فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1396)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهروز راسخی*، رضوان قنبری موحد، امیرحسین علی بیگی صفحات 178-193
    با شناخت پیامدها و هزینه های شکست کارآفرینان روستایی می توان برای پدیده شکست آمادگی پیدا کرد و از تبدیل شدن شکست به بحران اقتصادی اجتماعی در روستاها جلوگیری کرد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش توصیفی پیمایشی بررسی و تحلیل هزینه های شکست کارآفرینان روستایی شهرستان کرمانشاه بود. جامعه آماری مطالعه شده شامل 110 نفر از کارآفرینان روستایی شکست خورده بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 86 نفر تعیین شد و برای دستیابی دقیق به افراد مطالعه شده، از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها، از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که کاهش درآمد، بدهی شخصی، نزول کردن پول، کاهش ناگهانی در موقعیت اجتماعی، کاهش اعتمادبه نفس، ایجاد حس لکه ننگ بودن، احساس غم و اندوه، سرزنش دیگران و احساس ندامت و پشیمانی بیشترین مشکلاتی هستند که اکثر کارآفرینان بعد از شکست کسب وکار با آن ها مواجه می شوند. تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای جنسیت، وضعیت مالی، تجربه کارآفرینی، اشتغال به کسب وکارهای دیگر، گذراندن دوره های کارآفرینی، فرهنگ شکست، خوش بینی و اعتمادبه نفس متغیرهایی هستند که بر کاهش هزینه های شکست کارآفرینان روستایی موثرند. یافته های حاصل از این پژوهش می تواند در توانمندسازی و آماده کردن کارآفرینان کوچک و متوسط برای بقا و تعالی، حیاتی باشد و به تقویت قابلیت تطبیق پذیری کارآفرینان، ایجاد فضای مناسب برای یادگیری از شکست ها و خطاها، فراهم کردن راهکارهای علمی کاربردی لازم برای سیاست گذاری توسعه و پایداری کسب وکارهای کوچک و متوسط منجر شود و از تبدیل شدن شکست به بحران جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، شکست، هزینه های مالی، هزینه های اجتماعی، هزینه های روانی
  • فاطمه اسلام فرد، خدیجه بوزرجمهری * صفحات 194-207
    صنایع دستی به ویژه صنعت قالی ازجمله فعالیت های غیرکشاورزی است که بخش مهمی از اشتغال کشور را به خصوص در بین عشایر و روستاها به خود اختصاص داده است. بررسی موانع و مشکلات توسعه صنایع بومی روستایی در شهرستان زرین دشت که یکی از مراکز تولید قالی و گبه در استان فارس است هدف اصلی تحقیق به شمار می رود. این تحقیق به روش کیفی انجام و داده ها از طریق مصاحبه جمع آوری شده است. روستاهای فعال در زمینه قالی بافی و گبه بافی در شهرستان زرین دشت به عنوان جامعه آماری انتخاب شد. با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی، 21 نفر از خبرگان صنعت قالی و گبه در سه روستای تولیدکننده عمده قالی و گبه (مزایجان، دره شور، ده نو) به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. از نرم افزار MAXQDA برای تجزیه وتحلیل ارتباط بین کدهای تحقیق استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد موانع عمده ای تولید دست بافت های شهرستان را تهدید می کند. به منظور حفظ و توسعه دست بافت های شهرستان باید اقداماتی صورت گیرد؛ ازجمله این اقدامات می توان به کوتاه کردن سلطه دلالان بر بازار مواد اولیه و خرید دست بافته ها، پیگیری بیمه قالیبافان، توجه مسئولان شهرستان نسبت به تولیدات دست بافت و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: قالی بافی و گبه بافی، صنایع بومی، MAXQDA، تحقیق کیفی
  • علی اکبر عنابستانی*، محبوبه نامدار صفحات 208-227
    مهم ترین چالش فراروی امنیت در مناطق مرزی کشور، بیکاری و نارضایتی از فعالیت های اقتصادی است. این مسئله باعث می شود مردم برای تامین معاش و گذران زندگی خود به انواع شغل های کاذب و غیررسمی که در این شرایط پا به عرصه وجود می گذارند، روی آورند. یکی از فعالیت های غیررسمی، رشد مبادلات مرزی غیررسمی (قاچاق) است. هدف پژوهش حاضر مقایسه تطبیقی آثار و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی ایجادشده از گسترش فعالیت اقتصاد غیررسمی و بازتاب متفاوت آن بر توسعه سکونتگاه های روستایی واقع در منطقه تجاری ده شیخ در استان فارس و گچین در استان هرمزگان است. نوع تحقیق کاربردی، روش استفاده شده توصیفی تحلیلی و همبستگی است و برای گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسش نامه) استفاده شده است. طبق آخرین سرشماری، جمعیت روستاهای ده شیخ و سیگار به همراه روستاهای چاه شیخ، جری و کره موچی در مجموع 4467 نفر در قالب 1124 خانوار و روستاهای گچین، مغ آباد بالا و پایین در مجموع 1295خانوار گزارش شده است. حجم نمونه مطالعه شده منتج از فرمول کوکران، شامل156 خانوار منطقه ده شیخ و 160 خانوار از منطقه گچین است که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و استنباطی (آزمون t و فریدمن و من ویتنی) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که طبق آزمون فریدمن، میانگین عددی هر سه متغیر در روستای ده شیخ تقریبا یکسان است و توزیع تقریبا یکسانی دارند؛ اما این میانگین در شاخص های روستای گچین اختلاف فاحشی دارند، به گونه ای که شاخص اقتصادی با میانگین 14/50 بیشترین و شاخص های اجتماعی و کالبدی به ترتیب با میانگین 46/35 و 99/33 کمترین تاثیرپذیری را داشته اند.
    کلیدواژگان: قاچاق کالا، اقتصاد روستایی، مناطق تجاری ده شیخ (فارس) و گچین (هرمزگان)
  • مهدی قربانی*، ساره راسخی، آزاد کرمی صفحات 228-241
    مدیریت اجتماع محور جوامع روستایی یکی از موضوعات مهم و در اولویت کشور است که باعث تسهیل و کاهش هزینه دوره گذار توسعه در یک منطقه می شود. بر همین اساس ضروری است تمامی مسئولان مربوطه برای دستیابی به این مهم در تعامل باشند. در این میان تقویت سرمایه اجتماعی و به ویژه خصوصیات ساختاری سرمایه اجتماعی که شامل جنبه های قابل لمس تر مفهوم سرمایه اجتماعی است، کنشگران را قادر به ارتباط موثر با یکدیگر می کند. در این مقاله، ارزیابی خصوصیت ساختاری سرمایه اجتماعی در دو بعد درون و برون گروهی در میان اعضای کمیته های خرد روستایی، برای استقرار مدیریت اجتماع محور روستایی در روستای علی آباد هشتصدمتری که تحت پوشش پروژه توانمندسازی جوامع محلی است، صورت گرفته است. در این تحقیق با استفاده از پرسش نامه تحلیل شبکه و مصاحبه مستقیم، پیوندهای اعتماد و مشارکت در دو بازه زمانی قبل و بعد از اجرای پروژه بررسی شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که میزان بسته بودن شبکه و در نیتجه آن سرمایه اجتماعی طی دو مرحله پایش، در دو بعد بررسی شده با افزایش همراه بود. همچنین نتایج حاکی از افزایش میزان نهادینه شدن، پایداری و سرعت انتقال اعتماد و مشارکت در شبکه بعد از اجرای پروژه بود. بر این اساس می توان بیان کرد که اجرای این پروژه با تقویت هرچه بیشتر سرمایه اجتماعی ضمن اعتمادسازی در شبکه و ایجاد تمایل در بهره برداران به منظور مشارکت، زمینه های لازم برای توفیق هرگونه فعالیت مدیریتی جامعه محور را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: مدیریت اجتماع محور، خصوصیات ساختاری، تحلیل شبکه، سرمایه اجتماعی، روستای علی آباد هشتصدمتری
  • حمدالله سجاسی قیداری*، حمیده محمودی، فهیمه جعفری صفحات 242-263
    یکی از موضوعات مهم در فرایند توسعه کارآفرینی، داشتن مهارت و خلاقیت است؛ این امر به ویژه در جامعه زنان روستایی می تواند مفیدتر باشد، به طوری که مهارت های کارآفرینانه زنان در بازار کار و مشارکت در فعالیت های اقتصادی اجتماعی، به یکی از شناسه های مهم توسعه انسانی تبدیل شده است. بر این اساس تحقیق حاضر به بررسی مهارت های کارآفرینی زنان در نواحی روستایی می پردازد. این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش توصیفی پیمایشی انجام شده است. با توجه به مطالعات صورت گرفته در بخش مرکزی شهرستان فریمان، حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 209 نفر تعیین شد. اطلاعات به دست آمده در نرم افزارهای SPSS و GIS و تحلیل خاکستری در قالب پرسش نامه بررسی شد. آلفای کرونباخ پرسش نامه 96/0 محاسبه شد که نشان دهنده پایایی و قابل اعتماد بودن آن است. یافته ها نشان داد در روستاهای بررسی شده، در هفت مهارت مطالعه شده از لحاظ مقایسه میانگین مهارت مدیریتی، قوی و از لحاظ مهارت تکنیکی و فنی، ضعیف هستند. همچنین بین متغیرهای فردی و مهارت کارآفرینی همبستگی مثبت و معنادار با شدت متوسط تا قوی وجود دارد. بر اساس نتایج حاصل از رتبه بندی تحلیل خاکستری، سه روستای قلعه نو فریمان با ضریب 87/2، سنگ بست با ضریب 83/2 و عشق آباد با ضریب 82/2 بیشترین درجه خاکستری را در مقایسه با دیگر روستاهای نمونه به دست آورده اند و از نظر مهارت کارآفرنی زنان در وضعیت مطلوب تری قرار دارند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، کارآفرینی روستایی، مهارت های کارآفرینانه، زنان روستایی، تحلیل خاکستری
  • سید احمد فیروزآبادی، زهرا فرضی زاده *، زهرا جمشیدی صفحات 264-281
    صنعتی شدن روستا به عنوان اهرمی پویا برای توسعه روستایی معرفی شده است و توزیع درآمد، متنوع ساختن اقتصاد روستایی و کاهش نابرابری های اجتماعی اقتصادی، از اهداف اولیه آن محسوب می شود. اغلب پژوهش ها درباره آثار صنعتی شدن مناطق روستایی دو ویژگی عمده دارند: اول کمی گرا هستند، دوم بیشتر آثار اقتصادی (اشتغال و درآمد) را بررسی کرده اند. در حالی که علاوه بر ارزیابی آثار اقتصادی صنعت در روستا، باید تاثیرات دیگر آن به ویژه آثار اجتماعی آن بررسی شود. از این رو در پژوهش حاضر آثار اجتماعی اقتصادی استقرار صنعت پتروشیمی در روستای امامزاده ابراهیم و سعیدآباد از دید خود روستاییان با روش کیفی مطالعه شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و از فنون مصاحبه فردی، بحث گروهی متمرکز و مشاهده برای جمع آوری اطلاعات و از روش تحلیل موضوعی برای تحلیل اطلاعات استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، ورود صنعت در نواحی روستایی مذکور به پیدایش پیامدهایی منجر شده است که از جمله آن ها می توان به این موارد اشاره کرد: به خطرافتادن سلامت انسان در اثر افزایش آلودگی زیست محیطی، پیدایش فرصت های اندک برای روستاییان، کاهش فرصت اشتغال برای زنان روستایی، اشتغال نیروی کار غیربومی در پتروشیمی، اسکان افراد غیربومی در روستا، تشدید نگرش منفی روستاییان به صنعت پتروشیمی، سنخیت نداشتن صنعت پتروشیمی با روستا، گرایش جوانان روستا به ادامه تحصیل، تغییر در برخی جنبه های مادی سبک زندگی روستاییان شاغل در پتروشیمی، کاهش انگیزه روستاییان برای انجام فعالیت در بخش کشاورزی و دامداری، لطمه به بخش کشاورزی، افزایش درآمد روستاییان شاغل در صنعت، رونق برخی کسب وکارهای روستایی و تغییر قیمت زمین.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، صنعت، پتروشیمی، روستا، پیامدهای اجتماعی و اقتصادی
  • ولی الله رستمعلی زاده*، علی قاسمی اردهایی صفحات 282-299
    یکی از مهم ترین مسائلی که روستاهای ایران با آن مواجه هستند، فرایند خروج جمعیت جوان از روستاهاست. بنابراین هدف اصلی این تحقیق این است که جوانان روستایی برای برنامه ریزی مهاجرت از مکان یا گرایش به ماندن در محل زندگی خود، چه مواردی را در نظر می گیرند. روش مورد استفاده در این پژوهش پیمایش بوده است. جامعه آماری این تحقیق جوانان روستایی 15 تا 30 سال شهرستان های اسکو و هشترود در استان آذربایجان شرقی هستند و حجم نمونه نیز 800 نفر بوده است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، درباره جوانان ساکن در روستاهای شهرستان های هشترود و اسکو مطالعه شد. میزان مهاجرفرستی و مهاجرپذیری و موقعیت جغرافیایی در تعیین شهرستان ها و موقعیت جغرافیایی، دوری و نزدیکی به شهر، شیوه معیشت و تعداد جمعیت، از جمله ملاک های تعیین کننده در انتخاب خوشه ها بوده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ویژگی ها و شرایط جوانان روستایی چون وضعیت شغلی، سطح تحصیلات، سطح درآمد، وضعیت تاهل، وضعیت مسکن، داشتن اعضای مهاجر در خانواده و شهرستان محل سکونت در وضعیت ترک یا ماندگاری آنان موثر است. همچنین بخش دیگر یافته های تحلیلی این پژوهش نشان دادند که کیفیت زندگی، وابستگی به مکان و هویت مکانی می توانند در ماندگاری جوانان روستایی موثر باشند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، ماندن یا نقل مکان کردن، جوانان روستایی، وابستگی به مکان، هویت مکانی
  • الهام احمدی فرد، اسماعیل کرمی دهکردی*، حیدر قلی زاده صفحات 300-317
    بافت فرش دستباف یکی از فعالیت های مهم خارج از مزرعه و منبع معیشت خانوارهای روستایی ایران به شمار می رود. دولت به منظور حمایت از قالی بافان بدون کارفرما و اعضای خانوار آن ها، همچنین تامین آتیه قالی بافان در قبال فوت، حوادث ناشی از کار، ازکارافتادگی و بازنشستگی، قالی بافان خانگی را بیمه کرده است. با وجود این، بخش قابل توجهی از بافندگان تحت پوشش بیمه قرار نگرفته‏اند. هدف این مقاله تحلیل چالش ها و مشکلات پیش روی بافندگان در پذیرش بیمه قالی بافی و استفاده از آن است. پژوهش از طریق روش شناسی مطالعه موردی و پیمایش در 23 روستای شهرستان زنجان انجام شد. در مطالعه موردی از فنون کیفی گردآوری داده ها از قبیل تحلیل اسناد، گروه های متمرکز و مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد و 90 خانوار روستایی بافنده فرش ابریشم و کنشگران بازار فرش ابریشم در آن مشارکت کردند. در پیمایش، از 265 خانوار فرش باف ابریشمی به تصادف مصاحبه ساختارمند شد. نتایج نشان داد که در 23 روستای مورد مطالعه، 3/85 درصد خانوارهای فرش باف ابریشمی بیمه نشده و فقط 7/14 درصد بیمه شده بودند. نسبت بافندگان بیمه شده در بخش های مختلف شهرستان زنجان متفاوت بود و فاصله روستا تا شهر تاثیر منفی بر معرفی و پذیرش بیمه داشت. در مناطق روستایی دورافتاده، وابستگی معیشت خانوارها به بافت فرش بیشتر بود، ولی این دور افتادگی موجب کاهش پوشش بیمه برای این بافندگان شده بود. بافندگان روستایی با سه نوع چالش مهم در بیمه شدن روبه رو بودند: 1)ناتوانی مالی بافندگان، 2)شفافیت نداشتن اتحادیه فرش دستباف روستایی، 3)مشکلات قوانین بیمه.
    کلیدواژگان: بیمه، فرش دست باف، بافنده، جامعه روستایی، فرش ابریشمی، زنجان
  • محمدرضا رضوانی*، حسنعلی فرجی سبکبار، علیرضا دربان آستانه، سیدهادی کریمی صفحات 318-345
    مبنای برندسازی برای هر مقصد گردشگری، خصوصیات و ویژگی های منحصربه فرد محیطی است که با عنوان «عوامل کیفیت محیطی» از آن ها یاد می شود، زیرا کیفیت محیطی مطلوب زمینه ساز شکل گیری حس مثبت به مقاصد گردشگری و سرانجام توسعه گردشگری است. تبیین کیفیت محیطی و برندسازی مقاصد گردشگری روستایی کمک شایانی به ایجاد تجربه ای لذت بخش و خاطره ای به یادماندنی در گردشگران می کند و منجر به وفاداری گردشگر به مقصد و درنهایت جذب بیشتر گردشگر و رونق گردشگری در منطقه خواهد شد. بنابراین شناسایی عوامل کیفیت محیطی کمک زیادی به برندسازی و بازاریابی و توسعه گردشگری می کند. با توجه به اهمیت این موضوع، این تحقیق به شناسایی و اعتبارسنجی عوامل کیفیت محیطی منطقه قومی فرهنگی اورامانات به منظور برندسازی برای مقاصد گردشگری روستایی این منطقه پرداخته است. در این تحقیق ابتدا از روش کیفی تحلیل محتوا استفاده شد. بنابه ضرورت از روش نمونه گیری هدفمند (29 مصاحبه شامل 12 مصاحبه با مردم محلی و 17 مصاحبه با گردشگران) استفاده شد. نتایج به کمک نرم افزار مکس کیودا تحلیل شد. به منظور اعتباردهی نتایج به دست آمده و افزایش روایی آن ها از روش کمی تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه ها و پرسش نامه های تکمیل شده، برای کیفیت محیطی مرتبط با برندسازی در منطقه اورامانات ابعاد 5گانه و مقوله های 22گانه شناسایی شد که عبارتند از: بعد طبیعی (با 4 مولفه) ، بعد اجتماعی فرهنگی (با 7 مولفه) ، بعد اقتصادی (با 1 مولفه) ، بعد کالبدی (با 5 مولفه) و بعد نهادی (با 5 مولفه).
    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، برندسازی، مقصد گردشگری، تحلیل محتوا، منطقه قومی فرهنگی اورامانات
  • جواد بذرافشان، مهرشاد طولابی نژاد*، خدیجه صادقی صفحات 343-363
    مدیریت پایدار زمین (SLM) نشان دهنده ادغام کشاورزی، محیط زیست و عوامل اقتصادی و اجتماعی است و بر تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی کشاورزان اثر دارد. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین مدیریت پایدار زمین و عملکرد محصولات کشاورزی و نقش آن در امنیت غذایی کشاورزان است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن، ترکیبی (کیفی و کمی) است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات پرسش نامه است. جامعه آماری شامل خانوارهای کشاورز دهستان میان کوه شرقی در شهرستان پلدختر (415=N) بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده 217 خانوار کشاورز به عنوان نمونه انتخاب شد. نتایج یافته ها نشان داد از میان روش های مدیریت زمین، روش های شخم زدن زمین عمود بر جهت شیب، ایجاد بند در بالادست زمین و استفاده از کود حیوانی بیشترین تاثیر را بر افزایش عملکرد محصولات کشاورزی داشته است. در رابطه با روش های مدیریت زمین و امنیت غذایی، بررسی یافته ها نشان داد از میان پنج شیوه کلی مدیریت زمین، سه شیوه الگوی کشت، افزایش باروری خاک و مدیریت منابع آب، بیشترین رابطه را با امنیت غذایی خانوارهای روستایی داشته است. کشاورزانی که از چندین روش استفاده کرده بودند به دلیل افزایش کیفیت زمین و بهره وری بالا، دسترسی ایمن و سالمی به مواد غذایی داشتند. بنابراین می توان گفت که به منظور افزایش عملکرد محصولات کشاورزی، افزایش امنیت غذایی و سرمایه گذاری در این زمینه باید خدمات حمایتی بیشتری در اختیار کشاورزان قرار گیرد و برای مشارکت و همکاری بیشتر کشاورزان در زمینه مدیریت پایدار زمین اقدامات لازم انجام شود.
    کلیدواژگان: مدیریت پایدار زمین، امنیت غذایی، کشاورزی، پلدختر
|
  • Behrooz Rasekhi *, Rezvan Ghanbari Movahed, Amirhosein Alibayghi Pages 178-193
    By understanding the consequences and costs of failure of rural entrepreneurs, we can be prepared for the potential failure in these businesses and avoid a social economic crisis in the villages. Therefore, the purpose of this descriptive study was to investigate and analyze the cost and impacts of failure of rural entrepreneurs in Kermanshah County. The study population comprised all failed entrepreneurs in Kermanshah County (N=110). Research samples were randomly selected using the Krejcie & Morgan Table (1970), (n=86). To collect data, a researcher-made questionnaire was used. The results show that the loss of income, personal debt, low budget, sudden decline in social status, low self-esteem, sense of stigma, feelings of sadness, blame of others as well as feeling of remorse and regret are the main costs that most entrepreneurs will endure after business failure. Regression analysis shows that variables of gender, financial status, entrepreneurial experience, employment of other businesses, participating in entrepreneurship courses, failure culture, optimism, and self-confidence are effective in reducing the cost of failure of rural entrepreneurs. The findings of this research can be useful for empowering and preparing small- and medium-sized enterprises for survival and development and strengthen the adaptability of entrepreneurs, creating proper environment for learning from failures and errors, providing scientific and practical solutions for policy making for development and sustainability of small- and medium-sized businesses and preventing them from turning into a crisis.
    Keywords: Rural Entrepreneurship, failure, Financial, Social cost, Psychological cost
  • Fatemeh Eslamfard, Khadije Bouzarjomehri * Pages 194-207
    Handicrafts, especially carpet, are among non-agricultural activities that provide employment for many people, especially among tribes and villages. The main objective of the study is to investigate the problems of rural industries development in Zarrin Dasht County, one of the centers for producing carpets and gabbeh in Fars Province. The research method was qualitative and the relevant data were collected through interviews. The statistical community comprised villages active in carpet and gabbeh weaving in Zarrin Dasht County. Using snowball sampling method, 21 experts in carpet and gabbeh have been selected as the study sample from 3 main producer of carpet and gabbeh (Mesjian, Dary Shor, De Nou villages). The obtained data were coded and analyzed through grounded theory and using MAXQDA. The research results showed that the major barriers to the to develop carpet industry in Zarin Dasht County from the perspective of carpet weavers was a governmental institute that has affected the social, economic, cultural, and environmental barriers.
    Keywords: Carpet, carpet weavers, Handicrafts, MAXQDA, Grounded theory
  • Aliakbar Anabestani *, Mahbobeh Namdar Pages 208-227
    The most important challenge for security in the border regions of the country is unemployment and locals’ dissatisfaction of economic activities. This problem makes people to earn money through all kinds of fake and informal jobs. One of the fake activities is the growth of the informal cross-border trades (smuggling). The aim of this study is to compare the economic, social and physical effects and consequences resulted from the expansion of the informal economical activities and its different reflections on the development of rural settlements located in the commercial area of Dehsheikh in Fars Province and Gachin in Hormozgan Province. This study is an applied research with cross-sectional design. Then data on the area and the subject were collected through surveys (questionnaires, observations and interviews). Based on Cochran formula, a total of 156 and 160 questionnaires have been completed in rural areas of Dehsheikh business district and Gachin village, respectively. According to Friedman, the average number of each 3 variables in Dehsheikh village is almost identical and have an almost identical distribution. However, the averages of the indexes of Gachin Village have a big difference with each other in such a way that economic indicators with an average score of 50.142 has the most influence and the social and physical indicators with the average scores of 35.4675 and 33.9935, respectively, had the least influence.
    Keywords: Smuggling activities, Rural Economic, Rural employment, Commercial area of Dehsheikh, village Gachine
  • Mahdi Ghorbani *, Sareh Rasekhi, Azad Karami Pages 228-241
    Community-based management of rural communities is of high importance and priority, as it facilitates development transition period of a region. Accordingly, it is incumbent upon all beneficiaries to turn it into a reality. Reinforcement of social capital, especially its structural characteristics, entails more its tangible aspects and enables actors to communicate effectively with one another. Appraisal of structural characteristics of bonding and bridging social capital of rural microfund committees was carried out in the present study in an attempt to establish rural community-based management in Ali Abad Hashtsad Metri village as a part of the project of local communities empowerment. Trust and participation ties were investigated both prior and after project implementation by applying network analysis questionnaire and direct interviews. It was found out that network ties and social capital increased after project implementation. Once a project is accomplished, institutionalization, sustainability, trust and participation transfer within the network are enhanced. Thus, by further reinforcement of social capital through trust building and encouraging users to participate, the way is paved for community-based management.
    Keywords: Community-based management, Structural characteristics, Social Network Analysis, Social capital, Ali Abad Hashtsad Metri Village
  • Hamdollah Sojasi Qeidari *, Hamide Mahmoodi, Fahime Jafari Pages 242-263
    Skill and creativity are among the most important qualities in the development process of entrepreneurship, and they are especially important for rural women communities. Entrepreneurial skills of women in the labor market and their participation in socioeconomic activities have turned into key indicators of human development. This study investigates the entrepreneurial skills of women in rural areas. This is an applied research conducted with a descriptive-analytical design. According to studies conducted in central district of Fariman County, the study sample was calculated as 209. The collected data were fed into SPSS and GIS and employed in Gray relational analysis. Of seven skills studied in this research, the women were the most skilled in management and the least skilled in technical aspects. Besides, there is a moderate to strongly significant and direct correlation between entrepreneurial skills and personal variables. According to the results of Gray relational analysis, three villages of Qaleh-no in Fariman County, Ashgabad and Sangbast with the highest Gray relational degree were in better conditions in entrepreneurial skills than other sample villages.
    Keywords: entrepreneurship, Rural Entrepreneurship, Entrepreneurial Skills, Rural women, Rural areas
  • Seyed Ahmad Firouzabadi, Zahra Farzizadeh *, Zahra Jamshidi Pages 264-281
    The industrialization of the villages is widely recognized as a dynamic lever for rural development. Creating jobs, diversifying the rural economy, and reducing socioeconomic inequalities are the primary goals of industrialization of the countryside. Most research studies on the effects of rural industrialization have two main features: first, quantitative feature, and second, checking the economic effects (employment and income). Besides assessing the economic and environmental impacts of industry in the countryside, other effects, especially social impacts, should be evaluated in the short- and long-run. Therefore, in the present study, the socioeconomic and environmental impacts of petrochemical industry development in Imamzade Ebrahim and Saeedabad villages have been studied by qualitative method. This is an applied research. We used individual interviewing techniques, focused group discussion, and field observation for data collection. Also the obtained data were analyzed by thematic analysis method. Based on the research findings, introducing industries into the rural areas has led to positive effects such as low unemployment for rural residents, rising incomes of the villagers employed in the petrochemical industry, and the beneficial effects for some locals directly and indirectly. In addition to the above outcomes, some adverse effects are seen in villages such as the negative attitude of the local people toward introduction and establishment of new industries, displacement of native people due to the residence of some non-industrial workers in the region, the emergence of new sociocultural issues due to the presence of new people in the area, development of environmental problems, and the rural youth's reluctance to engage in traditional activities.
    Keywords: assessment, industry, Petrochemical, Rural areas, Economic, Social consequences
  • Valiollah Rostamalizadeh *, Ali Ghasemi Ardahaee Pages 282-299
    Nowadays, one of the most important issues facing Iranian villages is the outflow of young population from villages. Thus, this research aimed to examine people’ motives to leave or stay in their home place. The survey method was used in this study. The study population consists of 15-30 years old rural youth of Osku and Hashtrud Districts, East Azerbaijan Province. The sample size was 800, 400 for each district. Young people living in rural areas of Osku and Hashtrud districts were selected through multi-stage cluster sampling method. Geographical location, distance from the district, livelihood and population were the criteria considered for the selection of the clusters. The results indicate that social and economic factors such as education, income, employment, marital status, housing, living status, and having migrant people in the family or hometown have an important role in the leaving or staying. Analytical results of this study also show that the quality of life, place dependence, and place identity can contribute to the staying of rural youth.
    Keywords: migration, leave or stay, rural youth, quality of life, place attachment, place identity
  • Elham Ahmadifard, Esmail Karamidehkordi *, Heydar Gholizadeh Pages 300-317
    Handmade carpet weaving has been one of the important off-farm activities and livelihood sources of Iranian rural households. The government has tried to cover self-employed and home-based carpet weavers under the insurance policy to support them and their households, in facing problems such as death, work related casualties and disablement, as well as their retirement. However, a high proportion of these producers have not covered by this insurance. The purpose of this paper is to analyze challenges facing these producers to adopt and use "the carpet weaving insurance". The study was conducted based on a mix methodology of case study and survey in 23 villages located in Zanjan County in the north west of Iran. In the case study design, research techniques such as document analysis, focus groups and semi-structured interviews were utilized through the participation of 90 rural handmade silk carpet weavers and carpet market actors. In the survey, a sample of 265 rural handmade silk carpet weaver households were randomly selected for structured interviews. The results showed that 85.3% of the households and the weavers were not covered by the carpet insurance. The proportion of weavers being covered by the insurance was different in terms of the location of their villages. The distance between the rural areas and Zanjan City, the center of the province, had a negative impact on introducing and adopting the insurance. In isolated rural areas, the dependency of rural household's livelihoods on carpet production is much higher than other rural areas, but this isolation has affected them by reducing their insurance coverage. The rural carpet weavers have three important challenges in order to be covered by the insurance.
    Keywords: Insurance, Handmade Carpet, Carpet weaver, rural community, silk
  • Mohammad Reza Rezvani *, Hasan Ali Faraji Sabokbar, Alireza Darban Astaneh, Sayed Hadi Karimi Pages 318-345
    The branding of every tourism destination is based on its environmental characteristics and unique features, in other words, environmental quality; because optimal environment quality underlie the formation of a positive sense to tourism destinations and eventually develop tourism. Explaining the environmental quality and consequently branding for rural tourism destination help create an enjoyable and memorable experience in the minds of tourists and will result in tourist's loyalty and ultimately attract more tourists and visitors to the tourism boom in the region. Thus, identifying environmental quality factors contributes a lot to branding and finally marketing and development of tourism destinations. Given the importance of this issue, this study has undertaken to identify and validate the environmental quality of Oramanat ethno-cultural region to branding for its tourism destinations. In this study, qualitative thematic analysis method was used. Initially by purposive sampling method, 29 interviews (12 interviews with beneficiary local people and 17 interviews with tourists) were conducted. Then, the results were analyzed with MAXQDA. To validate the results and increase their reliability, a quantitative method was used such as Exploratory factor analysis. Based on the results of the interviews and the completed questionnaire, 5 dimensions and 22 categories for environmental quality related to branding were identified in the Hawraman region. They are as follows: natural dimension (with 4 categories), socio-cultural dimension (with 7 categories), economic dimension (with 1 category), physical dimension (with 5 categories), and institutional dimension (with 5 categories).
    Keywords: Environmental Quality, branding, Tourism Destination, Thematic Analysis, Ethno-cultural region of Oramanat
  • Javad Bazrafshan, Mehrshad Tuolabi Nejad *, Khadije Sadeghi Pages 343-363
    Sustainable Land Management (SLM) represents the integration of agricultural, environmental and socioeconomic factors, and has a large impact on crop production and food security of farmers. The purpose of this study was to investigate the relationship between sustainable land management and crop productions, as well as its role in the food security of farmers. Based on statistical population, 514 rural household farmers live in eastern Miyankooh. Of them, a sample of 217 households were selected. The data collection tool was questionnaire. For data analysis, single-sample t test, correlation coefficient V Cramer and Spearman correlation were used. Results show that land management, plowing perpendicular to the slope, creating the paragraph above ground and using different fertilizers and agricultural products have the greatest impact on increasing yield. In relation to the method of land management and food security, the findings show that among the top five land management practices, three techniques of crop patterns, increase soil fertility and water resources management, had the highest relationship with food security of rural households and farmer. They have access to safe and healthy food due to the quality of land and high efficiency. Therefore to enhance food security and increase investment in this area, we should provide more support services to farmers, as well as take measures to further cooperation in the field of sustainable land management for farmers to be done.
    Keywords: Sustainable land management, Food security, Rural development, Agriculture, Poldokhtar City