فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال چهاردهم شماره 4 (پاییز 1396)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال چهاردهم شماره 4 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا فرقانی، مرضیه موسوی نسب، سارا خشنودی نیا صفحات 5-14
    مقدمه
    صمغ زانتان به دلیل رفتار سودوپلاستیک، نسبت به صمغ های نیوتنی احساس صمغی کم تری در دهان ایجاد کرده و به عنوان قوام دهنده و تعلیق کننده کاربرد زیادی در صنعت غذا دارد. زانتان صمغی باکتریایی است و فرایند تولید آن به شدت تحت تاثیر ترکیب محیط کشت قرار دارد. هدف از این مطالعه بهینه سازی محیط کشت صنعتی برای رسیدن به حداکثر بازده صمغ زانتان است.
    مواد و روش ها
    تولید صمع زانتان توسط باکتری زانتاموناس کمپستریس PTCC-1473 و در محیط های کشت مختلف در بیوراکتور هم زن دار باکنترل شرایط pH و اکسیژن محلول انجام شد. در این پژوهش از طرح فاکتوریل جزئی برای شناسایی فاکتورهای موثر بر تولید صمع زانتان توسط باکتری مذکور استفاده شد. شیوه سطح پاسخ و طرح مرکزی نیز برای برآورد اثر ساده و متقابل چهار متغیر معنی دار (گلوکز، ساکارز، عصاره مخمر و سولفات آمونیوم) بر تولید توده سلولی و صمغ زانتان در محیط کشت مایع استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هر دو منبع کربن و نیتروژن تاثیر زیادی بر تولید زانتان دارند، اما منبع کربنی و به ویژه گلوکز بیش تر از منابع نیتروژنی در رشد سلولی و تولید صمغ زانتان موثر است. نرم افزار، سطح بهینه محیط کشت برای تولید صمغ زانتان 75/53 گلوکز (گرم/لیتر)، 8/27 ساکارز (گرم/لیتر)، 8/7 عصاره مخمر (گرم/لیتر) و 6/5 سولفات آمونیوم (گرم/لیتر) برآورد کرد، در این محیط کشت تولید 43/12 گرم/لیتر پیش بینی شد. استفاده از محیط کشت بهینه شده در بیوراکتور 5 لیتری بعد از 36 ساعت تخمیر باعث تولید 44/0±26/12 زانتان شد، که مطابقت بالایی با میزان پیش بینی شده داشت.
    نتیجه گیری
    محیط کشت بهینه شده در این پژوهش می تواند توانایی بالایی در بهبود بازدهی و متعاقبا تولید مقرون به صرفه تر صمغ زانتان داشته باشد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی محیط کشت، شیوه سطح پاسخ، صمغ زانتان، طرح فاکتوریل جزئی
  • نگار گلشنی، مهرداد قوامی، بابک دلخوش صفحات 15-24
    مقدمه
    امروزه یکی از عمده ترین معضلات بخش کشاورزی و صنایع غذایی ایران، واردات %90 روغن خوراکی مصرفی است. اهمیت تامین داخلی روغن مورد نیاز بوسیله شناسایی واریته های با کیفیت و حاوی ترکیب مناسب اسیدهای چرب، از جهت کاهش واردات و خروج ارز از کشور، غیر قابل انکار می باشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی شیمیایی روغن 7 رقم جدید کانولا بوده تا بهترین واریته شناسایی گردد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 7 واریته کانولا از موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انتخاب و روغن هر یک پس از استخراج توسط حلال مورد سنجش آزمون های شیمیایی شامل ترکیب اسیدهای چرب، درصد ترکیبات غیر قابل صابونی، استرول، توکوفرول، زمان پایداری، فلزات مس و آهن قرار گرفت.
    یافته ها
    درصد روغن ارقام در محدوده 23/46-33 % ، بالاترین میزان ترکیبات توکوفرولی برای رقم NK-OCTANS و بالاترین میزان ترکیبات استرولی برای رقم GKH-Olivia بود. ارقام NRX-3621 بالاترین میزان آهن و GKH-Olivia بالاترین میزان مس و رقم GKH-3705 بالاترین زمان پایداری را داشتند. ترکیبات غیر صابونی شونده در محدوده 1/3 % الی 88/1 % بود. اسیدهای چرب PUFA در محدوده 21/31-59/25 درصد و MUFA بین 43/59 و 02/66 درصد بود.
    نتیجه گیری
    تمامی ارقام در صفات مورد آزمون اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند. اسید اولئیک اسید چرب غالب و اسید اروسیک به میزان ناچیزی در روغن آنها یافت گردید. زمان پایداری این ارقام بالا بود و همگی به صورت میانگین، حاوی مقادیر بالایی از ترکیبات غیرقابل صابونی بودند و در نتیجه از ارزش بالایی جهت کشت گسترده و بهره برداری روغن برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: ترکیب اسید چرب، روغن، کانولا، مواد غیر صابونی شونده
  • عرفان دانش، حسین جوینده، مصطفی گودرزی صفحات 25-36
    مقدمه
    پنیر سفید ایرانی فراپالوده دارای بیشترین سرانه مصرف در ایران میباشد. میتوان با بهینه سازی فرمولاسیون پنیر کم چرب فراپالوده تیمارشده با آنزیم ترانسگلوتامیناز، به محصولی با ویژگی های خوشایند بافتی و ارگانولپتیکی دست یافت. با این حال، فعالیت احتمالی آنزیم ترانسگلوتامیناز طی دوره انبارمانی، ممکن است کیفیت محصول را پیش از رسیدن به دست مصرفکننده، به گونهای منفیتحت تاثیر قرار دهد. از این رو، پژوهش پیشرو بر آن است تا تغییرات ویژگی های رئولوژیکی و ارگانولپتیکی پنیر فراپالوده کم چرب تیمارشده با ترانسگلوتامیناز را طی دوره انبارمانی مورد بررسی قرار دهد.
    5% چربی( و پنیر کمچرب تیمارشده با
    مواد و روش ها
    سه نمونه آزمایشی پنیر شاهد پرچرب ) 16 % چربی(، شاهد کمچرب ) 95 8% جایگزینی رتنتیت با کنسانتره پروتئین / 0 واحد ترانسگلوتامیناز به ازای هر گرم پروتئین ناتراوه، 79 / 5% چربی، 56 / ترانسگلوتامیناز ) 95 40 و 60 روز پس از تولید مورد ارزیابی قرار گرفت. ،20 ، آبپنیر( تولید و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی و ارگانولپتیکی آنها در 3
    یافته ها
    در تمامی مقاطع زمانی دوره نگهداری، نمونه شاهد پرچرب، از نقطهنظر پارامترهای سفتی تنش در نقطه گسیختگی، مدول یانگ، مدول ذخیره و مدول افت، نرمترین نمونه بود و پس از آن به ترتیب نمونه کمچرب تیمارشده با ترانسگلوتامیناز و نمونه شاهد کمچرب قرار داشتند. در ابتدای دوره نگهداری، بین پارامترهای سفتی نمونه شاهد پرچرب و نمونه کمچرب تیمارشده با ترانسگلوتامیناز، تفاوت ولی نرخ افزایش این پارامترها برای نمونه تیمارشده با ترانسگلوتامیناز به گونهای بود که از روز چهلم )p ≥ معنی داری مشاهده نشد ) 0.05 افزایش سفتی پنیر تیمارشده با ترانسگلوتامیناز .)p < دوره نگهداری به بعد، بافت آن به مراتب سفتتر از نمونه شاهد پرچرب بود ) 0.05 باعث کاهش چشمگیر مقبولیت حسی آن شد ولی با اینحال، حتی در پایان دوره نگهداری نیز، ویژگی های حسی این نمونه به گونه .)p < چشمگیری بیشتر از نمونه شاهد کمچرب مورد پسند مصرفکنندگان واقع شد ) 0.05
    نتیجه گیری
    تیمار ترانسگلوتامیناز پنیر فراپالوده کمچرب، موجب افزایش سفتی و کاهش مطلوبیت بافت محصول طی دوره انبارمانی میشود.
    کلیدواژگان: آنزیم ترانس گلوتامیناز، انبارمانی، پنیر فراپالوده کم چرب، پروتئین آب پنیر، رئولوژی
  • فردین جوانمردی، میثم براتی، محبوب نعمتی، سید رفیع عارف حسینی صفحات 37-52
  • عماد آیدانی، محمدحسین حدادخداپرست، مهدی کاشانی نژاد صفحات 53-66
    مقدمه
    مدل سازی روابط متغیرهای فرآیند خشک کردن محصولات غذایی و بررسی سینتیک انتقال جرم و ضرایب نفوذ رطوبت می تواند به عنوان یک ابزار سودمند برای کنترل بهینه فرآیند و بهبود کیفیت محصول خشک شده نهایی باشد. میوه کیوی دارای طعم و آرومای مطلوب بوده و دارای ارزش تغذیه ای بالایی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تاثیر توان لامپ پرتودهی در سه سطح 200، 250 و 300 وات در فواصل 5، 10 و 15 سانتی متری از سطح محصول بر سینتیک انتقال جرم، ضریب نفوذ رطوبت، دانسیته، تغییر رنگ، بافت و آبگیری مجدد میوه کیوی بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تغییر توان لامپ و فاصله از سطح محصول تاثیر معنی‏داری بر سینتیک افت رطوبت و زمان خشک کردن دارند. افزایش توان لامپ مادون قرمز باعث افزایش 01/61 درصدی در افت وزن نمونه ها شد. با افزایش توان لامپ از 200 به 300 وات، مشاهده گردید که ضریب نفوذ رطوبت از m2s-1 10-10×25/6 به m2s-110-10×8/13 افزایش می یابد.رنگ نمونه ها با تکنیک پردازش تصویر آنالیز و میانگین تغییرات رنگ (ΔE) محاسبه شده برای توان های 200، 250 و 300 وات به ترتیب برابر با 02/14، 09/19 و 66/21 بدست آمد. متوسط چگالی و آبگیری مجدد نمونه های خشک به ترتیب برابر kg/m3 743 و 18/229 درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    اثر توان مادون قرمز بر ضریب نفوذ موثر کیوی بررسی و مشخص شد که مقدار ضریب نفوذ موثر با افزایش توان منبع حرارتی افزایش یافت. مقدار سفتی برش های خشک شده کیوی درون خشک کن مادون قرمز در محدوده 08/11-55/9 نیوتن به دست آمد. در مدل سازی فرآیند خشک کردن کیوی با مادون قرمز، مدل پیج همخوانی بهتری با نتایج آزمایشگاهی در مقایسه با سایر مدل ها داشت.
    کلیدواژگان: پردازش تصویر، خشک کردن، ضریب نفوذ موثر، کیوی، مادون قرمز، مدل پیج
  • فرشید جلیلی، سید مهدی جعفری، زهرا امام جمعه، مهدی کاشانی نژاد، محمد گنجه صفحات 67-78
    مقدمه
    دانه کلزا با میزان روغن بالا و ارزش تغذیه ای و اقتصادی فوق العاده از جمله مهم ترین گیاهان روغنی محسوب می شود. استخراج با کمک امواج فراصوت به عنوان یک روش غیرمخرب و نوین در فرآیند استخراج این دانه روغنی می تواند استفاده شود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، بهینه سازی فرآیند استخراج روغن کانولا با استفاده از روش سطح پاسخ با امواج فراصوت در فرکانس 35 کیلوهرتز و توان 800 وات با دو نوع حلال هگزان و حلال ترکیبی هگزان- ایزوپروپانول 3 به 2 (حجمی/ حجمی) مورد بررسی قرار گرفت. اثرات فاکتورهای دمای استخراج در محدوده ی 35 تا 55 درجه سانتی گراد، زمان فرآیند در محدوده ی 30 تا 90 دقیقه و نسبت حلال به کانولا (حجمی به وزنی) در سطوح 5 ،10 و 15 میلی لیتر بر گرم با کمک طرح باکس بنکن بررسی گردید. همچنین ترکیب اسید چرب روغن استخراج شده با استفاده از گاز کروماتوگرافی مشخص شد.
    یافته ها
    با توجه به مقادیر بالای ضرایب همبستگی مدل های بهینه انتخاب شده برای روش های استخراج با حلال هگزان (93/0R2=) و حلال ترکیبی هگزان-ایزوپروپانول (97/0R2=) و عدم معناداری آزمونهای عدم برازش(05/0P>) می توان مدل های انتخاب شده را پیش بینی درصد استخراج روغن کانولا مفید ارزیابی کرد.
    نتیجه گیری
    شرایط بهینه برای فرآیند استخراج توسط حلال هگزان (39/22%) و حلال ترکیبی هگزان- ایزوپروپانول (66/30%) به ترتیب در زمان های( 87 و 5/69 دقیقه)، نسبت حلال به دانه کانولا ( 39/6 و 12/9 میلی لیتر بر گرم) و دمای 55 درجه سانتی گراد به دست آمد. همچنین درصد استخراج با امواج فراصوت نسبت به روش سوکسله افزایش یافت و به کارگیری امواج فراصوت تاثیر معنی داری در ترکیب اسیدهای چرب روغن کانولا نداشت (05/0P>). در مجموع میتوان گفت، امواج فراصوت به عنوان یک روش ساده و سریع می تواند استخراج روغن کانولا را بدون تاثیر کمی و کیفی بر اسید های چرب آن بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: استخراج، امواج فراصوت، روش سطح پاسخ، کانولا، گاز کروماتوگرافی
  • سمیرا رفیعی، مریم عزیزخانی، پیمان آریایی صفحات 79-90
    مقدمه
    فرآیندهای اکسیداسیون در شیر و فرآورده های آن سبب ایجاد بو و طعم تند شده و منجر به کاهش کیفیت تغذیه ای و نیز کاهش ایمنی به علت ایجاد ترکیبات سمی می شوند. در این مطالعه، کارائی آنتی اکسیدانی اسانس های زیره سبز و ترخون (در غلظت های 1 و 2 درصد) در پنیر سفید پرچرب، در دوره نگهداری 60 روزه در دمای 4 درجه سانتی گراد، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    ترکیبات اسانس ها با استفاده از کروماتوگرافی گازی مجهز به طیف سنج جرمی تعیین شد. جهت تعیین ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس ها در پنیر عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نمونه ها در بازه زمانی 60 روزه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    ترکیبات عمده اسانس زیره سبز شامل کومین آلدهید، آلفا- ترپینن -7- ال و گاما-ترپینن و اسانس ترخون شامل استراگول، بتا-سیس- اوسیمن و بتا-ترانس-اوسیمن بود. در روز 60، موثرترین تیمار در برابر اکسیداسیون چربی پنیر در غلظت 2 درصد اسانس ترخون و پس از آن غلظت 2 درصد زیره سبز مشاهده شد. تفاوت قابل ملاحظه ای بین عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نمونه های حاوی 1 و 2 درصد زیره سبز در روز 60 نگهداری وجود نداشت. در پایان دوره نگهداری، عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نمونه های حاوی 2 درصد اسانس زیره سبز و ترخون، به ترتیب، معادل 19/0 میلی اکی والان اکسیژن در کیلوگرم، 07/0 میلی گرم مالون دی آلدهید در کیلوگرم و 16/0 میلی اکی والان اکسیژن در کیلوگرم ، 035/0 میلی گرم مالون دی آلدهید در کیلوگرم بود که اختلاف معنادار آماری (در سطح اطمینان 95%) با نمونه کنترل داشتند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، به نظر می رسد اسانس ترخون در محافظت اکسیداتیو پنیر موثرتر از اسانس زیره سبز عمل نموده و غلظت 1 درصد زیره سبز بالاترین امتیاز پذیرش کلی را در ارزیابی حسی به دست آورده است.
    کلیدواژگان: اسانس ترخون، اسانس زیره سبز، پایداری اکسیداتیو، پنیر سفید پرچرب
  • مهسا نیک خواه عشقی، بابک غیاثی طرزی، علیرضا بصیری صفحات 91-102
    مقدمه
    سرخ کردن تحت خلا، فناوری نوینی است که موجب بهبود تولید میان وعده های جدید از قبیل چیپس میوه و سبزیجات می گردد. دلیل این امر کاهش حضور اکسیژن و دمای کمتر فرایند است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین تاثیر پارامترهای فرآیند (زمان، فشار، درجه حرارت) بر روی ویژگی های کیفی لوبیا سبز سرخ شده به منظور دستیابی به شرایط بهینه فرایند می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، ابتدا با انجام پیش آزمایش و سپس بررسی پارامترهای کیفی محصول، محدوده ی درجه حرارت 80 تا 120 درجه ی سانتی گراد، فشار 280 تا 320 میلی بار و مدت زمان 10 تا 25 دقیقه در نظر گرفته شد و با استفاده از مدل آماری رویه ی پاسخ، نمونه ها، در درجه حرارت و فشار، زمان های طرح ریزی شده فرآوری گردیدند. اثر مدت زمان سرخ کردن، فشار و دمای سرخ کردن بر ویژگی های فیزیکی، نظیر افت رطوبت و جذب روغن، چروکیدگی، بافت، رنگ مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از تجزیه و تحلیل داده ها، شرایط بهینه شامل دمای سرخ کردن 13/119 درجه سانتی گراد، فشار 285 میلی بار و زمان 63/14 دقیقه به دست آمد. نتایج حاکی از آن بود که مدت زمان در معرض سرخ شدن فرآورده، رابطه مستقیم و معنی داری با فشار تحت خلا دارد. میزان رطوبت نمونه، وابسته به میزان زمان سرخ شدن می باشد. که با افزایش زمان سرخ نمودن میزان رطوبت نمونه ها به طور معنی داری کاهش می یابد (05/0p<). میزان جذب روغن، ارتباط معنی داری با درجه حرارت و زمان دارد (01/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که سرخ کردن تحت خلا سبب دستیابی به محصولات جدید با طعم و بافت مطلوب، ارزش تغذی های بالا و صرف هزینه اندک، جهت جلوگیری از افزایش ضایعات محصولات می گردد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی فرآیند، روش شناسی مدل آماری رویه پاسخ، سرخ کردن در خلا، لوبیا سبز
  • سید مهدی اجاق، بهاره شعبانپور، معظمه کردجزی، اسماعیل عبدالله زاده، مریم قره ئی صفحات 103-112
    مقدمه
    فیلم های خوراکی با پایه کازئین به دلیل کیفیت بالای تغذیه ای پتانسیل مناسب جهت محافظت از فرآورده های غذایی را دارند. هدف از این تحقیق، تهیه فیلم سدیم کازئینات حاوی باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس کازئی و سنجش فعالیت بازدارندگی علیه لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شده به فیله ماهی فیتوفاگ می باشد.
    مواد و روش ها
    باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس کازئی درحالت محلول به فیلم سدیم کازئینات قبل از قالب گیری افزوده شدند و در انکوباتور 40 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت خشک گردید. اثر فیلم حاوی باکتری ها در کنترل لیستریا مونوسیتوژنز و میزان pH ماهی پوشش داده شده با فیلم حاوی باکتری ها، طی 9 روز در فواصل زمانی96 ساعت و زنده مانی باکتری ها طی مدت 12 روز در محیط کشت و فیله ماهی در فواصل زمانی 96 ساعت بررسی شدند. همچنین اثر باکتری های تلقیح شده بر خصوصیات فیزیکی و مکانیکی فیلم نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    زنده مانی باکتری های اسید لاکتیک در فیله طی زمان نگهداری افزایش یافت. هر دو باکتری سبب کاهش تعداد باکتری لیستریا نسبت به نمونه شاهد گردیدند. باکتری های اسید لاکتیک بر درصد حلالیت، رطوبت، شاخص L و اختلاف رنگی تاثیر معنی داری داشته، اما بر مقاومت کششی و درصد افزایش طول در لحظه پاره شدن، تاثیر معنی داری ایجاد نکردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به فعالیت ضد میکروبی باکتری های مذکور، نتایج آزمون نشان می دهد که تلقیح باکتری های LAB به فیلم می تواند به عنوان یک ابزار مفید جهت کنترل پاتوژن های غذایی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: باکتری های اسید لاکتیک، فیلم خوراکی، لیستریا منوسایتوژنز
  • زهرا نظری، مریم قراچورلو، امیرحسین الهامی راد صفحات 113-121
    مقدمه
    پرواکسیدان هایی چون آهن و مس باعث تسریع واکنش اکسیداسیون و حضور آنتی اکسیدان ها و ترکیبات چلاته کننده باعث تاخیر در آن می شود. در این تحقیق اثر چلاته کنندگی عصاره چای که حاوی مقدار قابل توجهی تانیک اسید است در مقایسه با سیتریک اسید مورد بررسی قرار می گیرد.
    مواد و روش ها
    به چهار نوع روغن آفتابگردان، کانولا، زیتون و تالو مقدارppm 1/0 مس اضافه شد و سپس اثر چلاته کنندگی سیتریک اسید (01/0 درصد)، تانیک اسید (01/0 درصد) و عصاره چای (1/0 درصد) با افزودن به این ترکیب اندازه گیری گردید. بدین منظور زمان پایداری روغن ها به اکسیداسیون توسط دستگاه رنسیمت در دمای 120 درجه سانتی گراد و جریان هوای 20 لیتر بر ساعت و مقدار عدد پراکسید به روش آون تست در شش دوره زمانی 24 ساعته در دمای 105 درجه سانتی گراد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سیتریک اسید، تانیک اسید و عصاره چای دارای خاصیت چلاته کنندگی بوده و باعث افزایش زمان پایداری روغن های مورد مطالعه گردیدند.
    نتیجه گیری
    از نظر خاصیت چلاته کنندگی و افزایش پایداری روغن، اسید تانیک تاثیر بهتری نسبت به عصاره چای و عصاره چای تاثیر بهتری نسبت به اسید سیتریک از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: اسید تانیک، چلاته کننده، روغن های خوراکی، عصاره چای سیاه
|
  • Z. Forghani, M. Mosavinasab, S. Khoshnodinia Pages 5-14
    Introduction
    Xanthan gum shows pseudoplastic behavior in solutions, and has less ‘gummy’ mouth feel than Newtonian ones. Therefore, xanthan gum has major application in food industry as a thickening and suspending agent. Xanthan gum is a bacterial gum and the production process is largely affected by the culture medium compositions. The aim of this study was to optimize an economic industrial medium for maximum yield of xanthan gum.
    Materials And Methods
    Xanthan gum production by Xanthomonas campestris ATCC 1395 using different culture medium was carried out in a stirred bioreactor with controlled pH and dissolved oxygen. A fractional factorial design was applied to identify the effective factors on xanthan gum production. Central composite design and response surface methodology were used to evaluate the individual and interactive effects of four major significant variables (glucose, sucrose, yeast extracts and (NH4)2SO4) on biomass and xanthan gum production in submerged culture medium composition.
    Results
    The results indicated that both carbon and nitrogen sources had strong positive effects on xanthan gum production, but the carbon source, especially glucose, was determined to be more significant factor than nitrogen source in growth cell and production of gum. theoptimum culture medium for producing xanthan gum was composed of 53.75 (g/L) glucose, 27.8 (g/L) sucrose, 7.8 yeast-extract (g/L) and 5.6 (NH4)2SO4 (g/L). After 36 hours under the optimized culture medium in 5-L bioreactor the xanthan gum yield reached about 12.26±0.44 g/L, which was found to be in good agreement with the predicated value (12.43 g/L).
    Conclusion
    The optimized culture medium studied here can be a good candidate to improve the yield and consequently be more cost-effective in the production of xanthan gum.
  • N. Golshani, M. Ghavami, B. Delkhosh Pages 15-24
    Introduction
    Today one of the problems concerned with the agriculture and food industries is the import of approximately 90% of edible oils. It is therefore important to identify the chemical nature of an oil particularly the fatty acid composition in order to select the best quality. The aim of the present work is to evaluate seven different varieties of Canola and select the most suitable.
    Materials And Methods
    Seven different varieties of canola were obtained from Institute of Seed Improvement, Karaj Station. The seeds were subjected to oil extraction by solvent followed by the chemical analyses of the extracted oils namely fatty acid composition, induction period determination, quantitative determinations of Copper and Iron, quantitative determination of nonsaponifiable matter and qualitative and quantitative determinations of sterols and tocopherols.
    Results
    The amount of the extracted oils for all the varieties examined ranged from 33.0 to 46.2%. The nansaponifiable matter content accounted for 1.88 to 3.10% where sterols were the major fraction. Tocopherols namely γ and α tocopherols were present but there were quantitative variations concerned with sterols and tocopherols in all the varieties examined. Mono and Poly unsaturated fatty acids concentrations ranged between 59.40 to 66.02 and 25.59 to 31.21 respectively among the varieties examined.
    Conclusion
    All the varieties examined had significant differences concerned with the chemical analyses. Oleic acid was the major fatty acid and traces of erucic acid were present among the examined varieties. All the crude extracted oils had induction periods ranged between 8.75 to 12.32 hours at 110˚C that might be considered satisfactory considering the fatty acid composition.
  • E. Danesh, H. Jooyandeh, M. Godarzi Pages 25-36
    Introduction
    Ultrafiltered (UF) Iranian white cheese has the highest per capita consumption in Iran. Optimizing the formulation of transglutaminase -treated ultrafiltered milk makes it possible to develop a low-fat UF cheese with desired textural and sensory properties. However, persistence of active transglutaminase in cross-linking the cheese proteins during storage may adversely affect the product quality before it reaches the consumer. Thus, the present study aimed to monitor the changes in rheological and sensory properties of transglutaminase –treated low-fat UF cheese during shelf-life.
    Materials And Methods
    A control full-fat (16% fat), a control low-fat (5.95% fat) and an enzyme-treated low-fat (5.95% fat, 0.56 U transglutaminase/g protein, 8.79% retentate replacement with whey protein concentrate) ultrafiltered cheese were produced and their physicochemical, rheological and sensory properties were studied after 3, 20, 40 and 60 days.
    Results
    Throughout the storage period, the lowest hardness parameters (fracture stress and Young’s, storage and lost moduli) belonged to the control full-fat sample, followed by the enzyme-treated and the control low-fat cheese samples. Hardness indices increased continuously during storage for all the samples among which the enzyme-treated cheese showed the highest rate of firming. This in turn led to significant difference (P
    Conclusion
    Transglutaminase treatment of ultrafiltered milk results increase in hardness and thus decrease in texture desirability of the resultant low-fat cheese during storage.
  • F. Javanmardi, M. Barati, M. Nemati, S. R. Aref Hosseini Pages 37-52
    Introduction
    Benzoate and sorbate are used to prevent the growth of microorganisms and to increase the shelf life of the food in general. The purpose of this study was to detect benzoate and sorbate in some food products using Dispersive Liquid Liquid Microextraction and High Performance Liquid Chromatography as well as to determine the extent of accordance between sorbate and benzoate contents in different foodstuffs with the permitted standard level.
    Materials And Methods
    Eight types of food samples consisted of soft drinks (n 15), Ultra High Temperature (UHT) milk (n=15), ketchup sauce (n=15), yoghurt drink (n=15), fruit juice (n=15), tomato paste (n=15), cake (n=15) and bread (n=9) were analyzed based on Dispersive Liquid- Liquid Microextraction method. Optimum conditions were determined as follows: sample volume, 5ml; extraction solvent (chloroform) volume, 250μl; disperser solvent (acetone) volume, 1.2ml; NaCl amount, 0.75 g/5 ml at pH of 4.
    Results
    Benzoic acid was detected in 107 (93.8%) of the samples ranged from less than 0.1 to 1520 μg/mL and sorbic acid in 60 (52.6%) of the samples ranged from 0.08 to 2305 μg/mL. Among all the food samples, soft drinks indicated the highest concentrations of benzoate (1520 μg/mL) and sorbate (2305 μg/mL). 74.1% and 24.9% of food samples examined contained upper level of benzoate and sorbate respectively than the permitted level of National standard. Among all the samples, soft drinks and yoghurt drink were found to have the highest concentrations in this respect.
    Conclusion
    In general, sorbate and benzoate contents of soft drink, yoghurt drink, fruit juice, UHT milk, tomato paste and ketchup sauce were exceeded the amounts defined by the national standard, while industrial breads and cake samples had lower concentrations of these preservatives.
  • E. Aidani, M. H. Haddad Khodaparast, M. Kashaninejad Pages 53-66
    Introduction
    Modeling might be considered as a relationship between different variables during drying of food products and mass transfer kinetics and moisture diffusivity coefficients can be used as useful tools for the optimal control of the process conditions that improve the quality of the final dried product. Kiwi fruit has favorable taste and aroma and has a high nutritional value. The aim of this research work is to investigate the effect of radiation on the characterization of Kiwi fruit.
    Materials And Methods
    In this study the effect of radiation lamp power at three levels of 200, 250 and 300 W, at 5, 10 and 15 cm distance from sample surface on mass transfer kinetics, moisture diffusion coefficients, density, color change, texture and rehydration of the Kiwi were investigated.
    Results
    The results showed that the lamp power and the distance from the sample surface have significant effect on moisture loss kinetics and drying time. By increasing the infrared lamp power, the weight loss is increased (61.01 %) and by increasing the infrared lamp power from 200 to 300 W, the effective diffusivity coefficient has been increased from 6.25×10 10 m2/s to 13.8×10-10 m2/s. The color of the samples were analyzed by image processing technique and the average color changes (ΔE) for 200, 250 and 300 W were 14.02, 19.09 and 21.66, respectively. The average density and rehydration for dried samples were 743 kg/m3and 229.18 %, respectively.
    Conclusion
    The effect of infrared power on effective diffusivity coefficient of Kiwi was investigated and found that the effective diffusivity coefficient is increased by increasing the source of heat. The hardness of dried kiwi slices through infrared dryer was in the range of 9.55-11.08 N. In the Kiwi drying process modeling as compared with other models, Page model had the best match with the experimental results.
    Keywords: Drying, Effective Diffusivity Coefficient, Image Processing, Infrared, Kiwi, Page Model
  • F. Jalili, S. M. Jafari, Z. Emamjomeh, M. Kashaninejad, M. Ganjeh Pages 67-78
    Introduction
    Canola seed is one of the most important oil seed with high ratio of oil and high nutritional value and is economically recommended for cultivation and oil extraction. Extraction with ultrasound waves as a nondestructive and novel method might be employed. Therefore the aim of this research is optimization of extraction of canola oil by ultrasound waves and RSM.
    Materials And Methods
    In this project, Response Surface Methodology was employed for optimization of canola oil extraction by ultrasound waves using hexane and hexane/isopropanol as solvents by the ratio of 3:2 (v/v). The influence of extraction temperature in the range of 35, 45 and 55℃, ultrasound treatment time for 30, 60 and 90 minutes and ratio of solvent to canola in three levels of 5, 10 and 15 ml/g were analyzed by Box-Behnken Design (BBD) based on extracted oil percent. The fatty acid compositions of the extracted oils using ultrasound-assisted method and soxhlet method employing gas liquid chromatography were determined and compared.
    Results
    According to the high values of correlation coefficients of selected models optimized for hexane solvent extraction methods (R2 =0.93) and hexane-isopropanol solvent mixture (R2 =0.97) and no significant lack of fit tests (P>0.05) selected models might be useful to predict the extraction percentage of canola oil.
    Conclusion
    The results showed that the optimum conditions for canola oil extraction by hexane (22.39 %) and combined hexane/isopropanol (30.66 %) were respectively at ultrasound treatment times of 69.5 and 87 minutes, temperatures of 55 and 55 ℃ and ratio of solvent to canola of 6.39 and 9.12 (%v/w). Extraction efficiency was significantly improved by ultrasound as compared to the soxhlet extraction. Fatty acid compositions of the canola oils were not significantly affected by the application of ultrasound (P> 0.05). Therefore ultrasound might be regarded as a simple and rapid method to improve the extraction of oil without affecting the quality of the fatty acids present.
    Keywords: Canola, Extraction, Gas Chromatography (GC), Response Surface Methodology, Ultrasound Waves
  • S. Rafei, M. Azizkhani, P. Areaei Pages 79-90
    Introduction
    Oxidation occurrence in milk and dairy products causes rancidity that leads to changes in odour and taste, loss of nutritional quality and safety. The aim of this investigation is to assess the antioxidant efficiency of cumin seed and tarragon essential oils (EOs) at different concentrations in full-fat white cheese at 4°C over a 60-day period.
    Materials And Methods
    The components of the extracted essential oils were determined by gas chromatography equipped with mass spectroscopy. In order to evaluate the antioxidant activity of EOs in cheese, peroxide and tiobarbituric acid values were measured as means to evaluate the extent of oxidation during 60 days of storage.
    Results
    The main compounds present in cumin EO consisted of cumin aldehyde, α- terpinene-7-ol and γ-terpinene and the main compounds present in tarragon EO consisted of estragol, β-cis-Ocimene and β-trans-ocimene. Two percent concentration of essential oils of cumin and tarragon exhibited the best antioxidant activity during 60 days of storage. There were not significant differences between the peroxide and tiobarbituric acid values of the samples treated with 1% and 2% of cumin EO on the 60th day of storage. Final peroxide and tiobarbituric acid values of the samples containing 2% cumin and tarragon EOs were 0.19 meq O2/kg, 0.07 mg MDA/kg and 0.16 meq O2/kg, 0.03 mg MDA/kg, respectively. Significant differences were observed as compared to the control sample.
    Conclusion
    It was concluded that tarragon EO was more effective than cumin EO in order to protect the oil against oxidation and cumin EO at the concentration of 1%, obtained the highest overall score concerning the organoleptic acceptance.
    Keywords: Cumin Essential Oil, Full-fat White Cheese, Oxidative Stability, Tarragon Essential Oil
  • M. Nikkhah Eshghi, B. Ghiassi Tarzi, A. R. Basiri Pages 91-102
    Introduction
    Vacuum frying is a new technology that might be useful for producing new kind of snacks such as fruit and vegetable chips. The reason for this technology is to reduce the presence of oxygen and lower the processing temperature. The aim of this work is to determine the effect of process parameters namely time, pressure, temperature on the specific characteristics of green bean in order to achieve the optimal processing condition.
    Materials And Methods
    In this research, samples were processed in predetermined temperatures, pressures and times by using statistical response procedures. The effects of frying time and temperature and pressure on reduction of moisture, oil absorption, shrinkage, texture, and color were studied.
    Results
    The optimum conditions of 119.13oC for the temperature, 285 mbar for the pressure and 14.63 min for the time were obtained. The results showed that the time of the exposure to frying has a direct and significant relation to vacuum pressure and the samples moisture level is related to frying time and the moisture of the sample is significantly reduced (p
    Conclusion
    The results indicated that vacuum frying can improve the nutritional quality of
    the food with reduced cost and avoid the loss and wastage of the product.
    Keywords: Green Bean, Optimizing the Process, Response Surface Methodology, Vacuum Frying
  • S. M. Ojagh, B. Shabanpour, M. Kordjazi, E. Abdolahzadeh, M. Gharaei Pages 103-112
    Introduction
    Casein-based edible films due to high nutritional value have potential to protect the food products. The purpose of this investigation is to prepare sodium caseinate film containing Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei and determine the antibacterial activity of the film against Listeria monocytogenes inoculated into the silver carp fillet.
    Materials And Methods
    In this survey, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei bacteria in the form of solution were added to sodium caseinate film and dried at 40°C for 24 hours. The effect of the film to control Listeria monocytogenes was determined on silver carp fillets and culture media during 9 days at 96 hour intervals. The viability of the LAB bacteria within 12 days in culture medium and fish fillet were studied at 96 hours intervals. The effects of incorporated bacteria on the physical and mechanical properties of the film were also examined.
    Results
    The viability of lactic acid bacteria in fillets was increased. Both bacteria caused reduction in the Listeria count as compared to the control group. Lactic acid bacteria had a significant effect on the solubility percentage, moisture, L index and color difference, however there were not significant differences in tensile strength and elongation percentage.
    Conclusion
    Due to a significant decrease in L. monocytogenes viable count on culture media, it seems that the incorporation of LAB cells into films could be a useful method to control food pathogens.
    Keywords: Edible Films, Lactic Acid Bacteria, Listeria monocytogenes
  • Z. Nazari, M. Gharachorloo, A. H. Elhamirad Pages 113-121
    Introduction
    The oxidation process in oils and fats and the speed of oxidation to some extent depends on the presence of prooxidants namely metals. The application of chelatingagents namely citric acid among others can retard this process. In this study the chelating effect of tea extract, tannic acid and citric acid are evaluated and compared to each other.
    Materials And Methods
    Copper in the organic form at the concentration of 0.1 ppm were added to tallow, sunflower seed, canola and olive oils and then by the addition of 0.01% citric acid, 0.01% tannic acid and 0.1% tea extract the effect of chelation concerned with each oil has been evaluated.
    Results
    The results indicated that all the chemicals (citric and tannic acids) and tea extract added have chelating effect on copper and increased the induction period of the oils concerned.
    Conclusion
    It was concluded that tannic acid followed by tea extract and citric acid had the best chelating effect on copper.
    Keywords: Chealating Agent, Edible Oils, Tea Extract, Tannic Acid