فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 53 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن امیری*، رضا پورحسین، مجید یوسفی افراشته، مهدی خان آبادی، عباس متولی پور صفحه 7
    تنیدگی، والدگری و مشکلات روانشناختی والدین کودکان با مشکلات رفتاری اثرات مخربی بر گزارش والدین از شیوه فرزندپروری و همچنین رواندرستی آنها دارد، بدین جهت یکی از روش های بهبود این مشکلات ارائه آموزش های روانشناختی در زمینه مهارگری مشکلات رفتاری کودکان به والدین می باشد. از اینرو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش رفتاری والدین به مادران کودکان با مشکلات برون ریزی شده (پرخاشگری و قانون شکنی) در کاهش تنیدگی و بهبود شیوه های والدگری این مادران است. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود.
    از اینرو تعداد 24 نفر از مادرانی که فرزندانشان با مشکلات رفتاری برون ریزی شده شناسایی شده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل همتاسازی شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های، فهرست رفتاری کودک، شاخص تنیدگی والدین و پرسشنامه شیوه های فرزندپروری بود. آموزش رفتاری والدین در قالب نه جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان، دو گروه پرسشنامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر تاثیر کاربندی آزمایشی بر کاهش نمره های شیوه های والدگری خودکامه و سهل گیر مادران و افزایش نمره شیوه والدگری مقتدرانه آنان بود (05/0P<)، همچنین تحلیل ها نشانگر تاثیر کاربندی در کاهش، تنیدگی (05/0P<) مادران کودکان گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل بود. یافته ها نشان می دهند که آموزش رفتاری به مادران، شیوه های تربیتی مادران را بهبود بخشیده و از به وجود آمدن آشفتگی در روابط والد- فرزندی و همچنین مشکلات هیجانی در مادران کودکان با مشکلات رفتاری برون ریزی شده پیشگیری می نماید.
    کلیدواژگان: رفتارهای برون ریزی شده، آموزش رفتاری والدین، تنیدگی، سبک های والدگری
  • نگار تیمورپور، محمدعلی بشارت*، عباس رحیمی نژاد، بتول حسین رشیدی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 22
    ناباروری پدیده ای است که با تجربه تنیدگی طولانی و شدید همراه است. علی رغم شیوع بالای ناباروری و بار هیجانی آن برای زوج و به خصوص زنان، دانش ما درباره عوامل تاثیرگذار بر سازگاری با آن محدود است. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ویژگی های جمعیت شناختی و بالینی با جنبه های سازشی موثر در ناباروری زنان در ایران بود. تعداد 275 زن نابارور مراجعه کننده به درمانگاه ناباروری مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولیعصر (بیمارستان امام خمینی تهران) در این پژوهش شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس سازگاری با بیماری (AIS) و مقیاس افسردگی، اضطراب، تنیدگی (DASS) به دست آمد. نتایج نشان داد بین مدت زمان ناباروری و علایم افسردگی (05/0>(p و تعداد درمان های دریافت شده و افسردگی (05/0>(p و سازگاری (01/0>(p رابطه معنادار وجود دارد. هم چنین میزان افسردگی، اضطراب، تنیدگی و سازگاری در بین زنان دارای سطوح تحصیلی مختلف، زنان ساکن تهران و شهرستان و زنان شاغل و خانه دار تفاوت معنادار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش می تواند در شناسایی افراد در معرض خطر و طراحی مداخلات روانشناختی مفید باشد.
    کلیدواژگان: ناباروری، سازش، عوامل جمعیت شناختی، عوامل بالینی
  • سید مجتبی عقیلی* صفحه 40
    افراد به طور ذاتی به دنبال زندگی خوب بوده اند و در این راستا برای بهبود شرایط خود، سعی کرده اند تا از استعدادها و توانمندی های خود حداکثر بهره برداری را بنمایند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سرسختی روان شناختی، انگیزش پیشرفت و کیفیت زندگی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان در سال تحصیلی 92-91 انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. بدین منظور از میان 9000 دانشجو تعداد 368 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و براساس جدول مورگان به عنوان گروه نمونه انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سرسختی روان شناختی اهواز، انگیزش پیشرفت هرمنس، فرم کوتاه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت استفاده شده است. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، مدل بندی رگرسیونی و آزمون آماری t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین سرسختی روان شناختی، انگیزش پیشرفت، کیفیت زندگی همبستگی معنادار مثبت وجود دارد. همچنین بین انگیزش پیشرفت دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود دارد اما میانگین سرسختی روان شناختی و کیفیت زندگی در بین دختر و پسر تفاوت معناداری را نشان نداد.
    کلیدواژگان: سرسختی روان شناختی، انگیزش پیشرفت، کیفیت زندگی
  • قوام ملتفت*، زهره رنجبر صفحه 55
    اهمالکاری به تاخیر ارادی در انجام دادن تکالیف و موکول کردن آن تکالیف به زمان دیگری، به دلیل تنبلی اشاره دارد. تاثیر عوامل بافتی و شخصیتی بر اهمالکاری در تحقیقات زیادی مورد کنکاش قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی اهمالکاری تحصیلی بر اساس ویژگی های شخصیت با واسطه گری راهبردهای خودگردانی در دانشجویان می باشد. بدین منظور320 (170پسر150 دختر) دانشجو از دانشگاه تهران به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه ای متشکل از: پرسشنامه سنجش شخصیت گلدبرگ، پرسشنامه اهمالکاری تحصیلی سولومون و راث بلوم، پرسشنامه راهبردهای خودگردانی پنتریچ و دیگروت پاسخ دادند. اعتبار و درستی پرسشنامه ها نیز محرز گردید. نتایج پژوهش به طور کلی نشان داد که اهمالکاری تحصیلی تحت تاثیر ویژگی های شخصیتی و راهبردهای خودگردانی قرار دارد. بدین صورت که روان رنجورخویی، به صورت مثبت اثر مستقیم و غیرمستقیم بر اهمالکاری تحصیلی دارد و وظیفه شناسی به صورت منفی اثر مستقیم و غیرمستقیم بر اهمالکاری دارد. برون گرایی نیز با اهمالکاری اثر مستقیم و غیرمستقیم دارد. و گشودگی به تجربه با اهمالکاری رابطه منفی وجود دارد. همچنین راهبردهای شناختی و فراشناختی به صورت منفی با اهمالکاری رابطه دارد. و راهبردهای خودگردانی توانسته نقش واسطه ای ایفا کند. با توجه به یافته های این پژوهش می توان بیان نمود رابطه بین ویژگی های شخصیت و اهمالکاری تحصیلی تحت تاثیر راهبردهای خودگردانی قرار دارد. به عبارتی دیگر راهبردهای خودگردانی مکانیسم این رابطه را روشن می کند. در ادامه به بحث و بررسی درباره کاربرد نتایج به همراه پیشنهادها و محدودیت های این پژوهش پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اهمالکاری تحصیلی، روان رنجورخویی، راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی
  • عباسعلی حسین خانزاده*، ایل امان نیازی، محبوبه طاهر، کمال مقتدایی، ثریا مهری، حاتم محمدی صفحه 75
    ازدواج اولین و مهمترین مرحله در جریان زندگی خانوادگی است که در آن انتخاب همسر صورت می گیرد و موفقیت در دیگر مراحل زندگی به موفقیت در این مرحله بستگی دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویتیابی معیارهای انتخاب همسر در دانشجویان مجرد دانشگاه گیلان انجام شد. طرح پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان مجرد دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 91-1390 بود که از بین آنها نمونه ای به حجم 372 نفر (181پسر و191 دختر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه ملاک های انتخاب همسر پاسخ دادند. طبق نتایج تحلیل عاملی اکتشافی 6 عامل وضعیت روانشناختی، وضعیت اقتصادی- اجتماعی، وضعیت مذهبی بودن، وضعیت زیبایی، وضعیت ظاهری، و وضعیت اخلاق به عنوان معیارهای انتخاب همسر در دانشجویان استخراج شدند. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که تفاوت بین دانشجویان دختر و پسر در عاملهای استخراج شده معنادار است. مهمترین عاملها برای انتخاب همسر در دانشجویان دختر وضعیت روانشناختی، اخلاق و وضعیت اقتصادی- اجتماعی و مهمترین عاملها در دانشجویان پسر وضعیت روانشناختی، اخلاق، و وضعیت ظاهری بود. اولویتبندی ملاک های انتخابی نشان داد که برای هر دو جنس وفاداری، صداقت و متعهد بودن جز اولویتهای اصلی محسوب می شود. در عامل وضعیت اقتصادی-اجتماعی بین دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین تفاوت بین اولویتبندی ملاک های دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی معنادار است. تلویحات عملی یافته های پژوهش حاضر مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: انتخاب همسر، اولویتیابی، ازدواج، دانشجویان مجرد
  • داود مشکانی فراهانی، حسن شاهی*، پیمان رضایی مرام، محمد الوندی سرابی صفحه 91
    تاثیر شخصیت بر شیوه ای که افراد با موقعیت های تنش زا کنار می آیند، مدت ها مورد بحث قرار گرفته است. در این پژوهش سهم پنج رگه بزرگ شخصیتی در پیش بینی «سبک های کنار آمدن با تنیدگی» نوجوانان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه پژوهش شامل 500 دانش آموز (350 دختر و 150 پسر) رشته های مختلف دبیرستان های استان همدان بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس سبک های کنار آمدن نوجوانان (ACS) و پرسشنامه پنج عاملی شخصیتی نئو (NEO) استفاده شد. نتایج نشان داد که رگه شخصیتی «تجربه پذیری»، پیش بینی کننده مثبت، و رگه شخصیتی «روان آزردگی گرایی»، پیش بینی کننده منفی «سبک مولد» است. از سویی دیگر، رگه های شخصیتی «دلپذیری» و «تجربه پذیری» پیش بینی کننده مثبت «سبک رجوع به دیگران» بودند. علاوه بر این، رگه شخصیتی «روان آزردگی گرایی»، پیش بینی کننده منفی «سبک نامولد» است. بر این اساس، رگه های شخصیتی از عوامل تاثیرگذار در شیوه های کنار آمدن با تنیدگی هستند و پرورش رگه های شخصیتی «دلپذیری» و «تجربه پذیری» در رویارویی کارآمد با عوامل تنش زا موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: تنیدگی، سبک های کنار آمدن، ویژگی های شخصیتی
  • علی اکبر حدادی کوهساری*، طیبه کاشفی صفحه 110
    تصور فرد از خدا مبتنی بر واکنش احساسی و تجربی فرد از خدا می باشد که در اثر تجربیات روزانه زندگی فرد شکل گرفته است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی رضایت از زندگی بر اساس تصور فرد از خدا در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی می باشد. بدین منظور تعداد 130 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه با استفاده از روش نمونه برداری سهمی انتخاب شدند. سیاهه تصور فرد از خدا (لارنس، 1997) و مقیاس رضایت از زندگی (دینر و همکاران، 1985) بر روی آنان اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که رضایت از زندگی دانشجویان را به طور کلی می توان از روی تصور شان از خدا پیش بینی کرد (20/0R2=). همچنین نتایج پژوهش نشان داد، دانشجویانی که تصور پذیرنده و مثبتی از خدا داشتند از رضایت از زندگی بیشتری و دانشجویانی که تصور منفی و تعارض آمیزی از خدا داشتند از رضایت از زندگی کمتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: تصور فرد از خدا، رضایت از زندگی
  • نصیبه اباذری*، داود تقوایی صفحه 121
    سلامت روانی والدین کودکانی که نارسایی تحولی عقلی خفیف دارند همواره منظور نظر پژوهشگران فعال در حیطه کودکان استثنایی بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش توانش حل مساله بر رضایت زناشویی (مشتمل بر مولفه های «موضوعات شخصیتی»، «حل تعارض» و «فعالیت های اوقات فراغت») مادران دارای فرزند دختر نارسای تحولی عقلی خفیف شهر اراک در سال تحصیلی 91 انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای فرزند دختر نارسای تحولی عقلی خفیف زیر نظر آموزش و پرورش در سال 1391 با حجم 81 نفر بودند. حجم نمونه شامل 30 نفر از مادران این کودکان بود. این افراد به صورت داوطلبانه برای همکاری شرکت کردند و به صورت تصادفی ساده، 15 نفر به عنوان گروه آزمایش، و 15 نفر به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. یک پیش آزمون با استفاده از «پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ» از هر دو گروه گرفته شد، سپس به گروه آزمایش طی 5 جلسه (هر جلسه، 90 دقیقه) توانش حل مساله آموزش داده شد، در حالی که به گروه گواه آموزشی داده نشد. پس از پایان دوره آموزش، از هر دو گروه مجددا «پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ» (پس آزمون) به عمل آمد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش توانش حل مساله تاثیر معناداری بر مولفه های «موضوعات شخصیتی»، «حل تعارض»، و «فعالیت های اوقات فراغت» این مادران داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش توانش حل مساله، رضایت زناشویی، کودک عقب مانده ذهنی
|
  • M. Amiri*, R. Pourhosein, M. Yosefi Afrashteh, M. Khanabadi, A. Motavallipor Page 7
    Parental stress and psychological problems of parents of children with behavioral problems have devastating effects on parent's reports of their parenting style and welfare and hence is one of the ways to improve this problems is offering psychological training to parents in the field of controling children with behavioral problems. Therefore, the purpose of the current study was to investigate the effect of training behavior modification methods on mothers of children with externalized behavior problems on reducing stress and improving parenting styles of these mothers. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and a control group. 24 mothers of children with externalized behavior problems were selected using at-hand sampling and divided into control and experimental groups. Both groups filled out child behavior checklist, parenting style scale and parenting stress index. For the next step, the experimental group received instructions on behavior modification methods in 9 ninety-minute sessions while the mothers in control group went on their normal tasks. At the end of the instructional session, both groups filled out the mentioned questioners as the post-test. Covariance analysis was used for analyzing data. The results of the analysis of covariance showed that instructing behavior modification methods improved authoritarian parenting style scores in mothers (P
    Keywords: externalized behavior problems, parent's behavioral training, stress, parenting style
  • N. Teimourpour, M.A. Besharat, A. Rahiminezhad, B. Hossein Rashidi, M. Gholamali Lavasani Page 22
    Infertility is an intense and prolonged stressful experience. Despite the high prevalence of infertility and its emotional burden for couples and especially for women, our knowledge regarding factors influencing adjustment to it is limited. The aim of the present study was to investigate the relationship between demographic and clinical factors and adjustment to infertility in women in Iran. A total number of 275 women referring to infertility clinic of Valie-Asr Reproductive Health Research Center (Tehran Imam Khomeini hospital) participated in the study. Data was collected via demographic information questionnaire, Adjustment to Illness Scale (AIS), and Depression Anxiety Stress Scale (DASS). Results showed there were significant relationships between infertility duration and depressionn (p
    Keywords: infertility, adjustment, demographic factors, clinical factors
  • S.M. Aghili* Page 40
    People are inherently in search of a good life. To do so and to improve their conditions, they have attempted to use the most of their talents and abilities. This research was done to study the relationship between the psychological hardiness, achievement motivation and quality of student’s life at Gorgan Azad University in the academic year 2012-2013. The research method used was descriptive and of the correlation type. For the purpose of this research, 368 students out of the total 9000 students were selected as a sample group using the multi-stage cluster sampling method based on Kerjcie and Morgan’s table. Data was collected with the use of Ahvaz’s psychological hardiness questionnaire, Herman’s achievement motivation questionnaire and WHO’s quality of life questionnaire and it was analyzed using the regression modeling Pearson’s correlation coefficient and the independent t-test. The results demonstrated a significant positive correlation between psychological hardiness, achievement motivation and the quality of life. Also, there was a significant difference noted between male and female student’s achievement motivation. But no significant difference was seen in the average psychological hardiness and quality of life between male and female students.
    Keywords: psychological hardiness, achievement motivation, quality of life
  • Gh. Moltafet*, Z. Ranjbar Page 55
    Procrastination refers to the practice of carrying out less urgent tasks or doing pleasurable things in place of more urgent ones, thus putting off impending tasks to a later time. Many studies have addressed the effects of contextual factors and personality traits on procrastination. The purpose of this study was to predict procrastination based on personality traits with mediating role of self-regulation learning strategies. To do this, 320 students (170 males and 150 females) were selected randomly through multistage cluster sampling among tehran university. The data collection was done through 3 different scales: Solomon & Rathblom procrastination assessment scale-student (PASS), Goldberg Personality scale, and self-regulation learning strategies. These instruments showed appropriate reliability and validity. Path analysis was the major statistical operation run in the study.
    The results by path analysis technique showed that the relationship between Personality and procrastination was influenced by self-regulation learning strategies. Neuroticism and extraversion had positive direct and indirect effects on procrastination. In addition, conscientiousness and openness to experience had negative direct and indirect effects on procrastination. Cognitive strategies and meta cognitive strategies had negative effects on procrastination.
    In summary, the results showed that self-regulation learning strategies could have a mediator role in the relationship between personality traits and procrastination. This model provides a good pattern for explaining academic procrastination, which parents, teachers and counselors could use for decreasing academic procrastination.
    Keywords: academic procrastination, neuroticism, cognitive strategies, meta cognitive strategies
  • A.A. Hossein Khanzadeh, E. Niyazi, M. Taher, K. Moghtadaei, S. Mehry, H. Mohammadi Page 75
    Marriage is the first and most important stage in the process of family-life and it starts with the choosing of a spouse (wife/husband) and success in the later stages of life is dependent on success in this stage. The aim of this research was to study and prioritize the criteria of spouse selection among single students of Guilan University. The method of research is descriptive-survey. The statistical population consisted of all single students of Guilan University in the 2011-2012 academic year, among which a sample of 372 students (181 boys and 191 girls) was selected by random cluster sampling method, which completed a questionnaire on the criteria of spouse selection that was made by the researcher. The findings of the exploratory factor analysis of the questionnaire identified these 6 factors; psychological state, socio-economic status, religiosity, beauty, appearance, and morality as the as the criteria for spouse selection in the youth the results of MANOVA showed there is a significant difference between the male and female students as far as these extracted factors are considered. Psychological state, morality, and economic-social status were the most important factors for the female students while psychological state, morality, and appearance were of greater importance for the male students. Prioritizing of selective criteria showed fidelity, honesty, and obligation was of main concern and preferences for both sexes. As far as the socio-economic factor is concerned, a significant difference is seen between students in different levels of study and the same applies to the prioritizing of the students’ criteria. Implications of this study are discussed in detail.
    Keywords: spouse selection, prioritizing, marriage, single students
  • D. Moshkani Farahani, H. Shahi, P. Rezaiemaram, M. Alvandi Sarabi Page 91
    The influence of personality on the way people cope with stressful situations has been discussed many times. In the current study, the contribution of the big five personality traits in the prediction of styles of coping with stress has been investigated. The sample includes 500 students (include 350 girls and 150 boys) of students studying in High school centers of Hamedan province selected by multiple-stage cluster sampling method. Adolescent coping scale (ACS) and brief form of neo personality inventory (NEO) were used for data gathering. The results showed that the personality traits of “openness to experience” is a positive predictor, and “Neuroticism” is a negative predictor of “Productive coping style”. Beside, the personality traits of “agreeableness” and “openness to experience” are positive predictors of “refference to others coping style”. Moreover, the personality trait of “neuroticism” is a negative predictor of “non productive coping style”. According to these results, personality traits are influential factors in “coping styles”, and rearing personality traits such as “agreeableness” and “openness to experience”, can be effective for beneficial encounters of stressing factors.
    Keywords: stress, coping styles, personality characteristics
  • A.A. Haddadi Kuhsar*, T. Kashefi Page 110
    An individual's perception of God is shaped by their daily experience and feelings towards deity and is acquired during the individual’s encounter with sacred- relate objects. The aim of the current study was the prediction of life satisfaction from representation of God in medical sciences students. This study has a correlative research design. To accomplish the stated goal 130 students were selected by means of proportional stratified sampling procedure. The image of God Inventory (Lawrence, 1997) and satisfaction with life scale (diener et al., 1985) were administered on them. Analysis of data using a multiple regression analysis revealed that the magnitude of life satisfaction can be predicted from the quality of student's representation of God (R2 = 0/20). Moreover, data revealed that students who had a positive and accepting representation of God were higher in life satisfaction than students who had a negative representation of God.
    Keywords: representation of God, life satisfaction
  • N. Abazari Enghani*, D. Taghvaee Page 121
    The mental health of families with mentally retarded children has always been researched by various researchers of this field. The purpose of this study was to determine the effect of problem solving skills training on marital satisfaction (include "personality issues", "conflict resolution", and "leisure activities") in families with educable mentally retarded children in Arak city. Statistical population of this research consisted of mothers with educable mentally retarded children (81 mothers). The sample was 30 mothers that were selected randomly out of 81 people. These mothers were randomly assigned into experimental and control groups. Participants were asked to complete the marital satisfaction questionnaire (ENRICH). experimental group participated in 5 sessions (1 session a week). Each session lasted for 90 minutes. Unisef problem solving skills training was employed on experimental group as independent variable. Covariance analysis showed that there is a significant difference between mean scores of experimental and control groups (p
    Keywords: problem solving training, marital satisfaction, educable mentally retarded