فهرست مطالب

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 42، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا محسنی، عبدالعلی قوام صفحات 10-27

    از آغاز هزاره سوم میان نظریه پردازان روابط بین الملل ، به ویژه کسانی که به جنبه های اجتماعی ساخته شدن هویت ها عنایت دارند و نیز تئوریسین های که توجه خود را معطوف به نقش هنجارها در سیاست بین الملل کرده اند ، و همچنین آن دسته از محققان حقوق بین الملل که برای تحولات هنجاری اهمیت زیادی قایل اند ، گفتگویی برقرار شده است. تحت این شرایط سازه انگاران عمدتا برجنبه های اجتماعی ایجاد هنجارها تاکید کرده اند. از آنجائیکه حقوق بین الملل بر حسب ماهیت آن برهنجارها تمرکز کرده و به ایجاد ، تحول و زوال هنجارها علاقه مند است ، بنابراین این امر می تواند قوی ترین نقطه اتصال میان برخی از محققان حقوق بین الملل و سازه انگاران به شمار رود. چنین پیوندی محور اصلی این مقاله را تشکیل می دهد. سازه انگاری از طریق نشان دادن این مطلب که چگونه ممکن است هنجار ها باعث تشکیل و یا حتی تحت تحت الشعاع قرار دادن منافع شوند ، به عملکرد حقوق بین الملل کمک فراوانی نموده است. در حقیقت بنظر می رسد بسیاری از حقوقدانان بین المللی به نحوی از انحاء از شم خردگرایانه و نیز سازه انگارانه برخوردار بوده اند. مهمترین کمک تحقیقاتی سازه انگاری در عرصه های روابط بین الملل و حقوق بین الملل فهم آن دسته از فرایندهای اجتماعی است که منجر به عملیات حقوق بین الملل می شوند. سازه انگاری نیز از چنان پتانسیلی برخوردار است که می تواند توضیح منسجم تری از حقوق بین الملل عرفی بیش از سایر تئوریسین های روابط بین الملل و حتی حقوق بین الملل ارائه دهد. به منظور برقراری چنین گفتگوی میان این دو رشته مطالعاتی ، حقوق دانان بین الملل باید نسبت به مفاهیم سیاست بین الملل با دید بازتری برخورد کرده و این رشته را به صورت رشته ای که صرفا به موضوع قدرت و منافع مادی می پردازد ، تصور نکنند.

    کلیدواژگان: هنجارها، قواعد، جامعه پذیری، ساختارهای اجتماعی، فهم های بین الاذهانی، کنش گران بین المللی، هویت، منافع
  • سیدعبدالامیر نبوی، صالح زمانی صفحات 28-59

    با گذشت چند سال از فروپاشی حکومت مبارک در مصر، بررسی های متعددی در زمینه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی درباره علل وقوع این رخداد ارائه شده است. در همین زمینه، مقاله حاضر تلاش می کند با تکیه بر رهیافتی ساختاری و با توجه به تحلیلی دولت محور به مهم ترین علل وقوع انقلاب در مصر بپردازد. بر این اساس، سوال اصلی مقاله مربوط به «چرایی» آسیب پذیری حکومت حسنی مبارک در مصر است. به نظر می رسد بررسی نقش سه عامل/ متغیر اصلی ساختاری در قالب یک چارچوب تحلیلی و نظری بتواند به این پرسش پاسخ دهد. عامل اول به ماهیت خاصی از رژیم های اقتدارگرا اشاره دارد به این صورت که ماهیت سلطانی حکومت مبارک، رژیم را به مرحله فروپاشی نزدیک کرد. عامل دوم معطوف به ماهیت اقتصاد سیاسی رژیم های اقتدارگراست بدین گونه که رژیم های اقتدارگرای رانتیر و یا نیمه رانتیر در آسیب پذیری و تغییر رفتار سیاسی آن نقش مهمی دارند. عامل سوم مربوط به رابطه رژیم های اقتدارگرای منطقه با ابرقدرت ها است بدین شکل که وابستگی سیاسی و اقتصادی به ابر قدرت ها، و مشخصا ایالات متحده، رژیم را در معرض آسیب پذیری بیشتر قرار می دهد. ترکیب این سه عامل/ متغیر، وضعیتی را ایجاد می کند که یک رژیم را در آستانه فروپاشی قرار می دهد. این نوشته مبتنی بر داده های تاریخی درباره سه دهه حکومت مبارک در مصر (1981-2011) است که به شیوه اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: حکومت مصر، رژیم های سلطانی، دولت رانتیر، سرکوب، وابستگی سیاسی
  • حمید یحیوی صفحات 60-84

    دیرینه شناسی به عنوان توصیف شرایط امکان نظام های فکری این امکان را فراهم می کند که از یک سو با ترجیح بحث در باب «تاریخ فکری» به جای «تاریخ اندیشه» ، تاریخی غیر از «تاریخ عدمی» بنویسیم و از سوی دیگر با تحلیل اپیستمه ای نظام های فکری معاصر به بررسی شرایط امکان آن بپردازیم؛ شرایطی که در طی تجربه ی «تجدد ایرانی» مستقر شده و به صورت بندی خاصی از نظام دانایی امکان ظهور داده است. مقاله پیش رو پس از تشریح نگاه دیرینه شناسانه، این مسئله را برجسته می کند که رویارویی با تجدد غربی منجر به از دست رفتن یکپارچگی و وحدت ساختاری شالوده معرفتی در ایران شد. در این دوران، ورود عناصری از تجدد غربی به نظام دانایی ایرانی همراه با پایداری نظام دانایی سنت، در جهتی خلاف آن، به شکل گیری صورت بندی ویژه ای از نظام دانایی انجامیده است که خصیصه ی چشمگیر آن «درهم تنیدگی امور ذاتا ناهمگون» است. این وضعیت، بستر امکان نظام های فکری دوران معاصر است؛ وضعیتی میان اپیستمه ای که ناهمخوان با اپیستمه های یکپارچه معرفی شده از جانب فوکوست؛ چرا که بر مبنای شالوده ی معرفتی دو بنی، بنا شده و همین امر منجر به زایش «آگاهی دوپاره» و همینطور اغتشاش ها و کژتابی های معرفتی بسیاری در «تجدد ایرانی» شده است.

    کلیدواژگان: دیرینه شناسی، گسست، تجدد ایرانی، وضعیت میان اپیستمه ای
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، سیداحمد موسوی صفحات 85-115

    یمن به رغم بی ثباتی گاه و بیگاه آن و در تلاقی گاه شرق و غرب، این روزها یکی از بدترین بحران های سیاسی و ناآرامی های چند دهه اخیر را از سر می گذراند. برخی از تحلیلگران آنچه را که در یمن اتفاق می فتد، نوعی رقابت یا به تعبیری «جنگ سرد» ایران و عربستان سعودی به شمار می آورند. در همین راستا، سوالی که در چهارچوب نظریه رئالیسم تهاجمی مطرح می شود این است که «مواضع تهاجمی عربستان در قبال تحولات یمن چه ارتباطی با نقش و جایگاه منطقه ای جمهوری اسلامی ایران دارد؟» در پاسخ به پرسش اصلی، این فرضیه به آزمون گذاشته خواهد شد که «رفتار عربستان در قبال تحولات یمن، در چهار سطح تحلیل بین المللی، منطقه ای، زیر منطقه ای و دوجانبه متاثر از برتری منطقه ای ایران و احساس خطر از نضج گرفتن تفکر شیعی در این مناطق است». یافته های پژوهش نشان می دهد که آنچه یمن را به سوی آغاز جنگ داخلی سوق می دهد رقابت و احساس تهدید عربستان سعودی سنی مذهب از موقعیت ویژه ایران شیعی مذهب و تلاش برای حفظ و گسترش حوزه نفوذ و کنترل خود به عنوان یک بازیگر منطقه ای در قبال ایران است. از همین رو، عربستان و متحدان پادشاه نشین آن در حاشیه خلیج فارس، کنترل حوثی ها بر صنعا، پایتخت یمن را کودتا دانسته اند و با اتخاذ سیاستی تهاجمی و پیشدستانه در عرصه سیاست خارجی در صدد سدبندی ایران و گسترش حوزه نفوذ منطقه ای خود برآمده اند. اما این درحالی است که بحران پیچیده یمن ریشه در سیاست، قومیت و قبیله گرایی در این کشور دارد. بحرانی که پتانسیل تزریق تنش بیشتر به روابط دو کشور تولیدکننده بزرگ نفت در خاورمیانه، یعنی ایران و عربستان را دارد.

    کلیدواژگان: عربستان، تحولات یمن، هژمونی منطقه ای ایران، قدرتهای فرامنطقه ای
  • علی تدین راد، امیرمسعود شهرام نیا، سارا نجف پور صفحات 116-142

    اگر فهم امور بشری، سیاست و جامعه با رویکردی وجودگرایانه را محور تفکرات فلسفی و سیاسی آرنت بدانیم، در این مقاله برآنیم که به بنیان های فکری و رویکرد تفهمی او بازگردیم و به این پرسش که خود فهم در اندیشه آرنت به چه معناست و چه نسبتی با هرمنوتیک فلسفی دارد بپردازیم. در این پژوهش برای فهم فهم آرنت از فهم و روش او در فهم مقولات و موضوعات، روش و رویکرد تفسیری او را در متن سنت هرمنوتیکی و تطابق با دقایق فهم در اندیشه های هایدگر و گادامر قرار می دهیم. تاکید بر منحصربه فرد بودن و تازگی و آغازگری هر انسان، نقد جوهرگرایی، ذات گرایی، تقلیل گرایی، علم گرایی و تاریخ گرایی، تاکید بر اهمیت و جایگاه مهم پیش فرض ها در فهم، دوری، عملی، موقعیت مند و جهانی بودن فهم و شاید از همه مهمتر اراده به مواجهه با خود پدیده ها، از مهمترین وجوه مشترک رویکرد آرنت، گادامر و هایدگر به فهم است و از این روی رویکرد آرنت به فهم در پیوند با بسترهای فلسفی و فکری او هرمنوتیک فلسفی و پدیدارشناسانه به شمار می رود. فراتر از این، داستان گویی، تصور پژوهشگر به مثابه تماشاگر موقعیت مند و بی طرف، افتراق گذاری و تمایزها و پیش ساختارهای فهم ایده هایی خاص آرنت در هرمنوتیک پدیدارشناسانه او به شمار می روند.

    کلیدواژگان: آرنت، پدیدارشناسی، روش، گادامر، هایدگر، هرمنوتیک فلسفی
  • محمود ایرانی فرد صفحات 143-174

    پس از جنگ دوم جهانی با چرخش نظریه سیاسی بسوی فلسفه های اسپینوزا و نیچه، شاهد قوام نظریه سیاسی رادیکال متاخر در اروپا هستیم. بویژه پس از دهه ی 1990 و در پی تعمیق پدیده جهانی شدن، نقد بنیادین مفاهیم همبسته ی مدرنیته و سرمایه داری از سوی متفکرین رادیکال مطرح شد. در کنار کسانی چون فوکو، رانسیر، آگامبن، دلوز و گتاری، آنتونیو نگری نیز سهمی مهم در فربه شدن این نظریه داشته است. نگری جهت مفصل بندی مفهوم رادیکال شده ی قدرت، تولید زیستی - سیاسی را درنظر می گیرد. این شیوه ی دگرگون تولید در قلمروی یک امپراتوری جهانی که فضای حکم رانی سرمایه داری متاخر است جای دارد. به زعم نگری، تولید زیستی سیاسی می تواند امکان گذر درون بودی از امپراتوری را فراهم نماید و درنتیجه روی دیگر قدرت که سازنده است فعلیت یابد. قدرت سازنده ، خمیرمایه ی کار و تولید توام با میل افراد و لازمه ی تحقق دموکراسی مطلق است. هدف این مقاله آن است که ضمن بررسی متن-زمینه محور شکل گیری اندیشه ی آنتونیو نگری، چگونگی مفصل بندی مفهوم قدرت و درک دگرگونه ی وی از این مفهوم را پی گیری کند. قدرت سازنده مفهومی است که به کمک تفسیر رادیکال فلسفه ی اسپینوزا مفصل بندی شده و در مقابل مفهوم مدرن و هابزی حاکمیت قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه داری متاخر، آنتونیو نگری، قدرت برساخته، امپراتوری، تولید زیستی سیاسی، کار انبوه خلق، قدرت سازنده
|
  • Samira mohseni, Abdolali Ghavam Pages 10-27

    Since the beginning of the third millennium, a new dialogue has been emerged between IR theorists especially those who are interested in the social creation of identity and who focus attention on the role of norms in international politics and international law scholars for whom normative evolution is highly significant. Constructivists have emphasized more on the social creation of norms. However, because international law is, of its nature, norm-focused, it is a fascination with norm creation, evolution, and destruction that has proven to be the strongest bridging point between some international law scholars and the constructivists. This bridge will form the core of this article. Constructivism has made a lot of contributions to understanding the operation of international law by demonstrating constitute or even trump interests. In fact, somehow norms may many international lawyers appear to have both rationalist and constructivist intuition. The most significant contributions of constructivist scholarship in both IR and IL are related to the insights it offers into social processes that drive the creation and the operation of international law. Constructivism hassuch potential to provide a more coherent account of customary international law than other IR theories and even than international law itself. In order to pursue such dialogue between the two fields, international lawyers will have to open their minds to conceptions of international politics that do not assume the latter field confine itself only to power and material interests.

    Keywords: Norms, Rules, Socialization, Social Structures, Inter-Subjective Understanding, International Actor, Identity Interests
  • Seyed Abdolamir Nabavi, Saleh Zamani Pages 28-59

    Among other analyses addressing the collapse of Mubarak regime in Egypt, the present study attempts to explain the Egyptian 2011 revolution on the basis of the state’s structure in the country. Indeed, the focal point of the study is to reveal “why” Mubarak’s regime was so vulnerable towards the social turbulency. It seems that a three-pillar approach can lead to a proper answer, whose pillars consist of: 1. The patrimonial structure of the state; 2. The nature of the political economy in authoritarian states (which leads to vulnerability towards the changes in socio-political behavior); and 3. The economic and political dependency of the authoritarian regimes on the super-powers (which makes them more vulnerable). On the basis of the historical data on the Mubarak regime (1981- 2011), the present study attempts to credit this three-pillar approach towards the regime change in Egypt.

    Keywords: Egyptian State, Patrimonial State, Rentier State, Suppress, Political Dependency
  • Hamid Yahyavi Pages 60-84

    Archeology as a description of the conditions of intellectual systems’ possibility, made it possible for us, on the one hand, to write a history other than “the history of privation” by the preference of debate in the field of “ intellectual history” to “thought history” and, on the other hand, to investigate conditions of its possibility by epistemic analysis of contemporary intellectual systems; The conditions established during the experience of “Iranian Modernity and has made it feasible for a specific configuration of knowledge system to emerge. After the dissection about archeological view, the following article has put this issue under the spotlight that confrontation with western modernity results in the loss of integration and unity of knowledge foundation in Iran. Over this period, the introduction of the elements of modernity to the Iranian episteme, along with the stability of traditional knowledge system in the opposite direction. This led to the creation of special configuration of episteme whose characteristic is “the intertwining of the heterogeneous nature”. These conditions are context of possibility of the intellectual contemporary system; an inter-episteme situation which is inconsistent with the integrated episteme presented by Foucault; because it was built based on the by-rooted epistemological foundation. And this has led to the birth of consciousness divided and many cognitive disorders and distortions in “Iranian Modernity”.

    Keywords: archaeology, Foucault, episteme, Break, Iranian Modernity, Inter-epistemic Situation
  • Alireza Samiei Isfahani, Seyed Ahmad Mousavi Pages 85-115

    despite of its occasional instability and at the confluence of East and West, these days is going through one of the worst political crises and unrests in recent decades. Some analysts consider what happening in Yemen, a competition or a sense “Cold War” between Iran and Saudi Arabia. In this context, the question that arises according to Aggressive Realism Theory is that “what’s the relationship between the aggressive attitude of Saudi Arabia towards the developments in Yemen and Islamic Republic of Iran’s regional role?” In response to this question, the hypothesis that puts to the test will be: “Saudi Arabia’s behavior on Yemen’s developments, in four levels of analysis [that is] international, regional, sub-regional and bilateral, is affected by the threat of Iran’s regional hegemony of the maturing of the Shiite thought in these areas.” The findings suggest that what lead Yemen into civil war, is competence of Sunni Saudi Arabia with Shi’ite Iran and its thread for maintaining and expanding influence and control as the key player in the region. But, Yemen’s complex crisis rooted in politics, ethnicity and tribalism in this country, which has the potential to inject more tension to bilateral relations of the major oil producers in the Middle East, Iran and Saudi Arabia.

    Keywords: Saudi, Yemeni Developments, Iran’s Regional Hegemony, Trans-Regional Powers
  • Ali Tadayyon Rad, AmirMasoud Shahramnia, Sara Najafpour Pages 116-142

    If we consider the understanding of human affairs, politics and community, with existentialist approach, as the foundation of Arendt’s philosophical and political thinking, so this paper tries to understand the meaning of understanding in Arendt’s thought and its relation to her philosophical hermeneutics. In this regard, we consider her interpretative approach in the text of tradition of hermeneutics, especially in Heidegger’s and Gadamer’s hermeneutics. The most similarities of Arendt, Heidegger and Gadamer about understanding, are their Emphasize on the uniqueness, newness and beginning every human being. They, also criticize essentialism, reductionism, scientism and historicism and emphasizing the importance of pre-assumptions in understanding. In their belief, understanding is circular, situated and worldly. Of course the most important similarity between their hermeneutics, is the will to deal with phenomenon. Above all, story-telling, showing the researcher as a unbiasesd viewer, use of differentiation and discrimination, functioning of paradoxes and analyzing them to achieve the understanding, and also use of taste and imagination, all are the special characteristics of Arendt’s phenomenological hermeneutics.

    Keywords: Arendt, phenomenology, method, Heidegger, Gadamer, Philosophical Hermeneutics
  • Mahmoud Iranifard Pages 143-174

    After World War II and with political theory’s direction into Spinoza’s and Nietzsche’s philosophies, we see the consistency of the late radical political theory in Europe. Radical critique of concepts that were associated with modernity and capitalism, was raised by radical thinkers, especially due to the extension of the Globalization after the 1990s. Besides Foucault, Rancière, Agamben, Deleuze and Guattari, Antonio Negri likewise has an important role in the development of that theory. Negri considers biopolitical production for articulation of radicalized concept of power. That transformed mode of production is located in an global Empire, where it is the space of the governance by late capitalism. For Negri, biopolitical production can create the possibility of the immanent passing over Empire. Due to this event, the constituent side of power will be realized. The constituent power is leaven of labors and productions that are combined with the desires of individuals and, that is requisite for realization of absolute democracy. This article asks the formation of Negri’s thought and the modality of the articulation of the concept of power through a text-context-based manner. The constituent power has been articulated through radical interpretation of the Spinoza’s philosophy, a concept that encounters with the modern and Hobbesian concept of sovereignty.

    Keywords: Late Capitalism, Antonio Negri, The Constituted Power of Empire, Biopolitical Production, Multitude’s Labor, Constituent Power