فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 64 (بهار 1396)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 64 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین خالق پرست، محمد راسخ، عمران نعیمی صفحات 9-37
    مقدمه
    امروزه نظام تامین اجتماعی از مهم ترین سازوکارهای تحقق عدالت اجتماعی محسوب می شود: امری که تقریبا و تنها با اختلاف در میزان اهمیت در همه نظریه های دولت، از دولت لیبرال تا دولت رفاه و حتی دولتهای پسارفاهی، مشترک است. در ایران نیز با شروع مدرنیته، دولتها اهتمام ویژه ای به نظام تامین اجتماعی داشتند. نظام تامین اجتماعی وفق مقاوله نامه 102 سازمان بین المللی کار (1952) ، به منزله حمایتی است که جامعه را در قبال آسیبهای اجتماعی و اقتصادی متعهد می نماید تا به واسطه قطع یا کاهش شدید درآمد افراد به علت بیماری، بارداری، حوادث و بیماری های ناشی از کار، بیکاری، از کار افتادگی، سالمندی، و فوت و نیز افزایش هزینه های درمان و نگهداری؛ به اعضای خود ارائه دهد. پژوهش حاضر، با دو سنجه: نخست، اصول حاکم بر تامین اجتماعی مطلوب و استاندارد و دوم، الگوهای رایج اجرای این نظام، به روش توصیفی-تحلیلی سازمان دهی شده است.
    مرور انتقادی: برخلاف باور رایج، ساختار حقوقی تامین اجتماعی ایران ‍‍به لحاظ اصول لازم الاجرا برای یک نظام مطلوب و اثربخش، فاقد کاستی است و اصول مربوطه از جمله فراگیری، برابری، حمایت دولت، حداقل بودن حمایتها، جامعیت، پیشگیری، توان مندسازی، در حقوق موضوعه ایران جایگاه محکمی دارند. همچنین، وضع نظام موجود از منظر الگوی انتخابی نیز محل تامل است. در این میان می توان به سیر تحول از الگوهای سنتی شامل پس انداز و الگوهای مداخله و تضمین شخص ثالث و سیر تدریجی به سوی الگوهای پیشرفته تامین اجتماعی نظیر الگوهای مبتنی شغل و نظام های عام تامین اجتماعی با رویکرد حقوق عمومی، اشاره کرد. بنابراین باید گفت، نظام تامین اجتماعی ایران دست کم، از منظر انتخاب الگویی مناسب و همچنین به لحاظ سیر تحول تاریخی الگوها در گذار از سنتی به مدرن، در وضعیتی نامطلوب نیست و با نظامهای استاندارد فاصله ای ندارد.
    بحث: ره آورد پژوهش حاضر را می توان چنین خلاصه نمود که نظام حقوقی تامین اجتماعی ایران، به مثابه نظامی که از یک سو اقتضا دارد که در راستای عدم وابستگی کامل فرد به حمایت دولت قرار داشته باشد، و از دیگر سو می بایست در جهت پوشش و تعمیم حداقلی حقوق شهروندان در حوزه تامین اجتماعی مطلوب گام بردارد؛ به دلیل پذیرش اصول جهانی و انتخاب الگوهای مناسب، تنها در حوزه های سیاست گذاری، مقررات گذاری و همچنین در عرصه اجرا با مشکلات متعددی مواجه است
    کلیدواژگان: اصول تامین اجتماعی مطلوب، الگوهای نظام تامین اجتماعی مطلوب، نظام تامین اجتماعی
  • عرت الله عباسیان *، علی مفتخری، یونس نامی صفحات 39-72
    مقدمه
    مطالعه تاثیر درآمدهای نفتی بر رفاه اجتماعی یکی از موضوعات مهم و اساسی در حوزه سیاست گذاری اقتصادی کشورهای نفت خیز محسوب می شود. با وجود ذخایر زیاد گاز طبیعی و نفت در ایران، فقر و بیکاری از مسائل مهم در سالهای اخیر در میان بخش بزرگی از جمعیت می باشد. در ایران تقریبا نفت به صورت مستقل از سایر بخشهای اقتصاد، درصد قابل ملاحظه ای از درآمدهای دولت را تامین می کند. در مطالعات اقتصادی، روش های غیرخطی متفاوتی برای بررسی رابطه میان تکانه های نفتی و رفاه اجتماعی در کشورهای واردکننده یا صادرکننده نفت انجام شده است، لذا هدف از این مقاله بررسی اثرات غیرخطی درآمدهای نفتی بر رفاه اجتماعی در ایران در دوره 1393-1354 می باشد.
    روش
    در این تحقیق، با مدل سازی عوامل موثر بر رفاه اجتماعی با تاکید بر تاثیر درآمدهای نفتی، مدل رگرسیون آستانه ای برای اقتصاد ایران برآورد شده است. دسته ای از مدلهای خودرگرسیونی غیرخطی برای کاربرد در سری های زمانی براساس مدلهای آستانه ای فرموله شده اند. در مدل سازی ریاضی و آماری، یک مدل آستانه ای مدلی است که در آن از یک مقدار آستانه یا مجموعه ای از مقادیر آستانه برای تشخیص محدوده ای از مقادیر که در آن رفتار پیش بینی شده توسط مدل به نوعی تغییر جهت می دهد مورد استفاده قرار می گیرد.
    یافته ها
    نسبت درآمدهای نفتی به تولید ناخالص داخلی تاثیری غیرخطی و آستانه ای بر شاخص رفاه اجتماعی داشته است؛ بدین صورت که در رژیم درآمد نفتی پایین -(هنگامی که نسبت درآمد نفتی به تولید ناخالص داخلی کمتر از 35/9% باشد)- افزایش نسبت درآمدهای نفتی به تولید ناخالص داخلی موجب افزایش معنی دار شاخص رفاه اجتماعی شده است، اما پس از عبور از حد آستانه 35/9% و قرارگرفتن در رژیم درآمدهای نفتی بالا، افزایش نسبت درآمدهای نفتی به تولید ناخالص داخلی تاثیر منفی بر شاخص رفاه اجتماعی داشته است.
    بحث: اثر مثبت درآمدهای نفتی بر رفاه اجتماعی در رژیم درآمد نفتی پایین، به دلایلی چون گسترش صنعت نفت کشور و انتقال نیروی کار از بخش سنتی به بخش نفت و در نتیجه بهبود درآمد و کاهش نابرابری درآمدی منجر شود. همچنین درآمدهای نفتی در مراحل اولیه ورود به بودجه دولت عمدتا صرف برنامه های توسعه دولت و مخارج عمرانی و زیربنایی می شود که در بهبود رشد و رفاه اجتماعی موثر است. همچنین ورود درآمدهای نفتی و واردات کالاها و خدمات متنوع و گسترش شهرنشینی، همگی اثراتی در جهت بهبود رفاه اجتماعی دارند. اما با افزایش سهم این درآمدها در تولید ناخالص داخلی کشور، دولتها تبدیل به دولتهای رانتی می شوند که از طرقی همچون مخارج جاری عامه پسند و ضدتوسعه ای، اثر برون رانی، انجام پروژه های عمرانی ناکارا، یارانه های غیرهدفمند و تقویت فعالیتهای رانت جویی موجب کاهش رفاه اجتماعی می شوند.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، درآمدهای نفتی، رفاه اجتماعی، رگرسیون آستانه ای، طبقه بندی JEL: C24، D60، H27
  • لیدا کلهر *، زهره فلاح محسن خانی صفحات 73-98
    مقدمه
    قانون هدفمندکردن یارانه ها در سال 1387 به صورت لایحه از سوی دولت نهم جمهوری اسلامی ایران ارائه شد و سرانجام با اعمال تغییراتی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. قانونی که قرار بود از محل درآمدهای آن رونق تولید و رشد اقتصادی صورت بگیرد با اجرای نادرست عملا به معضل جدی دولت تبدیل شد. در اجرای فاز دوم این قانون، حذف یارانه بگیران پردرآمد مباحث زیادی را به خود اختصاص داد که سرانجام مجلس در حین بررسی لایحه بودجه سال 95 کل کشور تصویب کرد که 24 میلیون یارانه بگیر از فهرست دولت حذف شوند. به منظور اجرای صحیح این مصوبه می بایست خانوارهای پردرآمد به درستی شناسایی شوند. بر این اساس 4 معیار «شرایط اقلیمی»، «بعد خانوار»، «محل سکونت» و «میزان درآمد» برای شناسایی این خانوارها پیشنهاد شد. در صورت معنی داری این متغیرها در مدل های ریاضی و آماری می توان میزان تاثیر این متغیرها را بر خانوارهای پردرآمد مشخص نمود.
    روش
    در مطالعات کاربردی معمولا برای تحلیل داده هایی که مرتبط با مجموعه ای از متغیرهای تبینی هستند، مدل های رگرسیونی استفاده می شود. برازش این مدل ها با فرض نرمال بودن متغیر پاسخ یا تبدیلی از آن همراه با ثابت بودن واریانس متغیر پاسخ و ناهمبسته بودن مولفه های خطا انجام می شود. در مواردی ممکن است متغیر پاسخ به بازه (1و0) محدود شود و با برازش مدل رگرسیونی، پیش گویی هایی خارج از بازه تعریف شده به دست آید. در این حالت به کار گیری مدل های رگرسیونی معمول مناسب نیست و استفاده از مدل رگرسیون بتا پیشنهاد شده است. این مدل مبتنی بر این فرض است که متغیر پاسخ دارای توزیع بتا است و میانگین متغیر پاسخ از طریق یک پیشگوی خطی با ضرایب نامعلوم و یک تابع پیوند به مجموعه ای از متغیرهای تبیینی مرتبط می شود. در صورتی که متغیر پاسخ مقادیر صفر و یک را نیز اختیار کند، استفاده از مدل بتای افزوده که از آمیختن توزیع بتا روی بازه (1و0) و دو توزیع تباهیده در صفر و یک ایجاد می شود، پیشنهاد شده است. از آنجایی که در این مطالعه متغیر پاسخ مورد بررسی یعنی سهم درآمد خانوار از یارانه می تواند مقادیری در بازه بسته [1،0] اختیار کند، برای بررسی متغیرهای موثر بر آن مدل رگرسیون بتای افزوده استفاده شده است.
    داده های مورد استفاده اطلاعات اخذ شده از آمارگیری هزینه و درآمد خانوار ایران می باشد که توسط مرکز آمار ایران اجرا شده است. هدف اصلی آمارگیری از هزینه و درآمد خانوار اندازه گیری متوسط هزینه خوراک، غیر خوراک و کل هزینه های خانوارهای شهری و روستایی در ایران است. اطلاعات به دست آمده از این آمارگیری برای محاسبه خط فقر و مطالعه عدم همگونی در تسهیلات و درآمد خانوار به کار می رود. جامعهٔ آماری در این آمارگیری، تمام خانوارهایی است که ساکن نقاط شهری و روستایی هستند. مدل رگرسیون ارائه شده به منظور شناسایی متغیرهای موثر بر نرخ پاسخ با استفاده از داده های سال 1390 در شهر تهران به کار گرفته شده است. معیار انحراف اطلاع برای ارزیابی مدل استفاده شده است.
    یافته ها
    این مقاله به منظور شناسایی خانوارهای پردرآمد، مدل بندی سهم درآمد خانوار از یارانه در شهر تهران را با استفاده از نتایج آمارگیری از هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران در سال 1390 ارایه می نماید. پس از بررسی متغیرهای کمکی مختلف، متغیرهای تبیینی دهک وزنی درآمد و بعد خانوار به ترتیب با ضرایب منفی و مثبت به مدل رگرسیونی بتای افزوده وارد شدند. نقشه فضایی سهم درآمد خانوار از یارانه ناهمگنی بین مناطق شهرداری تهران را نشان می داد، که این اثر با ضریب مثبت در مدل اماری رگرسیون بتای افزوده با لحاظ اثرات فضایی معنی دار شد. بنابراین در این مدل بندی نیز دهک وزنی درآمد، بعد خانوار، و محل سکونت خانوارها به عنوان متغیرهای معنی دار بر سهم درآمد خانوار از یارانه شناسایی شدند.
    بحث: یافته های این پژوهش معیارهای پیشنهاد شده توسط کارشناسان اقتصادی برای شناسایی خانوارهای پردرآمد را تایید می کند. اطلاعات محل سکونت خانوار در مقایسه با دو متغیر دیگر یعنی میزان درآمد و بعد خانوار قابل حصول تر است، پیشنهاد می شود محل سکونت خانوار به لحاظ جغرافیایی، در گروه بندی خانوارها به منظور تصمیم گیری در خصوص دریافت یارانه مورد توجه قرار بگیرد.
    برای دست یابی به اطلاعات محل سکونت خانوار، پیشنهاد می شود از پایگاه اطلاعات ثبتی سازمان اسناد و املاک کشور کمک گرفته شود. از آن جا که دهک درآمدی به عنوان متغیر موثر بر سهم درآمد خانوار از یارانه معنی دار شد، می توان اطلاعات وضعیت تملک و متراژ واحد مسکونی را نیز از پایگاه اطلاعات ثبتی سازمان اسناد و املاک کشور به دست آورد وبرای شناسایی خانوارهای پردرآمد از آن استفاده کرد. همچنین متغیرهای دیگری مانند تعداد و قیمت خودروی خانوار یا دارابودن جواز کسب نیز برای این منظور قابل استفاده است.
    یکی دیگر از متغیرهای موثر بر سهم درآمد خانوار از یارانه، بعد خانوار (تعداد اعضای خانوار) است که از طریق سرشماری به هنگام می شود. به منظور برنامه ریزی درخصوص تخصیص یارانه نقدی به خانوارها، ضرورت دارد که این متغیرها همزمان با دهک درآمدی و محل سکونت خانوار مورد توجه قرار بگیرد تا سرانه درآمد خانوار از یارانه ملاک تصمیم گیری قرار بگیرد. با اتصال این پایگاه های مذکور و به کارگیری مدل پیشنهادی در این مطالعه، شناسایی خانوارهای پردرآمد امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: رگرسیون بتای افزوده، یارانه، آمارگیری هزینه و درآمد خانوارهای شهری
  • افسانه قلی نژاد *، محمد نقیبی صفحات 99-131
    مقدمه
    در ادبیات اقتصادی، چگونگی به کارگیری عوامل و منابع رشد اقتصادی (کار، سرمایه و فناوری) در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی مهم است و هرچه اقتصاد در سطح توسعه یافتگی بالاتری قرار گیرد به تدریج شدت به کارگیری منابع فیزیکی و انسانی کاهش خواهد یافت و سعی می شود از طریق تغییرهای فنی و کارایی عوامل تولید، سطح کیفی این منابع ارتقاء یابد. بر همین اساس به کارگیری کاراتر عوامل کار و سرمایه، در کنار فناوری، شرایط برای افزایش سطح بهره وری کل عوامل تولید در فعالیتهای اقتصادی فراهم می شود چرا که رشد اقتصادی مستمر و بالاتر در کل اقتصاد منجر به انتقال سریع تر ساختار تولید از یک مرحله به مرحله دیگر توسعه اقتصادی شده و در این تغییرهای ساختاری، سهم بالای بهره وری کل عوامل تولید در رشد اقتصادی منجر به فراهم سازی تولید خوب به جای تولید بد (به کارگیری منابع فیزیکی به جای تغییر کیفی تولید) می شود. در عصر حاضر نقش کیفیت سرمایه انسانی در یک سیستم منسجم و هماهنگ برای دستیابی به اهداف بالاتر رشد اقتصادی حایز اهمیت است، به گونه ای که نیروی کار با دانش بالاتر دارای بهره وری بالاتری خواهد بود و بهره وری بالای نیروی کار به عنوان موتور محرکه رشد اقتصادی شناخته می شود.
    روش
    این مطالعه درصدد بررسی کیفیت سرمایه انسانی نیروی کار در بخش صنعت و به تفکیک استانها، با استفاده از شاخص ضریب جینی سطح تحصیلات نیروی کار و تاثیر این شاخص بر روی بهره وری نیروی کار در دوره زمانی 1379-1392 و با استفاده از مدل پانل پویا است. تحقیق حاضر از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نظر هدف کاربردی است. در این تحقیق برای جمع آوری مباحث تئوریک از روش کتابخانه ای (کتب و مقالات)، اسنادکاوی و فیش برداری استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه اطلاعات و آمار مربوط به متغیرهای تحصیلات نیروی کار (سرمایه انسانی) و بهره وری نیروی کار در بخش صنعت کشور است و نمونه مورد بررسی نیز اطلاعات و آمار بخش صنعت به تفکیک استانی می باشد. برای گردآوری داده های مورد نیاز از سری های زمانی، نماگرهای اقتصادی، مجله ها و آمارهای منتشرشده به وسیله مرکز آمار ایران استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج محاسبه شاخص ضریب جینی سطح تحصیلات نیروی کار نشان داد که در همه استانها و در طی دوره مطالعه پراکندگی سطح تحصیلات نیروی کار کاهش یافته است. همچنین با توجه به برآورد مدل تحقیق در می یابیم که همه متغیرهای توضیحی تحقیق (ضریب جینی سطح تحصیلات نیروی کار، دستمزد سرانه، سرمایه فیزیکی سرانه و شاخص تکنولوژی)، دارای تاثیر معنی داری بر بهره وری نیروی کار می باشند. وقفه متغیر وابسته (بهره وری نیروی کار)، تاثیر مثبتی بر بهره وری نیروی کار دارد و نشان دهنده این موضوع است که پویایی های بهره وری نیروی کار در جهت مثبت عمل می نماید. از بین متغیرهای مورد بررسی، متغیر دستمزد سرانه نیروی کار در بخش صنعت، بیشترین تاثیر را بر متغیر وابسته تحقیق یعنی بهره وری نیروی کار دارد. اثر توزیع آموزش و یا توزیع سطح تحصیلات نیروی کار بخش صنعت، بر روی بهره وری نیروی کار منفی است و در نهایت سرمایه فیزیکی سرانه و شاخص تکنولوژی نیز اثر مثبتی بر بهره وری نیروی کار دارد.
    بحث: اهمیت نیروی کار در فرآیند تولید در سطح کلان و خرد روشن است اما به رغم تاکید در سیاستگذاری ها، عملکرد بهره وری نیروی کار در اقتصاد ایران طی دهه های اخیر نشان می دهد که از توان بالقوه نیروی کار در فرآیند تولید استفاده نشده است؛ با توجه به نتایج تحقیق مبنی بر اینکه بیشترین تاثیر را متغیر دستمزد سرانه بر بهره وری نیروی کار می گذارد و اینکه این متغیر به عنوان شاخص انگیزشی نیروی کار در مدل وارد شده است، پیشنهاد می شود که به عوامل انگیزشی نیروی کار به ویژه سطح دستمزد توجه ویژه ای شود. همچنین برای بهبود بهره وری نیروی کار بخش صنعت، باید پراکندگی تحصیلات نیروی کار را کاهش داد.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی کار، ضریب جینی سطح تحصیلات، مدل پانل پویا
  • مرتضی رجوعی *، مریم رمضانی، محمدرضا حصاری، مریم بوربور جعفری صفحات 133-160
    مقدمه
    هرچه را که نتوان اندازه گیری کرد، نمی توان کنترل کرد و هر چه را که نتوان کنترل کرد، مدیریت آن امکان پذیر نخواهد بود؛ بنابراین موضوع اصلی در تمام تجزیه و تحلیلهای سازمانی، عملکرد است و بهبود آن مستلزم اندازه گیری است و از این رو یک سازمان بدون سیستم ارزیابی عملکرد قابل تصور نیست. کارت امتیازی متوازن، تکنیکی است که به طور گسترده برای اندازه گیری میزان عملکرد یک سازمان مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از مشکلات سازمانها برای اندازه گیری میزان عملکرد، تعیین شاخصهای ارزیابی عملکرد است. سازمان تامین اجتماعی نیز به عنوان یکی از مهم ترین سازمان های تامین کننده رفاه اجتماعی، نیازمند تعیین شاخصهایی جهت ارزیابی عملکرد سازمان است. هدف از این مقاله، طراحی شاخصهای ارزیابی عملکرد با استفاده از روش های BSC و AHP در سازمان تامین اجتماعی مشهد است.
    روش
    این تحقیق یک پژوهش اکتشافی است که با استفاده از روش دلفی انجام شده است. جامعه و نمونه آماری پژوهش کلیه مدیران ارشد و مدیران شعب سازمان تامین اجتماعی هستند، که کلیه مدیران (تعداد 20 نفر) به دلیل تعداد کم مورد بررسی قرار گرفته اند. تکنیک جمع آوری داده ها در این تحقیق، مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بود. در این تحقیق به کمک روش دلفی شاخصهای پیشنهادی توسط مدیران ارشد و نخبگان سازمان تامین اجتماعی تعیین گردید، که طی دو مرحله انجام شد. در مرحله اول شاخصهای اصلی ارزیابی عملکرد با استفاده از روش کتابخانه ای و مصاحبه عمیق شناسایی شدند، سپس این شاخصها در یک پرسشنامه تحلیل سلسله مراتبی در اختیار نمونه ها قرار گرفتند و از نرم افزار Expert Choice به منظور اولویت بندی شاخصها استفاده شد.
    یافته ها
    میزان ضریب سازگاری معیارها در مدل AHP کوچک تر از 0.1 به دست آمد که نشان دهنده سازگاری قابل قبول سیستم است. همچنین نتایج نشان داد که مناظر مشتری، رشد و یادگیری، فرآیندهای داخلی و مالی به ترتیب در اولویت قرار دارند. مهم ترین شاخص در منظر مشتری، رضایت مندی مشتری؛ در منظر رشد و یادگیری، برقراری آموزشهای ضمن خدمت؛ در منظر مالی، افزایش وصول مطالبات؛ و در منظر فرآیندهای داخلی، به روزرسانی قوانین سازمان تامین اجتماعی با توجه به مقتضیات زمان هستند.
    بحث: جهت ارزیابی عملکرد سازمان تامین اجتماعی باید به ترتیب به مناظر مشتری، رشد و یادگیری، فرآیندهای داخلی و مالی توجه شده و منابع سازمان در راستای دستیابی به شاخصهای متناظر با این مناظر صرف و در راستای بهبود آن اقدام شود. همان طور که یافته های پژوهش نشان می دهد آخرین اولویت سازمان تامین اجتماعی توجه به مباحث مالی و افزایش درآمد است. اولین نکته ای که در راس همه امور این سازمان باید قرار گیرد مشتری مداری و تامین رضایت ارباب رجوع است. جهت تامین رضایت ارباب رجوع نیز بایستی مهارتهای کارکنان را از طریق آموزشهای ضمن خدمت ارتقا داد و از سویی دیگر قوانین و مقررات سازمان تامین اجتماعی را متناسب با مقتضیات زمان به روز رسانی نمود. منطق پیاده سازی نقشه استراتژی در کارت امتیازی متوازن نیز بدین ترتیب است که بهبود فرآیندهای داخلی و توجه به سیستم رشد و یادگیری در سازمان و ارتقاء مهارتهای کارکنان، زمینه ساز تحقق رضایت مندی مشتریان است. طبیعتا تامین رضایت مشتریان، بهبود عملکرد مالی سازمان را به دنبال خواهد داشت. یافته های این پژوهش با منطق کارت امتیازی متوازن کاملا منطبق است.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، منظر رشد و یادگیری، منظر فرآیندهای داخلی، منظر مالی، منظر مشتری، روش AHP
  • حمزه نوذری *، علرضا کریمی صفحات 161-198
    مقدمه
    موضوع اشتغال و دستیابی افراد به شغل موردنظر از اساسی ترین نیازهای یک جامعه محسوب می شود. بیکاری به عنوان یک پدیده مخرب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مطرح بوده و رفع آن همواره ازجمله دغدغه های اساسی برنامه ریزان بوده است. یکی از مسائل مهم جامعه ایران بیکاری تحصیل کرده ها است که در همه رشته های دانشگاهی وجود دارد. اطلاعات و آمار حاکی از عدم موفقیت قشر جوان تحصیل کرده در دست یابی به شغل است. باوجود این گروهی از دانشجویان در کاریابی موفق عمل کرده اند. این مقاله با تکیه بر نظریه صاحبنظران نوکلاسیک در علم اقتصاد و نظریه پردازان شبکه روابط اجتماعی در علم جامعه شناسی، به تبیین نحوه دستیابی این دسته از افراد به شغل موردنظرشان می پردازد.
    روش
    این تحقیق پیمایشی است و جامعه آماری آن شامل دانشجویان دانشگاه خوارزمی در سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می باشند که در دو واحد دانشگاهی کرج و تهران دانشگاه خوارزمی مشغول به تحصیل هستند. اطلاعات از طریق پرسشنامه از میان دانشجویان دانشگاه خوارزمی تهران با حجم نمونه 544 نفر جمع آوری شده است.
    یافته ها
    روابط غیررسمی (شبکه روابط اجتماعی) نقش به مراتب بیشتری نسبت به مسیرهای رسمی جستجو در اشتغال دانشجویان دارد که در این میان روابط اجتماعی قوی نسبت به روابط اجتماعی ضعیف زمینه اشتغال بیشتری ایجاد کرده است و روابط دانشگاهی نقش بسیار کمی در کاریابی دانشجویان داشته است. علاوه بر این یافته ها نشان داد که ازیک طرف دانشجویان با پیشینه شهری بیش از دانشجویان با پیشینه روستایی و از طرف دیگر دانشجویانی که پدر و مادرشان تحصیلات بالاتری دارند بیش از دیگران، از شبکه روابط اجتماعی برای اشتغال استفاده کرده اند.
    بحث: دانشجویان شاغل عمدتا شغل خود را به واسطه رابطه غیررسمی به دست آورده اند و مسیرهای رسمی جستجوی شغل نقش کمی در اشتغال دانشجویان داشته است. به عبارتی کانالهای رسمی جستجوی شغل مانند دفاتر کاریابی، سایتهای رسمی کاریابی و آگهی های استخدام نقش مهمی در اشتغال دانشجویان نداشته است و فقط 4/22% از دانشجویان اعلام کردند از مسیر فوق مشغول به کار شده اند درحالی که 6/77% دانشجویان به وسیله روابط غیررسمی شغل به دست آورده اند. شبکه روابط اجتماعی به افراد کمک می کند تا نیازهای خاصی مانند اشتغال را برطرف کنند. به عبارتی اشتغال یا عدم اشتغال افراد تا حد زیادی به شبکه روابط اجتماعی افراد وابسته است. یافته های این پژوهش نشان داد که تعامل گسترده میان افراد برای به دست آوردن منابع و فرصتهای اجتماعی و اقتصادی موضوع مهمی در پژوهشهای جامعه شناسی اقتصادی است. براساس نتایج این پژوهش می توان گفت شبکه روابط اجتماعی در تحلیل بازار کار ایران موثر است.
    کلیدواژگان: روابط اجتماعی قوی و ضعیف، روابط رسمی و غیررسمی، شبکه روابط اجتماعی، کاریابی
  • غلامعلی خمر *، بهنام محمدی، وحید دهباشی، هادی اسماعیل پور مقدم صفحات 199-235
    مقدمه
    بهره گیری از فناوری اطلاعات و نظریه زندگی الکترونیک می تواند به عنوان راهکاری مناسب برای برون رفت از وضعیت کنونی شهرها و مشکلات آن و یا دست کم تخفیف آن باشد. اعتماد از مسائل عمده ای است که بر روی پذیرش شهر الکترونیک تاثیرگذار است. تمرکز اصلی این پژوهش بر شناسایی عوامل مرتبط بین اعتماد شهروندان و شهر الکترونیک بوده که با بررسی پارامترهای موثر بر اعتماد شهروندان باهدف تعیین اینکه چه عواملی می توانند اعتماد شهروندان به خدمات شهر الکترونیک را تحت تاثیر قرار دهند، انجام شد. هم چنین عملکرد دو روش استفاده شده در ارزیابی این شاخصها مورد مقایسه قرار گرفت.
    روش
    روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی، کتابخانه ای و بررسی های میدانی و پیمایشی در شهر قیر بود. داده ها و اطلاعات براساس فضاهای موجود شهر مذکور و پیمایش از شهروندان به دست آمده است. در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران با توجه به جمعیت 18200 نفری شهر، 380 نفر به طور تصادفی تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج آنالیز حساسیت به منظور شناسایی اولویت های اعتماد به شهر الکترونیک نشان داد که پارامترهای اعتماد به شبکه، ویژگی شهروندان، کیفیت شبکه و اعتماد شهروندان به ترتیب از اهمیت بیشتری در برآورد نرخ اعتماد به شهر الکترونیک برخوردارند. به عبارت دیگر به منظور بالا بردن میزان اعتماد شهروندان به شهر الکترونیک پارامتر اعتماد به شبکه از اهمیت نسبتا بیشتری برخوردار است و می توان با امن سازی بیشتر اینترنت، شبکه های دولتی و خصوصی و فناوری شهر الکترونیک گامی موثرتر در جهت افزایش اعتماد شهروندان به شهر الکترونیک برداشت. نتایج حاصل از پژوهش حاضر بیانگر توانایی بالای روش های عملکرد شبکه عصبی RBF و سیستم عصبی-فازی در برآورد نرخ اعتماد به شهر الکترونیک می باشد که با مقایسه عملکرد دو روش شبکه عصبی RBF و سیستم عصبی-فازی مشاهده گردید که عملکرد سیستم عصبی-فازی به نسبت بهتر بوده و از دقت بیشتری برخوردار است.
    بحث: پیشنهاد می شود مدیران شهری با توجه به ترتیب اهمیت شاخصهای اعتماد به شهر الکترونیک و با رعایت اولویت، میزان اعتماد به شهر الکترونیک را افزایش داده و پذیرش و استفاده شهروندان را از شهر الکترونیک ارتقا دهند
    کلیدواژگان: اعتماد در شهر الکترونیک، شبکه RBF، شهر قیر، ANFIS
  • اقبال ولدبیگی *، عیسی نیک بخت، امیر لشکری صفحات 237-259
    مقدمه
    با در نظر گرفتن اینکه نوجوانی دوره ای حساس و پر خطر در روی آوردن افراد به مصرف مواد مخدر و اعتیاد می باشد و از سوی دیگر، با پذیرفتن اصلاح نگرش افراد نسبت به مواد مخدر به عنوان یک روش موثر در پیشگیری از اعتیاد، می توان این فرضیه را مطرح کرد که اصلاح نگرش نوجوانان به مواد مخدر می تواند در پیشگیری از اعتیاد در سطح جامعه، کارآمد باشد. اما قبل از اصلاح نگرش نوجوانان نسبت به اعتیاد، شناخت وضعیت نگرش آنان اهمیت فراوانی دارد. مطالعه حاضر نیز در همین راستا، به بررسی وضعیت گرایش دانش آموزان دبیرستانی شهر مریوان به اعتیاد می پردازد.
    روش
    پژوهش حاضر، از نوع پیمایشی و مقطعی است که با استفاده از تکنیک پرسشنامه به انجام رسیده است. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان مدارس دبیرستانهای دولتی شهر مریوان بوده اند که از بین آنها، 385 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر سه پایه اول، دوم و سوم متوسطه، انتخاب شده و بین آنها پرسشنامه توزیع شده است که در نهایت پس از کنار گذاشتن پرسشنامه های مخدوش، 367 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس یافته های توصیفی پژوهش، 35/60% دانش آموزان مورد مطالعه، پسر و 65/39% دختر بوده اند. 5/36% دانش آموزان در مقطع اول متوسطه، 5/33% در مقطع دوم متوسطه و 30% در مقطع سوم متوسطه مشغول به تحصیل بوده اند. برمبنای یافته های تحلیلی پژوهش، همبستگی بین متغیرهای «تعهد» و گرایش به مصرف مواد مخدر در بین دانش آموزان، پس از کنترل سایر متغیرهای مستقل (پیوستگی، درگیر بودن و باور) از (471/0-) به (394/0-) کاهش یافته است. همچنین همبستگی متغیرهای «درگیر بودن» پس از کنترل سایر متغیرهای مستقل (تعهد، پیوستگی و باور) از (139/0-) به (118/0-) کاهش یافت. میزان همبستگی تفکیکی بین متغیرهای باور و پیوستگی با متغیر وابسته پژوهش (گرایش به مصرف مواد مخدر) به ترتیب 097/0- و 076/0- بود. در ضمن، نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که همبستگی چندگانه چهار متغیر مورد بررسی در این تحقیق (تعهد، درگیر بودن، پیوستگی و باور)، با گرایش به مصرف مواد مخدر 532/0 بوده است (532/0 = R). مقدار ضریب تعیین تعدیل شده (R2Adj.) نشان داد که 1/28% از نوسانات در گرایش به مصرف مواد مخدر توسط متغیرهای تعهد، درگیر بودن، پیوستگی و باور قابل پیش بینی است. همچنین معنی داری مقدار آزمون F (661/13) در سطح خطای کوچکتر از 001/0، دلالت بر برازش مدل رگرسیونی داشت.
    بحث: یافته های پژوهش حاضر، بنیادها و فرضیات اساسی نظریه پیوند اجتماعی هیرشی را تایید می کنند. بدین ترتیب که مولفه های «تعهد»، «پیوستگی»، «باور» و «درگیر بودن» روی بزهکاری و انحراف (گرایش به مصرف مواد مخدر در پژوهش حاضر) تاثیر گذاشته و با آن رابطه معکوس دارند. به طوری که سطوح بالای تعهد، پیوستگی، درگیر بودن و باور سبب کاهش میزان گرایش به بزهکاری، گرایش به مصرف مواد مخدر در پژوهش حاضر، می گردد.
    کلیدواژگان: باور، پیوستگی، تعهد، درگیر بودن، گرایش به مصرف مواد مخدر
  • منصوره نیکو گفتار * صفحات 261-291
    مقدمه
    بقا، دوام و پیشرفت هر جامعه به کارآیی و کیفیت تعلیم و تربیت آن جامعه بستگی دارد. معلمان به منزله رکن اصلی آموزش و پرورش، نقش بسیار مهمی در تربیت نسل آینده کشور بر عهده دارند و برای اینکه بتوانند به درستی نقش خود را ایفا کنند، باید از توانایی ها و مهارتهای لازم برخوردار باشند؛ از این رو، خودکارامدی و سلامت اجتماعی معلمان تاثیر به سزایی در تحقق توانایی ها و صلاحیتهای فردی و حرفه ای آنان دارد. سلامت اجتماعی با پنج بعد پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی، وابستگی اجتماعی و انسجام اجتماعی عبارت است از ارزیابی و شناخت فرد از چگونگی عملکرد خود در جامعه و کیفیت روابطش با افراد دیگر، نزدیکان و گروه های اجتماعی که عضو آنها است. خودکارآمدی، یک باور شخصی نیرومند درباره مهارتها و توانایی ها برای اقدام و عمل در زمینه یک تکلیف و موفقیت در آن است. از سوی دیگر، سلامت اجتماعی و خودکارامدی نیز تحت تاثیر خودپنداره نقشهای جنسیتی قرار دارد. خودپنداره نقش جنسیتی، متاثر از درونی کردن نقشهای جنسیتی است و در چارچوب عوامل و شرایط اجتماعی تعیین می شود. خودپنداره نقش جنسیتی به میزانی که شخص خود را دارای ویژگی های مردانه یا زنانه می بیند اشاره دارد. با اینکه جنبه های خودپنداره در طول زمان نسبتا پایدار هستند، خودپنداره نقش جنسیتی به عنوان یک صفت متغیر در نظر گرفته شده است. براساس نمرات زنانگی و مردانگی چهار نوع خودپنداره نقش جنسیتی را می توان از هم تفکیک کرد: زنانه، مردانه، دوجنسیتی و نامتمایز. این پژوهش با هدف بررسی توان پیش بینی خودپنداره نقشهای جنسیتی در سلامت اجتماعی و خودکارآمدی معلمان اجرا شد.
    روش
    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی-همبستگی بود که جامعه آماری آن را کلیه معلمان زن و مرد مشغول به خدمت منطقه اسلامشهر واقع در استان تهران تشکیل داده اند. گروه نمونه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. از میان مدارس اسلامشهر 12 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شدند. از جامعه موردنظر 303 نفر (با میانگین سنی 39 و انحراف استاندارد 97/5) شامل 251 زن و 52 مرد که در رشته های مختلف مشغول به تدریس بودند انتخاب شدند و به پرسشنامه های نقشهای جنسیتی بم (BSRI)، خودکارآمدی عمومی شرر (GSE) و سلامت اجتماعی کییز (KSWBQ) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمونهای خی دو، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی با نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیشترین درصد پاسخگویان (9/41%) در گروه دوجنسیتی، 9/25% در گروه نقش جنسیتی زنانگی، 3/16% در گروه نقش جنسیتی نامتمایز و کمترین درصد در گروه نقش جنسیتی مردانگی (3/8%) قرار گرفته اند. طبق نتایج، در خودکارآمدی پایین، بین گروه دو جنسیتی و نامتمایز تفاوت وجود داشت. به بیان دیگر، خودکارآمدی در گروه دوجنسیتی به طور معناداری بیش از گروه نامتمایز به دست آمد. اما بین نقشهای جنسیتی با سلامت اجتماعی رابطه ای مشاهده نشد. علاوه بر این، میان نقش جنسیتی مردانگی و زنانگی با خودکارآمدی و مولفه های سلامت اجتماعی رابطه مثبت وجود داشت که نشان می دهد هر چه نمرات مردانگی و زنانگی بالاتر باشد، بر میزان خودکارآمدی و سلامت اجتماعی نیز افزوده می شود.
    بحث: در تبیین یافته های پژوهش می توان گفت افراد دوجنسیتی بسته به آنچه که برای یک موقعیت خاص مناسب است، قادر به تحقق ویژگی های زنانه- مردانه یا ترکیبی از ویژگی های دو جنسیت هستند. از سویی، تجارب مسلط فرد، موثرترین راه برای ایجاد احساس کارایی و خودکارامدی است. داشتن تجربه موفقیت آمیز، باعث ایجاد باورهای کارآمدی پایدارتری می شود و در مقابل، شکست موجب تضعیف این باورها می شود. بنابراین انتظار می رود وقتی فرد دارای نقش دوجنسیتی است بتواند صرف نظر از اینکه فقط زنانه یا مردانه رفتار کند متناسب با موقعیت پاسخ دهد، به این ترتیب یکی از مهم ترین منابع خودکارآمدی یعنی داشتن تجارب موفقیت آمیز تامین خواهد شد. از آنجا که خودکارآمدی و سلامت اجتماعی معلمان دو عامل تاثیرگذار بر عملکرد آنها و دانش آموزان است پیشنهاد می شود در گزینش و جذب معلمان مدنظر قرار گیرند. با توجه به اینکه نتایج پژوهش حاضر نشان داد نقشهای جنسیتی عاملی موثر بر خودکارآمدی است برگزاری دوره های آموزشی در زمینه حذف نقشهای جنسیتی کلیشه ای و بهره مندی از ویژگی های مثبت مردانگی و زنانگی می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. همچنین مدیران مجموعه های آموزشی می توانند داشتن سطح مطلوب چنین مهارتهایی را از شرایط استخدام قرار دهند تا با این عمل منجر به توسعه نیروی انسانی شایسته با کارآمدی بالا در امر آموزش شوند.
    کلیدواژگان: خودپنداره نقش جنسیتی، خودکارآمدی، سلامت اجتماعی، معلمان
|
  • Hossien Khaleghparast, Mohammd Resekh, Emran Naimii Pages 9-37
    Introduction
    Nowadays, social security system is seen as one of the most important mechanisms of social justice, which is shared by all theories of the state, from the liberal state to the welfare state, and even post-welfare states with some differences in the level of importance.
    In Iran, states made special attempts to create a social security system by the beginning of modernity. The social security system, in accordance with ILO treaty 102 (1952), constitutes a commitment to society for social and economic harm to provide citizens with advantages and benefits because of income termination or serious reduction caused by illness, pregnancy, job accidents, unemployment, disability, old age, death as well as increase in the cost of treatment and maintenance.The present study by two measures: first, principles dominating desirable social security and its standards; and second, common patterns in executing this system, has a descriptive- analytical approach.
    Literature review: In contrary to common belief, legal structure of Iran’s Social Security System has no shortcoming in terms of the imperative principles for a desirable and effective system and the relevant principles, including universality, equality, government support, minimizing the support, comprehensiveness, prevention and empowerment have a strong foothold in Iranian subjective rules.
    Moreover,, the status quo can be considered in terms of the selected pattern. Meanwhile, the path of transformation from traditional patterns including saving and intervention and third party guarantee to an incremental path of advanced patterns such as occupation – based and social security general system with general law approaches should be considered. Therefore, the social security system of Iran is not in a disadvantaged state in terms of selecting an appropriate model and in terms of the historical evolution of patterns in the transition from traditional to modern and it is not far from standard systems.
    Discussion
    The present study can be summarized as follows: the legal system of social security of Iran, as a system that requires, on the one hand, to be in line with the individual’s independence from the state's support , and, on the other hand, to cover and generalize the minimum rights of citizens in the field of desirable social security due to the adoption of universal principles and the selection of appropriate models, is facing many problems in policy-making, regulation and implementation.
    Keywords: social security system, principles of desirable social security, patterns of the desirable social security
  • Ezatollah Abbasian *, Ali Moftakhari, Younes Nademi Pages 39-72
    Introduction
    Study of the effect of oil revenues on social welfare is one of the most important subjects for economic policy makers in oil-rich countries. Despite Iran's massive supply of natural gas and oil, poverty and unemployment have been critical issues in recent years for the majority of people. . In Iran, oil almost provides a significant percentage of government revenues independently from the other economic sectors. In economic studies, different nonlinear methods have been applied to examine the relationship between oil shocks and social welfare in both importing and exporting countries . This study focuses on the nonlinear effect of oil revenues on social welfare in Iran during the 1975-2014 periods.
    .
    Method
    In this research, by modeling the effective factors on social welfare with emphasis on the role of oil revenues, a threshold regression model is estimated for Iran’s economy. Several classes of nonlinear autoregressive models were formulated for time series applications based on threshold models. In mathematical or statistical modelling, a threshold model is any model where a threshold value, or set of threshold values, is used to distinguish ranges of values where the predicted behaviour by the model varies in some important way.
    Findings: The share of oil revenues in GDP has a nonlinear and threshold impact on social welfare. In other words, in low oil revenues regime- (when the share of oil revenues in GDP is lower than 9.35%) - increase in the share of oil revenues in GDP has led to a significant increase in social welfare, however, after exceeding the threshold of 9.35% and being in the high oil revenues regime, an increase in the ratio of oil revenues to gross domestic product had a negative impact on the social welfare index.
    Discussion
    In low oil revenues regime, the positive effect of oil revenues on social welfare is due to the expansion of the oil industry and workforce transition from the traditional to the oil sector which lead to improvement in income level and income inequality reduction. Also, oil revenues in the early stages of entering the state budget are largely devoted to government’s development programs and infrastructure and development expenditures which are effective in improving growth and social welfare.
    In addition, the entry of oil revenues, import of goods and services and urbanization all have effects on improving social welfare. However, with the increase in the share of oil revenue in GDP, the government rent seeking behavior by popular and anti-development current expenditures, crowding out effect, inefficient civil projects, non-targeted subsidies and strengthen the activities of rent-seeking will reduce social welfare.
    Keywords: oil revenues, social welfare, threshold regression, Iran's economy JEL: C24, D60, H27
  • Lida Kalhori *, Zohreh Fallah Mohsenkhani Pages 73-98
    Introduction
    The law on targeted subsidies was presented as a bill by the ninth government of the Islamic Republic of Iran in 2008 and eventually with amendments was passed by the Islamic Consultative Assembly.
    The law that was supposed to be the revenues to increase productivity and economic growth, became a serious problem for the government due to false implementation. In the second phase of implementing this law, the removal of the wealthy people who receive direct subsidy led to a lot of discussions that, at the end of the parliament's review of the budget bill for the year 2016, the removal of 24 million people ,who receive subsidies, from the government's list was approved. . For a proper implementation of this directive, high-income households should be identified correctly. Therefore, the four criteria of "climatic conditions", "household size", "area of living" and "level of income" were proposed to identify these households. If these variables are significant in mathematical and statistical models, the impact of these variables on high-income households can be determined.
    Method
    In applied studies, regression models are usually used to analyze data that are related to a set of explanatory variables. The fitting of these models is done by assuming the normality of the response variable or its transformation, along with the constant of the variance of the response variable and the incompatibility of the error components.. In some cases, the response variable may be limited in the interval (1 and 0) and, by fitting the regression model, predictions are obtained outside the defined interval.
    In these cases the use of normal regression models are not appropriate and beta regression model is suggested. This model is based on the assumption that response variable has Beta distribution, and the mean of the response variable is linked by a linear predictor with unknown coefficients and a link function to a set of explanatory variables. If the response variable gets the values of zero and one, an augmented Beta model that is mixture of a Beta distribution with two degenerated distributions at 0 and 1 has been suggested. Since in this study the variable of the response, that is the share of household income from the subsidy, can take values in the closed interval [1.0], to examine the effective variables on that additional beta regression model has been used. The data used in this study were collected from Iran's household income and household expenditure survey (HIES) which has been implemented by the Statistical Center of Iran.. The main objective of the household income and expenditure survey is to measure the average of food-expenditure, non-food expenditure, and total expenditure of the urban and rural households in Iran. Information provided by HIES has been applied to calculate poverty line, study the impurity in household income and facilities. Statistical population in this survey is all of the households which are settled in urban and rural areas. The presented regression model to understand the effective covariates on response rate is applied by the data set of Tehran city. Deviance Information Criterion (DIC) is used for model evaluation.
    Finding: To distinguish high-income households, this paper presented modeling of the share of household income from subsidies in Tehran city using the results of Household Income and Expenditure survey conducted by the Statistical Center of Iran in 1390. After checking different covariates, deciles of household income and household size were entered into the augmented beta regression model with negative and positive coefficients respectively. Spatial map of Tehran city shows heterogeneity among different districts of Tehran municipality, which is significant in the spatial augmented beta regression model with a positive coefficient. Hence, decile of income, household size, and area of living were identified as significant variables on the proportion of household income from subsidies.
    Discussion
    . The findings of this study confirm the criteria proposed by economic experts to identify high-income households. Since information about area of living is more accessible in comparison to other covariates, level of income and household size, it is suggested to imply an area of living geographically for grouping households in order to make a decision about getting the direct subsidies.
    To access the information about the area of household living, it is suggested to use Instruments and Landed Property Registration Organization data base. Since decile of income is a significant variable on share of household income from subsidies, information about status of ownership and area of housing unit which are available in Instruments and Landed Property Registration Organization data base can be used as an indicator to identify wealthy people. Moreover,, Numbers and prices of automobiles, which belong to a household and having a business license can also be used for this purpose.
    Another effective variable on share of household income from subsidies is household size, which is updated through population and housing census. In order to plan for the allocation of subsidies to households it is necessary to consider household size, decile on income and area of household living simultaneously, for a decision to be taken in regard to per capita household income from subsidies criterion. Identification of wealthy households is being possible by linking these data bases.
    Keywords: augmented Beta regression, direct subsidies, urban household income, expenditure survey
  • Afsaneh Gholinejad *, Mohammad Naghibi Pages 99-131
    Introduction
    In economic literature, using economic growth resources and parameters (work, capital and technology) are important in the process of economic growth and development. When the economy has a higher level of development, application of physical and human resource intensity will gradually reduce and we try to improve the quality level of resources by technical changes and changes in the efficiency of the factors of production. Therefore, by using capital and work factors more efficiently as well as technology, conditions for increasing the total productivity of production factors in economic activities are provided because continuous and higher level of economic growth in the whole economy leads to faster transition of production structure from one stage to another in economic development. In these structural changes, the higher contribution of productivity of all the production factors will lead to better production instead of bad production (using physical resources rather than the quality change of production).. Nowadays, the quality of human capital plays an important role in a coherent and coordinated system to achieve the higher economic growth goals ; so that workforce with higher knowledge will have higher productivity and higher productivity of the workforce is known as driving force of economic growth.
    Method
    This research seeks to investigate the human capital quality of the workforce in the industrial sector and in the provinces by using the dynamic panel model and workforce education level of the Ginni coefficient index and its effect on workforce productivity during 1379-1392 years. This was a descriptive and an applied research. Theoretical discussions were collected through library research (books and article), mining documents and taking notes. The population of the study included all information and statistics related to the variables of workforce education (human capital) and workforce productivity in the industrial sector of the country, and the sample was also the information and statistics of the industrial sector by province. Data were collected using time series, economic indicators, magazines and published statistics by the Statistical Center of Iran.
    Findings: The results of the Ginni coefficient index of the level of education of the workforce showed that in all provinces during the study period the dispersion of the level of education of the workforce has decreased.. Considering the estimation of research model, all explanatory variables of research (Gini coefficient of education level of the workforce, per capita wage, physical capital per capita and technology indicator) had a significant effect on workforce productivity. Dependent variable lag (workforce productivity) had a positive and significance relationship with workforce productivity which, shows that workforce productivity dynamics acts positively . Among studied variables, the variable workforce per capita wage in the industrial sector had the most effect on dependent variable, workforce productivity. The Effect of training distribution or workforce education level distribution in the industrial sector is negative on workforce productivity.. At last, physical capital per capita and technology index had positive and significant effect with workforce productivity.
    Discussion
    The importance of workforce in the production process at the macro and micro level is clear, however, despite the emphasis on policies, the performance of workforce productivity in the Iranian economy in recent decades has shown that the potential of the workforce in the production process has not been used. Considering the results of the research, that the per capita wage variable has the greatest impact on labor productivity and that this variable has been introduced as an indicator of the motivation of the workforce in the model, it is suggested to pay particular attention to the motivational factors of the workforce, especially the wage level. Moreover, in order to improve the productivity of the workforce in the industrial sector, the dispersion of workforce education must be reduced
    Keywords: workforce productivity, education level, Ginni coefficient, Dynamic panel model
  • Morteza Rojuee *, Maryam Ramezani, Mohammad Reza Hesari, Maryam Bor Bor Jafari Pages 133-160
    Introduction
    You cant control what you cant measure and you cant manage what you cant control . Therefore, the main issue in all organizational analysis is the performance and its improvement requires measurement. Hence, it is hard to imagine a company without a performance evaluation system. The balanced scorecard technique is commonly used to measure the performance of an organization. One of the problems of organizations in order to measure performance is to determine the performance assessment indicators. Social Security Organization as one of the most important social welfare organizations needs to determine indicators for evaluating the performance of the organization. The aim of this study is to design performance evaluation indicators by using AHP and BSC approaches in the Social Security Organization of Mashhad
    Method
    This study is an exploratory research which was conducted by applying the Delphi technique. The statistical population included all senior executives and branch managers of Social Security Organization of Mashhad, where all of the managers (20 people) were examined due to a small number. Data were collected through interviews and research-made questionnaires. Using Delphi technique, proposed indicators were determined by senior executives and experts of Social Security Organization in two steps. In the first stage, the main indicators of performance evaluation were identified by using library study and in-depth interviews. Then, these indicators were provided to samples in a hierarchical analysis questionnaire and Expert Choice software was used to prioritize the indicators.
    Findings: The rate of compatibility of the criteria in the AHP model is less than 0.1, which represents an acceptable compatibility of the system. The results also showed that perspectives of the customer, learning and growth, internal processes and finance have the highest priority, respectively. The most important measure from the customer’s perspective is customer satisfaction; from the perspective of learning and growth is holding in-service training courses,; from the financial perspective is increase in getting the debts; and from the perspective of internal processes is updating the rules of the organization according to circumstances.
    Discussion
    In order to evaluate the performance of the Social Security Organization, customer, learning and growth, internal and financial processes perspectives should be taken into account respectively, and resources of the organization should be addressed in order to achieve the corresponding indicators of these perspectives. As the results show, the last priority of the Social Security Organization is to pay attention to financial issues and to increase income. Customer orientation and customer satisfaction should receive special attention from the organization.. In order to achieve customer satisfaction, employee's skills should also be improved through in-service training, and on the other hand, the Social Security Organization's laws and regulations should be updated according to time requirements. The logic of implementing a strategy map in a balanced scorecard is that improving internal processes and paying attention to the system of growth and learning in the organization and enhancing the skills of employees is the basis for satisfying customers. Naturally, customer satisfaction will lead to the organization's financial performance improvement. The findings of this study are consistent with the logic of the balanced scorecard.
    Keywords: Balanced scorecard, financial perspective, customer perspective, internal processes perspective, learning, growth perspective, AHP approach
  • Hamzeh Nozari *, Alireza Karimi Pages 161-198
    Introduction
    Employment and the achieving a desirable job is considered to be the most basic needs of a society. Unemployment has been considered as a destructive social, economic and cultural phenomenon and its elimination has always been one of the main concerns of officials. One of the important issues in the Iranian society is the unemployment of educated people in all academic fields. Information and statistics show the failure of well-educated young people to find a job. However, a group of students has succeeded in finding a job. This study, by relying on the theory of neoclassical scholars in economics and the theorists of social relations network in sociology, explains how these individuals find their desirable job.
    Method
    This research was a survey and its population included students of Kharazmi University in three levels of undergraduate, postgraduate and PhD at Karaj and Tehran branches. Data were collected through a questionnaire with a sample size of 544 people.
    Findings: The informal relationships (social relations network) play a much larger role than the official paths of job search in student employment. Strong social relationships in comparison to weak social relationships, lead to more employment and academic relationships play a very limited role in student employment. Moreover, the findings showed that students from urban areas used social relations network more than students from rural areas and students whose parents had higher education used the social relations network for employment more than students whose parents had lower education.
    Discussion
    Employed students have mostly found their jobs through informal relationships and formal job search paths have little effect on student employment. In other words, official job search channels such as recruitment agencies, official job placement sites and job advertisements have not played a significant role in student employment. Only 22.4% of the students indicated that they had found their job through official job search channels, while 77.6% of the students found their job through informal relationships. The social relations network helps people to meet specific needs such as employment. In other words, employment or lack of employment depends largely on the social relations network of individuals. The findings of this study showed that extensive interaction among individuals for obtaining resources and social and economic opportunities is an important issue in economic sociology studies. Considering the results of this study, it can be concluded that the network of social relations is effective in analyzing the labor market in Iran.
    Keywords: job search, social relations networks, formal, informal relations, weak, strong social relations
  • Gholamali Khammar *, Behnam Mohammadi, Vahid Dehbashi, Hadi Esmaeilpour Moghadam Pages 199-235
    Introduction
    Using the information technology (IT) and Electronic Life theory can be a suitable way of changing the current status of cities or at least minimizing related problems. Trust is one of the major issues which affects the acceptance of electronic city. In this study, the main focus was to identify the elements related to the trust of citizens to the electronic city which was carried out through studying the parameters affecting trust with the aim of determining the effective elements . Also, the performance of the two methods used in evaluating the elements was compared..
    Method
    It is a descriptive-analytic research based on studying documents and library references as well as field study and survey city of Ghir. Data and information were collected based on existing facts of the city and asking questions from citizens and related experts. Using random sampling method and Cochran’s formula 350 individuals out of 18200 were selected as the sampling population.
    Ressults:: The results of the sensitivity analysis of this study showed that trust to the network , features of citizens, the quality of the network, and citizen's trust respectively have the priority in determining the rate of trust to electronic city. In other words, in order to raise the trust of citizens in the electronic city, the trust to the network parameter is more important and with more Internet security, public and private networks and electronic city technology, more effective steps can be taken to increase citizen's confidence in the electronic city. The results of this study indicate the high ability of RBF neural network performance and neural fuzzy system to estimate the trust rate of electronic city. By comparing the performance of the two methods of neural network RBF and neural fuzzy system, it was observed that the function of the neural fuzzy system is relatively better and more accurate.
    Discussion
    It is suggested that urban managers increase the level of trust in the electronic city and increase the acceptance and usage of the electronic city by citizens, according to the order of importance of indicators of trust in the electronic city and the priority.
    Keywords: Trust in the electronic city, Ghir city, the RBF network, ANFIS
  • Eghbal Valadbaigi *, Issa Nickbakht, Amir Lashkari Pages 237-259
    Introduction
    Adolescence is a sensitive and high-risk period in life which may turn people into drug use and addiction. However, modification of people's attitude towards drugs is an effective way of preventing addiction. Therefore, this hypothesis can be suggested that modifying the attitude of adolescent towards drug could be effective in preventing drug addiction in a society. However, prior to modifying adolescents’ attitude towards addiction, it is important to understand their attitude in the first place. This study investigates the tendency of high school students in Marivan to addiction.
    Method
    The study was a cross-sectional survey. Using cluster random sampling, 385 public high school students studying in the first, second and third grad were selected. After omitting the incomplete questionnaires, 367 questionnaires were analyzed.
    Findings: According to the descriptive findings, 60.35% of students were male and 39.65 percent were female . 33.5 percent of students studied in the first year of high school, 30 percent in the second year of high school and of 33.5 percent studied in the third year of high school. The correlation between the "commitment" and “drug addiction tendencies” variables among students after controlling other independent variables (consistency, involvement and belief) decreased from (-0/471) to (-0/394). Also, the correlation of the "involvement" variables after controlling other independent variables (commitment, consistency and belief) decreased from (-0/139) to (-0/118). The partial correlation between belief and consistency with the dependent variable (the tendency to drug use), was respectively, -0.097 and -0.076. Multivariate regression analysis showed that multiple correlation of four variables (commitment, involvement, consistency and belief), with “tendency to drug use” was 0.532 (0.532 = R). The amount of the adjusted coefficient (R²Adj.) showed that 28.1% of the changes in drug use tendency were predicted by the variables of commitment, involvement, consistency and belief. In addition, the value of F test (13.661) and the significance level (0.001) shows that the model is significant at 0.99%.
    Discussion
    The findings of this study, confirms the foundations and underlying assumptions of Hirsch’s social bonding theory. Thus, the components of "commitment", "consistency", "belief" and "involvement" have an impact on delinquency and deviation (the tendency to consume drugs in this study) and are inversely correlated to it. The greater the amount of commitment, involvement, consistency and belief among students are, the lower is their tendency to drug use.
    Keywords: Tendency toward drug use, consistency, commitment, involvement, belief
  • Mansooreh Nikoogoftar * Pages 261-291
    Introduction
    Survival, continuity and progress of any society depends on the efficiency and quality of its education. Teachers, as a basis of education, have a very important role in training the next generation, and to be able to play their role properly, they should have the necessary skills and abilities. Hence, self-efficacy and social health has a significant impact on the realization of their individual and professional abilities and competencies. . Social health has five dimensions, including social acceptance, social participation, social actualization, social cohesion and social integration. Social health includes the assessment and understanding of how individuals behave in society and the quality of their relationships with other people, their close relatives and the social groups they are members of.
    Self-efficacy is a strong personal belief about the skills and competences to act on a task and succeed in it. On the other hand, social health and self-efficacy are affected by gender-based self-concept. Gender role-based self-concept is influenced by the internalization of gender roles and is determined within the framework of social factors and conditions. Gender role-based self-concept refers to the degree to which a person sees himself as having male or female characteristics. Although the aspects of self-concept are relatively stable over time, gender role-based self-concept has been considered as a variable attribute.. Based on the scores of femininity and masculinity, four types of gender role-based self-concept can be distinguished: feminine, masculine, androgynous, and undifferentiated.
    This study was conducted to examine the predictive power of self-concept of gender roles in social health and teachers’ self-efficacy.
    Method
    The study was an applied and descriptive correlational study. The study population included all male and female teachers serving in Eslamshahr, Tehran . Through cluster random sampling, 12 schools were selected. The target population of 303 people (mean age 39, SD = 97/5), including 251 women and 52 men who were teaching in different disciplines were selected and responded to questions about gender roles Bam (BSRI), Sherer’s General Self-Efficacy (GSE)and Keyes’s Social Well-Being Questionnaire(KSWBQ). Data were analyzed using Chi-square, Pearson correlation and linear regression analysis using SPSS software.
    Findings: The results showed that the highest percentage of respondents (41.9%) were in the androgynous group, 25.9% in the femininity gender role group, 16.3% in the undifferentiated gender role group, and the least percentage in the masculinity gender role group (3.8%).
    . According to the results, there was a difference between the androgynous and undifferentiated groups in lower self-efficacy. In other words, self-efficacy in the androgynous group was significantly higher than the undifferentiated group. However, there was no relationship between gender roles and social health.
    In addition, there was a positive correlation between the gender role of masculinity and femininity with self-efficacy and social health components, indicating that the higher the scores of masculinity and femininity are, the more self-efficacy and social health increase.
    Discussion
    In explaining the results, it can be said that androgynous individuals, depending on what is suitable for a particular situation, can realize female-masculine characteristics or a combination of two-sex characteristics. On the one hand, the dominant individual experience is the most effective way to create a sense of efficiency and efficacy. Having a successful experience, leads to more stable and effective beliefs. . On the contrary, failure undermines these beliefs. Therefore, it is expected that when a person has an androgynous role to be able to respond in a manner consistent with the situation, regardless of whether the behavior is only feminine or masculine. As a result, one of the most important sources of self-efficacy, that is, having successful experiences, will be provided. When recruiting the teachers, it should be kept in mind that the self-efficacy and social health of teachers are two factors affecting their performance and the students’ performance. Considering that the results of the present study showed that gender roles have an effect on self-efficacy, training courses on the elimination of gender stereotypes and the beneficial effects of masculinity and femininity can be very influential. Moreover, managers of educational institution can consider a desirable level of such skills as one of the recruitment conditions, which will lead to the development of human resources with high efficiency in education.
    Keywords: gender role-based self-concept, self-efficacy, social health, teachers