: Sunflower, Gene expression, Sclerotinia basal stem rot disease, Resistance
  • Somayeh Allahi, Mohammad Mehdi Sohani, Hasan Hasani Kumleh Pages 143-156
    Phospholipase D (PLD) and its product phosphatidic acid play important roles in cellular processes in plants including growth and developmentand stress responses. PLD genes constitute an important gene family in higher plants. The PLD family has been identified in Arabidopsis, rice, cotten and grape. In this study, 16 PLD genes were identified in the Medicago truncatula L. on the basis of protein domains, evolutionary relationship, gene architecture and sequence identity. They were grouped into six clads; α (4 genes), β (2 genes), γ (2 genes), δ (3 genes), ε (2 genes), ζ (2 gene) and φ (1 gene). The gene expression pattern of MtPLD4, MtPLD9 in the α subgroup and MtPLD13, MtPLD15 in the β/γ subgroup were investigated in four-week-old seedlings of Medicago truncatula under salt stress (23 ds/m NaCl) using qRT-PCR. MtPLD4 gene expression compared to that in control plants was increased 48 hr post-treatment. MtPLD13 gene expression decreased 48 hr post-treatment. Expression of the MtPLD9 and MtPLD15 genes increased in the early hours and then decreased compared to control plants. The results showed that the α subgroup MtPLD genes in particular are valuable candidates for further functional genomics analysis.
    Keywords: phosphatidic acid_Salt stress_Phospholipase D (PLD)_Medicago Truncatula
  • Helen Pourmazaheri, Gholamreza Salehi Jouzani Pages 157-173
    Recombinant or genetically modified microorganisms (GMMs) have high potential to provide valuable services to the agriculture sector. For example, it is possible to produce GM microbial biopesticides and biofertilizers with higher efficiencies, high quality animal feed supplements (enzyme sources and probiotics), functional and enriched foods, and also bioremediation of polluted agricultural environments. Regarding the high potential and proven advantages of these kinds of microorganisms, reduction of the concerns about their risks will open the way for their commercialization in the near future. During risk assessment of GMMs, some characteristics, including the level of durability, gene flow and possible horizontal gene flow to other microbial flora in the environment, possible effects on non-target organisms - especially useful microorganisms in the rhizosphere – and, finally, human health and food safety concerns, must be evaluated. Although, numerous studies have been dedicated to the environmental risk assessment of GM plants, the knowledge about gained is unfortunately still insufficient, causing their large scale production and commercialization to be very slow. This paper reviews possible benefits of GMMs and also their possible environmental effects related to divers agricultural environments with emphasis on GM PGPRs (biofertilizers) and GM microbial agents used as biopesticides for control of plant pests and diseases. Finally, it will be argued that the benefits and environmental effects of GMMs should be compared with the negative effects of chemical fertilizers and pesticides which are widely used in agriculture sector, and also with the potential effects of wild type microorganisms.
    Keywords: Biodiversity, Biofertilizers, Biopesticides, Genetically Modified Microorgansims (GMMs)
  • A review on potato genetic engineering researches yet
    Ghazal Karvan, Atefeh-Sadat Razavi Pages 175-185
    Potato, Solanum tuberosom, an annual plant of the Solanaceae family is one of the important crop plants and food. This review is based on genetic engineering researches which has been conducted on this plant untill now. A variety the of transgenic potato plants which have been created to improve its agronomic characteristics, adaptation to the environment, resistance to abiotic stresses, resistance to fungal, bacterial and viral pathogens, resistance to pests, production of recombinant proteins and edible vaccines are described.
    Keywords: Potato, Resistance, Transgenic Plant, genetic engineering