فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1396)

  • 144 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/03/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کوروش مجدسلیمی*، شهرزاد شایگان صفحات 1-16
    سابفه و
    هدف
    شاخساره های گیاه چای قسمت قابل برداشت (محصول) بوته های چای بوده و به عنوان عوامل کلیدی تعیین کننده ی کیفیت چای در نظر گرفته می شوند که حداقل به میزان 70 درصد در ساختار کیفیت نوشابه ی چای، موثر هستند. آب و کود نیتروژنی مهم ترین نهاده های کشاورزی در تولید برگ ها و شاخساره های چای هستند و در تعیین میزان کیفیت و بازارپسندی آن نقش مهمی بر عهده دارند. کیفیت چای نیز به سطوح نیتروژن، پلی فنل ها و کافیین اجزای تشکیل دهنده ی شاخساره های چای به شدت وابسته است. در این پژوهش تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژنی و آب آبیاری بر عملکرد و برخی از شاخص های کیفی شاخساره های چای برای اولین مرتبه در ایستگاه تحقیقات چای فشالم فومن در استان گیلان بررسی شد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی و بهینه سازی کاربرد کود نیتروژنی و آب آبیاری بر عملکرد و برخی از شاخص های کیفی برگ سبز چای، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده نواری در قالب طرح پایه ی بلوک های کامل تصادفی (با استفاده از روش آبیاری بارانی تک شاخه ای) به مدت سه سال (1387 تا 1389) در ایستگاه تحقیقات چای فشالم فومن در استان گیلان انجام شد. تیمارها شامل شش سطح کود نیتروژنی صفر، 100، 200، 300 ، 400 و 500 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و پنج سطح آب آبیاری بودند. برنامه ریزی آبیاری با استفاده از پایش رطوبت در عمق توسعه ی ریشه به صورت هفته ای دو بار و با استفاده از روش انعکاس سنجی زمانی و معادله بیلان رطوبتی انجام شد. در این آزمایش، وزن برگ سبز برداشت شده در هر کرت اندازه گیری و با استفاده از ضریب 5/22 درصد به عملکرد چای فرآوری شده تبدیل گردید. هم چنین عوامل موثر بر کیفیت چای نظیر مقدار کل نیتروژن موجود در برگ سوم شاخساره ی فعال و برخی از خصوصیات کیفی نظیر درصد کافیین، درصد مواد جامد محلول در آب (عصاره آبی) و درصد پلی فنل های موجود در شاخساره های برداشت شده در شاخص سه چین برداشت (فصول بهار، تابستان و پاییز) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افزایش کاربرد کود نیتروژنی در دو تقسیط (اواخر اردیبهشت و اواسط تیر) باعث کاهش سطح کیفی چای و انجام آبیاری کامل طی ماه های خشک (تیر و مرداد) موجب افزایش عملکرد چای می شود. مصرف کود نیتروژنی به میزان 300 تا 350 کیلوگرم در هکتار در شرایط آبیاری کامل (3424 مترمکعب آب آبیاری) منجر به افزایش دو برابری عملکرد نسبت به شرایط بدون آبیاری گردید. در عوض، افزایش مقدار کود نیتروژنی باعث کاهش میزان پلی فنل ها و مواد جامد محلول در آب و افزایش میزان کافیین و نیتروژن موجود در شاخساره های چای گردید. تاثیر آبیاری بر بهبود وضعیت کیفی شاخساره های چای فقط در فصل تابستان مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به منظور حفظ تعادل بین عملکرد و کیفیت چای تولیدی و با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی و زیست محیطی، برای شرایط آبیاری کامل، کاربرد 200 تا 250 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و در شرایط دیم کاربرد 100 تا 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تنش آبی، کود نیتروژنی، کیفیت چای، محصول چای
  • محمد فروزنده*، سمیه میرشکاری، فاظمه بیدرنامنی صفحات 17-31
    سابقه و هدف
    چای ترش متعلق به خانواده مالواسه، گیاهی یک یا دوساله که برای ساقه، فیبر، کاسبرگ های خوراکی، برگ و دانه های آن کشت می شود و محصول آن به روش های گوناگونی برای مصرف خانگی، دارویی و مصارف صنعتی استفاده می-شود. همچنین به عنوان آنتی باکتریال، ضد قارچ، ماده ی هیپوکلسترولمیک، آنتی اسپاسمودیک و کاهند ی فشارخون استفاده می-شود. افزایش تقاضا برای منابع آب در جهان بخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک، سبب شده است کشاورزان از آب های با کیفیت پایین مانند آب زهکشی و آب زیرزمینی شور استفاده کنند. پژوهش حاضر با هدف مطالعه روشی مناسب، جهت استفاده از آب شور زهکش و کود کامل جهت حصول بالاترین عملکرد کاسبرگ صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این آزمایش به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد چای ترش در سال 1392 در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل سه رژیم آبیاری؛ آبیاری با آب شیرین در تمام طول فصل رشد (شاهد)، آبیاری با زه آب و آب شیرین به صورت یک درمیان و آبیاری با زه آب در تمام مراحل رشد، بعنوان عامل اصلی و محلول پاشی با کود کامل(NATBA-LIB) در سه سطح: عدم محلول پاشی (شاهد)، محلول پاشی با 600 گرم و محلول پاشی با 1200 گرم کود کامل در هکتار، بعنوان عامل فرعی بود. ویژگی های شامل: ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه جانبی گل دهنده، وزن هزار دانه، وزن کپسول، وزن تر و خشک بوته، تعداد میوه در بوته، عملکرد کاسبرگ و درصد پروتئین گل مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تیمار آبیاری در سطح یک درصد تاثیر معنی داری بر همه متغیرها بجز ارتفاع بوته، قطر ساقه و وزن هزار دانه داشت. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه جانبی گل دهنده، وزن هزار دانه، وزن کپسول، وزن تر و خشک بوته، تعداد میوه در بوته و عملکرد کاسبرگ از محلول پاشی 1200 گرم در هکتار کود کامل در هکتار به دست آمد. اثر متقابل آبیاری و محلول پاشی به غیر از ارتفاع بوته، قطر ساقه و وزن هزاردانه بر سایر صفات مورد بررسی معنی دار بود. بیشترین (6/227 کیلوگرم در هکتار) و کمترین (4/69 کیلوگرم در هکتار) عملکرد کاسبرگ به ترتیب از آبیاری با آب شیرین در تمام طول فصل رشد (شاهد) و آبیاری با زه آب حاصل شد. بیشترین تعداد میوه در بوته (59) از کاربرد 1200 گرم در هکتار کود کامل حاصل گردید، هرچند بین شاهد و تیمار 600 گرم درهکتار تفاوت معنی داری وجود نداشت. در تیمار یک درمیان زه آب و آب شیرین، وزن کپسول افزایش 20 درصدی را در مقایسه با کاربرد زه آب نشان داد. بالاترین درصد پروتئین گل (5/22 درصد) از تیمار آبیاری یک درمیان آب شیرین و زه آب و کاربرد 600 گرم در هکتار کود کامل به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بیشترین عملکرد کاسبرگ این گیاه مربوط به تیمار آبیاری با آب شیرین بود. بنابراین، به منظور دستیابی به ویژگی های کمی و کیفی مطلوب در چای ترش، استفاده از تیمار آبیاری با آب شیرین در تمام مراحل رشد و کود کامل توصیه می شود. در شرایطی که آب شیرین به اندازه کافی در تمام طول فصل کشت تامین نگردد و یا تامین آن از نظر اقتصادی با توجه به افزایش هزینه و محدودیت منابع آب تجدید پذیر توجیه پذیر نباشد بهترین روش استفاده چرخشی آب شیرین و زه آب با کاربرد کود کامل بود.
    کلیدواژگان: تعداد میوه، شوری، چای ترش، زه آب، کود کامل
  • زیبا حسن زاده *، زهرا قهرمانی، طاهر برزگر صفحات 33-45
    سابقه و هدف
    بامیه (Abelmoschus esculentus (L.) Moench) یک محصول اقتصادی مهم می باشد که در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان رشد می کند. اخیرا با شناخت بیشتر خواص بامیه، مطالعاتی در جهت تولید محصول با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب انجام گرفته است. استفاده از مواد تنظیم کننده گیاهی بر ویژگی های رشدی و کیفی گیاهان تاثیر می گذارد اما برای تعیین غلظت مناسب برای هر گیاه باید مطالعات ویژه ای انجام گیرد، زیرا کاربرد غلظت های نا مناسب ممکن است تاثیر منفی بر عملکرد و کیفیت محصول داشته باشد. اسید نفتالین استیک یک اکسین مصنوعی است که به عنوان یک تنظیم کننده ی رشد و توسعه ی باروری طبقه بندی شده است. بنابراین این پژوهش به منظور بررسی تاثیر اسید نفتالین استیک و تعیین غلظت مناسب آن برای بهبود رشد، عملکرد و کیفیت بامیه اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا شد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل اسید نفتالین استیک در چهار سطح (صفر، 25، 50 و100 میلی گرم در لیتر) بود که به صورت محلول پاشی برگی اعمال شدند. انتخاب غلظت های مورد استفاده اسید نفتالین استیک بر اساس مطالعات انجام گرفته بر گیاهان خانواده پنیرک انجام گرفته است. صفات رویشی (ارتفاع بوته، تعداد انشعاب، تعداد برگ، سطح برگ و...)،صفات کمی (تعداد میوه، وزن تک میوه، عملکرد کل، تعداد بذر، وزن هزار دانه و...) و صفات مربوط به کیفیت میوه (ویتامین ث، کربوهیدرات کل، درصد موسیلاژ، میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم موجود در میوه) مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اسید نفتالین استیک تاثیر معنی داری بر رشد عملکرد و کیفیت میوه بامیه داشت. بیش ترین مقدار ارتفاع بوته، تعداد برگ، سطح برگ، تعداد میوه، عملکرد کل، درصد ماده خشک، وزن هزار دانه، محتوای کلروفیل کل و ویتامین ث با کاربرد غلظت 25 میلی گرم در لیتر اسید نفتالین استیک بدست آمد و کم ترین مقادیر صفات نام برده در غلظت 100میلی گرم در لیتر مشاهده شد. کوتاهترین زمان از گل دهی تا برداشت میوه در غلظت 25 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. افزایش غلظت اسید نفتالین استیک باعث کاهش رشد و عملکرد گردید. بیش ترین مقدار کربوهیدرات کل، درصد موسیلاژ و میزان عناصر فسفر و پتاسیم موجود در میوه، در اثر کاربرد غلظت 100 میلی گرم در لیتر بدست آمد و کم ترین مقادیر صفات نام برده در گیاهان شاهد مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج بیانگر آن است که مصرف تنظیم کننده رشد اسید نفتالین استیک بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه بامیه تاثیر می گذارد. رشد و عملکرد میوه با افزایش غلظت اسید نفتالین استیک کاهش یافت. با توجه به نتایج، غلظت 25 میلی گرم در لیتر اسید نفتالین استیک برای بهبود رشد و عملکرد بامیه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کربوهیدرات کل، محتوای کلروفیل کل، موسیلاژ، ویتامین ث، Abelmoschus esculentus
  • امید سهرابی*، عظیم قاسم نژاد، احمد ندیمی، منوچهر شهبازی صفحات 47-60
    سابقه هدف
    افزایش عملکرد معمولا اصلی ترین فاکتور در کشاورزی می باشد. گیاهان رشد نامحدود در تعیین زمان مناسب برداشت مشکل دارند و با تلفات عملکرد مواجه اند. زنبور عسل با کمک به گرده افشانی سبب افزایش عملکرد گیاهان می گردد. از طرف دیگر با توجه به اینکه گیاهان در شرایط تنش تلاش برای اتمام سیکل زایشی خود را مضاعف می کنند، استفاده از ترکیبات تنش زا با هدف کاهش رشد رویشی گیاهان گل غیر انتهایی دارای اهمیت است.
    مواد و
    روش
    تحقیق انجام شده به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایشی عبارتند از عامل (اصلی) گرده افشان در سه سطح گرده افشان زنبورعسل، بدون هیچگونه عامل گرده افشان (ایزوله) وگرده افشان آزاد (توسط سایر گرده افشان های محیط)، محلول پاشی اسید سالیسیلیک با غلظت صفر و 200 پی پی ام و روش های برداشت با استفاده از شعله و برداشت بدون استفاده از شعله (دستی). در این مطالعه صفات ارتفاع گیاه، تعداد گل و کپسول در بوته، طول کپسول، وزن تک کپسول حاوی بذر، تعداد بذر، وزن هزار دانه و عملکرد بذر در واحد بوته اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها زنبور بر طول کپسول، وزن هزار دانه؛ وزن تک کپسول حاوی بذر، عملکرد بذر در بوته، تعداد بذر در کپسول، تعداد گل در بوته، تعداد کپسول در بوته تاثیر معنی داری داشت. تیمار اسید سالیسیلیک به صورت اثر منفرد، تعداد شاخه ی فرعی را تحت تاثیر قرار داد. از طرف دیگر در نمونه های گیاهی که قبل از برداشت با شعله تیمار شدند، وزن تک کپسول حاوی بذر و تعداد شاخه فرعی تحت تاثیر قرار گرفت. اثر متقابل زنبور و اسید سالیسیلیک بر صفات اندازه گیری شده، معنی دار نبود. در مقابل برهمکنش زنبور و شعله، وزن تک کپسول حاوی بذر را به شکل معنی داری تحت تاثیر قرار داد. همچنین در تیمار توام شعله و اسید سالیسیلیک، صفات ارتفاع گیاه، وزن تک کپسول حاوی بذر و تعداد شاخه فرعی تفاوت معنی دار داشتند. استفاده همزمان از عامل گرده افشان، روش برداشت با شعله و اسید سالیسیلیک سبب شد که وزن تک کپسول حاوی بذر، طول کپسول و عملکرد بذر تک بوته تحت تاثیر قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    اگرچه بررسی های صورت گرفته در این آزمایش بیان نمود که گل مغربی گیاهی خود گرده افشان و حتی کلیستوگام است، با این وجود نتایج نشان داد که عامل گرده افشان نقش مهمی در افزایش عملکرد بذر دارد. سوزاندن طوقه گیاه قبل از برداشت سبب افزایش سرعت انتقال مواد غذایی از سایر نقاط گیاه به بذر شده و از این طریق سرعت رسیدن بذرهای تشکیل شده افزایش می یابد. این در حالی است که استفاده از شعله سبب متوقف نمودن رشد رویشی گیاه شده و با همزمانی رسیدن بذرها افزایش تعداد بذرهای بالغ و در نتیجه افزایش کمی و کیفی بذر را به دنبال خواهد داشت. به نظر می رسد که اعمال تنش رشدی در زمان رسیدن بذر در گل مغربی به عنوان یک گیاه زراعی گل غیر انتهایی می تواند با تسریع در پر شدن بذر عملکرد نهایی و در نتیجه کیفیت بذر را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: شعله، زنبورعسل، گل مغربی، اسید سالیسیلیک، عملکرد
  • سمانه فتح الهی، معظم حسن پور اصیل*، هدایت زکی زاده، جمالعلی الفتی صفحات 61-74
    سابقه و هدف
    آنتوریوم (andreanum Anthurium) به عنوان یکی از زیباترین و گران ترین گل های تولید شده در دنیا، با داشتن عملکرد و کیفیت بالا از نظر گلدهی، یکی از بهترین محصولات جهت سرمایه گذاری است. طول دوره ی رشد رویشی و زایشی در گیاه آنتوریوم، به شدت تحت تاثیر تغذیه قرار می گیرد، اما مطالعات کمی برای تعیین نسبت های دقیق عناصر صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر جهت مقایسه ی اثر محلول های مختلف غذایی بر گلدهی گیاه آنتوریوم گلدانی (Anthurium andreanum cv. Lentini Red) در شرایط کشت بدون خاک از آبان ماه سال 93 تا تیر ماه سال 94، در گلخانه تحقیقاتی دانشکده ی علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 نوع محلول غذایی به عنوان تیمار و 4 تکرار که هر تکرار شامل 5 گلدان بود، انجام شد. تفاوت محلول ها در میزان نمک نیترات پتاسیم و کلسیم مورد استفاده و وجود یا عدم وجود منبع آمونیومی بود. محلول غذایی اول (حاوی آمونیوم و کلسیم کم) شامل نسبت نیترات: نیتروژن کل، 4: 5/4 و آمونیوم: نیتروژن کل، 5/0: 5/4، دارای 2 میلی اکی والان کلسیم در لیتر محلول آبیاری و 9/2 میلی اکی والان پتاسیم در لیتر محلول آبیاری، محلول غذایی دوم (حاوی نیترات، پتاسیم و کلسیم زیاد) شامل نسبت نیترات: نیتروژن کل، 2/7: 2/7، دارای 4 میلی اکی والان کلسیم در لیتر محلول آبیاری و 6/4 میلی اکی والان پتاسیم در لیتر محلول آبیاری و محلول غذایی سوم (حاوی نیترات و کلسیم زیاد) شامل نسبت نیترات: نیتروژن کل، 2/7: 2/7، دارای 6/4 میلی اکی والان کلسیم در لیتر محلول آبیاری و 4 میلی اکی والان پتاسیم در لیتر محلول آبیاری و محلول غذایی چهارم (حاوی آمونیوم و کلسیم زیاد) شامل نسبت نیترات: نیتروژن کل، 2/7: 8/7 و آمونیوم: نیتروژن کل، 6/0: 8/7، دارای 4 میلی اکی والان کلسیم در لیتر محلول آبیاری و 4 میلی اکی والان پتاسیم در لیتر محلول آبیاری بود. محلول دهی براساس نیاز آبی گیاه انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که در بین 4 تیمار مختلف، از نظر ارتفاع گیاه، تعداد برگ و گل، طول و قطر دمگل، طول و عرض اسپات گل، وزن تر و خشک ریشه، غلظت عناصر نیتروژن، پتاسیم، منیزیم و کلسیم برگ در سطح احتمال یک درصد، اختلاف معنی داری وجود داشت. از نظر میزان آنتوسیانین اسپات گل در سطح احتمال 5 درصد، اختلاف معنی داری مشاهده شد، اما از نظر میزان ماندگاری گل، وزن تر و خشک اندام هوایی گیاه، غلظت عناصر فسفر و آهن برگ، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بیشترین تعداد برگ در گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی آمونیوم و کلسیم کم و بیشترین تعداد گل در گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی آمونیوم و کلسیم کم و محلول غذایی حاوی آمونیوم و کلسیم زیاد بود. ارتفاع گیاه، طول و قطر دمگل، همچنین طول و عرض اسپات گل، میزان وزن تر و خشک ریشه در گیاهان حاصل از محلول غذایی حاوی نیترات و کلسیم زیاد و محلول غذایی حاوی آمونیوم و کلسیم زیاد، بیشتر از گیاهان دیگر بود، میزان رنگیزه ی آنتوسیانین در اسپات و غلظت نیتروژن موجود در برگ گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی نیترات، پتاسیم و کلسیم زیاد و محلول غذایی حاوی آمونیوم و کلسیم زیاد، بیشتر از گیاهان دیگر بود. غلظت پتاسیم و منیزیم در برگ گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی نیترات، پتاسیم و کلسیم زیاد و محلول غذایی حاوی نیترات و کلسیم زیاد، بیشتر از گیاهان دیگر بود. همچنین غلظت کلسیم موجود در برگ گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی آمونیوم و کلسیم کم، کمتر از گیاهان تغذیه شده با محلول های غذایی دیگر بود.
    نتیجه گیری
    با کاربرد محلول غذایی حاوی آمونیوم و کلسیم زیاد، در مرحله ی رشد زایشی، ویژگی های کمی و کیفی گل، نسبت به دیگر محلول های غذایی بهتر بود.
    کلیدواژگان: اسپات، آنتوریوم، رشد زایشی، عناصر معدنی، گلدهی
  • آیدا شمالی*، کامبیز مشایخی، محمد هادی پهلوانی صفحات 75-88
    سابقه و هدف تحقیق: یکی از عوامل بسیار موثر در تشکیل و تکامل جنین های رویشی ترکیب مواد موجود در محیط کشت از جمله نیتروژن می باشد. محققان پیشین تاحدودی اثر فرم های مختلف نیتروژن را بر جنین زایی رویشی و کشت سلولی بررسی کرده اند اما به بررسی انواع فرم ها به صورت جداگانه، در ترکیب با یکدیگر و در نسبت های متفاوت نپرداختهاند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر فرم های قابل جذب نیتروژن به صورت جداگانه و در ترکیب با نسبت های مختلف از سایر فرم ها بر جنین زایی رویشی گیاه گوجه فرنگی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر فرم های قابل جذب نیتروژن بر جنین زایی رویشی گیاه گوجه فرنگی ، آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار در آزمایشگاه کشت بافت گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام گردید. تیمارها شامل محیط کشت B5 کامل حاوی تنها یکی از فرم های نیتروژن ازجمله نیترات، آمونیوم یا کازئین هیدرولیزات، محیط کشت B5 حاوی دو نوع نیتروژن شامل آمونیوم با نیترات، آمونیوم با کازئین هیدرولیزات و یا نیترات با کازئین هیدرولیزات، محیط کشت فاقد نیتروژن و در نهایت محیط کشت B5 استاندارد حاوی تمامی فرم های نیتروژن مذکور به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در این آزمایش به منظور القای جنین زایی قطعات یک سانتی متری از محور زیرلپه گیاه گوجه فرنگی در محیط کشت B5 تغییریافته که همگی حاوی اکسین 2-4-D بودند کشت شدند و پس از 25 روز به منظور ظهور جنین ها، ریز نمونه ها به محیط B5 تغییر یافته فاقد اکسین 2-4-D منتقل شدند. 35 روز پس از فاز تظاهر جنینی، پارامترهایی نظیر تعداد جنین های رویشی تشکیل شده، pH ثانوی محیط کشت در انتهای هر دو فاز القا و ظهور جنین ها و محتوای کلروفیل مواد گیاهی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که فرم های متفاوت و مقادیر مختلف نیتروژن آثار متفاوتی بر جنین زایی رویشی بر جای می گذارد. به طوریکه در این بررسی کمترین میزان pH در فاز القا (96/3) و فاز ظهور (72/3) مربوط به محیط کشت حاوی آمونیوم به عنوان تنها فرم نیتروژن و بیشترین میزان آن در فاز القا (86/5) مربوط به محیط کشت حاوی نیترات به تنهایی و در فاز ظهور جنین ها (92/5) مربوط به محیط کشت حاوی نیترات با کازئین هیدرولیزات بود. نتایج نشان داد که در تیمار های مختلف بین جنین های تشکیل شده از نظر تعداد و مرحله ی تکاملی اختلاف معنی داری وجود دارد، به طوری که بیشترین تعداد جنین(2/62) در محیط B5 کامل و بیشترین نسبت جنین های اژدری به کل جنین ها (51/0) در محیط B5 حاوی کازنین هیدرولیزات و نیترات تشکیل شد. همچنین نتایج بدست آمده نشان داد که تیمارهای نیتروژنی مختلف بر روی محتوای کلروفیل مواد گیاهی موجود در محیط کشت اثر معنی-داری داشتند به طوری که بیشترین میزان کلروفیل کل(7/9)، کلروفیل a (96/6) و b (08/14) به ترتیب در محیط کشت حاوی نیترات و کازئین هیدرولیزات و محیط کشت B5 کامل مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    فرم های مختلف نیتروژن در ترکیب با سایر فرم ها و در نسبت های مختلف موجب افزایش درجه ی تکامل و تعداد کل جنین های رویشی تشکیل شده از محور زیرلپه ی گوجه فرنگی می شود، به طوری که با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت با حضور هر سه فرم نیتروژن معادل محیط B5 استاندارد تعداد کل جنین های رویشی تشکیل شده افزایش یافت و حضور نیترات و کازئین هیدرولیزات در غیاب آمونیوم جنین های رویشی را به سمت تکامل سوق داد. همچنین محتوای کلروفیل مواد گیاهی موجود در محیط کشت و pH محیط کشت تحت تاثیر انواع نیتروژن قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آمونیوم، جنین های رویشی، کازئین هیدرولیزات، نیترات، pH
  • محمدرضا عبداللهی*، مرضیه قربانی، فرزاد کیان ارثی صفحات 89-98
    سابقه و هدف
    سیر بعد از پیاز دومین و پرمصرف ترین گیاه از جنس آلیوم است که از اهمیت غذایی و دارویی بالایی برخوردار است. استان همدان یکی از مناطق مهم تولید سیر در ایران است. یکی از راه های حذف عوامل بیماریزای ویروسی استفاده از کشت مریستم و تولید سیرچه در شرایط درون شیشه ای می باشد. روش های آماری چندمتغیره به طور همزمان ژنوتیپ ها را از نظر چندین خصوصیت مورد ارزیابی قرار می دهند و به طور گسترده در ارزیابی تنوع ژنتیکی استفاده می شوند. هدف از پژوهش حاضر عبارت است از: استفاده از روش های چند متغیره آماری جهت ارزیابی و گروه بندی اولیه کلون های سیر استان همدان بر اساس صفات ریزازدیادی و تولید سیرچه از طریق کشت مریستم و شناسایی مقدماتی موثرترین صفات موثر در تولید سیرچه می باشد.
    مواد و روش ها
    در این آزمایش از 10 کلون بومی سیر استان همدان به عنوان مواد گیاهی استفاده گردید. پس از جدا نمودن پوسته های سیر و شستشوی کامل حبه های سیر، از اتانول 70 درصد به مدت ده دقیقه و سپس محلول هیپوکلرید سدیم دو درصد به مدت سی دقیقه به منظور سترون سازی حبه ها استفاده گردید. پس از سترون سازی، مریستم ها در شرایط استریل در زیر بینی کولار جدا شده و در محیط کشت MS حاوی 5 میکرو مولار NAA و 10 میکرو مولار BA کشت گردیدند. سپس نمونه های کشت شده به اتاقک رشد با دمای oC25 و فتوپریود 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انتقال یافتند. آزمایش کشت مریستم در10 کلون سیردر قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال 1394 انجام گردید. پس از 38 روز صفات ریزازدیادی و تولید سیرچه در کلونهای مختلف اندازه گیری گردید. در نهایت از روش های آماری چندمتغیره در گروهبندی کلون ها و شناسایی مهم ترین صفات موثر بر عملکرد تولید سیرچه در شرایط درون شیشه ای استفاده گردید.
    یافته ها
    در تجزیه به مولفه های اصلی، سه مولفه اول در مجموع 71 درصد از تغییرات داده ها را توجیه نمودند که طبق این نتایج، صفات کرویت سیرچه، وزن ریشه، تعداد برگ، میانگین طول برگ ها، تعداد سیرچه و طول بلندترین برگ به عنوان معیارهایی مناسب در انتخاب کلون ها، تاثیر قابل توجهی در واریانس دو مولفه مهم اول داشتند. نتایج رگرسیون گام به گام بیانگر این بود که مهم ترین صفات تاثیرگذار بر عملکرد (تعداد سیرچه) به ترتیب شامل تعداد برگ، کرویت و شکل سیرچه و میانگین طول برگ ها بودند که در مجموع 88/77 درصد از تغییرات را توجیه نمودند. بر اساس نتایج تجزیه علیت، صفت تعداد برگ بیشترین تاثیر مثبت (286/1) و صفت میانگین طول برگ بیشترین تاثیر منفی غیرمستقیم (50/0-) را ( از طریق کاهش تعداد برگ ) بر عملکرد (تعداد سیرچه) داشتند که با توجه به ماهیت هر اثر، می توان از این صفات در انتخاب کلون های پر محصول استفاده کرد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج این تحقیق، می توان کلون های سیر را با استفاده از صفات مورفولوژیکی موثر مثل میانگین طول برگ، تعداد برگ، طول بلندترین برگ، وزن تر گیاه، وزن برگ، وزن سیرچه و وزن ریشه در کنار سایر صفات دیگر، شناسایی و در برنامه-های به نزادی و تولید سیرچه در شرایط درون شیشه ای مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: سیر، تجزیه به مولفه های اصلی، رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت
  • شهرام صداقت حور* صفحات 99-105
    سابقه و هدف
    جوانه زنی سریع گیاهان حاشیه ای از جمله گل های آهار، میخک، مینای چمنی، گازانیا، همیشه بهار و کوکب کوهی باعث تسریع در ایجاد فضای سبز می شود. پرایمینگ یکی از تیمارهای افزایش دهنده قدرت جوانه زنی بذرها می باشد. طی پرایمینگ، بذرها مقداری آب جذب کرده به طوری که مراحل اولیه جوانه زنی بذر انجام می شود، اما ریشه چه خارج نمی شود. تیمار پرایمینگ باعث یکنواختی سبزشدن و کوتاه کردن زمان کاشت تا سبز شدن و حفاظت بذرها از عوامل زنده و غیرزنده در مرحله بحرانی استقرار گیاهچه می شود. ترکیبات شیمیایی که به درون رویان نفوذ و فعالیت متابولیکی را تحریک می کنند، اغلب در القای جوانه زنی موثرند. از آنجایی که آماده سازی سریع گیاهان فصلی در موفقیت احداث فضای سبز حایز اهمیت فراوان است لذا این آزمایش با هدف مطالعه اثر پرایمینگ بذر بر شاخص های جوانه زنی چندگیاه زینتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر بر شاخص های جوانه زنی بذر گلهای همیشه بهار (Calandula officinalis)، میخک (Dianthus caryophyllus)، آهار (Zennia elegans)، مینای چمنی (Bellis perennis)، گازانیا (Gazania splendens) و کوکب کوهی (Rudbeckia hirta) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و سه تکرار انجام گردید. تیمارهای پرایمینگ شامل شاهد، 50 میلی گرم در لیتر جیبرلین، NaCl 1% و آب مقطر بود که بر روی شش گیاه مزبور اعمال شد. صفات مورد ارزیابی شامل درصد جوانه زنی، ارزش جوانه زنی بذور، سرعت جوانه زنی، میانگین درصد جوانه زنی روزانه و حداکثر جوانه زنی روزانه بود. منحنی جوانه زنی گیاهان مورد آزمایش تحت تیمارهای مختلف نیز رسم شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میخک، آهار و مینای چمنی بیشترین درصد جوانه زنی را به خود اختصاص داده اند و کمترین جوانه زنی مربوط به گازانیا بوده است. از تیمارهای آزمایشی، پرایمینگ با آب بیشترین میانگین جوانه زنی و حداکثر درصد جوانه زنی را داشته و در اثرات دوجانبه تیمارهای «مینای چمنی × بدون پرایمینگ» بر درصد جوانه زنی، میانگین جوانه زنی روزانه، ارزش جوانه زنی، تعداد جوانه زنی در روز و حداکثر درصد جوانه زنی بذرها و همچنین «مینای چمنی × پرایمینگ با NaCl 1%» نیز بر درصد جوانه زنی و میانگین جوانه زنی بذرها بیشترین تاثیر را داشته اند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این آزمایش واکنش بذر گونه های مختلف گیاهی به انواع تیمارهای پرایمینگ یکسان نبوده است ولی به طور کلی پدیده پرایمینگ موجب بهبود شاخص های جوانه زنی بذرها می شود. در این پژوهش تیمار پرایمینگ با آب حداکثر جوانه زنی را داشته است، از آن جا که این روش از پرایمینگ، ساده، ارزان و نیاز به مواد شیمیایی ندارد می توان این روش را به تولید کنندگان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: پرایمینگ بذر، جوانه زنی بذر، گیاهان زینتی
  • نبی خلیلی اقدم *، تورج میرمحمودی، عبدالرحمان سراجی مکری صفحات 107-114
    جوانه زنی شاید یکی از مهمترین دلایل برای موفقیت یک گیاه محسوب شود و بنابراین نقش کلیدی در تولید محصول را ایفا نماید. کنترل دمائی مناسب بذور منجر به یکنواختی جوانه زنی و نهایتا مدیریت صحیح گیاهچه هائی خواهد شد که به عملیات صحیح زراعی نیازمند هستند. به این منظور برای مطالعه پاسخ جوانه زنی دو گیاه قیچ و شاهدانه، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و 12 سطح دمائی (1، 3، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40،45 و50 درجه سانتیگراد) برای شاهدانه و 8 سطح دمائی (5، 7، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد) روی بذور قیچ در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد به اجرا درآمد. به منظور توصیف دما و سرعت جوانه زنی و برآورد دماهای کاردینال از مدل رگرسیون غیرخطی تابع دوتکه ای استفاده گردید که پس از برازش این مدل، دماهای کاردینال جوانه زنی منداب محاسبه شدند. نتایج نشان داد که تاثیر دما بر سرعت و درصد جوانه زنی بذر معنی دار بود. درگیاه قیچ کمترین سرعت و درصد نهائی جوانه زنی در دمای 7 و پایین تر از آن و دماهای بالای 30 درجه سانتی گراد بدست آمد و به همین ترتیب بالاترین درصد نهائی جوانه زنی در این گیاه در دمای 15-20 درجه سانتی گراد مشاهده شد. در گیاه شاهدانه نیز بطور مشابه با قیچ بیشینه سرعت و درصد جوانه زنی در دمای 15-20 درجه سانتی گراد بدست آمد. ضمن اینکه کمینه درصد و سرعت جوانه زنی منحصر به دمای 3 و دمای 50 درجه سانتی گراد بود. نتایج همچنین نشان داد که مدل دو تکه ای بواسطه دارا بودن ریشه میانگین مربعات خطا و ضریب تغییرات پایین و مقادیر بالای ضریب تبیین و ضریب همبستگی بخوبی قادر به تخمین دماهای کاردینال دوگیاه قیچ و شاهدانه بود که براساس آن دمای پایه، بهینه و بیشینه قیچ 2/7، 07/21 و 30 درجه سانتی گراد و برای شاهدانه برابر 74/4، 98/23 و 95/45 درجه سانتی گراد بدست آمد. ضمن اینکه ماکزیمم سرعت جوانه زنی(rmax) در قیچ و شاهدانه به ترتیب برابر 007/0 و 041/0 بر ساعت بود. نتایج بطورکلی نشان داد که در هر دوگیاه قیچ و شاهدانه با افزایش دما تا محدوده 15-20 درجه سانتی گراد سرعت و درصد جوانه زنی افزایش سریعی پیدا می کند اما با افزایش دما تا 30 درجه سانتی گراد زوال بذور گیاه قیچ باعث عدم جوانه زنی بذور شده اما در بذور شاهدانه این کاهش تا دمای 50 درجه سانتی گراد ادامه دارد و درنهایت به صفر می رسد. ضمن اینکه نتایج براین تاکید داشت که مدل دو تکه-ای بطور قابل قبولی قادر به برآورد دماهای کاردینال جوانه زنی بذور این دو گیاه است.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، مدل، دما، رگرسیون غیرخطی
  • مریم هراتی راد *، احمد قنبری، عیسی خمری، عبدالشکور رئیسی صفحات 115-121
    سابقه و هدف
    گیاهان دارویی بسیار زیادی وجود دارند که به صورت خودرو در دشت ها و دامنه کوه ها و زیستگاه های خاص خود یافت می شوند. از آنجا که این گیاهان در جهان جهت تغذیه و درمان بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند از اهمیت خاصی برخوردار می باشند، لذا تحقیق بر روی گونه های بومی کشور، مورد توجه محققان و پژوهشگران این رشته قرار گرفته است. هندوانه ابوجهل با نام علمی (Citrullus colocynthis L.) از خانواده کدوئیان، گیاهی علفی، چند ساله، ساقه خوابیده یا بالا رونده و پوشیده از تار است. این گیاه به فور در جنوب ایران بخصوص استان سیستان و بلوچستان رشد می کند.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در قالب طرح آشیانه ای (Nested) بصورت کاملا تصادفی با چهار تکرار اجراء گردید. میوه گیاه، از 8 منطقه رویشی آن در 4 شهرستان (ایرانشهر، نیکشهر، سرباز و زابل) در مرحله رسیدگی جمع آوری شد. مهم ترین شرایط رویشگاهی مناطق (از قبیل ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی) ثبت گردید. از نمونه های جمع آوری شده ویژگی های فیزیولوژیکی بذر(درصد روغن، درصد خاکستر، عناصر Ca، Fe، N، P، K، Mg، Zn، پروتئین و کربوهیدرات) اندازه گیری شد. عصاره اتانولی و بوتانولی میوه تهیه و توسط دستگاه های GC و GC/MS تجزیه شیمیایی شدند. داده های بدست آمده توسط آزمون مقایسه ای دانکن در سطح پنج درصد مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شرایط رویشگاهی باعث اختلاف معنی دار در میزان درصد خاکستر بذر، عناصر Ca، N، K، Zn و کربوهیدرات محلول بذر در سطح یک درصد می شود. بطوریکه بیشترین میزان خاکستر و کربوهیدرات بذر در شهرستان زابل، بیشترین میزان عناصر Ca، K و Zn در شهرستان ایرانشهر وجود داشت. نتایج نشان داد که میزان درصد روغن، پروتئین و فسفر بذر بین شهرستان ها و مناطق داخل شهرستان ها اختلاف معنی دار نداشت. همچنین نتایج نشان داده که عنصر آهن موجود در بذر این گیاه بین شهرستان ها در سطح پنج درصد و مناطق در سطح یک درصد اختلاف معنی دار بود، بیشترین مقدار در شهرستان های ایرانشهر و زابل مشاهده شد. همچنین عنصر منیزیم بذر در شهرستان ها اختلاف معنی دار داشته و مناطق در شهرستان ها اختلاف معنی دار مشاهده نشد. نتایج حاصل از (GC) عصاره اتانولی میوه گیاه نشان داد که کوکوربیتاسین هایA، B، C، L، E، D و دو ترکیب کولوسنتین و کولوسنتئین در میوه با مقادیر مختلف وجود داشت که شرایط رویشگاهی باعث اختلاف معنی دار در سطح یک درصد شد. کوکوربیتاسین E مهم ترین نوع کوکوربیتاسین در این گیاه می باشد که شهرستان نیکشهر بیشترین میزان را نشان داد. نتایج حاصل از GC/MS عصاره بوتانولی میوه این گیاه ترکیباتی مانند الکل ها، کتون ها، ترکیبات ایوکسی و هیدروکربن ها را شناسایی نمود. که این ترکیبات جزء ترکیبات بیولوژیکی فعال هستند، خصوصیات این ترکیب احتمالا کمک به استفاده های طب سنتی می باشد.
    نتیجه گیری
    تفاوت در ویژگی های فیزیولوژیکی بذر و ترکیبات شیمیایی میوه این گیاه بین شهرستان ها و مناطق داخل شهرستان ها می تواند ناشی از تفاوت ویژگی های اکولوژیک مناطق مانند دما، رطوبت، ارتفاع از سطح دریا، نوع خاک و همچنین عناصر غذایی بر یکدیگر اثر گذاشته در واقع هر یک از شهرستان های و مناطق مورد مطالعه یک سطح ارتفاع مشخصی وجود داشت که ضمن فراهم سازی شرایط رشد مناسب، بر ویژگی های فیزیولوژیکی بذر و ترکیبات شیمیایی میوه این گیاه تاثیر می گذارد و نیاز به مطالعه بیشتر در این استان و دیگر مناطق با آب و هوایی متفاوت را دارد، هندوانه ابوجهل جزء آن دسته از گیاهان دارویی مهم می باشد که می تواند در شرایط آب و هوایی گرم و خشک و خاک فقیر رشد کند و این استان شرایط لازم را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: هندوانه ابوجهل، درصد روغن، عناصر معدنی، اکولوژی، اقلیم منطقه
|
  • Kourosh Majd Salimi *, Shahrzad Shaigan Pages 1-16
    Background And Objectives
    Harvested Shoots of tea plant determine the quality of tea as a key factor and affect at least 70% of the quality of tea drink. Water and nitrogen fertilizer are the most important agricultural inputs in the production of tea leaves and shoots, which plays an important role in determining the quality and its marketability. Tea quality depends on nitrogen level , polyphenols and caffeine content of shoots. In this study for the first time in Feshalam tea research station in Guilan province, the effect of different levels of nitrogen fertilizer and irrigated water on yield and quality indicators of shoots were surveyed.
    Materials And Methods
    In order to evaluate and optimize the use of nitrogen fertilizer and irrigated water on yield and some quality index of tea leaves, split block experiment on randomized complete block design (line-source irrigation technique) was conducted for 3 years (2008-2010) in Feshalam tea research station in Guilan province. Treatments consist of six levels of nitrogen zero, 100, 200, 300, 400 and 500 kg N ha-1 and five levels of irrigation water. Irrigation schedul by monitoring moisture in root zone on basis of TDR and water balance equation was implemented twice weekly. In this experiment, weight of harvested green leaves in each plot was measured which 22.5% was converted to processed tea. Factors affecting the quality of tea, such as the total amount of nitrogen in the third leaf of active shoots and some quality characteristics such as caffeine percentage, soluble solids in water (aqueous extract) and polyphenols percentage in harvested shoots in three flash (spring , summer and autumn) were also measured.
    Results
    The results showed that, increased use of nitrogen fertilizer in two splits (late May and mid-July) reduced the quality of tea and full irrigation during the dry months (July and August) increased the tea yield. Appling 300 to 350 kg N ha-1 under full irrigation (3424 m-3 of irrigation water) leading to a doubling performance as compared to no-irrigation conditions. Instead, with increasing the amount of nitrogen fertilizer reduced the amount of polyphenols and soluble solids in water and increased the amount of caffeine and nitrogen in the tea shoots. The impact of irrigation on improving the quality of tea shoots were observed only in summer.
    Conclusion
    In order to maintain a balance between yield and quality of tea production as well as economic and environmental considerations, for full irrigation, use of 200 to 250 kg N ha-1 and in rainfed condition , 100 to 200 kg N ha-1 is recommended.
    Keywords: Water stress, Nitrogen fertilizer, Tea quality, Tea yield
  • Mohammad Forouzandeh* Pages 17-31
    Background And Objectives
    Roselle belongs to the malvaceae family, is an annual or biennial plant cultivated for its stem, fiber, edible calyces, leaves and seeds. The crop is used in a variety of ways for home consumption, medicinal and industrial uses. Also used for its antibacterial, antifungal, hypocholesterolemic, antispasmodic and antihypertensive actions. Increasing demand for water resources, particularly in arid and semi-arid in the world, has led farmers use the poor quality water, such as drainage water and saline groundwater. The present investigation aims to study the in an appropriate manner, the use of saline drainage water and complete fertilizer to achieve the highest calyx yield.
    Materials And Methods
    This experiment was conducted to evaluate the yield and yield components of roselle in 2014 at the Agricultural research Institute of Zabol University in a complete randomized block in split-plot design with three replications. Treatments included three levels of irrigation namely, irrigation with fresh water at all stages of grows (control), irrigation with drainage water and fresh water alternately and irrigation with drainage water for all growing stages, as main plot and spraying with three levels of complete fertilizer (NATBA-LIB): non-spraying (control), spraying with 600 gr and spraying with 1200 gr of complete fertilizer per hectare, as subplots. Characteristics plant height, stem diameter, number of fruiting branches, thousand– seed weight, capsules weight, plant fresh and dry weight, number of fruit in plant, calyx yield and flower protein percentage were evaluated.
    Results
    The results showed that the irrigation treatment was significant effect at 1% probability level in all variables except plant height, stem diameter, thousand–seed weight. Also the highest plant height, stem diameter, number of fruiting branches, thousand seed weight, capsules weight, plant fresh and dry weight, number of fruit in plant, calyx yield were obtained from 1200 gr.ha-1 of complete fertilizer spraying. There were significant affect by interaction irrigation and spraying in other variables except plant height, stem diameter and thousand seed weight. The highest (227.6 kg.ha-1) and the lowest (69 kg.ha-1) calyx yield was produced under the traits irrigation with fresh water at all stages of grows (control) and irrigation with drainage water for all growing stages respectively. The highest of fruit number in plant (59) was obtained from 1200 gr.ha-1 of complete fertilizer application, although not significant differences between control and 600 gr.ha-1 treatments. In drainage and fresh water alternately treatment the weight of the capsule showed 20% increase compared with drainage water application. The highest flower protein percentage (22.5%) was obtained from 600 gr.ha-1 of complete fertilizer application and irrigation with drainage and fresh water alternately treatments.
    Conclusion
    The results showed that the highest of calyx yield on this plant was related from irrigation with fresh water treatment. Therefore, in order to achieve the desired quantitative and qualitative characteristics in roselle, using the treated irrigation with fresh water at all stages of grows and complete fertilizer has recommended. The best method was used irrigation with drainage water and fresh water alternately method dual with complete fertilizers If hadnt enough fresh water for all stage grows or may not be any more economically feasible and recommendable due to the increasing cost and limitation of renewable water resources.
    Keywords: Complete fertilizer, Drainage water, Number of fruit, Roselle, Salinity
  • Ziba Hassanzade * Pages 33-45
    Background And Objectives
    Okra is an important economic crop that grows in tropical and subtropical regions of the world. Recently with the identification of okra properties, some studies to produce high-performance and high quality have been carried out. The use of plant regulators affects growth and qualitative characteristics of the plants. However, to determine the appropriate concentration for each plant, special investigation should be performed, because using inappropriate concentrations may have a negative impact on yield and quality of crops. Naphthalene acetic acid is one of the synthetic auxin compounds classified as a growth regulator and reproductive development. So this study was conducted to evaluate the effect of naphthalene acetic acid and determine the appropriate concentration for growth, yield and quality improvement of okra.
    Materials And Methods
    This research was conducted in research farm of University of Zanjan. Experiment was set out in a randomized complete blocks design with three replications. Treatments include four levels of naphthalene acetic acid (0, 25, 50 and 100 mg.l-1) that were applied as foliar application. NAA concentrations used in NAA have been selected based on studies on Malvaceae family plants. Growth traits (plant height, number of branches, number of leaves, leaf area and ...), Quantitative traits (number of fruits, fruit fresh weight, total yield, number of seeds, weight of one thousand seeds and …) and fruit quality traits (vitamin C, total carbohydrates, mucilage percent and nitrogen, phosphorus and potassium contents of fruit) were studied.
    Results
    The results showed that naphthalene acetic acid had significant effect on growth, yield and fruit quality of okra. The highest plant height, leaf number, leaf area, number of fruits, yield, fruit dry matter, weight of one thousand seeds, total chlorophyll content and vitamin C were obtained with application of 25 mg.l-1 and the lowest values of this traits was observed in 100 mg.l-1 naphthalene acetic acid. The shortest time from flowering to harvest fruit observed in 25 mg.l-1 naphthalene acetic acid. The highest value of total carbohydrates, mucilage percent and amount of phosphorus and potassium of fruit were obtained in 100 mg.l-1 naphthalene acetic acid and the lowest values of this traits was observed in control plants.
    Conclusion
    On the basis of these results, application of naphthalene acetic acid affects growth, yield and fruit quality of okra. Growth and yield significantly decreased in response to increase in NAA concentrations. According to the results, 25 mg.l-1 of naphthalene acetic acid is recommended to improve growth and fruit yield of okra.
    Keywords: Abelmoschus esculentus, Mucilage, Total carbohydrate, Total chlorophyll content, Vitamin C
  • Omid Sohrabi * Pages 47-60
    Backgrounds and
    Objectives
    in agriculture yield is the most important factor. Plants with indeterminate growth habit are problematic for on time harvesting and causes yield loss. Honey bee helps pollination of self and cross pollinator plants. On the other hand under stressed situation plant eager to complete sexual cycle of its life, so using stress inducing compounds to reduce vegetative growth of indeterminate plants might be beneficial.
    Materials And Methods
    Present research conducted in as spieled factorial design based on completely randomized block. Treatments of experiment included pollinator (cage with honeybee, cage without pollinator (isolated) and free pollinators, salicylic acid (0 and 200 ppm), pre-harvest treatments (flame, without flame). In this study parameters such as plant height, number of flowers and capsule, capsule length, weight of seed contained capsule, number of seeds, TSW and seed yield investigated.
    Results
    Based on obtained results, honey bee significantly affected capsule length, weight of 1000 seeds (TSW), and weight of seed contained capsules, seed yield of plant, number of seeds in each capsule, number of flowers per plant and number of capsule s. Salicylic acid singly affected number of branches. On the other hand in plants treated by flame pre harvest, weight of seed contained capsule and number of branches affected significantly. The interaction effect of honey bee and salicylic acid on measured parameters was not significant. In contrast to that, significant effect of interaction of honey bee and flame was observed on capsules. Also treating with both flame and salicylic acid affected plant height, weight of seed contained capsule, number of branches, length of capsule and seed yield. Simultaneous use of pollinator, flame and salicylic acid significantly affected weight of seed contained capsules, length of capsule s and seed yield.
    Conclusions
    Although investigations of this study determines that, primrose is self-pollinator and even clystogam, nevertheless result showed that pollinator plays an important role in increasing seed yield. Plant treating with flame one week before harvest as pre harvest treatments seems to stimulate the filling of seed via increasing the speed of nutrient transport to seed and fastened seed maturation. By stopping the plant growth via burning the stem by flame stops vegetative growth and stimulates the seed filling. As the highest quality of seed is expected at seed maturity, the high seed quality will be achievable by using mentioned treatments. It seems that, by using any way to inducing tension during seed ripening of evening primrose, an indeterminate plant, accelerates seed formation and reduces seed maturity period which results to a higher seed quality and quantity.
    Keywords: Flame, Honey bee, Evening Primrose, Salicylic acid, yield
  • Moazam Hassanpuor Asil * Pages 61-74
    Background And Objectives
    Anthurium (Anthurium andreanum) is one of the most beautiful and expensive produced flowers in the world with high yield and quality for investment. Duration of vegetative and reproductive growth of Anthurium is heavily influenced by nutrition, but few studies have been conducted to determine the exact ratios of elements for its nutrition.
    Materials And Methods
    This study was carried out in order to compare the effects of different nutritional solutions on flowering of pott Anthurium (Anthurium andreanum cv. Lentini Red) in soilless culture in a completely randomized design with 4 different nutrient solutions as treatments, with 4 replications (each replication consisted of 5 pots), in a research green house in University of Guilan from November '2014 to July '2015. The differences between nutritional solutions were the amount of used potassium nitrate and calcium and the existence and the lack of ammounium, the first nutritional solution (ammonium and less Ca) included nitrate :total nitrogen, 4 :4.5 and ammonium :total nitrogen, 0.5:4.5 with 2 meq Ca/L and 2.9 meq K/L nutrient solution and the second nutritional solution (nitrate, high K and Ca) included nitrate :total nitrogen, 7.2: 7 .2 with 4 meq Ca/L and 4.6 meq K/L nutrient solution and the third nutritional solution (nitrate and high Ca) included nitrate: total nitrogen, 7.2: 7.2 with 4.6 meq Ca/L and 4 meq K/L nutrient solution and the forth nutritional solution (ammonium and high Ca) included nitrate: total nitrogen, 7.2: 7.8 and ammonium: total nitrogen, 0.6: 7.8 with 4 meq Ca/L and 4 meq K/L nutrient solution. Nutrient solutions were used based on plant requirement.
    Results
    Results of analysis of variance showed significant differences among 4 different treatments regarding the height of plant, number of leaf and flower, peduncle length and diameter, spathʾs length and width, fresh and dry weight of root, the concentrations of nitrogen, potassium, magnesium and calcium in leaf and the spathʾs anthocyanins content. There was no significant difference regarding flower longevity, foliageʾs fresh and dry weight, leaf phosphorus and iron concentrations. The most number of leaves was related to the ammonium and less Ca nutrient solution and the most number of flowers was related to the ammonium and less Ca and ammonium and high Ca nutrient solutions. The height of plant, peduncle length and diameter, spathʾs length and width, fresh and dry weight of root in plants fed by the nitrate and high Ca and ammonium and high Ca nutrient solutions were more than the others. The spathʾs anthocyanins content and leafʾs nitrogen concentration in plants fed by the nitrate, high K and Ca and ammonium and high Ca nutrient solutions were more than the others. The nitrate, high K and Ca and nitrate and high Ca nutrient solutions produced the most concentration of leaves potassium and magnesium. Calcium concentration in plants fed by the ammonium and less Ca nutrient solutions was less than the other plants.
    Conclusion
    Quantitative and qualitative characteristics of flower in pot Anthurium plants, using the ammonium and high Ca nutrient solution in flowering stage, were better than the others.
    Keywords: Spath, Anthurium, Reproductive growth, Mineral elements, Flowering
  • Aida Shomali * Pages 75-88
    Backgrounds and
    Objectives
    one of the most important factors that effect on formation and development of somatic embryogenesis is culture medium composition and the most important compound is nitrogen. Pervious researches evaluated effect of different forms of nitrogen on somatic embryogenesis and cell suspension culture, but they didn’t evaluate the effect of each form separately or in combination with other forms. Therefor present study conducted to evaluate different forms of nitrogen, singly, in combination to other forms and in different ratios.
    Materials And Methods
    in this study in order to evaluate the effect of different forms of nitrogen on somatic embryogenesis of tomato, an experiment conducted in a complete randomized design (CRD) with eight treatments and four replications in tissue culture laboratory of Agricultural sciences and natural resources university of Gorgan. Applied treatments includes: B5 medium contained nitrate or ammonium or casein hydrolysate as sole nitrogen, B5 medium contained two forms of nitrogen together such as ammonium with nitrate, ammonium with casein hydrolysate or nitrate with casein hydrolysate, B5 medium with no nitrogen content. Complete B5 medium with all three nitrogen forms candidate as control. In this experiment hypocotyl segments of tomato seedlings cultured in modified B5 medium (based on treatments) that contained 2-4, D. after 25 days in order to embryo realization, explants transferred into modified B5 medium without 2-4, D. Thirty five days after realization phase characters such as number of somatic embryos. Secondary pH value of culture medium at the end of both induction and realization phase and Chlorophyll content of plant materials measured.
    Results
    results of present study showed that different forms and different portion of nitrogen remained different effects on somatic embryogenesis. The most reduction in pH value of medium occurred in medium contained ammonium as sole nitrogen source and the minimum reduction of pH happened in medium contained casein hydrolysate. Results showed that there were significant differences in number of embryo and development of them in a way that the maximum number of embryos formed in complete B5 medium and medium contained both nitrate and casein hydolysate. Results also showed that different nitrogen treatments significantly affected chlorophyll content of plant materials presented in culture medium in a way that the maximum total chlorophyll, chlorophyll a and b obtained in medium contained nitrate and casein hydrolysate and complete B5 medium respectively.
    Conclusion
    different forms of nitrogen in combination with other forms and in different relative portions remained different effects on formation and development of somatic embryos that regenerated from hypocotyl segments of tomato. Due to results obtained in this study it can be concluded that using proper form and portion of nitrogen could enhance embryogenesis frequency and somatic embryos development.
    Keywords: Ammonium, Casein hydrolysate, Nitrate, pH, Somatic embryos
  • Mohamadreza Abdolahi * Pages 89-98
    Background And Objectives
    Garlic has the second rank in Allium species in the case of highly used plant species after onion with high nutritional and medicinal values. Hamedan province is one of the important areas of garlic production in Iran. Meristem culture is an in vitro bulblet production method for removing the viral diseases. Multivariate statistical methods simultaneously evaluated several genotypes in terms of numerous characters and are widely used to assess the genetic diversity. The purposes of current study are use of multivariate methods to assess and initial classification of Hamedan garlic clones according to micropropagation and in vitro bulblet production traits derived from meristem culture and preliminary identification of most desirable traits on bulblet production.
    Material and
    Methods
    Ten different garlic clones of Hamedan province were used in this experiment as plant materials. The garlic cortex were separated and washed by distillated water then sterilized by ethanol (70%) for 10 min and sodium hypochlorite (2%) for 30 min.. After decontamination, meristems were separated in sterile condition under a binocular microscope and were cultured on MS culture medium supplemented with 5 µM NAA and 10 µM BA. The cultured samples were then transferred to growth chamber with 25ºC temperature and photoperiod of 16/8 h (day/night). Meristem culture experiment was carried out as a completely randomized design with 3 replications in 2015. After 38 days, micropropagation and bulblet production traits were measured on different clones of garlic. Finally, multivariate statistic methods were used to classification of clones and to detection of the most effective traits on in vitro bulblet production.
    Results
    Results of principal components analysis showed that three first principal components explained 71 % of the total variance. According to these results, bulblet globularity, root weight, leaf number, mean of leave length, bulblet number and the longest leaf showed highest effects on two first principal components. Stepwise regression analysis indicated that leaf number, bulblet globularity and mean of leave length were the most important effective traits on yield (bulblet number) and explained 77.88 % of total variance. Based on path analysis results, the traits of number of leaf and mean of leave length showed the maximum positive direct and significant at p
    Keywords: Garlic, Principle components analysis, Path analysis
  • Shahram Sedaghathoor * Pages 99-105
    Background And Objectives
    Rapid germination of margin plants, including : Zinnia, calandula, carnation, daisy, gazania and rudbeckia accelerates the creation of landscape (green lands). Priming is one of the increasing and accelerating treatments of seed germination. During priming, the seeds absorb water so that the early stages of seed germination is done, but does not appear the radicle. Priming causes to uniformity of germination and shorten the time from planting to emergence and seed protection against biotic and abiotic factors in the critical stage of seedling establishment (growth and development). Chemical compounds penetrate into the embryo and stimulate metabolic activity often effective in inducing germination. Since the rapid preparation of seasonal plants is important in successful landscape creation, Therefore, objective of this study was to evaluate the effects of seed priming on germination of some seasonal and margin planting ornamental seeds.
    Materials And Methods
    Two-factor factorial experiment in a completely randomized design ( CRD ) with three replications had been carried out to evaluate the effect of seed priming on seed germination indices of 6 seasonal plants including : calandula (Calandula officinalis L.), carnation (Dianthus caryophyllus L.), zinnia (Zinnia elegans L.), daisy (Bellis perennis L.), gazania (Gazania splendens L.) and rudbeckia (Rudbeckia hirta L.). Treatments consisted of control, 50 mgl-1 gibberellin, NaCl 1% and distilled water. Evaluated traits were germination percent, seed germination value, germination rate, daily mean germination and daily peak germination. Germination curve of trial plants was drawn under different treatments.
    Results
    The results showed that carnations, zinnia and daisy have the highest percentage of germination and the lowest germination was related to Gazania. Among the priming treatments, Priming with water have the highest germination and maximum germination percentage (PV). In interaction effects, "daisy × without priming" had the highest impact on the germination percentage (ger %), mean daily germination (MDG), germination value (GV), number of germination per day and the maximum percentage of seed germination (Ger %). "Daisy × priming with NaCl 1%" (hallo-priming) had the highest impact on germination percentage and seeds mean germination.
    Conclusion
    Based on results, response of various species seeds to priming treatments was not the same, but priming generally causes to improve of seed germination. In this research, hydro-priming (priming with water) resulted in maximum germination, since hydro-priming is simple, cheap and without chemicals, we can suggest this manner to propagators.
    Keywords: Seed priming, Seeds germination, ornamental plants
  • Nabi Khalilieghdam * Pages 107-114
    Germination is probably the most important event for the success of plant and plays a major role in crop production. Appropriate temperature control of seeds leads to uniform germination and efficient management of the production of seedling, which are required for successful cultural practices. For studying of response of germination in Zygophyllum and Hemp, a CRD experiment performed in seed research laboratory of Islamic Azad University, Mahabad Branch with four replication which temperature treatment were twelve levels as: 1, 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 0C for Hemp and eight levels as: 5, 7, 10, 15, 20, 25, 30, 35 0C for Zygophyllum. Describing of reaction of germination to temperature and determination of cardinal temperatures tested by Nonlinear regression model as segmented model. Results revealed that temperature had a significant effects on rate and germination percent in two plants. In Zygophyllum , the lowest germination percent occurred in 70C and temperatures lower tha it, and so in the higher temperatures. Also, the highest germination percent in this plant observed in 15-20 0C. Similar to effect of temperature on germination percent, the lowest germination rate obtained in temperature 7 0C and lower than it and the higher temperature than 30 0C. Also, in Hemp the maximum germination percent observed in range 15-20 0C. As it expected, the highest germination rate occurred in this temperature range. Although, the minimum percent and rate of germination were related to temperature 3 and 50 0C and The most germination percent occurred in 15- 20 0C in two plants and the highest value of rate germination were 20 and 25 0C in Zygophyllum and Hemp respectively. The Segmented model had the less RMSE, CV and the more R2 and good correlation coefficients, thus was a well model which cardinal temperature as:base, upper and bottom optimum and ceiling temperatures were 7.2, 21.07 and 30.0 0C respectively in Zygophyllum and in Hemp were 4.74, 23.98 and 45.95 0C, Also, the maximum germination rate (rmax ) was 0.007 and 0.041 in Zygophyllum and Hemp respectively. Overall results revealed that in all of two plants (Hemp and Zygophyllum) but increasing in temperature to 15-20 0C, rate and percent of germination upgraded rapidly but increasing temperature to 30 0C, aging was caused that seed no germinate in Zygophyllum. So, in Hemp this diminish in germination rate followed to 50 0C and generally, result emphasized that segmented model determined cardinal temperature acceptably.
    Keywords: Germination, Model, Temperature, Nonlinear regression
  • Maryam Harati Rad * Pages 115-121
    Background And Objectives
    There are a lot of medicinal plants which theyre found as wild in plains and hillsides habitat. The plants have high importance, Since theyre used to feed and cure the diseases in the world. So, the researchers of the field have focused on doing research on native species of the country. Bitter apple The scientific name Citrullus Colocynthis L. is from the family of cucurbitaceae, Herbaceaous, lying or rising stem and fiber-covered. The plant grows greatly in south of Iran especially in province of Sistan and Balouchestan.
    Materials And Methods
    The research was performed in the form of a nested plan completely random with four replication. The fruit of the plant was collected from its 8 growing areas in 4 cities (Iranshahr, Nikshahr, Sarbaz and Zabol) at the stage of investigation. It was recorded the most important habitat conditions of the areas (such as: height, latitude and longitude). It was measured the physiological features of the seed from the collected samples (oil percent, ash percent, Ca, Fe, N, P, K, Mg, Zn elements, protein and carbohydrates). It was provided the Ethanol and Butanol extract of the fruit and they were analyzed chemically by Gc and Gc/MS machines. The obtained data were compared by Duncan comparative test at five percent level.
    Results
    the results represented that the habitat conditions lead to significant difference in amount of the seed ash percent, Ca, N, K, Zn elements and seed soluble carbohydrate at one percent. As there was the most amount of seed ash and carbohydrate in the city of Zabol , the most amount of Zn, C, K elements in the city of Iran-shahar. The results represented that there wasnt significant difference between cities and the areas inside the cities in the amount of seed phosphor, protein and oil percent. Also, the results represented that Fe element available in the seed of the plant had significant difference at five percent level and the areas at one percent level. It was observed the most amount in Iran-shahar and Zabol cities. Also, Mg element of the seed had significant difference in cities and it wasnt observed significant difference in the areas of the city. The results of Ethanol extract of the fruit represented that there were cucurbitacins A, B, C, D, E, L, and two compositions of colocynthis and colocyntheis in the fruit with various amounts which the habitat conditions led to significant difference at one percent. Cucurbitacin E is considered the most important cucurbitacin of the plant which the city of Nik-shahr showed the highest amount. The results of Gc/MS of Butanol extract of the plant fruit identified compositions like alcohols, ketones, Epoxy compounds and hydrocarbons. Which theyre accounted part of active biological compounds, the compounds features are probably to help using traditional medicine.
    Conclusion
    Difference in seed physiological features and chemical compounds of the plant fruit between cities and areas inside the cities can be due to difference in ecologic features of the area like temperature, humidity, the sea surface height, sort of soil and also food elements affected on each other, actually there was a certain height surface in each studying cities and areas that it influences on seed physiological features and chemical compounds of the plant fruit, besides providing suitable growth conditions and it requires to study more on the province and other areas with various weather, Bitter apple is belong to important medicinal plants which grows in poor soil, dry and tropical conditions. So it is proper for this province.
    Keywords: Bitter apple, the percentage of oil, minerals, ecology, climate the region