فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 52 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا پورحسین، بفراو علیزاده* صفحه 461
    وانمودگرایی که به بیماری انسان های موفق تعبیر می شود در واقع چرخه معیوبی از احساسات نامطلوب درباره آنچه است که فرد در راه موفقیت به دست آورده، وانمودگرایان شکست را درونی می کنند و خشنودی و رضایت کمتری نسبت به غیر وانمودگرایان تجربه می کنند. این ها همچنین پیامدهای موثری از بازتاب شکست در افرادی با خودپنداشت پایین است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین وانمودگرایی با خودپنداشت در دانشجویان ارشد غیرپزشکی دانشگاه تهران در چهار گروه علوم انسانی، علوم پایه، فنی و هنر که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. بدین منظور 400 دانشجو (228 پسر و 192 دختر) مقیاس وانمودگرایی کلانس (1978)، و مقیاس خودپنداشت 10 آیتمی پورحسین را تکمیل کردند. نتایج این پژوهش نشان داد که وانمودگرایی بالا با خودپنداشت همبستگی معنی دار منفی داشت. اما آزمون t در رابطه با تفاوت جنس در وانمودگرایی و خودپنداشت همبستگی معنی داری نداشت. بنابراین نتایج مبین این است که وانمودگرایی بالا با خودپنداشت پایین همبستگی دارد، و وانمودگرایان از خودپنداره ضعیف تری برخوردارند و در زمینه خودپنداشت و وانمودگرایی نیز تفاوتی میان دانشجویان دختر و پسر وجود ندارد.
    کلیدواژگان: وانمودگرایی، خودپنداشت، فریب کاری ادراک شده، خودناتوان سازی
  • محمدعلی بشارت*، مرضیه مسعودی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 474
    از اهداف مهم رویکردهای مختلف روان شناسی، شناسایی عوامل پیش بینی کننده آسیب های روانی و بدنی است. بررسی و شناسایی عوامل آسیب پذیری روانی و بدنی در پیشگیری، تشخیص و اتخاذ روش درمانی جهت گیری تازه ای به وجود می آورد. افراد ممکن است آسیب پذیری های روان شناختی و جسمانی داشته باشند که آن ها را مستعد بیماری ها و اختلالات روانی و جسمی کند. انزوای اجتماعی یکی از این متغیرهای اجتماعی آسیب زا است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی آسیب پذیری های روانی و آسیب پذیری های بدنی بر اساس انزوای اجتماعی بود. در این پژوهش، همچنین نقش تعدیل کننده جنس و تاهل در روابط بین انزوای اجتماعی با آسیب پذیری روانی و بدنی بررسی شد. تعداد 419 نفر (206 مرد، 193 زن) از جمعیت عمومی تهران به چک لیست علائم (SCL-25) و مقیاس تنهایی اجتماعی (SLS) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که انزوای اجتماعی با آسیب پذیری روانی و آسیب پذیری بدنی در سطح 01/0p< رابطه مثبت معنادار دارد. همچنین جنس و تاهل، در رابطه انزوای اجتماعی و آسیب پذیری روانی و آسیب پذیری بدنی نتوانستند نقش تعدیل کننده ایفا کنند. براساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که شناسایی به موقع انزوای اجتماعی می تواند به پیشگیری از آسیب های بدنی و روانی کمک کند. همچنین می توان برای مدیریت و درمان انزوای اجتماعی در چهارچوب مدل های مداخله ای اقدام کرد.
    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، آسیب پذیری روانی، آسیب پذیری بدنی
  • محسن شکوهی یکتا*، نیره زمانی، جواد پورکریمی، علی شریفی صفحه 490
    پژوهش حاضر با هدف شناخت کارآیی آموزش حل مساله اجتماعی بر کاهش مشکلات رفتاری بین فردی، بهبود کارکردهای اجرایی و افزایش توانش حل مساله در روابط بین فردی در دانش آموزان دیرآموز انجام گرفته است. نمونه پژوهش 21 دانش آموز (11 دختر و 10 پسر) پایه چهارم و پنجم بود. برنامه حل مساله به صورت گروهی، دو جلسه در هفته و طی سه ماه، آموزش داده شد. برای ارزیابی برنامه از مقیاس راه حل های مختلف و آزمون برج لندن استفاده گردید. همچنین، با روش مشاهده نظام دار رفتارهای مشکل ساز بین فردی شامل شکایت کردن، بحث و مجادله، زورگویی و تهدید، پرخاشگری و عدم رعایت نوبت در سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری در کلاس مشاهده و ثبت شدند. نتایج آزمون t وابسته نشان می دهد که برنامه در افزایش ارائه راه حل ها و طبقات راه حل ها و حل مساله موثر بوده و تفاوت میانگین ها معنادار می باشد. همچنین نتایج تحلیل اندازه گیری های مکرر برای رفتارهای مشکل ساز نشان داد که تفاوت میانگین ها در سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری برای رفتارهای شکایت کردن، بحث و مجادله و عدم رعایت نوبت معنادار است. بنابراین آموزش در کاهش این رفتارهای مشکل ساز بین فردی موثر بوده است. البته نتایج تحلیل داده ها، تفاوت معناداری در میانگین های رفتار زورگویی و تهدید و پرخاشگری نشان نداد.
    کلیدواژگان: روش حل مساله، تعامل اجتماعی، کارکرد اجرایی، مشکلات رفتاری، کودکان دیرآموز
  • احمد به پژوه*، بشری سادات موسوی صفحه 505
    به طور معمول، مشکلات عاطفی و رفتاری کودکان، بازتابی از عدم رضایت زناشویی و وضعیت روانی والدین، به ویژه مادر است. از این رو، پژوهش حاضر رابطه رضایت زناشویی و سلامت روانی در مادران دارای فرزندان مبتلا به مشکلات عاطفی و رفتاری را مورد بررسی قرار داده است. بدین منظور از میان 412 دانش آموز دختر در پایه های اول تا ششم در یک دبستان در منطقه دو آموزش و پرورش شهر تهران، 42 دانش آموز دختر مبتلا به مشکلات عاطفی و رفتاری توسط مادرانشان شناسایی شدند. سرانجام 28 نفر از مادران دارای فرزند مبتلا به مشکلات عاطفی و رفتاری به عنوان گروه نمونه در دسترس در این پژوهش شرکت کردند. داده های لازم از طریق اجرای پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه رفتاری راتر کودکان به دست آمد و برای تحلیل آماری داده ها از تحلیل رگرسیون خطی استفاده شد. یافته های به دست آمده نشان داد که در مادران دارای فرزند دختر مبتلا به مشکلات عاطفی و رفتاری رضایت زناشویی و سلامت روانی با یکدیگر همبستگی معناداری وجود دارد (001/0>P). بدیهی است زمانی که رضایت زناشویی و سلامت روانی در مادران دارای فرزند دختر پایین باشد، مشکلات عاطفی و رفتاری در فرزندان آن ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سلامت روانی، مشکلات عاطفی و رفتاری کودکان
  • سعید عسکری*، علیرضا رشیدی، کسری شریفی صفحه 519
    هدف این پژوهش بررسی رابطه پایگاه مهارگری (درونی، بیرونی) و ریخت های شخصیتی «آ» و«ب» با پذیرش اجتماعی در سوء مصرف کنندگان مواد مراجعه کننده به مراکز درمان سوءمصرف مواد شهر کرمانشاه می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه سوءمصرف کنندگان مرد و زن مراجعه کننده به مراکز درمان سوء مصرف مواد شهر کرمانشاه بود که با استفاده از لیست، 100 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و اجرای پژوهش با به کار بستن پرسشنامه صورت گرفت. پرسشنامه ها در میان آنان توزیع گردیده و آزمودنی ها با رضایت کامل پاسخ دادند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه پایگاه مهارگری راتر، پرسشنامه شخصیتی ریخت «آ»و«ب» راتوس و اسپنسر، پرسشنامه پذیرش اجتماعی کراون و مارلو، بود. نتایج نشان داد مدل پیش بین با 35/15=F در سطح 001/0 معنی دار است، ریخت شخصیتی و پایگاه مهارگری با هم می توانند 24 درصد تغییرات مربوط به پذیرش اجتماعی را تبیین کنند که در سطح 001/0 معنی دار است. همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد که پایگاه مهارگری با ضریب تاثیر 42/0- در سطح معنی داری 001/0 توان پیش بینی پذیرش اجتماعی را دارد اماریخت شخصیتی توان پیش بینی پذیرش اجتماعی را ندارد.
    کلیدواژگان: پایگاه مهارگری (درونی، بیرونی) ریخت های شخصیتی آو ب، پذیرش اجتماعی، سوءمصرف کننده مواد
  • فاطمه حمزوی عابدی*، فاطمه باقریان، محمدعلی مظاهری صفحه 530
    این پژوهش می کوشد با مقایسه ادراک جوان زنان از هنجارهای زن- جنس ویژگی در سه گروه ایرانی، کانادایی و مهاجران ایرانی در کانادا، به شناخت زن- جنس ویژگی در دو فرهنگ متفاوت و جایگاه گروه مهاجران در مقایسه با کشور مبدا و مقصد بپردازد. چهل و پنج دانشجوی ایرانی، بیست و یک دانشجوی کانادایی و نوزده دانشجوی ایرانی-کانادایی در گروه های متمرکز به بحث درباره زن- جنس ویژگی پرداختند. داده ها با روش تحلیل محتوا کدگذاری و فراوانی های اشاره به هر تم محاسبه شد. فراوانی تم های مشترک هر سه گروه توسط آزمون مجذور خی مقایسه و سپس تفاوت های دو به دو توسط آزمون t مستقل بررسی شد. تحلیل محتوای هنجارهای زن-جنس ویژگی در گروه ایرانی به نه، در گروه کانادایی به شش و در گروه مهاجر به نه مولفه زن- جنس ویژگی انجامید. پنج مولفه از جمله «جهت گیری به سمت موفقیت» و «صفات زنانه» از جمله اشتراکات و هنجارهایی همچون «نجابت» و «توجه به امنیت شخصی» از تمایزات این سه گروه بودند. تمایزات یافت شده از یک طرف با تفاوت های فرهنگی ایران و کانادا هماهنگ بوده و از طرف دیگر برگرفته از ویژگی های زندگی مهاجران بود.
    کلیدواژگان: زن، جنس ویژگی، هنجار، مهاجر، فرهنگ
  • نگین برات دستجردی*، یاسمین عابدینی، ایران بهشتی مآل صفحه 542
    آموزش از راه دور موقعیت جدیدی را برای آموزش شاغلان و کسانی که نمی توانند برای یادگیری در مدارس و دانشگاه ها حاضر شوند، فراهم ساخته است لذا هدف اصلی این پژوهش امکان سنجی آموزش های مجازی در ارتقاء بهره وری منابع انسانی سازمان آموزش و پرورش استان اصفهان بوده است. بدین منظور تاثیرات، تهدیدات، فرصت ها، نقاط قوت و ضعف اجرای دوره های مجازی در سازمان آموزش و پرورش بررسی شده است. نوع پژوهش توصیفی- پیمایشی است. برای حصول منظور، ابتدا با بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه با صاحبنظران متغیرهای مورد نظر مشخص شد و سپس بر این اساس پرسشنامه محقق ساخته ای تهیه شد و در بین گروه 141 نفری از کارشناسان و متخصصان بخش فناوری آموزشی و آموزش مجازی توزیع شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج آزمون T نشان داد که دوره های مجازی بر ارتقاء بهره وری منابع انسانی در سازمان آموزش و پرورش تاثیر داشته است (01 /0 < p و 05/0 p<). همچنین از میان فرصت ها (میزان مهارت مجریان دوره های مجازی)، تهدیدات (عدم وجود زیرساخت های ارتباطی قوی مثل اینترنت پرسرعت و شبکه فیبر نوری)، نقاط قوت (ایجاد انگیزه در بین کارکنان آموزش و پرورش با تشویق و تقدیر) و نقاط ضعف (فقدان محتوای جذاب و موثر آموزشی در اجرای دوره های مجازی) بالاترین میانگین را در بین متغیرهای مورد بررسی داشتند.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، بهره وری، امکان سنجی، منابع انسانی
  • حسین ذوالفقاری*، حسین زارع، مهران فرج اللهی، حمید ملکی صفحه 558
    پژوهشگران مختلف همواره بر نقش تاثیرگذار حل مساله بر حیطه های گوناگون زندگی اشاره کرده اند. هدف این پژوهش عبارت بود از بررسی تاثیر آموزش حل مساله بر فرآیندهای خودجوش نظم دهنده (انتخاب، بهینه سازی، و جبران- SOC) در دانشجویان. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان آموزش از راه دور دانشگاه پیام نور در سال 1391 با حجم 80 نفر بودند. حجم نمونه شامل 30 نفر از این دانشجویان بود. که به صورت داوطلبانه برای همکاری شرکت کردند و به صورت تصادفی ساده 15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. و یک پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه SOC از هر دو گروه گرفته شد و سپس به گروه آزمایش طی 5 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه حل مساله آموزش داده شد، در حالی که به گروه گواه آموزشی داده نشد. پس از پایان دوره آموزش از هر دو گروه دوباره پرسشنامه SOC (پس آزمون) به عمل آمد. یافته های پژوهش نشان داد که، آموزش حل مساله بر فرآیندهای خودجوش نظم دهنده (انتخاب، بهینه سازی، و جبران- SOC) در دانشجویان تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: حل مساله، انتخاب، بهینه سازی، جبران
|
  • R. Pourhosein, B. Alizadeh* Page 461
    Impostering syndrome which is now interpreted as successful people disorder, is indeed a vicious cycle of negative emotions about something that the person has gained in his way to success. Imposters internalized the failure, they experience less gratification and satisfaction than non-imposters, these are the effective consequences of failure in people with low self-concept too. The present study was aimed at investigating the relationship of impostering with self-concept among M.A./M.SC. non-medicine male and female students of Tehran university in the four main branches of humanities, sciences, technical engineering, and art were selected through a stratified random method. In so doing, 400 students (218 boys and 182 girls) completed the imposter syndrome scale of Clancy (1978), and the 10-item self-concept scale of Pourhossein. The results of the study indicated that there was a significant relationship between a high level of impostering and a significant negative correlation with self-concept. but about t-test indicated no significant correlation between imposter and self-concept in different gender groups. Also results indicated that high level of imposter correlation with down level self-concept, and imposters had poorer self-concept and there is no difference between female and male students regarding the self-concept and imposter.
    Keywords: imposter, self-concept, perceived fraudulence, self-handicapping
  • M.A. Besharat*, M. Masoudi, M. Gholmali Lavasani Page 474
    One of the goals of research in various psychological approaches is the recognition of factors having a role in individuals’ vulnerability. Investigating and identifying psychological and physical vulnerability factors presents a new direction in the prevention, diagnosis and adopted treatment methods. Individuals might have psychological and physical vulnerabilities that predispose them to mental and physical disorders. One of the social traumatic variables is social isolation. The purpose of the present study was to predict psychological and physical vulnerabilities according to social isolation. The moderating role of gender and marital status on the relationships between social isolation and psychological/ physical vulnerability was also investigated. A total of 419 individuals (206 men, 193 women) from the general population of Tehran answered to Symptom Checklist (SCL-25) and Social Loneliness Scale (SLS). The results showed positive correlations between social isolation with psychological and physical vulnerabilities (P
    Keywords: social isolation, psychological vulnerability, physical vulnerability
  • M. Shokoohi-Yekta*, N. Zamani, J. Pourkarimi, A. Sharifi Page 490
    The purpose of the present study was to investigate the efficacy of problem solving training in reducing behavioral problems and improving executive functions and problem solving skills in interpersonal relations of slow learner students in fourth and fifth grades. Sample comprised of 21 students (11 girls and 9 boys). Program was taught two sessions per week for three months. To evaluate the training program, we used Alternative Solution Skills and the Tower of London tests. Five problematic behaviors of these students were observed in the classrooms; complaining, arguing, bullying and intimidating, aggression, and not being able to take turn, in three steps of baseline, intervention and follow-up were observed in class. Results using T test procedure indicated that intervention program was significantly effective in increasing scores on “relevant solutions”, “relevant category” and “problem solving”. Also the results of a repeated measure statistical method for behavioral problems revealed significant differences among means in three steps: baseline, intervention, and follow-up for complaining, arguing, and not being able to take turn. Therefore, the training program has been effective in reducing such behaviors. On the other hand, the results did not show statistically significant differences in the means of bullying, intimidating, and aggression.
    Keywords: problem solving method, social interaction, executive function, behavioral problems, slow-learner children
  • A. Beh-Pajooh* Moosavi Page 505
    Usually, children’s emotional and behavioral difficulties are a reflection of parents’, especially mothers’ lack of marital satisfaction and their psychological conditions. The present study investigated the relationship between marital satisfaction and mental health in mothers of children with emotional and behavioral problems. For this purpose, from 412 first and sixth grade female students in a primary school of district two of education, in Tehran, 42 students with emotional and behavioral problems were identified by their mothers. Finally, 28 mothers of children with emotional and behavioral problems took part in the study as the available sample. The required data were collected through enrich marital satisfaction scale, general health questionnaire, and Rutter child behavior questionnaire. The data were analyzed by linear regression analysis. The findings revealed that in mothers of girls with emotional and behavioral problems there is a significant correlation between marital satisfaction and mental health (P>0.001). It is clear that when marital satisfaction and mental health is low in mothers of girls, the emotional and behavioral problems of their children increase.
    Keywords: marital satisfaction, mental health, children with emotional, behavioral problems
  • S. Askari*, A. Rashidi, K. Sharifi Page 519
    The purpose of this study was to investigate the relationship between locus of control (internal, external), and "A" and "B" personality types with social acceptance among substance abuser of substance abuse treatment centers in Kermanshah. Method of present research is descriptive-correlational. The study population included all substance abuser male and female clients of all substance abuse treatment centers in Kermanshah. Using a list, 100 persons were selected by simple random sampling method, and the questionnaires were distributed among them. Participants responded to the questionnaires with full consent .The tools which are used in this study are Rotter’s locus of control questionnaire, Personality types "A" and "B" Rattus & Spencer questionnaire and Marlow & Crown scale of social acceptance. Results show a significant predictive model with F= 15.35(p
    Keywords: Locus of control (Internal, External), Personality types
  • F. Hamzavi-Abedi*, F. Bagherian, M.A. Mazaheri Page 530
    This study compares young women’s perception of femininity in three sample of iranians, canadians and iranian-canadian immigrants to understand femininity in two different cultures, and also the immigrants’ position in comparison to source and destination countries. 45 iranian, 21 canadian, and 19 immigrant students participated in focus group discussions of femininity and its norms. Data was coded using content analysis method and frequency of each theme was counted. Frequency of common themes in these three groups was compared by chi square, and then themes were compared 2 by 2 using independent t-test. Content analysis of data revealed nine themes in iranian’s, six in canadian’s, and nine in iranian-canadian immigrants’ perception of femininity. There were five common themes, including “success orientation” and “feminine personal traits” and several distinguishing themes like “chastity” and “personal safety”. Group-specific norms are congruent with more general cultural differences in Iran and Canada, and also special situation of immigrants’ life.
    Keywords: femininity, norms, immigrant, culture
  • N. Dastjerdi*, Y. Abedini, I. Beheshti Maal Page 542
    Distance education created new opportunity to employees’ education and those who can not be present for learning in schools and universities, has provided so, the main goal of this research feasibility of virtual courses in improving the productivity of human resources of Isfahan education organization for this purpose, impact, threats, opportunities, strengths and weakness of virtual education was reviewed. In this research feasibility of virtual education fell in to 5 categories and then research questioner was designed. This way administered to 141 of specialist in this field. Data was analyzed by descriptive and inferential statistical indexes. Result showed that virtual course on improving the productivity of human recourses in education organization has had an impact (p≤ 0.01, p≤ 0.05). Also, the opportunities (the skills of the virtual hosts), threats (lack of good communication infrastructure like broad band and fiber optic network), strengths (encouraging and motivating the staff appreciation) and weakness (lack of attractive content and effective teaching in the virtual era) the highest average among variables were examined.
    Keywords: feasibility, productivity, human resources, virtual education
  • H. Zolfaghari*, H. Zare, M. Farajollahi, H. Maleki Page 558
    The different researchers always implied to the impressive role of problem solving on diverse domain of life. The purpose of this study was to determine the effect of problem solving skills training on self regulated procceses (selection, optimization, & compensation) in distance education students. Statistical population of this research consisted allof distance education studentsof payamenour university (80Students). The sample was 30 studentsthat were selected randomly out of 80 people. These studentswere randomly assigned into experimental and control groups. participants were asked to complete the SOC questionaire. Experimental group participated in 5 sessions (1 session a week). Each session lasted for 90 minutes. Unisef problem solving skills training was employed on experimental group as independent variable. Covariance analysis showed that there is a significant difference between mean scores ofexperimental and control groups (p
    Keywords: problem solving training, selection, optimization, compensation