فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 39 (تابستان 1396)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 39 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله پژوهشی
  • کرامت الله زیاری، بهار حبیبیان، منیژه ورشوی، فروغ گشتیل صفحات 211-228
    مسکن و تامین آن برای گروه های کم درآمد شهری یکی از مهمترین مسائل مدیریت شهری از گذشته تاکنون بوده است. به نظر می رسد سیاست های اعمال شده در این زمینه به دلیل عدم تناسب با شرایط اقتصادی و اجتماعی اقشار کم درآمد شهری چندان چاره ساز نبوده است. هدف این تحقیق بررسی اجرای سیاست اجاره به شرط تملیک در استان البرز (شهر کرج) و نقش آن در تامین نیازهای کمی و کیفی گروه های هدف است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده است و داده های تحقیق از طریق کتابخانه ای و پیمایشی بوسیله ابزار پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است. داده ها پس از استخراج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS از طریق روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمونهایt تک نمونه ای وt گروه های مستقل) تجزیه وتحلیل شده است. نتایج نشان می دهد بطور کلی واحدهای اجاره به شرط تملیک ساخته شده در محدوده مورد مطالعه نتوانسته است نیاز کمی و کیفی تامین مسکن گروه های هدف را برآورده نماید و ساکنان از شرایط واگذاری، کیفیت کالبدی منازل و دسترسی به تسهیلات و خدمات شهری رضایت ندارند و تنها دسترسی به خدمات انتظامی رضایت آنها را تامین کرده است.
    کلیدواژگان: مسکن، مسکن اجتماعی، اجاره به شرط تملیک، البرز، کرج
  • حسن افراخته، اصغر طهماسبی، فرهاد عزیزپور، فاطمه عسکری بزایه * صفحات 229-247

    مفهوم همکاری و هماهنگی نهادی به عنوان یکی از عناصر کلیدی دستیابی به مدیریت مشارکتی منابع همواره مورد تاکید بوده است. این پژوهش با هدف شناخت الگوی ساختاری روابط نهادی 28 سازمان مرتبط با اجرای مدیریت مشارکتی منابع آب زراعی شهرستان رشت انجام شده است. بدین منظور از روش تحلیل شبکه اجتماعی و شاخص های اندازه، تراکم ، مرکزیت کل شبکه، میزان دوسویگی، انتقال یافتگی و کوتاهترین فاصله میان دو کنشگر در سطح کلان استفاده شد. نتایج این مطالعه بر اساس اندازه گیری شاخص های تعیین شده نشان می دهدکه از تعداد 756 پیوند احتمالی که می توانست در این شبکه شکل بگیرد، فقط 227 مورد آن (حدود یک سوم) به وقوع پیوسته است. میزان تراکم پیوند تبادل اطلاعات و همکاری در بین سازمان های مورد مطالعه 30 درصد است که با توجه به مقادیر تراکم و تمرکز اندازه گیری شده ، می توان بیان نمود که میزان انسجام نهادی در بین سازمان های دولتی و غیردولتی مورد مطالعه در حد ضعیف می باشد. بر این اساس می توان تقویت انسجام سازمانی با بررسی نقش تک تک کنش گران در شبکه را توصیه نمود. از طرف دیگر دوسویگی پیوندهای شبکه مورد مطالعه 23. 37 درصد بوده که نشان از تمرکز شبکه و ضرورت تقویت جریان دوسویه اطلاعات و تعاملات همکاری بین سازمان های مذکور می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، حکمرانی، منابع آب زراعی
  • مهدی رحمانیان کوشکی، یعقوب زارعی، علیرضا استعلاجی صفحات 249-265
    کارآفرینی در مقیاس کوچک در قالب کسب و کار در منزل و کارهای خانگی به عنوان راهکاری مهم برای ایجاد اشتغال و درآمد در سراسر جهان محسوب می گردد و در کشور ما می تواند مسیری میانبر برای تحقق اقتصاد مقاومتی باشد. لیکن اگر چه مشاغل خانگی یکی از زمینه های مناسب فعالیت اقتصادی زنان، به ویژه در مناطق روستایی به شمار می رود، توسعه آن با موانع و محدودیت های متعددی رو به رو است. بر همین اساس پژوهش حاضر، با هدف واکاوی موانع فراروی کارآفرینی خانگی با تاکید بر اقتصاد مقاومتی انجام شده است. رویکرد غالب تحقیق، کمی و روش آن مبتنی بر پیمایش بود. جامعه آماری این تحقیق در بردارنده 150 نفر از دانشجویان جهادگر بسیجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت بودند که با استفاده از روش تمام شماری مطالعه شدند. در نهایت 126 پرسش نامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه بود. روایی پرسش نامه با نظر کارشناسان و متخصصان تایید شد. به منظور تعیین پایایی ابزار تحقیق، پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسش نامه (794/0=α) محاسبه شد، که نشان دهنده مناسب بودن ابزار پژوهش است. داده های حاصل به وسیله نرم افزارهای SPSSwin22 و LISREL 8. 80 تجزیه و تحلیل گردید. جهت تحلیل عاملی موانع فراروی کارآفرینی خانگی با تاکید بر اقتصاد مقاومتی از تحلیل عاملی اکتشافی و به منظور بررسی شاخص نیکویی مدل تحقیق از تحلیل عاملی تائیدی و مدل معادلات ساختاری بهره گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی مربوط به موانع فراروی کارآفرینی خانگی نشان داد که متغیرها در شش عامل ضعف حمایتی، موانع اقتصادی، موانع فرهنگی و اجتماعی، ضعف دانشی و اطلاع رسانی، موانع خانوادگی و نبود قوانین مرتبط قرار گرفته اند. مجموع این شش عامل، 521/70 درصد از واریانس موانع فراروی کارآفرینی خانگی با تاکید بر اقتصاد مقاومتی را تبیین کرده اند. در پایان بر اساس یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارائه شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی خانگی، موانع، اقتصاد مقاومتی، زنان روستایی
  • وکیل حیدری ساربان، علی مجنونی توتاخانه صفحات 267-283
    ظرفیت سازی اجتماعی به مجموعه دارایی های موجود در درون یک اجتماع باز می گردد که می تواند شامل منابع مورد نیاز برای انجام امری خاص یا آگاهی، تخصص و رهبری برای انجام یک رخ داد باشد هدف این مقاله بررسی نقش فن آوری اطلاعات و ارتباطات در ظرفیت سازی اجتماعی نواحی روستایی شهرستان مشگین شهر می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، توسعه ای، و از لحاظ ماهیت، توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمام روستاهای دارای دفاتر فن آوری اطلاعات و ارتباطات روستایی (ICT) شهرستان مشگین شهر است. برای برآورد حجم نمونه از روش نمونه گیری کوکران با سطح اطمینان 95 درصد استفاده شده است در این تحقیق روش گردآوری داده ها برای پاسخ گویی به سئوالات تحقیق، به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی (داده های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش نامه و مصاحبه بوده است. روایی پرسش نامه توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در ناحیه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 71/0 الی84/0 بدست آمد. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که به جز متغیرهای انسجام اجتماعی و خدمات اجتماعی بین تمامی متغیرهای تحقیق و بهره گیری از خدمات فن آوری اطلاعات و ارتباطات رابطه معنی داری وجود دارد. در نهایت، با توجه به نتایج پژوهش پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، ظرفیت سازی، ظرفیت سازی اجتماعی، توسعه روستایی، شهرستان مشگین شهر
  • جمیله توکلی نیا، وحید گودرزی*، رقیه صمدی صفحات 285-299

    امروزه تخصیص غیر منطقی و ناعادلانه منابع و امکانات به مناطق خاص و محروم کردن مناطق دیگر از این گونه تسهیلات، موجب نابرابری های منطقه ای شده است. موضوعی که بازتاب آن را در چشم انداز جغرافیایی شهرها و رشد ناهمگون آنها در شهرهای ایران نیز می توان یافت. از این رو برای ایجاد تعادل و به منظور شکل دادن فضاهای مناسب و همگون، مطالعات منطقه ای مطرح می گردد. منظور از مطالعات منطقه ای، یافتن توانایی ها و میزان ظرفیت هر منطقه برای رشد و توسعه است. پژوهش حاضر به منظور تعیین درجه توسعه یافتگی بخش های گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی شهرستان های استان مرکزی و رتبه بندی آن ها بر اساس میزان توسعه یافتگی با رویکرد توصیفی – تحلیلی و با استفاده از از تکنیک های تصمیم گیری چند متغیره TOPSIS، SAW، VIKOR و تکنیک تاکسونومی عددی انجام شده است. نتایج به دست آمده از تکنیک های مورد استفاده با روش کپ لند مقایسه شدند. در این مطالعه برای شناسایی و تعیین درجه توسعه یافتگی هر یک از شهرستان های استان مرکزی با استفاده از آخرین آمار و اطلاعات موجود در سالنامه های آماری ، 53 شاخص در زمینه های بهداشتی و درمانی، فرهنگی، اجتماعی، مسکن و ساختمان، صنعت، امور زیربنایی وخدمات مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های حاصل از این پژوهش، عدم توزیع همگن و متوازن امکانات و خدمات در شهرستان های استان مرکزی را نشان میدهد. به طوریکه از مجموع 12 شهرستان استان ، شهرستان های اراک، ساوه و خمین در رتبه های نخست قرار گرفته و شهرستان های آشتیان، خنداب و فراهان رتبه های آخر را به خود اختصاص دادند. در مجموع شهرستان های استان مرکزی از نظر برخورداری از شاخص های منتخب همسان نبوده و در سطح استان نابرابری دیده می شود.

    کلیدواژگان: توسعه، برنامه ریزی منطقه ای، تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره، استان مرکزی
  • سعید ملکی، نادیا داری پور، زهرا سیاحی صفحات 301-313
    حاشیه نشینی تجلی نابرابری اجتماعی- اقتصادی در زمینه عدم تعادل در توزیع متناسب امکانات و منابع جامعه است. توزیع امکانات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در تمام مناطق کشورها به ویژه در کشورهای در حال توسعه دارای توزیع یکسانی نیست و باعث مهاجرت و انتقال جمعیت از مناطق فقیر به مناطق برخوردار می گردد و حاشیه نشینی بوجود می آید و مشکلاتی را در فرایند شهرنشینی به وجود می آورد که یکی از عناصر منفی در شهرنشینی است. هدف این پژوهش بررسی و سنجش رابطه ی میان محل سکونت و انحرافات اجتماعی میان محلات حاشیه نشین و غیر حاشیه نشین می باشد. از نظر هدف کارردی و از نظر ماهیت و روش شناسی توصیفی-تحلیلی است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران از میان جامعه ی آماری تحقیق که خانوارهای ساکن محله ی نهضت آباد (حاشیه نشین) و گلستان (غیر حاشیه نشین) است محاسبه گردیده، و به طور تصادفی 300 نفر از محله ی نهضت آباد و 320 نفر از محله ی گلستان مورد پرسش گری قرار گرفته اند. جهت آزمون فرضیه ها از روش آزمون مقایسه میانگین دو متغیر و واریانس دو طرفه در محیط SPSS استفاده گردیده است. نقشه ها با استفاده از نرم افزار ARC GIS ترسیم شده اند. میانگین انحرافات اجتماعی در محله غیر حاشیه نشین گلستان برابر 97/1 و در محله حاشیه نشین نهضت آباد برابر 15/2 می باشد با توجه به (01/0=sig) و (614/2=T) تفاوت میانگین معنی دار است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که میزان انحرافات اجتماعی در محله ی نهضت آباد بیش از محله ی گلستان می باشد. واریانس دو طرفه ارتباط متقابل میان محل سکونت، سطح تحصیلات و میزان درآمد را در میزان گرایش به انحرافات اجتماعی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، انحرافات اجتماعی، شهراهواز، GIS
  • موسی اعظمی، مسعود سامیان، الهام انصاری صفحات 315-337
    بسیاری از صاحب نظران و محققان بر این باورند که روستاها همواره از جایگاه ویژه ای در برنامه های توسعه ی ملی برخوردار بوده و در واقع یک بخش لاینفک برنامه های توسعه در کشورهای مختلف به شمار می روند در این راستا طرح های بهسازی روستایی با هدف تقویت بنیان های اجتماعی، اقتصادی و کالبدی روستاهای ایران در سطح دهستان و روستاهای حوزه نفوذ با محوریت مرکز دهستان، به امر سطح بندی خدمات اجتماعی و زیربنایی در سطح دهستان پرداخته و در نهایت با تهیه طرح بهسازی روستای مرکزی می وان الگو توسعه فیزیکی روستاهای حوزه نفوذ را با دستورالعمل های مختلف ارائه داد حال با گذشت بیش از دو دهه از آغاز اجرای طرح های بهسازی و هادی در نواحی روستایی کشور و صرف هزینه های زیاد در مراحل مختلف تهیه و اجرای آن، شاهد آثار گوناگون در زمینه های مختلف، همچون دگرگونی در بافت کالبدی روستا، تغییر در الگوی ساخت مسکن، ناهماهنگی در شبکه ی معابر روستا، تسهیل در امر رفت وآمد روستاییان و… هستیم. هدف از پژوهش در این مطالعه، تحلیل اثرات اجرای طرح بهسازی روستای ورکانه از دیدگاه روستاییان می باشد. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است که برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی و اسنادی کمک گرفته شده و بر اساس آن با توجه به حجم جامعه ی آماری 214 خانوار)، حجم نمونه ی خانوارهای مورد نظر از طریق تمام شماری 214خانوار بوده است. برای بررسی پایایی ابزار تحقیق پرسشنامه در اختیار 30 نفر از سرپرستان خانوارها در روستای مورد نظر قرار گرفت و نتایج آن بررسی و آلفای کرونباخ آن محاسبه گردید و رقم 94/. درصد به دست آمده که رقم قابل قبولی است. یافته های پژوهش نشان می دهد، که اجرای طرح بهسازی روستایی در مورد پنج شاخص به کار رفته در این پژوهش یعنی شاخص مسکن، بهداشت، کاربری اراضی، شبکه معابر و شاخص اقتصادی و اجتماعی دارای رابطه مثبت و معنی داری در سطح 99 درصد بوده است ولی بین وضعیت اقتصادی خانوارها و اثر شاحص های ذکر شده تاثیر معنی داری مشخص نشد، همچنین نتایج حاصل از آزمون خی دو نشان داد که بین نوع شغل اصلی و متغیرهای ناشی از طرح بهسازی روستایی یعنی شاخص مسکن، بهداشت، کاربری ارای، شبکه معابر و شاخص اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سطح بیش از 99 درصد رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: طرح های عمرانی، طرح بهسازی، تحلیل اثرات، روستای ورکانه، توسعه روستایی
  • سروش سنایی مقدم، بهروز محمدی یگانه صفحات 339-355
    جوامع عشایری به عنوان جامعه سوم کشور از نظر جمعیتی بعد از جوامع شهری و روستایی، نقش مهم و بسزایی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور دارد. وجود سرمایه اجتماعی می باشد. وجود سرمایه اجتماعی مطلوب در این جوامع بر جنبه های مختلف زندگی عشایر تاثیرگذار بوده که یکی از این جنبه ها کیفیت زندگی است. سوالی که در این زمینه مطرح می شود این است، بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی در نواحی عشایری موردمطالعه چه رابطه ای وجود دارد؟ هدف پژوهش حاضر تحلیل جغرافیایی بر نقش سرمایه اجتماعی در کیفیت زندگی خانوارهای عشایری در محدوده مورد مطالعه می باشد. روشتحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. نوع تحقیق کاربردی می باشد روش گردآوری اطلاعات به صورت کتاب خانه ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) ، جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و واریانس) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی، تحلیل مسیر و کای دو) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، تمامی خانوارهای عشایر ایل نوئی می باشد، در سرشماری نفوس و مسکن سال 1390، ایل نوئی دارای 7 روستای دارای سکنه، 4450 نفر جمعیت و 1105 خانوار بوده است. طبق فرمول کوکران، تعداد نمونه لازم جهت تکمیل پرسشنامه 138 خانوار به دست آمد. همچنین انتخاب خانوارها در سطح عشایر، به صورت تصادفی ساده است تا اصل فرصت برابر به منظور انتخاب خانوارها رعایت شده باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی خانوارهای عشایر رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. بررسی ها نشان می دهد، وجود مشارکت اجتماعی که در غالب مراسم های مختلف انجام می شود مهم ترین بعد سرمایه اجتماعی موثر بر کیفیت زندگی خانوارهای عشایر می باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت، توسعه انسانی، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • رحمت بهرامی صفحات 357-373
    امروزه دست یابی به منابع انرزی پاک و مطمئن یکی از اهداف اصلی توسعه پایدار است. بیوگاز با داشتن ویژگی هایی از قبیل تولید انرژی پاک؛بهبود محیط بهداشتی روستا و تولید کود حیوانی که منبع اصلی مواد مغذی و عاری از تخم علف های هرز و عوامل بیماری زا است؛ می تواند به عنوان یک راهبرد در امر جاگزینی انرژی فسیلی در نواحی روستایی باشد. تحقیق با هدف ارزیابی توان تولید بیوگاز در نواحی روستایی استان کرمانشاه انجام گرفته است. مطالعات از طریق روش میدانی؛انرژی مورد نیاز مصرفی از طریق گاز که برای مصارف پخت و پز و آب مصرفی در طول سال استفاده می کنند. استفاده از میزان مصرف انرژی گاز براساس استاندارد ها و مقرارت ملی کشور مورد محاسبه قرار گرفته است. یافته ها از جوانب مختلف بیانگر آن است: از نظر اقتصادی 65 درصد صرفه جویی؛ از نظر اجتماعی با توجه به نوع سازه کم دوام مساکن روستایی وبا توجه به موقعیت تکتونیکی استان کرمانشاه از نظر زلزله؛ بیوگاز بهترین جایگزین برای لوله کشی گاز در نواحی روستایی است. از نظر محیط زیست؛ فضای روستا را تمیز و سطح بهداشت روستا را بالا می برد. از نظر فنی آموزش و بگار گیری بیوگاز در نواحی روستایی ساده است. نتایج نشان می دهد؛ بکارگیری بیوگاز در نواحی روستایی به دلیل عدم آگاهی مردم محلی از آن؛مستلزم بومی سازی و ایجاد بسترهای فرهنگی و اقتصادی از طریق همکاری ارگان های دولتی (جهاد برای آموزش و بانک ها برای تخصیص وام) و همیاری نهادهای مدنی است.
    کلیدواژگان: روستا، بیوگاز، کرمانشاه، فضولات دام
  • سعیدرضا اکبریان رنیزی، منصور رضاعلی، ذبیح الله چهار راهی صفحات 375-389
    سرمایه اجتماعی به عنوان بخشی انکارناپذیر از فرآیند برنامه ریزی شهری است که با توجه به نقش و منافعی که بدنبال دارد، به عنوان یکی از مولفه های مهم و تاثیرگذار در رسیدن به توسعه شهری پایدار همواره مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر سنجش سرمایه اجتماعی و مولفه های موثر بر شکل گیری آن در شهر استهبان (استان فارس) می باشد. از اینرو پژوهش کاربردی و روش انجام آن مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی است. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز از روش های اسنادی و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری، خانوار های ساکن در شهر استهبان است که بر اساس روش کوکران 320 خانوار به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. برای سنجش سرمایه اجتماعی 33 نماگر در قالب 6 مولفه اصلی استفاده شده است. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری T ، ضریب هبستگی و روش تحلیل رگرسیون انجام شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد سرمایه اجتماعی در شهر مورد مطالعه بالاتر از حد متوسط قرار دارد و در بین مولفه های مورد مطالعه یعنی انسجام و همبستگی، مشارکت، اعتماد و آگاهی، رابطه مستقیم معنادار آماری وجود دارد. همچنین نتایج بیانگر آنست که رضایت مندی از کیفیت محیط شهر با میزان 392/0 بیشترین تاثیر را بر شکل گیری سرمایه اجتماعی داشته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه شهری، مشارکت اجتماعی، استهبان
  • سعدی محمدی، سید هادی طیب نیا، بدریه تابا، آزاد داودی صفحات 391-411
    ارتقا و بهبود سطح کیفیت زندگی روستاییان به عنوان هدف اصلی اجرای برنامه های توسعه روستایی و از مهمترین آنها یعنی طرح‏های هادی به عنوان موردی ترین طرح های توسعه محلی است. در این راستا نیاز است که پس از گذشت چند سال از اجرای طرح های هادی، ارزشیابی لازم انجام شود تا از یک سو پیامدهای اجرای طرح بر تغییرات سطح کیفیت زندگی روستاییان مشخص گردد و از سویی دیگر با شناسایی نقاط قوت و ضعف، اطلاعات لازم برای مدیریت بهتر طرح های یادشده جهت ارتقای مطلوب سطح کیفیت زندگی روستاییان حاصل آید. این مطلب، هدف اصلی پژوهش کاربردی حاضر بوده که با روش توصیفی – تحلیلی انجام و اطلاعات آن از دو منبع اسنادی و میدانی (مصاحبه، پرسشنامه و مشاهده) جمع آوری شده است. جهت تعیین حجم نمونه آماری از جامعه پژوهش یعنی سرپرستان خانوار 8 روستای (1252 خانوار) بخش خاوومیرآباد که از اجرای طرح هادی روستاهایشان حداقل 3 سال گذشته است از فرمول کوکران استفاده و 250 سرپرست به عنوان حجم نمونه تعیین و پس از توزیع طبقه ای پرسشنامه ها در میان روستاها، به صورت تصادفی ساده نیز پرسشنامه ها در میان سرپرستان خانوار توزیع گردیدند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و مد) و آزمون های آمار استنباطی (خی دو، t تک نمونه ای، همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یکطرفه و تحلیل مسیر) نشان دادند که اجرای طرح های هادی در ارتقای و بهبود ابعاد اقتصادی و اجتماعی کیفیت زندگی روستاییان ناموفق بوده و در مقابل موجب ارتقای و بهبود سطح کیفیت زندگی روستاییان در دو بعد محیطی و کالبدی گردیده است. همچنین بین میانگین کیفیت زندگی روستاییان با قدمت اجرای طرح ها و جمعیت روستاها ارتباط معنی داری وجود دارد و این بعد کالبدی است که بیشترین تاثیر را بر بهبود کیفیت زندگی روستاییان بواسطه اجرای طرح های هادی داشته است.
    کلیدواژگان: طرح های هادی، کیفیت زندگی، بخش خاوومیرآباد
  • محسن شایان، سیروس قنبری، فرخنده سلمانپور، محمود میری، مریم ثنایی قهی صفحات 413-431
    فرسایش بادی و معضلات مربوط به آن، هرساله خسارات سنگینی به بخش های محیط زیستی، اجتماعی و سلامت جامعه وارد می کند. در ایران نیز به دلیل وسعت مناطق خشک و گردوغبارهایی که هرساله بخش وسیعی از کشور را تحت پوشش قرار می دهند، مقابله و هدایتبهینه این پدیده حائز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات ریز گردها در بروز چالش های اجتماعی در فضای شهری آبادان است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه ی موردمطالعه شامل کلیه ی ساکنین شهرآبادان هست (2 8 3 6 0 1 = N). نمونه ی موردمطالعه به روش نمونه گیری طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران 250نفر انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات میدانی پرسشنامه ی محقق ساخته بود که روایی آن با استفاده از نظرات کارشناسان مربوطه و اساتید دانشگاه پس از اصلاحات لازمه مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار موردتحقیق با استفاده از پیش آزمون (با استفاده از 30 پرسشنامه) و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ موردبررسی قرار گرفت که نتایج پیش آزمون پایایی ابزار موردتحقیق را تایید نمود (آلفای کرونباخ 7/0). نتایج حاصل از مطالعات میدانی در محیط SPSS ، نشان داد که میزان آگاهی اکثریت مردم منطقه از عوارض و اثرات این پدیده در حد متوسط بوده اما آن ها به ناچار محکوم به ادامه زندگی در شرایط تحمیلی بروز این پدیده هستند. نتایج حاصل از اثرات ریز گردها بر عوامل موردمطالعه نشان داد که این امر تهدیدی جدی برای سلامت جسم و روان ساکنین و محیط زیست آن هاست، همچنین ازنظر عامل فرهنگی و اجتماعی باعث کاهش تفریح وفعالیت های ورزشی شده است. کاهش درآمد ساکنین یکی از شاخص های عامل اقتصادی است که در جریان پدیده ریز گردها به شدت تحت تاثیر قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: ریز گردها، سکونتگاههای انسانی، فضای شهری، آبادان
  • رضا لحمیان صفحات 433-448
    علاقه به پارک های شهری در پی رشد جمعیت شهری شروع شده و در سال های اخیر، توجه به پایداری پارک ها در رابطه با مسائل اجتماعی و زیست محیطی مطرح شد. علاوه بر ارائه ارزش زیبایی شناسی و تفریحی پارک ها، این پارک ها نقشی اساسی در توسعه اقتصادی، بهبود سلامت عمومی، ایجاد فرصت های شغلی و ایجاد خودکفایی در استفاده از منابع طبیعی دارد، که در همه این عوامل، عنصر دسترسی یکی از مهم ترین ابعادی است که در این زمینه مطرح می باشد. هدف پژوهش حاضر برنامه ریزی توسعه کالبدی فضای سبز شهری با تاکید بر عامل دسترسی شهر بابل می باشد. از طریق مطالعات و برداشت های میدانی شاخص ها جمع آوری شده و در ادامه با بهره گیری از مدل تحلیل سلسله مراتبی اقدام به ترکیب متغیرها و سهم هر یک در تبیین میزان دسترسی پارک های درون شهری به تفکیک محلات شد. سپس با استفاده از نرم افزار GIS و روش مکان یابی، فضاهای سبز جدید بر اساس نیاز شهروندان و جهت رفع کمبود سرانه فضای سبز در شهر بابل ارائه گردیده است. پژوهش نشان می دهد که عمده ترین پیش نیازهای توسعه فضاهای سبز شامل؛ آگاه کردن مدیران و مسئولان میانی شهرداری ها در خصوص منافع فضاهای سبز، لزوم مشارکت همه مردم در اهمیت مسائل کیفیت محیط زیست شهری و دسترسی به تجهیزات موردنیاز فضاهای سبز می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، فضاهای سبز شهری، دسترسی، مکان یابی، تحلیل سلسله مراتبی
  • لیلا صیاد بیدهندی، یاسر قلی پور، سلمان فیضی صفحات 449-462
    توسعه ی شهرنشینی و روند افزایش جمعیت شهری سبب بروز مسائلی چون استفاده ی بی رویه از منابع، آلودگی محیط زیست، افزایش ناهنجاری های اجتماعی و مشکلات اقتصادی در سطح جوامع شهری شده است. توسعه ی پایدار به عنوان شعار اصلی هزاره ی سوم و پارادایم نوین در ادبیات نظری و علمی رایج در باب توسعه و برنامه ریزی شهری بوده است. هدف پژوهش حاضر تحلیل و دسته بندی عوامل موثر بر پایداری شهری در شهر اردبیل از دیدگاه شهروندان به عنوان ذینفعان اصلی برنامه ریزی های شهری می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و شیوه ی گردآوری اطلاعات اسنادی و پیمایشی (زمینه یاب) است. جامعه ی آماری، شهروندان شهر اردبیل هستند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر، روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای است. 26 گویه ی پرسشنامه ی تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی به پنج عامل تقلیل داده شد. مجموع عوامل پنجگانه 059/68 درصد واریانس کل را توضیح می دهند. عامل اول (طراحی محیطی) با مقدار ویژه ی 636/5 (676/21 درصد واریانس) بیشترین نقش را در تبیین واریانس کل عوامل موثر بر پایداری شهری ایفا می کند. بعد از آن عامل اجتماعی با مقدار ویژه ی 707/3 (259/14 درصد واریانس) در جایگاه دوم، عامل مدیریتی با مقدار ویژه ی 695/3 (212/14 درصد واریانس) در جایگاه سوم، عامل اقتصادی-زیربنایی با مقدار ویژه ی 475/2 (518/9 درصد واریانس) در جایگاه چهارم و سرانجام عامل زیست محیطی با مقدار ویژه ی 183/2 (394/8 درصد واریانس) در جایگاه پنجم عوامل موثر بر پایداری شهری قرار دارند.
    کلیدواژگان: پایداری شهری، شهروندان، تحلیل عاملی اکتشافی، اردبیل
  • حامد برنگی صفحات 463-480
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تجزیه و تحلیل معنایی، محتوایی و آماری، وضعیت مقالات مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی است. برای رسیدن به این هدف از تکنیک های علم سنجی بهره گرفته شد. جهت جمع آوری داده ها و تحلیل های اولیه، نرم افزاری طراحی شد. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی مقالات این مجله شامل 32 8 مقاله است که از سال 1385 تا 1395 منتشر شده است. تحلیل ها شامل؛ خوشه بندی ارتباطی کلیدواژه ها، ترسیم شبکه اجتماعی هم تالیفی، تشخیص پژوهشگران برتر با توجه به شاخص های ترکیبی و شاخص های مربوط به انواع مرکزیت، شناسایی پراستنادترین مقالات، برترین پژوهشگران از نظر تعداد مقاله و ارجاع و دانشگاه های برتر از نظر تعداد مقالات چاپ شده می باشد. نتایج بررسی ها نشان داد که کلیدواژه های مجله در 5 خوشه موضوعی قرار می گیرند و توسعه روستایی و گردشگری از پرتکرارترین کلیدواژه ها به حساب می آیند. عناوین مجله در 8 خوشه موضوعی قرار گرفتند که خوشه های اثرات طرح هادی و برنامه ریزی عوامل اجتماعی و مطالعه توریسم در نواحی روستایی، مهمترین موضوع در خوشه های ایجاد شده می باشد. پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی رشت با مشارکت در 9 3 مقاله و اختصاص 3 0 درصد، از نظر وابستگی سازمانی دارای بیشترین مقاله می باشند و با در نظرگرفتن شبکه اجتماعی هم تالیفی ، شاخص اچ و پراستنادترین پژوهشگران می توان چنین اظهار داشت که تیمور آمار تاثیرگذارترین پژوهشگر مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: متن کاوی، علم سنجی، مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاههای انسانی، تحلیل استنادی
|
  • K. Ziyari, B. Habibiyan, M. Varshoy, F. Gashtil Pages 211-228
    Housing and provision of housing for low-income urban groups has always been one of the most important issues of urban management. Accordingly, it is necessary to apply policies to meet current and future needs of housing.However, due to mismatch with the economic and social conditions of low-income urban classes of society, it seems that policies applied in this context were non- remedial. So this study intends to evaluate the implementation of Hire-purchase policy in Alborz province (Karaj city) and its role in providing quantitative and qualitative needs of the target groups.The research method is quantitative–analytical with survey method. The data were collected through library studies and survey method. Data gathering tools were questionnaire and interview. After extracting, data were analyzed by SPSS statistical software by descriptive and inferential (one sample t test and two independent t test) methods.The results generally show hire-purchase housing policy failed to meet the required quantitative and qualitative needs of applicants in understudy area and the residents are not satisfied with the construction quality and physical access to facilities and utilities. The only case of relative satisfaction announced by the applicants was due to accessible security services.
    Keywords: housing, social housing, hire-purchase housing, Alborz, Karaj
  • H. Afrakhteh, A. Tahmasebi, F. Azizpour, F. Askari Pages 229-247

    The concept of institutional cooperation and coordination as one of the key elements to participatory resource management has always been emphasized. This study aims to determine the structural pattern of institutional relations of 28 organizations associated with the implementation of participatory management of agricultural water resources in Rasht county . For this purpose, the method of social network analysis with indicators of size, density, centrality of the whole network, the reciprocity, the transitivity and the shortest distance between two actors at the macro level has been used. The results based on determined indices show that from the number of 756 possible links that could be formed in this network, only 227 cases (about a third) occurred. The network density of information exchange and cooperation among the surveyed organizations is 30%, according to the density and centralization of the measured values, it can be concluded that the institutional cohesion among governmental and nongovernmental studied organizations is weak. Accordingly, strengthen the institutional coherence by studing the role of individual actors in the network can be recommended. On the other hand, network connections reciprocity is 23.37 %,which represents the network centralization and the need to strengthen the two-way flow of information and interaction between these organizations .

    Keywords: network analysis, governance, agricultural water resources
  • M. Rahmanian Koushki, Y. Zarei, A. Estelaji Pages 249-265
    Research was quantitative based on survey method. The statistical population included of 150 students were evaluated by Jahadgar Basij in Marvdasht Islamic Azad university (N=150) which were studied using census method. Finally, 126 questionnaires were collected and analyzed. Questionnaire was the main tool to collect data. A panel of experts confirmed validity of the questionnaire. A pilot study was conducted to establish reliability of the instrument. Cronbach’s alpha coefficient for the main scale of the questionnaire was equal to (0.794) which indicates the suitability of the instrument. The data were analyzed using SPSSwin22 and AMOS 21 software’s. For identifying obstacles facing of domestic entrepreneurship with an emphasis on resistive economy, exploratory factor analysis employed. In addition, to investigate the index surpasses model, confirmatory factor analysis as well as structural equations model (SEM) were employed. The results revealed that factor obstacles facing of domestic entrepreneurship with an emphasis on resistive economy are to be tabulated in six separate factor including: supportive weakness , Economic obstacles, social and cultural obstacles, knowledge and informative weakness, family obstacles and lack of related laws. These six factor could explain 70.521 % variance of the obstacles facing of domestic entrepreneurship with an emphasis on resistive economy. Finally, some recommendations were developed based on the research findings.
    Keywords: Domestic entrepreneurship, Barriers, Resistive economy, Rural Women
  • V. Heydari Sareban, A. Majnoni Totakhanhe Pages 267-283
    Target population in the study was the rural people of located in Meshkinshar County. The needed information by means of questionnaire was collected from rural people of settled in Meshkinshar County. Statistical society of research included all of rural that have had ICT office. In addition for determining sample size the rural peoples of settled in the rural areas of Meshkinshar county was used Cochran formula. Finally, the sample size of rural peoples 195 was determined. The tool of measurement was made researcher questionnaire. The content and face validity of the instrument was specified after several times review and correction by the faculty of members at university and several expertise of administrative offices. The reliability analysis was conducted and Cronbach’s alpha values for the various sections of instrument were estimated to be between 0.71 and 0.84. The results of research showed that there was a statistically significant positive relationship between life quality, educational infrastructures, civic complexes, and self-confidence and using of ICT services. Finally, based on the results analysis, some applied recommendations have been provided.
    Keywords: Information, communication Technology, Capacity Building, Social Capacity Building, rural development, Meshkinshar County
  • J. Tavakoli Niya, V. Goudarzi, R. Samadi Pages 285-299

    Today,unreasonable and unjust allocation of resources and facilities to certain areas and the deprivation of other areas of this facility has caused regional inequalities.A topic that reflects it in the geographic landscape of cities and their heterogeneous growth in the cities of Iran can also be found. Hence, regional studies are proposed to create a balance and to form suitable and coherent spaces. The purpose of regional studies is to find the abilities and capacity of each region for growth and development.This study aimed to determine the degree of development of various sectors of economic, social, cultural city of the central province and ranking them based on the development of descriptive approach–analytical method and using techniques decisions multivariate TOPSIS, SAW, VIKOR and Numerical Taxonomy. The results of the techniques used were compared with the Copland method. In this study, in order to identify and determine the degree of development of each city in the Markazi province, using the latest statistics and information in the statistical yearbooks,53 indicators in health, Infrastructure and services have been studied.The findings of this research show the lack of homogeneous and balanced distribution of facilities and services in the provinces of Markazi province.As a result of the 12 cities of the province, the cities of Arak, Saveh and Khomein were ranked first, and the Kandab and Farahan cities were the last ranke. In general, the provinces of Markazi are not identical in terms of having the selected indicators and there are inequalities in the province.

    Keywords: Development, Regional planning, Multivariate decision-making techniques, Markazi province
  • S. Maleki, N. Daripour, Z. Sayahi Pages 301-313
    Squatter housing is the manifestation of social-economic inequality related to lack of balance in appropriate distribution of social facilities and resources. The distribution of economic, social and political facilities is not balanced in all the countries, especially in developing ones. This in turn leads to some issues like population transfer from poor areas to richer ones, squatter housing, and challenges in the process of urbanization in which they are considered negative elements. In this study we used documentary and survey methodology. Using Cochran’s equation, sample size was measured from the population residing in Nehzat-Abad (squatter) and Golestan (non-squatter). 300 and 320 people were then randomly surveyed from Nehzat-Abad and Golestan respectively. In order to analyze hypothesizes, compare means and two-way ANOVA were used in SPSS. Maps were drawn by ARC GIS. Given gis=0.01 and T=2.614, means are significantly different. Therefore we concluded that the level of social delinquencies is higher in Nehzat-Abad area compared to Golestan. The two-way variance shows an interaction between place of living, level of education, income, and their effect on tendency toward social delinquencies.
    Keywords: Squatter housing, Social delinquencies, Ahvaz City, GIS
  • M. Aazami, M. Samian, E. Ansari Pages 315-337
    After more than two decades of beginning of the remediation and conductive plans in rural areas and high costs of preparation and implementation of such plans, we are encountered with different effects of such plans like changes in the physical fabric of the village, changes in patterns of housing, inconsistencies in the rural roads network, and facilitation for movement of peasants. Our aim in this study was to analyze the effects of remediation plans in Varkane Village from the villagers’ perspective. The research method is descriptive and for data collection field and documentation methods were utilized. Accordingly, given the population size of 219 households, all of the respondents were considered and 214 of the households were participated for research analysis. The accuracy of indicators and items in the questionnaire or face validity has been confirmed by specialists. To evaluate the reliability of the research instrument, questionnaire was given to 30 family custodians and Cronbach alpha was calculated and the figure of 0.94 percent was obtained which is rather an acceptable figure. The findings indicated that in rural remediation projects five indicators including housing index, health, land use, street network, economic, social and cultural indicators a significant positive correlation was seen; but no significant effect was investigated between the economic status of households and impact of indicators.
    Keywords: Development projects, remediation plan, impact analysis, Varkane Village, rural development
  • S. Sanaei Moghadam, B. Mohamadi Yaghaneh Pages 339-355
    .The question that arises in this context is the social capital and quality of life in tribal areas studied what relationship there. The purpose of this study on the role of social capital in the quality of life of tribal families’ geographic analysis, a new tribe is the tribe Zilayi cherom city. The study is cross-sectional manner. Is a type of applied research and field data collection form library (questionnaire) for information analysis, descriptive statistics (mean, standard deviation and variance) and inferential statistics (correlation, regression analysis, and chi-square) were used. The population of the investigation, all tribal families a new tribe, clan Zylayy cherom city, a population and housing census in 1390, a new tribe village inhabited 7, 4450 people and 1105 households. Cochran formula, the number of samples required to complete a questionnaire of 138 households, respectively. Also selected in the tribal households, randomly chosen households to adhere to the principle of equal opportunity is. The results showed significant differences between the dependent variable, independent variable quality of life of families and social capital of households. Studies have shown that, based on the level of social capital, a significant difference in the quality of life of nomadic families is obtained. It is estimated to be positive, which indicates a direct relationship, so we can say that with increasing levels of social capital, quality of life of households’ increases.
    Keywords: Social trust, social cohesion, participation, human development, Kohgiluyeh, Boyer Province
  • R. Bahrami Pages 357-373
    One of the main goals of sustainable development to achieve clean energy sources.
    Biogas is a renewable energy that can be used as a strategy in rural areas. The research was carried out to evaluate the biogas production using animal manure in rural areas of Kermanshah province. The method was to extract body matter in two ways: first through field study, estimated the energy needs for cooking and water use throughout the year for rural two-family. Second method using the heat to produce biogas for a rural household. The amount of energy through biogas technology and heating values for all the buildings or parts of it (cooking and hot water heating power) is expressed as a percentage. The results show a high capacity villages have Kermanshah province in the field of biogas production. Cases also were selected according to the terms of the geographical environment and the financial strength of its villagers are moving pattern (Hindi).If the use of biogas achieved 31 percent savings in energy consumption. This figure is equivalent to 32% of all consumer spending villagers. The use of biogas in rural areas due to lack of awareness of its local, localizing and creating cultural and economic needs through the cooperation of government agencies (jihad to educate and banks to allocate loans) with the participation of civil society and people.
    Keywords: Village biogas, Kermanshah, animal droppings. Sustainable development, energy
  • S.R. Akbarian Renizi, M. Rezaali, Z. Chaharrahi Pages 375-389
    The social capital as part undeniable in urban planning process, Due to its role and benefits, regarded as an important and effective factor in reaching the sustainable urban development. In the current research the focus is on surveying the social capital and the effective factors on forming, in Estahban city (province Fars). The practical research and the method used in this research are descriptive an analytical. The statistic society is the households of Estahban residents that 320 households are chosen based on the Cochran formula. To measure the social capital 33 indicators in the form of 6 major factor has been used. Also the analysis of the data is done through the T test, the correlation coefficient and the regression method. The results show, social capital in city is higher than the average level, and between the components of the, solidarity, participation, trust and knowledge, which was statistically significant correlation. Also the finding show that the satisfaction from the environmental quality. With the degree 0.392 has the more effective on forming the social capital.
    Keywords: Social capital, social participation, Urban Development, Estahban
  • S. Mohammadi, S. Tayebnya, B. Taba, A. Davoodi Pages 391-411
    After passing several years of rural guide plans(tarhe hadi), it is necessary to be evaluated to find out its effects on the life quality of the villagers, also by identifying strengths and weaknesses; the required Information to enhance the life quality of the villagers is achieved. This is the main aim of this article which is descriptive - analytical in nature and its data have been collected from two sources: documentary and field data (interviews, questionnaires, observation). To determine the sample size of the study, the households in 8 villages (1252 households) of Khavmirabad district which from their villages guide plans at least 5 years has passed. Then Cochran formula has been used and 250 households act as the sample size and after distributing questionnaires among the villages, randomly stratified simple questionnaires were distributed among households. The results of data analysis using descriptive statistics (mean and mode) and inferential statistics (chi square, t single sample, Pearson correlation and path analysis) showed that conducting projects in promoting economic and social aspects and the quality of life of the villagers failed to promote and improve the quality of life for villagers in two dimensions and physical environment is sent. The physical dimensions have the greatest impact on improving the quality of life of the villagers by conducting projects.
    Keywords: guide plans, life quality, Khavmirabad district
  • M. Shayan, S. Ghanbari, F. Salmanpoor, M. Miri, M. Sanaie Qohi Pages 413-431
    Wind erosion and problems related to it, each year a lot of damage to the environment, social and health of human society. Iran, due to the extent of dry-scrubbing and dust that cover each year a large part of the country, optimal steering response and this phenomenon is very important.This study follows the effects of fine dusts in the social challenges of urban space Abad. This cross-sectional study. The society which has been explored is all of the citizens of Abadan Town (n=217988).The example which had been explored is earned and selected exampling level and by the use of Cochran formula the tools of gathering the circle data is the survey. This is man made (by the researcher by himself) and is agreed by the masters of the university. The permanent of the tools of the research is explored and detected by means of pretest (by 30 questios in the survys )and calculated by the coffecient of Cronbach Alfa and the results agreed the permanent of the prefest .( coffecient of Cronbach Alfa for all of the sections of the surveys was above 0.7). The results which has been done by the use of SPSS software. Determined that the level of the awareness of majority of the people of that region form the effects of that phonemenan is after average level but. They are in forced to continue living with that in forced phenomana .the result of the effects of the... .
    Keywords: The dust, Human settlements, Urban surquemstance, Abadan
  • R. Lahmian Pages 433-448
    Today in the scientific literature, urban planning, urban parks have various functions of social, economic and ecological respectively. The issue of accessibility is one of the ecological functions due to direct contact with citizens is important. Today parks and urban green spaces to improve living conditions in urban communities are great strategic importance. Babol is one of the cities that does not have the proper distribution of green space and some of its neighborhoods have not green space or parks. While some other neighborhoods have more green space. The aim of this study was to physical development planning of urban green space with emphasis on accessibility in Babol, through studies and field work indices collected and then using the AHP to variable composition and contribution of each to explain accessibility of parks within city ​​was segregated neighborhoods. Then using GIS and mapping software, new parks is presented according to the needs of citizens and to address the lack of green space per capita is in Babol.
    Keywords: Physical Development, Urban green spaces, accessibility, Location, Analytic Hierarchy
  • L. Sayad, Y. Gholipour, S. Feyzi Pages 449-462
    Developing of urbanization and the process of growing population in urban societies cause intense resources usage, environment pollution, a rise in social and economical problems. Permanent improvement has been the main motto of third century and the new paradigm in common theatrical framework.This research aims to analyze and categorize the factors affecting urban sustainability in the city of Ardebil from the perspective of citizens as the main beneficiaries of urban planning. The research method is descriptive analytical based on cross-sectional survey via questionnaire.The citizens of Ardabil are our statistical society that it is done based on Cochran formula 384 people, sampling and two stage cluster way. The questionnaire consists of 26 items which are assessed by validity and Cronbach's alpha test. According to exploratory factor analysis, the items have been reduced to five factors.
    All five factors explain 68.059 percent total variance. The first factor (environmen design) with special value of 5.635 (21.676% the variance) roles the most important in setting all effective variance factors on urban sustainability. The second most effective factor is the social factor with specific value of 3.707 (14.259% of the variance). In the third place management factor is with a specific value of 3.695 (14.212% of the variance), infrastructure economic factors with the specific amount of 2.475 (9.518% of the variance) stand in the fourth place and eventually, environmental factors with values of 2.183 (8.394% of the variance) take the fifth place of effective factors on urban sustainability.
    Keywords: urban sustainability, citizens, exploratory factor analysis, Ardabil
  • H. Barangi Pages 463-480
    The aim of this study is to analyze the meaning, content and statistics of Scientific Journal Management System (JSHSP). To achieve this objective, bibliometrics techniques were used. For primary data collection and analysis, a software was designed. The study sample consisted of 328 articles, the journal that published from 1385 to 1395. The analysis includes clustering related keywords, drawing Social Network co-authorship, identify top researchers with respect to synthetic indicators and indicators related to a variety of central, identifying the most highly cited articles, most researchers in the number of articles and references and top universities in terms the number of published papers. The results showed that in the five clusters of keywords that are the subject of rural development and tourism are the most frequent keywords. Researchers from the Islamic Azad University of Rasht, by participating in writing 93 articles and 30%, in terms of organizational affiliation are most article. Considering the social network co-authorship, H- INDEX can be cited authors stated that “Amar” is influential researcher of JSHSP.
    Keywords: Text mining, Bibliometrics, Scientific Journal Management System (JSHSP), citation analysis