فهرست مطالب

فیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 34 (تابستان 1396)

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 34 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مسعود ضیایی، حمیدرضا خزاعی *، احمد نظامی صفحات 5-21
    تنش خشکی یکی از عوامل مهم و اثر گذار بر عملکرد و شرایط زندگی اکثر گیاهان زراعی از جمله ماش می باشد. لذا بررسی صفات مرتبط با تحمل به خشکی می تواند به شناسایی و انتخاب ارقام متحمل تر کمک نماید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار، با سه سطح آبیاری40، 60 و 80 درصد ظرفیت زراعی و پنج رقم و لاین ماش ازبکستانی، پرتو، هندی، لاین A 73-726 و B 73-726 در محیط کشت گلخانه اجرا شد. نتایج نشان داد که خشکی اثر معنی داری در سطح احتمال یک درصد بر تعداد غلاف در بوته، وزن بوته، تعداد شاخه اصلی، سطح برگ، وزن خشک ریشه و قطر ریشه داشت. با افزایش شدت خشکی از میزان سرعت فتوسنتز، سرعت تعرق، عملکرد کوانتومی فتوشیمیایی، محتوای نسبی آب برگ، کاروتنوئید، کلروفیل a و b، مجموع کلروفیل برگ و نسبت کروفیل a به b کاسته شد، در حالی که میزان پرولین برگ به میزان قابل توجهی افزایش یافت (p≤ 0. 01). هم چنین در این صفات در بین ارقام نیز تفاوت معنی داری وجود داشت، لاین a 73-726 از میزان سرعت فتوسنتز، محتوای نسبی آب برگ، کاروتنوئید، پرولین، کلروفیل a و b، مجموع کلروفیل برگ و نسبت کلروفیل a به b بالاتری نسبت به سایر ارقام و لاین های مورد بررسی در این آزمایش برخوردار بود.
    کلیدواژگان: سرعت فتوسنتز، پرولین و کوانتومی فتوشیمیایی
  • رضا صیامی، بهرام میرشکاری، فرهاد فرح وش*، ورهرام رشیدی، علیرضا تاری نژاد صفحات 23-35
    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر با سالیسیلیک اسید و تنش کم آبی بر فعالیت آنزیمی و عملکرد ذرت دانه ای، این آزمایش در سال 1394 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل دو سطح آبیاری نرمال (بدون تنش) و اعمال کم آبی به ترتیب براساس 70 و 110 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A پس از مرحله 9-8 برگی ذرت و عامل فرعی در سه سطح شامل پرایمینگ بذر ذرت با غلظت های 100 و 200 پی پی ام از سالیسیلیک اسید به همراه شاهد (عدم پرایمینگ) در مرحله قبل از کاشت بود. براساس نتایج حاصل از آزمایش، در اثر وقوع تنش کم آبی 27 درصد بر فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در برگ ذرت افزوده شد و پرایمینگ بذر با غلظت های 100 و 200 پی پی ام از سالیسیلیک اسید، فعالیت آنزیم مذکور را به ترتیب 32 و 42 درصد افزایش داد. عملکرد دانه ذرت در اثر اعمال تنش کم آبی با افزایش دور آبیاری از 70 به 110 میلی متر تبخیر از تشتک از مرحله 9-8 برگی به بعد، 110 گرم در مترمربع کاهش یافت و پرایمینگ بذر با غلظت های 100 و 200 پی پی ام از سالیسیلیک اسید عملکرد دانه ذرت را به طور میانگین 13/50 درصد افزایش داد و اختلاف آماری معنی داری از لحاظ عملکرد دانه بین دو غلظت مورد مطالعه وجود نداشت. بنابراین با توجه به عدم وجود اختلاف معنی دار از لحاظ صفات مورد بررسی و به ویژه عملکرد دانه میان دو سطح غلظت، به نظر می رسد که پرایمینگ بذر با غلظت 100 پی پی ام سالیسیلیک اسید در راستای افزایش عملکرد دانه ذرت در هر دو حالت آبیاری نرمال و اعمال تنش کم آبی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آبیاری نرمال، تشتک تبخیر و سوپراکسیددیسموتار
  • محمد عظیمی گندمانی، هوشنگ فرجی *، محسن موحدی دهنوی، امین میرشکاری صفحات 37-59
    در مناطق سردسیر، سیب زمینی به صورت بهاره کشت می شود. از چالش های پیش روی زراعت سیب زمینی در این مناطق، سرمای دیررس بهاره، سرمای زودرس پاییزه و گرمای تابستان می باشد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 94-1393 در منطقه گندمان، استان چهارمحال و بختیاری، ایران اجرا شد. عامل اول شامل سه رقم جلی، فونتین و بورن و عامل دوم، ترکیبی از تیمار های مختلف کلسیم و جاسمونیک اسید (با غلظت پنج میکرومولار) شامل: 1- کلسیم جاسمونیک اسید در مرحله قبل از تشکیل ریزوم ها T1)، 2 کلسیم جاسمونیک اسید در مرحله بعد از تشکیل ریزوم ها (T2) ، 3- جاسمونیک اسید در مرحله قبل از تشکیل ریزوم ها (T3) ، 4- جاسمونیک اسید در مرحله بعد از تشکیل ریزوم ها (T4) ، 5- کلسیم از منبع نیترات کلسیم (T5) ، 6- شاهد (عدم کاربرد هر دو فاکتور (T6) ) بود. با توجه به نتایج، چنین می توان استنباط نمود که جاسمونیک اسید و کلسیم، در هر دو مرحله قبل و بعد از ریزوم دهی، باعث کاهش اثر نامطلوب تنش دمایی شدند، به علاوه این اثرات مثبت، زمانی که جاسمونیک اسید و کلسیم به صورت ترکیبی و در زمان قبل از ریزوم دهی اعمال شد، بیش تر بود. بر اساس نتایج به دست آمده هر دو فاکتور جاسمونیک اسید و کلسیم دارای اثر معنی دار بر ارقام مورد بررسی بودند، به طوری که رقم جلی نسبت به سایر ارقام واکنش بهتری داشت. در بین تیمارهای مورد بررسی نیز تیمار T1 در کلیه صفات مورد بررسی به جز مالون دی آلدهید، در هر سه رقم مورد آزمایش بیش ترین میانگین را نشان داد. در مجموع با توجه به نتایج حاصل، کاربرد تیمار ترکیبی جاسمونیک اسید و کلسیم در مرحله قبل از ریزوم دهی، با کاهش اثر سوء دما و تحریک غده زایی، باعث حصول عملکرد بیش تر شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پروتئین و محتوای کلروفیل
  • فرشاد سرخی* صفحات 61-78
    جهت بررسی اثر تراکم بوته و الگوی کاشت بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و رشدی ذرت سینگل کراس 704، آزمایشی به صورت فاکتوریل درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد میاندوآب انجام شد. سطوح مختلف تیمارها شامل سه سطح تراکم بوته (7، 9 و11 بوته در مترمربع) و دو سطح الگوی کاشت (کشت تک ردیفی و دو ردیفی) بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که بالاترین عملکرد دانه با 14121 کیلوگرم در هکتار به تراکم 9 بوته در متر مربع و الگوی کشت دو ردیفی تعلق داشت. بیش ترین تعداد بلال در مترمربع در تراکم 11 بوته در مترمربع مشاهده شد که با تراکم 9 بوته در مترمربع اختلاف معنی داری نداشت. با افزایش تراکم، وزن هزار دانه کاهش یافت، البته بین تراکم های 7 و 9 بوته در مترمربع اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بیش ترین تعداد دانه در بلال و طول بلال به تراکم 7 بوته در مترمربع و کشت دو ردیفی اختصاص داشت که با تراکم 9 بوته در مترمربع و کشت دو ردیفی اختلاف معنی داری نداشت. بالاترین شاخص سطح برگ و ارتفاع بوته نیز به تراکم 11 بوته در متر مربع و الگوی کاشت دو ردیفی تعلق داشت. بیش ترین و کم ترین شاخص کلروفیل و درصد انتقال مجدد به ترتیب به تراکم های 7 و 11 بوته در مترمربع اختصاص داشت. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که همبستگی بین عملکرد دانه با تعداد دانه در بلال، طول بلال، تعداد بلال، شاخص سطح برگ و انتقال مجدد مثبت و معنی دار است. طبق نتایج این پژوهش، تراکم 9 بوته در مترمربع و الگوی کاشت دو ردیفی برای زراعت ذرت سینگل کراس 704 در منطقه میاندوآب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، اجزای عملکرد، میزان کلروفیل و سطح برگ
  • سعیده رشیدی، حمید عباس دخت *، احمد غلامی، رضا توکل افشاری صفحات 79-96
    این تحقیق به منظور تعیین اثر هورمون های سیتوکینین و جیبرلین بر بهبود صفات جوانه زنی ارقام ذرت با بنیه های متفاوت صورت گرفت. آزمایش در سال 1394 در آزمایشگاه بذر گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم زراعی و دامی دانشگاه تهران انجام گرفت. ارقام ذرت مورد استفاده شامل رقم هیبرید سینگل کراس 704 و رقم هیبرید سینگل کراس 260 بودند. آزمون جوانه زنی استاندارد به منظور تعیین قوه نامیه دو رقم بذر ذرت به صورت کاملا تصادفی انجام شد. رقم 704 نسبت به رقم 260 شاخص های جوانه زنی بالاتری را نشان داد. سپس بذرها به منظور ایجاد بنیه های متفاوت تحت آزمون پیری زودرس در زمان های 15 و 10،5 روز و پس از آزمون پیری زودرس اثر غلظت های متفاوت هورمون سیتوکینین و جیبرلین بر بذرهای زوال یافته ارقام ذرت به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. در کلیه آزمایشات صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر ریشه چه، وزن تر ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و وزن خشک ساقه چه اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد که پیری یا زوال بذر سبب کاهش درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن تر ریشه چه، وزن تر ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و وزن خشک ساقه چه می شود. تحت تیمارهای پیری زودرس تفاوت بین ارقام معنی دار بود. در رقم 704 صفات اندازه گیری شده تحت تیمارهای پیری زودرس کاهش کم تری را نسبت به رقم 260 نشان داد. تیمار بذرهای زوال یافته با هورمون های جیبرلین و سیتوکینین سبب بهبود صفات اندازه گیری گردید. اثر غلظت های بالاتر هورمون در تیمارهای طولانی مدت پیری بسیار چشمگیر بود. افزایش غلظت هورمون ها از 50 میکرومول به 150 میکرومول سبب بهبود صفات اندازه گیری شد.
    کلیدواژگان: جیبرلین، پیری زودرس، سیتوکینین و جوانه زنی
  • منا لطفی آقا، سید کیوان مرعشی*، تیمور بابایی نژاد صفحات 97-109
    به منظور بررسی اثر پلیمرسوپرجاذب بر عملکرد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی ذرت تحت شرایط کم آبیاری، این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در شهرستان اندیمشک در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کم آبیاری در سه سطح آبیاری کامل جویچه ها (شاهد) ، آبیاری جویچه ها به صورت یک در میان ثابت، آبیاری جویچه ها به صورت یک در میان متغیر به عنوان فاکتور اصلی و پلیمر سوپرجاذب در سه سطح شامل عدم مصرف سوپرجاذب (شاهد) ، 100 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب و 200 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب به عنوان فاکتور فرعی اجرا شد. نتایج نشان داد که کم آبیاری اثر معنی داری در افزایش عملکرد، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، پرولین و میزان کلروفیل a و b داشت. همچنین کاربرد سوپرجاذب باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه، اجزای عملکرد دانه، میزان کلروفیل a و b و کاهش میزان پرولین شد. در بررسی اثر برهم کنش کم آبیاری و سوپرجاذب، تعداد دانه در بلال و عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. بیش ترین عملکرد دانه با میانگین 6/6 تن در هکتار مربوط به تیمار آبیاری کامل و 200 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب بود که با تیمار آبیاری جویچه ها به صورت یک در میان متغیر در شرایط 100 و 200 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب به ترتیب با 1/6 و 5/6 تن در هکتار اختلاف معنی داری نداشت. کم ترین عملکرد دانه در تیمار آبیاری یک در میان ثابت در شرایط عدم استفاده از سوپرجاذب با 4/6 تن در هکتار به دست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که پلیمرهای سوپرجاذب، اثر مثبت و معنی داری بر پارامترهای عملکردی به دلیل در اختیار قرار دادن آب و مواد غذایی در دو شرایط آبیاری کامل و کم آبیاری دارند.
    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای، پرولین و کلروفیل
  • بهزاد امرایی*، فرزاد پاک نژاد، محمد علی ابراهیمی، حمید سبحانیان صفحات 111-129
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی متانول و تنش خشکی بر شاخص های رشدی گیاه سویا، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال 1394 اجرا شد. تنش خشکی شامل آبیاری پس از 40، 60 و 70 درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس به عنوان عامل اصلی و محلول پاشی متانول شامل عدم محلول پاشی (شاهد) و محلول پاشی با 7، 14 و 21 درصد حجمی متانول به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. محلول پاشی سه بار طی فصل رشد گیاه و با فواصل 15 روز یک بار بر روی قسمت های هوایی انجام شد. صفات اندازه گیری شده شامل: تجمع ماده خشک، عملکرد دانه، سرعت رشد محصول، نرخ جذب خالص، پرولین، قندهای محلول، پراکسید هیدروژن و محتوای رطوبت نسبی بود. نتایج نشان داد که اثر محلول پاشی متانول در شرایط تنش خشکی بر افزایش نسبی تمامی شاخص های رشدی و عملکرد معنی دار شد. مقایسه میانگین ویژگی های بررسی شده نشان داد که محلول پاشی متانول اثر مثبت و معنی داری بر شاخص های رشدی سویا داشت که منجر به افزایش ماده خشک و عملکرد دانه سویا شد؛ به طوری که بیش ترین عملکرد دانه طی محلول پاشی متانول با 21 درصد حجمی به دست آمد. هم چنین در شرایط تنش ملایم و تنش شدید با کاربرد بیش ترین مقدار از سطح متانول مقدار تولید پراکسید هیدروژن به کم ترین میزان رسید. طبق نتایج به دست آمده با کاربرد 14 درصد متانول افزایش بیش تری در کارایی پرولین در شرایط تنش شدید مشاهده شد. با افزایش کاربرد حجمی متانول از 7 به 14 درصد مقدار آب نسبی بیش تر در گیاه در شرایط تنش حفظ شد.
    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، تجمع ماده خشک و قندهای محلول
  • محسن شوقیان، آرش روزبهانی* صفحات 131-147
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی سالیسیلیک اسید بر صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز تحت شرایط تنش خشکی، آزمایش مزرعه ای به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه دماوند در سال 1393 انجام شد. کرت های اصلی شامل رژیم آبیاری در دو سطح آبیاری مطلوب تا آخر فصل رشد (بر اساس 70 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A) و تنش خشکی در مرحله گل دهی ( بر اساس 110 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A) و کرت های فرعی شامل محلول پاشی اسید سالیسیلیک در چهار غلظت صفر (آب خالص)، 0/1، 0/7 و 1/5 میلی مولار بود. نتایج نشان داد که در شرایط تنش خشکی صفات فیزیولوژیکی مانند رنگیزه های فتوستنزی، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا کاهش معنی داری داشت. به طوری که تنش کمبود آب ارتفاع بوته، کلروفیل a، کلرفیل b ، تعداد غلاف در بوته و وزن هزار دانه را کاهش و میزان پرولین را افزایش داد. هم چنین محلول پاشی اسیدسالیسیلیک سبب بهبود کلروفیل کل، پرولین و اجزای عملکرد دانه شد. برهمکنش رژیم آبیاری و محلول پاشی اسید سالیسیلیک برکلروفیل a، کلرفیل b، کلرفیل کل و عملکرد دانه معنی دار بود. مصرف 0/7 میلی مولار اسیدسالیسیلیک در شرایط آبیاری مطلوب، سبب افزایش 70 درصدی میزان کلروفیل 60a درصدی کلرفیل b و 56 درصدی عملکرد دانه نسبت به شرایط عدم مصرف اسید سالیسیلیک و تنش خشکی شد. مصرف اسیدسالیسیلیک بر صفات گیاه لوبیا در شرایط تنش خشکی در اکثر موارد اثر مثبت داشت. به طوری که غلظت 0/7 میلی مولار اسیدسالیسیلیک باعث کاهش اثر سوء تنش خشکی و افزایش تحمل گیاه زراعی لوبیا قرمز شد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش کم آبی، حبوبات و رنگیزه های فتوستنزی
|
  • Pages 5-21
    Drought tension is one of the important factors influencing the yield and living conditions of most crops such as mung bean. Therefore, the investigation drought tolerance traits can help identify and select more tolerant cultivars. The present experiment was carried out as factorial in a completely randomized design with three replications, or at three levels of irrigation 40, 60 and 80 percent crop capacity and five cultivars and lines of Uzbek, Pareto, Hindi, A73-726 lines and B73-726 mung bean in greenhouse culture conditions. The results showed that drought had a significant effect at a probability level of one percent on pod number per plant, plant weight, number of main branches, leaf area, root dry weight and root diameter. With the increasing intensity of drought, the rate of photosynthesis, transpiration rate, photochemical quantum yield, relative water content of leaf, carotenoid, chlorophyll a and b, total chlorophyll content of leaves and the ratio of a to b chlorophyll decreased, while the amount of leaf proline increased significantly (p≤0/01). Also, there was a significant difference in these traits among the cultivars, a 73-726 line had a higher rate photosynthesis, the relative water content of leaf, carotenoid, proline, chlorophyll a and b, total chlorophyll content of leaf and the ratio of a to b chlorophyll than the other examined cultivars and lines in the present experiment.
    Keywords: Photosynthesis rate, Proline, Photochemical quantum
  • Pages 23-35
    In order to investigate the effect of seed priming with salicylic acid and water deficit tension on enzyme activity and yield of grain corn, the present experiment was conducted as split plot based on randomized completely blocks design with three replications at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University, Tabriz Branch in 2015. The Main factor was consisted of two levels of normal irrigation (without tension) and water deficit application based on 70 and 110 millimeter evaporation from evaporation pan class A, respectively after from 8-9 leaf stage of corn and sub-factor consisted of three levels of corn seed priming with salicylic acid concentrations of 100 and 200 ppm with the control (no priming) in pre-planting stage. According to the results of the experiment, superoxide dismutase enzyme activity increased by 27 percent in maize leaf due to occurrence of water deficit tension and seed priming with salicylic acid concentrations of 100 and 200 ppm increased superoxide dismutase activity by 32 and 42 percent, respectively. Corn grain yield by applying water deficit tension with increasing water irrigation period from 70 to 110 mill meter evaporation from pan decreased as 110 grams per square meter from 8-9 leaf stage onwards, and seed priming with salicylic acid concentrations of 100 and 200 ppm increased corn grain yield up to an average of 13.50 percent and no significant difference was observed in the grain yield between two concentrations. Therefore, due to the lack of significant difference in terms of studied traits and especially grain yield between two levels of concentration, it seems that seed priming with 100 ppm salicylic acid concentration in order to increase corn grain yield in both cases, normal irrigation and water deficit tension have been effective.
    Keywords: Normal irrigation, Evaporation pan, Superoxide dismutase
  • Pages 37-59
    Potato is cultivated as a spring plant in cold areas. The challenges facing potato cultivation are late spring frost, early autumn cold and summer heat in these areas. The present factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications was carried out in Gandoman region, Chaharmahal and Bakhtiari Province, Iran in 2014-15 cropping years. The first factor included three cultivars Jelli, Fontane and Burren and the second factor was the combination of different treatments of calcium and Jasmonic acid (with 5 micro Molar concentration) consisted of: 1- calcium Jasmonic acid before rhizome formation stage (T1), 2-calcium Jasmonic acid after rhizome formation stage (T2), 3- Jasmonic acid before rhizome formation stage(T3), 4- Jasmonic acid after rhizome formation stage (T4), 5- calcium from calcium nitrate source(T5), 6- control (without application of two factorsT6). According to the results, it can be deduced that Jasmonic acid and calcium reduced the undesirable effect of temperature tension in both stages before and after the rhizome formation. In addition, these positive effects were higher when Jasmonic acid and calcium were applied in combination and prior to the rhizome formation. According to the obtained results, both Jasmonic acid and calcium factors had a significant effect on the under investigation cultivars, so that Jelly cultivar had better reaction than other cultivars. Also, among all under investigation treatments, T1 treatment in all investigated traits except Malondialdehyde, showed the highest mean in all three examined cultivars. Totally, according to the obtained results, the application of combined Jasmonic acid and calcium treatment in the pre-rhizome stage, reduced the adverse effect of temperature and germicidal stimulation, resulted in higher yield.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Protein, Chlorophyll content
  • Pages 61-78
    To investigate the effect of planting pattern and plant density on some physiological and growth characteristics in corn single cross 704, a factorial experiment was conducted in a randomized complete blocks design in four replications in Islamic Azad University, Miandoab Branch. Different levels of treatments consisted of three levels of plant density (7, 9 and 11 plants per square meter) and two levels of planting pattern (one and double planting rows). The results of the present research showed that the highest grain yield with 14121 kilogram per hectare belonged to the density of 9 plants per square meter and planting pattern of double rows. The most number of ears per square meter was observed at the density of 11 plants per square meter which did not have a significant difference with the density of 9 plants per square meter. By increasing the density, one-thousand grain weight decreased; however, no significant difference was observed between densities of 7 and 9 plants per hectare. The highest number of seed per ear and ear length was obtained at 7 plants per square meter and two- rows tillage, which did not have significant difference with 9 plants per square density and two rows cultivations. The highest leaf area index and plant height belonged to the density of 11 plants per square meter and the two-row planting pattern. The highest and lowest chlorophyll index and remobilization percent were allocated to densities of 7 and 11 plants per square meter, respectively. The correlation coefficients between traits showed that the correlation between grain yield with grain number per ear, ear length, ear number, leaf area index and remobilization were positive and significant. According to the results of this research, the density of 9 plants per square meter and the two-row planting pattern for single cross 704 corn are recommended at Miandoab region.
    Keywords: Plant height, Yield components, Chlorophyll content, Leaf area
  • Pages 79-96
    The present research was conducted to determine the effect of Cytokinin and Gibberellin hormones on the improvement of germination traits of maize cultivars with different vigor. The experiment was conducted in the seed laboratory of the Agronomy and Plant Breeding Department of the Faculty of Agronomy and Animal Science of University of Tehran in 2015. The maize cultivars used included Hybrid Single Cross 704 cultivar and Hybrid Single Cross 260 Cultivar. Standard germination test was completely randomized performed to determine the voguers of two cultivars of corn. 704 cultivar showed higher germination indices than 260 cultivar. The seeds were then investigated in the form of factorial in a completely randomly design in a completely randomized design with four replications in order to create different vigorous under the pre-mature aging test at 5, 10 and 15 days and after the pre mature aging test of the effect of different concentrations of Cytokinin and Gibberellin hormone on decayed seeds of corn cultivars. In all experiments, the traits of germination percentage and rate, root length, shoot length, root fresh weight, stem fresh weight, root dry weight and shoot dry weight were measured. The obtained results showed that aging or seed deterioration, causes reduction in germination percentage and rate, root length, root fresh weight, stem fresh weight, root dry weight and shoot dry weight. Under pre mature aging treatments, the difference was significant between cultivars. In 704 cultivar, traits measured under pre mature aging treatments showed a lower reduction than 260 cultivar. The treatment of decayed seeds with Gibberellin and Cytokinin hormones improved the measured traits. The effect of higher concentrations of hormone in long-term aging treatments was very significant. Increasing the concentration of hormones from 50 micromoles to 150 micromoles improved the measured traits.
    Keywords: Gibberellin, Premature aging, Cytokinin, Germination
  • Pages 97-109
    In order to investigate the effect of super absorbent polymer on yield and some biochemical charactristics of corn under low irrigation conditions, the present experiment was conducted in split plots arrangement in a randomized complete blocks design with three replications at a field of located in Andimesh city in 2015-16 cropping year. Treatments of the experiment included low irrigation in three levels included full furrow irrigation (control), furrow irrigation in the form of a fixed one in between, furrow irrigation in the form of a variable one in between as the main factor and super absorbent polymer in three levels included non use of superabsorbent (control), 100 kilogram per hectare super absorbant and 200 kilogram per hectare super absorbent as subfactorwere considered. The results showed that low irrigation had a significant effect on grain yield, number of grain per ear, one- thousand grain weight, proline and the amount of chlorophyll a and b. Also, the use of superabsorbent significantly increased grain yield, grain yield components, the amount of chlorophyll a and b and decreased proline content. In the investigation of the effect of low irrigation and superabsorbent interaction, the number of grains per ear and grain yield were significant at one percent probability level. The highest grain yield with an average of 6.6 ton per hectare was related to full irrigation and 200 kilogram per hectare superabsorbent which was not significantly different with furrows irrigation treatment in the form of a variable one in between conditions of 100 and 200 kilogram per hectare superabsorbent by 6.1 and 6.5 ton per hectare, respectively. The lowest grain yield obtained from fixed one in between furrow irrigation under conditions of no use of superabsorbent with 4.6 ton per hectare. In general, the results showed that superabsorbent polymers have a positive and significant effect on yield parameters due to the availability of water and nutrients in two conditions of full irrigation and low irrigation.
    Keywords: Furrow irrigation, proline, Chlorophyll
  • Pages 111-129
    In order to investigate the effect of methanol foliar application and drought tension on growth indices of soybean, an experiment was conducted as split plots in a randomized complete blocks design with three replications in the research field of Faculty of Agriculture, Islamic Azad University of Karaj Branch in 2015. Drought tension included irrigation after 40, 60 and 70 percent available moisture evacuation as the main factor and methanol foliar application included no spraying (control), spraying with 7, 14 and 21 percent by methanol volume as the sub factor were considered. Spraying was carried out three times during the plant growth season and at intervals of 15 days on the aerial parts. The measured traits included: dry matter accumulation, grain yield, crop growth rate, relative growth rate, net assimilation rate, Proline, soluble sugars, Peroxide hydrogen and relative moisture content. The results showed that the effect of methanol foliar application in drought tension conditions, was significant on the relative increase of all growth indices and yield. The comparison of the average of the examined traits showed that methanol foliar application had a positive and significant effect on soybean growth indices which led to increasing dry matter and grain yield of soybean; as the highest grain yield was obtained during methanol foliar application with 21 percent volume. Moreover, under mild and severe tension conditions with application of the highest amount of methanol, the amount of peroxide hydrogen reached to the lowest level. According to the obtained results, with application of 14 percent methanol, more increase was observed in the efficiency of proline under severe tension conditions. Increasing the volume of methanol from 7 to 14 percent, the relative water content was preserved under tension conditions.
    Keywords: Peroxide hydrogen, Dry matter accumulation, Soluble sugars
  • Pages 131-147
    In order to investigate the effect of salicylic acid foliar application on morphological¡ physiological traits¡ yield and yield components of red bean under drought tension conditions¡ a field experiment was conducted as split plots based on randomized complete blocks design with three replications in Damavand region in 2014. Main plot consisted of irrigation regime at two levels optimal irrigation till the end of the growing season (based on 70 millimeter evaporation from evaporation pan class A) and drought tension at the flowering stage (based on 110 millimeter evaporation from evaporation pan class A) and sub plots included Salicylic acid foliar application at concentrations in four levels zero (pure water)¡ 0.1¡ 0.7 and 1.5 mill molar. The results showed that in drought tension conditions physiological traits¡ such as pigments photosynthetic¡ yield and yield components of beans decreased significantly. As¡ the water deficit tension reduced plant height¡ chlorophyll a¡ chlorophyll b¡ number of pods per plant and one-thousand grain weight and increased proline. Also¡ foliar applications of salicylic acid improved the total chlorophyll¡ proline and grain yield components. The interaction of irrigation regime and foliar applications of salicylic acid on chlorophyll a¡ chlorophyll b¡ total chlorophyll and grain yield was significant. Using 0.7 mill molar salicylic acid in optimum irrigation conditions increased 70 percent chlorophyll a¡ 60 percent chlorophyll b and 56 percent grain yield compared to non-application conditions of salicylic acid and drought tension. Using salicylic acid on bean plant traits in drought tension conditions in most cases had a positive effect. So that the concentration of 0.7 mill molar salicylic acid reduced the adverse effect of drought tension and increased tolerance of red bean crop.
    Keywords: Proline, Water deficit tension, Legumes, Photosynthetic pigments