فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال ششم شماره 23 (پاییز 1395)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال ششم شماره 23 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم سعیدیان جزی صفحات 5-26

    قبیله جعفی که یکی از قبایل تاثیرگذار در تاریخ صدر اسلام بود، کمتر مورد تامل و جستجوی اهل تحقیق قرار گرفته است، به ویژه ازین منظر که نشان دهد میزان همبستگی و مواضع فردی و قبیله ای بنی جعفی در صحنه های مختلف چگونه بوده و این امر تا چه اندازه تحت تاثیر گرایش های عقیدتی، قومی و قبیله ای قرار داشته است؟ بررسی و تحلیل منابع نشان می دهد تاریخ این قبیله، بیش از هر چیز بر محور اشراف و روسای قبیله قرار داشته و مواضع فردی و قومی آنها تابعی از سه عامل عصبیت قومی، منفعت طلبی و مصلحت اندیشی بود. تفکر جمعی قبیله جعفی در صحنه سیاسی و نظامی، بیشتر همسو با نظام اجتماعی و دستگاه حکومت بود، اما مواضع علمی و مذهبی بزرگان و علمای منسوب به آن، با گرایش های عراقی و شیعی همسویی داشت. به علاوه آن که برخی از نخبگانش در ثبت و ضبط دانش های اسلامی و دگرگونی های فرهنگی- اجتماعی جامعه اسلامی، نقش مهمی داشتند.

    کلیدواژگان: قبیله جعفی، اشرافیت عربی، خلافت امویان، عصبیت قومی، عبیدالله جعفی
  • سید ابوالفضل رضوی، سعیده آذر صفحات 27-47

    اوضاع نابسامان و آشفته خلافت عباسیان در میانه سده سوم هجری، ستمگری و بی عدالتی عاملان عباسی در طبرستان و دوری مسافت طبرستان تا مرکز خلافت عباسی، بستر مناسبی جهت تشکیل حکومت محلی علویان فراهم ساخت. علویان طبرستان با داعیه تاسیس حکومت شیعی مستقل و نفی سیادت عباسیان، زمام حکومت را به دست گرفتند. با توجه به نقش مشروعیت در بقا و دوام هر حکومت و این که تحکیم پایه های هر نظام سیاسی و ثبات و پایداری آن بسته به میزان مشروعیت آن نظام است؛ این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، از طریق تحلیل داده های تاریخی، عوامل اقتدار و مشروعیت علویان طبرستان را بررسی خواهد کرد. این پژوهش نشان می دهد که علویان طبرستان بر خلاف دیگر حکومت های هم زمان خود، مشروعیت خویش را از خلیفه عباسی دریافت نکردند بلکه با استناد به انتساب خود به پیامبر-صلی الله علیه و آله- و وجاهت مردمی و عدالت طلبی و با توسل به مذهب شیعه، پایه های اقتدار و مشروعیت خویش را استحکام بخشیدند و بیش از نیم قرن دوام آوردند.

    کلیدواژگان: بنی عباس، تشیع، علویان طبرستان، مشروعیت
  • محمد سپهری، علی غلامی فیروزجایی صفحات 49-63

    هرج و مرج سیاسی و درگیری های داخلی دردهه های پایانی حکومت رسولیان (626-858ه) موجب شد که اوضاع تجاری بنادر یمن از جمله بندر مهم عدن که نقش مهمی در صادرات و واردات کالاهای مختلف ایفا می کرد، رو به رکود نهد. با قدرت یابی دولت بنوطاهر (858-945ه) بار دیگر مناسبات بازرگانی این بندر با مناطق مختلف از جمله هند، مصر، حجاز و آفریقا از سرگرفته شد. سیاست های مالی طاهریان و تشویق و بخشودگی مالیاتی بازرگانان بندر عدن، رشد تجارت دریایی عدن را در پی داشت. این مقاله می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که چه عواملی موجب رونق تجاری بندر عدن در دوره حکومت بنوطاهر شد؟ سابقه و علاقه زیاد خاندان طاهری به تجارت، موقعیت سوق الجیشی عدن و اتصال آن به دریای سرخ، دریای عرب و اقیانوس هند و نزدیکی به تنگه مهم باب المندب موجب رشد و رونق این بندر در دوره طاهریان شد

    کلیدواژگان: اقیانوس هند، بندر عدن، بنوطاهر، تجارت و بازرگانی
  • محمدتقی مشکوریان، علی اکبر جعفری صفحات 65-86

    از قرن هفتم هجری، به تدریج در تاریخ های عمومی، فصلی که به طور خاص، به ائمه اثنی عشر: اختصاص داشت شکل گرفت. ائمه: در این آثار، کنار هم و جدا از دیگر خویشاوندان، در مقام اولیای خدا و بهترین بندگان زمان خود معرفی شده اند و مانند انبیا، اوصیا، شاهان و خلفا، طبقه ای در تقسیم تاریخ به شمار می آیند.با توجه به حاکمیت اهل تسنن دست کم به لحاظ کلامی و فقهی در ایران پیش از صفوی، اختصاص فصلی به ائمه امامیه و نه دیگر سادات، ضرورت روند ظهور و تحول این پدیده را به وجود می آورد. با تشکیل دولت صفویه، این ابداع مورد پذیرش مورخان قرار گرفت و به صورت جزئی کلیشه ای در تاریخ های عمومی این عصر درآمد.نوشتار پیش رو می کوشد این پدیده را به عنوان ظهور طبقه جدید ائمه در روایت تاریخ معرفی کند و تحولات این فصل از تاریخ های عمومی صفوی در زمینه روایت کلی آنان از تاریخ را بررسی و تحلیل نماید. با وجود طبقه ائمه: در تاریخ نگاری پیشاصفوی، کار مورخان صفوی، تغییر جایگاه آن در تاریخ بود. آنان صورت بندی پیشین پیامبر خلفای راشدین ائمه را با تغییر کرونولوژیک، به پیامبر ائمه خلفا، و با ارتقای هستی شناختی، به انبیاء ائمه ملوک تبدیل کردند و حتی به صورت انبیاء ائمه درآوردند.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، ائمه، صفویه، تسنن دوازده امامی
  • سید مسعود سید بنکدار، شهرزاد محمدی آئین صفحات 87-109

    در سال1330ق/1291ش روسیه تزاری به حرم مطهر امام رضا7 تعرض کرد. این اقدام متجاوزانه تعدی علنی و عمدی به حقوق و احساسات مذهبی ملت ایران بود و پیامدهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زیادی به همراه داشت. این تحقیق به دنبال پاسخ گویی به پرسش های ذیل است. چرا حکومت مرکزی از ایجاد آشوب جلوگیری نکرد؟ مقدار خسارات وارده به حرم مطهر چقدر بود؟ اهداف روس ها از ایجاد این بحران چه بود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که ضعف دولت مرکزی در مقابل روس ها و همدستی حاکم و رئیس نظمیه مشهد و متولی آستانه با آنها موجب شد که دولت نتواند از ایجاد این بحران جلوگیری کند. هدف روس ها از ایجاد این آشوب، نمایش ضعف حاکم محلی و دولت مرکزی در برقراری نظم و امنیت و ایجاد جو ترس و وحشت به منظور عقب نشینی مشروطه خواهان و براندازی نظام مشروطه بود. در این ماجرا مقادیری از اموال حرم مفقود و تخریب شد و شماری از مردم زخمی و کشته شدند. روش تحقیق در این مقاله به صورت کتابخانه ای و مراجعه به اسناد و تطبیق و تحلیل منابع موجود، بوده است. بیشتر اسناد استفاده شده در این مقاله، متعلق به آرشیو اداره اسناد و تاریخ دیپلماسی وزارت امور خارجه، مشهور به استادوخ (estādux) است. اسناد مذکور برای نخستین بار جهت پژوهش از آرشیو استخراج و استفاده شده است.

    کلیدواژگان: بریتانیا، بمباران حرم، حرم امام رضا، روسیه، یوسف هراتی
  • عباس احمدوند، محمد عباسی صفحات 111-119

    مطالعات اسلامی درغرب، همواره با انگیزه ها و اهداف مختلف تبشیری، سیاسی، استعماری و اقتصادی بوده، چنان که دسته ای از نویسندگان و پژوهشگران به نقد و بررسی آن ها روی کرده اند، اما وجه دیگر مطالعات مسشترقان؛ یعنی مطالعه و تحقیق در باب اسلام و به قصد ایمان آوردن و گروش به این دین، تاکنون مورد توجه درخور قرار نگرفته است. یکی از اینان لئوپولد ویس خاورشناس برجسته یهودی بود که با گرایش به اسلام و گزینش نام محمد اسد برای خویش وارد جرگه مسلمانی شده است. پژوهش حاضر با رویکرد زمینه شناسانه، به بررسی دلایل و زمینه های گروش او به دین اسلام می پردازد و علاوه بر آن نشان می دهد که چگونه محمد اسد در آثاری که درباره اسلام نوشته است، اندیشه های اسلامی معاصر را به نقد می کشد و از اندیشه های اسلامی، به زعم خویش اصیل، دفاع می کند. اسد در جستجوی راهی برای برون رفت از سیر نزولی مسلمانان و درمان عقب ماندگی آنها بوده و می کوشید با تاکید بر حس اعتماد در میان مسلمانان، آنها را به مقاومت در برابر فرهنگ های دیگر برانگیزد.

    کلیدواژگان: اسلام، غرب، اسلام شناسی، گروش به اسلام، محمد اسد (لئوپولد ویس)
|
  • Maryam Saeedyan Jazi Pages 5-26

    In this paper we try to review the role of jofi tribe in islamic history until the end of ummayad era. An independent research has been conducted to answer the main question of the original research and the question is this “ how deep were the interdependencies of individual and tribal positions of jofi tribe in different situations and how much was this interdependency affected by ethnic, tribal and ideological orientations ? examining and analyzing different sources indicates that the history of jofi tribe , more than anything , was affected by the nobles and chiefs of this tribe and their tribal and individual positions were a function of three factors of ethnic, expedient and interest-seeking nature. The collective thinking of jofy tribe in political and military aspects , were more compatible with social system and government system and its scientific and religious position were compatible with Iraqi and shia notions. Also some of the elites of jofi played quite and important role in recording islamic sciences and social-cultural alterations of islamic society.

    Keywords: the accommodation of arabs, Arabic aristocracy, ummayad caliphate, Arabic preconceptions, conquests, jofi tribe
  • Sayyed Abolfazl Razavi, Saeedeh Azar Pages 27-47

    Abbasid caliphate's chaotic and unstable situation during the third century, AH, and the oppression and injustic of the state agents and the long geographical distance between Tabaristan and Capital of the Caliphate, provided a good opportunity for the alavids of Tabaristan to establish their own government. Alavids started ruling Tabaristan by claiming the establishment of an independent shi'ite regime that refused to fall under sovereignty of the Abbasid empire. Due to the importance of legitimacy to the survival of a government, and to the strength and stability of a political system, this descriptive-analytical research has tried to evaluate the fundamentals of legitimacy of Tabaristan Alavid dynasty using existing historical data. The findings of this research suggests that Tabaristan Alavids unlike other governments at that time did not earn their legitimacy from the Baghdad caliphates and tried to get public legitimacy by relying on their kinship with prophet mohammad, and also by claiming of justice that is one of the basics of shi'ite faith, to strengthen the foundations of their authority and legitimacy, and were able to rule Tabaristan over half a century.

    Keywords: Tabaristan, Alavids. Shi'ite, Authority, legitimacy, Abbasids
  • Mohammad Sepehri, Ali Gholami Firoozjaii Pages 49-63

    After collapsing of Rasoulian government (626-858), the commercial situation of Adan harbor that has played a significant role in exporting and importing different goods for laying among the commercial sea ways, declined. When the Tahrids (858-945) attained power in the ninth century, the trade situation of Adan, has recovered and once again business relations between this port and different regions of the world, including but not limited to India ,Egypt , Hijaz and Africa began to flourish .the specific financial policies of Tahrid dynasty ,the tax relives and encouraging the traders in Adan port resulted in commercial development of Adan Sea . This essay is going to consider what factors caused the trade improvement of Adan in tahrids era. Results show that, tahrids were so eager in trading and so fond of it and the natural situation of Adan that has been joint to the Red sea ,Arab sea and Indian ocean and its closeness to bab almandab, have caused the importance of Adan once again

    Keywords: Indian ocean, Adan port, Tahrids, Trade, Commerce
  • Mohammadtaghi Mashkurian, Aliakbar Jafari Pages 65-86

    Since the seventh century, a chapter has been gradually formed in general history specifically called twelver imams class. In this chapter, imams put together and separated from their kins are of gods chosens and among the best people of their time , and like prophets, kings and caliphates are considered to be a separate class in history. Given the rule of sunnis – at least from the prespective of jurisprudence and based on words alone – before safavid era, assigning a chapter to immamia imams has necessitated the emmergance of this phenomena, after the founding of safavid dynasty , this new invention was generally accepted by the historians and appeared as a cliché feature in the general history of this era. The paper at hand tries to intorudce this matter as the emmergance of a new class of imams in history ,examine and analyze the alterations of this chapter in safavid general history in their narratives.given the existence of imams class in pre-safacid era , the work of safavid hostorians was to change its position in history.these historians through chronological alterations , changed he overview based on the prophet-rashidun caliphates – imams to the prophet-imams-caliphates and after improving the ontology changed it to prophets-imams-kings and after that they even t=changed the overview to prophets-imams.

    Keywords: histography, imams, safavid, twelver imams sunni
  • Seyed masoud Bonakdar, Shahrzad mohammadi aein Pages 87-109

    In 1330 A.H. / 1291 A.H.S., Tsarist Russia invaded the Holy Shrine of Imam Reza. The invasive act was an open and intentional violation of the rights and religious sentiments of Iranian people and had a lot of political, social and economic consequences. The study is to answer the following questions.Why did not the central government prevent the chaos? How much was the damage to the Holy Shrine? What was Russia’s aim of causing this crisis? According to the findings of the study, the central government’s weakness against Russians, the conspiracy of the governor and the police chief in Mashhad and the custodian of Astan with Russians were the major factors that made the government not to prevent the tragedy. The aim of Russia in the matter of causing this chaos was to reveal the weakness of the local governor and the central government in restoring order and security, causing fear and intimidation in order for constitutionalists to retreat and overthrowing the constitutional system through the chaos. The damages included: loss of some property in the Shrine, destruction of the Shrine and also casualties and injuries inflicted upon innocent people. The research method here is library method by using documents and comparing and analyzing the available sources especially the primary sources.Most of the documents used in this article belongs the Archives and Records of documents administration and the history of diplomacy in the ministry of foreign affairs:(estādux) . the aforementioned documents have been extracted from the archives and used for researching purposes for the first time.

    Keywords: Britain, the bombardment of Haram, imam Reza’s Shrine, Russia, yusef harati
  • Abbas Ahmadvand, Mohammad Abbasi Pages 111-119

    Islamic studies always had diverse motives and goals of evangelical, political, colonial and economic nature. Although, the Western approach to conducting studies and researches on Isalm, in the hope of believing in and converting to the religion, has not been taken into consideration yet. The study surveys the reasons and grounds for the conversion of the prominent Jewish Orientalist Leopold Weiss (Muhammad Asad) to the Islam with a context-based approach. This article makes an attempt to show how Muhammad asad , in the works he has published about islam , criticizes contemporary islamic Thoughts and tries to defend the ( original ) islamic thoughts on his part. Asad tried to look for a way to bring the muslims out of their descending ways and cure their backwardness and he also tried to encourage them to resist other cultures by appealing to trust muslims have among themselves.

    Keywords: islam in the west, islamology in the west, conversion to islam, Muhammad Assad( leopold Weiss )