فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 49 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی نقش تعدیل کننده عواطف مثبت و منفی در حیطه سبک های دلبستگی و مشکلات زناشویی
    محمدعلی بشارت*، مریم مدنی، رضا پورحسین صفحه 1
    مشکلات زناشویی به عنوان یک عامل خطر برای کاهش سلامتی در همسران و کودکان شناخته می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده عواطف مثبت و منفی در رابطه بین سبک های دلبستگی و مشکلات زناشویی، انجام گرفت. تعداد 160 فرد متاهل (36 مرد، 124 زن) در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس های دلبستگی بزرگسال (AAI)، وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS) و فهرست عواطف مثبت و منفی (PANAS) را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد که سبک های دلبستگی ناایمن (اجتنابی و دوسوگرا) و عواطف منفی با میزان مشکلات زناشویی رابطه مثبت معنادار داشتند و بین سبک دلبستگی ایمن و عواطف مثبت با میزان مشکلات زناشویی رابطه منفی معنادار وجود داشت. تحلیل نتایج نشان داد که عواطف مثبت در رابطه بین سبک های دلبستگی ناایمن و مشکلات زناشویی نقش تعدیل کننده دارد؛ به این صورت که با افزایش عواطف مثبت، رابطه سبک های دلبستگی ناایمن با مشکلات زناشویی ضعیف تر می شد. عواطف منفی در رابطه بین سبک های دلبستگی و مشکلات زناشویی نقش معناداری نداشتند؛ با افزایش عواطف منفی رابطه این دو متغیر ضعیف تر نمی شد. بنابراین، یافته های پژوهش نشان دادند که سبک های دلبستگی و عواطف مثبت و منفی توان پیش بینی مشکلات زناشویی را دارند (نکات ضروری در چکیده نوشته شده است).
    کلیدواژگان: دلبستگی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، مشکل زناشویی
  • بررسی برازنده سازی مدل ابعادی تلجن (مدل دو عاملی) در جمعیت شهر تهران
    سمیرا لطفی*، نیما قربانی، رضا پورحسین صفحه 2
    طی سال های اخیر، مدل های ابعادی به عنوان جایگزینی برای مدل مقوله ای در تقسیم بندی اختلالات روانی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. پژوهش حاضر، بررسی برازنده سازی مدل ابعادی تلجن (مدل دو عاملی) در جمعیت شهر تهران انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های سراسری شهر تهران تشکیل داده اند که از این جامعه تعداد 460 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند و به پرسشنامه های SCL-90، مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANAS) و سیاهه علائم افسردگی و اضطراب (FIDAS) پاسخ دادند. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از روش مدل یابی معادلات ساختاری (لیزرل) استفاده گردیده است. نتایج این پژوهش حاکی است، که مدل تلجن در جمعیت دانشجویان شهر تهران از برازندگی قابل قبولی برخوردار است (GFI=0/64 و CFI=0/95). نتایج بدست آمده در پژوهش حاضر با یافته های حاصل از مطالعات واتسون (2005) که روی جمعیت های گوناگون از جمله افراد سالم، بیمار، کودک و نوجوان و بزرگسال مورد تایید قرار گرفته است، همسو می باشد. نتایج و مدل بدست آمده در این پژوهش مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: رویکرد مقوله ای، رویکرد ابعادی، اختلالات روانی، مدل تلجن، مدل سازی معادلات ساختاری
  • شناسایی طبقه بندی و اولویت بندی عوامل موثر بر مشارکت ورزشی جوانان شهر تهران با روش تحلیل سلسله مراتبی گروهی
    رسول حمایت طلب*، فضل الله باقرزاده، داود حومنیان، جواد افشاری صفحه 3
    شناسایی طبقه بندی و اولویت بندی عوامل موثر بر مشارکت ورزشی جوانان به منظور ایجاد جامعه ای سالم امری ضروری است و همیشه مسئله افراد مرتبط با این رده سنی بوده است. هدف این پژوهش شناسایی ابعاد کلیدی مشارکت ورزشی جوانان و همچنین بررسی میزان اهمیت هر یک از این شاخص هاست. پژوهش حاضر کاربردی و از نظر جمع آوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی می باشد. به وسیله سه پرسشنامه، شامل پرسشنامه شاخص های اولیه، پرسشنامه تعیین عوامل موثر و پرسشنامه مقایسات زوجی، پس از پخش بین دو گروه اساتید 15 و 10 نفره و جوانان 239 نفر، اطلاعات مد نظر محققین جمع آوری شد. تحلیل عاملی یافته ها وجود چهار عامل اصلی را شناسایی کرد که در نهایت شامل 22 متغیر می شد. پس از انجام تحلیل سلسله مراتبی گروهی هر کدام از اهمیت ویژه ای در مشارکت ورزشی برخودار بودند. نتایج این پژوهش نقشه راهنمایی برای مسئولین، مربیان، اساتید و جوانان فراهم ساخت که به کمک آن شناخت بهتری از عوامل موثر بر مشارکت ورزشی جوان و میزان اهمیت هر یک از این عوامل خواهند داشت.
    کلیدواژگان: مشارکت ورزشی، جوانان، عوامل موثر بر مشارکت ورزشی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی گروهی
  • نقش راهبردهای نظم جویی هیجان شناختی و هم جوشی فکر و عمل در نشانه های مرضی روان - بی اشتهایی
    جعفر حسنی*، طیبه شاهمرادی فر، نگار محمودی، سمیرا گوهری صفحه 4
    شواهد حاکی از آن است که افراد مبتلا به روان بی اشتهایی، تحریفات شناختی گوناگون دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش راهبردهای نظم جویی هیجان شناختی و هم جوشی فکر و عمل در نشانه های مرضی روان بی اشتهایی بود. بدین منظور، 300 نفر از دانشجویان دانشگاه های تهران و خوارزمی (150 زن و 150 مرد) به شیوه نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و توسط آزمون بازخورد نسبت به تغذیه، مقیاس هم جوشی فکر و فرم کوتاه پرسش نامه نظم جویی هیجان شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری به شیوه گام به گام نشان داد که راهبردهای فاجعه سازی، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، پذیرش و ارزیابی مجدد نظم جویی هیجان شناختی، مولفه رژیم لاغری، راهبردهای فاجعه سازی، ملامت دیگران و پذیرش مولفه پرخوری و اشتغال ذهنی با غذا و راهبردهای پذیرش، ملامت دیگران و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، مولفه مهار کردن دهانی روان بی اشتهایی را پیش بینی نموده اند. همچنین، مولفه هم جوشی فکر و عمل، مولفه رژیم لاغری روان بی اشتهایی و مولفه های هم جوشی فکر و عمل و هم جوشی فکر / شیء مولفه پرخوری و اشتغال ذهنی با غذا را مورد پیش بینی قرار دادند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان اذعان داشت که نارساکنش وری راهبردهای نظم جویی هیجان و گژدیسگی های شناختی می توانند نقش محوری در نشانه های مرضی
    روان بی اشتهایی داشته باشند.
    کلیدواژگان: راهبردهای نظم جویی هیجان شناختی، هم جوشی فکر و عمل، روان بی اشتهایی
  • نقش انتظارات زناشویی و ارتباط های سالم (مناسبات زوجی دین محور) در پیش بینی کیفیت زندگی
    اسماء بخشوده*، هادی بهرامی احسان، محمدرضا رضازاده صفحه 5
    مساله پژوهش حاضر این است که آیا بین سطح ارتباط های سالم و انتظارات زناشویی با کیفیت زندگی رابطه ای وجود دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی و تبیین نقش انتظارات زناشویی و ارتباط های سالم زوجین (مناسبات زوجی دین محور) در کیفیت زندگی زوجین است. دویست زن و مرد متاهل (100زن و 100 مرد) از زوجین شهر کرمان در این پژوهش شرکت کردند. برای سنجش انتظارات زناشویی، مبادلات سالم و کیفیت زندگی، از زوجین خواسته شد «مقیاس انتظارات زناشویی بهرامی احسان و همکاران (1389)»، «مقیاس مبادلات سالم بهرامی احسان، رضازاده و همکاران (1389)» و «مقیاس کیفیت زندگی SF-36» را تکمیل کنند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد، مولفه های مبادلات سالم و انتظارات زناشویی بالاخص ارتباط عاطفی و تامین عاطفی می توانند سلامت روانی، عملکرد اجتماعی، درد بدنی و سلامت عمومی از مقیاس کیفیت زندگی را به طور معناداری تبیین کنند. به طور کلی نتایج بیانگر این بود که سطح انتظارات زناشویی و روابط سالم بین زوجین می توانند بر روی رضایت زوجین از زندگی شان و کیفیت بالاتر سلامت جسمی و روانی آن ها تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: انتظارات زناشویی، ارتباط های سالم، کیفیت زندگی
  • ارائه مدلی برای ایستادگی دانش آموزان با توجه به متغیرهای خانوادگی و واسطه گری جهت گیری مذهبی در دانش آموزان دبیرستانی
    قوام ملتفت*، سمیه سادات فیروزآبادی صفحه 6
    توانایی سازگاری سریع به تغیرات و شرایط ناگوار ایستادگی تعریف شده است. تاثیر عوامل بافتی و شخصیتی برتاب آوری در تحقیقات زیادی مورد کنکاش قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی برای تاب آوری بر اساس ادراک از والدین و جهت گیری مذهبی در دانش آموزان دبیرستانی بوده است. بدین منظور 568 دانش آموز (292 دختر و276 پسر) دبیرستان های شهر شیراز به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه ای متشکل از ایستادگی، جهت گیری مذهبی وادراک از والدین پاسخ دادند قابلیت اعتماد و درستی این ابزارها محرز گردید. نتایج پژوهش نشان داد که ادراک از کنترل والدین به صورت منفی اثر مستقیم و غیر مستقیم بر تاب آوری دارد. همچنین ادراک استقلال از والدین به همراه ادراک مشارکت از والدین به صورت مثبت اثر مستقیم و غیر مستقیم بر ایستادگی دارد. اثر غیر مستقیم ادراک استقلال و مشارکت از طریق نظم جویی درونی نسبت به مذهب و بی انگیزشی بوده است. همچنین نظم جویی درونی نسبت به مذهب به صورت مثبت ونظم جویی برونی و فقدان نظم جویی به صورت منفی ایستادگی را پیش بینی می کند.
    این پژوهش نقش واسطه ا ی جهت گیری مذهبی در رابطه بین متغیرهای خانوادگی بر ایستادگی را تایید نمود.
    کلیدواژگان: ایستادگی، جهت گیری مذهبی، حمایت از استقلال، ادراک کنترل
  • بررسی اثربخشی روش درمانی عصب پسخوراندی در بهبود بازداری پاسخ و حافظه در گردش در کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/فزون کنشی
    ساناز سعید احمدی*، رضا رستمی، جواد حاتمی صفحه 7
    بازداری پاسخ و حافظه در گردش به عنوان دو مولفه کنش های اجرایی، هسته اصلی بسیاری از نظریه های تبیینی اختلال ADHD می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شیوه درمانی عصب پسخوراندی در بهبود این کنش ها در کودکان مبتلا به ADHD است. بدین منظور، از بین کودکان 12-7 ساله مراجعه کننده به مرکز جامع اعصاب و روان آتیه 28 آزمودنی پسر مبتلا به ADHD به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه گواه و آزمایشی جای گرفتند. به منظور اندازه گیری کنش های اجرایی شامل بازداری پاسخ و حافظه در گردش به ترتیب از آزمون IVA و خرده آزمون های CANTAB (SWM، SSP) استفاده شد. آموزش عصب پسخوراندی با هدف کاهش نسبت تتا به بتا در طی 10 هفته به مدت 30 جلسه (هر هفته 3 جلسه) اجرا شد. کودکان هر دو گروه در دو مرحله پیش و پس از درمان، به فاصله 10 هفته، توسط آزمون های فوق مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان عصب پسخوراندی تاثیر معناداری در بازداری پاسخ و حافظه در گردش دارد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که درمان عصب پسخوراندی به عنوان یکی از مداخلات غیردارویی بر پایه انعطاف پذیری عصبی می تواند منجر به بهبود کنش های اجرایی در کودکان ADHD شود.
    کلیدواژگان: بازداری پاسخ، حافظه در گردش، اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، عصب پسخوراندی
  • تاثیر آموزش گروهی برنامه والدگری مثبت در افزایش کیفیت زندگی کودکان پیش دبستانی
    رویا خاوری خراسانی*، مجتبی امیری مجد، محمد قمری صفحه 8
    کیفیت زندگی کودکان، عملکرد اجتماعی، هیجانی، شناختی و جسمی کودک را مد نظر قرار می دهد و برنامه والدگری مثبت با آموزش مهارت های والدگری به والدین، مشکلات رفتاری و هیجانی کودکان را کاهش می دهد. هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر آموزش گروهی برنامه والدگری مثبت در افزایش کیفیت زندگی کودکان بود. این پژوهش، مطالعه ای نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون، همراه با گروه گواه می باشد. نمونه شامل 30 کودک 3 تا 6 ساله مستقر در مهدکودکی در شهر تهران بود. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه کیفیت زندگی کودکان پیش از دبستان فکس و همکاران (2000) بود، که قبل و بعد از مداخله، توسط مادران کودکان تکمیل گردید. آموزش برنامه والدگری مثبت، طی 8 جلسه 120 دقیقه ای و به مدت 2 ماه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. یافته های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس، نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی کودکان و همچنین میانگین نمرات خرده مقیاس های عملکرد فیزیکی، اجتماعی و هیجانی کودکان در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه افزایش یافته است. ولی در نمرات خرده مقیاس عملکرد شناختی، تغییری ایجاد نشده است. با توجه به یافته های پژوهش، آموزش گروهی برنامه والدگری مثبت در افزایش کیفیت زندگی کودکان پیش دبستانی موثر است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کودکان، برنامه والدگری مثبت، آموزش والدین
|
  • The moderating role of positive and negative affects on the relationship between attachment styles and marital problems
    M.A. Besharat, M. Madani, R. Pourhosein Page 1
    The purpose of the present study was to examine the moderating role of positive and negative affects on the relationship between attachment styles and marital problems. Participnts were 160 married individuals (36 men, 124 women). Participants completed the Adult Attachment Inventory (AAI), The Golombok-Rust Inventory of Marital State Questionnaire (GRIMS), and Positive and Negative Affect Schedule (PANAS). The results showed a significant positive correlation between insecure attachment styles (avoidance and ambivalence) and negative affect with marital problems. Secure attachment style and positive affect showed a significant negative correlation with marital problems. Analysis of the data revealed that the relationship between insecure attachment styles and marital problems was moderated by positive affects. Increasing levels of positive affect was accompanied with weaker relationship between insecure attachment styles and marital problems. Negative affects showed no significant role in the relationship between attachment styles and marital problems. It can be concluded that attachment styles as well as positive and negative affects can predict marital problems.
    Keywords: attachment, negative affect, positive affect, marital problem
  • Studying Tellegene Dimensional Model (two-factor model) in the Population of Tehran.
    S. Lotfi*, N. Ghorbani, R. Pourhossein Page 2
    In recent years, dimensional models have attracted much attention to itself as a substitute for the classification models in categorizing mental disorders. Current study investigated Tellegene dimensional model (two-factor model) on the population of Tehran city. The study population included all students of Tehran state universities from among whom 460 people were selected, using available sampling, and answered the questionnaire measures SCL-90, Positive and Negative Affect Scale (PANAS), and the Inventory of Depression and Anxiety Symptoms (FIDAS) Responded. In this study, to analyze the data obtained, the structural equation modeling approach (Lisrel) has been used. The results revealed that Tellegene model has an acceptable fit among the students of Tehran city ( GFI = 0/64, and CFI = 0/95). The results obtained in this study are consistent with the findings of Watson (2005), which have been approved on various populations including healthy volunteers, patients, children, teenagers, and adults. Results obtained in this model will be discussed in this study.
    Keywords: Classification Approach, Dimensional Approach, Tellegene Models, Structural Equation Modeling
  • Identification, Prioritization and classification the Factors affecting Sport Participation of Young People in Tehran by Using Hierarchical Analysis Group
    R. Hemayattalab*, F. Bagherzadeh, D. Homyanian, J. Afshari Page 3
    Identification, prioritization and classification the factors affecting sport participation of young people for have better society is essential and this is a problem for related people with youth people. The purpose of this study was to identify main dimension of sport participation of young people and prioritization each factors. This study is applied research and In terms of data collection is types of descriptive - survey research. We use three types of questionnaire that contains: first indexes questionnaire, appointment main dimension questionnaire and a dual comparison questionnaire. After distribute questionnaires in two groups of specialist that contains 15, 10 persons and 239 young people data was collected for analysis. Finding demonstrates 4 main factors that contains 22 variables which each have prioritized than another. The result of this research in useful guideline for officials, instructors, university teacher and young people to have a better understanding of affecting factors on sport participators of young people and the importance of each variable.
    Keywords: sport participant, young, Factors affecting on sport participation, Group analytic hierarchy process
  • The role of cognitive emotion regulation strategies and thought-action fusion in anorexia nervosa symptoms
    J. Hasani*, T. Shahmoradifar, N. Mahmoodi, S. Gohari Page 4
    The goal of the present study was to assess the role of cognitive emotion regulation strategies and thought-action fusion in anorexia nervosa symptoms. To do so, 300 students from Tehran and Kharazmi Universities were selected using voluntary sampling method and assessed by Eating attitude test (EAT- 26), Thought Fusion Instrument (TFI) and Short form of Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ). Stepwise multivariate regression analysis showed that the catastrophizing, refocus on planning, acceptance and positive reappraisal regulation strategies have been predicted dieting component of anorexia nervosa.The catastrophizing, other-blame and refocus on planning strategies have been predicted bulimia and food preoccupation component as well as acceptance, other-blame and refocus on planning strategies predicted oral control component. Also, thought-object fusion component predicted dieting component anorexia nervosa and thought-object fusion and thought-object fusion components bulimia and food preoccupation component predicted. Based on the findings of this study can be stated that the dysfunction in cognitive emotion regulation strategies and cognitive distortions can play a pivotal role in the symptoms of anorexia nervosa.
    Keywords: emotion cognitive regulation strategies, thought-action fusion, anorexia nervosa
  • An investigation of the relationship between marital expectations and safe communication with quality of life
    A. Bakhshoodeh*, H. Bahrami Ehsan, M. Rezazadeh Page 5
    The issue of this investigation is that whether there is any relationship between the level of safe communication and marital expectation with the quality of life. The purpose of this study is to evaluate and to identify the role of marital expectations and safe communication in quality of life. 200 couple (100 women and 100 men), from Kerman were recruited to the study. Participants completed the questionnaires marital expectation Inventory (Bahrami Ehsan and et al. 1389), safe communication Inventory (Bahrami Ehsan, Rezazadeh and et al. 1389), and quality of life (SF-36; Varo sherbon, 1992). The results of regression analysis showed that safe communication and marital expectation dimensions especially emotional relationship and emotional fulfilment can predict the psychological safty, social function, physical ache and common safty from quality of life scale. In general the results showed that the level of marital expectation and safe relationship between couples can have effect on couples satisfaction of their life and higher quality of their physical and psychological safty.
    Keywords: marital expectation, safe communication, quality of life
  • A model of resiliency based on family variables and the mediating role of religious orientation
    Gh. Moltafet*, S. Sadati Firoozabadi Page 6
    Resiliency refers to one’s ability to adapt quickly to changes or hardship. Many studies have addressed the effect of contextual factors and personality traits on resiliency. This study aimed at developing a model of resiliency of high school students based on their perception of parents and their religious orientation. To this end, a sample of 568 high school students (276 male and 292 female) from Shiraz was drawn using stage cluster sampling. The respondents were administered Conner-Davidson Resilience Questionnaire of perception of parents, and religious orientation. The reliability and validity of the instrument were approved. The results suggested that the perception of parents’ control had negative direct and indirect effect, through the mediating effect motivation and extrinsic motivation toward religion, on resiliency. In addition, perception of autonomy support and perception of involvement exerted positive direct and indirect effects on resiliency. The indirect effect of autonomy support and perception of involvement were mediated by amotivation toward religion and intrinsic motivation toward religion. The results, further, indicated that intrinsic religious orientation and extrinsic religious orientation could predict resiliency. This study suggests a mediating effect of religious orientation on the relationship between family variables and resiliency.
    Keywords: Resiliency, intrinsic religious orientatinon, autonomy support, perception of control
  • The Efficacy of Neurofeedback Treatment in Improving Response inhibition and Working memory in Children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD)
    S. Saeed Ahmadi*, R. Rostami, J. Hatami Page 7
    Response inhibition and working memory as two components of executive function are main explanatory concepts in ADHD. The aim of the present study was to assess the effect of Neurofeedback treatment to improve these functions in ADHD children. to do so, twenty-eight children (28 boys, 7-12 years old) that referred to the Atiyeh Psychiatric Center were non-randomly assigned to either the experimental group (n=14) or the control group (n=14). Response inhibition was assessed using the IVA Test. visuo-spatial working memory was assessed using two tasks from the CANTAB: the Spatial Working Memory task and the spatial span task. NF treatment aiming at theta/beta ratio reduction consisted of 30 sessions (3 times per week). Pre and post assessments were given before and after treatment. Data analysis with ANCOVA and MANCOVA indicated that NF treatment effectively improved response control and working memory. In conclusion, these finding suggest that NF as one of the non-pharmacological treatments in the basis of neuroplasticity can be improved executive function in ADHD children.
    Keywords: Response inhibition, Working memory, ADHD, Neurofeedback
  • Effectiveness of Group Positive Parenting Program Training on Improving the Quality of Life of Preschool Children
    R. Khavari*, M. Amiri Majd, M. Ghamari Page 8
    The quality of life of children pays attention to social, emotional, cognitive and physical functions and Triple P-Positive Parenting Program with training of parents, reduces the behavioral and emotional problems. The aim of this study was to evaluate the efficacy of Triple P, intending to improve Quality of Life of Preschool Children. Design of this research was a quasi experimental design including pre-test, post-test and control group. 30 children 3 to 6 years old participated in this research that were resident in one of kindergartens in Tehran city. The questionnaire consisted of TAPQOL (TNO-AZL Preschool children Quality of Life) of Fekkes M., etal, which completed by mothers of subjects before and after intervention. Triple P was carried out in 8 sessions that lasted 120 minutes, over a period of two months. The findings of ANCOVA showed that the means of quality of life in preschool children and physical, social and emotional subscales in experimental group has increased significantly in comparison with the control group. As well as the means of cognitive subscale has not changed in experimental group. According to our research finding, triple-p had significant effects for improving quality of life in preschool children.
    Keywords: Quality of Life of children, Positive Parenting Program, Parent Training