فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری تجربی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، تابستان 1396)

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیروس صادقیان چالشتری*، غلامعلی کجوری، عبدالناصر محبی، حمید توانایی منش صفحات 1-11
    هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثرات استفاده خوراکی نانوذرات سلنیوم و سلنیت سدیم بر روی فاکتورهای خون محیطی در گوسفند است. برای این منظور 15 راس گوسفند به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند و به گروه یک نانوذرات سلنیوم (1میلی گرم/کیلوگرم)، تهیه شده به روش احیای اکسید سلنیوم با استفاده از اسید آسکوربیک، به گروه دو سلنیت سدیم (1میلی گرم/کیلوگرم) و به گروه سه به عنوان گروه کنترل آب مقطر استریل برای 10روز متوالی خورانده شد. سپس نمونه خون از سیاهرگ وداج تمامی گوسفندها در لوله های حاوی هپارین در روزهای 0، 10، 20 و30 جمع آوری و بر روی آنها میزان فاکتورهای خونی شامل میزان هماتوکریت، تعداد گلبول های قرمز، غلظت هموگلوبین، تعداد گلبول های سفید، تعداد پلاکت ها و میزان پروتئین تام توسط دستگاه اتوآنالایزر تعیین گردید. جهت شمارش تفریقی سلول ها، بعد از تهیه اسمیر شعله شمعی، توسط متانول فیکس شد و با گیمسا به مدت 20 دقیقه رنگ آمیزی گردید. سپس تعداد سلول های نوتروفیل، ائوزینوفیل، بازوفیل، مونوسیت و لنفوسیت از طریق لنز شماره 100 میکروسکوپ نوری و روغن سدر مورد شمارش تفریقی قرار گرفتند. بررسی آماری در میزان هماتوکریت، گلبول های قرمز، هموگلوبین، پلاکت، فیبرینوژن و پروتئین تام در بین سه گروه، در روزهای مختلف اختلاف معنی داری را نشان نداد. اما بررسی میزان گلبول های سفید در گروه یک در روز 30 با روز صفر و مقایسه میانگین ها در گروه یک با گروه کنترل در روز 30 افزایش معنی داری را نشان داد. همچنین میزان نوتروفیل ها در گروه یک در روز 30 با روز 10 و مقایسه میانگین ها در گروه یک با گروه های دو و کنترل در روز 10 افزایش معنی دار را مشخص کرد. بررسی میزان لنفوسیت ها نشان داد مقایسه میانگین ها در گروه یک با گروه های دو و کنترل در روز 10 کاهش معنی داری وجود دارد. این مطالعه مشخص کرد نانوذرات سلنیوم در مقایسه با سلنیت سدیم، تعداد گلبول های سفید و نوتروفیل های خون را با شدت بیشتری افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: سلنیت سدیم، فاکتورهای خون، گوسفند، نانو سلنیوم
  • نسرین بازدیدوحدتی*، کتایون کریم زاده، عسگر زحمتکش، فاطمه بازدید وحدتی صفحات 13-23
    پروتئین های شوک حرارتی جزء خانواده بزرگی از پروتئین های وابسته به تنش و قابل القاء با استرس می باشد و موجودات زنده را از نوسانات موقتی شرایط زیست محیطی حفاظت می نمایند و سبب پایداری سایر پروتئین ها در موجود زنده می گردند. پونتوگاماروس دریای خزر (Pontogammarus maeoticus) از فراوان ترین آمفی پودهای سواحل جنوبی دریای خزر است. در این تحقیق، حضور پروتئین های شوک حرارتی در پونتوگاماروس دریای خزر در دو جنس نر و ماده در شرایط آزمایشگاهی در سطوح دمایی (20، 25، 30) درجه سانتی گراد بررسی شده است. نمونه برداری از سواحل حسن رود استان گیلان انجام شد. اندازه گیری غلظت پروتئین به روش استاندارد برادفورد و آزمون الایزا صورت پذیرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که به موازات افزایش درجه حرارت، میزان پروتئین و جذب الایزا افزایش یافته است، به طوری که بیشترین میزان جذب الایزا در تیمار حرارتی 30 درجه سانتی گراد پس از گذشت 4 ساعت مشاهده شد. همچنین افزایش درجه حرارت بین 5 تا 10 درجه سانتی گراد بالاتر از حد اپتیمم منجر به ستنز پروتئین Hsp70 با وزن مولکولی 5/66 و 90کیلو دالتون در هر دو جنس نر و ماده پونتوگاماروس گردید. به عبارتی نتایج این مطالعه بیانگر این است که با افزایش درجه حرارت میزان Hsp70 افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پروتئین شوک حرارتی، Hsp70، پونتوگاماروس، دریای خزر، دما
  • فاطمه شهبازی* صفحات 25-33
    اساس این مطالعه بر این مبنا بود که آیا داروهای آنتی سایکوز که افراد تحت مراقبت های بالینی مصرف می کنند همانند سولپیراید بلوک کننده گیرنده D2 دوپامینی و بروموکریپتین تحریک کننده گیرنده D1 دوپامینی قادرند روی ترشح غدد برون ریز دستگاه گوارش به ویژه غده بزاقی تاثیر داشته باشند. آیا تغییرات ترشح بزاق حاصل اثرات اولیه داروهای مصرف شده است یا اینکه به دنبال گرسنگی، تشنگی و گوارش مواد غذایی در دهان می باشد. در این مطالعه 70 سر موش صحرایی تحت بیهوشی عمومی زیر دستگاه استرئوتاکس قرار گرفتند و به 7 گروه تقسیم شدند: یک گروه کنترل، دو گروه شم a و b که حلال دارویی دریافت می کردند، دو گروه سولپیراید (داروی آنتی سایکوز، آنتاگونیست گیرنده D2 دوپامینی) با دوزهای 4 و 8 میکروگرم، یک گروه بروموکریپتین (آگونیست گیرنده های D1 و D2 دوپامینی) با دوز 25 میکروگرم و یک گروه مختلط که سولپیراید 8 میکروگرم را همراه با بروموکریپتین 25 میکروگرم دریافت می کردند. در این مطالعه میزان ترشح بزاق برحسب حجم (میلی لیتر) اندازه گیری می گردید و سپس با استفاده از برنامه نرم افزار آماری SPSS گروه ها با هم دیگر مقایسه شدند (تست ANOVA). یافته های مطالعه نشان داد که گروه سولپیراید 4 میکروگرم نتوانست ترشح بزاق را افزایش دهد اما گروه سولپیراید 8 میکروگرم و گروه مختلط به طور معنی داری حجم بزاق را افزایش می دادند. بروموکریپتین (25 میکروگرم) به تنهایی نتوانست ترشح بزاق را به طور معنی دار افزایش دهد اما همراه با سولپیراید 8 میکروگرم قادر به افزایش معنی داری در ترشح بزاق شد. بنابراین سیستم دوپامین موجود در هسته شکمی میانی هیپوتالاموس اثرات قابل توجهی در ترشح غدد برون ریز دستگاه گوارشی دارد.
    کلیدواژگان: سولپیراید، بروموکریپتین، ترشخ بزاق، گیرنده دوپامینرژیک، هسته شکمی میانی هیپوتالاموس
  • شیما آرین نژاد *، عیسی جبله صفحات 35-39
    شب پره خرنوب Ectomyelois ceratoniae یکی از آفات مهم محصولات انباری می باشد. این حشره آفتی پلی فاژ بوده که بر روی محصولاتی مانند انار، بادام و پسته خسارت وارد می کند. در این تحقیق، اثر سمیت اسانس های درمنه و اکالیپتوس بر روی شب پره خرنوب بررسی شد. پس از جمع آوری انارهای آلوده و پرورش حشرات، اثر اسانس ها را روی این آفت در شرایط آزمایشگاهی، دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و رژیم روشنایی/تاریکی 16 و 8 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که مقادیر LC50 و LT50 برای تخم کشی اسانس های درمنه و اکالیپتوس دارای اختلاف معنی دار نبود. سمیت تنفسی اسانس اکالیپتوس با LC50 (92/5 میکرولیتر بر لیتر هوا) نسبت به اسانس درمنه با LC50 (95/12 میکرولیتر بر لیتر هوا) روی لارو بیشتر بود و زمان کشنده LT50) ) برای این دو اسانس به ترتیب 47/10 و 27/ 60 ساعت بود. با توجه به نتایج این تحقیق، می توان این اسانس ها را به عنوان جایگزین سموم در برنامه کنترل این آفت برای بررسی های بیشتر پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: اسانس اکالیپتوس، اسانس درمنه، تخم کشی، شب پره خرنوب، لاروکشی
  • مهرنوش اسکندری تربقان، امیر لکزیان*، علیرضا آستارایی، امیر فتوت، حسین بشارتی صفحات 41-58
    جداسازی و شناسایی جدایه هایی با خصوصیت PGPR می تواند برای بهبود رشد گیاهان در مناطق شور مورد استفاده قرار گیرد. به منظور اندازه گیری کمی برخی خصوصیات PGPR در جدایه های باکتریایی شور، قلیا و شورو قلیاپسند بومی خاک های استان خراسان رضوی، از شش منطقه مختلف، جدایه ها جداسازی و خالص سازی شدند تا غلظت آمونیاک به روش نسلر اصلاح شده و تری ایندول استیک اسید به روش سالکووسکی در آنها اندازه گیری گردد. جدایه های قلیاپسند بیشترین تولید آمونیاک (055/0%) را در بین هر سه گروه باکتری نشان دادند که 5/9 برابر متوسط آن در جدایه های شوروقلیاپسند (0058/0 %) و 13 برابر متوسط آن در شورپسندها (004/0 %) بود. اکثر جدایه های شور، قلیا و شور و قلیاپسند به ترتیب با میانگین 0003/0، 0001/0 و 0021/0% تولیدکننده IAA بودند که مقدار تولیدی در گروه شور و قلیا حدود 6 برابر شورپسندها و 5/14 برابر قلیاپسندها بود. بررسی معادلات پیش بینی غلظت آمونیاک و IAA تولیدی به ترتیب فقط در جدایه های شوروقلیاپسند برای تولید آمونیاک (046/0=P) و در جدایه های شورپسند برای تولید IAA (015/0=P) تحت تاثیر EC و pH محیط کشت معنی دار شد (05/0P≤). معادلات رگرسیون چند متغیره جهت پیش بینی غلظت های آمونیاک و IAA تولیدی جدایه ها تحت تاثیر EC وpH محیط در غلظت های بالا و پایین از آمونیاک و IAA از کارایی چندانی برخوردار نبود. استفاده از روش های نسلر و سالکووسکی پس از کمی تغییرات به دلیل سهولت اجرا و نتایج نسبتا دقیق آن، قابل توصیه و پیشنهاد در تحقیقات بعدی می باشد.
    کلیدواژگان: تری ایندول استیک اسید، روش سالکووسکی، روش نسلر، شورپسند، شور و قلیاپسند، قلیاپسند
  • زهره مظاهری کوهانستانی*، عبدالحمید حاجی مرادلو، رسول باقرنی صفحات 59-70
    این مطالعه با هدف بررسی اثر آلودگی به انگل Posthodiplostomum cuticola و میزان شدت آلودگی بر پارامترهای خون شناسی Capoeta capoeta gracilis نهر زرین گل در کنار تعیین محدوده طبیعی پارامترهای مذکور انجام گرفت. برای این منظور در تابستان 1389 تعداد 132 قطعه ماهی شامل 92 ماده و 40 نر در محدوده طولی و وزنی 4/16-7/5 سانتی متر و 84/35-69/2 گرم با استفاده از الکتروشوکر (150 ولت و 10 آمپر) از 9 ایستگاه صید و به صورت همزمان پارامترهای کیفی آب اندازه گیری شد. خون گیری از نمونه ها از طریق ورید ساقه دمی انجام شد. ماهیان پس از زیست سنجی، با استفاده از فلس تعیین سن و از طریق مشاهده بالینی غدد جنسی تعیین جنسیت شدند. همچنین تعداد لکه های انگلی بر روی پوست، باله و آبشش ماهیان آلوده شمارش شد. نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین پارامترهای خونی ماهیان در دو جنس وجود ندارد (05/0 P>). همچنین با افزایش سن، میزان هماتوکریت و هموگلوبین افزایش یافت (05/0 P<). بیشترین فراوانی انواع گلبول های سفید شامل مونوسیت، نوتروفیل و بازوفیل در سن 2 سالگی شمارش و بیشترین شاخص خونی MCV و MCH در سن سه سالگی محاسبه شد (05/0 P<). سیاه ماهیان آلوده به انگل دارای تعداد گلبول قرمز و نوتروفیل بیشتر، MCV بالاتر و لنفوسیت کمتری در مقایسه با ماهیان غیرآلوده بودند (05/0P<). مقایسه پارامترهای خونی ماهیان در شدت های مختلف آلودگی انگلی نشان داد با افزایش شدت آلودگی شمار کل گلبول های سفید، قرمز، فراوانی نوتروفیل و بازوفیل افزایش یافت (05/0 P<). افزایش تعداد گلبول های سفید و انواع آن نشان دهنده مقابله بدن به حضور انگل از طریق تحریک بافت های خونی و سیستم ایمنی می باشد.
    کلیدواژگان: پارامترهای خون شناسی، جنسیت، سن، Posthodiplostomum cuticola، Capoeta capoeta gracilis
  • حسن باغشنی*، وحید قدسی صفحات 71-79
    مسمومیت مزمن با سیانید می تواند موجب ایجاد آسیب در بافت های مختلف گردد. در مطالعه حاضر اثرات مسمومیت مزمن با سیانید پتاسیم (KCN) بر برخی شاخص های وضعیت اکسیداتیو و همچنین اثرات تعدیل کنندگی پودر سیر مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه تجربی مداخله ای تعداد 24 سر موش صحرایی نر در 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه 1 به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. گروه 2 آب آشامیدنی حاوی سیانید (mg/L KCN500) دریافت نمود. گروه 3 آب آشامیدنی حاوی KCN ( mg/L500) و جیره غذایی حاوی 5% پودر سیردریافت نمود. گروه 4 با رژیم غذایی حاوی 5% پودر سیر تغذیه شد. زمان انجام مطالعه تجربی 42 روز بود. سیانید باعث افزایش غلظت مالون دی آلدهید (MDA) در تمام بافت های مورد مطالعه گردید، البته این افزایش فقط در کلیه، قلب و مغز معنی دار بود. همچنین افزایش معنی دار میزان گروه های کربونیل پروتئین ها در بافت کبد و کلیه به دنبال مسمومیت با سیانید مشاهده گردید. مصرف سیر در گروه 3 به طور موثری باعث کاهش مقادیر MDA در بافت های کبد و مغز گردید طوری که میزان این پارامترها اختلاف معنی داری با گروه کنترل نداشتند. علاوه بر این میزان گروه های کربونیل نیز درکبد وکلیه گروه 3 کاهش قابل توجهی داشت طوری که میزان این پارامترها اختلاف معنی داری با گروه کنترل نداشتند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که سیر دارای اثر تعدیل کننده بر آسیب اکسیداتیو ناشی از سیانید در موش صحرایی است و می تواند اثرات درمانی و پیشگیری کننده در مسمومیت با سیانید داشته باشد.
    کلیدواژگان: مسمومیت یا سیانید، سیر، آسیب اکسیداتیو
  • فرزانه وکیلی، فرید فیروزبخش*، سکینه یگانه صفحات 81-89
    این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) به عنوان مکمل غذایی بر میزان رشد، بازماندگی، فراسنجه های خونی و فلور باکتریای روده ماهی گوپی (Poecilia reticulata) انجام پذیرفت. به همین منظور 1800 لارو ماهی گوپی با میانگین وزن 7 میلی گرم در 4 گروه با 3 تکرار شامل جیره غذایی فاقد باکتری به عنوان شاهد (گروه 1) و جیره های دارای باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در سه سطح 107×5/1 (گروه 2)، 107 ×3 (گروه 3) و107 ×6 (گروه 4) واحد کلنی بر گرم غذا به مدت 16 هفته تغذیه شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که از نظر افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و نرخ رشد ویژه بین گروه 4 و گروه شاهد و سایر گروه های آزمایش اختلاف معنی داری (05/0P<) وجود دارد. بیشترین تعداد گلبول های سفید در گروه 4 (1/0±7/9) مشاهده شد که با گروه شاهد (2/0±96/5) اختلاف معنی داری (05/0P<) داشت. بیشترین تعداد لاکتوباسیلوس روده ماهیان در گروه 4 مشاهده شد که با گروه شاهد و سایر گروها اختلاف معنی داری (05/0P<) داشت. نتایج نشان داد که باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به مقدار 107 ×6 واحد کلنی بر گرم غذا اثر معنی داری بر رشد، تعداد گلبول های سفید و جمعیت باکتریایی روده ماهی گوپی دارد.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، ماهی گوپی، رشد، خون شناسی، جمعیت باکتریایی روده
  • زهرا زارعی چقابلکی*، منصور حلیمی، بهزاد امرایی صفحات 91-101
    بیماری سالک جلدی بعد از مالاریا دومین بیماری حاره ای مهم است و سالانه حدود یک تا دو میلیون نفر رخداد جدید این بیماری در جهان ثبت می شود. بیماری سالک جلدی دارای سه مولفه اساسی به نام انگل- مخزن- ناقل است که شرایط آب و هواشناسی از طریق تاثیرگذاری بر این مولفه ها، رخداد بیماری را در هر منطقه کنترل می کند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر الگوی جوی-اقیانوسی نوسان جنوبی، به عنوان یک عامل تاثیرگذار در شرایط آب و هوایی کشور در بروز بیماری لشمانیا در شهرستان قصرشیرین می باشد. در این راستا داده های مربوط به الگوی نوسان جنوبی از سایت دانشگاه East Angelia برای دوره آماری 1369 تا 1391 اخذ گردید. داده های مربوط به شیوع سالانه بیماری لیشمانیای شهرستان قصرشیرین نیز از منابع زیربط به دست آمد. برای ارزیابی تاثیر فازهای سرد و گرم این الگوی کلان مقیاس جوی، داده های شیوع بیماری بر اساس فازهای مذکور ماهانه تفکیک شده و با اجرای آزمونt_studentدو طرفه مستقل، معنی دار بودن تفاوت داده های شیوع بیماری در فاز های گرم و سرد انسو، بررسی گردید. نتایج نشان داد که شیوع سالانه بیماری لیشمانیا در شهرستان قصرشیرین، تنها برای ماه های اسفند و فروردین معنی دار است. اجرای آزمون tمستقل دو طرفه بر روی دو سری موارد بیماری تفکیک شده بر اساس فازهای گرم و سرد انسو در ماه های اسفند و فروردینحاکی از آن بود که در سال هایی که همراه با فازسرد انسو(لانینا) می باشند، شیوع بیماری در شهرستان قصرشیرین به طور متوسط بالاتر از سال هایی است که در ماه های اسفند و فروردینآنها فاز گرم انسو (النینو) حاکم بوده است.
    کلیدواژگان: الگوی نوسان جنوبی، بیماری لیشمانیا، النینو و لانینا، قصر شیرین
  • فرخزاد زینلی، احسان کامرانی، مهران پارسا* صفحات 103-110
    میزان صید در واحد تلاش (CPUE)، صید در واحد سطح (CPUA) و پراکنش میگوی موزی در آب های استان هرمزگان در فصل صید میگوی موزی در ماه های مهر و آبان سال 1392 با استفاده از تور ترال کفی با قطر چشمه 24 میلی متر مورد بررسی قرار گرفت. میزان صید کل و میانگین CPUE میگوی موزی در کل منطقه مطالعاتی به ترتیب 4102 کیلوگرم و 82/0±98/11 کیلوگرم بر ساعت به دست آمد. لایه عمقی کمتر از 10 متر با 1797 کیلوگرم و میانگین 83/1±9/15 کیلوگرم بر ساعت بیشترین میزان CPUE را به خود اختصاص داد. کمترین میزان CPUE در لایه عمقی 40-20 متر با 684 کیلوگرم و میانگین 9/0±41/8 کیلوگرم بر ساعت به دست آمد. CPUA کل در لایه های عمقی کمتر از 10، 20-10 و 40-20 به ترتیب 14261، 12865 و 5143 کیلوگرم بر مایل مربع به دست آمد. بیشترین میزان CPUA در لایه عمقی کمتر از 10 متر با 1190 کیلوگرم بر مایل مربع به دست آمد. بیشترین و کمترین میانگین CPUA به ترتیب در لایه عمقی کمتر از 10 متر با 53/14±21/126 کیلوگرم بر مایل مربع و لایه عمقی 40-20 متر با 21/7±79/66 کیلوگرم بر مایل مربع محاسبه شد. نتایج نشان داد که بیشترین پراکنش میگوی موزی در صیدگاه های میگوی استان هرمزگان در اعماق کمتر از 10 متر است.
    کلیدواژگان: صید در واحد تلاش، صید در واحد سطح، میگوی موزی، استان هرمزگان
  • مریم سیوف جهرمی، موسی کشاورز * صفحات 111-122
    اورکین دریایی به عنوان فرسایشگر زیستی، از عوامل موثر در اکوسیستم آب سنگ های مرجانی است که مطالعه ریخت سنجی ظاهری توتیا و ارتباط آن با آرواره حائز اهمیت است. ازاین رو، اورکین دریایی Echinometra mathaei، در نواحی بین جزرومدی بندردیر (N̋̋57/03ʹ50 ̊27، E̋̋39/49ʹ53 ̊51) درفصل تابستان (تیر تا شهریور 1393) مورد بررسی قرار گرفت. 91 نمونه پس ازبرداشت از ساحل به طورزنده به آزمایشگاه انتقال داده شدند. وزن ترکل با ترازو و ارتفاع و قطر پوسته، طول آرواره باکولیس دیجیتالی سنجیده شد (دقت 01/0). سپس رابطه بین ارتفاع وقطر باوزن برحسب شاخص های محاسباتی، وارتباط بین آرواره، و ارتفاع و قطر به دست آمد. نتایج نشان دادکه نسبت ارتفاع به قطر (شاخص HDR)، مستقل از قطر (شیب نزدیک به صفر) است و در نتیجه رابطه ای مستقیم بین ارتفاع و قطر پوسته برقرار است (47/0=a). با وجود آن که بلندترین ارتفاع و طول خار مربوط به جنس نر بود، اما به طور کلی جنس ماده مقادیر بیشتری از قطر، ارتفاع وضخامت پوسته رابه خود اختصاص می داد (متوسط ارتفاع، قطر و ضخامت پوسته درجنس ماده به ترتیب: mm52/3±13/24، و mm71/5±93/44، و mm16/0±83/0؛ ودرجنس نر به ترتیب: mm82/6±22/21، mm27/12±67/37 و m20/0±73/0 بود). نمونه های نابالغ، قطرهای پوسته ای کمتر از mm20 و وزن هایی کمتراز gr 66/6 را دارا بودند که معیاری ازرسیدگی جنسی می تواند باشد. دوشاخص HWR و DWR، در جنس نر و ماده اختلاف چشم گیری با کل نمونه ها داشتند، که می تواند به جنسیت نابالغ ارتباط داده شود. همچنین طول آرواره نصف ارتفاع (49/0=a، 87/0=r) و تقریبا یک چهارم قطر(25/0=a، 89/0=r) به دست آمد. نتایج به خوبی نشان داد که نمونه های بزرگتر، آرواره های بلندتر دارند که می تواند در شناسایی نمونه هایی با فرسایش بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اورکین دریایی، خلیج فارس، بندر دیر، پوسته، Echinometra mathaei
  • جابر اعظمی*، سعید سید قاسمی، رسول زمانی احمد محمودی صفحات 123-137
    پرندگان تنها موجوداتی هستند که به سبب قدرت پرواز دارای دامنه پراکنش وسیع بوده و تغییرات ساختاری در ترکیب، تنوع و تراکم اکولوژیک آن‏ها می‏تواند بیانگر تغییرات محیط زیست باشد. این مطالعه با هدف شناسایی گونه ها، شاخص‏های تنوع زیستی و سایر مقادیر شاخص‏های اکولوژیک در یک بازه زمانی 5 ساله (94-90) از 22 سایت نمونه‏برداری، برای اولین بار در استان گلستان انجام شده است. در مجموع 123 گونه از 27 خانواده پرنده شناسایی شد که 6 گونه آن در لیست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت قرار دارند. از نظر تعداد افراد گونه ها، به ترتیب چنگر معمولی، اردک سرسبز و فلامینگوی بزرگ بیشترین تعداد را داشتند. خانواده Anatidae بیشترین تعداد افراد را در پرندگان شامل شدند. شاخص‏های اکولوژیک نشان دادند بیشترین تنوع و یکنواختی گونه ها در سال 1391 بوده و طی سال‏های اخیر، نه تنها تعداد افراد گونه ها کاهش چشمگیری داشته، بلکه تمام شاخص‏های تنوع کاهش یافته است و این درحالی است که شاخص غالبیت به طور معنی‏داری افزایش دارد. نتایج این مطالعه هشداری برای علاقه‏مندان و دوستداران حفاظت محیط زیست و همچنین کارشناسان و مدیران این حوزه است و ضرورت حفاظت از این مناطق را بیش از پیش آشکار می‏کند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه، پرندگان، مدیریت حفاظتی، شاخص
|
  • Sirous Sadeghian Chaleshtori *, Gholam Ali Kojouri, Abdonnaser Mohebbi, Hamid Tavanaeimanesh Pages 1-11
    The aim of the present study was to compare the effects of oral administration of nanoparticlesselenium and selenit sodium on peripheral blood factors in sheep. For the purpose fifteen sheep, were randomly divided to three groups and to groups 1 nanoparticles-selenium (1mg/kg), prepared by selenium dioxide reduction using ascorbic acid, to groups 2 selenit sodium (1mg/kg) and to group 3 as control group distilled water were orally given for 10 consecutive days. Then, the blood sample were collected from the jugular vein of all sheep into the tubes containing heparin on days 0,10,20 and 30 and on them were determined the hematological factors including hematocrit, erythrocytes, hemoglobin, white blood cell, platelet and total protein concentration was determined by autoanalyzer. For differential cell counting, after the preparation of candle flame smear, were fixed by methanol and were stained with giemsa for 20 minutes. Then the cells number of neutrophils, eosinophils, basophils, monocytes and lymphocytes differential count were by lens 100 of optical microscopy and cedar oil. Statistical analysis in the hematocrit, erythrocytes, hemoglobin, platelets, fibrinogen and total protein showed no significant difference among the three groups on different days. But the survey of the white blood cells count showed a significant increase in group1 on day30 with day 0 and means comparison in group-1 with control group on day 30. Also, the neutrophils count determined a significant increase ingroup 1 on day 30 with day 10 and means comparison in group-1 with two and control groups on day10. The survey of the lymphocytes count showed a significant decrease inmeans comparison in group-1 with two and control groups on day10. The study revealed nanoparticles-selenium compared with sodium selenite increase, the number of white blood cells and neutrophils with greater intensity.
    Keywords: Hematological factors, nanoselenium, selenit sodium, sheep
  • Nasrin Bazdidvahdati *, Katayoun Karimzadeh, Asgar Zahmatkesh, Fatemeh Bazdidvahdati Pages 13-23
    Heat shock proteins belong to a big family of proteins which are heat-tension dependent and are inductable by heat-stress. They can save the living organisms against suddenly fluctuation of environmental conditions and cause the stability of other protein. Pontogammarus maeoticus is one of the most abundant amphipods at the south of Caspian Sea coast. In this study the presence of heat shock proteins in Pontogammarus (male and female species) by treating at laboratory conditions and levels of temperature (20, 25 and 30 oC) was investigated. Samplings were carried out at coast of Hassan Rood (guilan province). The levels of proteins were determined by Bradford and ELISA methods. Statical analyses of data were carried out by one-way ANOVA and Duncan test. The results showed that by temperature increasing, the levels of Heat- shock proteins and absorbtion of ELISA were increased and the highest absorbance was observed in treating at 30 oC after four hours. Increasing the treating temperature between 5 until 10 oC more than the optimal value causes the more synthesis of heat shock protein 70 with molecular weights of 66.5 and 90 KD both in male and female species of Pontogammarus. In other words the results of this study express that by increasing the temperature the level of heat shock protein 70 will be increasing.
    Keywords: Caspian Sea, heat shock protein, Hsp70, Pontogammarus, temperature
  • Fatemeh Shahbazi* Pages 25-33
    The goal of this study was to find out whether the change in saliva secretion is the primary effects of these agents or there are subsequences of taking food, lick, swallowing and digestion in the mouth. In this study, 70 rats were stereotaxically implanted under urethane anesthesia. The rats were divided into 7 groups: one control group, two sham groups given medicine solvents, two sulpiride groups (4 μg and 8 μg), one bromocriptine group (25 μg) and a mixed group: sulpiride 8 μg along with bromocriptine 25 μg. In this study, saliva secretion was gathered from submandibular glands by cannulas and measures then volume of secretion by using SPSS program the groups were compared (Test Anova). The saliva secretion was not significantly different between all groups except sulpiride 8 μg group and a mixed group which showed significant differences in the saliva secretion. This study showed that sulpiride (8 μg) could increase saliva secretion, while sulpiride (4 μg) couldn’t increase saliva secretion. Bromocriptine (25 μg) could not affect saliva secretion. However, bromocriptine (25 μg) along with sulpiride 8 μg significantly increased saliva secretion. So the dopaminergic system of the VMN has a considerable effect on the secretion the exocrine glands in the digestive system
    Keywords: Bromocriptine, dopaminergic receptor, sulpiride, saliva secretion, ventromedial hypothalamus
  • Shima Arian Nezhad*, Isa Jabaleh Pages 35-39
    The carob moth, Ectomyelois ceratoniae is one of the main pests that attack storing crops. This polyphagous species attacks several other stored host crops such as pomegranate, almond and pistachio. In this study, the fumigant efficacy of Eucalyptus globulus and Artemisia cina essential oils is tested on the Carob Moth E. ceratoniae. After collecting infested pomegranate and rearing insects in laboratory conditions of 27 ±2 C°,16:8 (l: D) and 60 ±5% relative humidity, the efficacy of oils was evaluated on the insects. Results show that the toxicity of essential oils on the eggs (LC 50, LT 50 values) was not significantly different. The fumigant toxicity of E. globulus (LC50 = 5.92μl/l air) was greater than A. cina (LC50 = 12.95 μl/l air). And lethal time values (LT50) were (10.47 h) and (60.27 h), respectively. According to this study it is possible to propose essential oil as alternative pesticides in pest controlling programs
    Keywords: A. cina Essential Oil, Carob Moth, E. globulus Essential Oil, Larvicide, Ovicidal
  • Mehrnoush Eskandari Torbaghan, Amir Lakzian*, Ali Reza Astaraei, Amir Fotovat, Hossein Besharati Pages 41-58
    Isolation and identification of isolates with PGPR characteristic can be used to improve plant growth in saline areas. In order to quantitative measure of PGPR characteristic in native halophilic, alkalophilic and haloalkalophilic bacterial isolates of Khorasan Razavi soils, isolates were isolated and purified from six different areas to measure the concentration of ammonia production via corrected Nesslerization method and 3-indoleacetic acid as Salkowski method. The alkalophiles isolates showed maximum ammonia production (0.055%) among the three groups of bacteria which this amount was 9.5 times of its average in haloalkalophiles isolates (0.0058%) and 13 times of ammonia production average in halophiles (0.004%). Most of halophiles, alkalophiles and haloalkalophiles isolates were IAA producer with 0.0003, 0.0001 and 0.0021 percent respectively that the IAA amount in haloalkalophilic group was about 6 and 14.5 times of it in halophilic and alkalophilic isolates respectively. Equations to predict the concentration of ammonia and 3-indole acetic acid production was only significant in the haloalkalophilic isolates for ammonia production (P=0.046) and halophilic isolates for IAA production (P=0.015) under effect of electrical conductivity and pH in 0.05 probability level. Results represented that the multiple regression analysis for prediction of ammonia and IAA concentrations producing by isolates had not any significant performance in high and low concentrations under effect of electrical conductivity and pH. Uses of Nesslerization and Salkowski methods after some modifications show promises and are recommendable in research due to their ease of implementation and relatively accurate results.
    Keywords: 3-Indoleacetic acid, Alkalophiles, Haloalkalophiles, Halophiles, Nesslerization method, Salkowski method
  • Zohreh Mazaheri Kohanestani *, Abdolmajid Hajimoradloo, Rasoul Ghorbani Pages 59-70
    The aims of the present study was to obtain baseline data on hematological parameters of Capoeta capoeta gracilis and investigate the effects of parasite infection with Posthodiplostomum cuticola in Zaringol Stream. A total number of 132 fish specimens including 92 females and 40 males (length and weight ranged between 5.7-16.4 cm and 2.69-35.84 g respectively) were collected by electrofishing (150V, 10A) from 9 stations in summer 2010. The water quality parameters were measured at the same time. Blood were taken from caudal vein. After biometry, age and gender was determined by scales and clinical observation of gonads respectively. Also the black spots were counted from the fin, skin, and opercula. There was no gender effect on hematological parameters (P>0.05). Hematocrit (%) and hemoglobin (g/dL) increased in older fishes (P
    Keywords: Age, Capoeta capoeta gracilis, Hematological Parameters, Posthodiplostomum cuticola, sex
  • Hasan Baghshani *, Vahide Ghodsi Pages 71-79
    Chronic cyanide intoxication has been shown to induce damage in various tissues. In the present study the effects of chronic exposure to potassium cyanide (KCN) on some oxidative stress-related parameters as well as Modulatory effects of garlic powder were studied. 18 male wistar rats were assigned into three groups, 6 in each group. Group 1 served as control group. Group 2 received cyanide (KCN, 500 mg/L) in drinking water for 42 days. Rats in Group 3 received water containing KCN (500 mg/L in drinking) and also were fed a diet containing 5% garlic powder for 42 days. Cyanide caused increase in malondialdehyde (MDA) concentartins in all studies tissues, although the increase was only significant (P
    Keywords: Cyanide poisoning, Garlic, Oxidative damage
  • Farzaneh Vakili, Farid Firouzbakhsh*, Sekineh Yeganeh Pages 81-89
    The present study was performed to investigate the effects of various levels of dietary lactobacillus acidophilus as feed supplement on the growth performance, survival rate, hematological parameters and intestinal microbiota of guppy (Poecilia reticulata). For this purpose onethousand and eight hundred guppy larvae with 7 mg mean weight in a completely randomized design with 4 treatments and 3 replicates of L. acidophilus in the diet, including no bacteria (control), 1.5×107, 3×107, 6×107 CFU g-1(T2,T3,T4 respectively) were considered and fed for 16 weeks. The results showed that significant differences (P0.05) with control (5.96±0.2). The highest amount of intestinal of Lactobacillus was observed in 4 group compared to other groups and control (P
    Keywords: Guppy, growth, hematology, intestinal microbiota, Lactobacillus acidophilus
  • Zahra Zarei Chaghabalki *, Mansour Halimi, Behzad Amraei Pages 91-101
    The leishmaniases are among the most important emerging and resurging vector-borne protozoal diseases, second only to malaria in terms of the number of affected people. Like malaria, the leishmaniases can be caused by infection with any of several species of parasites belonging to the genus Leishmania and transmitted by sand flies.The purpose of thisinvestigation was to determinethe atmospheric-oceanic Southern Oscillationpattern, asa factorinclimatic conditionsof the country, theincidence ofleishmaniasis, in the city ofQasr-e Shirin. Inthisregard, theSouthern Oscillationpatterndata was recieved for theperiod1369 to1391fromthe University ofEast Angelia.The data of annual CL incidence in Qasr-e Shirin were collected from the national and international reports of CL incidence in Iran. To evaluate the effect of hot and cold phases of the macro-scale weather pattern, the outbreak data based was separatednbased on the monthly phases and the significance of difference between warm and cold ENSO phases of outbreak data were studied by independent with doublesided t_studen test. The results showed that the annual incidence of leishmaniasis in the city of Qasr-e Shirin data, is significant only inApril and March months. The running of Independent twosided t test on two series of cases based on the separation of cold and warm phases of ENSO Was showed that in April and March in the years since phases with ENSO (La Nina) are The average of outbreaks are the average is higher than the years in April and March are warm phase of ENSO (El Nino) is dominant in Qasr-e Shirin city.
    Keywords: El Ni?o, La Ni?a, Leishmania, Qasr-e Shirin, Southern Oscillation pattern
  • Farakhzad Zeynali, Ehsan Kamrani, Mehran Parsa * Pages 103-110
    The catch per unit of effort, catch per unit of swept area and distribution of Banana shrimp (Penaeus merguiensis, de Man 1888) were investigated in fishing season of Banana shrimp in waters of Hormozgan province (October and November, 2013) using a bottom trawl with 24 mm mesh size. Total catch and mean CPUE of P. merguiensis was calculated as 4102 kg and 11.98±0.82 kg/h, respectively.Maximum CPUE and mean CPUE obtained in less than 10 m depth layer with 1797 kg and 15.9±1.83 kg/h, respectively.Minimum CPUE and mean CPUE obtained in 20-40 m depth layer with 684 kg and 8.41±0.9 kg/h, respectively. Total CPUA in less than 10, 10-20 and 20-40 m was obtained 14261, 12856 and 5143 kg/nm2. Maximum CPUA was obtained in less than 10 m depth layer with 1190 kg/nm2. Maximum and minimum mean CPUA was calculated in less than 10 m depth layer with 126.21±14.53 kg/nm2 and 20-40 m depth layer with 66.79±7.21 kg/nm2, respectively. Results showed that the highest distribution of P. merguiensis in shrimp fishing ground of Hormozgan province is in less than 10 m depth layer.
    Keywords: CPUE, CPUA, Hormozgan province, Penaeus merguiensis
  • Maryam Soyuf Jahromi, Musa Keshavarz * Pages 111-122
    Sea urchin as a bioerosion, is an effective factors on coral reef ecosystems which the observable biometry of urchin and its relationship with the jaw is important. Therefore, within this survey, sea urchin Echinometra mathaei were examined for summertime (July–September, 2014) between the intertidal areas of Dayyer Port (51˚53’49.39ʼ’E, 27˚50ʼ3.57’’N), Iran. A total of 91 individuals lively transferred to a lab. Total wet weight was weighted by a digital scale and the test height and diameters and the jaw length was measured by caliper (0.01 precision). The relationships between heights and diameters with weights were calculated according to indices and the relationships between the jaw lengths and test height and diameter were achieved. The results illustrated that the relationship between test height to its diameter (HDR index) is independent of test diameter (the slop near to zero) and therefore, there is a direct relationship between test height and diameter (a=0.47). Although the highest values of test height and spin length refer to males, but females achieved bigger values of test diameter, height and thickness (mean test height, diameter and thickness of females were 24.13±3.52 mm, 44.93±5.71 mm, 0.83±0.16 mm; and males: 21.22±6.82 mm, 37.67±12.27 mm, and 0.73±0.20 mm, respectively). The test diameter and weight of immature samples were less than 20 mm and 6.66 gr, respectively where can be as a primary criterion of Echinometra mathaei sexual maturity. Two indices HWR and DWR of both females and males had obvious differences with total samples, which also can be related to immature samples. Moreover, the jaw length was half of height (a=0.49, r=0.87) and a quarter of diameter (a=0.25, r=0.89). Results also illustrated well that larger samples had longer jaws that it could help identifying higher erosive samples.
    Keywords: Dayyer Port, Echinometra mathaei, Persian Gulf, Sea Urchin, The Test
  • Jaber Aazami *, Saeed Seyed Ghasemi, Rasool Zamani-Ahmadmahmoudi Pages 123-137
    Birds are the only organisms that, because of flight ability, have a wide range of distribution. Changes in their composition, diversity and density can indicate changes in the environment. This study was done for the first time with the aims of identification of bird species and their diversity, and calculation of different ecological indices in a period of five years (2011-16) in 22 sampling sites in Golestan Province, located in Caspian Sea, Iran. From 123 identified bird species belonging to 27 bird families, 6 species have been listed in the International Union for Conservation of Nature. The highest number of birds belongs to the order of Anatidea, but in terms of individual bird species, the Common Coot, Mallard and Greater Flamingo had the greatest numbers. Ecological indices showed that the highest diversity and evenness of species occurred in 2012; during the last year of the study, not only did the number of species decrease, but also, all of the diversity indices declined, while the dominant index significantly increased. The results of this study are a warning for enthusiasts and lovers of environment conservation as well as experts and managers of this field of study, and the need for conservation of these areas is emphasized.
    Keywords: Birds, Conservational Managment, Index, Species Diversity