فهرست مطالب

نشریه یافته های نوین در علوم زیستی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیده مریم موسوی کلات، ناصر عباسپور صفحه 98
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر شوری ناشی از کلرید سدیم بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی چهار رقم کلزا (Brassica napus L.) به نام های طلایه، ساری گل، زرفام و اپرا انجام شد. گیاهان در محلول هوگلند با غلظت یک چهارم و وضعیت گلخانه ای رشد یافتند. هنگامی که گیاهان به مرحله پنج برگی رسیدند، با غلظت های صفر (شاهد)، 50، 75 و 100میلی مولار NaCl تیمار شدند. 14 روز پس از شروع تیمار، مرحله برداشت انجام شد. سپس، طول اندام هوایی و ریشه، محتوای نسبی آب، سطح برگ، میزان فتوسنتز، محتوای کلروفیل و کاروتنوئید برگ ارزیابی شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که افزایش شوری موجب کاهش محتوای نسبی آب برگ، طول ریشه و اندام هوایی و سطح برگ می شود. میزان فتوسنتز نیز در ارقام طلایه و ساری گل کاهش و در اپرا و زرفام افزایش یافت. تغییرات القاء شده توسط شوری بر محتوای رنگیزه های فتوسنتزی دارای نوسان بود. درمجموع، نتایج این تحقیق نشان داد که در میان ارقام تحت مطالعه، ارقام اپرا و زرفام نسبت به دو رقم دیگر در فاز رویشی واکنش بهتری تحت تنش شوری داشتند و واکنش رقم ساری گل ضعیف تر از دیگر ارقام بود.
    کلیدواژگان: رنگیزه های فتوسنتزی، کلرید سدیم، کشت هیدروپونیک، فتوسنتز، محتوای نسبی آب
  • بهناز علیجانپور، مسعود شیدایی صفحه 107
    Salvia L. یکی از سرده های بزرگ، جهان زی گیاهان گلدار از تیره نعنائیان است که با حدود 1000 گونه در دنیای جدید و قدیم پراکنش دارند و دو مرکز مهم پراکنش آن در آمریکا و جنوب غربی آسیا که در مناطق حاره ای نیمه معتدل است. در فلورا ایرانیکا 70 گونه از آن گزارش شده است که 56 گونه آن در ایران پراکنش دارند و20 گونه آن بوم ویژه ایران هستند. مطالعات ریخت شناسی بر روی 36 جمعیت از 11 گونه این سرده از نواحی البرز مرکزی از نمونه های تازه جمع آوری شده از رویشگاه طبیعی آنها با استفاده از 42 صفت ریختی (کمی و کیفی) انجام گرفت.کلید شناسایی گونه های موجود تهیه شد. تجزیه خوش های، کلادستیکی و رسته ب ندی گونه ها براساس PCA نشان دهنده قرابت گونه های این سرده با یکدیگر است.
    کلیدواژگان: سیستماتیک، تاکسونومی عددی، ریخت شناسی، استان تهران
  • مرضیه بیگم فقیر، عاطفه احمدی گرجی، مهدی حیدری صفحه 116
    صفات ریخت شناختی گل در 24 گونه از سرده Alchemilla L. در ایران، با استفاده از میکروسکوپ نوری و دیجیتالی تحت مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، نمونه های گل ازگونه های مختلف جمع آوری و صفات ریخت شناختی آنها شامل صفات مرتبط به هیپانتیوم، کاسبرگ ، دمگل، پرچم برچه اندازه گیری شد. یافته های این تحقیق نشان داد که شکل و طول کاسبرگ اصلی، طول هیپانتیوم، موقعیت کرک روی کاسبرگ و دمگل از جمله صفات با ارزش تشخیصی و مناسب برای تفکیک گونه ها هستند. برای تعیین روابط بین گونه ها، از روش های تجزیه مولفه های اصلی (PCA) و تحلیل خوشه ای(CA) استفاده شد. برای این کار هفده صفت کمی و کیفی انتخاب شد و تحلیل شدند. نتایج حاصل از روش های UPGMA و PCA با هم و با رده بندی رایج هم خوانی داشتند.
    کلیدواژگان: پای شیر، هیپانتیوم، کاسبرگ، پرچم، برچه، تجزیه مولفه های اصلی، تحلیل خوشه ای
  • دلارام اسلیمی اصفهانی، شهربانو عریان، محمد نبیونی، منیژه کریمیان پیرو صفحه 128
    به قطع جریان صفرا از کانالیکول های صفراوی به روده کلستاز می گویند. در سندروم کلستاز تغییر سطح اسیدها، نمک های صفراوی، اندوتوکسین ها و اوپیوئیدها با آنسفالوپاتی کبدی و آسیب مغزی همراه است. برای بررسی میزان آسیب مغز این مطالعه، تاثیر بستن مجرای صفراوی بر تغییرات هیستولوژیک هیپوکامپ مغز موش صحرایی را نشان می دهد. این مطالعه درباره موش های نر نژاد ویستار انجام شد. حیوانات به سه گروه شاهد (بدون جراحی)، گروه شم (جراحی بدون انسداد مجرای صفراوی) و گروه کلستاتیک (جراحی همراه با انسداد مجرای صفراوی) تقسیم بندی شدند. پس از دو هفته موش ها تحت بی هوشی کشته شدند و مغز آنها بلافاصله خارج شد. از نمونه های مغز پس از تثبیت و قالب گیری، مقاطع بافتی با ضخامت شش میکرون تهیه شد. مقاطع با روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی و با میکروسکوپ نوری ارزیابی شد. داده ها ازطریق واریانس یک طرفه با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. ازلحاظ آماری p کمتر از 05/0 معنی دار فرض شد. چهارده روز پس از کلستاز، در مقاطع بافت هیپوکامپ نکروز،کاهش تراکم سلولی، هسته های پررنگ (هتروکروماتین) و چروکیده در بافت هیپوکامپ مشاهده شد. همچنین ضخامت بافتی در بیشتر بخش های هیپوکامپ کاهش یافت؛ درصورتی که چنین تغییرات بافتی در بافت مغز موش های گروه شم یا کنترل مشاهده نشد. داده ها نشان داد که در نتیجه کلستاز و تجمع اسیدهای صفراوی و اندوتوکسین ها، تغییرات بافتی مانند نکروز، هسته های پررنگ و چروکیده، کاهش تراکم سلولی در هیپوکامپ ایجاد می شود. اندوتوکسین ها می توانند باعث ایجاد آسیب بافتی شوند. این احتمال وجود دارد که کلستاز ازطریق افزایش اندوتوکسین ها باعث ایجاد آسیب بافتی شده باشد.
    کلیدواژگان: صفرا، اندوتوکسین، آنسفالوپاتی کبدی، نکروز
  • سیده سعدانه طباطبایی نیا، مونا فرهادی، کاظم پریور صفحه 137
    امروزه با توجه به مصارف نانو دی اکسید تیتانیوم در داروسازی، مواد غذایی، لوازم آرایشی، خمیر دندان و ضدآفتاب ها، احتمال مواجهه مادران باردار با این نانوذرات زیاد است. از آن جا که رشد و نمو دندان تحت تاثیر عوامل زیست محیطی است و جوانه اولین دندان آسیاب فک پایین پیش از جوانه اولین دندان آسیاب فک بالا رشد و نمو می یابد، در این تحقیق تلاش شد که اثر نانوذرات دی اکسید تیتانیوم بر رشد و نمو جوانه اولین دندان آسیاب فک پایین بررسی شود. در این مطالعه تجربی از 25 سر موش ماده نژاد NMRI استفاده شد. موش ها به صورت تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند. موش های گروه کنترل مواجهه ای با نانو دی اکسید تیتانیوم نداشتند و از روز دهم تا چهاردهم بارداری؛ موش های گروه شم روزانه 1 میلی لیتر آب مقطر و گروه های تجربی 1 ، 2 و 3 به ترتیب روزانه 50، 150 و 500 میلی گرم/کیلوگرم محلول نانو دی اکسید تیتانیوم آناتاز 10 نانومتر دریافت کردند. در روز چهاردهم بارداری، پس از تشریح، برش های بافتی از سر جنین ها تهیه شد و بافت های دندانی ارزیابی شد. جهت مقایسه گروه ها از آزمون ANOVA و تست TUKEY استفاده شد. مشاهدات میکروسکوپی بی نظمی بافتی را در هر سه گروه نشان داد. همچنین نتایج مشخص کرد در گروه تجربی 1 و 2 قطر جوانه و قطر پاپیلای دندانی و طول جوانه دندانی کاهش معنی دار داشت. در گروه تجربی 2 کاهش قطر فولیکول دندانی و طول جوانه دندانی مشاهده شد. در حالی که گروه تجربی 3 تنها طول جوانه دندانی کاهش معنی دار را نشان داد. بررسی های مورفولوژیکی در هر سه گروه تجربی توقف رشد و نمو در مرحله جوانه ای را تایید کرد. یافته ها نشان داد که نانو دی اکسید تیتانیوم علاوه بر کاهش رشد می تواند از پیشرفت رشد و نمو جوانه دندانی جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، دندان زایی، مرحله جوانه، مرحله کلاهک، TiO2، گاواژ
  • خلیل آق، مجید محمداسمعیلی، حسین حسینی مقدم، حمید مصطفی لو صفحه 147
    گونه Astragalus podolobus یکی از گونه های بومی مراتع قشلاقی است که در مناطق خشک و نیمه خشک شمال گنبدکاووس می روید. جهت بررسی روش های موثر شکستن خواب بذر Astragalus podolobusآزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 15 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد، اسیدسولفوریک 98 درصد، سرمادهی خشک 10 و 15 روزه، سرمادهی مرطوب 10 و 15 روزه و آب جوش 1، 3، 5، 10 و 15 دقیقه بودند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که درصد و سرعت جوانه زنی معنی دار است، اما زمان متوسط جوانه زنی در تیمارهای مختلف معنی دار نبود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان می دهد که درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی تیمارهای آب جوش بهتر از بقیه تیمارها است و اختلاف معنی داری با تیمارهای دیگر نشان می دهد. همچنین، نتایج این آزمایش نشان می دهد که با کاهش زمان قرارگیری بذرهای در آب جوش، درصد و سرعت جوانه زنی افزایش می یابد، به طوری که بیشترین میزان درصد و سرعت جوانه زنی در تیمار آب جوش یک دقیقه مشاهده شد. تیمار آب جوش یک دقیقه می تواند درصد جوانه زنی را به 47 درصد و سرعت جوانه زنی را از 43/0 به 09/3 بذر در روز افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آب جوش، بومی، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، منطقه خشک
  • نادر چاپارزاده، رویا سعیدی فر، لیلا زرندی میاندوآب، محمد پاژنگ صفحه 155
    در سال های اخیر، دخالت نیتریک اکساید در فرایندهای مختلف گیاهی از جمله تقلیل اثر مخرب تنش ها مشخص شده است. در محیط شور گیاهان با تنش ثانویه اکسیداتیو مواجه می شوند. این آزمایش برای ارزیابی تاثیر کاربرد خارجی سدیم نیترو پروساید (SNP) به منزله دهنده نیتریک اکساید (NO) در تقلیل اثر اکسیداتیو شوری روی اسپندک (.Zygophyllum fabago L) طراحی شد. SNP (200 میکرومولار) به محیط کشت گیاهان در وضعیت شور (200 و 400 میلی مولار NaCl) و غیر شور اضافه شد. رشد، نشانگرهای تنش اکسیداتیو (شاخص پایداری غشای سلولی و غلظت پراکسید هیدروژن)، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان (پراکسیداز و کاتالاز) و همین طور محتوای برخی ترکیبات آنتی اکسیدان (فلاونوییدها و کاروتنوییدها) تعیین شدند. شوری موجب کاهش معنی دار وزن خشک اندام های هوایی و ریشه شد ولی فعالیت آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز را افزایش داد. شوری زیاد موجب افزایش محتوای پراکسید هیدروژن و کاهش میزان کاروتنوییدها در برگ ها شد. کاربرد برون زای NO در محیط شور موجب افزایش رشد، شاخص پایداری غشا و محتوای فلاونوییدها و کاروتنوییدها شد. کاربرد SNP در محیط شور موجب کاهش معنی دار پراکسید هیدروژن و همین طور فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان تحت مطالعه در برگ ها شد. داده ها حاکی از آن هستند که همکاری سیستم های آنتی اکسیدان اسپندک برای فایق آمدن بر شوری تاثیر می گذارد. همچنین، از داده ها بر می آید که کاربرد خارجی NO برای تقلیل اثر اکسیداتیو شوری در گیاه اسپندک مفید است.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، پراکسید هیدروژن، سدیم نیترو پروساید، نمک
  • سیده مجیده محمدنژادگنجی، حسین مرادی، علی قنبری، محمد اکبرزاده صفحه 166
    متابولیت های ثانویه بخش اصلی گیاهان دارویی محسوب می شوند و در پزشکی کاربرد دارند. از طرفی، ژنتیک و محیط دو عامل مهم و تاثیرگذار در کمیت و کیفیت مواد موثره گیاهان دارویی هستند. به منظور بررسی تاثیر اختلاف ارتفاع از سطح دریا بر میزان و تنوع متابولیت های ثانویه گیاه اسطوخودوس از دو رویشگاه (بلده و بهشهر) واقع در استان مازندران در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، نمونه برداری شد. پس از خشک کردن گیاه، اسانس گیری به روش تقطیر با آب صورت پذیرفت. جداسازی و شناسایی ترکیب های موجود در اسانس توسط دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) انجام شد. نتایج این تحقیق به شناسایی 22 و 24 ترکیب منجر شد، که به ترتیب نشان دهنده 96/99 درصدو 01/97 درصدکل ترکیبات اسانس نمونه های بلده و بهشهر بودند. ترکیبات شاخص در جمعیت بهشهر: اندوبورنئول (36/22 درصد)، 1و8 سینئول (07/20 درصد)، کامفور (69/8 درصد)، آلفا کادینول (60/7 درصد)،کاریوفیلن اکسید (09/5 درصد) و پروپانال (18/4 درصد) و در جمعیت بلده: بورنئول (78/26 درصد)، 1و8 سینئول(19/20 درصد)، کامفور (59/9 درصد)، آلفا کادینول (80/5 درصد)، کاریوفیلن اکسید (99/4 درصد) و پروپانال (41/3 درصد) بودند. با توجه به وجود اختلاف در میزان بازده و ترکیبات اسانس، می توان نتیجه گرفت که عوامل محیطی (ارتفاع از سطح دریا و غیره) نیز مانند عوامل ژنتیکی می تواند بر تولید و مقادیر ترکیبات شیمیایی موجود در گیاهان دارویی موثر واقع می شود و بسته به هدف از کشت و نوع ماده موثره، گیاهان دارویی در مناطق متفاوت کشت شوند.
    کلیدواژگان: اسانس، ترکیب شیمیایی، کروماتوگرافی گازی، ماده موثره
  • رضا نوروزی، مصباح بابالار، مسعود میرمعصومی صفحه 173
    القای ریشه مویین در گیاهان از طریق ورود T-DNA از پلاسمید Agrobacterium rhizogenes به ژنوم سلول های گیاهی انجام می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر نوع سویه باکتری و گونه گیاهی در القای ریشه مویین در دو گونه بوم ویژه ایرانSalvia eremophila) و (Salvia reuterana و پنج گونه غیربوم ویژه Salvia macrosiphon)، Salvia multicaulis، Salvia nemorosa، Salvia verticellata و (Salvia virigata سرده مریم گلی توسط چهار سویه باکتری شامل 4A، 15834ATTC، 1724، 2659 به صورت آزمایش فاکتوریل درقالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. ریزنمونه های ساقه و دم برگ قادر به تولید ریشه مویین نبودند، درحالی که تقریبا تمام ریزنمونه های برگی ریشه مویین تولید کردند. ماهیت تراریخت ریشه های مذکور از طریق ردیابی بخشی از ژن rol C واردشده به ژنوم گیاهی به اثبات رسید. نتایج نشان داد که سویه های مختلف A. rhizogenesو گونه های مختلف مریم گلی اثر معنی داری بر تعداد و فراوانی ریشه های مویین دارند. بیشترین تعداد ریشه مویین به ازای هر ریزنمونه (12/5 ریشه مویین) و بالاترین فراوانی ریشه زایی (82%) در اثر تلقیح گونه S. macrosiphon با باکتری سویه 15834ATTC به دست آمد. همچنین، بیشترین تعداد ریشه مویین به ازای هر ریزنمونه در گونه های S.eremophila (32/3 ریشه مویین) و S. reuterana (92/3 ریشه مویین) توسط باکتری4A، در گونه های S. nemorosa (6/2 ریشه مویین)، S. multicaulis (36/4 ریشه مویین) و verticillata S. ( 5 ریشه مویین) توسط سویه 2659 و در گونه S.virigata (3 ریشه مویین) توسط سویه 15834ATTC به دست آمد. به طورکلی، به نظر می رسد نوع گونه گیاهی، ریزنمونه و سویه باکتریایی مورد استفاده نقش به سزایی در میزان القای ریشه مویین در سرده مریم گلی دارد.
    کلیدواژگان: Agrobacterium rhizogenes، ریشه های تراریخت، ریزنمونه برگی
  • اکرم تایانلو، صمد زارع، لطیفه کریم زاده باردیی، سروه حسینی صفحه 181
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) از متداول ترین اختلالات در زنان در سن تولیدمثل است. سندرم متابولیک در 26 تا 46 درصد مبتلایان به PCOS دیده می شود. کبد چرب غیر الکلی(NAFLD) بیان کبدی سندرم متابولیک است. در این مطالعه اثر گزنه بر عملکرد کبد در موش های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک تحت بررسی قرار گرفت. 120 موش ماده بالغ نژاد ویستار به گروه های کنترل، PCOS و تجربی تقسیم شدند. به گروه مبتلا به تخمدان پلی کیستیک 2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن استرادیول والرات به صورت زیرپوستی تزریق و پس از تایید پلی کیستیک بودن تخمدان، این گروه تحت تزریق درون صفاقی عصاره گزنه با دوزهای 150،250،450میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند. موش ها کشته شدند و نمونه های خونی تحت بررسی قرار گرفتند. داده ها با روش ANOVA و سطح معنی داری 05/0 بررسی شدند. آزمون الایزا و اندازه گیری سطوح CRP نشان دهنده کاهش فاکتورهای التهابی در نمونه های PCOS تیمار شده با غلظت های مختلف گزنه نسبت به گروه PCOS بود. به نظر می رسد گزنه با توجه با خواص آنتی اکسیدانی خود باعث کاهش سطوح IL-6 و CRP در گروه های PCOS تیمار شده با عصاره گزنه نسبت به گروه PCOS شده است.
    کلیدواژگان: کبد چرب، التهاب، تخمدان، الایزا
  • علی کولیوندزاده، فرهاد ولیزادگان، محمدرضا زرین دست صفحه 189
    مهم ترین بخش مغز که در اضطراب نقش دارد، سیستم لیمبیک است که واجد سه بخش مهم هیپوکامپ، آمیگدال و سپتوم است. سیستم سپتوهیپوکامپ، نقش مهمی در تنظیم رفتارهای ترس و اضطراب برعهده دارد. بررسی ها نشان می دهد که سیستم اپیوئیدرژیک نیز در رفتارهای شبه اضطرابی دخیل است. در این مطالعه اثر تزریق هیستامین به هیپوکامپ پشتی و تزریق مواد اپیوئیدرژیک به سپتوم میانی بر رفتارهای شبه اضطرابی در موش ها با استفاده از آزمونElvated Plus Maze (EPM) تحت بررسی قرار گرفت. تزریق μg/rat 5 و 1 هیستامین در هیپوکامپ پشتی اثری بر رفتارهای شبه اضطرابی نداشت، درحالی که تزریق μg/rat10 هیستامین باعث افزایش درصد زمان ورود و دفعات ورود به بازوی باز شد، که نشان دهنده اثر اضطراب زدایی هیستامین است. تزریق مورفین (آگونیست رسپتور μ-اپیوئیدی) به درون سپتوم میانی (μg/rat1) باعث افزایش زمان ورود و دفعات ورود به بازوی باز شد. تزریق مقادیر μg/rat 25/ . و 5/ . مورفین اثری بر اضطراب نداشت. تزریق هم زمان مقادیر بی اثر هیستامین (μg/rat1) به هیپوکامپ پشتی و مورفین (μg/rat5/.) به سپتوم میانی باعث افزایش زمان ورود و دفعات ورود به بازوی باز شد. تزریق مقادیر مختلف نالوکسان (μg/rat 4و1،2) به عنوان آنتاگونیست گیرنده های اپیوئیدی به سپتوم میانی در حضور و غیبت مقدار موثر هیستامین (μg/rat10) در هیپوکامپ پشتی، تحت بررسی قرار گرفت. تزریق مقدار μg/rat4 نالوکسان به سپتوم میانی درصد زمان گذرانده در بازوی باز و درصد ورود به بازوی باز را کاهش داد، که این یافته ها نشان دهنده اثر اضطراب زایی نالوکسان بعد از تزریق به سپتوم میانی بود. تزریق مقدار μg/rat 10 هیستامین به هیپوکامپ پشتی و به طور همزمان تزریق سه مقدار مختلف نالوکسان (μg/rat4و2و1) نشان داد هیستامین اثر اضطراب زایی نالوکسان را با افزایش زمان ورود و تعداد ورود به بازوی باز، تا حدود زیادی خنثی کرد، هرچند در مقدار μg/rat4 نالوکسان این اثر کمتر است. از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که سیستم هیستامینرژیک هیپوکامپ و اپیوئیدرژیک سپتوم میانی درسیستم سپتوهیپوکامپ با هم برهم کنش دارند و برهم کنش این دو سیستم در تعدیل اضطراب دخیل است.
    کلیدواژگان: هیستامین، مورفین، اضطراب، نالوکسان، رت
|
  • Seyyede Marayam Mousavian Kalat Page 98
    A laboratory experiment was carried out to investigate the effect of salinity on some morphological and phys-iological parameters in four Canola (Brassica napus L.) cultivars (Talaye, Sarigol, Zarfam and Opera) under salinity stress. Plants were grown in hydroponic solution (Hoagland 1/4 strength) under greenhouse conditions and on five-leaf stage, treated with different concentrations of NaCl: 0 (control), 50, 75 and 100 mM. After 14 days of treatment, plants were harvested and the length of shoots and roots, photosynthesis, chlorophylls and carotenoids contents of leaves were measured on four studied cultivars. In general the results showed that increasing salinity reduced leaf relative water co-ntent, shoot and root lengths and leaf area. Photosynthetic rate was declined in Talaye and Sarigol, but it was elevated in Opera and Zarfam. It should be noted that the changes induced by salinity on photosynthetic pigments was not regu-lar. The results of this study showed that among the investigated cultivars, in vegetative phase, Opera and Zarfam had higher capacity and function to salt stress tolerate than other cultivars. It also seems that Sarigol may be more vuln-erable than other cultivars under salinity stress.
  • Behnaz Alijanpour, Masoud Sheidai Page 107
    The cosmopolitan genus salvia L. (Lamiaceae) consists of nearly 1000 species distributed throughout the Old and New Worlds. America and South- West of Asia are the two most important distribution centers. Of the 70 species reported in the flora Iranica area nearly 56 species belong to Iran. This investigation deals with the morphology of Salvia. The morphological studies were performed on 36 populations of 11 species which grow in Central Alborz Mo-untains. In this analysis 42 quality and quantity characters were used. The results of this analysis have been used for the preparation of the identification key. Clustering, cladistics and PCA ordination reveals the relationships of the species in this genus.
    Keywords: sysematic, morphometry, morphology, Tehran Province
  • Marzieh Beygom Faghir, Atefe Ahmadi Gorji, Mehdi Heydari Page 116
    Floral morphology of 24 species of the genus Alchemilla in Iran was studied by means of light and digital mi-croscopes. Flower samples were collected from different species and their morphological traits, including hypanthium, calyx, epicalyx, pedicels, ovaries and stamens, were measured. The most useful features for the separation of species were turned out to be the calyx shape and length, trichomes position on calyx and pedicle. Principal Component Anal-ysis (PCA) and Cluster Analysis (CA) were used to determine the potential contribution of floral morphological char-acters in the expression of species relationships. A total of 17 qualitative and quantitative characters were utilized in both analyses. The results of UPGMA and PCA methods were found to be consistent and in agreement with current classifications.
    Keywords: Lady's mantles, hypanthium, calyx, stamen, ovary, principal component analysis, cluster analysis
  • Delaram Eslimi Esfahani, Shahrbanoo Oryan, Mohammad Inabiun, Manijeh Karimian Peiro Page 128
    In cholestasis syndrome, the change of bile acids, salts, endotoxins and opioidsis is accompanied with hepaticencephalopathy and brain trauma; therefore, in this study, the histopathological changes of hippocampus after bile duct ligation were investigated. This study was performed on male Wistar rats. The rats were divided into three groups, namely the control, sham and cholestatic groups. After two weeks, the rats were killed under anesth-esia and their brains were dissected with no delay. The specimens were processed routinely and were sectioned into slices of 6-micron thickness. The sections were stained by Hematoxiline-Eosin (H&E) method. Subsequently, they were studied using optical microscope. Necrotic cells, the diminution of cell density and wrinkled chromatic nuclei were observed in hippocampus section. In addition, the thickness of hippocampus was mostly decreased. However, in the sham and control groups no changes were observed. Since endotoxin causes tissue trauma, the increase of en-dotoxin may result in tissue changes in the brain.
    Keywords: bile, endotoxin, hepatic encephalopathy, necrosis
  • Seyedeh Sadaneh Tabatabaei Nia, Mona Farhadi, Kazem Parivar Page 137
    Nowadays, with the applications of titanium dioxide nanoparticles (TiO2-NPs) in pharmacy, food industry, cosmetics, toothpaste and sunscreens, pregnant women are exposed to nanoparticles. Since tooth development is vuln-erable to environmental impacts and mandibular first molar bud develops before maxillary first molar bud, in this ex-perimental study the effects of TiO2-NPs on the development of first mandibular molar bud in NMRI mouse was inve-stigated. Twenty five female NMRI mice were randomly divided into five groups (N=5); Control group (pregnant mice without any treatment), sham group (treated with distilled water), experimental groups 1, 2 and 3 (treated with 50, 150 and 500 mg/kg BW TiO2-NPs, respectively, via gavage from embryonic days 10.5-14.5). On E14.5, embryos heads were prepared for histological examination and dental tissues were evaluated. Data were analyzed by ANOVA and post hoc test (Tukey). Microscopic observation showed tissue disorganization in experimental groups. Findings showed that in experimental groups 1 and 2, the diameter of bud and dental papilla and the length of dental bud decreased sign-ificantly. In experimental group 2, decrease in the diameter of dental follicle, dental bud and dental papilla and the le-ngth of dental bud was significant. On the other hand, in experimental group 3, only the decrease in the length of dental bud was significant. These findings showed that nano titanium dioxide can reduce the size of dental buds and is capable of preventing tooth development.
    Keywords: histology, odontogenesis, bud stag, cap stage, TiO2, gavage
  • Khalil Agh, Majid Mohammad Esmaili, Hossein Hosseinimoghaddam, Hamid Mostafalou Page 147
    The species Astragalus podolobus is one of the endemic species of winter pastures that grows in arid and semi-arid areas in the north of Gonbad-e Kavous. To investigate effective methods of breaking seed dormancy of Astr-agalus podolobus, an experiment was carried out in the framework of a completely randomized design with 15 treatm-ents and 3 replications. Treatments included controls, 98% sulfuric acid, dry chilling for 10 and 15 days, wet chilling for 10 and 15 days, and boiling water 1, 3, 5, 10 and 15 minute, respectively. Analysis of variance showed that the perc-entage and speed of germination were significant in different groups while the average time of germination in different treatments was not significant. The results of comparing mean values showed that the percentage and the speed of germination in boiling water treatments were best in comparison with other treatments with significant differences. The results of this experiment also showed that reducing the exposure time of seeds to boiling water increases the germination percentage and speed, consequently, the highest percentage and speed of germination was observed in boil-ing water 1 minute. Boiling water 1 minute treatment can increase the germination percentage up to 47% and the seed germination speed from 0.43 to 3.09 seeds per day.
    Keywords: boiling water, endemic, germination percentage, speed of germination, arid
  • Nader Chaparzadeh, Roya Saeedifar, Leila Zarandi-Miandoab, Mohammad Pazhang Page 155
    In recent years, the involvement of nitric oxide (NO) in numerous physiological processes, particularly the mitigation of stress-induced negative effects on plants, has been clarified. Under salinity conditions, plants are subjected to a secondary oxidative stress. The present work was designed to examine the exogenous application of nitric oxide (NO), in the form of its donor sodium nitroprusside (SNP), in mitigating the deleterious effects of salinity on Zygoph-yllum fabago L. plants. SNP (200 µM) was applied to plants growing medium under saline (200 and 400 mM NaCl) and non-saline conditions. Growth, oxidative stress markers [cell membrane stability index (MSI) and H2O2 conc-entration], antioxidant enzymes activities [peroxidase (POX, EC 1.11.1.7) and catalase (CAT, EC 1.11.1.6)], as well as the contents of some antioxidant compounds (flavonoids and carotenoids) were determined. Salinity lowered the shoot and root dry weights, while it enhanced peroxidase and catalase activities. High salinity increased H2O2; however, it de-creased the carotenoids content of leaves. Exogenous NO enhanced the growth, MSI, flavonoids and carotenoids co-ntents of salinized plants. In salinity plus SNP treated plants, H2O2 concentration and the activities of the examined en-zymes were reduced. Data suggest that a cooperative process is performed by the antioxidant systems in Syrian bean ca-per in order to cope with salinity. Also, the application of exogenous NO was found to be useful in the mitigation of salinity-induced oxidative stress in plants.
    Keywords: peroxidase, hydrogen peroxide, sodium nitroprusside, NaCl
  • Seyyedeh Madjideh Mohammadnejad Ganji, Hossein Moradi, Ali Ghanbari, Mohammad Akbarzadeh Page 166
    Secondary metabolites have great pharmaceutical value in medicine. This study evaluates the effect of alti-tude on the amount and variety of secondary metabolites in lavender plant from two sites located in Mazandaran prov-ince. Sampling was performed in a randomized design with three replications. After the plants were dried, essential oil was extracted by distillation. Isolation and identification of constituents of the oil were performed by gas chromato-graphy and gas chromatography connected to mass spectroscopy. The results of this research led to the identification of 22 (99.96% of the total constituents) and 24 (97.01% of the total constituents) constituents in Baladeh and Behshahr sa-mples, respectively. Characteristics constituents included Andoyorneol (22.36%), 1, 8 cineole (20.7%), camphor (8.69%), α-Cadinol (7.60%), Caryophyllene oxide (5.09%) and Propanol (18.4%) in Behshahr population samples and Borneol (26.78%), 1, 8 cineole (20.19%), camphor (9.59%), α-Cadinol (5.80%), caryophyllene oxide (4.99%) and pr-opanol (3.41%) in Baladeh population samples. The differences in the output and combination of the essential oils in-dicated that the environmental as well as genetic factors can affect the production and amounts of the chemical comp-ounds in medical plants. Therefore, medicinal plants should be cultured in proper areas based on the aim of cultivation and the desired type of active materials.
    Keywords: essential oil, chemical compound, gas chromatography, active materials
  • Reza Norouzi, Mesbah Babalar, Masoud Mirmasoumi Page 173
    Hairy root induction in plants is the result of the insertion of T-DNA from Agrobacterium rhizogenes into the plant genome. The present study was conducted to investigate the effect of bacterium strain and plant species type on hairy root induction in two endemic (Salvia eremophila and S. reuterana) and five non-endemic (S. macrosiphon, S. multicaulis, S. nemorosa, S. verticellata and S. virigata) Salvia by four bacteria strains including 1724, 2659, ATCC-15834 and A4. Petiole and stem explants were not capable of inducing hairy roots, while almost all leaf segments produced it. Confirmatory studies were carried out by direct detection of inserted rol C by the PCR. The results showed that different Agrobacterium rhizogenes strain and Salvia spices had significant effect on hairy roots number and frequency. The infection of S. macrosiphon via A. rhizogenes strain ATCC15834 showed the highest number of infe-cted roots per explant (5.12 hairy roots) and root frequency (82%). The highest number of hairy root per explant in S. eremophila (3.32 hairy roots) and S. reuterana (3.92 hairy roots) were achieved by inoculation with strain A4. Strain 2659 produced the highest hairy roots number in S. nemorosa (2.6 hairy roots), S. multicaulis (4.36 hairy roots) and S. verticillata (5 hairy roots). Also hairy roots formation occurred at the highest number in S. virigata (3 hairy roots) with infection by strain ATCC15834.
    Keywords: Agrobacterium rhizogenes, transformed root, leaf explant
  • Akram Tayanloo, Samad Zare, Latifeh Karimzadeh-Bardei, Serwa Hoseini Page 181
    The polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common endocrine disorders in women at childbearing age. Metabolic syndrome is present from 28% to 46% of patients with PCOS. Non-alcoholic fatty liver di-sease (NAFLD) is considered the hepatic expression of metabolic syndrome. In this study Urtica dioica moderator ef-fect on liver function in PCOS rats was examined. 120 adult female Wistar rats were divided into control, PCOS and nettle-treated groups. The PCOS group was injected subcutaneously 2 mg/kg estradiol valerate. After confirmed poly-cystic in ovaries, the experimental group was injected of the nettle extract doses (150,250, 450 mg/kg BW). Then rats were killed and blood samples were evaluated. Data were analyzed using ANOVA one-way and p
    Keywords: fatty liver, inflammation, ovary, ELISA
  • Farhad Valizadegan, Mohammadreza Zarrindast Page 189
    Septohippocampal system plays an important role in regulating fear and anxiety behaviors. In this study, the effects of histamine injected into the dorsal hippocampus and opioidergic agents into medial septum on the anxiety-like behaviors in rats were analyzed, using the Elevated Plus-Maze (EPM) test. Injection of 1 and 5 μg/rat histamine into dorsal hippocampus had no effect on anxiety-like behavior, while injection of 10 μg/rat histamine increased the percentage of open arm time (%OAT) and open arm entry (%OAE), which indicated the anxiolytic effects of histamine. Microinjection of morphine, μ-opioid receptor agonist, into the medial septum (1μg/rat) increased the (%OAT) and (%OAE). Doses of 0.25, 0.5 μg/rat morphine had no effect on anxiety. Co-administration of histamine ineffective dose (1μg/rat) to the dorsal hippocampus and ineffective dose of morphine (0.25µg/rat) to the medial septum increased the (%OAT) and (%OAE). Subsequently, injection of different doses of naloxone (1, 2, 4 µg/rat), as an opioid receptor antagonist, into the medial septum in the presence and absence of an effective dose of histamine (10 µg/rat) in the dorsal hippocampus, was studied. Injection of naloxone (4 µg/rat) into medial septum decreased the (%OAT) and (%OAE), but did not alter the locomotor activity, which indicated the anxiogenic effects of naloxone. Simultaneous injection of histamine (10 µg/rat) into dorsal hippocampus with doses of naloxone (1, 2, 4 µg/rat) into the medial septum, indicate anxiolytic effects and increased %OAT and %OAE in Elevated Plus Maze, although when the dose of naloxone was 4μg/rat, this effect was less observed. The results indicate that hippocampus histaminergic system interact with medial septum opioidergic system and the interaction of these systems modulates anxiety behavior.
    Keywords: histamine, morphine, anxiety, naloxan, rat