فهرست مطالب

مهار زیستی در گیاه پزشکی - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مهار زیستی در گیاه پزشکی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • المیرا ابوترابی*، لاله نراقی صفحات 1-9
    در ارزیابی اثر آنتاگونیستیTalaromyces flavus و Trichoderma harzianum در کنترل نماتد مولد گره ریشه (Meloidogyne javanica) روی گیاه گوجه فرنگی که طی دو سال متوالی (93-1392) صورت گرفت، هشت تیمار شامل تیمارهای آلوده به نماتد و فاقد نماتد همراه با قارچ های آنتاگونیست در پنج تکرار در نظر گرفته شد. آزمایش به صورت گلدانی در شرایط گلخانه در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. جدایه های T. flavusو T. harzianum از خاک اطراف ریشه‏ی گوجه فرنگی در مزرعه جداسازی و پس از تکثیر به میزان 107×2 اسپور به ازای هر گرم خاک از زاد‏مایه قارچ های آنتاگونیست در گلدان های حاوی سه کیلوگرم خاک سترون در نظر گرفته شد. پس از انتقال نشاهای چهار برگی گوجه فرنگی به گلدان ها، اینوکولوم نماتد به تعداد پنج عدد تخم و لارو در هر گرم خاک اضافه شد. تیمارهای بدون نماتد، فقط محتوی خاک سترون مخلوط با قارچ آنتاگونیست بودند. برای تیمار شاهد غیرآلوده، گلدان های عاری از نماتد و قارچ‏های آنتاگونیست در نظر گرفته شد. دو ماه پس از اعمال تیمارهای آزمایشی، صفات رویشی شامل، طول اندام هوایی، وزن ریشه، تعداد گره روی ریشه و همچنین صفات مربوط به جمعیت نماتد شامل تعداد گال ایجاد شده روی ریشه، تعداد توده تخم، جمعیت نهایی و فاکتور تولید مثل ارزیابی و داده ها و نتایج به تفکیک هر سال تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی، کمترین تعداد تخم و جمعیت نماتد متعلق به بوته های تیمار شده با ترکیب دو گونه قارچ آنتاگونیست بود که اختلاف معنی داری با تیمار شاهد آلوده در سطح احتمال 5% نشان داد و به طور میانگین، جمعیت نماتد را تا 80% کاهش داد. در بررسی نقش هر یک از قارچ ها به تنهایی، T. harzianum وT. flavus به ترتیب، باعث 78 و 67 درصد کاهش جمعیت نماتد شدند. تیمار T. harzianum نسبت به تیمارT. flavus تاثیر بیشتری در افزایش رشد رویشی و کاهش جمعیت نماتد داشت، با این حال اختلاف بین آن ها معنی دار نبود. دربین تیمارهای مورد بررسی، تیمار آلوده به نماتد همراه با تلفیق دو گونه قارچ بیشترین تاثیر را در افزایش صفات رویشی گیاه و همچنین کنترل جمعیت نماتد از جمله کاهش تعداد گره و فاکتور تولید مثل نشان داد.
    کلیدواژگان: قارچ آنتاگونیست، کنترل بیولوژیک، گوجه فرنگی، نماتد گره ریشه، Talaromyces flavus، Trichoderma harzianum، Meloidogyne javanica
  • فرزاد جلیلیان *، یونس کریمپور، شهرام آرمیده، ابراهیم گیلاسیان صفحات 11-24
    مگس های شکارگر خانواده ی Syrphidae نقش موثری در مهار زیستی آفات و حفظ تعادل طبیعی زیست بوم های زراعی و باغی دارند. طی سال های 1394-1392 بررسی هایی در زمینه ارزیابی برخی ویژگی های زیستی این شکارگرها در مزارع کلزای استان کرمانشاه انجام شد. در این تحقیق 12 گونه ی سیرفید شکارگر شناسایی شد که همه ی آن ها متعلق به زیر خانواده ی Syrphinae بودند. گونه یE. corollae با 67 درصد فراوانی به عنوان گونه ی غالب شناخته شد. زیست شناسی این گونه با پرورش روی شته ی مومی کلمB. brassicae در دماهای 20، 25 و 30 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 % و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی در داخل انکوباتور بررسی شد. نتایج نشان داد طول دوره های رشدی و میزان تغذیه در سه دمای مختلف معنی دار بود (P<0.01). میانگین دوره ی رشدی این حشره مفید در دماهای 20، 25 و 30 درجه ی سلسیوس به ترتیب 45/22، 82/18 و 17/15 روز و هر لارو به طور میانگین به ترتیب از 07/371، 00/283 و 13/253 عدد شته تغذیه کرد. لاروهای سن سوم این گونه تغذیه بیشتری داشتند. با افزایش دما، طول دوره های لاروی و میزان تغذیه نیز کاهش یافت. بالاترین میزان مرگ و میر در دماهای 20 و 30 درجه و پایین ترین نیز در دمای 25 درجه ی سلیسیوس ثبت شد که دمای بهینه برای پرورش آن محسوب می شود.
    کلیدواژگان: سیرفیدهای شته خوار، بوم شناختی، زیست شناختی، کنترل بیولوژیک، کلزا
  • محمدرضا عالی منش، پریسا طاهری*، سعید طریقی صفحات 25-38
    تعداد 177 جدایه باکتری کونچر به دو روش استفاده از محیط کشت حداقلی حاوی سیگنال آسیل همو سرین لاکتون از نوع 3-oxo-C6-HSL و محیط کشت های عمومی از گیاهان تیره ی سولاناسه جداسازی شدند. از بین آنها 11 جدایه متعلق به جنس های Pseudomonas، Enterobacter،Acinetobacterو Bacillus فعالیت کونچری بالایی داشتند. به‏ویژه جنس Pseudomonas که دارای بالاترین میزان فعالیت بود. بررسی سازوکار کونچری در این باکتری ها نشان داد که آنزیم ها و ترکیبات کوچک غیرآنزیمی با فعالیت کونچری در این فرایند نقش دارند. بیشتر این باکتری ها فقط دارای فعالیت آنزیمی بودندکه توسط آزمون HPLC تایید شدند. همچنین برای اولین بار جدایه ای از باکتری calcoaceticus Acinetobacterکه با روش دوم جداسازی شده بود با توانایی کونچری غیرآنزیمی شناسایی شد. باکتری های کونچر عمدتا باعث کاهش بیوفیلم و کاهش بیماری زایی ‏Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorumروی سیب زمینی و کاکتوس شدند. بنابراین، رابطه ی مستقیمی بین افزایش فعالیت کونچری و توانایی بیوکنترلی علیه این بیمارگر وجود داشت، هر چند موارد استثناء نیز مشاهده شد. همچنین، برخی جدایه های Pseudomonasبه عنوان بهترین عوامل بیوکنترل که براساس فعالیت کونچری علیه بیمارگر مذکور عمل می کردند، تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: آسیل همو سرین لاکتون، Acinetobacter calcoaceticus، بیوفیلم، فعالیت کونچری، توانایی بیوکنترلی
  • صالح پور آرین، جلال شیرازی *، احمد راثی پور صفحات 39-53
    مهمترین آفت کلم بعد از بید کلم، سفیده ی کوچک کلم، Pieris rapae با خسارت حدود 40% می باشد. لذا مطالعه ای به منظور بررسی کارایی دو گونه زنبور به نام های Trichogramma brassicae و T. evanescens برای معرفی اولیه به عنوان عوامل کنترل بیولوژیک سفیده ی کوچک کلم P. rapae صورت گرفت. کلیه آزمایش ها در شرایط اتاق رشد با دمای 5/0±25 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 10±60 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. براساس مشاهدات مزرعه ای و داده های پرورش آفت در شرایط گلخانه، مشخص شد که دوران انکوباسیون تخم سفیده ی کوچک کلم حدود 5 تا 7 روز بود. این حشره در شرایط مزرعه دارای پنج سن لاروی مجموعا به طول 20 تا 30 روز و دوره ی شفیرگی بین 6 تا 9 روز بود. به طور معمول، طول عمر حشرات نر حدود 7 و ماده حدود 10 روز ثبت گردید. بررسی های اولیه نشان داد که طول دوره ی رشدی مراحل نابالغ زنبور T. brassicae و T. evanescens به ترتیب 15/0±43/10 و 11/0±07/10 روز و 099/0±48/10 و 093/0±17 /10روز برای افراد ماده و نر بود. به علاوه طول عمر زنبورهای ماده و نر در این دو گونه به همان ترتیب 20/0±03/2 و 24/0±40/1 روز و 16/0±68/1 و 40/0±85/1 روز به دست آمد و در ادامه نرخ ناخالص و خالص باروری و بارآوری برای زنبورهای T. brassicae وT. evanescens به ترتیب 92/51 و 46/39 تخم و 04/83 و 19/77 تخم برآورد شد. همچنین میانگین سن باروری و بارآوری خالص در زنبور T. brassicae به ترتیب 36/0 و 39/0 روز و برای زنبور T. evanescens 162/0 و 162/0 روز به دست آمد. به همین صورت، نتایج نشان داد نرخ های ناخالص و خالص تولید مثل زنبور T. brassice و T. evanescens روی تخم سفیده ی کوچک کلم به ترتیب 77/22 تخم ماده / ماده و 95/12 نتاج ماده / ماده و 14/66 تخم ماده / ماده و 32/29 نتاج ماده/ ماده محاسبه شد. نرخ های ذاتی و متناهی افزایش جمعیت به ترتیب 238/0 (روز1-) و 269/1 نتاج ماده / روز و 305/0 (روز1-) و 357/1 نتاج ماده برروز برای زنبورهای T. brassicae و T. evanescens بود. مدت زمان دو برابر شدن جمعیت در همین دوگونه به همان ترتیب 90/2 و 265/2 روز و طول مدت یک نسل نیز 74/10 و 04/11 روز بود. نتایج حاصل از توزیع سنی پایدار جمعیت برای هر دو گونه مشخص کرد که جمعیت پایدار از حدود 98% جمعیت از مرحله ی نابالغ و 2% افراد بالغ تشکیل شده اند. مقایسه ی تمامی نتایج حاکی از برتری زنبور T. evanescens نسبت به زنبور T. brassicae روی تخم سفیده ی کوچک کلم P. rapae بود. بنابراین می توان گفت تا این مرحله زنبور T. evanescens می تواند انتخاب بالقوه ای برای کنترل بیولوژیک کاربردی علیه سفیده ی کوچک کلم باشد.
    کلیدواژگان: سفیده ی کوچک کلم، Pieris rapae، Trichogramma brassicae، T، evanescens، کلم، کنترل بیولوژیک
  • آرزو حیدرزاده*، اروج ولیزادگان، محمود جوگار صفحات 55-69
    کرم غوزه ی پنبه Helicoverpa armigera Hübner (Lepidoptera: Noctuidae) یکی از آفات مهم و کلیدی پنبه در جهان و در ایران است. این گونه دارای دامنه ی وسیع میزبانی می باشد و هر ساله خسارت غیر قابل جبرانی را به کشاورزان تحمیل می کند. در زمینه ی مبارزه با آفات گیاهی از روش های مختلفی استفاده می شود. در طی سالیان اخیر محققین در جستجوی یافتن تکنولوژی تولید حشره کش های بی خطری هستند که دارای خصوصیاتی از قبیل نحوه ی اثر انتخابی بیشتر روی حشرات هدف و خطرات زیست محیطی کمتر روی موجودات غیرهدف باشند. در این میان حشره کش های مختل کننده پوست اندازی بسیار مورد اقبال واقع شدند. در این مقاله سعی شده تا به استفاده از غربال گری مجازی توسط داکینگ مولکولی مدل های برهمکنش گیرنده های اکدیزونی و تعدادی استروئید گیاهی که در سال های 2013 تا 2015 در بانک ترکیبات استروئیدی به ثبت رسیده است، به کارگیری این ترکیبات در مبارزه با کرم غوزه ی Helicoverpa armigera با کمترین اثر سو بر روی بالتوری سبزChrysoperla carnea به عنوان دشمن طبیعی آن امکان سنجی گردد. مدل گیرنده های اکدیزون آفت و بالتوری سبز طراحی و برآورد کارایی شد. شاخص Z-score، کیفیت مدل گیرنده EcR ساخته شده برای کرم غوزه و بالتوری سبز را به ترتیب معادل روش های NMR وX-ray Crystallography دانست. نتایج نشان داد که در بین استروئیدهای گیاهی مورد بررسی، استروئیدهای 11β-HYDROXY-20-DEOXYSHIDASTERONE، 2،3،14،20،26-PENTAHYDROXY-6-OXO-STIGMAST-7-ENE-22،26-LACTOL، CALLECDYSTEROL A،B،C و GLUTINOSTERONE کمترین ثابت بازداری (Ki)، منفی ترین انرژی پیوند و کمترین میزان تغییرات RMSD در هنگام اتصال به گیرنده هدف اکدیزون آفت را نشان داده اند و همچنین در اتصال به گیرنده های اکدیزونی بالتوری سبز بسیار کم اثر ظاهر شدند. لذا استروئیدها گیاهی ذکر شده از پتانسیل بالایی برای کنترل کرم غوزه برخوردار هستند و تاثیر بسیار کمی در برهم زدن سیکل زندگی بالتوری سبز خواهند داشت.
    کلیدواژگان: داکینگ مولکولی، کرم غوزه ی پنبه، گیرنده ی اکدیزونی، همولوژی مدل
  • سعیده سادات فاطمی، محمد امین سمیع* صفحات 71-83
    جدول زندگی و نرخ شکارگری کفشدوزکMenochilus sexmaculatus (Fabricius) (Col.: Coccinellidae) در دماهای به ترتیب 2±25 و 2±5/27 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی شد. در مطالعه ی جدول زندگی تعداد 60 عدد لارو یک روزه انتخاب و روزانه با پوره های سن سوم و چهارم شته‏ی سبز انار Aphis punicae (Hem.: Aphididae)تغذیه شدند. نرخ شکارگری، طول دوره ی پیش از بلوغ، نرخ مرگ و میر و باروری روزانه، براساس تئوری جدول زندگی سن– مرحله ی دو جنسی اندازه‏گیری و میانگین ها و خطای معیار فراسنجه های رشد جمعیت بر اساس روش بوتسترپ با 10000 بار تکرار محاسبه شد. براساس نتایج به دست آمده، نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ متناهی افزایش جمعیت، طول مدت زمان هر نسل و نرخ ناخالص و خالص تولید مثل به ترتیب 0085/0±21/0 (روز1-)، 0104/0±23/1 (روز1-)، 68/0±57/24 (روز)، 57/33±366/236 و 83/27±148/178 (تخم/فرد) به دست آمد. مقدار شته‏ی شکار شده در مرحله ی پوره‏ی سن سوم و چهارم توسط لارو سن چهارم کفشدوزک برای حشرات نر 08/188 و برای حشرات ماده 09/179 عدد به دست آمد. همچنین نرخ خالص شکارگری 9/358 عدد شته در مرحله ی پیش از بلوغ محاسبه شد و نشان می دهدکه شکارگری دارای سهم بالایی در کنترل جمعیت شته می‏باشد.
    کلیدواژگان: دموگرافی، زیست شناسی، کارایی، کفشدوزک زیگ زاگی
  • رقیه رضایی، حمیدرضا علیزاده *، مهدی آزادوار، خدیجه سالاری صفحات 85-98
    قارچ Sclerotinia sclerotiorum از عوامل بیمارگر مهم گیاهان مختلف از جمله خیار می باشد. استفاده از عوامل بیوکنترل مانند باکتری های جنس باسیلوس یکی از راه کارهای امید بخش در مبارزه با این بیماری است. در این پژوهش 63 جدایه باسیلوس از فرا ریشه ی خیار جداسازی، خالص سازی و بر مبنای خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شناسایی شدند. بررسی اثر آنتاگونیستی جدایه ها به روش کشت متقابل نشان داد که جدایه های Ba29b، Ba14،Ba17 و Ba24 به ترتیب اثر بازدارندگی موثری علیه این بیمارگر داشتند و ترکیبات فرار جدایه های Ba21، Ba29c، Ba10b، Ba17، Ba29b،Ba9c و Ba12a به طور معنی داری از رشد پرگنه قارچ نسبت به شاهد ممانعت کردند. در آزمون گلخانه ای، جدایه هایBa17 ،Ba21، Ba10b، Ba29c و Ba14 میزان شاخص بیماری ناشی از قارچ S. sclerotiorum را به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش دادند. تولید سورفکتین و آنزیم پروتئاز به عنوان سازوکارهای بازدارندگی از بیمارگر مورد بررسی قرارگرفتند. جدایه های Ba29c، Ba10b، Ba17، Ba29b، و Ba24 قادر به تولید آنزیم پروتئاز و جدایه هایBa29c ،Ba10b وBa21 قادر به تولید سورفکتین بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که ارتباط مستقیم بین ایجاد هاله ی بازدارنده، تولید سورفکتین، تولید ترکیبات فرار و تولید آنزیم پروتئاز با خواص بیوکنترلی علیه این بیمارگر وجود دارد. شناسایی مولکولی جدایه های موثر در کنترل بیماری بر پایه ژن 16S rDNA نشان داد که این جدایه ها به گونه های Bacillus cereus، B. subtilis، B. licheniformis و B. endophyticus و جنس Lysinibacillus spp. متعلق هستند.
    کلیدواژگان: آنزیم پروتئاز، ترکیبات فرار، کنترل بیولوژیک، شناسایی مولکولی
  • عادل ربیعی، جهانشیر شاکرمی*، جواد کریم زاده اصفهانی، شهریار جعفری صفحات 99-108
    شب پره ی پشت الماسی، Plutella xylostellaآفت مخرب گیاهان تیره ی چلیپائیان در بسیاری از نقاط جهان می باشد. زنبور پارازیتویید (Hym.: Braconidae) Cotesia vestalis یکی از مناسب‏ترین عوامل در برنامه های کنترل بیولوژیک این آفت می‏باشد. به منظور بررسی درصد پارازیتیسم، درصد بقاء، نسبت جنسی نتاج، طول عمر و زادآوری نتاج زنبور C. vestalisدر شیوه های متفاوت پرورش انبوه، آزمایشی در شرایط 2±26 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±75 درصد و دوره ی نوری 8:16 (روشنایی: تاریکی) با سه تیمار انجام شد. تیمار اول (SLD) قفس بزرگ (55×70×100 سانتی متر)، 12 بوته ی کلم ،240 لارو آفت و 30 زنبور ماده ، تیمار دوم (BMD) قفس کوچک (50×55×70 سانتی متر)، 6 بوته ی کلم، 120 لارو آفت، 15 زنبور ماده ، تیمار سوم (BMU) قفس بزرگ، 12 بوته ی کلم و حاوی لاروهای سن سوم براساس تخم ریزی طبیعی آفت بود. براساس نتایج در تیمارهای BMD وSLD درصد بقاء زنبورهای بالغ 2/4±8/62 و 2/3±8/69، طول عمر بالغین 04/0±05/13 و 03/0±13روز، زادآوری نتاج 2/6±4/200 و 7/5±9/195 و درصد تولید شفیره به ترتیب 02/0±2/57 و 02/0±56 درصد بود که در مقایسه با تیمار BMU برای پرورش انبوه این دشمن طبیعی مناسب تر می‏باشند.
    کلیدواژگان: شب پره ی پشت الماسی، Cotesia vestalis، کنترل کیفیت، پرورش انبوه
|
  • Elmira Abootorabi *, Lale Naraghi Pages 1-9
    To study the antagonistic effects of two antagonistic fungi, Talaromyces flavus and Trichoderma harzianum in the control of root knot nematode, Meloidogyne javanica in tomato, experiments were carried out in two years (2013-2014). The experiments were conducted and executed with eight treatments and five replications using pots with a completely randomized design under greenhouse conditions. To prepare treatments, 2×107 spores of T. flavus and T.harzianum (originally isolated from tomato roots) per gram soil, were added to the pots containing three kg of pasteurized soil. After transplanting four leaves seedlings of tomato, pots were inoculated with 15000 eggs and juveniles of the nematode per pot. The uninfected control pots contained only pasteurized soil without root knot nematode and antagonistic fungi. Two months after inoculation of the nematode, the growth parameters of the plants including foliar height, root weight, and some nematode- related parameters including the number of galls and egg mass, final population and reproduction factor were measured. In the combined statistical analysis, the differences were observed in data and analysis was performed separately for two years. The results showed that the antagonistic fungi were effective in increasing the plant growth and there was significant decrease of nematode population up to 80% in comparison with the infected control (α=0.05). According to the results, T. harzianum was more effective than T. flavus in increasing plant growth and decreasing the population of the nematode (78 and 67%, respectively), but differences were not significant. Furthermore, the combination of two fungi was more effective than other treatments in increasing plant growth characteristics and controlling the root knot nematode such as reduction of the number of galls and reproduction factor.
    Keywords: antagonistic fungi, biological control, Meloidogyne javanica, Root knot nematode, Talaromyces flavus, tomato, Trichoderma harzianum
  • Farzad Jalilian *, Younes Karimpour, Shahram Aramideh, Ebrahim Gilasian Pages 11-24
    Many species of the family Syrphidae are predators of pests, especially aphids. To study the predacious syrphid species of rapeseed fields of Kermanshah, we assembled a sizable collection of syrphids between 2013-2015. The result showed the existence of 12 species in these fields of which the species Eupeodes corollae F. was found to be the predominant species. The length of growth periods and feeding capability of this species was studied on cabbage aphid (Brevicoryne brassicae) at 3 different temperatures. The growth period means of this fly are 22.45, 18.82 and 15.17 days at 20, 25 and 30oC respectively. The predation rate of E. corollae on third instar nymphs of B. brassicae at 20, 25 and 30°C significantly decreased with increasing temperature with a mean value of 371.07, 283.00 and 253.13, respectively. There were significant differences between daily and total feeding rates of the first, second and third instar larvae of E. corollae at various temperatures. The results suggest that 25ºC was the optimum temperature for both survival and feeding of E. corollae. As the temperature increases of the feeding rate reduces during periods of growth. The lowest mortality rate occurred at 25°C.
    Keywords: aphidophagous syrphid flies, Biology, Ecology, biological control, Rapeseed
  • Mohammad Reza Alymanesh, Parissa Taheri *, Saeed Tarighi Pages 25-38
    One hundred seventhy seven quorum quenching bacteria were isolated from Solanaceae family using two methods of minimal medium containing synthetic acyl homoserine lactone signal 3-oxo-C6-HSL and sole common culture medium. Eleven isolates of bacteria, includingPseudomonas, Enterobacter, Acinetobacter and Bacillus were identified as bacteria with high quorum quenching ability, especially the genus Pseudomonas showed the highest quorum quenching activity. Investigating quorum quenching mechanisms among these bacteria revealed that enzymes and non-enzymatic small compounds with quorum quenching activity were involved in this process. However, most of the bacteria showing enzymatic activity were confirmed by HPLC. Results also showed that one isolate of Acinetobacter calcoaceticus obtained by the second method, had non-enzymatic quorum quenching activity. The quorum quenching bacteria mainly reduced the biofilm and pathogenicity of Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum on potato and cactus. Therefore, there was a direct relationship between increasing quorum quenching activity and biocontrol ability against thispathogen. However, there were some exceptions. In addition, some isolates of Pseudomonas as the best biocontrol agents were identified, which were effective against the pathogen based on quorum quenching.
    Keywords: acyl homoserine lactone, Acinetobacter calcoaceticus, biofilm, quorum quenching-activity, biocontrol ability
  • Saleh Pourarian, Jalal Shirazi *, Ahmad Rasipour Pages 39-53
    Reports have proved that Pieris rapae with 40% annual damage is the second destructive pest of cabbage after Plutella xylostella. As there are frequent chemical spray operations against the pest and due to environmental and public health hazards, an investigation was carried out to introduce a species of Trichogramma for future bio-control programs in cabbage. All experiments were carried out at 25± 0.5°C, 60± 10% RH and 16:8 L: D. Based on field observations and greenhouse rearing of P. rapae, it was revealed that egg incubation took 5-7 days. Five larval instars development enlonged 20-30 days and pupal stage period was about 6-9 days. Longevity of male and female butterflies was 7 and 10 days, respectively.Preliminary results demonstrated that immature stage development took 10.43±0.15 and 10.07±0.11 days and 10.48±0.099 and 10.17±0.093 days for female and male individuals of T. brassicae and T. evanescens, respectively. Moreover, female and male longevity was 2.03±0.20 and 1.40±0.24 days and 1.68±0.16 and 1.85±0.40 days for both species, respectively. Further analysis showed that gross and net fecundity and fertility for T. brassicae and T. evanescens were 51.92 and 39.46 eggs/ female and 83.04 and 77.19 eggs/female, respectively. Similarly, mean age net fecundity and fertility in the same order species were 0.36 and 0.39 days and 0.162 and 0.162 days, respectively. Data analysis on reproductive attributes revealed thegross and net reproductive rates for T. brassicae and T. evanescens on eggs of P. rapae obtained as 22.77 female egg/female and 12.95 female progeny/female and 66.14 female egg/female and 29.32 female progeny/female, respectively. Similarly, intrinsic (rm) and finite (l) rates of increase were calculated as 0.238 (day-1) and 1.269 female progeny/day and 0.305 (day -1) and 1.357 female progeny/day for T. brassicae and T. evanescens, respectively. Doubling times were 2.90 and 2.265 days and generation times were calculated as 10.74 and 11.04 days for the same species, respectively. Also results proved that in both parasitoids immature stages accounted for about 98 percent and adults for 2% of the population in the age distribution of the stable population. For final conclusion, it could be said that almost all T. evanescens life history parameters on eggs of P. rapae were superior compared to those of T. brassicae. Therefore, it would be a potential candidate for future bio-control programs for small cabbage butterfly.
    Keywords: small cabbage butterfly, Pieris rapae, Trichogramma brassicae, T. evanescens, cabbage, biological control
  • Arezoo Heydarzade*, Orouj Valizadegan, Mahmood Jokar Pages 55-69
    Helicoverpa armigera (Lepidoptera: Noctuidae) is one of the important pests of cotton with wide host range and cause an irrecoverable damage in the agriculture system in Iran. In the last decade, researchers probe a new technology to produce safe pesticides with some properties like selective effect on target pests and fewer environmental risks on non-target organisms. One of the most popular pesticides is disruptive molting (IGRs) which use widespread in farms. The aim of this article is to evaluate the interaction between some phytoecdysteroids which submitted in data base, during 2013-2015, and Ecdysone receptors in order to control of H. armigera with less adverse effect on Chrysoperla carnea as a natural enemy by molecular Docking. Ecdysone receptor models of H. armigera and C. carnea were designed and their efficacies were estimated. According to Z-score index, qualities of EcR receptors made for H. armigera and C. carnea were equivalent to NMR and X-ray Crystallography methods respectively. Result shown that among tested phytoecdysteroids, 11β-Hydroxy-20-Deoxyshidasterone; 2,3,14,20,26-PentaHydroxy-6-OXO-Stigmast-7-ENE-22.26-Lactol; Callecdysterol A,B,C and Glutinosterone, had minimum inhibition constant (Ki), the most negative bonding energy and minimum changes in RMSD in binding to target pest ecdysone receptor .In conclusion, the mentioned phytoecdysteroids, have a potential to control of H. armigera with fewer side effects on C. carnea life cycle.
    Keywords: Molecular Docking, Helicoverpa armigera, EcR, Homology Model
  • Saeideh Sadat Fatemi, Mohammad Amin Samih* Pages 71-83
    The life table and predation rate of Menochilus sexmaculatus (Fabricius) (Col.: Coccinellidae) was performed under laboratory conditions with 25±2°C and 27.5±2°C, respectively and 65±5 RH and 16:8 L:D. To study the life table, 60 larvae less than 24 hours were chosen and feeding on third and fourth instars of pomegranate green aphid Aphis punicae. Daily fertility, immature developmental time and mortality were analyzed through Age-stage, two-sex life table analysis-MSChart software. The mean and standard error of parameters of population growth were analyzed according to the bootstrap method. According to the results, the intrinsic rate of increase (rm), finite rate of increase, λ mean generation time (T0), Gross and net reproductive rate (R0) were 0.21±0.0085 d-1, 1.23±0.0104 d-1, 24.57±0.468 d, 236.366±33.57 and 178.148±27.83 eggs/individual, respectively. The amount of consumed aphids by fourth larval instars of ladybird were 188.08 for males and 179.09 for females. Average predation rate (C0) at pre-mature stage was 358.9 aphids and showed that predation has a high potential in natural population control of aphids.
    Keywords: Biology, Demography, Efficiency, zigzag ladybird
  • Roghayeh Rezaei, Hamidreza Alizadeh*, Mehdi Azadvar, Khadijah Salari Pages 85-98
    Sclerotinia sclerotiorum is an important plant pathogenic fungi. Biocontrol agents such as Bacillus spp are promising to manage the disease caused by this fungi. In this study, we isolated 63 strains of Bacillus spp from cucumber rhizosphere based on morphological, physiological and biochemical characteristic. The antagonistic activity of isolates were assessed using dual culture method and the producing of volatile metabolites against pathogen. The isolates Ba17¡ Ba24¡ Ba14 and Ba29b showed the most inhibitory effects against the pathogen in dual culture method. Volatile metabolites of isolates Ba21, Ba29c, Ba10b, Ba17, Ba29b, Ba9c and Ba12a, reduced mycelial growth of the pathogen 87.14, 84.85, 83.42, 82.42, 79.14, 79.14 and 77.71%, respectively and had a significant difference with control. In greenhouse trails, isolates Ba17 ¡Ba21¡ Ba10b¡ Ba29c and Ba14 decreased the disease index of Sclerotinia stem rot, significantly. The isolates of Ba29c, Ba10b, Ba17, Ba29b, Ba24 were able to produce protease. The Isolates of Ba29c, Ba10b and Ba21 were able to produce surfactin. Molecular identification of isolates with antagonistic activity against this pathogen by partial sequencing of 16S rDNA gen which amplificated with specific primers fD1 and rD1 was performed. The isolates had homology with Bacillus cereus, B. licheniformis, B. endophyticus and Lysinibacillus sp.
    Keywords: biological control, Molecular Methods, Protease Enzyme, Volatile compounds
  • Adel Rabiei, Jahanshir Shakarami *, Javad Karimzadeh Isfahani, Shahriar Jafari Pages 99-108
    The diamondback moth, Plutella xylostella, is a destructive pest of crucifers in different parts of the word. Cotesia vestalis(Hym.: Braconidae) is one of the best agents for application in biological control programs of this pest. In order to examine the quality control of C. vestalis including: parasitism rate, survival rate, offspring sex ratio, adult longevity and progeny fecundity in different mass-rearing conditions, an experiment was conducted with three different treatments. Allexperiments were conductedin the laboratory at 26±2°C, 75±5%RHand 16L:8D hphotoperiod. The treatments including (1) (SLD) a big cage (55×70×100 cm), 12 cabbage plants, 240 pest larvae and 30 female parasitoid (2) (BMD) a smaller cage (50×55×70 cm), 6 cabbage plants, 120 pest larvae and 15 female parasitoid (3) (BMU) a big cage, 12 cabbage plants and a natural population of pest larvae. Results showed that in treatments of BMD and SLD, adult's survival rate of C. vestalis were 62.8±4.2 and 69.8±3.2, adult's longevity were 13.5±0.04 and 13±0.03, progeny fecundity were 200.4±6.2 and 195.9±5.7 and production of pupae were 57.2±0.02 and 56±0.02, respectively. Results show that there was a significant difference between BMD and SLD compared to BMU for mass production of C. vestalis.
    Keywords: Plutella xylostella, Cotesia vestalis, Quality control, mass rearing