فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1396)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • هادی رضایی، محمد علیزاده *، یونس نادمی صفحات 1-26
    تاثیر عوامل مختلف بر مخارج بهداشتی، در میزان سلامت جامعه جلوه گر می شود. ارائه خدمات بهداشتی درمانی همانند خانه ها و پایگاه های بهداشت در تنظیم خانواده و در نتیجه کنترل جمعیت موثر است. وجود مراکز مجهز درمانی، با توجه به پتانسیل بالای دانش پزشکی کشور، می تواند سیاست گذاران و فعالان اقتصادی را به سمت صنعت گردشگری سلامت رهنمون سازد. بنابراین، مطالعه عوامل موثر بر مخارج بهداشتی می تواند چشم انداز جدیدی را فراروی برنامه ریزان و صاحب نظران اجتماعی و اقتصادی قرار دهد. از این روی مطالعه حاضر برای شناسایی مناسب ترین مدل فضایی که بتواند آثار عوامل اثرگذار بر مخارج بهداشتی سرانه را بیان کند، به مقایسه مدل های خطای فضایی، مختلط وقفه فضایی و دوربین فضایی با در نظر گرفتن وابستگی فضایی جغرافیایی آن ها طی دوره زمانی (2014- 1995) می پردازد. نتایج برآورد هر سه مدل نشان می دهد که تاثیر درآمد سرانه و امید به زندگی بر مخارج بهداشتی سرانه مثبت و تاثیر کمک های خارجی و جمعیت منفی و معنی دار بوده است. هم چنین وابستگی فضایی بر مخارج بهداشتی در کشوهای مورد مطالعه تایید و مدل فضایی دوربین به عنوان مدل مناسب انتخاب می گردد.
    کلیدواژگان: مدل های فضایی، مخارج بهداشتی سرانه، وابستگی فضایی، کشورهای منتخب درحال توسعه
  • محمدعلی دهقان دهنوی*، میثم امیری، معظمه شکرالله تبار آکتیج صفحات 27-48
    ساختار بهینه سرمایه و انتخاب ترکیب مناسب از انواع بدهی و سرمایه یکی از تصمیمات راهبردی در هر بنگاه اقتصادی است که تاثیرات قابل توجهی بر عملکرد بنگاه دارد. به دلیل نقش ویژه بانک ها در تامین منابع بدهی شرکت ها در ایران، بررسی نحوه تاثیرگذاری فرایند خلق بدهی از طریق تامین مالی بانکی بر عملکرد شرکت های گروه خودرو و ساخت قطعات، موضوع تحقیق حاضر است. متغیر تامین مالی بانکی با دو شاخص نسبت تسهیلات دریافتی به کل بدهی شرکت و نسبت تسهیلات دریافتی به حقوق صاحبان سهام شرکت و متغیر عملکرد شرکت ها نیز با متغیرهایی از دو گروه شاخص های سودآوری و ثبات سودآوری اندازه گیری شده اند. مدل های متعدد با استفاده از داده های سالانه 26 شرکت صنعت خودرو و ساخت قطعات طی دوره زمانی 1393-1386 و با روش رگرسیون داده-های جدولی (تابلویی) برازش شد. نتایج تحقیق نشان می دهد بین نسبت تسهیلات به بدهی شرکت و شاخص های سودآوری (به استثنای شاخص بازدهی حقوق صاحبان سهام) رابطه معنی داری وجود ندارد ولی رابطه بین نسبت تسهیلات به حقوق صاحبان سهام و شاخص-های سودآوری منفی و معنی دار است. بر اساس این نتایج، اعطای تسهیلات بیشتر نه تنها کمکی به ارتقای عملکرد شرکت ها نکرده است بلکه هرگاه نسبت تسهیلات به حقوق صاحبان سهام افزایش یافته، تاثیر منفی بر عملکرد شرکت ها داشته است.
    کلیدواژگان: اهرم بدهی، تامین مالی بانکی، صنعت خودروسازی، سودآوری، ثبات سودآوری
  • الهام اسمعیلی پور ماسوله، شمس الله شیرین بخش*، ایلناز ابراهیمی صفحات 49-78
    وابستگی بالای اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و نقش پررنگ آن در نحوه تخصیص بودجه دولت به اعتبارات هزینه ای و عمرانی خصوصا چسبندگی بالای اعتبارات هزینه ای به هنگام کاهش درآمدهای نفتی موجب بی ثباتی متغیرهای کلان اقتصادی در شرایط نوسانات قیمت نفت شده است. از این رو در این مقاله اثر تکانه های بیرونی بر اقتصاد نفتی ایران در چارچوب مدل تلفیقی DSGE-BVAR بررسی شده است. با برآورد پارامترهای مدل با استفاده از روش بیزین طی دوره زمانی 1392:4- 1369:1، نتایج حاصل از شبیه سازی مدل حاکی از آن است که توابع عکس العمل آنی متغیرهای تولید و تورم در برابر تکانه های تکنولوژی، پولی، نفتی و ارزی مطابق با انتظارات تئوریک و مشاهدات دنیای واقعی است. تکانه های پولی و درآمدهای نفتی در کوتاه مدت تولید را افزایش داده، اما با افزایش سطح عمومی قیمت ها مقدار آن کاهش می یابد. علاوه بر آن، در نتیجه تکانه ارزی، تولید ابتدا کاهش یافته اما با افزایش سرمایه گذاری ها، در بلندمدت افزایش می یابد. نرخ تورم در اثر تکانه مثبت پولی، درآمدهای نفتی و نرخ ارز افزایش یافته اما با تکانه مثبت تکنولوژی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)، خودهمبستگی برداری بیزین (BVAR)، اقتصاد صادرکننده نفت، تکانه نفتی، مکتب کینزین های جدید
  • الهام وفایی، پرویز محمدزاده*، فیروز فلاحی، حسین اصغرپور صفحات 79-102
    رفاه اجتماعی یکی از معیارهای مناسب برای بررسی وضعیت کلان و ارزیابی عملکرد سیاست گذاران در جامعه است که در صورت واگرایی رفاه اقتصادی بین مناطق مختلف، شکاف طبقاتی و نابرابری در جامعه گسترش خواهد یافت که این امر از منظر سیاست گذاری مطلوب نمی باشد، از اینرو از منظر سیاست گذاران اقتصادی تلاش برای همگرایی رفاه اجتماعی مناطق حائز اهمیت است. برای این منظور، در این مقاله سعی شده است، همگرایی رفاه اجتماعی استان های ایران با استفاده از تکنیک غیرخطی استار فضایی طی دوره زمانی 1392-1379 مورد بررسی قرار گیرد. یافته های تحقیق نشان می دهد بین استان هایی که دارای اثرات فضایی نیستند، همگرایی وجود دارد و سرعت همگرایی در بین این گروه از استان ها برابر با 1289/3 است. همچنین، نتایج حاکی از آن است که بین استان هایی که در آنها اثرات فضایی مشاهده می شود، همگرایی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: همگرایی، رفاه اجتماعی، استار فضایی
  • مجید فشاری*، هانیه غفوری صفحات 103-126
    در سال های اخیر سیاست افزایش قیمت سوخت و به ویژه قانون هدفمندی یارانه ها به طور جدی اجرا شده و تاثیر متفاوتی بر بخش های مختلف اقتصادی و به ویژه بخش حمل و نقل جاده ای داشته است. در این راستا هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر قیمت سوخت بر تقاضای جمل و نقل جاده ای طی سال های 1393-1375 است. برای دستیابی به این هدف، مدل تجربی تحقیق با بهره گیری از مبانی نظری تحقیق و رهیافت پارامتر متغیر در طول زمان و الگوریتم کالمن- فیلتر برآورد شده است. نتایج تخمین مدل نشان می دهد متغیرهای تعداد وسایل نقلیه باربری و درآمد ملی تاثیر مثبت و متغیرهای میانگین عمر ناوگان و نرخ تورم دارای تاثیرگذاری منفی و معنی دار بر تقاضای حمل و نقل جاده ای ایران در دوره زمانی مورد بررسی می باشند. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، مهمترین توصیه سیاستی مطالعه آن است که دولت با سیاست کنترل قیمت سوخت از کاهش تقاضای بار جابجا شده در بخش حمل و نقل جاده ای بکاهد. همچنین با اضافه نمودن ناوگان باری جدید و کاهش متوسط عمر ناوگان باری، به افزایش تقاضای بار جاده ای مبادرت ورزد.
    کلیدواژگان: تقاضای حمل و نقل جاده ای، قیمت سوخت، رهیافت پارامتر متغیر در طول زمان، الگوریتم کالمن-فیلتر
  • حسین پناهی*، سارا معصوم زاده، سمیه رزاقی صفحات 127-142
    در ادبیات اقتصادی، بررسی اثر نوسانات ارزی بر ترازپرداخت ها از اهمیت به سزایی برخوردار است. گردشگری یکی از زیر بخش های ترازپرداخت می باشد. این مطالعه به دنبال شناسایی اثر تغییرات نرخ ارز بر ترازپرداخت گردشگری ایران در بازه زمانی 2013-1995 با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری است. نتایج تحقیق نشان می دهد که منحنی جی در تراز پرداخت گردشگری ایران وجود داشته است. به این مفهوم که با شوک وارد شده بر نرخ ارز بعد از شش دوره وخامت، تراز پرداخت گردشگری بهبود یافته و درآمد حاصل از این صنعت بیش از هزینه های آن شده است. همچنین نتایج حاصل از تجزیه واریانس تابع صادرات، تابع واردات و ترازپرداخت گردشگری نشان می دهد که عمده تغییرات تابع صادرات ناشی از تغییرات نرخ ارز بوده، به طوری که 0/89 تغییرات تابع صادرات ناشی از تغییرات نرخ ارز بوده است و تغییرات تابع واردات نیز عمدتا ناشی از تغییر نرخ ارز بوده و 0/249 تغییرات واردات گردشگری توسط تغییرات نرخ ارز توضیح داده می شود. هم چنین ترازپرداخت گردشگری نسبت به تغییرات درآمد ایران حساسیت بسیاری دارد به طوری که 0/395 تغییرات تراز پرداخت ناشی از تغییرات درآمد داخل کشور است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، ترازپرداخت گردشگری، منحنی جی، مدل تصحیح خطای برداری
  • فرید فیاض منش، علی رنجبرکی* صفحات 143-168
    هدف این مقاله بررسی اثر خصوصی سازی خدمات عمومی بر کارایی اقتصادی و درآمد دولت می باشد. برای این منظور از یک الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) استفاده می شود. نتایج نشان می دهد، اگر خصوصی سازی در بخش خدمات عمومی منجر به آزادسازی قیمت در این بخش شود، زیان مرده از بین می رود و در نتیجه کارایی اقتصادی و درآمد دولت افزایش می یابد. ضمنا در صورتی که خصوصی سازی موجب افزایش بهره وری در بخش خدمات عمومی گردد، میزان افزایش درآمد دولت و کارایی اقتصادی بیشتر خواهد بود. پرداخت مستقیم یارانه به خانوارها نیز مانع افزایش متغیرهای مذکور نمی شود. لیکن اگر با کنار گذاشتن فرض قابلیت جا به جایی آزاد عوامل تولید، از چارچوب نظری کلاسیک فاصله بگیریم، منحصر به بخش بودن سرمایه در بخش نفت خام و گاز طبیعی و خدمات عمومی موجب کاهش کارایی اقتصادی می گردد و افزایش درآمد دولت نیز به میزان قابل توجهی کمتر خواهد بود. بنابراین، خصوصی سازی منجر به افزایش کارایی اقتصادی نخواهد شد، مگر این که شرایط اقتصادی منطبق بر فروض اقتصاد کلاسیک باشد.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، مالکیت دولتی، کارایی اقتصادی، زیان مرده، الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه
  • عباس معمارزاده، ناصر خیابانی* صفحات 169-194
    اثر مخارج یکی از کانال های قدرتمند و اثرگذار بر اقتصاد کشورهای صادرکننده نفت خام در پی وقوع تکانه های قیمتی نفت خام است. میزان اثرگذاری تکانه های ساختاری بر اقتصادهای صادرکننده نفت خام به نوع تکانه و میزان خرج کرد دولت در اقتصاد بستگی دارد. در این مطالعه با استفاده از داده های فصلی سال های 1988 تا 2014 ابتدا مطابق با کیلیان (2009) تکانه های سمت عرضه و تقاضای بازار جهانی نفت خام تفکیک و شناسایی گردیده و سپس با به کارگیری یک مدل عاملی پویا که برخلاف مدل های خود توضیح برداری استاندارد با محدودیت ورود متغیر و کاهش درجه آزادی مواجه نیست (با رویکرد بیزین)، به بررسی اثرات تک تک تکانه های قیمتی نفت خام بر متغیرهای خرج کرد پرداخته شده است. نتایج نشان می دهند که عکس العمل متغیرهای خرج کرد بخش دولتی و خصوصی به تکانه های ساختاری بازار جهانی نفت خام متفاوت است. تکانه مثبت اقتصاد جهانی از دو کانال افزایش درآمدهای نفتی و نیز رونق اقتصاد داخلی باعث افزایش مصرف بخش خصوصی (اعم از کالاهای بادوام، بی دوام و خدماتی و واردات کل) و سرمایه گذاری کل گردیده است. مصرف نهایی دولت در پی وقوع این تکانه به طور آنی واکنش منفی نشان داده که تنها برای یک دوره معنادار بوده است. اثرات تکانه خاص بازار نفت خام به سبب آنکه صرفا باعث افزایش درآمدهای نفتی گردیده محدود به افزایش مثبت و معنادار خرج کرد بخش دولتی بوده و مصرف بخش خصوصی و سرمایه گذاری کل را تحت تاثیر قرار نداده است. این تکانه اگرچه اثر مثبت بر واردات کل داشته اما این اثر پس از گذشت یک دوره به پایان رسیده است.
    کلیدواژگان: اثر خرج کرد، مدل پویای ساختاری، تکانه نفتی، بیزین
|
  • Hadi Rezaei, Mohammad Alizadeh *, Younes Nademi Pages 1-26
    The impact of effective factors on healthcare expenditure will be appeared in the public health. Providing health services, such as health centers, is an effective factor in controlling the. Given the high potential of medical knowledge in our country, the existence of equipped health centers can lead policy makers and economic actors to health tourism industry. Therefore, examining the effective factors on health expenditures can be a new perspective for experts. Thus, this study compares the Spatial Error Model (SEM), Mixed Regression - Spatial Autoregressive Model (MR-SAR), and Spatial Durbin Model (SDM) with consideration of their geographical spatial dependency, in order to identify the most appropriate model that can explain the effective variables on per capita healthcare expenditures during 1995-2014. The results indicate that per capita income and life expectancy have positive impacts on per capita healthcare expenditures and the effects of foreign aid and population on per capita healthcare expenditures are negative. Moreover, the impact of spatial dependency on healthcare expenditures has been confirmed and the Spatial Durbin Model has been selected as the best model.
    Keywords: Spatial econometrics, Per capita health care expenditures, Spatial dependency, Selected developing countries
  • Mohammad Ali Dehghan Dehnavi *, Meysam Amiri, Moazameh Shokrolah Tabar Aktij Pages 27-48
    The optimal structure of capital and selection of the proper mixture of debt and capital is one of the most important strategic decisions in any firm that deeply affects its performance. Because of dominant role of banks in debt financing for corporates in Iran, this research is focused on the way that the performance of companies in automotive industry can be affected by debt creation via bank finance. The variable of bank finance has been measured with two indexes of ratio of loan to debt and the ratio of loan to equity of firm and variable of firms’ performance also has been measured with two groups of indexes as profitability and stability of profitability. Using the panel data model with the annual data of 26 automobile and auto parts manufacturers during the years of 2001-2014, a variety of models were evaluated. The results of study show that there is not any significant relationship between the loan to debt ratio of company and profitability indexes (except the index of return on equity); but there is a significant and negative relationship between the loan to equity ratio and profitability indexes. Based on the results, lending more to the companies not only do not improve their performance, but also have negative effects when the loan to equity ratio is in high level.
    Keywords: Debt Leverage, Bank Finance, Automotive industry, Profitability, Stability of profitability
  • Elham Esmailipour Masouleh, Shamsollah Shirinbakhsh*, Ilnaz Ebrahimi Pages 49-78
    Given the economy’s high dependence on oil revenues combined with oil influential role in government budget in Iran, we seek to examine the impact of oil revenue shocks on Iran’s economy by means of a DSGE-BVAR model. We are further motivated by the observation that government has been less likely to cut current spending in response to frequent plunges in oil revenues. This, in return, has led to higher macroeconomic instability in times of oil price volatility. We identify technology shocks, oil revenue shocks, foreign exchange rate shocks and money supply shocks as the main sources of business cycle fluctuations. After estimating the model with quarterly data over the period 1990:2-2015:1, the analysis of impulse response functions indicates that production and inflation responses to shocks confirm factual data and the relevant theories. In response to monetary and oil revenue shocks, output rises in the short term; while it falls as result of a surge in the general price level. Foreign exchange rate shock generates a decrease in output but it increases in the long run, due to higher investment. Moreover, positive monetary, foreign exchange rate and oil shocks generate an increase in inflation; while technology shocks induce a decrease in inflation.
    Keywords: DSGE-BVAR, Oil exporting economy, Oil shocks, New Keynesian economics
  • Elham Vafaei, Parviz Mohammadzadeh*, Firouz Fallahi, Hossein Asgharpour Pages 79-102
    Social welfare is one of the suitable criteria for macroeconomic situation reviewing and policymakers performance evaluating in society. Therefore, social welfare convergence of regions is an important issue. Owing to the increment of social classes’ gap and inequality in society, politicians consider the social welfare convergence of regions to tackle the mentioned problem. To this end, the purpose of this paper is to investigate the convergence of social welfare of Iranian provinces with using spatial STAR nonlinear techniques during 2000-2013. The results indicate that there is a convergence between provinces that they have not spatial effects. In addition, the convergence speed in this group of provinces is equal to 3.1289. Also, the results indicate that there is not a convergence between the provinces that they have the spatial effects.
    Keywords: Convergence, Social welfare, Spatial STAR
  • Majid Feshari *, Hanieh Ghafouri Barjin Pages 103-126
    In recent years, the increase of fuel price and implementation of targeted subsidies have the different effects on the economic sectors and especially on the road transportation sector. For this, the road transportation sector has been considered as main sectors in transportation system. The purpose of this paper is to investigate the effect of fuel price on the road transportation demand during 1997-2014. The empirical econometric model has been estimated by TVP and Kalman-Filter algorithm. The main findings of this study reveal that the fuel price and age of transportation system have negative and other explanatory variables such as national income and numbers of vehicles have positive and significant impact on the road transportation in Iran during the period of study. Moreover, the targeted subsidies rule in Iran has led to decrease of road transportation shipment. Hence, the effects of new vehicle and national income are positive in final state and time varying situations.
    Keywords: Road Transportation System, Fuel Price, Time-varying parameter, Kalman-Filter
  • Hossein Panahi *, Sara Masoomzadeh, Somayeh Razzaghi Pages 127-142
    In economic literature, the effect of exchange rate fluctuations on the balance of payments is highly important. Tourism is one of the main sub-sections of the balance of payments. Using vector error correction model, this paper identifies the effect of exchange rate changes on the balance of payments by assessment the existence of J-Curve in tourism industry over the period of 1995 to 2013.The results confirm the existence of J curve in Iran's tourism balance of payments. It means that exchange rate appreciation has reduced tourism revenues in the first period but after six periods it has increased tourism revenues and improved its balance of payments. Also revenue of this industry is over than it`s expenditures. In other word, the shock on the exchange rate, has improved tourism balance of payments after a period of deterioration. Also, the results of the data analysis of export-import and balance of payments functions confirms that export function has highly been effected by changes in exchange rate. In other word 0.89 of export function change`s is explained by exchange rate`s changes. Import function has also highly been effected by changes in exchange rate. It means 0.249 of import function change`s is explained by exchange rate`s changes. Furthermore, tourism balance of payments is more sensitive to changes in Iran’s revenues. On the other hand 0.395 changes in balance of payment has explained by domestic revenue`s changes.
    Keywords: Exchange Rate, Tourism Balance of Payments, J- Curve, Vector Error Correction
  • Farid Fayazmanesh, Ali Ranjbaraki * Pages 143-168
    The objective of this paper is to analyze the effects of privatization of public services on public economic efficiency and revenue. In this analysis a computable general equilibrium (CGE) model is employed. The results show that if public service privatization leads to deregulation of market prices in this sector then dead weight loss would be eliminated and consequently public efficiency and revenue would increase. If privatization leads to an increase in productivity of public services, the raise in public efficiency and revenue will be higher. These results would hold even in the presence of direct cash subsidy payments to households. However these results are sensitive to our assumptions in the model. In particular if we drop the usual neoclassical assumption of perfect factor mobility we would observe sector specific results in the oil and gas and public service sectors, in which public economic efficiency and revenue would be substantially lower. That is privatization of public series does not result in higher efficiency if the neoclassical assumptions are not held.
    Keywords: Privatization, Government Ownership, Economic efficiency, Deadweight loss, Computable General Equilibrium Model
  • Abbas Memarzadeh, Nasser Khiabani * Pages 169-194
    Following oil price shocks, “Expenditure Effect” is one of the most important and influential channel affecting the oil exporting economies. The magnitude of the structural shock effects on oil exporting economies depends on the type of the shock and government expenditure in the economy. In this study, using quarterly data from 1988 to 2014 of Iranian economy and global oil market, first, in line with kilian (2009), supply and demand shocks are disentangled and identified and then, using a dynamic factor model (with the Bayesian approach), which is unlike the standard autoregressive models not suffered from the reduction of degree of freedom due to inclusion of new variable, the impacts of oil price shocks on relevant expenditure variables are investigated. The findings indicate that the response of public and private expenditure variables to the structural shocks in the global oil market is different. The positive global real activity shock affects domestic economy through two channels, an increase in oil revenues, and a boom in the domestic economy which increases private consumption, including durable and non-durable goods, services, total import, and total investment. The effect of this shock on public consumption is instantaneously negative and it becomes statistically insignificant after one period. Since the impacts of oil market-specific shock only increase oil revenues, it affects public consumption positively and statistically significant but do not affect private consumption and total investment. The effect of this shock on total import is instantaneously positive although it dies out after one period.
    Keywords: expenditure effect, structural dynamic model, Oil shock, Bayesian