فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 46 (تابستان 1396)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 46 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • وحید نصرالله زاده اصل، سجاد محرم نژاد، مهری یوسفی صفحات 1-14
    به منظور بررسی عملکرد دانه، غلظت کلروفیل (a) ، میزان گلایسین بتائین، پرولین، قندهای محلول، پلی فنول کل و فعالیت آنزیم کاتالاز در هیبریدهای ذرت در پاسخ به تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار طی دو سال زراعی 1390 و 1391 در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی مغان اجرا شد. عامل اصلی تنش خشکی در دو سطح (آبیاری عادی و قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه) و عامل فرعی هیبریدهای ذرت (NS640، SC704 و SC720) بودند. تجزیه مرکب داده ها نشان داد که تنش خشکی بر همه صفات اثر معنی داری داشت. تنش خشکی باعث کاهش 7/30 درصدی عملکرد دانه و 7/14 درصدی غلظت کلروفیل (a) شد. اما تنش خشکی باعث افزایش میزان گلایسین بتائین، پرولین، قندهای محلول، پلی فنول کل و فعالیت کاتالاز در برگ های هیبرید ذرت مورد مطالعه شد. سینگل کراس 704 دارای بیشترین عملکرد دانه و مواد اسمولیتی را در بین هیبریدهای ذرت مورد مطالعه به خود اختصاص داد. براساس نتایج حاصل، می توان از عملکرد دانه، میزان کلروفیل، مواد اسمولیتی (گلایسین بتائین و پرولین) ، قندهای محلول، پلی فنول کل و فعالیت آنزیم کاتالاز برای بررسی نحوه پاسخ هیبریدهای ذرت به تنش خشکی و شناسایی ارقام متحمل استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، ذرت، فعالیت کاتالاز، قندهای محلول، عملکرد دانه
  • پریسا شریفی، نیر محمدخانی صفحات 15-30
    این مطالعه به منظور بررسی اثر تنش خشکی پس از گرده افشانی بر صفات زراعی و برخی از ویژگی های فیزیولوژیکی برگ پرچم و سنبله ژنوتیپ های مختلف گندم به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل (آبیاری و ژنوتیپ گندم) و سه تکرار اجرا گردید. دو سطح فاکتور آبیاری شامل-شاهد (آبیاری در تمام مراحل رشدی بر اساس شرایط کشت آبی) و تنش خشکی (قطع آبیاری پس از گرده افشانی تا پایان دوره رشد) و سطوح ژنوتیپ های گندم را (SHARK و TEVEE''S''//CROW/VEE''S: حساس، Manning/Sdv1/Dogu8 و Sabalan: نیمه متحمل، Sardari HR-86 و Dogu88/Ghafghaz 7: متحمل به خشکی) تشکیل دادند و صفات زراعی و فیزیولوژیکی اندازه گیری شدند. تنش خشکی باعث کاهش عملکرد دانه از طریق کاهش وزن هزار دانه شد. بیشترین عملکرد دانه مربوط به ژنوتیپ نیمه متحمل Manning/Sdv1/Dogu8 و کمترین عملکرد مربوط به ژنوتیپ SHARK بود. نتایج تحقیق مشخص ساخت که در تیمارهای تحت تنش محتوای پروتئین محلول در برگ پرچم و سنبله نسبت به تیمارهای شاهد افزایش یافت. بیشترین و کمترین محتوا به ترتیب مربوط به ژنوتیپ های Sardari HR-86 و SHARK - و در سنبله بیشترین محتوای پروتئین محلول در ژنوتیپ Manning/Sdv1/Dogu8 و کمترین آن مربوط به ژنوتیپ SHARK بود. بررسی ها همچنین مشخص ساخت که فعالیت آنزیم های پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز تحت تنش خشکی افزایش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم ها در برگ پرچم در ژنوتیپ متحملSardari HR-86 و در سنبله در ژنوتیپ نیمه متحملManning/Sdv1/Dogu8 در آخرین مرحله نمونه برداری مشاهده شد. همچنین ژنوتیپ های حساس کمترین فعالیت آنزیمی را نشان دادند. بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد که در ژنوتیپ نیمه متحمل Manning/Sdv1/Dogu8، فعال شدن سیستم دفاعی آنزیم های پراکسیداز وسوپراکسیددیسموتاز نقش موثری در افزایش تحمل به تنش خشکی داشته است.
    کلیدواژگان: آنزیم، پروتئین، تحمل، تنش خشکی، گندم
  • آزاده نیرومند، سید منصور سیدنژاد، فرشاد ابراهیم پور، عبدالعلی گیلانی، غلامرضا بخشی خانیکی صفحات 31-41
    این مطالعه با هدف بررسی اثر تفاله حاصل از روغن کشی زیتون (Olea europaea L.) بر برخی صفات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه سه رقم برنج (Oryza sativa L.) انجام گرفت. آزمایش در شرایط گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. کشت سه رقم مختلف گیاه برنج چمپا، دانیال و عنبوری قرمز در خاک هایی که با نسبت های w/w 1،3،5،7 درصد از تفاله میوه زیتون مخلوط شده بودند، در محیط باز قرار گرفتند. پس از رشد و رسیدگی کامل برنج محتوای کربوهیدرات های محلول دانه، پرولین اندام هوایی، میانگین وزن خوشه، میانگین تعداد دانه های خوشه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، عملکرد دانه و زیست توده اندازه گیری شد. مقدار عناصرپتاسیم، فسفر، نیتروژن و روی موجود در تیمارهای مختلف تفاله نیز مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد تفاله منجر به افزایش معنی دار در میزان شاخص های رشد گیاهان مورد مطالعه نسبت به شاهد گردیدت. از بین تیمارهای بررسی شده، در نسبت 5 درصد، شاخص های رشد افزایش یافتند. علت احتمالی این امر می تواند وجود عناصر موثر بر رشد گیاه در تفاله زیتون باشد.
    کلیدواژگان: برنج، تفاله زیتون، عملکرد دانه، کربوهیدرات، کود آلی
  • راهله احمدپور، سعیدرضا حسین زاده صفحات 42-56
    کود کمپوست به سبب دارا بودن مواد مغذی فراوان، ظرفیت نگه داری آب بالا، تنظیم کننده های رشد گیاهی و وجود ریزجانداران مفید می تواند خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک را بهبود و تاثیر مطلوب بر رشد و نمو گیاهان داشته باشد. به این منظور آزمایشی با هدف بررسی تاثیر کود کمپوست بر شاخص های مورفوفیزیولوژیکی گیاه عدس تحت تنش کمبود آب به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و در محیط باز در دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان به اجراء درآمد. تیمارهای آزمایش شامل 5 سطح اختلاط کمپوست و خاک (با نسبت های وزنی 100:0، 95:5، 85:15، 75:25 و 65:35) و 3 سطح تنش آبی شامل بدون تنش، تنش ملایم و تنش شدید (به ترتیب آبیاری در سطح 75، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد که بین سطوح مختلف کمپوست و تنش آبی در تمامی صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که در شرایط بدون تنش و تنش ملایم، استفاده از مخلوط کمپوست و خاک در سطوح 25 و 35 درصد وزنی منجر به افزایش معنی دار ارتفاع بوته، سطح برگ، تعداد برگ، وزن خشک ریشه، سطح ریشه، کلروفیل a و نسبت کلروفیل a/b در مقایسه با سطوح شاهد شد. در شرایط تنش شدید، کاربرد کمپوست در سطح 35 درصد وزنی منجر به افزایش معنی دار تعداد برگ، سطح برگ، طول ریشه و میزان کلروفیل a شد. لذا استفاده از مخلوط کود کمپوست و خاک به خصوص با نسبت 65:35 به منظور بهبود خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و عملکردی گیاه عدس در شرایط تنش آبی ملایم (یا شدید) توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تنش خشکی، خصوصیات ریشه، سطح برگ، محتوای کلروفیل
  • نادر آدمی پور، حسن صالحی، مرتضی خوشخوی صفحات 57-66
    تخمین زده شده که 20 تا 25 درصد از تمام سبزفرش ها (چمن ها) در درجاتی از سایه که ممکن است ناشی از ساختمان ها یا درختان بلند، نگه داری می شوند. سایه از طریق اثر بر شدت، کیفیت و طول مدت تابش بر رشد گیاه اثر می گذارد. با توجه به اهمیت سبزفرش ها در زیبایی محیط پیرامون بشر تاکنون پژوهش های کافی برای شناخت ویژگی های مورفوفیزیولوژیک سبزفرش ها در شرایط طول روز مختلف انجام نشده است. به همین منظور پژوهشی مزرعه ای با هدف اثر طول روز بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی دو جنس سبزفرش، به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی بخش علوم باغبانی دانشگاه شیراز انجام شد. طول روز در سه سطح (روز بلند (16 ساعت) ، روز متوسط (12 ساعت) و روز کوتاه (8 ساعت) ) به عنوان فاکتور اصلی و دو جنس سبزفرش (Festuca arundinacea Schreb. و. Cynodon dactylon [L.] Pers) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که روز کوتاه سبب کاهش تراکم پنجه، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه و محتوای کلروفیل و نشاسته و افزایش سطح برگ و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز شد. همچنین نتایج نشان داد که روز بلند سبب افزایش تراکم پنجه، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه و محتوای کلروفیل و نشاسته و کاهش سطح برگ و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز شد. سبزفرش Festuca arundinacea Schreb. در مقایسه با سبزفرش Cynodon dactylon [L.] Pers. مقاومت بیشتری به کاهش طول روز نشان داد. با توجه به امکان افزایش دوره روشنایی در پارک ها و استادیوم ها، در زمان هایی که سبزفرش ها در فصول سرد رنگ زرد به خود می گیرند. افزایش دوره نوری سبب بهبود رنگ سبز و افزایش کارایی در سبزفرش ها می گردد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، سبزفرش، طول روز، کلروفیل
  • علی شمس، قربانعلی نعمت زاده، ندا سلطانی، شادمان شکروی صفحات 67-78
    سیانوباکتری ها از جمله میکروارگانیسم های فتوسنتز کننده گرم منفی می باشند. به دلیل تنوع بالای ترکیبات شیمیایی از جمله رنگیزه ها، ویتامین ها و آنزیم ها ، در این گروه از ریز موجودات، در صنعت دارای کاربرد زیادی می باشند. مطالعات مختلف نشان داده است که سیانوباکتری ها می توانند سبب بهبود رشد گیاه از طریق اصلاح ساختار خاک، با آزادسازی پلی ساکاریدهای برون سلولی انسجام خاکدانه و نگهداشت آب گردند. تعداد بیشماری از باکتری های همزیست گیاهی، اکسین و ترکیبات وابسته به ایندولیک اسید را تولید می نمایند. نقش میکروارگانیسم های خاکزی به عنوان تحریک کننده رشد گیاهی به ویژه از طریق تولید هورمون های گیاهی ارتقاء دهنده رشد گیاهی در طبیعت بسیار گسترده است. گروه فیتوهورمون اکسینی از جمله گروهی از هورمون های گیاهی هستند که در تنظیم پروسه های متنوع بیولوژیکی نقش مهمی ایفا می نمایند. هدف از این تحقیق بررسی توان تولید اکسین و برخی رنگیزه های فتوسنتزی در سویه های هتروسیست دار جدا شده از شالیزارهای شرق استان مازندران می باشد. بعد از جمع آوری نمونه خاک و کشت سویه در محیط کشتBG110 ، به منظور انجام پروسه خالص سازی کشت مجدد در محیط کشت جامد و مایع انجام گرفت سپس سویه ها از لحاظ مورفولوژی شناسایی شدند. نتایج نشان داد که طیف وسیعی از باکتری های جدا شده دارای توانایی تولید اکسین به عنوان یک فاکتور موثر در بهبود رشد گیاه را دارا می باشند و غلظت رنگیزه کلروفیل و کاروتنوئید در اکثر سویه های جداسازی شده، با میزان متفاوت مشاهده گردید. هر چند پتانسیل هر سویه با توجه به نوع جنس و تنوع اکولوژیکی آن متفاوت می باشد. بالاترین میزان تولید کلروفیل، کاروتنوئید و اکسین به ترتیب در سویه های MGCY277 (Lyngbya diguetii) ، MGCY497 (Nostoc ellipsosporum) و MGCY358 Anabaena variabilis)) مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: اکسین، سیانوباکتری، فیتوهورمون، کاروتنوئید، کلروفیل
  • سپیده بخشی، حسین عباس پور، سکینه سعیدی سار صفحات 79-92
    در گیاهان مکانیسم های بیوشیمیایی و مولکولی متعددی برای مقابله با تنش شوری ایجاد شده است که می توان به تغییر محتوای اسمولیت ها، افزایش میزان ترکیبات فنلی و حمایت از فعالیت فتوسنتزی اشاره کرد. این مکانیسم ها منجر به محصولات و فرایندهایی می گردد که تحمل به شوری را بهبود می بخشند. لذا نظر به اینکه کار تحقیقاتی قابل توجهی در زمینه مکانیسم های مقاومتی گونه های Salsola dendroides pall وLimonium reniforme (Girard) Lincz. انجام نشده است، برای پی بردن به مکانیسم فیزیولوژیکی بردباری این گیاهان تحت تنش اعمال شده به صورت طبیعی در فصول مختلف برخی از تغییرات فیزیولوژیکی گیاهان فوق مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، گونه های مورد مطالعه از منطقه اینچه برون واقع در شمال گرگان به صورت کاملا تصادفی با چهار تکرار در سه فصل بهار، تابستان و پاییز جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش دما و شوری در فصل تابستان محتوای رنگیز های کلروفیلی در هر دو گونه به صورت معنی داری کاهش یافت. میزان قند های محلول در اندام هوایی وریشه گیاه S. dendroides در فصل بهار نسبت به دو فصل دیگر و در گیاه L. reniformeدرفصل تابستان نسبت به فصل بهار افزایش معنی داری داشت. در تابستان نیز میزان فلاونوئید در اندام هوایی و ریشه گیاهان مورد مطالعه به صورت معنی داری در مقایسه با سایر فصول افزایش نشان داد. میزان آنتوسیانین نیز به صورت معنی داری با تغییر فصل تغییر یافت، به طوری که بیشترین میزان تجمع آنتوسیانین در اندام هوایی و ریشه گیاه S. dendroides در فصل پاییز و در گیاه L. reniforme در فصل تابستان مشاهده شد که اغلب این تغییرات در ارتباط با فعالسازی فرایندهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی است که به گیاه امکان سازگاری تحت شرایط شوری را می دهد.
    کلیدواژگان: تغییرات فصلی، تنش، شوری، مکانیسم بردباری، هالوفیت
  • علی اصغر حاتم نیا، کبری موسی بیگی، مهین توحیدی، آرش بابایی، مهدی قبولی صفحات 93-101
    قارچ میکوریزای Piriformospora indica از طریق جذب آب و مواد معدنی باعث تحریک رشد و افزایش زیست توده گیاهان میزبان می شود. به منظور بررسی اثر قارچ میکوریزای P. indica بر روی رشد و برخی شاخص های فیزیولوژیکی گیاه گشنیز، طرحی در قالب بلوک کامل تصادفی با تیمار گیاهان تلقیح شده با قارچ و گیاهان شاهد با 15 تکرار در سال 1394 در شرایط گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که طول اندام هوایی، طول ریشه و وزن خشک گیاه در گیاهان تلقیح شده با قارچ به طور معنی داری بیشتر از گیاهان شاهد بوده است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که کاربرد قارچ میکوریزای P. indica سبب افزایش محتوای پرولین شده، به طوری که میزان پرولین در گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریز 09/2 برابر گیاهان شاهد بود. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که تلقیح گیاه با قارچ میکوریز سبب افزایش میزان رنگیزه های کلروفیل a (17 درصد) ، کلروفیل b (51 درصد) و کاروتنوئیدها (25 درصد) نسبت به گیاه شاهد شده است، و این میزان افزایش تنها در کلروفیل b و کاروتنوئیدها در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. به هر حال، نتایج نشان دادند که همزیستی میکوریزایی سبب افزایش رشد و بهبود خصوصیات فیزیولوژیک گیاه گشنیز شده است.
    کلیدواژگان: پرولین، قارچ میکوریزا، کلروفیل، کاروتنوئید، گشنیز، همزیستی
|
  • Vahid Nasrollahzade Asl, Sajjad Moharramnejad, Mehri Yusefi Pages 1-14
    To study the response of grain yield, chlorophyll (a) content, glycine betaine, proline, soluble sugars, total phenolics, and catalase (CAT) activity in maize hybrids to drought stress during kernel filling stage, a field experiment was carried out as a split plot completely randomized block design with four replications in Moghan Research Station, during 2010 and 2011 growing seasons. The main plots were composed of two drought stress levels including commonly available irrigation water (control) and no irrigation at kernel filling stage. Three maize hybrids including NS640, SC704, and SC720 were allocated into sub-plots. Analysis of the data suggested that drought stress significantly affected all measured characters and reduced grain yield (30.7%) and chlorophyll (a) content (14.7%). Drought stress also increased glycine betaine, proline, soluble sugars, total phenolics, and CAT activity about 30.2, 36.7, 17.8, 38.8 and %15.2, respectively. SC704 displayed maximum grain yield and osmolyte accumulation. Based on the findings of the study, grain yield, chlorophyll (a) content, glycine betaine, proline, soluble sugars, total phenolics, and catalase (CAT) activity can be used to study drought-response and drought-tolerance of maize hybrids.
    Keywords: Proline, Drought stress, Maize, Catalase activity, Soluble sugars, grain yield
  • Parisa Sharifi, Nayer Mohammadkhani Pages 15-30
    This study was carried out for evaluation of the effects of drought stress after anthesis on agronomic characteristics and some physiological responses of flag leaves and spicules of different wheat genotypes using a factorial experiment in a randomized complete block design with two factors (irrigation and wheat genotypes) and three replicates. Two levels of irrigation involving control (full irrigated under water farming conditions) and drought stress (irrigation cut after anthesis until the end of growth period) as the first factor and different wheat genotypes (TEVEES'//CROW/VEE'S and Shark: drought sensitive, Manning/Sdv1/Dogu8 and Sabalan: semi tolerant, Sardari HR-86 and Dogu88/Ghafghaz 7: tolerant to drought stress) as the second factor were considered and agronomic and physiological characters were measured. Drought stress decreased grain yield through decreasing 1000 grains weight. Manning/Sdv1/Dogu8 semi tolerant genotype showed the highest and Shark genotype showed the lowest grain yields. Results showed that soluble protein content increased in flag leaves and spicules under stress compared to control. Sardari HR-86 and Shark genotypes showed the highest and lowest soluble protein content in flag leaves, respectively. The highest and lowest soluble protein contents in spicules were observed in Manning/Sdv1/Dogu8 and Shark genotypes, respectively. The study also showed that peroxidase, ascorbate peroxidase, and superoxide dismutase enzymes activities increased under drought. The highest enzyme activity was observed in flag leaves of Sardari HR-86 tolerant genotype and in spicules of Manning/Sdv1/Dogu8 semi tolerant genotype in the last step of sampling. Also, sensitive genotypes showed the lowest enzyme activities. Based on the obtained results it seems that in Manning/Sdv1/Dogu8 semi tolerant genotype, activation defense system of peroxidase and superoxide dismutase enzymes had a key role in improving tolerance to drought stress.
    Keywords: Drought stress, Enzyme, Protein, Tolerance, Wheat
  • Azadeh Niroomand, Mansour Seyyednejad, Farshad Abrahimpour, Abdolali Gilani, Golamreza Bakhshikhaniki Pages 31-41
    This study was performed to investigate the effect of applying olive (Olea europaea L.) pomace on some physiological characteristics and grain yield of three cultivars of rice (Oryza sativa L.). A pot experiment was used based on a completely randomized factorial design with three replications. Five levels of olive fruit pomace (0, 1, 3, 5, and 7% w/w) were applied to three rice cultivars of Champa, Danial, and Red Anbouri. After full growth and maturity of rice, grain soluble carbohydrate content, shoot proline content, mean panicle weight, main grain number per panicle, 1000 grain weight, panicle harvest index, grain yield, 1000-grain, and the biomass were measured. Also, the amount of K, P, N, and Zn in the different treatments of olive fruit pomace was measured. The results showed that application of olive pomace caused a significant increase in the characteristics under investigation compared to control. Under study treatments, growth indices improved at 5% w/w. The possible reason for this could be the existence of elements effective on plant growth in pomace treatments.
    Keywords: Carbohydrate, grain yield, Olive pomace, Organic fertilizer, Rice
  • Raheleh Ahmadpour, Saeed Reza Hossain Zade Pages 42-56
    Compost fertilizer because of containing abundant nutrients, high capacity for holding water, plant growth regulators and helpful microorganisms can improve soil physicochemical characteristics and play an effective role in plant growth and development. In order to evaluate the effects of compost fertilizer on morpho-physiological indices of lentil under water deficit stress, a factorial experiment was conducted in a natural environment and with three replications based on a completely randomized design in the Khatam Alanbia University of Behbahan. The experiment treatments consisted of five ratios of compost fertilizer and soil (0:100, 5:95, 15:85, 25:75, and 35:65) and three levels of water stress inclding no stress, moderate stress, and severe stress (irrigation at 25, 50, and %75 of field capacity, respectively). Results showed that there were significant differences in all traits under different compost fertilizer and water stress levels. The findings also showed that under no stress and moderate water stress conditions, application of a mixture of compost and soil at %25 and %35 weight, resulted in a significant increase in the plant height, leaf area, leaf number, root dry weight, root length, root area, and Chlorophyll a and a/b ratio compared to the control levels. Under severe water stress, application of compost at 35% level led to a significant increase in the number of leaves, leaf area, root length, and Chlorophyll a content. Therefore, the use of a mixture of compost and soil (especially 35:65 ratio) is recommended to improve the morpho-physiological characteristics and yield componentsof lentil under moderate (or severe) water stress conditions.
    Keywords: Drought stress, Leaf area, Chlorophyll content, Root characteristics, Yield components
  • Nader Adamipour, Hassan Salehi, Morteza Khosh-Khui Pages 57-66
    It is estimated that 20 to 25 percent of all turfgrasses are maintained under some shades, whether from building or trees. Shade affects plant growth by influencing light intensity, quality, and duration. Given the importance of turfgrasses in the beauty of the environment surrounding human beings, so far enough research has not been done to understand the morpho-physiological properties of the turfgrasses under different day length conditions. For this purpose, a field experiment was conducted to determine the effect of day length on some morphological and physiological characteristics of two turfgrass genera in a split plot study based on a randomized complete block design with four replications in research farm of the Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture, Shiraz University. Day length at three levels including long day length (16 hours), intermediate day length (12 hours), and short day length (8 hours) were considered as the main factor and two turfgrasses genera (Festuca arundinacea Schreb. and Cynodon dactylon [L.] Pers.) were considered as sub plots. The results showed that short day causes decreasing tiller density, fresh and dry weight of shoot, fresh and dry weight of root, and chlorophyll and starch contents and led to increasing leaf area and superoxide dismutase, peroxidase, and ascorbate peroxidase enzymes activities. Also, results showed that long day causes increasing tiller density, fresh and dry weight of shoot, fresh and dry weight of root and chlorophyll and starch contents and led to decreasing leaf area and superoxide dismutase, peroxidase and ascorbate peroxidase enzymes activities. Festuca arundinacea turfgrass compared with Cynodon dactylon turfgrass showed more resistance to decrease in day length. Regarding the possibility of increasing the period of light in parks and stadiums, in cold seasons when turfgrasses turn yellow, increasing photoperiod leads to improvement of the green color and increasing the efficiency of turfgrasses.
    Keywords: Antioxidant, Chlorophyll, Day length, Turfgrasses
  • Ali Shams, Gorbanali Nematzadeh, Neda Soltani, Shadman Shokravi Pages 67-78
    Cyanobacteria are gram-negative photosynthetic microorganisms. Because they contain a variety of chemical compounds such as pigments, vitamins, and enzymes, theses microorganisms have found many applications in the industry. Several studies have reported that cyanobacteria can improve the plant growth by improving the soil structure as they have potential to secrete extracellular polysaccharides that help in soil aggregation and water retention. Numerous plant-associated bacteria produce auxin and related indolic compounds. The role of microorganisms as plant growth stimulators is widespread in nature, especially in relation to the production of phytohormones. Auxins represent a group of plant hormones that are implicated in the regulation of diverse biological processes. The aim of this research was to study the production capability of auxin and some photosynthesis pigments in heterocystous cyanobacteria serovars isolated from paddy fields in eastern part of Mazandaran. After collecting soil samples, cyanobacteria cultures were cultivated on a typical BG110 medium, for purification purposes, repeated sub-culturing was carried out on solidified and liquid medium before the strains were characterized morphologically. Results indicated that a great range of isolated cyanobacteria had the potential to produce auxin as a main factor for improving plant growth and there were significant differences in the chlorophyll and carotenoid contents; however, potential of each species according to different ecological diversity and genus were different. Maximum chlorophyll, carotenoid, and auxin contents were observed in MGCY277 (Lyngbya diguetii), MGCY497 (Nostoc ellipsosporum), and MGCY358 (A nabaena variabilis) serovars, respectively.
    Keywords: Auxin, Carotenoid, Chlorophyll, Cyanobacteria, Phytohormone
  • Sepideh Bakhshi, Hossein Abbaspour, Sakineh Saeidisar Pages 79-92
    Numerous biochemical and molecular mechanisms have been developed in plants to fight against salt stress namely, change in the content of osmolytes, enhancement of phenolic compounds, and supporting photosynthetic activity. These mechanisms lead to products and processes which improve the tolerance to salinity. Since there is no significant research on the resistance mechanisms of the species Salsola dendroides pall and Limonium reniforme (Girard) Lincz., some of these physiological changes in the aforementioned plants were investigated under natural stresses during different seasons to study their tolerance mechanism. To this end, plants were randomly collected from Incheboron area, north of Gorgan with four replicates during spring, summer, and autumn. Results showed that with increased temperature and salinity in summer, chlorophyll pigment contents significantly decreased in both Salsola dendroides and Limonium reniforme species. Soluble sugars content significantly increased in shoots and roots of Salsola dendroides in spring compared with other seasons while soluble sugars content in Limonium reniforme was higher in summer in comparison with spring. In summer, flavonoid contents significantly increased in shoots and roots of both species compared with other seasons. Anthocyanin content significantly changed with the change in seasons, while the highest anthocyanin contents were observed in shoots and roots of Salsola dendroides and Limonium reniforme in summer and autumn, respectively. Most of these changes were associated with activation of physiological and biochemical processes which allow the plants to adapt to saline conditions.
    Keywords: Halophyte, Salinity, Seasonal changes, Stress, Tolerance mechanism
  • Ali Asghar Hatamnia, Kobra Mosabaigi, Mahin Tohidi, Arash Babaei, Mehdi Ghabooli Pages 93-101
    Piriformospora indica fungi stimulates the growth and increase in the host biomass through absorption of water and minerals. In order to evaluate the effect of mycorrhizal fungus P. indica on growth and some physiological parameters of Coriandrum sativum, an experiment was conducted in a randomized complete block design through treatment of plants inoculated with mycorrhizal fungi and control plants with 15 replications in 2015 under greenhouse conditions.The results of ANOVA indicated that the shoot length, root length, and dry weight of plants inoculated with fungi were significantly higher than control plants. Also results of analysis of variance showed that the application of P. indica increased the proline content, so that the proline content in the plants inoculated with mycorrhizal fungi was 2.09 times higher than control plants. In addition, the findings of the study suggested that inoculation of the plant with P. indica increased the contents of chlorophyll a (17%), chlorophyll b (51%), and carotenoids (25%) in comparison with the control plant, where the increase was only significant in chlorophyll b and carotenoids (P≤0.05). Generally, the results indicated that mycorrhizal symbiosis increased the growth and improved the physiological characteristics of coriander.
    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Coriandrum sativum, Mycorrhizal fungi, Proline, Symbiosis