فهرست مطالب

مجله محیط زیست و مهندسی آب
سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله اصلی
  • افشین بهمنی، سیده پروین موسوی، کمال صالحی صفحات 1-12
    وجود مقادیر خیلی کم فسفر در فاضلاب های شهری و صنعتی تصفیه شده باعث ایجاد شکوفایی جلبکی می گردد، ازاین رو حذف آن برای جلوگیری از بروز پدیده شکوفایی جلبکی در منابع آبی ضروری است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی مقدار جذب فسفر از محیط های آبی با استفاده از نانولوله های کربنه تک جداره به عنوان جاذب است. این مطالعه به صورت تجربی در مقیاس آزمایشگاهی در یک سیستم بسته انجام پذیرفت. تعیین ویژگی جاذب سنتز شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی رویشی انجام شد. تاثیر متغیرهای موثر برجذب فسفر مثل مقدار جاذب، غلظت اولیه فسفر و pH بررسی شد. هم چنین برای ارزیابی داده ها از مدل های ایزوترمی و سنتیکی استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش دوز جاذب کارآیی حذف افزایش می یابد. به صورتی که با افزایش دوز جاذب از 1/0 به 4/0 کارآیی حذف از 83/0 به 925/0 افزایش یافت هم چنین برای بررسی سینتیک جذب سطحی داده ها، از دو مدل سینتیکی شبه مرتبه اول، شبه مرتبه دوم و مدل نفوذ درون ذره ای استفاده شد. نتایج تجربی به دست آمده با مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم تطابق خوبی نشان دادند. ایزوترم حالت تعادل با مدل های ایزوترم جذب لانگمویر، فرندلیش و تمکین مطابقت داده شد. نتایج نشان داد که داده های به دست آمده با مدل ایزوترم جذب در حال تعادل لانگمیور مطابقت خوبی دارد. با توجه به نتایج به دست آمده نتیجه گیری می شود که نانولوله های کربنی تک دیواره شده کارآیی بالایی در جذب فسفر دارند و می توانند به عنوان یک جاذب موثر جهت جذب فسفر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نانولوله های کربنی تک جداره، فسفر، سینتیک، جاذب
  • علی حسامی صفحات 13-24
    امروزه فن آوری سیستم های اطلاعات جغرافیایی به واسطه پیشرفت زیادی که داشته است به محققین این امکان را می دهد تا تغییرات حاصل از عوامل طبیعی و انسانی را مورد بررسی قرار دهند. در این تحقیق روند تغییر در میزان بارندگی دشت مریوان واقع در استان کردستان و نیز تغییرات سطح آب های زیر زمینی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی مورد مطالعه قرار گرفت. نقشه بارندگی منطقه با استفاده از مختصات جغرافیایی تعداد 23 ایستگاه باران سنجی موجود در محدوده منطقه مورد تهیه شد. درون یابی نقشه موقعیت ایستگاه های باران سنجی به روش نزدیکترین نقطه و بکارگیری داده های ماهیانه بارندگی 15 ساله ایستگاه های باران سنجی (1390-1376) انجام شد. با استفاده از مختصات جغرافیایی تعداد 27 چاه مشاهده ای و نیز داده های مربوط به متوسط سطح ایستابی نقشه پراکنش چاه های مشاهده ای و نقشه عمق آب های زیرزمینی برای سال های 1376 و 1390 بطور جداگانه تهیه گردیدند. میزان کاهش سطح آب های زیرزمینی منطقه مورد مطالعه در سال 1390 در مقایسه با سال 1376 از تفاضل دو نقشه مورد اشاره تعیین گردید. نتایج بیانگر کاهش در حجم آب های زیرزمینی در طول سال های مورد مطالعه به میزان 2/5 میلیون مترمکعب علیرغم عدم تغییر قابل ملاحظه در میزان بارندگی منطقه می باشد. نتایج این تحقیق تغییرات بارندگی و حجم رواناب را به صورت کمی در اختیار محققین و مسئواین بخش آب و محیط زیست قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دشت مریوان، بارندگی، آب های زیرزمینی، GIS
  • خالد اوسطی، محمد جواد نحوی نیا صفحات 25-36
    بیش از 85 درصد از برداشت منابع آب موجود زیرزمینی دشت بیرجند در بخش کشاورزی به مصرف می رسد. با توجه به اهمیت کیفیت آب در آبیاری، نمونه برداری از چهل وهفت چاه پیزومتری دشت بیرجند، باهدف تعیین کیفیت منابع آب زیرزمینی از نظر مصارف کشاورزی صورت گرفت. مقادیر pH و EC در محل نمونه برداری اندازه گیری شد و آنالیز آنیون ها و کاتیون های غالب در آزمایشگاه انجام گرفت. پس از آماده شدن نتایج آنالیز کیفی نمونه ها، ابتدا با استفاده از روش های مختلف زمین آماری مقادیر Cl، HCO3، SAR، pH و EC برآورد گردید و خطای برآورد هر روش محاسبه شد. سپس بر اساس طبقه بندی فائو و با استفاده از بهترین روش زمین آماری، نقشه تغییرات مکانی Cl، HCO3، SAR، pH و EC تهیه گردید. نتایج حاصله نشان داد که روش کریجینگ در درون یابی مقادیر پارامترهای مذکور، برآورد بهتری نسبت به روش وزن دهی عکس فاصله (IDW) و توابع اسپیلاین (RBF) دارد. براساس طبقه بندی فائو، آب زیرزمینی آبخوان دشت بیرجند برای مصارف کشاورزی به لحاظ SAR، کلر و بی کربنات دارای محدودیت زیاد، به لحاظ شوری دارای محدودیت کم و به لحاظ اسیدیته بدون محدودیت است.
    کلیدواژگان: زمین آمار، کیفیت آب، کریجینگ، فائو، دشت بیرجند
  • بختیار کریمی، چنور عبدی صفحات 37-50
    شبیه سازی الگوی توزیع رطوبت در ناحیه توسعه ریشه و تعیین دقیق آن در طراحی می تواند به عنوان یکی از عوامل مدیریت بهره برداری و کارایی عملکرد در سامانه های آبیاری قطره ای سطحی محسوب گردد. در این تحقیق، آزمایش ها در یک مدل فیزیکی ساخته شده از جنس پلکسی گلاس شفاف با ابعادm 0/5×1/22×3و روی سه نوع بافت خاک (متوسط، سنگین و سبک) انجام شدند. دبی خروجی قطره چکان ها بازمان آبیاری 6 ساعت و با مقادیر2/4 ،4 و 6 لیتر بر ساعت اعمال گردید. سپس به کمک قضیه π باکینگهام و استفاده از آنالیز ابعادی روابطی به منظور تخمین رطوبت خاک در سامانه های آبیاری قطره ای سطحی ارائه شد. روابط تابعی از رطوبت اولیه خاک، فاصله شعاعی نقاط موردنظر، حجم آب کاربردی در زمان آبیاری، هدایت هیدرولیکی خاک و دبی قطره چکان بود. نتایج مقایسه بین مقادیر اندازه گیری شده و شبیه سازی شده نشان دادند که رابطه های ارائه شده با دقت بالایی رطوبت پروفیل خاک را پیش بینی می کنند. همچنین متوسط مقادیر شاخص میانگین ریشه دوم خطا (RMSE) برای خاک رسی و برای دبی های مورداستفاده به ترتیب مقادیر 0/039، 0/08و 0/036 برآورد گردید. این مقادیر برای خاک لومی به ترتیب مقادیر 0/15، 0/044 و 0/091 و برای خاک شنی به ترتیب مقادیر 0/018، 0/019 و 0/02 می باشند. با به کارگیری این روابط در سیستم آبیاری قطره ای سطحی، می توان توزیع رطوبت را شبیه سازی کرده و متناسب با آن مدیریت بهینه اعمال نمود.
    کلیدواژگان: آبیاری، آبیاری قطره ای، پیاز رطوبتی، جبهه رطوبتی، مدیریت
  • سهیلا پناهی، مسعود کرباسی، جعفر نیکبخت صفحات 51-63
    تخمین تبخیر-تعرق گیاه مرجع یکی از مهم ترین مولفه ها در بهینه سازی مصرف آب کشاورزی و مدیریت منابع آب است. پیش بینی تبخیر-تعرق مرجع روزانه و هفتگی می تواند در پیش بینی نیاز آبی گیاهان و برنامه ریزی کوتاه مدت آبیاری مورداستفاده قرار گیرد. هدف از این تحقیق، ارزیابی عملکرد سه نوع شبکه عصبی مصنوعی MLP(پرسپترون چندلایه)، RBF (شبکه تابع پایه ای شعاعی)، SVM (ماشین بردار پشتیبان) در پیش بینی تبخیر-تعرق مرجع روزانه و هفتگی در ایستگاه همدیدی تبریز است. برای این منظور از داده های هواشناسی با دوره آماری 39 ساله (2009-1971) استفاده شد. برای آموزش شبکه های عصبی 80 درصد سری های زمانی ایجادشده به تصادف انتخاب و 20 درصد داده ها برای صحت سنجی مدل های پیشنهادی به کار رفتند. برای ایجاد سری زمانی تبخیر-تعرق مرجع روزانه و هفتگی در دوره موردنظر با استفاده از معادله استاندارد پنمن-مانتیث فائو 56 محاسبه گردید. ترکیب های متفاوتی از داده های ورودی (تاخیرهای مختلف) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج مربوط به پیش بینی روزانه شبکه های عصبی نشان داد شبکه عصبی مصنوعی SVM-RBF kernel با تاخیر زمانی M5 دارای RMSE و R2 به ترتیب برابر با 0/51میلی متر در روز و 0/92 بهترین عملکرد را داشت. همچنین نتایج مربوط به پیش بینی هفت روزه نشان داد که شبکه عصبی MLP با تاخیر زمانی M8 دارای RMSE و R2 به ترتیب برابر با 3/88 میلی متر در هفته و 0/95 دارای بیش ترین دقت بودند.
    کلیدواژگان: سری های زمانی، شبکه های عصبی مصنوعی، تبریز، روش پنمن، مانتیث، نیاز آبی گیاهان
  • محمود محمد رضاپور طبری، محمد نوید مقیم، راضیه فروزان بروجنی صفحات 64-83
    موج شکن ها به عنوان سازه هایی که نقش مهمی در حفاظت از تاسیسات ساحلی دارند جهت ایجاد آرامش در بندرگاه، حفاظت از سواحل در مقابل امواج و کاهش انرژی ناشی از امواج، مورداستفاده قرار می گیرند. در این مطالعه اقدام به ارائه رابطه ای جهت تخمین میزان سرریزی امواج از روی موج شکن که یکی از مهم ترین پارامترهای حاکم در طراحی موج شکن ها است پرداخته شد. پدیده سرریزی زمانی رخ می دهد که حداکثر تراز بالاروی موج از تراز تاج سازه بالاتر رود. جهت دستیابی به این هدف، با توجه به پارامترهای هیدرولیکی و سازه ای مرتبط با سرریزی موج، رابطه ای جهت محاسبه سرریزی موج از روی موج شکن های شکل پذیر پیشنهاد گردید. در این تحقیق اثر عمق آب پای سازه و قطر سنگ دانه ها به عنوان پارامترهای تاثیرگذار در نظر گرفته شد. بدین منظور با استفاده از پارامترهای مرتبط با سرریزی موج و به کارگیری نظریه باکینگهام بی بعد سازی انجام گردید. سپس نتایج حاصل از فرمول جدید با روابط ارائه شده در مطالعات قبلی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاکی از دقت بالای رابطه تدوین شده در تخمین میزان سرریزی امواج بوده و نشان می دهد که رابطه پیشنهادی در مقایسه با سایر تحقیقات قبلی از همبستگی خوبی با نتایج آزمایشگاهی برخوردار است.
    کلیدواژگان: بندرگاه، سرریزی موج، شکل پذیر، موج، موج شکن
  • نیما توان پور، نوید توان پور، سیده آسیه موسوی راد صفحات 84-101
    این تحقیق به منظور بررسی وضعیت خوردگی و رسوب گذاری آب آشامیدنی در منابع تامین و شبکه ی توزیع آب شرب شهر شیراز صورت گرفت. منطقه ی موردمطالعه به 17 منطقه تقسیم بندی شد. نمونه برداری از آب ها در طول فصل های زمستان 1389 و بهار و تابستان 1390، به تعداد 144 نمونه (بطری های 300 سی سی) انجام و پارامترهای شیمیایی آن ها اندازه گیری شد. سپس مقادیر شاخص های لانژلیه، رایزنر، لارسون و تهاجمی برای کلیه ی نمونه ها تعیین گردید. در این مطالعه، 41 قطعه لوله ی آب از منازل در نقاط مختلف شهر جمع آوری و نرخ رسوب گذاری در هر نمونه محاسبه شد. همچنین جنس رسوب های 33 عدد از لوله های آب خانگی و 8 عدد از لوله های آب شبکه با روش انکسار اشعه ایکس آنالیز شد. نتایج نشان داد که متوسط مقدار شاخص های لانژلیه، رایزنر، لارسون و تهاجمی به ترتیب برابر با 0/07 (رسوب گذاری ضعیف)، 7/1 (عدم رسوب گذاری)، 1/2(خورنده) و 14(غیر خورنده) بود. میانگین نرخ رسوب گذاری در لوله های آب شرب منازل شهر شیراز، 0/26میلی متر در سال محاسبه شد. ترکیبات عمده در نمونه ها شامل کربنات کلسیم، سولفات کلسیم، کربنات منیزیم، سولفات منیزیم، هماتیت، ماگمیت، مگنتیت، ژئوتیت، اکسید روی، ژیپس، ویویانیت، دولومیت، هیدروکسیاپاتیت و تریولیت بودند. همچنین، عناصر عمده در این نمونه ها، منیزیم، سیلیسیم، فسفر، سولفور، روی، مس و سرب است. بر اساس نتایج این تحقیق، مناطق واقع در شرق، جنوب شرقی و جنوب شیراز به دلیل میزان بالای سختی و سولفات دارای مشکلات بیش تری ازلحاظ رسوب گذاری می باشند.
    کلیدواژگان: آب شرب، شاخص های خوردگی، نرخ رسوب گذاری، جنس رسوب
  • حامد قادرزاده، سمیه کاظمی، محمود حاجی رحیمی صفحات 102-110
    پایداری و مدیریت منابع آب در سازمان دهی مناسب مدیریت تقاضا و تنظیم الگوی مصرف به صورت پایدار حائز اهمیت است و از راهکارهای تعدیل اتلاف منابع آبی است. در این مطالعه با استفاده از مدل برنامه ریزی کسری چندهدفه برمبنای میزان آب مصرفی، الگوی بهینه کشت در راستای ارتقای مصرف منابع آب در بخش کشاورزی شهرستان دهگلان تهیه شد. به این منظور داده های 110 پرسشنامه تکمیل شده به وسیله بهره برداران در سطح دشت دهگلان و اطلاعات و داده های سازمان جهاد کشاورزی مورداستفاده قرار گرفتند. الگوی بهینه کشت در سه سناریوی مختلف شامل افزایش قیمت محصولات استراتژیک، وجود محصولات استراتژیک و استفاده از کل زمین موجود، برای سه مزرعه نمونه به صورت: کم تر از 10 هکتار، بین 10 تا 20 هکتار و بیش تر از 20 هکتار محاسبه شد. نتایج نشان داد گندم دیم، سیب زمینی، خیار و یونجه محصولات اصلی در الگوی کشت برای هر سه گروه مزارع می باشند. سیاست افزایش قیمت محصولات استراتژیک روی درآمد کشاورزان تاثیر مثبت داشته و استفاده از آن همراه باسیاست استفاده از کل زمین موجود تاثیر بیش تری در پایداری منابع آب دارد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، برنامه ریزی کسری، دشت دهگلان، مدیریت منابع آب
|
  • Afshin Bahmani, Seyedeh Parvin Moussavi, Kamal Salehi Pages 1-12
    The presence of trace amounts of phosphorus in treated wastewaters from municipalities and industries results in eutrophication.Therefore, its removal is crucial for controlling eutrophication in receiving water. Hence, the aim of this study was to evaluate the phosphor adsorption from aqueous solution using single wall carbon nanotubes (SWCNT) as a sorbent. The batch experiments were performed at laboratory scale. The SWCNT was characterized using scanning electron microscope (SEM). The effects of operational parameters such as adsorbent dosage, pH, and initial phosphor concentration on initial phosphor removal were evaluated. The isotherm and kinetics of phosphor adsorption were determined. The results showed that phosphor removal was directly proportional with increase in adsorbent dosage and it was reversely proportional with increase in initial phosphorous concentration. Therefore, with adsorbent dosage increased from 0.1 to 0.4 mg/l, the percentage of removal increased from 83.0 to 92.5%. Moreover, the pseudo-first order, pseudo-second order kinetic, and intraparticle diffusion models were used to describe the kinetic data. The experimental data fitted well with pseudo-second order kinetic model. Equilibrium isotherms were analyzed by Langmuir, Freundlich, and Tempkin adsorption models. It was found that the adsorption isotherm was correlated reasonably well with Freundlich isotherm. The high adsorption capacity of SWCNT indicates that this adsorbent might be a suitable alternative to remove pollutants from aqueous media. It is concluded that the SWCNTs have a high potential for phosphor adsorption and can be used as an effective adsorption for removal of phosphor form effluents.
    Keywords: Single Wall Carbon Nanotubes, Phosphor, Kinetic, Isotherm, Adsorbent
  • Ali Hesami Pages 13-24
    Great progress and development in geographic information systems technology has provided users the ability to use this discipline to evaluate changes resulting from natural and human factors, and to determine these changes. In this research, the changes trend in rainfall in the region of Marivan Plain and groundwater level changes were studied using GIS. The geographical coordinates of 23 rain gauges in the GIS were used to produce maps of their distribution using Thiessen polygon method. The study area was delineated from the interpolated map. Monthly precipitation data for a period of 15 years (1997-2011) were obtained from stations in the study area, and the mean precipitation for the area was calculated using the Thiessen polygon method. First, a point map was created using 23 rain gauge station coordinates of the plain, which was then interpolated using the nearest point method. The slope of the regression line reveals increase in rainfall amount during the year of study. Fluctuation of ground water table was studied for the years 1997-2011. Using coordinates of 27 wells dug in the study area, a point map was created. Average yearly groundwater table data related to observational wells in 1997 and 2011 were used to interpolate the point map using the moving average method. The results revealed 2509316 m3 declines in volume of the water.
    Keywords: Marivan Plain, Rainfall, Groundwater, GIS
  • Khaled Osati, Mohammad Javad Nahvinia Pages 25-36
    More than 85 percent of current ground water resources extractions are supplying agriculture water demands in Birjand Plain. Because of the importance of water quality for irrigation, 47 samples collected from piezometric wells in Birjand Plain, to determine ground water quality suitability for agriculture. pH and EC values measured at filed campaign beside laboratory analysis of water samples for major ions concentrations. After chemical analysis of water samples, different geo-statistical models had used to model Cl, HCO3, SAR, pH and EC water qualities parameters. Then the error of each simulation was calculated. Finally, the best method was performed to prepare spatiality maps of Cl, HCO3, SAR, pH and EC parameters in Birjand aquifer based on FAO classification. The interpolation errors assessment highlighted Kriging as the most accurate method for all investigated parameters, in compare to Inverse Distance weighting (IDW) and Radial Basis Functions (RBF). The spatiality maps based on FAO classification show that ground water resources in Birjand plain are not applicable for agriculture due to extremely high values of SAR, Cl, and HCO3, where its usage has limited a little for agriculture by EC and its quality has a suitable range of pH.
    Keywords: Geo-Statistics, groundwater quality, Kriging, FAO, Birjand Plain
  • Bakhtiar Karimi, Chonor Abdi Pages 37-50
    Simulation of moisture distribution pattern in the root zone and accurate determination for design can be considered as one of the criteria for improving yield productivity and utilization management in surface irrigation systems. In this study, experiments were carried out in a transparent plexy-glass physical model (0.5×1.22× 3 m) on three different soil textures (fine, heavy and medium). The emitter outflows were considered as 2.4, 4 and 6 l/hr with irrigation duration of 6 hrs. Then, using the p theorem of Buckingham and Dimension Analysis (DA), equations were developed to estimate the pattern of moisture distribution (horizontal and vertical) in three soil textures in subsurface drip irrigation. These equations were as function of initial moisture, radial distance of points, applied water volume, hydraulic conductivity and emitter outflows. Comparison between simulated and observed values showed that these equations are capable in predicting the pattern of moisture distribution in different directions. The average of Root Mean Square Error (RMSE) values in clay soil and for emitter outflows 2.4, 4 and 6 l/hr were 0.039, 0.08 and 0.036, respectively. These values for loamy soil were 0.15, 0.044 and 0.091, respectively; while for sandy soil were 0.018, 0.019 and 0.02, respectively. Using these equations in designing surface drip irrigation systems, the moisture distribution could be simply simulated and optimum management can be accordingly applied.
    Keywords: Drip Irrigation, Moisture Bulb, Moisture Front, Management, Irrigation
  • Soheila Panahi, Masoud Karbasi, Jaefar Nikbakht Pages 51-63
    Estimation of reference crop evapotranspiration is one of the most important elements in optimizing agricultural water consumption and in management of water resources. Forecasting the daily and weekly reference evapotranspiration can be used in predicting of crop water requirements and in short range planning irrigation. The aim of this study was to evaluate the performance of three types of artificial neural networks: MLP (multilayer perceptron), RBF (radial basis function network), and SVM (support vector machine) in forecasting the daily and weekly reference evapotranspiration at Tabriz synoptic stations. For this purpose, the meteorological data of 39-year period (1971-2009) were used. To train the neural network, 80 percent of time series data was selected randomly and 20 percent of data was used to validate the different models. To create the time series of daily and weekly reference evapotranspiration in a given period, the standard Penman-Monteith FAO 56 equation was used. Different combinations of input data (different delays) were used to evaluate the models. The results of daily forecasting of reference evapotranspiration showed that SVM with RBF kernel with input set of M5, RMSE=0.51 mm/day and R2=0.92 had the best performance. Moreover, the results of weekly forecasting of reference evapotranspiration showed that SVM with polynomial kernel with inputs set of M8, RMSE=3.88 mm/week and R2=0.95 had the best performance.
    Keywords: Artificial neural networks, Crop water requirement, Time Series, Penman-Monteith, Tabriz
  • Mahmoud Mohammad Rezapour Tabari, Mohammad Navid Moghim, Razieh Forouzan Boroujeni Pages 64-83
    The breakwater as structures that have an important role in the protection of coastal facilities was used to create calm in the harbor, reduce wave energy and also protect the coast against wave attack. Wave overtopping is an important parameter to design breakwater. In this paper, a new formula will be proposed to estimate wave overtopping on the reshaping breakwater. In this research, further effective parameters such as stone diameter (Dn50) and water depth at toe of the structure (d) were considered to estimate wave overtopping. Wave overtopping occurs when water level goes higher than the crest of the structure. To derive a new formula, at first a relation was proposed using hydraulic and structural parameters associated with wave overtopping and then the dimensionless parameter was used by Buckingham theory. A comparison was made between the new relation and the relations proposed by former studies. This research indicated that the proposed formula is accurate in estimating wave overtopping on reshaping berm breakwater.
    Keywords: Port, Breakwaters, Reshaping, Wave, Wave overtopping
  • Nima Tavanpour, Navid Tavanpour, Seyyedeh Asiyeh Mousavi-Rad Pages 84-101
    This research was conducted to investigate the potential of scale forming and corrosiveness of drinking water in the reservoirs and drinking water distribution network in Shiraz, Iran.The area under study was divided into 17 zones. During winter, spring, and summer 2011, 144 water samples were collected from the water reservoirs and the various sites of water distribution system. The chemical parameters were measured. Then, values of the Langelier (LI), Rayznar (RI), Larson (LI) and aggressive (AI) indices were calculated for each sample. In this research, 41 samples of home pipes were collected from different zones of Shiraz and the rate of scale formation was calculated for each sample. The scale composition of 33 home pipe samples and 8 network pipe samples were analyzed by X-ray diffraction method. Results showed that the mean values of LI, RI, LS, and AI were 0.07 (considered as slightly scale forming), 7.1 (non-scale forming), 1.2 (corrosive), and 14 (non-corrosive) respectively. The average rate of scale formation and their values for the drinking water of Shiraz pipes is 0.26 mm/yr. The research found that the main compositions in the scale samples were calcium carbonate, calcium sulfate, magnesium carbonate, magnesium sulfate, hematite, maghemite, magnetite, goethite, zinc oxide, gypsum, vivianite, dolomite, hydroxyapatite, and troilite. The main elements in the scale samples were magnesium, silicon, phosphorus, sulfur, zinc, copper, and lead. According to the results of this research, zones located in the east, south, and southeast of Shiraz, because of high levels of hardness and sulfate exhibit more scale formation as a problem.
    Keywords: Corrosion Indices, Drinking water, Scale Composition, Scaling Rate
  • Hamed Ghaderzadeh, Somayyeh Kazemi, Mahmood Hajirahimi Pages 102-110
    Sustainability and water resources management is an important issue. Therefore, appropriate organization management of demand and regulating consumption patterns may build sustainable solutions for moderated in water resources dissipation. By having a proper planning respect to the utilization pattern of land (i.e. the optimal cropping pattern) we may manage the demand for water. The current study attempted to design cropping pattern, for the purpose of increasing the productivity of water resources in agricultural sector of Dehgolan County and apply respect to virtual water. The necessary data collected from 110 farms through simple random sampling and to find the cost of cultivation the statistical year book of agricultural organization used. The optimal cropping patterns were determined in three different scenarios such as increasing agricultural strategic crops price policy, with existence of strategic crops and use of total area under cultivation for the sample farms including Less than 10 hectares, between 10 to 20 hectares and more than 20 hectares. The result showed that, Wheat, potato, cucumber and alfalfa crops are main products in the cropping pattern for three groups of fields and according to the results of three concerns scenarios, the application of increasing price policy strategy had positive impact on the farmer's income and use of this policy along the policy use of available total land was more effective in the sustainability of water resources.
    Keywords: Fractional programming, Cropping pattern, water resources managment, Plain Dehgolan