فهرست مطالب

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 45، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین پوراحمدی، عارف بهرامی صفحات 9-39

    در این مقاله، درصددیم تا با استفاده از چارچوب نظری اتونومیسم، به بررسی نقش سرمایه در نظام اقتصاد سیاسی جهانی کنونی و ایران بپردازیم. آن چه توسط اندیش مندان پسا مارکسیست ایتالیایی، هم چون انتونیو نگری، مایکل هارت، ماریو ترونتی، پائولو ویرنو و… در خصوص دولت، جامعه مدنی، نیروی کار و سرمایه بیان می شود، در قالب حالت اول از سه حالتی می گنجد که گرامشی از رابطه میان دولت و جامعه مدنی بیان می دارد. دیدگاه اتونومیستی قایل به یگانه انگاری دولت و سرمایه، زوال جامعه مدنی و ایضا تمام عرصه های حیات بشری در دولت است، که آن نیز به نوبه خود حاصل تغییرات در نظام اقتصاد سیاسی جهانی از دهه 1970 میلادی به بعد است که نهایتا، برایندش می شود تسخیر تمام عرصه ها و شئون حیات انسانی توسط سرمایه از دهه 1970 میلادی به بعد. توسعه مناسبات سرمایه داری در ایران، عمدتا پس از پایان جنگ و از سال 1368 به بعد، با اجرای سیاست هایی نظیر کالایی سازی نیروی کار، سازوکارهای گوناگون برای انباشت سرمایه و هم چنین سیاست های نئولیبرال تعدیل ساختاری (از قبیل: آزادسازی نرخ ارز، خصوصی سازی، رفع موانع پیوستن به سازمان تجارت جهانی، هدف مندی یارانه ها و حذف سوبسیدها و…) توسط دولت های هاشمی، خاتمی و احمدی نژاد به شکل مستمر دنبال شد. بدین لحاظ، در اجرای این سیاست ها که هدف نهایی آن انباشت هر چه بیش تر سرمایه و ابزاری کردن تمام عرصه های حیات بشری در جهت این هدف است، نوعی این همانی میان دولت و سرمایه مشاهده می شود که مورد نظر اتونومیست ها است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی جهانی، نیروی کار، سرمایه، اتونومیسم، نظریه تنظیم، یگانگی دولت و سرمایه، ایران
  • محمدرضا تاجیک، محمد شفق خواتی صفحات 40-69

    در باب عوامل تکوین و تداوم عقلانیت سیاسی خاصی در یک جامعه، در نظریه های اجتماعی، دو نوع تقابل در دو سطح جریان داشته است: تقابل فرهنگ/اقتصاد و ساختار/کارگزار. در سطح اول، رویکرد مارکسی بر تفوق اقتصاد و رویکرد وبری بر تفوق فرهنگ ؛ و در سطح دوم، «ساختارگرایان» بر تعیین کنندگی ساختارها و «قصدگرایان» بر تعیین کنندگی کارگزاران تاکید دارند. در نظریه «ساخت یابی» آنتونی گیدنز تلاش شده است که با عبور از دوگانه پنداری ساختار/کارگزار، رابطه دیالکتیکی میان آن دو جایگزین رابطه تقابلی شود. در این نوشتار، پس از تبیین رویکردهای فوق، استراتژی تحلیلی «دیالکتیک مضاعف» با تلقی سه ضلعی از ساختار (عین، ذهن و ارتباط) طرح شده است که در آن، منظر اقتصادمحور مارکسی و نگاه فرهنگ باور وبری با عناصری از نظریه ساخت یابی گیدنز با هم تلفیق شده است. به این ترتیب، برای بررسی عوامل تکوین و تداوم یک عقلانیت سیاسی در یک جامعه، باید از تاکید یک سویه بر اقتصادیا فرهنگ و نیز ساختار یا کارگزار عبور نمود. لوکوموتیو جامعه از دو چرخ اقتصاد و فرهنگ تشکیل شده است که سیاست، موتور، و کارگزار راننده این لوکوموتیو است. بنابراین، در این نوشتار به جای نگاه تقابلی، به بررسی دو نوع دیالکتیک درهم تنیده پرداخته شده است: الف) دیالکتیک ساختار-کارگزار؛ ب) دیالکتیک میان ساختارهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، با وساطت عنصر کارگزارانه.

    کلیدواژگان: عقلانیت سیاسی، شیوه تولید، فرهنگ، ساختار، کارگزار، ساخت یابی، دیالکتیک مضاعف
  • مهدی ذاکریان، سید رضی عمادی صفحات 70-92

    لیبی پس از تونس و مصر، سومین کشور شمال آفریقا بود که اعتراض‏های ضدحکومتی را در سال 2011 با هدف تغییر نظام سیاسی دیکتاتوری به دموکراسی تجربه کرد. در حالی که معمر قذافی در دوران 43 ساله قدرت خود مرتکب نقض فاحش و همه‏جانبه حقوق بشر علیه شهروندان لیبی شده بود، در جنگ داخلی سال 2011 نیز مرتکب جنایت‏های تصریح شده در اساس نامه دیوان کیفری بین المللی، شامل جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت، جنایت علیه صلح شد. از این‏رو، اجرای عدالت انتقالی درباره معمر قذافی و عناصر اصلی حکومت وی که در نقض حقوق بشر و جنایت‏های سه‏گانه نقش داشتند، مورد توجه محافل داخلی لیبی و بازیگران نظام جهانی قرار گرفت. با وجود این که سازوکارهای عدالت انتقالی در لیبی پساقذافی مورد توجه قرار گرفت، اما در زمینه اجرا تجربه موفقی نبوده است. نگارندگان این مقاله با بهره‏گیری از روش توصیفی- تحلیلی و چارچوب مفهومی عدالت انتقالی در حقوق بین‏الملل، درصدد پاسخ گویی به این پرسش کلیدی هستند که چه عواملی سبب ناکامی در کاربرد سازوکارهای عدالت انتقالی در لیبی پساقذافی شده است؟ فرضیه مورد آزمون در پاسخ به این سوال نیز این است که اگرچه هدف نهایی از اجرای عدالت انتقالی «تقویت حکومت قانون و نهادینه کردن پاسخ گویی مقامات» است، اما به کارگیری کارامد سازوکارهای عدالت انتقالی مستلزم آمادگی آن جامعه، از جمله وجود ثبات سیاسی و امنیت است که در لیبی پساقذافی نبود؛ این عدم آمادگی سبب اثرات معکوس سازوکارهای عدالت انتقالی و افزایش ناامنی شده است.

    کلیدواژگان: لیبی، پساقذافی، عدالت انتقالی، معمر قذافی، دیکتاتوری، داعش
  • مسعود رضایی، سعید وثوقی صفحات 93-121

    روابط نظامی ایران و چین با روی کار آمدن دولت روحانی و در پرتو توافق هسته ای، وارد مرحله تازه ای شده است. در این راستا، دسترسی ایران به تسلیحات چینی که از اواخر دهه 1990 و 2000 میلادی به واسطه فشارهای آمریکا و اعمال تحریم های شورای امنیت به تدریج کاهش یافته بود، افزایش پیدا کرده است. فرض بر این است که پس از برجام، با لغو بخشی از تحریم های سازمان ملل، روابط نظامی دو کشور بهبود یابد. نظر به قابلیت ها و پیشرفت های چشم گیر چین در عرصه هایی چون نیروهای سه گانه نظامی، دریافت اهمیت این شریک استراتژیک نزد جمهوری اسلامی ایران در عرصه های نظامی و فناوری های مرتبط، حائز اهمیت مضاعف خواهد بود. ازهمین رو، مقاله حاضر ضمن پرداختن به ابعاد نوین پیوندهای نظامی و دیپلماسی دفاعی میان دو کشور، بحث را بر این محور قرار می دهد که با وجود نیازمندی های ایران به ازسرگیری و استمرار برنامه نوسازی نظامی خود به چین، برای ایجاد موازنه نظامی در منطقه؛ اما در عین حال به جهت ملاحظات سیاسی چین در دو بعد منطقه ای و جهانی، تحریم های شورای امنیت و همچنین نقش آمریکا در این خصوص، دامنه پیوندهای دفاعی و نظامی دو کشور پس از برجام در مقایسه با روسیه در همین دوران، حساس تر و آسیب پذیر بوده، و همچنان با محدودیت هایی مواجه خواهد بود.

    کلیدواژگان: ایران، چین، تسلیحات، دیپلماسی دفاعی، آمریکا، نظامی، برجام
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، صغری فرحمند صفحات 122-156

    در میان بحران هایی که حزب عدالت و توسعه در این سال ها تجربه کرده است، کودتای نافرجام 16 جولای 2016، پیامدهای داخلی و منطقه ای مهمی را می تواند برای این حزب درپی داشته باشد. از این رو، پژوهش پیش رو می کوشد تا بر پایه روش آینده پژوهی و تکنیک سناریوپردازی، به این پرسش اصلی پاسخ دهد که «آینده حزب عدالت و توسعه» پس از وقوع کودتای 16 جولای 2016 میلادی، به چه سمت وسویی خواهد رفت؟ در روش آینده پژوهی، تفکرات فلسفی و روش های علمی و مدل های مختلف بررسی و با استفاده از آن ها،آینده های بدیل و احتمالی ترسیم می گردد. تکنیک سناریونویسی نیز یکی از روش های آینده پژوهی است که بر پایه آن رویدادهای آینده ای که تحت شرایط معین ممکن است روی دهند، تشریح می گردد. در خصوص موضوع این پژوهش، چهار سناریو در قالب دو دسته بندی را می توان مطرح ساخت: الف) سناریوی مطلوب شامل: 1. پیروزی نهایی حزب عدالت و توسعه و به حاشیه راندن احزاب رقیب؛ 2. رهبری منطقه ای حزب عدالت و توسعه ب) سناریوی محتمل شامل: 1. کاهش محبوبیت داخلی و خارجی حزب و فروپاشی دولت اردوغان 2. تجزیه ترکیه و استقلال کردها. یافته های پژوهش نشان می دهد که علی رغم شکست کودتای 2016 و موفقیت دولت در خنثی نمودن کودتا، پیامدهای حاصل از آن و به ویژه برگزاری همه پرسی 16 آوریل 2016، دولت را به سمت تداوم مناسبات سلطه آمیز سوق خواهد داد. بنابراین، چنان چه حزب عدالت و توسعه، از سازوکارهای مسالمت آمیز دموکراسی استفاده ننماید، طی سال های پیش رو مشروعیت داخلی خود را از دست خواهد داد. درواقع، صرف انجام اصلاحات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، حتی تزریق بسته دموکراتیک صورت گرفته، به تنهایی پاسخ گوی حل چالش های فعلی جامعه ترکیه نبوده است و سران حزب هم چنان با بحران مواجه هستند.

    کلیدواژگان: ترکیه، ارتش ترکیه، کودتای جولای 2016، حزب عدالت و توسعه، اصلاحات سیاسی، مسئله کردها
  • حسین مفیدی احمدی، علی اصغر کاظمی صفحات 157-184

    این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که در موقعیت های مختلف نظام بین الملل، کدام کنش بازیگران پرکاربردتر است. برنهاد اصلی این مقاله آن است که با وجود اهمیت «کنش راهبردی» و «کنش ارتباطی» که به ترتیب با هدف «حداکثرسازی منفعت» و «درک استدلالی از رفتار معتبر» صورت می گیرد، از آن جا که موقعیت های نظام بین الملل غالبا به صورت هم زمان واجد مناسبات قدرت و منفعت و نیز ملاحظات استدلالی و گفتمانی هستند، بازیگران نظام بین الملل، بیش تر از «کنش بلاغی» استفاده می کنند. درواقع، در موقعیت های نظام بین الملل، بازیگران، منافع خود را نیز بیش تر از طریق ظاهرسازی دنبال می کنند. در این نگاه، «کنش بلاغی» یعنی استفاده بازیگران از یک مجموعه سازمان یافته از ادعاها که هدف اش متقاعد کردن مخاطبان عمومی و/ یا رقبای خارجی و داخلی برای پذیرش ترجیحات مورد نظر این بازیگران و/ یا مشروعیت زدایی از ترجیحات رقباست.

    کلیدواژگان: کنش ارتباطی، کنش بلاغی، کنش راهبردی، خردگرایی هنجاری، اعتبار
|
  • Hossein Pourahmadi, Aref Bahrami Pages 9-39

    In this paper, we seek to study the role of capital in the current global political economy and Iran by using the theoretical framework of Autonomism; what is said by the post-Marxist thinkers such as Antonio Negri, Michael Hart, Mario Trounti, Paulo Verno, and others about state, civil society, labor force, and capital. In the first case, there are three situations in which Gramsci expresses the relation between the state and the civil society. The autonomous view points to the unity of state and capital, the collapse of the civil society, and the appearance of all the realms of human life in the state, which is also the result of changes in the global political economic system since the 1970s, which ultimately could conquer all fields and the human life of capital since the 1970s. Development of capitalist relations in Iran, mainly after the end of the war, and since 1990 (1368), by implementing policies such as labor force commodification, various mechanisms for capital accumulation, as well as neoliberal structural adjustment policies (such as currency liberalization, privatization , removing barriers to WTO membership, targeting subsidies and removing subsidies, etc.) was pursued continuously by the Hashemi, Khatami and Ahmadinejad governments. In this regard, the implementation of these policies, whose ultimate goal is to accumulate more capital and to make all the realms of human life in pursuit of this goal, is seen as a kind of state between capital and capital which is intended by Autonomists.

    Keywords: Global Political Economy, Labor Force, capital, Autonomy, Regulation Theory, State, Capital Unity Iran
  • Mohammadreza Tajik, Mohammad Shafaghkhavati Pages 40-69

    About effecting factors on the genesis and persistence of certain political rationality in a society, social theories have been based on two types of contrasts on two levels: Conflict of culture and economy and conflict of structure and agent. At the first level, Marx's approach emphasizes on the economic supremacy and Weberian approach on the supremacy of culture. At the second level, structuralists emphasis on determination of structure and voluntarist insist on the determination of agents. Giddens Structuration theory is an attempt to cross the confrontation between structure and agent and emphasis on the dialectical relationship between them. In this paper, these approaches are explained and then, "double dialectic" approach has been suggested that in which Economic-Marxian perspective and Weberian culturalist approach combined with elements of the Giddens Structuration theory. Thus, in order to study the genesis and continuation of a political rationality in a society, one should avoid one-sided emphasis on the economy or culture and structure or agent. Locomotive of society is composed of two wheels of economy and culture, politics is the engine, and the agent is driver of this locomotive. So, in this article, instead of confrontation approach, two overlapping dialectic discussed: a) the dialectic of structure-agent; b) the dialectic between cultural, economic and political structures, with the mediation of the agent.

    Keywords: Political Rationalism, Mode of production, Culture, structure, Agent, Structuration, Double Dialectic
  • Mehdi Zakerian, Seyyed Razi Emadi Pages 70-92

    After Tunisia and Egypt, Libya was the third country in North Africa that experienced anti-governmental protests in 2011 with the aim of transforming the political system of dictatorship into democracy. While Muammar Gaddafi in his 43-year domination committed the human right violation against Libyan citizens, he also committed the specified crimes in the statute of the International Criminal Court (ICC) including: war crimes, crimes against humanity and crimes against peace. Hence, the implementation of transitional justice over Muammar Gaddafi and the main elements of his state that played an important role in contributing to human rights violation and the mentioned triple crimes, was considered by the domestic circles of Libya and the world political actors and rulers. Despite the fact that transitional justice mechanisms in post-Gaddafi Libya has been considered, it has not been a successful experience yet. By using the descriptive-analytical method and the conceptual framework of transitional justice in international law, the authors of this paper seek to answer this key question: which factors led to failure to apply the mechanisms of transitional justice in Libya? The hypothesis to answer this question is that although the ultimate goal of implementing transitional justice is "to strengthen the rule of law and institutionalize responsiveness of the authorities," but the efficient use of the mechanisms of transitional justice requires the readiness of that society, such as the political stability and security, but in Libya lack of this readiness has led to a reverse outcome on the use of mechanisms of transitional justice, and finally has increased insecurity in this country.

    Keywords: Libya, Post-Gaddafi, Transitional Justice, Muammar Gaddafi, Dictatorship, ISIS (Daesh)
  • Masoud Rezaei, Saeid Vosoughi Pages 93-121

    When Rouhani came to office, and, consequently, his success in reaching a nuclear deal with p5+1, Sino-Iranian military relations have entered a new phase. In this regard, since the late 1990s and 2000s, Iran's access to Chinese armaments has gradually diminished due to US pressure and UN sanctions in the form of the Security Council Resolutions; it is supposed that after the JCPOA, with the abolition of some UN sanctions, military relations between the two countries will improve. Considering China's impressive military capabilities and innovations, the importance of this strategic partner for Iran in military and related fields, will be of great importance. Therefore, the present article, while addressing the new dimensions of military ties and defense diplomacy between the two countries, argues that despite Iran's need to promote military relations with China in order to create a military balance in the region, but because of chin's political considerations in two regional and global dimensions, UNSCR 2231, as well as the role of the United States in this regard, the extent of the defense ties of the two countries in comparison with Russia, has become more sensitive and vulnerable, and will continue to face some limitations.

    Keywords: Iran, China, Weapons, Defense Diplomacy, US, Military, JCPOA, Russia
  • Alireza Samiei Esfahani, Soghra Farahmand Pages 122-156

    16 July 2016 coup in Turkey can be followed by the important domestic and regional implications for the AKP. Hence, the present study based on the Scenario Planning Process attempts to answer this main question that the "future of the AKP" after the coup of 16 July 2016, what direction will it go. In this way, philosophical thoughts and scientific methods and models will be used to study the future and by using them the possible alternative futures is drawn. Scenario Planning Process, also is one of the methods of future studies that upon which description the upcoming events that may occur under certain condition will be described. discussing the future, and possible alternative futures delineates in this regard, four scenarios can be presented in two categories: a) favorable scenario includes: 1) The final victory of the AKP and the marginalization of rival parties; 2) Regional leadership of the AKP. b) Probable scenario include: 1) reducing internal and external popularity of the party and the collapse of Erdogan government; 2) The fragmentation of Turkey and achieving independence by the Kurds. Despite the failed coup in 2016 and the government's success in thwarting a coup, the consequences of the coup particularly 16 April 2017 referendum, the government will lead to the continuation of relations of domination. However, the AKP, should pay attention to the fact that if it does not use the peaceful means of democracy undoutably, in the upcoming years will lose their domestic legitimacy. In fact, carring on the mere political, economic, cultural and democratic reforms was not able to respond to current challenges that Turkish society has been faced with and the AKP leaders will be involved with the various crises.

    Keywords: Turkey, The Turkish Military Coup of July 2016, The Justice, Development Party, Political Reform, The Kurdish Issue
  • Hosein Mofidi Ahmadi, Aliasghar Kazemi Pages 157-184

    This study aims to answer the question that in different situations, which action is more usable? The main thesis of this paper is that, despite the importance of "strategic action" and "communicative action" that according to it respectively behavior is steered towards “utility maximization” and “reasoned understanding about valid behavior”, since the position of the international system at the same time has power and intrests relations and arguments and discourse considerations, for the international system actors, "rhetorical action” is more usable. In fact, in the situations of the international system, actors pursue their interests further through the pretense. In this view, the "rhetorical action" means using an organized collection of claims, which aims to persuade public audience and/or foreign and domestic opponents to accept actors’ preference and/or de-legitimize those of opponents.

    Keywords: Communicative Action, Strategic Action, Reputation, Rhetorical Action, Normative Rationality