فهرست مطالب

پژوهش تطبیقی حقوق اسلام و غرب - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1394)

فصلنامه پژوهش تطبیقی حقوق اسلام و غرب
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی و پژوهشی
  • محمدباقر پارساپور *، سوسن نوربخش صفحات 1-27
    اولیای قانونی در کلیه ی اقدامات مالی و غیرمالی خویش نسبت به کودک مکلف به رعایت مصالح وی می باشند. تعریف «مصلحت» در همه ی نظام های حقوقی توام با گونه ای ابهام تعمدی است تا در شرایط گوناگون قابلیت تطبیق پذیری را داشته باشد. این ابهام در ساحت های تقنین، قضا و اجرا می تواند پدیدار شود و موجب گردد که ارزیابی مصلحت از چارچوب های معینی پیروی نکند. این مساله در تبیین حدود و ثغور مصلحت کودک، به عنوان رکن اصلی حقوق وی، از اهمیت فزون تری برخوردار است. از این رو در این نوشتار، با هدف ارائه ی راهکاری اولیه برای کاستن از این بی قاعدگی وسیع، با تحلیل موضع نظام حقوقی ایران با ابتناء بر فقه امامیه و نیز رویه قضایی، و موضع کنوانسیون حقوق کودک با لحاظ ملاحظات کلی کمیته حقوق کودک، کوشیده ایم معیارهایی کلان برای ارزیابی مصلحت کودک استخراج نماییم. از این رو در این مقاله ضمن ایجاد تمایز مفهومی میان مصلحت با اصطلاحات مشابه، نمونه هایی از ضوابط شکلی و ماهوی برای تعیین مصادیق آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کودک، ولايت، معيار ارزيابي مصلحت، کنوانسيون حقوق کودک، کميته حقوق کودک
  • سیده لطیفه حسینی * صفحات 29-50
    فرایند منطقه ای شدن واکنشی به عدم توانایی الگوی دولت- ملت در دستیابی به نتایج مطلوب بوده که به تحدید حاکمیت می پردازد. فصل هشتم منشور ملل متحد بر نقش موثر ترتیبات منطقه ای در حفظ صلح و امنیت منطقه ای و حل اختلافات محلی از طریق این ترتیبات تاکید کرده است. در همین راستا خاورمیانه از میانه ی قرن بیستم، مرکز توجه جهانی به شمار می رفته است. منشور سازمان همکاری اسلامی با تاکید بر باورهای اسلامی بر ضرورت ارتقاء و تحکیم اتحاد و همبستگی دولت های عضو در تامین منافع مشترک خود در عرصه ی بین المللی تاکید کرده است.در این مقاله، ضمن پرداختن به جایگاه حقوقی سازمان همکاری اسلامی در قالب فصل هشتم منشور ملل متحد، نقش این سازمان به عنوان یکی از ظرفیت های موجود، در تامین صلح و امنیت منطقه مطمح نظر است. در این راستا قابلیت های قانونی و محدودیت های عملی سازمان همکاری اسلامی در این خصوص نیز بررسی می گردد، تا در نهایت مشخص شود که اصولا ترتیبات منطقه ای با لحاظ پاره ای ملاحظات می توانند گزینه ی مناسبی برای حفظ صلح و امنیت یک منطقه به شمار روند.
    کلیدواژگان: ترتیبات منطقه ای، صلح و امنیت، سازمان همکاری اسلامی، منطقه گرایی، منطقه خاورمیانه
  • سعید داودی لیمونی*، علیرضا داودی لیمونی صفحات 51-72
    موضوع کنترل تسلیحات به ویژه در گونه ی اتمی و هسته ای یکی از مهم ترین مباحث حقوقی جهان معاصر تلقی می شود. برداشت از قواعد مبتنی بر منابع و اصول اسلامی به عنوان منبع تعیین و جهت دهی به رفتار دولت های اسلامی در ارتباط با این گونه از تسلیحات محل اختلاف است . ممنوعیت یا عدم ممنوعیت استفاده از سلاح های کشتار جمعی، خصوصا سلاح هسته ای، از پرسش های اساسی جهان امروز است که حقوق بین الملل و مقررات فراملی تاکنون نتوانسته اند ممنوعیت آن را اعلام نمایند و بر همین اساس هیچ ممنوعیتی در رابطه با تولید و نگهداری و استفاده از این سلاح ها در مقیاس عام وجود ندارد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری با قوانین مبتنی بر شریعت اسلام ضمن اعلام ممنوعیت تولید، نگهداری و استفاده از این سلاح ها بر اساس اندیشه های فقه اسلامی، طرح خاورمیانه ی منطقه عاری از سلاح هسته ای را ارایه داده است که بیانگر پیشرو بودن اسلام در این زمینه است.
    کلیدواژگان: سلاح هسته ای، بازدارندگی، امنیت، حقوق بین الملل، فقه اسلامی
  • عادل ساریخانی* صفحات 73-100
    یکی از اهداف سیاست کیفری پیشگیری از جرم با اجرای مجازات است. سیاست کلی مزبور همواره با استثنائاتی مواجه بوده است. تعویق صدور حکم کیفری که درحقوق کشورهای غربی به ویژه فرانسه شناخته شده است و اخیرا در قانون مجازات اسلامی 1392 مورد توجه مقنن ایران قرارگرفته است، نهادی می باشد که در پرتو اندیشه ی جرم شناسان و سایر اندیشمندان حقوق به رسمیت شناخته شده است، تاسیس مورد بحث در حقوق اسلامی بر اساس قاعده «رعایت مصلحت توسط حاکم» قابل توجیه است. در این تحقیق، به تبیین نهاد تعویق صدور حکم مجازات در ایران و مقایسه ی آن با حقوق فرانسه می پردازیم. ضرورت توجه به شخصیت بزهکار، عدم انحصار واکنش های اجتماعی علیه پدیده ی مجرمانه در کیفر، توجه به هزینه های اجتماعی، فرهنگی، عاطفی و اقتصادی زندان، اختیارات وسیع حکومت اسلامی در قلمرو تعزیرات در شمار مبانی توجیهی نهاد تعویق صدور حکم هستند. با ملاحظه ی سابقه ی تقنینی تعویق صدور حکم جزایی در فرانسه، استفاده از آرای کارشناسان و در نظر گرفتن داده های جرم شناختی می توان گفت نهاد فوق تا حد زیادی در جامعه پذیری مجرمین و در نتیجه کاهش آمار جنایی نقش سازنده ای ایفا نموده است. در حقوق ایران به دلیل جدید بودن این نهاد و نبود مطالعات تحلیلی و میدانی کافی نمی توان قضاوت روشنی از آثار عملی نهاد تعویق صدور حکم جزایی ارایه کرد.
    کلیدواژگان: تعویق صدور حکم، صدور حکم جزایی، معافیت کیفری، عوامل تعویق مجازات، فقه جزایی اسلام
  • محمد صالحی مازندرانی*، جمشید میرزایی * صفحات 101-122
    توسعه ی روز افزون جوامع شهری و محدودیت های ناشی از اراضی مسکونی موجب شده تا در برخی موارد ارزش فضا و قرار املاک از سطح زمین بیشتر شود. همین موضوع سبب افزایش تقابل بین مالکیت فردی با مالکیت عمومی شده است. بررسی و تحلیل مبانی مالکیت فضا و قرار می تواند تا حد قابل توجهی کشمکش بین مالکین و متولیان امور شهری را کاهش دهد. نتایج حاصل از مقایسه ی مبانی این نوع مالکیت در حقوق اسلام، قوانین موضوعه ی ایران و نظام حقوقی مالکیت در کشورهای فرانسه، انگلیس، آلمان، سوییس و مصر گویای آن است که بر اساس نظام های حقوقی مورد بحث، قواعد تسلیط، احترام، تبعیت، ید و لاضرر مهم ترین مبانی مالکیت فضا و قرار است، از این رو مالک زمین بر فضا و قرار نیز استیلا داشته و این استیلا باید مورد احترام واقع شود؛ چرا که فضا و قرار از ملحقات و تبعات زمین است و هر شخصی مانع تصرفات قانونی مالک شود به دلیل ورود ضرر، مسوول جبران خسارات خواهد بود.
    کلیدواژگان: تسلیط، احترام به مال، تبعیت، ید، لاضرر
  • محیا صفاری نیا * صفحات 123-142
    موازین بین المللی ناظر بر حوزه خانواده از منظر چند شاخه حقوقی مشتمل بر رشته های حقوق خصوصی، حقوق بین الملل عمومی، حقوق بین الملل خصوصی و حقوق بین الملل بشر قابل مطالعه است. به رغم تصور اولیه مبنی بر تحدید موازین مربوط به خانواده در چارچوب حریم خصوصی شهروندان، باید گفت حوزه مزبور متضمن موضوعات متنوعی است که با نظم و امنیت عمومی و اخلاق و سلامت همگانی در ارتباط است که ممکن است در سطح ملی یا منطقه ای پیامدهای متنوعی را به بار آورد. کشورهای حاشیه خلیج فارس نسبت به موازین بین المللی تثبیت شده یا در حال شکل گیری حقوق خانواده کنش ها و واکنش هایی داشته و دارند که به ویژه در عرصه ی نهادهای زیر مجموعه ی سازمان ملل یا سازمان همکاری اسلامی یا در تعامل با سازمان های غیردولتی بین المللی جلوه های متنوعی به خود گرفته است. در مقاله حاضر ضمن تمرکز بر تحرکات کشورهای حاشیه خلیج فارس در تعاملات ذی ربط با سازمان ملل و بیان مصادیق مهم مطرح، به واکاوی این پرسش می پردازد که آیا رویکرد کشورهای مذکور در این عرصه منسجم و هماهنگ بوده یا به تنوع در رویکرد دچار است؟ به علاوه این رویکرد واحد یا متنوع در برابر موازین بین المللی خانواده چه پیامدهایی بر صلح و امنیت منطقه ای در بر دارد؟ به این منظور اسناد بین المللی ذی ربط از منظر حقوق بین الملل عمومی و حقوق بین الملل بشر تحلیل شده است تا از این طریق پیامدهای اقدامات کشورهای مزبور در این عرصه بر صلح وامنیت منطقه ای کاویده شود، و پیشنهادهای نظری و کاربردی برای نهادهای مسوول در جمهوری اسلامی ایران نیز ارائه شود.
    کلیدواژگان: خانواده، موازین بین المللی، کشورهای حاشیه خلیج فارس، صلح و امنیت، سازمان ملل
  • مصطفی فضائلی*، ابراهیم ملاکه صفحات 143-173
    حق داشتن وکیل یکی از ابزارهای دفاعی متهم به شمار می آید که به وسیله ی آن شخص فرصت اثبات بهتر بی گناهی یا دفاع از حقوق خویش را خواهد یافت. برآیند اعمال این حق در مرحله ی تحقیقات مقدماتی جلوگیری از اجحاف نسبت به حقوق متهم و حفظ کرامت انسانی وی می باشد. در این رهگذر بیان دیدگاه های اسلام، به عنوان مکتبی که مبین و پاسدار ارزش های اخلاقی و حقوق انسانی در بالاترین سطح ممکن مطابق با فلسفه ی وجودی و غایت حیات آدمی است، در کنار سنجش اسناد و موازین بین المللی برآمده از تجارب و اندیشه های بشری می تواند به لحاظ علمی و کاربردی متضمن نتایج ارزشمندی باشد. در نوشتار پیش رو، ضمن نگاهی کلی به رویکرد حقوق اسلام و حقوق بین المللی بشر پیرامون حق داشتن وکیل، این مساله بررسی شده است که بر مبنای این دو نظام میزان قابلیت اعمال این حق و چگونگی تضمین آن در مرحله ی تحقیقات مقدماتی به چه صورت قابل تحلیل است. از سوی دیگر وکیل به عنوان دادرس متهم چه معیارهای رفتاری ای به ویژه در مرحله ی مقدماتی فرآیند دادرسی باید رعایت نماید، تا از موازین اسلامی و بین المللی تخطی نکرده باشد.
    کلیدواژگان: حق داشتن وکیل، تحقیقات مقدماتی، حقوق اسلام، حقوق بین المللی بشر، دادرسی منصفانه
|
  • Mohammad Bagher Parsapur *, Susan Noorbakhsh Pages 1-27
    In every financial or non-financial actions concerning children, legal parents are bound to observe their child’s prudence. But, "prudence" concept is ambiguous in all legal systems in order to be accommodative in various conditions. This ambiguity can be appeared in the legislative, judicial and executive fields and provoke the assessing of the prudence not be in certain standards. This issue is vital specially in determining the child's prudence ambits as a main element of his right. Hence, for reducing of this vast irregularity, we have represented in this article some elementary solutions by analyzing Iranian legal system, based on Imamieh Feqh and jurisprudence, and also United Nations Convention on the Rights of the Child, based on the general comments of the Child’s Rights Committee and have made an essay to find some major criteria for assessing of child's "prudence". So, in this research some conceptual distinctions between prudence and similar concepts and also some examples of procedural and substantive norms for its instance determining are suggested.
    Keywords: child, parent's guardianship, prudence criterion, the United Nations Convention on the Rights of the Child, prudence concept
  • Seyyedeh Latifeh Hosseini * Pages 29-50
    Regionalism process is often seen as reaction to the failure of state – nation model to attain desirable outcomes through separate actions and it is also called as being factors to limit sovereignty of states. Chapter VIII of the charter of UN emphasis on effective role of regional arrangements in maintenance of regional peace and security and on pacific settlement of regional disputes through regional actions. Throughout its history, the Middle East has been a major center of world affairs, Hence the Organization of Islamic Cooperation is determined to enhance and consolidate the bond of fraternity and solidarity among the member states This article shall examine legal statues of the Organization of Islamic Cooperation and its role in maintenance of regional peace and security as one opportunity among others in Middle East. In doing so, legal and practical capabilities are taken in to account. It concludes in principle that regionalism shall be considered as suitable means to strengthen and maintain regional peace and security.
    Keywords: regional arrangements, peace, security, Organization of Islamic Cooperation, Middle East
  • Saeed Davoodee Limouni *, Alireza Davoodee Limouni Pages 51-72
    Arms control, especially nuclear weapons is considered one of the most important issues in the contemporary world. Islamic position as a form of an Islamic government behavior in relation to such weapons is one of the divisive issues that must be addressed. Prohibition or not prohibition of the use of weapons of mass destruction, especially nuclear weapons, is one of the fundamental questions of international law. So far, no express prohibition has been put on the produce, maintenance and use of these weapons. Islamic Republic of Iran, which it’s law is based on Islamic Sharia, prohibits producing, maintenance and use of these weapons on the basis of the principles of Islamic jurisprudence and thought, which presented by the leader of I.R. of Iran. This position and Fatwa will be compared with international law in this article.
    Keywords: : Fatwa, Nuclear Weapon, Deterrence, Security, Islamic Jurisprudence, international law
  • Adel Sarikhani * Pages 73-100
    One of the most important concerns of criminal justice system is crime prevention through punishment. Such a general policy has been faced with some exceptions. Sentence suspension, previously acknowledged in western countries, especially Franc, and recently in Iran, is one of these exceptions. Such an institution acknowledged in the light of criminologists and legal scholars views, is justifiable under the "expediency rule" in Islamic criminal law, as well. Of its justifications are, the necessity to pay attention to criminal's character and the economic, social and cultural prison expenses, the possibility of non-exclusive social reactions to crime and the comprehensive authority of Islamic government on Taziri crimes.In this paper we explain the sentence suspension in Iran and compare it with the French one. Regarding the past legislation and the expertise findings and statistics, it can be said that sentence suspension has played a significant role to socialize criminals and therefore to reduce criminal statistics. Notwithstanding, because of its novelty in Iran and lack of relevant analytic studies and field works, it cannot be judged clearly through academic literature.
    Keywords: : Sentence Suspension, Criminal Sentencing, Criminal Excuse, Factors of Criminal Suspension, Islamic Criminal Law
  • Mohammad Salehi Mazandarani *, Jamshid Mirzaei * Pages 101-122
    The ever-increasing expansion of urban societies and shortage of residential lands has caused to be aboveground and underground more valuable than the ground in some cases. This has led to the increasing conflict between individual and public ownership. Studying and analyzing the principles of ownership can reduce to a large extent the conflict between the private owners and custodians of urban affairs. the results of comparing the fundamentals of this type of ownership in Islamic, Iranian law and legal system of property rights in France, England, Germany, Switzerland, Egypt implies that the Controlling(Al-Taslit), Reverence(Ehteram), Compliance (Tabaiiat), Possession(Yad) and No-harm(La-Zarar) Rules are the most foundations of aboveground and underground property right. Hence the owner of the land has Possession power on them and this must be honored, as aboveground and underground are land accessories and any person who prevents legal possession of the owner, will be liable to compensate due to the damages.
    Keywords: Possession Rule, Reverence Rule, Compliance Rule, No-Harm Rule, aboveground, underground Property
  • Mahya Saffarinia * Pages 123-142
    International Instruments on Family can be studied within various fields including Private law, Public International law, Private International law and International Human Rights Law. Although, at the first glance, it seems family instruments are just related to privacy of citizens, it covers different themes associated with public order, security, morals and well being of community which have effective outcomes at national and international level. The Persian Gulf countries have interactions with international human rights mechanisms. The main question of this paper is whether the approach of Persian Gulf Countries toward international family instruments is similar and cohesive or they have adopted different and contradictory approaches and what is the impact of their united or divergent approach on regional peace and security. The methodology of this paper is to analyze International family Instruments from public international law and international human rights law perspectives. The paper will be concluded with some theoretical and practical suggestions and recommendations for the policy makers and related authorities of Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Family Law, International Instruments, Persian Gulf Countries, Regional Peace, Security
  • Mostafa Fazaeli *, Ebrahim Malakeh Pages 143-173
    Right to have advocate and judicial consult in delegations, is a defensive means for the defendant and accused person, by which he/she can provide a good fortune to prove his/her innocence or proceed his/her case. Implementation of this right during preliminary inquiries would prevent any likely violation of accused rights and preserving his/her inherent dignity. Interpreting Islamic viewpoints in expressing and preserving moral values and human rights, in their higher levels, according to the philosophy and goal of human life, in comparison with international instruments and norms which are resulted by human experiment and knowledge, could include useful scientific and practical conclusions. In the present article, after giving a general sight of view about Islamic and human rights law on the right to have advocate, extent and quality of this right especially during preliminary inquiries, is discussed and explained that, how it could be guaranteed and, from the other side, which code of conduct should be followed by advocate according to Islamic and international norms and values.
    Keywords: Right to Have Advocate, Preliminary Inquiries, Islamic Law, International Law of Human Rights, Fair Trial