فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 48 (پاییز 1396)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 48 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/03
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عیسی ابراهیم زاده، مرتضی اسمعیل نژاد* صفحات 1-18
    تغییرات آب و هوایی و تخریب محیط زیست تاثیر قابل توجهی در جابجایی مردم سراسر جهان داشته است. واکنش افراد در پاسخ به تغییرات اقلیم متفاوت می باشد و مهمترین واکنش افراد به زوال زیست محیطی و دفع خطر جابجایی می باشد که مهاجرت هایی که در اثر تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن شکل می گیرد پناهنده اقلیمی را شکل می دهد. ایده پناهنده اقلیمی یا پناهندگان تغییر اقلیم نسبتا جدید می باشد. عدم سازگاری و ظرفیت لازم برای تغییرات اقلیمی از مهمترین عوامل ایجاد آسیب پذیری انسان ها می باشد خراسان جنوبی در جنوب شرق کشور یکی از مکان های آسیب پذیر تغییرات اقلیمی است. در این مطالعه جهت ارزیابی تغییرات اقلیمی از داده های بارش دما و تعداد روزهای گرد و غبار و منابع آب زیرزمینی، برای دوره 20 ساله تا سال 2014 استفاده گردیده است. برای شناسایی و پیش بینی تغییرات اقلیمی استان خراسان جنوبی از روش ریز مقیاس نمایی آماری با استفاده از مدل LARS-WG و نمایه های ارزیابی تغییرات اقلیمی استفاده شده و از 10 ایستگاه استان برای دوره ی 2030-2010 تحت مدل لارس انجام شد با استفاده از این داده ها ابتدا کانون های بحران های ناشی از تغییرات اقلیمی شناسایی و در محیط GIS پهنه بندی گردید. سپس پراکندگی سکونتگاه های در معرض این مخاطرات تعیین شد. جهت ارزیابی پناهندگان اقلیمی از آمار مهاجرت از سرشماری 1375 و تا 1390 استفاده گردید و سکونتگاه های روستایی که در این دوره تخلیه شده و از بین رفته اند، مشخص گردید. پردازش داده های اقلیمی نشان می دهد که بیشتر مناطق استان از تغییرات اقلیمی متاثر شدند، اما جنوب استان به محوریت نهبندان بیشترین پیامدها را از تغییرات اقلیمی داشته است. این رخدادها باعث جابجایی جمعیت و شکل گیری پناهندگان اقلیمی در جنوب استان شده و جمعیت از جنوب استان به شمال استان تغییر مکان داده اند. جمعیت سکونتگاه های روستایی استان در سال 1375 برابر با 76/61 درصد بوده است که در سال 1390 به 61/45 درصد کاهش پیدا کرده است. بنابراین نقش تغییرات اقلیمی در 20 سال گذشته با بروز چالش هایی مانند خشکسالی، تخریب منابع آب، پیشروی بیابان ها به خصوص در غرب و جنوب استان آشکار است.
    کلیدواژگان: پناهنده اقلیمی، تغییرات اقلیمی، مهاجرت روستایی، آسیب پذیری محیطی، خراسان جنوبی
  • کمال امیدوار *_رضا ا ابراهیمی_تیمور علیزاده_کاستس مویستریس صفحات 19-38
    یکی از معیارهای تخمین میزان انرژی مصرفی برای سرمایش و گرمایش درجه ساعت می باشد. هدف از این پژوهش انتخاب مناسب ترین روش برای محاسبه ی درجه ساعت سرمایش و شبیه سازی این فرا سنج در دهه های آینده است. نخست با استفاده از داده های مدل،EH5OM برگرفته از موسسه ی ماکس پلانک آلمان، داده های ساعتی دمای هوا به فاصله ی زمانی 3 ساعته (8 داده در روز) در قلمرو ایران طی دوره ی آماری (2060-2025) تحت سناریو A1B کمیته ی بین المللی تغییر اقلیم و با تفکیک 75/1*75/1 درجه طولی و عرضی شبیه سازی شد. سپس داده های دمای ساعتی به تفکیک 27/0*27/0 درجه طول و عرض جغرافیایی که حدودا نقاطی با ابعاد 30 *30 کیلومتر مساحت ایران را پوشش می دهند توسط نسخه چهارم مدل اقلیم منطقه ای ریزمقیاس گردید. با استفاده از آستانه دمایی 9/23 درجه سانتی گراد درجه ساعت های نیاز سرمایش هر ساعت در هرروز محاسبه و جمع ماهانه آن ها در ماتریسی به ابعاد 2138 *3456 استخراج شد. در این ماتریس سطرها بیانگر جمع ماهانه درجه ساعت و ستون ها بیانگر یاخته ها (مکان) می باشند. سپس ساعت های 09،12 و 15 زولو از میان ساعت های موجود انتخاب و جمع میانگین ماهانه درجه ساعت 6 ماه گرم سال (آوریل تا سپتامبر) بر روی ماتریسی به ابعاد 2140*12 محاسبه و نقشه های آن در نرم افزار سور فر ترسیم گردید. میزان روند درجه ساعت های مذکور نیز در نرم افزار متلب و از طریق آزمون من کندال بر روی ماتریس 2140*12 محاسبه و نقشه های روند ماهانه آن ها ترسیم گردید. نتایج نشان داد که بیشترین نیاز سرمایش ساعتی را فصل بهار به ویژه ماه های آوریل و می و کمترین آن را فصل تابستان، به ویژه ماه های آگوست و سپتامبر خواهند داشت. بیشینه نیاز سرمایش در ساعت های 09 و 12 زولو در ماه های آوریل و می، در جلگه خوزستان و پس کرانه های سواحل جنوب به میزان 1000- 900 درجه ساعت و کمترین آن در ساعت 15 زولو، دربلندی های آذربایجان، زاگرس، البرز و خراسان در ماه های ژوئن، ژولای، اگوست و سپتامبر به میزان به میزان صفر درجه ساعت خواهند بود. روند مثبت نیاز سرمایش در نوار غربی و جنوبی کشور در هر سه ساعت مورد مطالعه در ماه های آوریل، می و ژولای بیانگر گرم تر شدن دمای هوا در نیمه اول سال خواهد بود. نوار مرکزی و سراسر نیمه شرقی و شمالی کشور بجز ماه ژوئن در بقیه ماه های سال فاقد روند خواهند بود.
    کلیدواژگان: درجه ساعت سرمایش، مدل RegCm4، مدل EH5OM، سناریو A1B
  • علی اکبر امین بیدختی، سکینه جعفری، مهدیه سلطانی نژاد* صفحات 39-58
    هدف این پژوهش، نقش میانجی مدیریت و برنامه ریزی در رابطه بین نقش منابع، جامعه و گردشگری با توسعه ی پایدار اکوتوریسم در منطقه دره راگه شهرستان رفسنجان است.
    روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بوده است. شرکت کنندگان 252 نفر از گردشگران ورودی به دره راگه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همه آنها مقیاس های، نقش منابع، جامعه، گردشگری مدیریت و برنامه ریزی و توسعه ی پایدار اکوتوریسم را تکمیل کردند. داده ها در این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و Lisrel تحلیل شدند.
    یافته های پژوهش حاکی از این است که، نقش منابع بر توسعه ی پایدار اکوتوریسم اثر مستقیم دارد. نقش منابع با میانجی گری مدیریت و برنامه ریزی بر توسعه ی پایدار اکوتوریسم اثر غیرمستقیم دارد. نقش جامعه بر توسعه ی پایدار اکوتوریسم اثر مستقیم ندارد، اما با میانجی گری مدیریت و برنامه ریزی اثر غیرمستقیمی بر توسعه ی پایدار اکوتوریسم دارد. نقش گردشگری هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم با میانجی گری مدیریت و برنامه ریزی بر توسعه ی پایدار اکوتوریسم اثر معناداری دارد. همچنین، مدیریت و برنامه ریزی بر توسعه ی پایدار اکوتوریسم اثر مستقیم و معناداری ایفا می کند.
    نقش منابع و گردشگری می توانند بطور مستقیم و غیرمستقیم توسعه ی پایدار اکوتوریسم را تحت تاثیر قرار دهند. اما نقش جامعه فقط بطور غیرمستقیم توسعه ی پایدار اکوتوریسم را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار اکوتوریسم، منابع، جامعه، گردشگری، مدیریت و برنامه ریزی
  • احمدعلی زارع* صفحات 59-78
    یکی از عوامل ایجادکننده ی حرکت های توده ای وجود گسل می باشد. حوضه ی مورد مطالعه در این تحقیق، حوضه ی خضرآباد بوده که یکی از زیر حوضه های دشت یزد– اردکان در دامنه ی شمالی رشته کوه های شیرکوه یزد بین 30-41- 53 تا 00-12- 54 طول شرقی و 00-46- 31 تا 00-06- 32 عرض شمالی واقع گردیده است و بالغ بر 418 کیلومتر گسل در این حوضه وجود دارد. این حوضه بخشی از شهرستان صدوق بوده و در جنوب این شهرستان واقع شده است. همچنین مساحت حوضه برابر 105995 هکتار می باشد. در این پژوهش زون گسله از طریق شاخص های ژئومورفیک مورد شناسایی قرار گرفته و برای اثبات فعال بودن منطقه از شاخص سینوزیته جبهه کوهستان و با تشخیص خطوارگی سازندهای سنگی از طریق عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای (سنجش از دور) و نقشه های زمین شناسی اقدام شد که این شاخص در پهنه ی شرقی 2/1 و در پهنه ی غربی3/1 شد که نشان از فعال بودن حوضه از نظر مورفوتکتونیکی می باشد. سپس با شناسایی زون گسله در منطقه و شناخت گسل های اصلی و فرعی و تهیه ی نقشه ی گسل ها در محیط Arc GIS تاثیر زون گسله در ایجاد حرکت های توده ای مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین با تهیه ی نقشه DEMمنطقه و تلفیق آن با لایه های دیگر و تهیه نقشه های شیب و جهت در نهایت تعداد 44 مورد ریزش سنگی و 12 مورد ریزش بلوکی که همگی در نزدیکی گسل های منطقه می باشد شناسایی شده که نشان از نقش زون های گسله و گسله ی اصلی در ایجاد حرکت های توده ای می باشد.
    کلیدواژگان: حرکت های توده ای، گسل، ریزش سنگی، ریزش بلوکی، حوضه ی خضرآباد
  • غلامحسن جعفری *، فاطمه بختیاری، مهدی دوستکامیان صفحات 79-94
    خشکسالی یکی از مخاطرات طبیعی و خطرناک است که بطور دوره ای در اثر کمبود رطوبت ناشی از کاهش میزان بارندگی به وقوع می پیوندد. در این مقاله سعی بر آن است که خشکسالی های فراگیر حوضه ی آبی قزل اوزن در دو دهه ی اخیر مورد مطالعه قرار گیرد. برای دست یابی به اهداف تحقیق، از داده های ایستگاه های اقلیمی با طول دوره ی آماری 21 ساله (1370-1390) استفاده گردید. در گام نخست ویژگی های عمومی بارش و دبی حوضه مورد بررسی قرار گرفت.
    در مرحله ی بعد با استفاده از نرم افزارهای Matlab، Excel،Gisو Surferسایر محاسبات صورت گرفت، سپس بر اساس شاخص موران نمایه ی I، نقشه های توزیع مکانی فراوانی، احتمال وقوع و الگوی خودهمبستگی فضایی خشکسالی دبی و بارش ترسیم گردید. بررسی نقشه های خشکسالی حاکی از این است که؛ بین خشکسالی دبی با بارش منطقه قزل اوزن رابطه ی معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل الگوی خودهمبستگی فضایی موران حاکی از آن است که آثار خشکسالی های دبی و بارش بیشتر در نیمه های جنوبی حوضه تشکیل الگوی بالا را داده است، این در حالی می باشد که در سایر نواحی رابطه خشکسالی های دبی و بارش از یک الگوی تصادفی پیروی می‏کند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص SPI، شاخص موران، قزل اوزن
  • سجاد شمشیری*، حبیب شهبازی، شهاب الدین تقی پور جاوی صفحات 95-112
    بطور متداول، برای درک ارتباطات فضایی بین متغیرها محققان علوم محیط زیست و جغرافیا از الگوهایی چون رگرسیون حداقل مربعات معمولی (OLS) بهره می گیرند که دارای کاستی های بسیاری در ارائه ی نتایج فضایی بویژه در مقیاس محلی است. محققان در سال های اخیر الگوی رگرسیونی وزنی جغرافیایی (GWR) به منظور درک روابط بین متغیرهای فضایی در سطح محلی پیشنهاد داده اند. در این تحقیق به منظور مقایسه ی کارایی این الگوها، میزان تغییرات کاربری اراضی (به عنوان متغیر وابسته) در رابطه با تغییرات افت و برداشت از منابع آب زیرزمینی (به عنوان متغیرهای مستقل) در دوره زمانی 1379 تا 1389 در در دشت خان میرزا (استان چهارمحال و بختیاری) مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی کارایی الگوها از ضریب تغییرات باقیمانده های استاندارد شده، وابستگی های محلی فضایی، شاخص مورن، معیار اطلاعات اکائیک تصحیح شده و ضریب تبیین محلی بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد بر اساس ضریب تغییرات استاندارد شده، الگوی GWR قابلیت انطباق داده ها را نسبت بهOLS را دارا است. همچنین بر اساس نتایج ضریب تبیین بر روی متغیرهای تحقیق، الگوی GWRبرازش محلی مطلوبی را بین نقاط رگرسیونی و نمونه ای برقرار می کند. بر اساس شاخص مورن، الگوی GWR کمترین شباهت مقداری و مکانی را درموقعیت های مجاور داده های نمونه ای نشان می دهد و کارامدی الگوی GWR در ارائه ی خروجی های فضایی در برابر الگوی OLS را اثبات می نماید.
    کلیدواژگان: رگرسیون وزنی جغرافیایی، رگرسیون حداقل مربعات معمولی، تغییرات کاربری اراضی، تغییرات کمی منابع آب زیرزمینی، دشت خان میرزا
  • داوود مختاری*، مهدی احمدی صفحات 113-132
    گردشگری صنعتی است که امروزه مورد توجه بسیاری از دولت ها قرار گرفته است و در حال حاضر یکی از پردرآمدترین بخش های اقتصاد جهانی می باشد. صنعت گردشگری به شکل چشمگیری بر نرخ اشتغال، درآمد ملی، مصرف و سرمایه گذاری آثار مثبت دارد. گردشگری را بسته به هدف گردشگر، به انواع مختلفی طبقه بندی کرده اند که یکی از آنها ژئوتوریسم می باشد. با اینکه ژئوتوریسم در حال حاضر بخش کوچکی از کل توریسم را به خود اختصاص داده، اما این بخش از صنعت توریسم از نرخ رشد بسیار بالایی برخوردار است. در این مقاله با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی به شناسایی پهنه های مستعد ژئوتوریسم در منطقه حفاظت شده مانشت، بانکول و قلارنگ با استفاده از مدل منطق بولین و مدل AHPپرداخته شده است به همین منظور لایه های اطلاعاتی شامل نقشه ارزش های ژئومورفولوژی، زمین شناسی، توپوگرافی، پهنه بندی شیب، پوشش گیاهی، چشمه های معدنی، راه های ارتباطی، منابع آبی و نقشه اماکن رفاهی و اقامتی تهیه گردید. اعمال وزن های مناسب در محیط نرم افزار Expertchoice انجام شد. سپس با تلفیق و همپوشانی لایه های اطلاعاتی در محیط نرم افزار Arc GIS10.2 پهنه های مناسب شناسایی و اولویت های برتر جهت توسعه ی ژئوتوریسم معرفی گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد که مناطقی با جاذبه ی بالا بیشتر در شمال، مرکز تا جنوب شرقی منطقه ی حفاظت شده قرار دارند که دارای پوشش گیاهی و جنگلی، منابع آبی و ارزش های بالای ژئومورفولوژیکی هستند و مناطقی با جاذبه ی پایین بیشتر در جنوب و غرب محدوده قرار دارند که از نظر ارزش های ژئومورفولوژی، پوشش گیاهی و جنگلی، دسترسی و زیر ساخت ها، منابع آبی و داشتن جاذبه های طبیعی ضعیف ارزیابی شده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که دو مدل AHP و مدل منطقی بولین در ارزیابی ژئوتوریسم در منطقه ی مورد مطالعه انطباق بالایی دارند و برای ارزیابی ژئوتوریسم در مناطق مختلف می توانند مناسب باشند. همچنین معرفی این جاذبه های طبیعی به گردشگران به صورت درست، موجب تاثیرگذاری مثبت گردشگران بر محیط طبیعی شده و زمینه ی ارتقای جاذبه های گردشگری را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ارزیابی توان محیطی، مانشت، قلارنگ، ایلام
  • کامران مروج * صفحات 133-152
    حفظ منابع خاک و آب، توسعه ی پایدار و اشتغال زایی در مناطق محروم و روستایی به عنوان یکی از مهمترین راهبردهای مدیریت دانایی محور در کشور مطرح می باشد. مطالعات خاک شناسی، قابلیت آبیاری، طبقه بندی استاندارد و تناسب اراضی برای اصلاح یا جایگزینی کاربری فعلی و همچنین روش های نوین آبیاری به منظور افزایش راندمان مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش ارزش افزوده تولیدات کشاورزی قدم مهمی برای دستیابی به اقتصاد مقاومتی محسوب می شود. در این راستا، مطالعه ای در شهرستان ریگان، واقع در جنوب شرق استان کرمان انجام شد. منطقه ی مورد نظر بسیار محروم بوده و این تحقیق از نظر تولید فرصت های شغلی برای مردم و الگو قرار گرفتن برای مناطق مجاور مهم می باشد. اهداف اصلی این تحقیق امکان سنجی اصلاح و ایجاد قابلیت های جدید در منابع خاک و آب اراضی منطقه به منظور رفع یا کاهش محدودیت ها در بهبود یا تغییر نوع بهره وری از اراضی و ارتقاء اقدامات مدیریتی در منطقه می باشد. جهت نیل به اهداف فوق، مطالعات میدانی ازقبیل مکان یابی و حفر 23 خاک رخ و انجام 160 نمونه برداری از خاک های منطقه انجام شد. با استفاده از سایر داده های کمکی مانند تصاویر ماهواره ای، نقشه های زمین شناسی، پستی و بلندی، اطلاعات هواشناسی، مطالعات پیشتر انجام شده و نتایج تجزیه و تحلیل های آزمایشگاهی، اقدام به تهیه نقشه های موضوعی مختلف مانند ارزیابی منابع اراضی، طبقه بندی استاندارد و قابلیت آبیاری اراضی برای دو روش آبیاری سطحی (سنتی) و موضعی (مدرن) شد. سپس ارزیابی تناسب فعلی و آتی اراضی برای سه نوع بهره وری اراضی شامل گندم آبی، یونجه و خرما صورت گرفت. اراضی منطقه در سه شکل ظاهری دشت دامنه ای، فلات و مخروط افکنه آبرفتی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان دادند که خاک های منطقه بر اساس روش جامع رده بندی خاک ها در دو تحت رده Salids و Gypsids جای می گیرند. از جمله محدودیت های قابل اصلاح اراضی منطقه می توان به شوری و قلیائیت، لایه سخت کفه و پستی و بلندی و محدودیت های غیرقابل اصلاح نیز به اقلیم، مقدار زیاد سنگریزه خاک سطحی و عمقی اشاره کرد. با توجه به وجود منابع آب زیرزمینی و پس از انجام عملیات عمرانی و تغییر روش آبیاری و اعمال یک مدیریت کارآمد می توان تمام منطقه را که در شرایط بایر هستند، به زیر کشت انواع بهره وری های مناسب (زراعی و باغی) اختصاص داد. بخشی از منطقه که دارای قابلیت کاربری کشاورزی است، برای تیپ بهره وری گندم و یونجه درکلاس تناسب S2 و تمام منطقه برای خرما در کلاس های تناسب S1 و S2قرار می گیرند. در نهایت می توان گفت تحقق برنامه های توسعه نواحی روستایی، محرومیت زدایی و اهداف اقتصاد مقاومتی در بخش منابع آب و خاک با اعمال مدیریت مناسب قابل دست یابی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزيابي تناسب، اقدامات عمراني، ريگان، قابليت آبياري، مديريت اراضي و نوع بهره وري
  • حسین غضنفر پور*، محدثه حامدی صفحات 153-170
    بافت های فرسوده و مساله دار شهری در کشورهای در حال توسعه همانند ایران بیشتر از سایر بافت های شهری در معرض خطر زلزله قراردارند. شهر کرمان به دلیل وجود گسل های متعدد فعال و وقوع زمین لرزه های ویرانگر با تلفات انسانی زیاد به زلزله خیزترین استان کشور تبدیل شده است. از کل مساحت بافت فرسوده استان کرمان که حدود چهارهزار و شصت و دو هکتار می باشد، 1589 هکتار آن در شهر کرمان قرار دارد. ضرورت کاهش آسیب پذیری شهر در برابر زلزله، یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کالبدی و شهری محسوب می گردد. هدف تحقیق شناسایی و سطح بندی میزان آسیب پذیری بافت های شهری است. مساله ی اساسی این است که شهر کرمان مناطق آسیب پذیر زیادی دارد و شناسایی سطوح آسیب پذیر و کاهش ضریب آسیب پذیری می تواند کمک موثری به مدیریت بحران نماید. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است، داده های تحقیق به روش اسنادی و میدانی تهیه شده، از اطلاعات مدیریت بحران شهرداری کرمان استفاده گردیده و شاخص هایی چون نوع مصالح، تراکم جمعیت، عرض معابر، نوع کاربری و تراکم سازه ای مورد بررسی قرار گرفته است و نقشه های هر کدام از این معیارها با استفاده از نرم افزارSDM FUZZY در محیط Arc GIS تهیه شده است. نقشه ی آسیب پذیری نهایی نشان می دهد که بافت های شهر کرمان با 7/11 درصد آسیب پذیری بسیار زیاد، 1/14 درصد آسیب پذیری زیاد، 3/13 درصد آسیب پذیری متوسط، 5/15 درصد آسیب پذیری کم، 9/45 درصد آسیب پذیری خیلی کم روبرو هستند که وضعیت نامناسب بافت ها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت فرسوده، شهر کرمان، Fuzzy، Arc GIS
  • فاطمه تیموری، ام البنین بذرافشان* صفحات 171-188
    بارش یکی از تغییرپذیرترین پدیده های هواشناسی و هیدرولوژیکی است. تخمین متوسط مقدار عددی بارش و بررسی نحوه ی تغییرات زمانی بارش به منظور مدیریت و برنامه ریزی منابع آب در مناطق مختلف امری ضروری است، بطوری که بیشینه نمایی و یا کمینه نمایی آن با اهداف مختلف در مدیریت منابع آب در یک کشور تبعات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی زیادی دربر خواهد داشت. در بسیاری از منابع همواره مقدار عددی بارش طی چند دهه ی گذشته در ایران 240 تا 250 میلی متر معرفی گردیده است. لذا بر این مبنا جهت کاوش در صحت و دقت عدد فوق، هدف از این پژوهش، محاسبه ی میانگین بارش و بررسی تغییرات واریانس آن طی دهه های مختلف در سطح کشور ایران است.در این پژوهش تغییرات بارش طی چهار دهه در 33 ایستگاه سینوپتیک کشور با توزیع مکانی مناسب مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل زمانی داده های بارندگی، ابتدا ماهیت اولیه آن ها از نظر همگنی، کفایت و تصادفی بودن آمار بررسی گردید و میانگین بارندگی از طریق روش های پلی گون بندی تیسن و خطوط هم باران به روش های مختلف درون یابی کریجینگ، عکس فاصله و همسایگی طبیعی محاسبه گردید و با استفاده از آماره لیون، ناهمگونی واریانس ها در دهه های مختلف مورد مقایسه قرار گرفت.براساس نتایج به دست آمده،میانگین بارندگی در ایران طی چهار دهه ی گذشته در روش پلی گون بندی تیسن 421 میلی متر، روش کریجینگ 232 میلی متر، روش عکس فاصله 715 میلی متر و روش همسایگی طبیعی 5/715 میلی متر برآورد گردید. نتایج حاصل از بررسی ناهمگونی واریانس بارش طی چهار دهه نشان داد، واریانس ها همگون بوده و میانگین بارندگی در چهار دهه تفاوت معناداری باهم ندارند. براین اساس، پیشنهاد می گردد، روش منتخب در برآورد بارش در سطح با توجه به هدف و دقت و صحت مورد نظر انتخاب گردد.
    کلیدواژگان: بارش، توزیع زمانی، پلی گون بندی تیسن، خطوط هم باران، ناهم واریانسی
  • رضا موحدی*، سیده شیرین جمالیان، مرجان سپه پناه صفحات 189-212
    هدف مطالعه ی حاضر سنجش آثار فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعه برخی شاخص های اقتصادی و اجتماعی روستاهای بخش مرکزی شهرستان بهار بود. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه ی جمع آوری داده ها پیمایشی و از نظر تحلیل داده ها از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل 15933 نفر از ساکنین 13 روستای دارای دفاتر خدمات فاوا در بخش مرکزی شهرستان بهار بودند که از بین آن ها تعداد 375 تن بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب و به صورت انتساب متناسب پرسشنامه ها توزیع و تکمیل گردید. ابزار اصلی جمع آوری داده ها پرسش نامه بود که روایی سوالات آن توسط صاحب نظران و اساتید مربوطه تایید و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ محاسبه شد که میزان پایایی بین 863/0 و 872/0 به دست آمد. به منظور سنجش متغیرهای مربوط به شاخص های اقتصادی و اجتماعی همچنین میزان استفاده از خدمات فاوا از طیف پنج قسمتی لیکرت استفاده شد. پردازش داده ها از طریق نرم افزار SPSS و به دو صورت توصیفی و تحلیل انجام شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که میزان استفاده از فاوا بین روستاییان مورد مطالعه در همه شاخص های اقتصادی مورد مطالعه از قبیل افزایش تولید محصول، افزایش درآمد، اشتغال زایی، کاهش هزینه حمل و نقل و بازاریابی تاثیر مثبت و معنی دار داشته است. نتایج همچنین نشان داد میزان استفاده از فاوا در برخی شاخص های اجتماعی نظیر مشارکت پذیری، اعتماد اجتماعی، آموزش و ارتباطات و رفاه اجتماعی تاثیر مثبت و معنی داری داشته ولی بر میزان مهاجرت روستاییان تاثیر منفی و معنی دار داشته است. با توجه به نقش مثبت دفاتر فاوا در روستاهای مورد مطالعه پیشنهاد می شود حمایت های لازم از این مراکز چه توسط سازمان های دولتی و چه غیر دولتی به نحو مقتضی اعمال گردد. برای این منظور پیشنهاد می شود دولت از طریق یک نظام آموزشی و مشاوره های قوی بسترهای لازم برای تقویت این مراکز را در روستاها فراهم نماید.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، شاخص های اقتصادی، شاخص های اجتماعی، توسعه ی روستایی، دفاتر خدمات روستایی
  • مجتبی مهرپویان، محسن جامی*، نازنین سرحدی، محسن پورکرمانی صفحات 213-230
    نیمرخ طولی رودخانه ها اطلاعات ارزشمندی در مورد تغییرات شرایط حاکم بر حوضه های آبریز در اختیار می گذارد. به همین علت این موضوع همواره مورد علاقه محققان مختلف بوده است. با بررسی شکل نیمرخ طولی رودخانه ها می توان وضعیت فعالیت های تکتونیکی در منطقه را مورد بررسی قرار داد. در این تحقیق، شکل نیمرخ طولی حوضه ی آبریزرودخانه پل رود و عوامل موثر بر آن بررسی شد. جهت انجام این پژوهش، محدوده ی مورد بررسی را به 10 حوضه و زیر حوضه تقسیم و در هر یک از این حوضه ها زیر حوضه ها، نوع جریان، میزان فعالیت های تکتونیکی و نقاط خروج از حالت توازن در شکل نیمرخ طولی رودخانه را مشخص نمودیم. در ارزیابی تکتونیک نیمرخ رودخانه های حوضه ها و زیر حوضه های مورد بررسی از برخی از شاخص های تکنونیک فعال Hi، شاخص SL و همچنین ترسیم نمودار Ds استفاده شده است. نتایج به دست آمده از محاسبه ی شاخص های انتگرال هیپسومتری و شاخص SL در این حوضه ها زیرحوضه ها نیز بیانگر نرخ ملایم فعالیت های تکتونیکی و بالاآمدگی است. عامل تشکیل نیک پوینت ها و شکست ها در حوضه و زیرحوضه های پل رود، شلمان و جیرکل تغییرات لیتولوژی می باشد. به عبارتی تغییرات لیتولوژی در این 3 حوضه و زیرحوضه سبب عدم توازن شکل نیمرخ طولی رودخانه شده است. مقدار انتگرال هیپسومتری در حوضه ی زیرحوضه های پل رود، شلمان و جیرکل به ترتیب برابر با 79/0، 59/0 و 38/0 است. این مقادیر حاکی از میزان نسبتا بالای فعالیت های تکتونیکی در این 3 حوضه است، با این حال در این حوضه ها و زیر حوضه ها عامل تشکیل شکست ها و عدم توازن در نیمرخ طولی رودخانه، تغییرات لیتولوژی است. مقادیر انتگرال هیپسومتری در زیرحوضه های سله چال، عسگرآباد، چالک رود و سرخ قله بترتیب 54/0، 6/0، 45/0 و 44/0 است که نشان از نرخ ملایم تکتونیک در زیرحوضه های چالک رود و سرخ قله و نیز نرخ نسبتا بالای تکتونیک در زیرحوضه های عسگرآباد و سله چال است. عامل ایجاد عدم تعادل و شکست در نیمرخ طولی رودخانه در این حوضه و زیرحوضه ترکیبی از عوامل تکتونیک و لیتولوژی است. بیشترین آنومالی شاخص SL در زیر حوضه های عسگرآباد، شلمان، سله چال است که از لحاظ لیتولوژی در رده بالا و مقاوم می باشند، بقیه آنومالی های حوضه ها و زیر حوضه های ناحیه ی مورد مطالعه دارای مقادیر شاخص SL متوسط تا پایین هستند، در نهایت با بررسی انجام گرفته در این حوضه و نتاج حاصل مشخص گردید که شکل نیمرخ طولی رودخانه پل رود بیشتر تابع تغییرات لیتولوژی است و فرآیندهای تکتونیکی تاثیر کمتری در آن داشته اند.
    کلیدواژگان: نیمرخ طولی، رودخانه پل رود، تغییرات لیتولوژی، فرآیندهای تکتونیکی
  • سهیلا زارع، سمیه سلطانی گردفرامرزی*، مهدی تازه صفحات 231-244
    امروزه فرسایش آبی به عنوان یکی از مسائل مهم در کشاورزی و آبخیزداری مطرح است و محققان با انجام تحقیقات مختلف به دنبال راهکارهایی برای به حداقل رساندن آن هستند. شاخص فرسایندگی باران مهم ترین عامل تاثیرگذار بر فرسایش خاک بوده و تابعی از خصوصیات فیزیکی باران می باشد. جهت کمی کردن عامل فرسایندگی باران شاخص های مختلفی توسعه داده شده اند که انتخاب شاخص مناسب با توجه به شرایط اکولوژیکی منطقه حائز اهمیت است. تحقیق حاضر به منظور تخمین ضریب فرسایندگی باران بر اساس بررسی ارتباط بین شاخص های مبتنی بر مقدار و عامل فرسایندگی معرفی شده توسط ویشمایر واسمیت (EI30) و پهنه بندی ضریب فرسایندگی باران با روش های مختلف قطعی و زمین آمار در استان فارس انجام شده است. بررسی روابط رگرسیونی بین عوامل ذکرشده، نشان داد که شاخص فورنیه با ضریب تبیین 80/0، همبستگی بالایی با ضریب فرسایندگی (R) دارد. در نتیجه بر اساس معادله حاصل شده، R هر ایستگاه محاسبه شد. در نهایت روش تابع پایه شعاعی با مدل نواری کاملا منظم بر اساس جذر میانگین مربعات خطا پایین تر و ضریب تبیین بالاتر نسبت به روش های دیگر انتخاب شد.براساس نقشه ضریب فرسایندگی باران بیشترین میزان فرسایندگی در قسمت شمال استان و کمترین مقدارآن در ناحیه ی شرق و شمال شرق می باشد. همچنین 44 درصد استان دارای فرسایندگی متوسط و 10 درصد در معرض فرسایش زیاد می باشد.
    کلیدواژگان: فرسایش آبی، فرسایندگی باران، فورنیه، پهنه بندی، زمین آمار
  • غلامرضا مقامی مقیم * صفحات 245-264
    مناطق یاز زمین که توسط سازندهای آهکی پوشیده و توسط جریان های آبی انحلال یافته اند، مناطق کارستی نامیده می شوند. به دلیل اینکه اشکال کارستی نقش مهمی در منابع آب،گردشگری و فعالیت های عمرانی دارند مطالعه ی آنها یک ضرورت محسوب می شود. حوضه ی آبریز درپرچین، یکی از زیرحوضه های رودخانه ی بیدواز در شمال شرقی ایران است که به دلیل سازندهای آهکیاشکال متنوع کارستی در آن شکل گرفته است. در این مقاله سعی بر این است تا عوامل موثر در کارست زایی این حوضه مطالعه و شناسایی شوند تا در فعالیت های عمرانی و آمایش حوضه ای این عوامل تحت کنترل باشند. جهت رسیدن به این هدف، پس از مرزبندی این حوضه، با استفاده از روش های کتابخانه ای، مطالعات میدانی، نقشه های توپوگرافی، نقشه های زمین شناسی و تصاویر ماهواره ای کارست های این حوضه شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفت.مطالعات اولیه این فرض را در ذهن تداعی نمود که در شکل گیری کارست های این حوضه عواملی چون لیتولوژی، هیدرولوژی، فعالیت های تکتونیکی و آب و هوا نقش بیشتری داشته اند. پس از بررسی این عوامل مشخص گردید لیتولو‍ژی از طریق انحلال، تخلخل، شکستگی و نوع پوشش سنگ ها در شکل گیری اشکال این حوضه موثر بوده است. از نظر هیدرولوژی، توان بالای انحلال آب این حوضه و عدم انطباق شاخه های فرعی آن با ساختمان زمین شناسی نقش خود را در این زمینه ایفا نموده است. همچنین رتبه بندی این حوضه مشخص نمود بیشترین و متنوع ترین اشکال کارستی این حوضه در رتبه های بالای آن شکل گرفته اند. از نظر تکتونیکی سه طرف این حوضه توسط گسل ها احاطه شده، گسل همه گجی در شمال و گسل اردغان در جنوب این حوضه با فعالیت خود فرایند شکل گیری کارن های شیاری و چکشی را در این حوضه تسهیل نموده است. همچنین نیروی وارده ازسوی گسل ها، سنگ ها را تخریب و با نفوذ آب مقدمات انحلال آنها را فراهم نموده و اشکال کارستی را به وجود آورده است. ازنظر تاثیرات آب و هوایی مشخص شد در بین عناصر آب و هوایی دما و بارش نقش مهمتری در این زمینه داشته اند. دما از طریق انواع هوازدگی وبارش از طریق تاثیر در شکل گیری کارن های لانه ی زنبوری و کارن های بارانیو پوشش گیاهی نقش خود را در این زمینه ایفا نموده است.
    کلیدواژگان: اشکال کارستی، حوضه ی آبریز درپرچین، لیتولوژی، هیدرولوژی
|
  • Issa Ebrahimzadeh, Morteza Esmaeil Negad* Pages 1-18
    Climatic changes and environmental degradation has had a significant impact on the movement of people around the world. Reactions of people is different in response to the climatic changes and the most important reaction of people is toward the environmental deterioration and removal of the relocation risk, that migrations caused by climatic changes and its consequences form the shape of climate refugee. The idea of Climatic refugee or climatic change refugee is a relatively new idea. Lack of adaptability and the required capacity for climatic changes are the most important causes of the humans vulnerability. Southern Khorasan Province located in the southeast of Iran is one of the places vulnerable to climatic changes. In this study to assess the climatic changes, the precipitation and temperature data and the number of days of dust and groundwater resources have been used for 20 years up to 2014. To identify and predict the climatic changes of South Khorasan province, Statistical Down Scaling Model (SDSM) by using LARS- WG model and Evaluation Indices of climatic changes have been used. For the assessment, the climatic changes of 10 stations of the province for period 2010-2030 have been made under Lars Model. By using such data, firstly ,the centers of the crisis due to the climatic changes have been identified and zoned in GIS environment. Then the dispersion of the settlements which are subject to such risks has been specified. For the assessment of climatic refugees, the migration statistics of year 1996 and up to 2011 have been used and the rural settlements at these areas which have been evacuated and removed in this period have been determined. Processing of climatic data shows that most of the province districts were affected by climatic changes, but south of the province centered by Nehbandan, has had the greatest impacts of climatic changes. These events led to population displacement and the formation of climatic refugees in the south of the province and the population of the southern provinces has moved to the north of the province. The human settlements of the province in 1996 was equal to 61.76 percent which decreased to 45.61 percent in 2011. So that the role of climatic changes in the last 20 years is evident with the challenges such as drought, degradation of water resources, desertification, particularly in the west and south part of the province.
    Keywords: Climatic refugees, Climatic change, Rural Migration, Environmental Vulnerability, South Khorasan
  • Kamal Omidvar *, Reza Ibrahimi, Teimour Alizadeh, Kastes Moisteres Pages 19-38
    One of the criteria for estimating the amount of energy used for cooling and heating is the degree hour. The aim of this study was to select the most appropriate method to calculate the cooling degree hour and simulate these parameters in the coming decades. Firstly, by using EH5OM model data from Max Planck Institute in Germany, the hourly temperature data at a time interval of 3 hours (8 data per day) in Iran territory during the period of 2025-2060 under A1B scenario of the International Committee of Climate Changes and resolution 1.75×1.75 of longitude and latitude degree were simulated.Then the hourly temperature data separetely with 0.27×0.27 of geographical altitude and latitude degree which covers an area with dimensions of approximately 30 x 30 km of Iran was downscaled by the fourth edition of the regional climatic model. By using temperature threshold 23.9° C degree, the required hours of cooling per hour in each day and their monthly calculation were extracted in a matrix of size 2138 × 3456. In this matrix, the rows indicate the total of monthly degree hours and the columns indicate the cells. Then the hours of 09, 12 and 15 Zulu were selected from the existing hours and the total monthly average of degree hours of 6 warm months of the year (April to September) were calculated on a matrix of size 2140×12 and its maps were drawn in Surfer software. The trend amount of the said degree hours was calculated in MATLAB software and through the Mann-Kendall test on 2140×12 matrix and their monthly process maps were drawn. The results showed that spring season sepecially April and May months will have the greatest hour cooling need and the lowest one will be in summer, especially in August and September. Maximum cooling needs in the hours of 09 and 12 Zulu in April and May in Khuzestan plain and 900-1000 hour degree in the southern coast hinterlanda and the lowest one at 15 oclock zulu, On the hills of Azerbaijan, Zagros, Alborz and Khorasan in June, July, August and September will be zero hour degree. The positive trend of cooling need is in the West and southern banks at every three hours of the under study in the months of April, May and June and July which indicate the warmer temperatures in the first half year. Central belt and across the eastern and northern half of the country except in June has no trend in the rest months of the year.
    Keywords: Hour degree, Cooling time, RegCm4 Model, EH5OM Model, A1B Scenario
  • Aliakbar Aminbeidokhti, Sakineh Jafari, Mahdeieh Soltany Nezhad * Pages 39-58
    The aim of this study is, the study of role of Mediator Management and Planning in the Relations between the role of Resources, Community and Tourism with Sustainable Eco-tourism Development in Darre Rageh of Rafsanjan town.
    The method of the research is descriptive - correlation method. Participants were 252 people of tourists entered in to Rageh canyon which selected by using available sampling method. All of them completed the scales of the role of sustainable eco-tourism development, community, resource, tourism, management & planning. In this research, the data analyzed with SPSS & Lisrel software.
    The results of the study indicate that resource has the role of resources has a direct effect on sustainable eco-tourism development. The role of resources with mediation of management & planning has indirect effect on sustainable eco-tourism development, But with mediation of management & planning has an indirect impact on the sustainable eco-tourism development. Tourism has a significant effect on sustainable
    eco-tourism development both directly & indirectly with intermediation management & planning. Also, management & planning perform a direct & significant effect on sustainable eco-tourism development.
    Resource & tourism role can impact directly and indirectly on sustainable eco-tourism development. But, the community has only an indirect impact on sustainable eco-tourism development. Applied implications of results were discussed.
    Keywords: Sustainable eco-tourism development, Resource, Community, Tourism, Management, planning
  • Ahmad Ali Zaremehrjardi * Pages 59-78
    One of the causes of mass movement is the presence of faults. The studied basin in this research was Khezr-Abad Basin, one of the sub-basins of Yazd-Ardakan plain on the northern slope of Shirkouh mountain range in Yazd which is located between 53 - 41'-30" up to 54 - 12' of east longitude and 31- 46'-00 up to 32-06'-00 of north latitude. and there are over 418 km of faults in the basin. This basin is part of the city of Sadukh and located in the south part of the city. In this study, the fault weight were identified through the geomorphic indicators and In order to prove the region's activation, the mountain front sinuosity index and rock formations photo lineament recognition through areal photos, satellite photos (remote sensing) and Geology Maps has been performed that the index action in the East Zone was 1.2 and in the western zone was 1.3, which indicates that the basin is morph tectonically active. Then by identifying the fault zone in the region and identifying the main and minor faults and preparing faults maps in the Arc GIS, the effect of the fault zone on the formation of mass movements was evaluated.
    Keywords: Mass movement, Fault, Rock fall, Block fall, Khezr Abad area
  • Gholam Hassan Jafari *, Fatemeh Bakhtiyari, Mehdi Doostkamian Pages 79-94
    Drought is one of the natural and hazardous phenomenon which occurs periodically due to the lack of humidity resulting from decrease of precipitation. In this research, it is tried to study the pervasive droughts in Ghazalozan water basin during the last two decades. To obtain the research objectives, the data of climatic stations with statistical period of 1991-2011 have been used. at the first step, the general characteristics of precipitation and the basin discharge were examined. At the next step, Further calculations were performed by using MATLAB, Excel, GIS and Surfer softwares. Then based on Moran index I, the map for spatial distribution of abundance ,occurrence probability and spatial autocorrelation of discharge, drought and rainfall were drawn. Analyzing the drought maps showed that there exists a significant relationship between discharge drought with precipitation in Ghazalozan area. Accordingly, the results of analyzing Moran spatial autocorrelation indicates that the impacts of discharge droughts and precipitation has formed more the above pattern in southern part of the basin, while in other areas, the discharge draughts and precipitation have a random pattern.
    Keywords: Drought, SPI Index, Moran Index, Ghazalozan
  • Sajjad Shamshiri *, Habib Shahbazi, Shahabodin Taghipour Javi Pages 95-112
    Usually environmental science and geography researcher use OLS model for variable spatial relations analyzing. This model has some lacks and shortagea in spatial outcome especially in local scale. In recent years, GWR model are used by some scientists for analyzing the relation of spatial variables in local scale. In this article, for analyzing and comparison of these models, land use change (as dependent variable) are assessed in relation with drawdown and withdrawal of groundwater resources (as independent variable) in years of 2001-2011 in Khanmirza Plain (Chaharmahal va bakhtiari province). In order to study the models efficiency, the Standardized residual variation's coefficient, Spatial Local dependencies, Morn’s Index, Corrected Akaike Information Criterion and Local coefficient of determinationwere used. Result indicate that based on Standardized residual coefficient of variation, GWR model has better ability to adopt data on variables respect to OLS. The findings of the research showed that based on the standardized coefficient of variations, GWR model has the ability to adapt data than OLS. Also, based on the results of the explanation coefficient on the variables of the research, GWR model creates a favorable local fit between regression and sample points. Based on Morrow index, GWR pattern represents the least similarity of the amount and location in the adjacent positions of the data samples and prows the performance of GWR model in providing spatial outputs relative to the OLS pattern
    Keywords: GWR, OLS, Land use Changes, Quantitative changes of underground water resources, Khanmirza plain
  • Davood Mokhtari *, Mehdi Ahmadi Pages 113-132
    Tourism is an industry that nowadays considered by many governments and currently is one of the most profitable sectors of the global economy. The tourism industry has a significant impact on employment rates, national income, consumption and investment. Depending on the purpose of the tourist, tourism is classified into various types, one of them is geotourism Although geo tourism now has allocated a small part of the total tourism to itself , but at the present, this part of tourism industry has a very high growth rate. In this paper by using the Geographic Information System (GIS), identifying areas prone to geo tourism in the protected area of Manesht, Bankol and Galarang using the Boolean logic model and AHP model have been investigated. For this purpose, information layers including maps of geomorphic, geological, topographic, gradient zoning, vegetation, mineral springs, communication paths, water resources and map of welfare and residential accommodations were prepared. Applying the appropriate weights was done in the Expert choice software environment. Then through combining and overlapping information layers in Arc GIS10.2 environment, suitable areas were identified and top priorities to the development of geo tourism in the area were introduced. The results of this study show that the areas with high attraction are located in the north, center to south-east of the protected area, which have vegetation and forest cover, water resources and high geomorphologic values, and areas with lower attraction are located more in the south and west area, which have evaluated as poor in terms of for geomorphologic values, vegetation and forest cover, access and infrastructure, water resources and natural attractions. The results of this research show that the two models of AHP and Boolean's logical model are highly adaptive in assessing geotourism in the studied region and can be suitable for assessing geo tourism in different regions. Also, the correct introduction of these natural attractions to the tourists, will positively affect on the natural environment of the tourists and improve the attraction of tourism.
    Keywords: Geo tourism, Evaluation of environment ability, Manesht, Galarang, Ilam
  • Kamran Moravej * Pages 133-152
    Soil and water conservation, sustainable development and job creation were considered as one of the most important of the country's knowledge-based management strategies in poor and rural region. Soil survey, Watering ability, standard classification and land suitability for amending or replacing the current use and also new irrigation methods to increase irrigation efficiency in agricultural part and promote the value added of agricultural production was an important step to achieve resistance economies.In this regard, a study was conducted in the Rigan County located at the South East of Kerman Province. Intended region was very poor and this research was very important in terms of manufacturing career opportunities and get template for nearby areas.The main objectives of this research were the feasibility of modify and production new capabilities in water and soil resource for Eliminating or reducing the restrictions on improve or change land utilization type and promotion of management operations in the region. Field studies including site selection and drilling of 23 soil profiles and 160 soil sampling were conducted to attain above objectives. various thematic maps such as land resource evaluation, standard classification and land Watering ability were prepared for two irrigation method as surface (traditional) and localized (modern) using auxiliaries’ data such as satellite imagery, geological and topographic maps and weather information, previous studies and laboratory analysis result from soil sampling. Then, current and future land suitability evaluation were conducted for three land utilization types including irrigated wheat, alfalfa and the date. Physiographic lands of the study area were piedmont plain, plateau and alluvial fan. The results showed soils based on comprehensive classification of soils (Soil Taxonomy, 2014) are classified into the Salids and Gypsids sub-order category. Land modifiable restrictions and the uncorrectable limitation can be noted salinity and alkalinity, hardpan layer, topography and climate, large amounts of gravel in top and subsoil, respectively. Due to the presence of underground water resources, doing improvement operation, changing irrigation method and performing an efficient management can be planted suitable variety of land utilization types (agriculture and horticulture) for all of the region that were bare land. Part of the region having agricultural capability land use were moderately suitable class (S2) for wheat and alfalfa utilization types and the entire region were suitable class (S1) and moderately suitable class (S2) for date. Finally it can be said that the fulfillment of rural development programs, overcome on deprivation and restrictive economy goals in soil and water resources context are accessible by implementing suitable management
    Keywords: Improvement Operations, Watering ability capability, Land Management, Rigan, Suitability Evaluation, Utilization Type
  • Hosein Ghazanfarpour *, Mohadeseh Hamedi Pages 153-170
    Urban old and problematic textures in developing countries, like Iran, are more vulnerable to earthquakes than other urban textures. The city of Kerman has become the most violent earthquake in the country due to numerous active faults and devastating earthquakes with high human casualties. Out of the total area of ​​the worn out texture of Kerman province, which is about four hundred and sixty two acres, 1589 ha are located in the city of Kerman. The necessity to reduce the vulnerability of the city against earthquakes is one of the main goals of physical and urban planning. The purpose of the study is to identify and level the vulnerability of urban tissues. The main issue is that the city of Kerman has a lot of vulnerable areas, and identifying vulnerable levels and reducing vulnerability can be effective in crisis management. The research method is descriptive-analytical one. The research data were prepared using documentary and field studies. The data of Kerman Municipality Crisis Management were used and indicators such as type of materials, population density, width of passages, type of use and structural density were investigated and maps of each of these criteria are provided using SDM FUZZY software in Arc GIS. The final vulnerability map shows that Kerman city tissues with 11.7% of cases are very vulnerable, 14.1% are highly vulnerable, 13.3% have average vulnerability, 15.5% Low vulnerability, 45.9% have very low vulnerability, which indicates the inappropriate status of the tissues.
    Keywords: Vulnerability, Worn-out texture, Kerman city, Fuzzy, Arc GIS
  • Fatemeh Teimouri, Omolbanin Bazrafshan* Pages 171-188
    Precipitation is one of the most changeable meteorological and hydrological phenomena. Estimating the average annual number and the manner of rain fall time changes for management and planning changes of water resources in different regions is a necessary subject, So that the maximum or minimum exponential number with different objectives in water resources management has an important cultural, social and political consequences in a country. In many resources, always numerical value of 240 to 250 mm of rainfall in the past few decades has been introduced. So on this basis to explore the accuracy of the above number; the aim of this study was to calculate the mean and variance of rainfall during the final decades in Iran. In this study, changes in precipitation over the last four decades in 33 synoptic stations with proper spatial distribution were studied. For temporal analysis of precipitation data , firstly their preliminary nature from the view of the uniformity, adequacy and stochastic were statistically analyzed And the average precipitation was calculated by Thiessen polygons and Isohyetal in different ways of Kriging interpolation, inverse distance and natural neighborhood, and using Leuven statistics, the heterogeneity of variances were compared in different decades . Based on the results obtained, the average rainfall in Iran over the past four decades was estimated 421 mm in Thiessen polygons method, 232 mm in Kriging method, IDW 715 mm and Natural Neighbor Interpolation 715.5 mm .The results of the study of heterogeneity of variance in four decades showed that the variances are homogeneous and does not show a significant difference.Accordingly, it is proposed that the nominated method for estimating precipitation on the surface to be selected based on the considered objective and accuracy.
    Keywords: Precipitation, Temporal distribution, Thiessen polygons, Isohyetal, Heterogeneity of variances
  • Reza Movahedi *, Seyede Shirin Jamalian, Marjan Sepahpanah Pages 189-212
    The present study aimed to investigate the effects of information and communication technologies on development of some social and economic indicators of rural areas in Bahar city.This study was an applied research in terms of purpose, a surveying study in terms of data gathering method and a descriptive-analytic in terms of data analysis. The study population consisted of 15,933 residents of 13 villages with ICTs in the central sector of Bahar city. Of them a sample of 375 were selected based on Kregsi and Morgan's sampling size table and the samples were distributed among the villages proportionally. Data collection tool was a questionnaire which first validated through a panel of experts and university professors. The reliability of the questionnaire was calculated through Cronbach's alphas and they were ranged from 0.863 to 0.872. A 5-point Likert-type scale ranged from one (very high) to five (very low) was used to measure the economic and social indicators. The extent to which users made use of ICT services was measured through a 5-point Likert-type scale, ranged from one (never) to five (frequently). The data processing was run by SPSS software in two separate ways descriptive and analytic. Results of testing the hypotheses showed that the use of ICT has a positive effect on all economic indicators studied in this research such as increasing production, amounts of income's generating by rural people, employability, decreasing transportation costs, and marketing. The results also showed that the use of ICT may improve some social indicators such as rural participation, social trust, social welfare, education and communication, but had a negative effect on rural migration. Due to the impact of ICT on both social and economic indices, it is recommended that more attention be given to the rural ICT centers and offices by governmental and non-governmental supports. In order to better support from rural ICT centers, a supervisory role of state and a strong training system should be planned.
    Keywords: Information, Communication Technologies (ICT), Social Indicators, Economic Indicators, Rural Development, ICT Offices
  • Mojtaba Mehrpoyan, Mohsen Jami *, Nazanin Sarhaddi, Mohsen Pourkermani Pages 213-230
    The longitudinal profile of the rivers provides valuable information about the changes in the conditions governing the catchment areas. For this reason, it has always been the favorable subject of many researchers. By examining the longitudinal profiles of the rivers, we can examine the status of tectonic activities in the region. In this research, the longitudinal profile of the catchment area of ​​ Polrood river basin and its effective factors were investigated. In order to do this research, the study area is divided into 10 basins and sub basins, and in each of these basins, the sub-basins, type of flow, the amount of tectonic activity and exit points of equilibrium status in the form of longitudinal profile of the river were identified. In the tectonic assessment of the under study river basins and sub-basins, some of the active tectonic indicators of Hi, the SL index and also the drawing of the Ds diagram have been used.Also, the results obtained from calculating the hypsometric integral indices and the SL index in these basina and sub basins indicate the mild rate of tectonic and uplift activity. The formation of NIC points and fractures in the Basin and sub-basins of Plourod, Shelman and Jirkol are litho logical changes. In other words, litho logical changes in these three basins and sub-basins cause distortion of the longitudinal profile of the river. The rate of hypsometric integral in the basin of the Polrood, Shelman and Jirkol basins is 0.79, 0.59 and 0.38, respectively. These values ​​indicate a relatively high level of tectonic activity in these three basins, however, litho logical changes in these basins and sub-basins are the cause of forming fractures and imbalance in the longitudinal profile of the river. Values of hypsometric integral ​​in Selechal, Asgharabad, Chalakrood and Sorkh-Ghele sub-basins are 0.54, 0.6, 0.45 and 0.44, respectively, which indicate the mild tectonic level in the sub-basins of the Chalakrood And Sorkh-Ghele, as well as relatively high tectonic rates in the sub-basins of Asgharad and Selechal. The cause of imbalance and fracture in the longitudinal profile of the river in this basin and sub-basin is a combination of tectonic and litho logic factors. The highest rate of SL index anomalies is in sub-basins of Selechal, Asgharabad, Chalakrood, which are high and resistant in terms of litho logy, the remaining anomalies of basins and sub-basins of the study area have values of SL index of medium up to low. Eventually, the study carried out in this basin and the obtained results, it was revealed that the shape of the longitudinal profile of the Polrood River is more subject to litho logical changes and tectonic processes have less effect on it.
    Keywords: Longitudinal Profile, Polrood River, Litho logy Changes, Tectonic Processes
  • Soheila Zare, Somayeh Soltani Gerdfaramarzi *, Mehdi Tazeh Pages 231-244
    The water erosion is as one of the important issues in agriculture and watershed management. researchers, through different studies are looking for ways to minimize it. Rainfall erosivity index is the most important factors affecting on soil erosion and is a function of the rain physical properties. Various index have been developed to quantify the rainfall erosivity factors. The choice of appropriate indicators is important due to ecological conditions. This study has been carried out in Fars province to estimate rainfall erosivity index according to the relationship between quantity-based indicators of erosion and erosivity factor introduced by Whichmeier and Smith, (EI30) and to zone by using different geo statistics and deterministic methods. Investigation of the regression relations showed that Fournier index was as a suitable indicator for the province with r=0.80. In the next step, erosivity factor (R) was calculated for stations without rain recorder. Finally, the method of radial basis function (RBF) with tapes thin due to higher r value and lower RMSE and MAE was chosen as the best interpolation method. According to the temporal and spatial distribution erosivity factor in Fars province, the maximum amount of erosivity factor was observed in north and the lowest was in east and north east of province. Also, 44% of province area has medium erosion and 10% is subjected to high erosion.
    Keywords: Water erosion, Rainfall erosivity, Fournier, Mapping, Geo statistics
  • Gholamreza Maghami Moghim * Pages 245-264
    Areas of the earth, which are covered by limestone formations and dissolved by water flows, are called karst areas. Due to the fact that karst forms play an important role in water resources, tourism and development activities, their study is considered a necessity. Darparchin basin is one of the sub-basins of the Bidvaz River in northeastern of Iran, that due to the calcareous formations , various forms of karstic has formed in it. In this article, it is tried to study and identify the factors affecting on karst production in this basin, in order to control these factors in development activities and basin planning. In order to achieve this goal, after specifying the boundary of this basin, by using the library method , field studies, topographic maps, geological maps and satellite images , the karsts of this basin were identified and studied. Early studies have suggested that in the formation of karsts in this basin, factors such as lithology, hydrology, tectonic activity, and climate have played a greater role. After studying these factors, lithology was found to be effective in shaping the basin through dissolution, porosity, fracture and type of rocks coating. In terms of hydrology, the high water dissolution capacity of this basin and the lack of conformity of its sub branches with the geological structure played a role in this field. Also, the ranking of this basin revealed that the largest and most diverse forms of karst in the basin formed in its high ranks. In terms of tectonics, the three sides of the basin are surrounded by faults, the fault of Hame Ghaji in the north and Ardaghan fault in the south of the basin has facilitated the process of forming the groove and hammer carneys in this basin. Also, the force exerted by faults has damaged the rocks and provided the situation to dissolve them by water penetration and created karstic forms. Regarding the effects of climate, it has been found that among the climate parameters, the temperature and precipitation had a more important role. Temperature through different forms of weathering and precipitation through its influence on the formation of honeydew carneys, rainfall carneys and vegetation cover has played their role in this respect
    Keywords: Karst forms, Basin, Litho logy, Hydrology