فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 54 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن امیری*، رضا پورحسین، ذکرالله مروتی، مجید یوسفی افراشته صفحه 154
    یکی از مسائل بسیار با اهمیت در جامعه امروزی، مسئله اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر و علل مربوط به آن است. عوامل بسیار زیادی با این امر در ارتباط بوده و بر آن تاثیر می گذارند که به نظر می رسد از میان این عوامل، عوامل خانوادگی نقش بسیار مهمی را در گرایش به مواد مخدر ایفا می کنند. از این رو مسئله تحقیق حاضر، تعیین تاثیر عوامل خانوادگی (بی سوادی والدین، طلاق، والدین معتاد، اختلافات خانوادگی، عدم نظارت صحیح والدین، کم توجهی والدین به خواسته های صحیح و منطقی فرزندان، ثروت و رفاه اقتصادی خانواده) در گرایش به مواد مخدر صنعتی و سنتی در میان جوانان استان لرستان بوده است.
    نمونه آماری پژوهش حاضر نیز تعداد 200 نفر از جوانان بود که از میان جوانان مبتلا به سوء مصرف مواد تعداد 100 نفر، و نیز تعداد 100 نفر از جوانان عادی بود که بعد از همگن شدن
    بر اساس، سن، جنس، تحصیلات، میزان درآمد با گروه اول به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه علل گرایش به سوء مصرف مواد مخدر در جوانان (محمدی، 1392) استفاده و برای تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد عوامل والدین معتاد یا وجود افراد معتاد در خانواده، اختلافات خانوادگی و کمبود محبت در روابط عاطفی خانواده، عدم مهارگری و نظارت صیحح والدین و استفاده از شیوه های نامناسب تربیتی و طلاق و جدائی والدین در مقایسه دو گروه از جوانان مبتلا و عادی دارای اثر معناداری برای گرایش به سمت مواد مخدر هستند از سوی دیگر نتایج نشان داد که بی سوادی والدین، کم توجهی والدین و میزان ثروت خانواده اثر معناداری در گرایش به اعتیاد ندارد. با توجه به یافته های پژوهش می توان چنین بیان داشت که عوامل خانوادگی مرتبط با چگونگی رفتار و تربیت فرزندان دارای نقش بسیار مهمی در گرایش جوانان به سوی مواد مخدر دارند.
    کلیدواژگان: عوامل خانوادگی، گرایش به مواد مخدر، جوانان
  • فاطمه قره باغی*، محمدعلی بشارت، رضا رستمی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 168
    تعارض در خانواده نقش مهمی در سلامت و کیفیت زندگی افراد دارد ولی مداخله های خانواده محور کمی به منظور کاهش تعارض و بهبود سلامت در خانواده طراحی شده اند. هدف این پژوهش طراحی و ارزیابی یک مداخله روانی- آموزشی خانواده محور کوتاه مدت بر اساس نظریه نظام های خانواده بوون برای بهبود سلامت و کیفیت رابطه در زوج های مبتلا به اختلال های اضطرابی و تعارض های زناشویی است. 19 زوج به عنوان گروه آزمایشی و 19 زوج به عنوان گروه گواه در این طرح شبه آزمایشی با روش نمونه گیری در دسترس و پیگیری 2 ماهه شرکت کردند. شرکت کنندگان به پرسشنامه کیفیت رابطه (پیرس، ساراسون و ساراسون، 1991) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (1996) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس و اندازه گیری های مکرر نشان داد که این مداخله می تواند کیفیت زندگی و کیفیت رابطه زوج ها را ارتقا دهد. نتایج این پژوهش تایید کننده اثربخشی درمان سیستمی بوون است و می تواند برای معرفی مدل جدیدی در روانشناسی سلامت بر اساس نقش عوامل بین فردی و هیجانی در سلامت مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: نظریه نظام های خانواده بوون، کیفیت رابطه، سلامت
  • شهروز نعمتی*، باقر غباری بناب، رضا پورحسین صفحه 180
    پژوهش حاضر پیامدهای روان شناختی بخشایش گری که مادران ایرانی کودکان دارای نارسایی تحولی عقلی تجربه کرده اند را مورد بررسی قرار داده است. برای نیل به این هدف، روش کیفی و نظریه برخاسته از داده ها مورد استفاده قرار گرفت. بیست نفر از مادران کودکان دارای نارسایی تحولی عقلی که برای تکمیل پرونده فرزند خود به سازمان آموزش پرورش رجوع کرده بودند به صورت تصادفی انتخاب و سوالات نیمه ساختاریافته در مورد پیامدهای بخشایش گری تا رسیدن به مرحله اشباع مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل یافته ها از طریق کدهای باز و مشخص شدن گزاره های اصلی و فرعی، نشان داد که در ایران مادران این گروه از کودکان به ترتیب به پیامدهای روانی، پیامدهای معنوی و اجتماعی، خانوادگی دست یافته اند. این نشان می دهد که غنی بودن محتوا و متون مربوط به بخشایش گری در فرهنگ ایرانی- اسلامی به مادران کودکان دارای نارسایی تحولی عقلی برای بخشیدن دیگران کمک کرده است.
    کلیدواژگان: بخشایش گری، پیامدهای روان شناختی، مادران کودک نارسای تحولی عقلی، فرهنگ ایرانی
  • سعید پورنقاش تهرانی*، امیررضا طلایی، حجت الله فراهانی صفحه 193
    هدف از پژوهش حاضر بررسی قدرت پیش بینی کنندگی ابعاد شخصیتی نظریه کلونینجر و تنظیم های مختلف انگیزشی نظریه خود تعیین گری در رابطه با رضایت شغلی درونی در شرکت ذوب آهن اصفهان بوده است. برای این منظور از مدل شبکه های عصبی مصنوعی استفاده گردید. تعداد 202 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت داده شدند. آنها پرسشنامه های مزاج و خوی (TCI-56)، انگیزش کاری (MAWS) و رضایت شغلی درونی (JSS) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که انگیزش هم هویت شده، انگیزش درونی و بعد شخصیتی خود-راهبری به ترتیب در تعامل با سایر ابعاد شخصیتی و انگیزشی و ویژگی های جمعیت شناختی بیشترین اهمیت را در پیش بینی رضایت شغلی درونی دارا می باشند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی درونی، نظریه شخصیت کلونینجر، نظریه خود تعیین گری، شبکه های عصبی مصنوعی
  • زهرا اکبری*، رسول کردنوقابی، مهران فرهادی صفحه 208
    در زمینه عوامل موثر بر میزان یادگیری دانش آموزان، به نقش تاثیرگذار سبک بیان معلمان اشاره شده است. هدف پژوهش حاضر، تبیین و پیش بینی روشنی بیان معلم بر اساس پنج رگه بزرگ شخصیتی (برونگردی، تجربه پذیری، روان آزردگی گرایی، دلپذیری، وجدانی بودن)، سن و وضعیت شغلی بود. به همین منظور، 100 نفر از دبیران زن دبیرستان های شهر همدان از رشته های مختلف علوم انسانی به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از «پرسشنامه شخصیت گلدبرگ» و «پرسشنامه روشنی بیان لادکاوسکی» استفاده شد. برای هر معلم 20 دانش آموز و در مجموع 2000 دانش آموز روشنی بیان کل معلمان را ارزیابی نمودند. یافته های پژوهش بر اساس تحلیل رگرسیون نشان داد، متغیرهای پیش بین سهم معنی داری از واریانس روشنی بیان را تبیین می کنند. رگه های شخصیتی «روان آزردگی گرایی» به صورت منفی، و «برونگردی» و «دلپذیری» به صورت مثبت می توانند روشنی بیان معلم را پیش بینی کنند. اما رگه های شخصیتی «تجربه پذیری» «وجدانی بودن»، و ویژگی های جمعیت شناختی سن، سابقه کاری و سطح تحصیلات نمی توانند روشنی بیان معلم را پیش بینی کنند. بنابراین باتوجه به یافته های پژوهش، فن آموزشی روشنی بیان با عوامل شخصیتی معلم مرتبط است، اما با سن، سابقه کاری و سطح تحصیلات معلم مرتبط نیست.
    کلیدواژگان: روشنی بیان معلم، سن، وضعیت شغلی، ویژگی های شخصیتی
  • سعید عسکری*، غفار نصیری هانیس، لیلی پناغی صفحه 226
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخش بودن شرکت در جلسه های گروهی تحلیل وجودی در نگرانی انجام گرفت. سطح بالای نگرانی، جنبه های مختلف از بودن انسان، شامل بدنی، روانی و اجتماعی، را دستخوش تغییرات معطوف به سازش نایافتگی قرار می دهد. جلسه های تحلیل وجودی با محوریت کاوش در اراده آزاد، تنهایی، مرگ و معنای زندگی انجام می گیرد، این مولفه ها پیامد و پدیدارهای مسلم بودن انسان، در روی آورد رواندرمانگران وجود گرا به شمار می آیند. طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه با روش نیمه آزمایشی برای انجام این پژوهش به کار بسته شد. 30 نفر از دانشجویان دختر در مقطع کارشناسی دانشگاه رازی، که داوطلب برای شرکت در پژوهش بودند، به روش تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. 15 نفر گروه آزمایش در نه جلسه نود دقیقه ای که در طول شش هفته برگزار گردید حضور یافتند. 15 نفر گروه گواه درطی این مدت مداخله ای را دریافت نکردند. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسش نامه چرا نگرانی (WWQ-II)بود.
    نتایج تحلیل یافته های این پژوهش نشانگر عدم اثربخشی حضور در جلسه های گروهی تحلیل وجودی در کاهش نگرانی دانشجویان دختر است. بنابراین، حضور در این جلسه ها در کاهش نگرانی، از لحاظ آماری اثربخشی معنادار نداشته است.
    کلیدواژگان: تحلیل وجودی، نگرانی، دانشجویان
  • سعید سهیلی پور، محمد خبیری، قاسم بابایی زارچ*، محمود شیخ صفحه 241
    پرخاشگری از جمله مسائل عمده و با اهمیتی است که در بسیاری از جوامع امروزی، بخصوص در بین جوامع جوان زمینه ساز مشکلات زیادی است،که باعث شده محققین همواره درصدد یافتن راه حل هایی جهت رفع این معضل فردی و اجتماعی باشند. یکی از این راه حل های عمده و بحث انگیز پرداختن به ورزش و فعالیت های ورزشی در جهت تعدیل پرخاشگری است. لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه پرخاشگری بین ورزشکاران رشته های ورزشی گروهی برخوردی، گروهی غیر برخوردی و غیر ورزشکاران است. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای است و برای انجام آن از بین پسران ورزشکار و غیر ورزشکار شهر یزد 120 نفر به عنوان آزمودنی به صورت تصادفی انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه های دموگرافیک و پرخاشگری باس و پری (1992) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و همچنین از آزمون های آمار استنباطی نظیر آزمون نیکویی براز (k-s) و آزمون آنوای یکطرفه استفاده شد. نتایج نشان داد که غیر ورزشکاران به طور معناداری از ورزشکاران رشته های ورزشی گروهی (برخوردی و غیر برخوردی) پرخاشگر ترند و همچنین تفاوت معناداری در پرخاشگری بین ورزشکاران رشته های ورزشی گروهی برخوردی و غیر برخوردی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، ورزشکار، غیر ورزشکار
  • سید حشمت الله مرتضوی زاده، یاسمین عابدینی* صفحه 256
    تحقیق مهارتی است که برای هر دانشجویی مهم است. این مقاله با هدف شناسایی و طبقه بندی مشکلات درس روش تحقیق از دیدگاه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان، پردیس کوثر یاسوج انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان سال دوم پردیس کوثراست که این واحد درسی را با موفقیت گذرانده اند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 40 نفر انتخاب شد. روش پژوهش از نوع دلفی بوده که نوعی ارزیابی کیفی است. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته بود و برای تحلیل داده ها از فراوانی و درصد فراوانی استفاده شد. یافته ها نشان دادکه مشکلات درس روش تحقیق را می توان به سه بخش؛ آموزشی، نگرشی و ساختاری تقسیم کرد. با توجه به نتایج به دست آمده و نیاز فوری دانشجو- معلمان جهت کسب مهارت های علمی و عملی تحقیق بهتر است مسوولان دانشگاه فرهنگیان درباره نحوه تدریس این درس، تعداد دانشجویان آن برای هر استاد و همچنین ساعت اختصاص داده شده به آن درس تجدید نظر کنند.
    کلیدواژگان: روش تحقیق، مطالعه موردی، دانشگاه فرهنگیان، مشکلات دانشجویان
|
  • M. Amiri*, R. Pourhosein, Z. Morovati, M. Yosefi Afrashteh Page 154
    One of the important issues in today's society is drug addiction and drug abuse and the reasons related to it. This has been associated with a lot of factors that affect it; so, it seems that among these factors, family factors play a crucial role in creating tendency towards drugs. Hence the problem of the present study was to determine the influence of family factors (illiterate parents, divorce, parental addiction, family conflicts, lack of parental supervision, parental inattention to proper and reasonable demands of children, and wealth and prosperity of the family) in creating tendency toward industrial and traditional drugs among young people of Lorestan province. The present study was a retrospective study. The sample of the study were 200 young people, 100 of them chosen from addicted and 100 from normal population, which were recruited after being homogenized with the first group based on age, gender, education, and income. In this study, the causes of drug abuse tendency among young people questionnaire (Mohamadi, 1392) was used. MANOVA was also used in order to analyze the data. The results showed that addicted parents or the presence of addicts in families, family conflicts and lack of love in family relationships, lack of proper parental supervision, use of inappropriate parenting practices, and parental divorce and separation had significant effect on tendency toward drugs. The results also showed that the illiteracy of parents, parental negligenc, and household wealth has no significant effects on propensity to addiction. According to the research findings, it can be stated that family factors associated with child behavior have an important role in youth attitudes toward drugs.
    Keywords: family factors, tendency toward using drugs, youth
  • F. Gharehbaghy*, M.A. Besharat, R. Rostami, M. Gholamali Lavasani Page 168
    Family conflicts has have an important role in individuals’ health, but there are a few family-based interventions for reducing conflict and improving health. The aim of this study was to design and evaluate a brief family-based and psycho-educative intervention based on Bowen family systems theory for improving quality of relationship and health in couples diagnosed with anxiety disorders and marital conflicts. 19 couples as the experimental group and 19 couples as the control group diagnosed participated in this semi-experimental project using accessible sampling and a 2 months follow-up. Participants completed quality of relationship questionnaire (Pierce, Sarason and Sarason, 1991) and WHO quality of life questionnaire (1996). Variance analysis with repeated measures indicated that this intervention improves quality of relationship and health in couples. These findings confirm effectiveness of Bowen systemic therapy and could be used in introducing new models in health psychology based on the role of interpersonal and emotional factors in health.
    Keywords: Bowen family systems theory, quality of relationship, health
  • Sh. Nemati*, B. Ghobari Bonab, R. Pourhossein Page 180
    This study examined the psychological consequences of forgiveness from the perspective of Iranian's mothers of children with intellectual disabilities. In the same way, a qualitative method was used. Twenty mothers of children with intellectual disability who were referred to the department of education to complete their children's assessment data, were selected randomly and semi-structure interview was used to gather data. These mothers were interviewed until saturation was established. The analysis of data lead to establishment of opening codes and categorizing them in conceptual headings. Mothers of children with intellectual disabilities used spiritual resources, internal resources, and social interests and resources to forgiving others respectively. This indicates that the rich content related Irans- Islamic culture has helped the mothers of children with intellectual disabilities to forgive others.
    Keywords: Forgiveness, Psychological consequences, Mothers of children with intellectual disability, Iranian culture
  • S. Pournaghash-Tehrani*, A. Talaei, H.A. Farahani Page 193
    The present study aimed to explore the relationship between personality dimensions and motivation to intrinsic job satisfaction among Zob-Ahan Esfahan steel-making company employees. The artificial neural networks model was used for analyzing the data.
    202 employees completed TCI-56, motivation at work scale (MAWS) and job satisfaction scale (JSS). Results revealed that identified motivation, intrinsic motivation and self-directedness were respectively the most important factors in predicting intrinsic job satisfaction.
    Keywords: job satisfaction, Cloninger personality theory, self-determination theory, artificial neural networks
  • Z. Akbari*, R. Kord Noghabi, M. Farhadi Page 208
    In the context of effective elements of atudent’s learning, the influencing role of teacher’s explanation style has been emphasized. In the current study, the contribution of the big five personality traits, age and job status in the prediction of teacher’s clarity has been investigated. The sample includes 100 female teachers from those teaching in high schools of hamedan province selected by multiple-stage cluster sampling method. “Goldberg personality inventory” (GPI) and “Wlodkowski clarity questionnaire” (WCQ) were used for data gathering. 2000 students assessed the teacher’s clarity (20 students for each teacher). The results showed that the personality traits of “extraversion” and “agreeableness” are positive predictors, and “neuroticism” is a negative predictor of teacher’s clarity. The personality traits of “conscientiousness” and “openness to experience” and demographic characteristic (age & job status) cannot predict Teacher’s clarity. According to these results, personality traits are influential factors in teacher’s explanation, and by rearing personality traits such as “Extraversion” and “agreeableness”, teacher’s clarity can be increased.
    Keywords: teacher's clarity, age, job status, personality characteristics
  • S. Askari*, Gh. Nasiri Hanis, L. Panaghi Page 226
    The present study examined the effectiveness of participation in group existential analysis sessions on worry. A high level of worry affects various aspects of existence, including biological, psychological and social changes that result in unadaptability. Existential analysis sessions focused on exploring free will, loneliness, death and the meaning of life, the factors which are considered the definite outcomes and phenomena of human’s existence by the existence-oriented psychotherapists. For this research, a pre-post test model was implemented together with a control group and with a semi-experimental method. 30 of female undergraduate students of Razi university, who were volunteers to participate in the research, were assigned randomly into two groups: an experimental group and a control group. 15 persons of experimental group participated in 9sessions, each lasting 90-minutes, during 6 weeks. The 15 persons in the control group did not receive any intervention during this period. The data collection tool was the why worry questionnaire (WWQ-II). The data analysis was performed by analysis of covariance (ANCOVA(. The findings of the research indicate the ineffectiveness of participation in group existential analysis sessions in reducing worry in female students. Thus, participation in these sessions had no statistically significant effectiveness in reducing worry.
    Keywords: existential analysis, worry, student
  • S. Soheylipoor, M. Khabiri, Gh. Babaei Zarch*, M. Sheikh Page 241
    Aggression is among the most significant issues in many societies today, specifically in younger generation, leading to numerous problems. This inspires researchers to look for ways to solve this individual and social problem. One of these well-known ways to reduce aggression is exercise and sports. As a result, the aim of the present study is to compare the aggression among athletes of various disciplines including collision groups, non-collision groups and non-athletes.
    The design of the study is descriptive and of scientific-comparative kind. 120 people were selected randomly from the male athletes and non-athletes in Yazd.
    The demographic-aggressive questionnaire of Bass and Perry (1992) was employed for the purpose of this study. For data analysis, descriptive statistics and inferential tests of goodness of fit (k-s) and one-way ANOVA were used. The results showed that non-athletes were significantly more aggressive compared to group sport athletes (collision and non-collision). The results further showed that there is no significant difference in terms of aggression between athletes of the collision group sports and those of non-collision group sports.
    Keywords: Aggression, athletes, non-athletes, sport
  • H.A. Mortazavizadeh, Y. Abedini* Page 256
    Research is an important skill for every student. The purpose of the present paper was to identify and classify the problems of research methodology course from the perspective of university students; campus Kosar Yasooj.The research statistical population includes all of the students in the campus Kosar who have completed the course successfully. Using purposive sampling method was selected 40 of the total population (21 girls and 19 boys). The research method was the Delphi research method which is a type of qualitative assessment. The research Instrument includes a researcher designed questionnaire. Data were analyzed by using descriptive statistics (frequency and frequency percent). The findings show that the problems of research methodology courses can be divided into three sections, educational, attitudinal and structural divide. Based on the results obtained and the urgent need for student teachers to gain practical skills in scientific research, it seems time has been dedicated to this subject during the work week.
    Keywords: research methodology, case study, Farhangian University, student's problems