فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین باغانی، محمد جواد ولدان زوج، مهدی مختارزاده صفحات 1-18
    در غیاب داده های افمریز ماهواره و مدل سنجنده، تبدیلات غیرپارامتریک نظیر مدل توابع کسری از مهم ترین و پرکاربردترین انواع مدل های ریاضی در جوامع فتوگرامتری و سنجش از دور به شمار می آیند. وابستگی این مدل ها به تعداد زیادی نقاط کنترل زمینی، مشکلات عددی موجود در حل آنها و مشکل انتخاب ترم های سازنده ساختار تابع کسری را می توان از ضعف های عمده این روش برشمرد. ازآنجاکه ضرایب در توابع غیرپارامتریک دارای تفسیر و معنای فیزیکی مشخصی نیستند، در روش های معمول کلیه ترم ها وارد فرایند محاسباتی می شوند و خطای وابستگی میان ترم ها ایجاد می کنند. در پژوهش حاضر، الگوریتم کلونی مورچه ها برای بهینه سازی توابع کسری مناسب سازی شد و از الگوریتم ویژه سازی شده به منظور یافتن ترکیب بهینه ترم ها در ساختار توابع کسری استفاده گردید. الگوریتم مذکور، روی سه تصویر در سطوح تصحیح هندسی مختلف با ترکیب های گوناگونی از نقاط کنترل و نقاط چک مستقل در سه سیستم مختصات زمینی UTM، CT و ژئودتیک و بدون نرمال کردن مختصات های زمینی و تصویری آزمون شد. نتایج آزمون های تجربی نشان دادند که الگوریتم ویژه سازی شده کلونی مورچه ها در پژوهش حاضر از نظر تعداد ترم ها و دقت موقعیت مکانی قابلیت بالایی دارد. نتایج نشان دادند که استفاده از سیستم مختصات CT برای فضای زمین، نتایج بهتری را از نظر دقت و نحوه همگرایی الگوریتم به توابع کسری بهینه به دست می دهد. نتایج برای تصاویر مختلف و حتی تصاویر خام با استفاده از چهار نقطه کنترل، دقت زیرپیکسل را نشان داد.
    کلیدواژگان: تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالا، مدل های ریاضی، مدل توابع کسری، الگوریتم کلونی مورچگان
  • علی اکبر متکان، محمد حاجب، محمد اسلامی صفحات 19-34
    دسترسی به اطلاعات راه ها اهمیت زیادی در کاربردهای مختلف نظیر حمل ونقل، کنترل ترافیک، سیستم های هدایت خودکار وسایل نقلیه و مانند اینها دارد. در سال های اخیر طراحی الگوریتم های استخراج راه، هدف مطالعات بسیاری از پژوهشگران بوده است. باوجود پیشرفت هایی که در این زمینه حاصل شده است، همچنان نواقصی در عملکرد این الگوریتم ها وجود دارد که یکی از مهم ترین آنها وجود بریدگی در شبکه راه های استخراج شده است. این بریدگی ها ممکن است به دلایل مختلفی نظیر قرار گرفتن راه ها در زیر درختان یا واقع شدن در سایه باشند. ازآنجاکه پیوسته بودن راه ها یکی از ویژگی های مهم توپولوژیکی آنهاست، رفع این نقیصه ضروری به نظر می رسد. هدف پژوهش حاضر ارائه روشی خودکار برای یافتن و اتصال بریدگی های موجود در راه های استخراج شده به وسیله الگوریتم های استخراج راه است. در این الگوریتم ابتدا با استفاده از روشی مبتنی بر تبدیل رادون سر و ته بریدگی ها شناسایی می شوند، سپس این نقاط با به کارگیری روشی بر پایه تکنیک درون یابی اسپلاین به یکدیگر متصل می شوند. این الگوریتم روی خروجی یک روش استخراج راه که در آن چهار بریدگی در راه های مستقیم و دو بریدگی در تقاطع ها وجود دارد، پیاده سازی شد. نتایج نشان دادند که الگوریتم قادر به اتصال تمام بریدگی های واقع در راه های مستقیم بود، ولی دو مورد بریدگی در تقاطع ها را نتوانست الگوریتم متصل کند. بنابر این می توان گفت که صرف نظر از محل بریدگی که در راه های مستقیم یا در تقاطع ها واقع شده اند، الگوریتم حدود 7/66 درصد از بریدگی های موجود در تصویر را شناسایی و متصل کرده است. این الگوریتم در محیط نرم افزار MATLAB برنامه نویسی شد.
    کلیدواژگان: آشکارسازی عوارض خطی، اتصال قطع شدگی ها، تبدیل رادون، درون یابی اسپلاین
  • حامد کاچار، محمدرضا مباشری، علی اکبر آبکار، مجید رحیم زادگان صفحات 35-53
    وارونگی دمایی زمانی رخ می دهد که در تروپوسفر و تا ارتفاعی مشخص، با افزایش ارتفاع، دما افزایش یابد. از مشخصه های وارونگی دمایی، پارامترهای قدرت و عمق وارونگی دمایی است. قدرت وارونگی به اختلاف دمایی بین قله وارونگی و سطح زمین اطلاق می شود و ارتفاع متناظر با این اختلاف دمایی، عمق وارونگی نام دارد. راهکار متداول برای تعیین این مشخصه ها، اندازه گیری های میدانی به وسیله رادیوساند است، که نوعی اندازه گیری نقطه ای در جو قلمداد می شود. به منظور مدل سازی برای استخراج مشخصه های وارونگی دمایی از تصاویر ماهواره ای می توان ارتباط بین اختلاف دمای درخشندگی زوج باندهای مختلف با قدرت و عمق وارونگی دمایی منتج از داده های رادیوساند را به دست آورد. در پی شایع بودن پدیده وارونگی دمایی در شهر تهران، ایستگاه هواشناسی فرودگاه مهرآباد تهران به عنوان منطقه نخست مورد مطالعه انتخاب شد. ضرایب همبستگی خطی به دست آمده بین اختلاف دمای درخشندگی زوج باندهای مختلف با عمق و قدرت وارونگی محاسبه شده از داده های رادیوساند بسیار ضعیف بود که می تواند ناشی از تغییرات زیاد بخارآب جو و قدرت و عمق وارونگی دمایی نسبتا ضعیف روی داده در تهران باشد. برای اثبات فرضیه مذکور، در ادامه روند تحقیق حاضر، عوامل موثر در افزایش ضریب همبستگی خطی بین اختلاف دمای درخشندگی زوج باندهای مذکور با عمق و قدرت وارونگی محاسبه شده از داده های رادیوساند بررسی شدند. با توجه به روی دادن وارونگی های عمیق و قدرتمند تر در منطقه کرمانشاه درمقایسه با تهران، این منطقه به عنوان منطقه دوم مورد مطالعه انتخاب شد. افزایش ضرایب همبستگی محاسبه شده برای کرمانشاه نشان دهنده تاثیر عامل میزان قدرت و عمق وارونگی دمایی است. برای مثال، ضریب همبستگی بین BT7.2-BT11 با قدرت و عمق وارونگی دمایی در تهران به ترتیب 16/0 و 32/0 و در کرمانشاه به ترتیب 51/0 و 70/0 است. به منظور بررسی تاثیر میزان بخار آب موجود در جو بر ضرایب همبستگی، با توجه به آنکه میزان بخار آب موجود در جو طی فصول سرد کمتر از فصول گرم است، داده های تهران و کرمانشاه به دو دسته تمام فصول و فصول سرد تقسیم شدند. افزایش ضرایب همبستگی محاسبه شده برای تهران و کرمانشاه طی فصول سرد نشان دهنده تاثیر عامل میزان بخار آب موجود در جو است. به عنوان نمونه، ضریب همبستگی بین BT7.2-BT11 با قدرت و عمق وارونگی دمایی در کرمانشاه برای تمامی فصول به ترتیب 51/0 و 70/0 و طی فصول سرد به ترتیب 78/0 و 85/0 است.
    کلیدواژگان: وارونگی دمایی، رطوبت، تصاویر ماهواره ای، رادیوساند، ضریب همبستگی
  • فرامرز سرمدی، حمید عبادی، علی محمدزاده صفحات 55-68
    آشکارسازی تغییرات پوشش اراضی برای پایش رشد شهرها و برنامه ریزی مسئولانه در مورد آنها امری ضروری است. سنجش از دور فناوری قدرتمندی است که می توان از آن در آشکار سازی تغییرات اراضی استفاده کرد. یکی از چالش های موجود در این زمینه توسعه روش های کارآمد به منظور آشکار سازی تغییرات با سطح خودکارسازی بالاست که بتواند اطلاعاتی صحیحی در مورد موقعیت جغرافیایی و ماهیت این تغییرات ارائه کند. در پژوهش حاضر با استفاده از دو تصویر GeoEye منطقه 17 شهر تهران مربوط به سال های 2004 و 2010 از ویژگی های مکانی متن تصویر، شبکه های عصبی و الگوریتم ژنتیک برای آشکار سازی تغییرات استفاده شد. شش حالت مختلف، هریک با دو رویکرد طبقه بندی مستقیم چندزمانی و مقایسه پس از طبقه بندی، از دیدگاه صحت آشکارسازی و زمان اجرای الگوریتم مورد مقایسه قرار گرفتند. بررسی های انجام شده نشان دادند که رویکرد طبقه بندی مستقیم چندزمانی در هر شش حالت نتایج بهتری ارائه کرده است. همچنین در بین شش حالت بررسی شده، عملکرد حالت ششم (روش پیشنهادی این تحقیق) از نظر صحت طبقه بندی بهتر است. در حالت ششم پس از انتخاب بهینه ویژگی ها، طبقه بندی مبتنی بر شبکه های عصبی با تعیین معماری شبکه و با چندین بار اجرا صورت می گیرد. هرچند زمان اجرای این روش درمقایسه با دیگر حالت های بررسی شده بیشتر است، اما درصورتی که صحت طبقه بندی به زمان ارجحیت داشته باشد این روش کاملا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، گسترش شهر، ویژگی های مکانی، شبکه های عصبی، الگوریتم ژنتیک
  • علی اکبر آبکار، علیرضا صفدری نژاد، مجتبی زمانی، سید رضاصوف باف، نبی الله غلامی بیدخانی، امید غفاری صفحات 69-88
    بررسی خصوصیات انواع پوشش های گیاهی به عنوان یکی از پارامترهای موثر در تبادل انرژی بین جو و سطح زمین در مطالعات زیست محیطی، منابع طبیعی و کشاورزی اهمیت بسیاری دارد. امروزه فناوری سنجش از دور با ارائه اطلاعات طیفی گسترده و متنوع موجب تسهیل در مطالعه پوشش های گیاهی در سطح زمین و به ویژه تخمین پارامترهای بیوفیزیکی آنها شده است. یکی از مهم ترین پارامترهای فیزیکی به کار گرفته شده در تحلیل های مختلف مربوط به مطالعه پوشش های گیاهی، شاخص سطح برگ (LAI) است. در پژوهش حاضر ضمن تحلیل و مدل سازی ارتباط بین LAI و شاخص های گیاهی مختلف، با استفاده از مشاهدات طیف سنجی آزمایشگاهی، به بررسی محدودیت های مدل ریاضی موجود در برآورد LAI، ارائه راهکارهایی به منظور افزایش دقت و صحت نتایج این مدل و همچنین طراحی یک شاخص جدید پرداخته شده است. نتایج نشان دادند که از میان شاخص های گیاهی متداول، دو شاخص Simple Ratio و SAVI-2 دارای کمترین RMSE (حدود 08/0 در واحد LAI) بوده و شدت اشباع شدگی مدلی که برازش داده اند از شاخص های دیگر کمتر است. دو شاخص مذکور کارایی بالاتری در تخمین LAI به ویژه در مناطق با تراکم پوشش گیاهی آنها زیاد، دارند و می توان با اطمینان بالایی در مدل سازی خطی برآورد LAI از آنها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، شاخص پوشش گیاهی، طیف سنجی، آنالیز حساسیت
  • هادی تاجی، نعمت الله کریمی، سعید مرید صفحات 89-106
    داده های سنجش از دور دارای کاربرد وسیعی در برآورد تبخیر و تعرق واقعی هستند و بدین منظور روش های مختلفی شرح و بسط یافته است. در این میان، سبال و متریک به عنوان مدل های شار انرژی و تی وی تی برپایه پوشش گیاهی توجه زیادی را به خود جلب کرده و برپایه برخی پارامترهایی هستند که برای استفاده نیاز به ارزیابی دارند. در پژوهش حاضر، 12 تصویر مودیس طی دوره سال آبی 88-1387 که محدوده مطالعاتی اهواز شمالی را (طبق طبقه بندی وزارت نیرو) می پوشاند، فراهم شد تا برای تخمین تبخیر و تعرق واقعی با استفاده از مدل های سنجش از دور به کار گرفته شود. به منظور ارزیابی و مقایسه نتایج، از تبخیر و تعرق تخمین زده شده با استفاده از مدل بیلان آبی مرسوم برای همان دوره استفاده شد. افزون بر اینها، بهترین تخمین تبخیر و تعرق واقعی با استفاده از مدل سنجش از دور برای مزارع یونجه با مقادیر متناظر در سند ملی آب مقایسه شد. نتایج به دست آمده، عملکرد بهتر سبال و سپس متریک و تی وی تی را نشان دادند. مدل بیلان آب میزان تبخیر و تعرق واقعی را 341 میلی متر بر سال و سبال آن را 2/347 میلی متر بر سال برای همان دوره نمایش داد. ارزیابی پارامترهای این مدل ها، تاثیر معنا دار کاربرد معادلات کالیبره شده شار گرمای خاک و طول زبری مومنتوم را بر عملکرد و کاهش عدم قطعیت آنها نشان داد.
    کلیدواژگان: داده های سنجش از دور دارای کاربرد وسیعی در برآورد تبخیر و تعرق واقعی هستند و بدین منظور روش های مختلفی شرح و بسط یافته است، در این میان، سبال و متریک به عنوان مدل های شار انرژی و تی وی تی برپایه پوشش گیاهی توجه زیادی را به خود جلب کرده و برپایه برخی پارا
  • یاسر استواری، حبیب الله بیگی هرچگانی، سیده سمیرا حشمتی صفحات 107-120
    شاخص کیفیت آب زیرزمینی (GWQI) یکی از شاخص های مهم در تعیین کیفیت آب های زیرزمینی است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی کیفیت شرب آب زیرزمینی لردگان براساس شاخص کیفیت آب زیرزمینی (GWQI) در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) است. به این منظور، در 32 حلقه چاه pH، EC، TDS (کل جامدات محلول)، TSS (کل جامدات معلق)، کدورت، یون های اصلی، نیترات (NO32-) و فسفات (PO42-) اندازه گیری و سختی کل محاسبه شد. نقشه مولفه ها به روش وزن دهی معکوس فاصله رسم شد. به منظور محاسبه شاخص GWQI نقشه هر مولفه نرمال شد و براساس آنها نقشه های رتبه به دست آمدند. سپس با استخراج وزن هر مولفه از نقشه، رتبه آن و نقشه شاخص GWQI تهیه شد. آب زیرزمینی لردگان براساس میانگین نقشه GWQI با مقدار 83 کیفیت مناسبی داشت. نقشه GWQI نشان داد که کیفیت آب شرب از جنوب غرب به سمت شمال کاهش می یابد، که به وجود مراکز کشاورزی فشرده، تصفیه‏خانه فاضلاب در شمال دشت و سازند گچساران در شمال دشت نسبت داده شد. تحلیل حساسیت به روش حذف تک نقشه ها نشان داد که شاخص GWQI در آبخوان لردگان نسبت به Tu و TSS و تا اندازه ای Na+ حساس تر است و این دو مولفه بایستی با دقت و تکرار بیشتری اندازه گیری شوند.
    کلیدواژگان: آبخوان لردگان، کیفیت آب شرب، شاخص GWQI، نقشه های نرمال، نقشه های رتبه، تحلیل حساسیت، GIS
|
  • Baghania., Valadan Zoej, M.J., Mokhtarzade, M Pages 1-18
    Due to the absence of either satellite ephemeris information or camera model for various high resolution satellite images, rational functions models (RFMs) are widely used by photogrammetric and remote sensing communities. This method has various disadvantages such as: The dependency of this method on many ground control points (GCPs), numerical complexity and particularly terms selection. As there is no physical meaning for the terms of RFM, in traditional solution all of them are involved in the computational process which causes over-parameterization. In this letter, a modified Ant Colony Optimization is applied to identify the optimal terms for RFMs. For this purpose this method is tested on three images with different geometric correction levels, different coordinate systems (UTM, CT & Geodetic) and different combination of Ground Control Points (GCPs) and Independent Check Points (ICPs), without normalization of the image and ground coordinates. Experimental results demonstrate how well the proposed algorithm can determine an RFM, which is optimal in both the total number of terms and the positional accuracy. The results have showed that the CT coordinate system has the better capability in accuracy and convergence’s speed. As a conclusion, ACO when using for RFM optimization, can achieve subpixel accuracy even with just four GCPs.
    Keywords: High Resolution Satellite, Mathematical Models, Rational Function Models, Ant Colony Optimization
  • Matkan, A.A., Hajebm., Eslami, M Pages 19-34
    The availability ofinformation about roads has great importanceinvariousapplicationssuch as transportation,traffic controlsystems, automatic navigation system, etc. In recent years, designing new road extraction algorithms has become the target of many studies by researchers. Despite the achieved progress, there are some defects in this field. The gaps in detected roads are one the most important of them. The gaps are appeared due to getting placed under trees, shadow or any other reason. Since the continuity of roads is a momentous topological trait, so filling the gaps seems necessary. The main aim of this paper is to provide a method to automatic find and fill the existing gaps in the extracted road net. Our algorithm first applies the Radon transformation to find the source and destination endpoints of the gaps, then connect these points together using Spline interpolation. This algorithm is implemented on a real detected road which has 4 gaps in straight roads and 2 gaps in junctions. The experiment shows that the proposed algorithm can correctly fill all of the gaps in straight roads, but it is not able to fill the gaps in junctions. So, regardless of the location of the gap, straight road or junction, it can be said that about 66.7% of the existing gaps was filled by the algorithm. This gap filling algorithm is implemented in MATLAB software.
    Keywords: Linear feature detection, Gap filling, Radon transformation, Spline interpolation
  • Kacharh., Mobasheri, M.R., Abkar, A.A., Rahimzadegan, M Pages 35-53
    Increase of temperature with height in the troposphere is called temperature inversion. Parameters such as strength and depth are characteristics of temperature inversion. Inversion strength is defined as the temperature difference between the surface and the top of the inversion and the depth of inversion is defined as the height of the inversion from the surface. The common approach in determination of these parameters is field measurements by Radiosonde. On the other hand the Radiosonde data are too sparse, so using satellite images is essential for modeling the temperature inversion. Necessary condition for the temperature inversion modeling using satellite images, examine the relationship between the brightness temperature difference with the temperature inversion strength and depth of the resulting data is Radiosonde. Temperature inversion phenomenon is common in Tehran. So Mehrabad airport weather station was selected as the 1st study area. Then correlation coefficients between Brightness temperature differences of different band pairs and the inversion depth and strength collected by Radiosonde were calculated. The results showed weak linear correlation. This could be due to the change of the atmospheric water vapor content and the relatively weak temperature inversion strength and depth occurred in Tehran. Proving this hypothesis is an innovation in the present work, in continuation of this research, the factors increasing the linear correlation coefficient was investigated. Due to the presence of deeper and stronger temperature inversion in Kermanshah, this region was chosen as the second studied region. The calculated correlation coefficients increased for Kermanshah all due to increase in the strength and depth of the temperature inversion in this region. Knowing that the amount of water vapor in the atmosphere in winter is less than warm seasons, Tehran and Kermanshah data were divided into two all seasons and cold seasons.Increase of correlation coefficients for both Tehran and Kermanshah in the cold season verifies the effect of atmospheric water content. For instance, the correlation coefficient between BT7.2-BT11 with strength and depth of inversion for Kermanshah for all season are 0.51 and 0.70 respectively. This for cold season was boosted to 0.78 and 0.85.
    Keywords: Temperature Inversion, MODIS, Radiosonde, Moisture
  • Sarmadif., Ebadih., Mohammadzadeh, A Pages 55-68
    Determination of land use and land cover changes is necessary for monitoring of urban growth and responsible urban planning. Remote sensing can be used as a powerful technology in land use and land cover change detection. One of the challenges in this area is to developing efficient methods for accurate and highly automated change detection which can produce accurate and precise information about position and content of the changes. In this study two GeoEye images from Tehran 17th region related to 2004 and 2010 years were used. This study Proposed a method based on image context spatial features, neural networks and genetic algorithm. Six cases with direct multi-date classification approach and post classification approach were implemented and compared in the viewpoints of accuracy and runtime. Direct multi-date classification was superior in all six cases. Between six implemented cases, sixth case (proposed method of this research) was superior in the classification accuracy point of view. In this case after selecting optimized features, ANN classification was executed based on determining architecture and several times execution. Though runtime of sixth case was the highest, if accuracy is prior, it’s highly recommended.
    Keywords: Change detection, Urban growth, Spatial features, Neural Networks, Genetic Algorithm
  • Abkar, A.A Pages 69-88
    Investigation of various types of vegetation’s characteristics as an effective parameter in the energy exchange between the atmosphere and Earth's surface is very important in environmental, natural resources and agriculture studies. Nowadays, using remote sensing techniques with a wide range of valuable spectral information facilitate the study of vegetation, especially in estimation of the biophysical parameters. One of the most important biophysical parameters used in the various analyses related to the study of vegetation is Leaf Area Index (LAI). In this study, in addition to the analyzing and modeling of the relationship between LAI and vegetation indices (VIs)via spectrometry observations, the limitations of the mathematical model for estimation of LAI has been explored, some practical guidelines have been provided to improve the accuracy of the model as well as a new vegetation index has been designed. Finally, the results showed that through the conventional vegetation index, Simple Ratio (SR) and Second Soil Adjusted Vegetation Index (SAVI-2) have the minimum RMSE (about 0.08 in LAI unit) and the fitted models using their formulas in comparison with the other indices have the minimum rate of saturation. In other words, these indices are more efficient to estimation of the LAI; especially in high density vegetation area and can be used with high reliability in linear models for LAI estimation.
    Keywords: Spectroradiometry, Leaf Area Index, Vegetation Index, Sensitivity Analysis
  • Taji, H Pages 89-106
    Remote sensing (RS) data is widely applied for estimation of actual evapotranspiration (ETa) and different methods are also developed in this regard. Among them, SEBAL and METRIC as energy balance models and TVT as vegetation-based have received more attentions. However, they are based on some parameters that need to evaluate while being used. For this, 12 MODIS images for the 2008-2009 water year period that covers the Northern Ahwaz study region (based on the classification of Ministry of Energy), were prepared to be applied for estimation of ETa using the RS models. In order to evaluate and compare the results, estimation of actual evapotranspiration using the conventional water balance model was also used for the same period. Furthermore, the best estimations of ETa using RS models for alfalfa were compared with the respected values in the national water document. The results showed better performance of SEBAL and then METRIC and TVT. While, the water balance model showed 341 mm/yr of ETa, SEBAL showed it 347.24 mm/yr for the same period. However, evaluation of these parameters revealed that application of calibrated soil heat flux andMomentum roughness length equations have significant effect of its performance and reducing of the uncertainties.
    Keywords: Actual evapotranspiration, Remote sensing, SEBAL model, MODIS, Khuzestan
  • Ostovariy., Beigi-Harcheganih., Heshmati, S Pages 107-120
    Groundwater quality index (GWQI) is a one of important index to assessment of groundwater quality. The aim of this study was to assess the drinking quality of Lordegan aquifer using a GWQI (groundwater quality index) within a GIS framework. To do this, 97 wells were sampled and pH, Electrical Conductance (EC), Total Dissolved Solids (TDS), Total Suspended Solids (TSS), Turbidity (Tu), Ca2, Mg2,Na,K, Cl-HCO3- , SO42- , NO32- and PO42- were measured. Each parameter was mapped using inverse distance weight method. Each map was difference-normalized and then converted to a rank map. Mean value of a rank map was assumed to be the weight of the corresponding parameter which subsequently were employed in a mathematical expression to obtain GWQI. Mean GWQI of 83 indicates a relatively good quality of water in Lordegan aquifer. GWQI map indicates drinking quality decreases southwest towards the north that may be attributed to the existence of agricultural activities, municipal effluent and gypsum formations present in north of the plain. Map removal sensitivity analysis indicated that TSS, turbidity and to some extent Na were important water parameters, which therefore, must be monitored with greater accuracy and more frequently.
    Keywords: Lordegan aquifer, Drinking water quality, GWQI, Normalized maps, Rank maps, Sensitivity analysis, GIS