فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضوان حجازی، سپیده شایانفر *، انیسه راست خدیو صفحات 7-27
    در سالهای اخیر، پژوهش های زیادی برای دستیابی به معیارهای مناسب در زمینه ارزیابی عملکرد شرکتها و اطمینان یافتن از همسویی اقدامات مدیران با منافع سرمایه گذاران و فراهم کردن مبنایی برای اتخاذ تصمیمات اقتصادی سرمایه گذاران و اعتباردهندگان انجام شده است. در این مقاله تاثیر جریانهای نقد آزاد بر متغیرهای بازده دارایی ها، بازده فروش و نرخ رشد سود به عنوان شاخص عملکرد شرکتها، در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور تعداد 123 شرکت طی سالهای 1391- 1385 به عنوان نمونه انتخاب شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش رگرسیون چندمتغیره مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که بین جریانهای نقد آزاد با بازده دارایی ها در شرکتهای نمونه رابطه معناداری وجود دارد، اما بین جریانهای نقد آزاد با بازده فروش و نرخ رشد سود رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: جریان نقدآزاد، بازده دارایی، نرخ رشد سود، بازده فروش، اندازه شرکت
  • ناصر ایزدی نیا، امین حاجیان نژاد *، حمیدرضا قائدی ها صفحات 29-46
    هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه بین محافظه کاری شرطی و غیرشرطی بر تصمیمات سرمایه گذاری در شرکتها می باشد. با استفاده از مدلهای ارائه شده توسط محققان برای سنجش انواع محافظه کاری نمونه ای شامل 75 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1380 تا 1388 انتخاب و بر اساس آن داده های 665 سال- شرکت جمع آوری گردید. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و داده های ترکیبی استفاده شد.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد در شرکتهای مورد بررسی، محافظه کاری شرطی با تصمیمات سرمایه گذاری رابطه معکوس دارد، اما رابطه بین محافظه کاری غیر شرطی و تصمیمات سرمایه گذاری مستقیم می باشد. طبق یافته های تحقیقات خارجی مدیران شرکتها صرف نظر از نتایج نهایی پروژه ها، تاثیرات کوتاه مدت تصمیماتشان را بر میزان پاداش مد نظر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، محافظه کاری شرطی، محافظه کاری غیرشرطی، تصمیمات سرمایه گذاری
  • یونس بادآورنهندی، وحید تقی زاده * صفحات 47-79
    بر اساس تئوری نمایندگی، مدیران اطلاعات بیشتری در مقایسه با سهامداران دارند و ممکن است تصمیماتی اتخاذ نمایند که در راستای منافع سهامداران نباشد. فرایند حسابرسی یکی از رویکردهای مهم در کاهش تضادهای نمایندگی و رفتارهای فرصت طلبانه مدیران در دستکاری اقلام صورتهای مالی محسوب می شود. پژوهش حاضر با مطالعه جنبه ای از پیامدهای حسابرسی در ایران، به بررسی ارتباط بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود مصنوعی و واقعی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع همبستگی و پس رویدادی است. تعداد 100 شرکت به عنوان نمونه آماری برای دوره زمانی 1391-1386 انتخاب گردید. برای سنجش مدیریت مصنوعی سود از مدل تعدیل شده جونز و برای اندازه گیری مدیریت واقعی سود از الگوی تقسیم بندی روی چودهری استفاده شده است. شاخصهای تخصص حسابرس در صنعت و شهرت حسابرس، به عنوان دو معیار کیفیت حسابرسی به کار رفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد بین شاخصهای کیفیت حسابرسی و مدیریت مصنوعی سود ارتباط منفی وجود دارد. همچنین یافته ها نشان می دهد که بین شاخصهای کیفیت حسابرسی و مدیریت واقعی سود ارتباط مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، تخصص حسابرس در صنعت، شهرت حسابرس، مدیریت مصنوعی سود، مدیریت واقعی سود
  • عبدالمهدی انصاری، مهدی علی نژاد ساروکلایی، اکبر رحیمی پور * صفحات 81-100
    ورشکستگی شرکتهای بزرگ در سطح بین المللی و نیز نوسانات شدید بورس های اوراق بهادار ، وجود ابزارهایی برای ارزیابی توان مالی شرکتها را ضروری می سازد. یکی از ابزارهای ارزیابی توان مالی شرکتها، استفاده از نسبتهای مالی و نیز مدلهای پیش بینی ورشکستگی است. تغییرات سریع محیطی و رقابت روزافزون بنگاه های اقتصادی، دستیابی به سود مورد نظر شرکتها را محدود کرده و احتمالا آنها را با زیان سنگین و ورشکستگی مواجه می نماید. مقاله حاضر با هدف ارائه مبانی تئوریک تحقیق و مقایسه نتایج حاصل از بکارگیری مدلهای فالمر و اسپرینگیت جهت پیش بینی ورشکستگی شرکتها ارائه گردیده است. داده های جمع آوری شده 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای 1384 تا 1389 مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که در پیش بینی وضعیت ورشکستگی شرکتها با استفاده از روش آماری ویلکاکسون، بین نتایج دو مدل تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین یافته های این تحقیق نشان داد که مدل فالمر در پیش بینی ورشکستگی از مدل اسپرینگیت محافظه کارانه تر عمل می کند.
    کلیدواژگان: مدل فالمر، مدل اسپرینگیت، پیش بینی ورشکستگی
  • کیهان مهام، ساناز حجی * صفحات 101-122
    هدف این مقاله، بررسی نقش درآمد بر ارزش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. سود حسابداری، با توجه به نوسانات قابل ملاحظه و قابلیت مدیریت، به تنهایی نمی تواند پاسخگوی نیاز استفاده کنندگان باشد. بنابراین باید اطلاعات مکمل مناسبی برای آن جستجو شود. چنین استدلال می شود که درآمد در مقایسه با سود، پایداری بیشتری دارد چرا که عوامل پیش بینی نشده تاثیر کمتری بر آن دارد و مدیریت درآمد نسبت به مدیریت سود مشکل تر است. میزان درآمد سقف مشخصی ندارد و کاهش قیمت، بدون ایجاد آثار مخرب بر فعالیتهای حیاتی واحد تجاری دشوار است.
    در این تحقیق به منظور بررسی میزان تاثیر درآمد بر ارزش واحد تجاری از تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها، اطلاعات مرتبط با صورتهای مالی 104شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1380 تا 1389تجزیه و تحلیل شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد بین ارزش و میزان درآمد شرکت رابطه مستقیمی وجود ندارد. درآمد در مقایسه با سود، محتوای اطلاعاتی فزاینده ای ندارد، اما بین سود هر سهم و بازده سهام شرکت رابطه معناداری وجود دارد. همچنین وجود رابط غیرخطی میان درآمد، سود و بازده شرکتها تایید شد.
    کلیدواژگان: مرتبط بودن با ارزش، محتوای اطلاعاتی، درآمد، رابطه غیرخطی
  • حسن همتی، حسین کاظمی *، زینب رستمی صفحات 123-148
    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر سازوکارهای نظام راهبری شرکتی بر عملکرد مالی و شفافیت اطلاعاتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1384 تا 1390 است. برای آزمون فرضیه های تحقیق، داده های 67 شرکت مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش، تمرکز مالکیت، مالکیت نهادی، استقلال هیات مدیره، اندازه هیات مدیره، دوگانگی وظایف مدیر عامل و مدت زمان تصدی مدیر عامل در هیات مدیره به عنوان ساز وکارهای نظام راهبری شرکتی مورد بررسی قرار گرفته اند و ارتباط آنها با دو معیار بازده دارایی ها و بازده سهام آزمون شده است. شفافیت اطلاعاتی نیز از طریق رفتار مدیریت سود و با استفاده از مدل کازنیک برمبنای قدرمطلق اقلام تعهدی غیرعادی اندازه گیری شده است. روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه های تحقیق، رگرسیون چند متغیره با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته ترکیبی می باشد. یافته های تحقیق حاکی است متغیرهای تمرکز مالکیت، مالکیت نهادی، استقلال هیات مدیره و مدت زمان تصدی مدیر عامل در هیات مدیره تاثیر مثبت و معنادار و متغیرهای اندازه هیات مدیره و دوگانگی وظایف مدیرعامل تاثیر منفی و معنادار بر عملکرد شرکت دارند. نتایج دیگر تحقیق نشان می دهد که متغیرهای تمرکز مالکیت، مالکیت نهادی، استقلال هیات مدیره و مدت زمان تصدی مدیر عامل در هیات مدیره تاثیر مثبت و معنادار و متغیرهای اندازه هیات مدیره و دوگانگی وظایف مدیرعامل تاثیر منفی و معنادار بر شفافیت اطلاعاتی دارند.
    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتی، عملکرد مالی، شفافیت اطلاعاتی، مدیریت سود، اقلام تعهدی غیرعادی
  • حمید حقیقت *، یعقوب زرگر فیوجی صفحات 149-174
    در این مقاله حساسیت سرمایه گذاری به جریان نقدی و تاثیرمحدودیتهای مالی و وجه نقد نگهداری شده بر آن بررسی شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1381 تا 1390 بوده است. با توجه به برخی محدودیت ها، تعداد 130 شرکت به عنوان نمونه انتخاب و از داده های آنها در تجزیه و تحلیل آماری استفاده شده است. در این تحقیق از شاخصهای وایتدوو، کاپلان- زینگلز و نسبت سود تقسیمیبه عنوان معیارهای محدودیت مالی استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد بین مخارج سرمایه ای با جریان نقدی ارتباط مثبتی وجود دارد و شرکتهای فاقد محدودیت مالی نسبت به شرکتهای دارای محدودیت مالی، حساسیت سرمایه گذاری به جریان نقدی بیشتری دارند. همچنین یافته دیگر این تحقیق نشانگر آن است که تاثیر متقابل وجه نقد نگهداری شده بر حساسیت سرمایه گذاری به جریان نقدی به صورت منفی است و این ارتباط در شرکتهای دارای محدودیت مالی قوی تر می باشد.
    کلیدواژگان: حساسیت سرمایه گذاری به جریان نقدی، محدودیت مالی، وجه نقد نگهداری شده، مخارج سرمایه ای، جریان نقدی عملیاتی
|
  • Rezvan Hejazi, Sepideh Shayanfar *, Aniseh Rast Khadiv Pages 7-27
    Several researches have been done to reach appropriate criteria for evaluating the companies’ and managers’ performance in order to make sure that the company’s trend is in harmony with the actual interests of investors and also a basis for the potential investors and creditors to make economic decisions. In this research for some of the listed companies at Tehran Stock Exchange (TSE), we have studied the effect of free cash flow(FCF) on return on assets, rate of growth of profit and return on sales indexes. A sample of 123 companies was selected during time period of 2006 to 2012 and then the collected data are investigated by using multi-variable regression model. Results show that free cash flow will affect return on assets; but, there is no influence on the rate of growth of profit and return on sales.
    Keywords: Free Cash Flow, return on assets, Return on Sales, Rate of Growth of Profit, size
  • Naser Izadinia, Amin Hajiannejad *, Hamid Reza Ghaediha Pages 29-46
    The main objective of this paper is to examine the relationship between conditional and unconditional conservatism on investment decisions. Using some models proposed by researchers to measure conservatism and applying regression analysis, 75 companies in Tehran Stock Exchange during the years 2002 to 2010 were studied. Results show that among the firms studied, conditional conservatism had an inverse relationship with investment decisions, but the relationship between unconditional conservatism and investment was direct. Consistent with the findings of foreign research results, results suggest that corporate executives, regardless of the final results of the project, consider the short-term impact of their decisions on the amount of reward and reputation.
    Keywords: Conservatism, Conditional Conservatism, Unconditional Conservatism, Investment Decisions
  • Younos Badavar Nahandi, Vahid Taghizadeh * Pages 47-79
    According to agency theory, managers have more information comparing to shareholders and it is possible to make decisions that do not maximize interests of shareholders. Audit process is an important approach to reduce agency conflicts and opportunistic behavior of managers. This paper aims to study an aspect of economic consequences of audit services in Iran by investigating the relationship between audit quality and artificial and real earnings management of listed firms in Tehran Stock Exchange. In this regard, 100 firms were selected as sample of research for the period 2007-2012. We used modified Jones (1995) model for determining artificial earnings management and Roychowdhury (2006) model, for measuring real earnings management. Also, we used two proxies for determining audit quality, including auditor industry specialization and auditor reputation. results show that there is a negative significant relationship between audit quality and artificial earnings management. Also, findings suggest there is a positive significant relationship between audit quality and real earnings management.
    Keywords: Audit Quality, Auditor Industry Specialization, Auditor Reputation, Artificial Earnings Management, Real Earnings Management
  • Abdol Mahdi Ansari, Mahdi Alinejad Sarokolaei, Akbar Rahimipour * Pages 81-100
    Recent bankruptcies of large companies in the world and fluctuations of stock prices in Iran, need tools for assessing financial strength of companies. In assessing financial strength we use financial ratios as well as different models for predicting bankruptcy. Environmental changes and ever-increasing competition, achieving the desired profit is limited. In this regard, this paper aims to investigate and compare results from application of Fulmer and Springate models. So data of samples from Tehran Stock Exchange companies were collected for years 2005-2010. In order to analyzing the research hypothesis we use statistical methods, non-parametric binomial models . Results of this reserach show that there is significant difference between the results of two models and Fulmer model is more conservative than Springate model.
    Keywords: bankruptcy, Fulmer Model, Springate Model
  • Kaihan Maham, Sanaz Hadji * Pages 101-122
    This study aims to investigate the effect of revenue on the valuation of companies listed in Tehran stock exchange. According to the high earnings volatility and its management, this item cannot solely meet the user's needs and it is necessary to find the appropriate complementary information for it. It is argued that revenue is more persistent than earning as it is less affected by the surprising factors. Revenue management is more difficult than earnings management. There is no revenue ceiling and it is difficult to reduce the price without the devastating impact on the critical business activities.
    Using the data of financial statements and the stock prices of 104 companies, listed on Tehran Stock Exchange during the years 2001 to 2010, and utilizing the multivariate sequential regression analysis, the results of the study indicate that there is generally a direct correlation between the firm valuation and its revenue level. There is no incremental information content of revenue compared to the earnings, while there is a significant relationship between the earnings per share and the firm valuation. Furthermore, a non-linear relationship has been confirmed between the firm revenue, earnings, and returns.
    Keywords: Value relevance, Information Content, Revenue, Non-linear Relationship, Longitudinal Change in Value Relevance
  • Hasan Hemati, Hosein Kazemi *, Zainab Rostami Pages 123-148
    The purpose of this study is to investigate the impact of corporate governance mechanism on financial performance and information transparency of listed companies in Tehran Stock Exchange during the period 1384-1390. In this regard, 67companies were selected for a period of 7 years. In this research, ownership concentration, Institutional ownership, board independence, board size, CEO duality and CEO tenure have been studied as corporate governance mechanism. Firms performance is measured by using two measures: return on assets and return on capital markets. Also, information transparency is reviewed through earnings management behavior and using of Kaznyk model based on absolute value of abnormal accruals. The statistical method used to test the research hypotheses is multiple regression using of pooled generalized least squares. Research findings show a significant positive relationship between ownership concentration, Institutional ownership, board independence and CEO Tenure with performance based on ROA and return on capital markets. Also there is a significant negative relationship between board size and CEO duality with performance based on ROA and return on capital markets. Furthermore, there is a significant positive relationship between ownership concentration, Institutional ownership, board independence and CEO tenure with information transparency. Also there is a significant negative relationship between board size and CEO duality with information transparency of listed companies in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: corporate governance, financial performance, Information Transparency, Earnings Management, Abnormal Accruals
  • Hamid Haghighat *, Yaghoob Zargar Fioji Pages 149-174
    In this paper, we investigated impact of corporate cash holdings and financial constraints on investment-cash flow sensitivity.In this regard, we studied and collected data of 130 listed companies in Tehran Stock Exchange for years 2002-2011. In this research, we used Whited Wu and Kaplan-Zingles indexes and payout ratio as measures of financial constraints. Results of this research showed a positive relationship between capital expenditure and cash flow and also unconstrained firms have higher investment-cash flow sensitivity than constrained firms. Other results showed that the interaction of cash holdings on investment-cash flow sensitivity is negative. In addition, we found that financially constrained firms have significantly higher impact of corporate cash holdings on investment-cash flow sensitivity than unconstrained firms.
    Keywords: Investment Cash flow Sensitivity, financial constraints, cash holdings, Capital Expenditure, Operating Cash Flow