فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1396)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسد آبشیرینی* صفحات 1-24
    ساختارشناسی شعر از پایه های اولیه ی شناخت اصولی و عمیق در هر شعر ماندگاری است. تبیین و تحلیل یک شعر، مدیون تناسب ها و تقابل های بنیادینی است که پایه ریز ساختار نظام مند آن شعر می باشد. دقت در کشف و بررسی مجموعه یاین تقابل ها و تناسب های شعری است که ما را به تحلیل درستو نقادانه یک اثر ادبی رهنمون می گردد. به میزانی که شبکه ی تناسب ها و تقابل ها در یک شعر برجسته و مایه «انگیزش» همدیگر شوند، آن شعر نیز دارای نظامی ساختمندتر خواهد بود.در شناخت و تحلیل اشعار فروغ فرخزاد، بی نیاز از شناخت ساختار شعری او نیستیم. ساختار شعر او نیز بر مبنای شبکه ای از تناسب ها و تقابل های بنیادینی استوار گشته است که آن چنان که بعد خواهد آمد «تقابل دوگانه عشق و مرگ» از اصول پایدار آن می باشد. مفهوم عشق و مفاهیم وابسته ی آن در شعر فروغ فارغ از مفهوم مرگ و متعلقات آن قابل توضیح و بررسی نیست. به عبارتی دیگر،در این مقالهما بر آنیم که مفهوم عشق و تصاویر و عواطفی که از آن نشات می گیرد، تنها در تقابل با مفهوم مرگ و تصاویر و عواطف خاص آن قابل شناخت و در نهایت تحلیل و بررسی است. از رهگذر این تقابل دوگانه بنیادین است که ساختار تصاویر شعری او قوام می گیرد. باید توجه داشت که هرگونه نگاه نقادانه ای به شعر فرخزاد بی نیاز از توجه عمیق به این تقابل همیشگی مفاهیم عشق و مرگ در شعر ممکن نمی گردد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، فروغ فرخزاد، ساختار، تقابل های دوگانه، عشق، مرگ
  • شهرام احمدی*، پروانه دلاور صفحات 25-48
    بیان نمادین از ویژگی های سبک شناسی شعر معاصر است و موجب خلق بافت ادبی مبهم و هنری و شرکت خواننده در متن می شود. اختناق و استبداد حاکم براجتماع معاصر احمد شاملو (1379-1304ش)، منجر به بروز گسترده ی نماد در شعر وی در دوسویه ی تاریک و روشن شده است که این نکته، نشان از ذهن اسطوره ساز شاعر و توجه به تقابل های دوگانه در نظام آفرینش دارد. در این مقاله به روش اسنادی عمل کرده و کلیه ی نمادهای مستخرج از مجموعه ی هفده دفتر شعر شاملو، مورد تحلیل قرارگرفته است. شعر شاملو برای انتقال لایه ی ایدئولوژیک (کاربردشناختی) در بافت اسطوره ای و نمادینی که دارد از تقابل ها ی دوگانه ی هستی در روساخت هایی مانند: زندان/ آزادی، نفرت/ عشق، تنهایی/ جمعیت، اندوه/ شادی، زمین/ آسمان، انسان/ خدا و... که گاه به شکل متناقض نما تصویر می شوند، بهره ای هدفمند می جوید تاجایی که می توان ساختار روایی بسیاری از شعرهای وی را براساس این تقابل، تشریح کرد. منظور کاربردشناسانه ی شاعر، عمدتا جلب توجه مخاطب به نابسامانی اجتماعی و تاثیر بخشی کلام است.
    کلیدواژگان: نماد، تقابل دوگانه، کاربردشناسی، متناقض نما، اسطوره، ساختار
  • شیرین پورابراهیم *، بلقیس روشن، مهدیه عابدی صفحات 49-66
    مقاله حاضر به بررسی تطبیقی استعار ه های مفهومی عشق در زبان شعر و زبان روزمره می پردازد. این مقاله درصدد یافتن پاسخ این پرسشها است که مفهوم سازی عشق در دو گونه شعری و عادی فارسی معاصر چه شباهت ها و تفاوت هایی با هم دارند. همچنین، به فرض وجود شباهت ساختاری، چه عواملی موجب تفاوت و تمایز استعاره های شعری از استعاره های قراردادی در زبان روزمره می شود. بدین منظور، عبارات استعاری از زبان روزمره و اشعار فارسی دهه 80 استخراج و ساختار استعاری و نگاشت های موجود در آن ها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. تحلیل داده ها بر اساس کوچش (2010) نشان داد که در هر دو گونه زبانی از استعاره های عشق و نگاشت های اصلی میان مفهوم مقصد عشق و مفاهیم حوزه مبدا، به طور یکسان استفاده شده است. با این حال، در گونه شعری زبان فارسی، چهار سازوکار شناختی ترکیب، گسترش، پیچیده سازی و پرسش، بیشتر به کار رفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد کاربرد این سازوکارها، همراه با تصویرهای استعاری و جاندارپنداری، باعث تفاوت در مفهوم سازی های شعری و غیرشعری از عشق در زبان فارسی شده است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی عشق، ترکیب، گسترش، شرح جزئیات، زیرسوال بردن
  • عظیم جباره ناصرو، رقیه (پریچهر) کوهنورد* صفحات 67-86
    مرگ پدیده ای ناشناخته است که همواره ذهن و اندیشه ی بشر را به خود مشغول کرده است. شاعران و اندیشمندان هر ملتی نیز دیدگاه های متفاوتی درباره ی مرگ و هستی دارند که آنها را در قالب های مختلف هنر و ادبیات مطرح می کنند. محمدرضا شفیعی کدکنی، متولد 1318، شاعر و پژوهشگر برجسته ی معاصر است که در اشعار خود توجه ویژه ای به مقوله های مرگ و زندگی دارد. نگارندگان در این جستار کوشیده اند با رویکردی تحلیلی، اندیشه و احساس این شاعر درباره ی مرگ را واکاوی کرده و مباحثی مانند مرگ اندیشی، هراس از مرگ، تصویر زندگی و شهادت را در اشعار وی بررسی کنند. یافته های پژوهش نشان می دهد که در اشعار شفیعی کدکنی، چهارگونه رویکرد به مرگ دیده می شود: اول؛ مرگ گریزی و مرگ ستیزی که بیش تر مربوط به دوران آغاز شاعری اوست. دوم، مرگ در قالب شهادت و پاسداری از آرمان ها، سوم؛ مرگ ستایی عارفانه و صوفیانه که در اندیشه ی مولوی و عرفای اسلامی دیده می شود و چهارم؛ مرگ وجودی که متاثر از دغدغه های فلسفی شاعر است و نمودهای فراوانی در دفتر «هزاره ی دوم آهوی کوهی» دارد. از میان گونه های مرگ اندیشی نیز، مرگ ستایی عرفانی بیش ترین بسامد و شهادت، کم ترین بسامدها را دارند.
    کلیدواژگان: زندگی، شفیعی کدکنی، مرگ، مرگ اندیشی
  • علیرضا رعیت حسن آبادی* صفحات 87-116
    جریان شعر حجم به رهبری «یدالله رویایی» با بیش از پنجاه سال سابقه شاعری، یکی از جنجالی ترین جریان های شعری نیم قرن اخیر ایران است. در طول این دوران، منازعات و مخالفت های ادبی فراوان درباره اصول، ایده ها و تئوری های جریان شعر حجم وجود داشته است. باوجود همه این مخالفت ها، جریان حجم در طول این سال ها، به عنوان جریانی زنده در جریان شعر معاصر فارسی مطرح بوده و به حیات تاریخی خود ادامه داده، به ویژه پس از یک دوره کم فروغ، در دو دهه اخیر با استقبال نسل نو مواجه شده و شاعران و منتقدان به بازنشر اندیشه ها و اشعار رویایی و اصول جریان شعر حجم پرداخته اند.
    در این پژوهش بر اساس دو ویژگی تعاملی بودن و تعیین کنندگی رسانه، به بررسی حیات تاریخی جریان شعر حجم در فضای رسانه ای ایران در این پنجاه سال پرداخته شده است. مسئله اصلی در این تحقیق بررسی نقش رسانه بر جریان شعر حجم در هر دو دوره قدرت رسانه ای متمرکز و پراکنده و زیر دوره های مرتبط با آن ها است. فرضیه اصلی این است که تغییر فضای رسانه ای کشور در بازتولید گفتمان شعر حجم نقش موثر داشته است.
    کلیدواژگان: تعامل، تعیین کنندگی، رسانه، حجم گرایی
  • مژگان صفایی*، سید محمدرضا عادل، محمود رمضان زاده لک صفحات 97-120
    نظریه ی نقش گرایی هلیدی محصول نگاهی اجتماعی به زبان است که به کمک فرانقش های سه گانه ی اندیشگانی، بینافردی و متنی در زبان اتفاق می افتد. با تاکید بر جنبه ی اجتماعی این چارچوب نظری پژوهش پیش رو بر آن است تا با بررسی سهم فرایندهای مختلف فرانقش اندیشگانی در شعر«کسی که مثل هیچ کس نیست» اثر فروغ فرخزاد جنبه های اجتماعی ذهنیتی شاعرانه را واکاود که به خلق این متن ادبی انجامیده است. با علم به اینکه فرایند ذهنی در این شعر در مقایسه با سایر فرایندهای اصلی کمترین بسامد آماری را داراست، پژوهش پیش رو در پی پاسخ به این پرسش است که در این شعر فرایند ذهنی چگونه بر دیگر فرایندها تاثیر می گذارد؟ با پاسخ به این پرسش اصلی شاید بتوان به این پرسش فرعی نیز پاسخ گفت که آیا یک فرایند حداقلی مانند فرایند ذهنی در این شعر به عنوان ایده ی شاعرانه، امکان بسط به یک گفتمان غالب اجتماعی را خواهد داشت؟ فرض پژوهش بر این بوده است که فرایند ذهنی خواب دیدن، سایر فرایندها را در راستای خود جهت داده تا کلیت متن را همچون برشی از بافت فرهنگی اجتماعی جامعه، بازتولید کرده و آینده ی آن را که همانا آمدن کسی است که مثل هیچ کس نیست، پیش گویی نماید.
    با بررسی آماری فرایندهای فرانقش اندیشگانی، ضمن تایید حداقلی بودن فرایند ذهنی(5/10 % کل فرآیندها) در میان فرایندهای اصلی شعر، می توان به این نتیجه رسید که سایر فرایندها در جهت بسط فرایند ذهنی و تایید ایده ی این فرایند عمل کرده اند که همانا پیش گویی آمدن کسی است «که مثل هیچ کس نیست».
    کلیدواژگان: شعر معاصر، فرانقش اندیشگانی، فرایند ذهنی، فروغ فرخزاد، نقش گرایی هلیدی
  • مصطفی غریب*، محمد بهنام فر صفحات 141-166
    ادبیات وهمناک یکی از انواع ادبی است که اگر در آثار ادبی فارسی، جستجو شود، نمونه هایی عالی از این نوع ادبی و زیرشاخه های آن یافت می شود. از جمله ویژگی های بارز داستان های وهمناک، وجود رویداد هایی خارق العاده در آن هاست که خواننده در واقعی یا غیرواقعی بودن آن ها دچار تردید می شود. داستان دقوقی که در دفتر سوم مثنوی آمده، یکی از داستان-هایی است که بسیاری از مولفه های ادبیات وهمناک در آن وجود دارد. در پژوهش حاضر، این داستان، براساس نظریات فروید و تودوروف، بررسی شده و تشابه و تفاوت آن با نوع ادبی شگرف، نشان داده شده است. نتایج تحقیق، نشان می دهد که اغلب مشخصه های ادبیات شگرف، در داستان دقوقی دیده می شود و با توجه به نمودار تودوروف، می توان این داستان را یکی از نمونه های ادبیات «وهمناک/شگرف» یا «کرامات/شگرف» دانست. این نتیجه، گواه آن است که قرن ها پیش از اینکه نظریه پردازان غربی به تدوین نوع ادبی شگرف بپردازند، مولانا با نبوغ سرشار خود، چنین مولفه هایی را در داستان سرایی به کار برده است. در داستان دقوقی، عناصری همچون زاویه دید، کانونی شدگی، تداعی معانی، چند صدایی، صحنه، درون مایه و تقابل، در ایجاد تردید –اصلی ترین مولفه ادبیات شگرف- نقش دارند.
    کلیدواژگان: ادبیات شگرف، تودوروف، فروید، مثنوی، دقوقی، مولانا
  • محمد مهدی معلمی*، مرتضی رزاقپور صفحات 167-182
    منظومه همای و همایون سروده خواجوی کرمانی، شاعر عارف قرن هشتم، از زمره آثار عاشقانه ای ست که در آن، عشق آتشین همای، شاهزاده شام، به همایون، دختر فغفور چین، به نظم کشیده شده است. این منظومه برای نخستین بار به دست کمال عینی، محقق برجسته تاجیک، حدود پنجاه و دو سال پیش تصحیح انتقادی شد. مصحح نسخه ای را اساس کار خود قرار داده که در سال 750 یعنی سه سال پیش از وفات شاعر کتابت شده است. با همه دقت نظری که مصحح برای انتشار بدون نقص این اثر به خرج داده است، متاسفانه هنوز اشکالات متعددی در آن دیده می شود که نگارندگان این مقاله را واداشت از رهگذر مقابله مجدد متن چاپی با نسخه خطی مزبور این اشکالات را تا حدودی مرتفع سازند. مقاله زیر نتیجه این کوشش است. در این مقاله حدود پنجاه خطای مسلم ناشی از بدخوانی، عدم دقت مصحح، ندیدن کلمه یا عبارت و... آمده و از موارد بسیاری که نگارندگان احتمال داده اند اغلاط مطبعی ست، صرف نظر شده است.
    کلیدواژگان: همای و همایون، خواجوی کرمانی، کمال عینی، تصحیح، منظومه عاشقانه
|
  • Asad Abshirini * Pages 1-24
    The recognition of the structure of poetry from the early foundation of basic and deep recognition in every poem is lasting.Explaining and analyzing a poem owes proportionalities and fundamental oppositions that the base of it’s systematic structure is poetry.It is the accuracy in exploring and checking the collection of the contrasts and proportions of poetry that leads us to a right and critical analysis of a literary work.To the extent that the proportionalities and contrasts section in a poem are outstanding and motivate eachother,that poem will be more structured system.In the recognition and analysis of the poetry of Forough Farrukhzad,we arenot needless to recognize her poetic structure.The structure of her poetry also has established based on a section of proportionalities and fundamental oppositions that, as will be discussed later,the “Binary opposition of love and death” is one of it’s sustainable principles.The concept of love and its related concepts in the Forough’s poetry cannot be explained and checked regardless of the concept of death and accessories.In other words,in this article,we believe that the concept of love and the images and emotions originated from that,are reconizable and can be analyzed in contrast with the concept of death and it’s special images and emotions.Her structure of poetic images takes consistency through this binary fundamental opposition.It should be noted that any critical look at the lyrics of Frrukhzad is not needless of a strong focus on the constant interaction of concepts of love and death.
    Keywords: modern poetry, Forough Farrukhzad, Structure, binary oppositions, Love, Death
  • Shahram Ahmadi * Pages 25-48
    Symbolic explanation is one of contemporary stylistic attributes and makes an ambiguous and artistic literary texture and associates the reader in the text.
    the strangulation and despotism that was in shamlu's contemporary community ( 1304 - 1379 solar hijri ) has caused a widespread symbol accession in his poem in two side of dark and light which shows the poet's mithgrapher mind and his attention to twofold contrast in creation system . Actually , shamlu , purposefully uses creation twofold contrast in : prison / freedom , aversion / love , solitude / population , sadness / happiness , the earth /sky , human / God and ... superstructure that sometimes are shown in a paradisical shape to transfer the ideologic layer ( pragmatically ) in the mithical and symbolic texture that it has ; inasmuch as based on this contrast we can explain many of his poem narrative textures . The poet's pragmatical intention is mainly attracting the addressers to the social collapse and the speech influence .
    Keywords: symbol, binary oppositions, Pragmatics, Paradoxical, Myth, Structure
  • Shirin Puorebrahim * Pages 49-66
    The main purpose of this paper is the study and comparison of LOVE conceptual metaphors in Persian poetic and ordinary language. To achieve this goal, we try to find similarities and differences of LOVE conceptual metaphors in these two variants. The main question is which similarities and differences exist in the conceptualization of LOVE concept in these two variants of Persian Language? Moreover, if there is any structural similarity, which factors cause distinctions and differences between poetic and conventional metaphors in Persian language? To answer these questions, the related metaphorical expressions exhibiting the LOVE metaphors were extracted in both Persian ordinary language and poems of the 80th decade. The analysis of metaphorical expressions according to Kövecses (2010) demonstrated that metaphorical structures and fundamental mappings are similar in both variants; however, the use of four poetic mechanisms, including composing, extending, elaborating and questioning, is more prevalent in the conceptualization of poetic LOVE metaphors. The findings of the paper show that the use of these mechanism, as well as metaphorical images and personification, distinguishes poetic conceptualization of LOVE from its ordinary counterparts.
    Keywords: conceptual metaphors, composing, extending, elaborating, questioning
  • Azim Jabbareh Nasero, Roghaye Koohnavard * Pages 67-86
    Death is unknown phenomenon that is always occupied human mind and thought. Poets and thinkers of every nation are also different views on death and existence that they explain them in forms of art and literature. Mohammad Reza Shafiei Kadkani, born in 1939, is contemporary prominent the poet and researcher who have special attention to items of life and death. The authors of this paper have tried to investigate the analysis method of the poet's thoughts and feelings about the death and topics such as, pondering over death, fear of death (necro-phobia), life image and testimony in his poems is checked. The results show that Shafiei Kadkani poems there are four approaches to death: First; Escaping death and Death-conquering that is more related to his poetry beginning. Second; death in form of testimony and protecting the ideals, third; Mystical and Sufism death-praying that is showed in Molavi and Islamic mystics and forth; the Death affected on poet's philosophical concerns and have many image in office “Hezare Dovome Ahooye Koohi”. Among the species pondering over death also the mystical death-praying have the most frequency and testimony have the least frequency.
    Keywords: life, Shafiei Kadkani, death, pondering over death
  • Alireza Raeyathassanabadi * Pages 87-116
    Espacementalisme is One of the most controversial poem flows past half-century Iran. by leadering Yadollah Royaie With over fifty years of poetry. During this period, Many literary debates and disagreements about the principles, ideas and theories of Espacememntalisme exist as well as the poetry of serious and effective opposition from political groups before the revolution, the postrevolutionary government, the academic literature and especially with his famous professors have been seen.
    Despite all this opposition, over this years, espacementalisme as a live current of the contemporary Persian poetry has been and continues to historical life, especially after a period of faint, welcomed the new generation has faced in the last two decades and poet and critic reviewed Royaei's ideas and espacementalisme theories.
    In this essay , base on determination and interactivity of media , espacementalisme is analyzed.Major hypothesis is change the media types in Iran had a espesial role in espacementalisme life.
    Keywords: interactivity, determination, media, espacementalisme
  • Mojhgan Safaei * Pages 97-120
    Peresent paper is a step toward clarification of the part of different processes in the poet ‘The one who is not like anyone’ by Forugh Farokhzad.
    It coverts the ways with which she has coordinated structure and context in her poems and through statistical comparision processes attempt to find an answer to this question: Can we consider a process which is quantitatively insignificant dominating the whole text qualitatively? In a broader sense, is a poetic vision capable of turning in to a substantial social discourse?
    To accomplish aforementioned goals, Halliday´s systemic functional theory is selected. This theory is one of the most important theory in field of functionalism theories. In this theory human language is divided to three basic sections. Every section is tittled “metafunction” and the ideational metafunction section and it’s relevant processes is selected to current analysis.
    The results represents the most usage of material and relational processes and the least usage of mental process in her poems, respectively. According to use of these processes, she has accessed to some achievements which are illustrated in this paper.
    Keywords: Contemporary Poetry, Forugh Farrokhzad, Halliday´s Systemic Functional Theory, Ideational Metafunction, The Mental Process
  • Mostafa Gharib *, Mohammad Behnamfar Pages 141-166
    Phantasticus literature is one of the genres that with Searching in Persian literature, Will be found Excellent examples of this genre and its branch. existence the extraordinary events in their, is Among distinctive features of Phantasticus stories. That The reader Doubts in being real or unreal. Daquqi story in the third book of the Masnavi of Rumi, is one of the great examples of Phantasticus literature. In the present study, this story been investigated based on the theories of Freud and Tzvetan Todorov , Similarities and differences with the kind of uncanny literatureit has been shown. The results show that Most characteristics of uncanny literature be seen In the story Daquqi. According to Todorov charts, This story can be an example of literature " Phantasticus / uncanny " or "greatness / uncanny ". This result shows that Centuries before that the western theorists developed this theory, Rumi with his genius, These components Had used in storytelling. In Daquqi story, Elements such as Perspective, focalization, associations, polyphony, scenes, themes and contrasts have a position In creating doubts )The main author of uncanny literature.(
    Keywords: uncanny literature, Todorov, Freud, Masnavi, Daquqi, Rumi
  • Mohammad Mahdi Moallemy *, Morteza Razaghpoor Pages 167-182
    The lyric poem of Homay-o-Homayoon that wrote by gnostic poet, Khajooy-e-Kermani, in the eight century, is one of the loving works that in it has been narrated the intense love of Homay, the prince of Sham, to Homayoon, Chinese princess .About fifty two years ago for the first time, this work emendated by one of the best tajik researcher, Kamal Eyni.
    The researcher has put a manuscript as main manuscript that has been wrote in 750 A.H means three years before the poet 'death. Although the researcher has taken many accuracy for his emendating but unfortunately, there is some difficulties in it yet .Eliminating of these difficulties were the why the authors of this article tried to comprise the book with its main manuscript.
    In this article about fifty certain mistakes have been considered. These mistakes have been arise from bad reading 'undeliberating' unseeing a word or phrase. The authors have dispensed whit many cases that it is probable are printed mistakes.
    Keywords: Emendation, Khajooy-e-Kermani, Kamal Eyni, loving poem, Homay-o-Homayoon