فهرست مطالب

نهال و بذر - سال سی و دوم شماره 3 (پاییز 1395)

نشریه نهال و بذر
سال سی و دوم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود عظیمی*، عیسی ارجی، علی اصغر زینانلو، محمدرضا تسلیم پور، محمد رمضانی ملک رودی صفحات 275-292
    سازگاری نه رقم بومی و وارداتی زیتون در قالب آزمایش اسپلیت پلات در زمان، بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در چهار ایستگاه تحقیقاتی طارم، رودبار، کازرون و سرپل ذهاب از سال 1383 تا 1387 به مدت پنج سال ارزیابی شد. در این بررسی برخی صفات گل و میوه مانند تعدادگل درگل آذین، درصدگل های کامل، وزن میوه، طول و قطر میوه، نسبت گوشت به هسته،درصد روغن در ماده خشک میوه، عملکردبه درخت و کارآئی عملکرد اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب صفات نشان داد که در طی پنج سال در هر مکان تفاوت های معنی داری وجود داشت. در هر مکان نیز بین ارقام از نظر صفات مورد ارزیابی تفاوت های معنی داری وجود داشت. با در نظر گرفتن نتایج پنج ساله این بررسی، در ایستگاه تحقیقات زیتون کازرون رقم کنسروالیا با عملکرد و نسبت گوشت به هسته بالا به عنوان رقم دو منظوره و رقم آمیگدالولیا با عملکرد و درصد روغن بالا به عنوان رقم روغنی شناسائی شدند. در ایستگاه تحقیقات سرپل ذهاب نیز رقم کنسروالیا به عنوان یک رقم دو منظوره و در منطقه طارم ارقام کنسروالیا و زرد به عنوان ارقام دو منظوره، و ارقام کرونیکی و آربکینا به عنوان ارقام روغنی شناسائی شدند.
    کلیدواژگان: زیتون، ارقام وارداتی، کارائی عملکرد، صفات گل و میوه، درصد روغن
  • عباس خواجه پور تادوانی، کاظم ارزانی *، حمید زرگری، سعادت ساریخانی خرمی صفحات 293-310
    گرده افشانی از مهم ترین فاکتورها در مدیریت نخلستان ها است که نقش مهمی در بهبود کمیت و کیفیت محصول خرما دارد. این پژوهش با هدف تعیین مناسب ترین پایه گرده زا برای خرمای شاهانی در قالب دو آزمایش جداگانه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی جهرم و دانشگاه تربیت مدرس در سال های 1392-1390 انجام شد. آزمایش اول به منظور تعیین مناسب ترین پایه گرده زا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار (گرده نر بومی جهرم، بومی داراب، بومی قیروکارزین، بومی لارستان، بومی فراشبند و گرده نر کشت بافتی بویر 11) و چهار تکرار انجام شد. آزمایش دوم به منظور بررسی درصد قوه نامیه دانه گرده، در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار پایه گرده زا و چهار تکرار اجرا شد. نتایج حاصل از آزمایش اول نشان داد که اثر پایه های گرده زا بر صفات درصد تشکیل میوه، عملکرد، طول، قطر، وزن و حجم میوه معنی دار بود. بیشترین درصد تشکیل میوه و عملکرد به ترتیب در تیمارهای استفاده از پایه گرده زای بومی لارستان و پایه های بومی لارستان و بومی داراب به دست آمد. برخلاف صفات درصد رطوبت و خاکستر میوه، pH و اسیدیته آب میوه، اثر تیمارهای مختلف دانه گرده بر صفات نسبت گوشت به هسته و TSS معنی دار بود. بر اساس نتایج حاصل از آزمایش دوم، بین پایه های نر مورد مطالعه اختلاف معنی داری از نظر درصد جوانه زنی دانه گرده مشاهده شد. بیشترین و کمترین درصد جوانه زنی دانه گرده به ترتیب مربوط به پایه نر بومی لارستان و کشت بافتی بویر 11 بود. به طورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که پایه های گرده زای بومی لارستان و بومی داراب مناسب ترین پایه گرده زا در بین پایه های نر برای خرما رقم شاهانی در منطقه جهرم استان فارس هستند.
    کلیدواژگان: خرما رقم شاهانی، جوانه زنی دانه گرده، رقم گرده زا، گرده افشانی
  • پیمان آذر کیش، محمد مقدم *، جمیل واعظی، عبدالله قاسمی، غلامحسین داوری نژاد صفحات 311-329
    پونه (Mentha longifolia syn. Mentha sylvestris) یکی از گیاهان دارویی و معطر ارزشمند متعلق به خانواده نعناعیان است. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی پونه های جنوب غرب ایران، 35 اکوتیپ از شش استان لرستان، اصفهان، فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری مورد مطالعه قرار گرفت. برای بررسی صفات مورفولوژیکی در زمان گلدهی از هر رویشگاه، ده نمونه گیاهی کامل انتخاب و هفده صفت کمی و کیفی برای هر اکوتیپ بررسی شد. نتایج نشان داد که تنوع زیادی در بین اکوتیپ ها وجود دارد. تجزیه خوشه ای، اکوتیپ های مورد مطالعه را به چهار گروه مجزا تقسیم کرد. تجزیه به مولفه ها صفات موثر را در چهار گروه قرارداد که درمجموع 5/81 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. صفات تعداد شاخه فرعی، تعداد شاخه گل دهنده، تعداد گره و تعداد برگ در بوته در مولفه اول قرار گرفتند. طول گیاه با صفات قطر شاخه اصلی و تعداد گره همبستگی مثبتی داشت، بنابراین از آن ها می توان در برنامه های به نژادی به منظور افزایش عملکرد بهره جست. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد دو اکوتیپ شماره 6 و 13 (لرستان و فارس) به دلیل داشتن صفات مطلوب و درنهایت میزان اسانس بالا، پتانسیل خوبی برای کشت و توسعه زراعی دارند.
    کلیدواژگان: پونه، اکوتیپ، تنوع، صفات مورفولوژیکی، تجزیه خوشه ای
  • الناز قضاتی، حمید عبداللهی *، سعید پیری صفحات 331-345
    فنل ها از متابولیت های ثانویه موثر در تحمل به تنش های محیطی در گیاهان است و بافت های برگ و میوه درخت به منبع مهمی از این گروه ترکیبات محسوب می شوند. پژوهش اخیر با هدف بررسی میزان و تغییرات فنل در بافت های برگ و میوه ژنوتیپ های به منطقه اصفهان و ارتباط آن با تحمل به بیماری آتشک انجام شد.برای این منظور، دوازده ژنوتیپ گزینش شدهKVD4،SHA1 ، KVD3، PH2، ET1، NB3، KVD1، KM1، SVS1، SVS2،NB2 و شاهد رقم اصفهان، مورد ارزیابی قرار گرفتند. عصاره های اتانولی از نمونه های برگ در بهار و تابستان واز میوه های رسیده در ابتدای پاییز تهیه و با استفاده از معرف فولین سیکالتیو میزان فنل کل بر حسب معادل اسید گالیک اندازه گیری شد. نتایج بیانگر این بود که ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر میزان فنل کل برگ دارای تفاوت معنی داری بودند. ژنوتیپ KVD4 و رقم اصفهان با مقادیر 9/14و 7/2 میلی گرم اسیدگالیک برگرم بافت تازه برگ به ترتیب بیش ترین و کم ترین میزان فنل کل را داشتند. برگ های ژنوتیپ های به، افزایش پیوسته ای را در مواد فنلی تا انتهای تابستان نشان دادند.برخلاف نمونه های برگی، تفاوت معنی داری در میزان فنل کل میوه ها در ارقام و ژنوتیپ های مورد بررسی مشاهده نشد. ارزیابی تاثیر میزان فنل به عنوان یکی از مهم ترین آنتی اکسیدان های غیر آنزیمی روی توسعه بیماری آتشک، بیانگر همبستگی منفی شاخص حساسیت واریته ای (I.V.S) با میزان فنل کل در برگ های ابتدای تابستان در ژنوتیپ های به مورد بررسی بود.
    کلیدواژگان: Cydonia oblonga Mill، اسید گالیک، Erwinia amylovora، فنل، آتشک
  • طاهره دولت خواه اجیرلو، محمد ترابی *، صفرعلی صفوی صفحات 347-367
    در این پژوهش 21 لاین امیدبخش گندم اقلیم سرد همراه با دو رقم شاهد حساس بولانی و موروکو به منظور تعیین مقاومت نسبی آن ها نسبت به بیماری زنگ زرد در مزرعه تحقیقاتی اردبیل ارزیابی شدند. در این مطالعه اجزائ مختلف مقاومت نسبی شامل ضریب آلودگی، شدت نهائی بیماری، مقدار نسبی سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری و نرخ آلودگی ظاهری در مرحله گیاهچه ای و گیاه کامل در شرایط مزرعه ارزیابی شدند. بعد از شاهد حساس، لاین های C-91-9 و C-91-20 بیشترین مقدار ضریب آلودگی، شدت نهائی بیماری، مقدار نسبی سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری ، نرخ آلودگی ظاهری، تراکم جوش و اندازه جوش را داشتند. لاین های C-91-1، C-91-7، C-91-8، C-91-15 و C-91-18 در هر دو مرحله گیاهچه ای و گیاه کامل مقاوم، مصون یا آلودگی پایینی داشتند. لاین های C-91-12 و C91-21 که در مرحله گیاهچه ای حساس اما در مرحله گیاه کامل مقاوم بودند و مقادیر پایین آلودگی را نشان دادند، به عنوان لاین های دارای مقاومت تدریجی ارزیابی شدند. لاین های C-91-13 وC-91-14 در مرحله گیاهچه ای نیمه مقاوم و در مرحله گیاه کامل مقاومت کامل یا سطح مطلوبی از مقاومت نسبی را نشان دادند ولی لاین های C-91-3، C-91-4، C-91-1 و C-91-17 مقاومت نسبی( تدریجی) متوسطی داشتند و لاین هایC-91-2 ، C-91-5، C-91-9، C-91-10، C-91-11، C-91-6، C-91-20 وC-91-19 حساس بودند. رابطه مثبت و معنی داری بین شدت نهایی آلودگی با مقادیر ضریب آلودگی و همچنین بین rAUDPC و نرخ آلودگی ظاهری مشاهده شد. بیشترین ضریب همبستگی (r) بین شدت نهایی آلودگی با ضریب آلودگی به دست آمد (r = 0.99).
    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، مقاومت نسبی، مقاومت گیاهچه ای، مقاومت گیاه کامل
  • ژاله فخری، قادر میرزا قادری *، سمیرا احمدیان، هدیه بدخشان صفحات 369-381
    در هیبریدهای بین گونه ای بسته به ترکیب ژنتیکی والدین، گامت های کاهش نیافته به وفور تشکیل شده و فراوانی تشکیل آنها بیشتر از گونه های والدی است. تحقیق حاضر با هدف بررسی گامت های کاهش نیافته در هیبریدهای حاصل از تلاقی گندم نان (2n = 6x = 42، AABBDD) با دو گونه Aegilops cylindrica (2n = 4x = 28; CcCcDcDc) و Ae. triuncialis (2n = 4x = 28; UtUtCtCt) انجام شد. فرض این بود که دانه های گرده کاهش نیافته با فراوانی بیشتری در هیبریدهای گندم× آجیلوپس تریانسیالیس که فاقد ژنوم همولوگ هستند (2n = ABDUtCt)، نسبت به هیبریدهای گندم× آجیلوپس سیلیندریکا که ژنوم همولوگ دارند (2n = ABDDcCc)، تشکیل می شود. این فرض از طریق بررسی میوز، میزان دانه های گرده کاهش نیافته، کارایی دانه گرده و میزان بذردهی در هیبریدها مورد تایید قرار گرفت. عدم وجود ژنوم های هومولوگ در هیبریدهای گندم× آجیلوپس تریانسیالیس، میوز را در 3 درصدسلول های مادر گرده به میوز غیر کاهشی سوق داد. محصول چنین تقسیم غیر کاهشی به صورت دانه های گرده کاهش نیافته و تولید بذر F2 در این نوع هیبرید تظاهر پیدا کرد.
    کلیدواژگان: گندم، تلاقی بین گونه ای، هیبریداسیون، پلی پلوییدی، گامت کاهش نیافته، کارایی دانه گرده
  • عبدالطیف شیخی، کاظم ارزانی *، محمود کوشش صبا صفحات 383-400
    برای تعیین خود(نا) سازگاری و دگر ناسازگاری ارقام گلابی آسیایی و اروپایی موجود در ایران، در این تحقیق طی دو آزمایش جداگانه نه رقم گلابی آسیایی و دو رقم گلابی اروپایی بومی ایران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به مدت دو سال (1391 و 1392) در باغ کلکسیون دانشگاه تربیت مدرس تهران، مورد مطالعه قرار گرفتند. از روش های خود و دگر گرده افشانی های کنترل شده در مزرعه و به دنبال آن بررسی رشد لوله های گرده در طول خامه با میکروسکوپ فلوئورسنس استفاده شد. درصد تشکیل میوه در 15، 35 و 75 روز بعد از تمام گل شمارش و محاسبه شد. برای بررسی چگونگی رشد لوله گرده، تعدادی گل 48، 72، 96 و 120 ساعت پس از گرده افشانی برداشت و در محلول فیکساتور اف. ای. ای. (FAA) تثبیت شدند. نتایج نشان داد که در آزمایش خودگرده افشانی در شمارش نهایی بیش ترین میزان تشکیل میوه مربوط به رقم KS9 (85/7 درصد) و کم ترین میزان مربوط به رقم سبری (صفر درصد) بود. نتایج حاصل از گرده افشانی های کنترل شده نشان داد که ارقام سبری، شاه میوه، KS7 و KS13 خودناسازگار و سایر ارقام مورد بررسی خودسازگار هستند. بر اساس نتایج این تحقیق می توان نتیجه گرفت که ارقام KS6، KS12 و KS13 با یک دیگر سازگار هستند، زیرا در تلاقی های این ارقام با یک دیگر درصد تشکیل میوه در شمارش نهایی بیشتر از 98/8 بود و لوله های گرده حداکثر تا 96 ساعت پس از گرده افشانی به انتهای خامه و تخمک رسیدند.
    کلیدواژگان: گلابی آسیایی، خودناسازگاری گامتوفیتی، گرده افشانی کنترل شده، میکروسکوپ فلوئورسنس، رشد لوله گرده
  • سعدالله منصوری * صفحات 401-430
    در این بررسی، از روش دای آلل کراس یک طرفه، روش 2 گریفینگ و مدل مخلوط B برای ارزیابی پارامترهای ژنتیکی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک هفت لاین کنجد و 21 توده F2 آن ها در شرایط آبیاری و محدودیت آبی استفاده شد. بر اساس نسبت میانگین ترکیب پذیری عمومی به خصوصی در شرایط آبیاری، کنترل صفات تعداد روز تا آغازگل دهی، تعداد روز تا پایان گل دهی، تعداد روز گل دهی ، تعداد روزتا رسیدگی، تعداد کپسول در شاخه اصلی، وزن هزار دانه، عملکرد شاخه اصلی، طول کپسول، طول میان گره، تعداد گره غیر زاینده کپسول، تعداد گره زاینده کپسول و تعداد کل گره تحت تاثیر اثر افزایشی ژن ها، برخی صفات تحت تاثیر اثر غیر افزایشی ژن ها و برخی دیگر تحت تاثیر صفات ترکیب متوازنی از این دو اثر بود. مقادیر وراثت پذیری عمومی از 4/58 درصد برای طول میان گره تا7/97 درصد برای تعداد کپسول در بوته متغیر بود. ارزیابی وراثت پذیری خصوصی نشان دهنده مقادیر بالای این شاخص برای صفات تعداد کپسول در شاخه اصلی با 5/82 درصد و روزتا رسیدگی با 5/80 درصد بود که حاکی از بازده بالای انتخاب برای این صفات بود. در شرایط محدودیت آبی در تمام صفات، اثر غیر افزایشی ژن ها نقش بیشتری داشت. وراثت پذیری عمومی صفات در این شرایط تغییر محسوسی نسبت به شرایط آبیاری نداشت، اما برآوردهای وراثت پذیری خصوصی در شرایط محدودیت آبی نسبت به آبیاری دچار کاهش شد که بیانگر احتمال کندی پیشرفت برنامه های به نژادی است.
    کلیدواژگان: کنجد، عملکرد، دی آلل کراس، وراثت پذیری عمومی، وراثت پذیری خصوصی
|
  • Mahmoud Azimi * Pages 275-292
    To evaluate compatibility of some native and imported olive cultivars, an experiment with nine cultivars was conducted in Tarom, Roudbar, Kazeroon and Sarpolezahab Olive Research Stations since 2004 for five years. The experiment was conducted in split plot based on randomized complete block design with three replications. Some flower and fruit characteristics such as the number of flowers per inflorescence, percentage of perfect flowers, fruit weight, fruit length and diameter, flesh to stone ratio, oil percentage in dry matter of fruit, fruit yield per tree and yield efficiency were measured. Combined analysis of variance showed, significant differences in each location during five years. Significant differences were also observed among the cultivars for different traits in each location. Based on the results of five years experiments, in Kazeroon Research Station, cv. Konservolia with high yield and flesh- stone ratio was recognized as a dual purpose cultivar, and cv. Amigdalolia with high oil percentage and yield, as an oily cultivar. In Sarpolezahab Research Station, cv. Konservolia was also recognized as dual- purpose cultivar and in Tarom Research Station, cvs. Konservolia and Zard were determined as dual purpose and cvs. Koroneiki and Arbequina as oily cultivars.
    Keywords: olive, imported cultivars, yield efficiency, flower, fruit characteristics, Oil percentage
  • Kazem Arzani * Pages 293-310
    Pollination as one of the most important management factors in date orchards is playing a crucial role in improving fruit quality and yield. The aim of this experiment was to determine the best pollinizer for Shahani date cultivar in Jahrom Agricultural Research Stations, Fars and Tarbiat Modares, University, Tehran, during 2012-2013. To determine the most compatible pollinizer to Shahani date, the first experiment was conducted in randomized complete block design with six treatments (Jahrom native pollen, Darab native pollen, Ghir and Karzin native pollen, Larestan native pollen, Frashband native pollen and tissue culture Boyer 11 pollen) and four replications. To investigate the viability of pollen, the second experiment was carried out in completely randomized design with six pollinizer treatments and four replications. The results of the first experiment showed that the effect of different pollinizer treatments on fruit set, yield, length, diameter, weight and volume of fruit was significant. The highest percentage of fruit set and yield was observed in the Larestan rootstocks and Larestan and Darab pollinizer treatments, respectively. Contrast to fruits ash and moisture content, pH and juice acidity, effect of different pollinizer treatments on flesh weight to stone ratio and TSS was significant. Based on the second experiment results, there were significant differences among studied pollinizers in term of pollen germination percentage. The highest and lowest pollen germination percentage was related to the Larestan and tissue culture Boyer 11 pollinizer male palm, respectively. Generally, the results showed that Larestan and Darab native pollens are the most suitable pollinizer cultivar for Shahani date in Jahrom areas of Iran.
    Keywords: Date palm cv. Shahani, Pollen germination, Pollinizer cultivar, Pollination
  • Mohammad Moghadam* Pages 311-329
    Horse mint (Mentha longifolia syn. Mentha sylvestris) is one of the valuable medicinal and aromatic plants belongs to Lamiaceae family. To evaluate diversity of horse mint in southwest of Iran, 35 ecotypes from six provinces of Lorestan, Fars, Khuzestan, Isfahan, Kohgilouye va Boyerahmad and Charmahal va Bakhtiari were examined. To assess the morphological traits at flowering stage, ten plants were selected in each habitat and 17 qualitative and quantitative morphological traits for each ecotype were assessed. The results showed that there was a vast diversity among the ecotypes. Cluster analysis divided ecotypes into four groups. Factor analysis classified traits into four major components which justified 81.5 percent of the total of variance. Number of branches, number of flowering shoots, number of nodes and leaf number were the first component. Plant height had a significantly positive correlation with main shoot diameter and number of nodes. Generally, the results of this study showed that ecotypes no. 6 and 13 (Lorestan and Fars) due to good characteristics and high amount of essential oil have good potential for domestication of this species.
    Keywords: Horse mint, ecotype, diversity, Morphological traits, Cluster Analysis
  • Hamid Abdollahi * Pages 331-345
    Phenols are important secondary metabolites with important role in tolerance to the environmental stresses, and quince leaves and fruits are significant sources of phenolic compounds. The current research was conducted to study the contents and variations of total phenolic compounds in the leaves and fruits tissues of selected quince genotypes from Isfahan and investigate its eventual role in the fire blight resistance in this species.Twelve quinces genotypes, KVD4, SHA1, KVD3, PH2, ET1, NB3, KVD1, KM1, SVS1, SVS2, NB2 and cv. Isfahan as control were evaluated.The ethanol extracts of the leaves and fruits were prepared during spring and summer and total phenol contents were determined by the folin-ciocalteu method, based on equivalent gallic acid. The results showed differences in phenolic compounds in the leaves, of the genotypes, so that genotype KVD4 and cv. Isfahan, with 17.8 and 2.7 mg gallic acid/g fresh weight of the leaves, had the highest and lowest total phenols, respectively. Also a constant increase was observed in the phenol contents of the leaves up to end of the summer. On the other hand, no significant difference was found between the amounts of total phenols in fruits of genotypes. The evaluation of phenol content as major components of non-enzymatic anti-oxidative defense system, against fire blight invasion showed negative correlation of Isv, with phenolic contents of the quince leaves from early summer.
    Keywords: Cydonia oblonga, gallic acid, Erwinia amylovora, Phenol, fire blight
  • Mohammad Torabi * Pages 347-367
    A set of 21 bread wheat lines of cold climate zone of Iran, along with two susceptible check cultivars were studied to determine their partial resistance to yellow rust. Different components of partial resistance including coefficient of infection (CI), final rust severity (FRS), relative area under disease progress curve (rAUDPC), and apparent infection rate (r) were evaluated at both seedling and adult plant stages under field conditions. Lines C-91-9, C-91-20 and susceptible checks had the highest values of rAUDPC, FRS, CI, r, pustule density and pustule size. Lines C-91-1, C-91-7, C-91-8, C-91-15 and C-91-18 were resistant or had low infection at both seedling and adult plant stages. Lines C-91-12 and C-91-21 were susceptible at seedling stage, but showed resistance reaction or low infection at adult plant stage. These lines seem to have slow rusting (partial) resistance. Lines C-91-13 and C-91-14 were moderately resistant at seedling and resistant at adult plant stage, while lines C-91-3, C-91-4, C-91-16 and C-91-17 had moderate level of partial resistance and C-91-2, C-91-5, C-91-6, C-91-9, C-91-10, C-91-11, C-91-19 and C-91-20 were susceptible. Positive and significant correlations were observed between FRS and CI and also between rAUDPC and apparent infection rate. The highest coefficient of correlation (r) was observed between FRS with CI (r = 0.99).
    Keywords: Wheat, yellow rust, partial resistance, seedling resistance, adult plant resistance
  • Ghader Mirzaghaderi * Pages 369-381
    Production of unreduced gametes during meiosis is common among interspecific hybrids of plants. In the present study, two cultivars of bread wheat (2n = 6x = 42, AABBDD)were reciprocally crossed with Aegilops triuncialis (2n = 4x = 28; UtUtCtCt) and Ae. cylindrica (2n = 4x = 28; CcCcDcDc) to produce 20 interspecific hybrid combinations. The hypothesis was that unreduced gamete formation in T. aestivum × Aegilops triuncialis (2n = ABDUtCt; which lack a common subgenome) is more than that of T. aestivum × Ae. cylindrica (2n = ABDDcCc) hybrids. This hypothesis was supported by the estimation of unreduced gametes in F1 hybrids. These results showed that lack of homologous genomes in T. aestivum × Ae. Triuncialis led to meiotic restitution in 3% of pollen mother cells (PMCs) resulting in unreduced gamete formation and F2 seed production.
    Keywords: Wheat, interspecific hybridization, polyploidy, unreduced gamete, pollen viability
  • Kazem Arzani * Pages 383-400
    In order to determine the self and cross-(in)-compatibility of nine Asian pear and two European pear cultivars native to Iran, two experiments were conducted based on complete randomized block design in two consecutive years (2012-2013). This study was performed in the experimental pear orchard in the Tarbiat Modares University, Tehran. Controlled pollination method was used in orchard and then pollen tube growth analysis by fluorescence microscopy was studied. Fruit set percentage was calculated 15, 35 and 75 days after full bloom. Pollinated flowers were picked 48, 72, 96 and 120 hours after pollination, fixed in FAA solution and stored at 4 ˚C until microscopic studies. Results showed that ‘KS9’ had the highest and ‘Sebri’ the lowest fruit set (7.85 and 0 % respectively). Results of controlled pollinations showed that the cultivars ‘Shahmiveh’, ‘Sebri’, ‘KS13’ and ‘KS7’ were self-incompatible and others were self-compatible.It can be concluded that cultivars ‘KS6’, ‘KS12’ and ‘KS13’ are cross-compatible, because their pollen tubes reached the ovaries 96h after pollination and the final fruit set was more than 8.98%.
    Keywords: Asian pear, gametophytic self-incompatibility, controlled pollinations, fluorescence microscopy, pollen tube growth
  • Sadohhah Mansouri * Pages 401-430
    In this study, half diallel cross method with Grifing method II and model mixed B was used to evaluate genetic parameters for physiological and morphological traits in seven lines of sesame and their 21 F2 populations under normal irrigation and water limited (water withholding before flowering) conditions. Mean of evaluated GCA/SCA under normal irrigation indicated that days to flowering, days to end of flowering, flowering duration, days to maturity, number of capsule per main stem, 1000-seed weight, main stem yield, capsule length, internode lengh, number of infertile nodes, number of capsule bearing nodes, and total number of nodes were mostly controlled by additive gene effects, some by non-additive gene effects and in some cases by a balance between the two genes mode of actions. Heritability in the broad sence varied from 58.4% for internode length to 97.7% for number of capsule per plant. Narrow sense heritability was high for number of capsule per plant (82.5%) and days to maturity (80.5%), indicated high selection efficiency for these traits under water limited condition. All the evaluated traits were governed by additive effects which indicated a shift in genetic control of the traits compared to normal irrigated condition. Broad sense heritability appeared to be unchanged but evaluation of narrow sense heritability was lower in water limited condition compared to normal irrigated, which may indicate reduction in breeding progress rate.
    Keywords: Sesame, yield, Diallel cross, genetic mechanisms, general combining ability, Specific combining ability
  • Aliakbar Asadi, Rezagholi Mirfakhraei Pages 431-435
    The low temperature is one of the most important factors limiting the growth, production and geographical distribution of plants. This stress may occur as chilling, freezing, and late spring low temperature. In spring, simultaneously with the beginning of wheat growth, tolerance to low temperatures is reduced and may be faced with decreasing temperature at any stage of its growth and damaged. This type of sudden temperature drop in spring is known as late spring frost. This investigation evaluated cell membrane stability in selected cultivars of bread wheat that affected by late spring low temperature, in 50-68 Zadoks codes. The experiment was carried out in a randomized complete block design with two factors, 13 cultivars and three late spring low temperature treatments including (control), 0, and -2°C. Membrane lipid peroxidation and electrolyte leakage were analyzed as the most cell membrane stability indices. Regarding to significant differences at the 5% probability level for genotype × stress interactions in traits, comparison of means showed that there were various responses among the cultivars. Finally, based on the results, cv. Pishgam was assessed as resistant and cv. Sivand susceptible to late spring low temperature according to the amounts of measured indices.