فهرست مطالب

مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، شهریور 1395)

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید وحید رضوی ترمه *، محمدرضا ملک صفحات 1-15
    سیل یکی از بلایای طبیعی مخرب است که بر روی مسائل اقتصادی-اجتماعی و محیطی تاثیر می گذارد. وجود نقشه های حساسیت و آسیب پذیری برای مدیریت جامع سیلاب جهت کاهش اثرات مخرب سیل ضروری است. هدف اصلی این تحقیق، تهیه ی نقشه ی حساسیت سیلاب با استفاده از روش ترکیبی، مدل باور شهودی و تحلیل سلسله مراتبی در استان فارس، شهرستان جهرم می باشد. در این روش ترکیبی، از باور شهودی به جای استفاده ازنظر کارشناسان جهت وزن دهی معیارها در تحلیل سلسله مراتبی استفاده کرد. درمجموع نه معیار که بر روی موقعیت نقاط سیلاب اثر می گذارند، در نظر گرفته شد. این معیارها شامل درجه شیب، جهت شیب، ارتفاع، شاخص توپوگرافی رطوبت (TWI)، شاخص توان آبراهه (SPI)، فاصله از رودخانه، کاربری اراضی، بارندگی و لیتولوژی می باشد. پس از تهیه ی نقشه ی حساسیت سیلاب با این دو روش، جهت ارزیابی نتایج از منحنی تشخیص عملکرد نسبی (ROC) استفاده گردید. از 53 مکان رخداد سیلاب معرفی شده در این تحقیق، 35 مکان سیل (هفتاد درصد) جهت تهیه ی نقشه حساسیت سیلاب و 16 مکان سیل( سی درصد) جهت ارزیابی مدل قرار گرفت. سطح زیر منحنی(AUC) به دست آمده از منحنی تشخیص عملکرد نسبی، نشان دهنده ی دقت 3/71 درصد برای مدل ترکیبی و دقت 4/73 درصد برای مدل باور شهودی برآورد گردید. نتایج این مطالعه می تواند برای مدیران، محققان و طراحان به منظور مدیریت مناطق آسیب پذیر و کاهش خسارات مفید باشد.
    کلیدواژگان: سیلاب، مدل باور شهودی، مدل تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات مکانی
  • صدیقه گودرزی *، علی اصغر آل شیخ، سپهر هنرپرور صفحات 17-30
    یکی از سرویس هایی که در بین کاربران تلفن های همراه هوشمند با استقبال زیادی روبه رو شده است، سرویس های مبتنی بر شبکه های اجتماعی است. در این سرویس ها افراد می توانند تصاویر و یا پست های خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. از طرفی مجهز شدن دستگاه های تلفن همراه به فناوری های مکان یابی (مانند GPS) و ارتباطات بی سیم (مانند Wi-Fi) این امکان را به وجود آورده که افراد بتوانند موقعیت ها و مسیرهای خود را ذخیره کنند و بر روی بستر اینترنت منتشر سازند. با ایجاد این فناوری، کاربران می توانند داده های مکانی خود، مانند عکس ها یا یادداشت هایی که برچسب مکانی دارند، را در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذارند. این شبکه ها، شبکه های اجتماعی مکان مبنا[1] نامیده می شود. توصیه مکان یکی از سرویس های محبوب برای شبکه های اجتماعی مکان مبناست. این سرویس بر اساس پیشینه رفتار کاربر و اطلاعات مکان، مکان های بازدید نشده را به کاربران پیشنهاد می دهد. در این مقاله به مروری بر روش هایی که بر توصیه گر مکان با استفاده از داده های ثبت موقعیت تمرکز دارند، می پردازیم.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مکان مبنا، سیستم های توصیه گر، ثبت موقعیت
  • عبدالرضا کاظمی نیا، صدیقه میمندی پاریزی * صفحات 31-47
    کاهش آسیب پذیری شهرها در برابر سوانح طبیعی از جمله زلزله، به عنوان یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کالبدی محسوب می‍گردد. لذا اولین گام در برنامه ریزی های شهری شناسایی میزان آسیب پذیری مناطق شهری در برابر زلزله می باشد. این تحقیق سعی دارد مناطق آسیب پذیر شهر کرمان را مشخص و پهنه بندی نماید. با توجه به اینکه آسیب پذیری خود تابعی از چندین معیار می باشد، لذا مدل مورد استفاده از نوع مدل های چند معیاره بوده و با توجه به ماهیت مکانی معیارها پیاده سازی مدل در محیط GIS صورت گرفته است. استخراج معیارهای آسیب پذیری با روش دلفی و تهیه پرسشنامه هایی از کارشناسان حوزه های مختلف انجام پذیرفت. این معیارها عبارتند از ویژگی های ساختمان ها ( قدمت ، تعداد طبقات یا ارتفاع ، نوع کاربری ساختمان ها و تراکم جمعیتی)، فاصله از تاسیسات زیربنایی آسیب پذیر شهری( گاز و پمپ بنزین) و معیار های مربوط به ویژگی های زمین ساختی . معیارهای مربوط به مقاومت زمین نسبتا جدید بوده و اولین بار در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. هر کدام از این معیارها بر اساس روش IHWP رتبه بندی شده و سپس در محیط GIS مدلسازی و در نهایت با بکاربردن توابع تحلیلی نقشه آسیب پذیری مناطق مختلف شهر کرمان تهیه گردید. نتایج حاصل از مدلسازی معیارهای مستخرج از روش دلفی با تکنیک تحلیل سلسله مراتبی معکوس (IHWP) حاکی از آن است که حدود 42 درصد ساختمان ها آسیب پذیری کم، 35درصد آسیب پذیری متوسط و حدود 23 درصد آسیب پذیری بسیار بالایی دارند که این خود نشان از ضرورت بالای اقدامات اساسی با رویکرد مدیریت بحران برای کاهش آسیب پذیری دارد. آسیب پذیری ساختمان ها به ترتیب در مناطق1،4 شهر کرمان بیشتر به چشم می خورد که در برنامه ریزی ها باید در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: شهر کرمان، شبکه معابر، پهنه بندی آسیب پذیری، زلزله، روش IHWP
  • حامد صادقیان، علیرضا صالحی *، زهرا عزیزی، معصومه گمرکی صفحات 49-58
    روش آماربرداری زمینی اطلاعات مورد نیاز از وضعیت تاج پوشش درختان جنگل را فراهم می کند، اما این روش زمان بر و هزینه بر است. امروزه تصاویر سنجش از دوری فرصت بالقوه ای را جهت تجزیه و تحلیل خودکار مشخصه های جنگل با دقت بالا و هزینه های کم فراهم می کنند. این پژوهش با هدف ارزیابی نتایج اعمال الگوریتم تطبیق الگو بر روی تصویر هوایی UltraCam-D برای تعیین و تشخیص خودکار تاج درختان بلوط ایرانی (Quercus brantii Lind) در مقایسه با نتایج حاصل از روش های تفسیر چشمی وآماربرداری زمینی تاج درختان انجام شد. پس از پردازش اولیه تصویر، در عرصه ای با مساحت حدود 10 هکتار در بخشی از پارک جنگلی یاسوج، تعداد 100 اصله درخت بلوط ایرانی به روش تصادفی جهت انجام این مطالعه انتخاب گردید. مساحت تاج درختان انتخاب شده با روش تفسیر چشمی در محیط نرم افزار Arcview مشخص و پس از محاسبه به عنوان مساحت واقعی در نظر گرفته شد. در روش آماربرداری زمینی مساحت تاج و تعداد پایه هر درخت اندازه گیری و ثبت شد. همچنین، جهت تعیین و تشخیص خودکار تاج درختان، الگوریتم تطبیق الگو با برنامه نویسی در محیط نرم افزار Matlab R2014b بر روی تصویر مذکور اعمال شد. نتاج نشان داد که دقت (RMSE) الگوریتم تطبیق الگو برای تعیین مساحت تاج در مقایسه با روش آماربرداری زمینی بهتر و معادل 91/4 درصد می باشد. همچنین صحت کلی و ضریب کاپا بین تشخیص خودکار تعداد قله تاج در استفاده از الگوریتم مذکور با تعداد جست شمارش شده در هر درخت در واقعیت زمینی به ترتیب 77 و 74 درصد بدست آمد.
    کلیدواژگان: پردازش تصویر، تاج پوشش، تصویر هوایی UltraCam- D، تفسیر چشمی
  • محمد عربی *، حمیدرضا نانکلی صفحات 59-69
    در تکنیک تعیین موقعیت مطلق دقیق PPP، با استفاده از مدار دقیق ماهواره و ساعت دقیق ماهواره می توان به دقت های در حد سانتی متر و یا دسی متر رسید. از طرفی امروزه سرویس های آنلاین و رایگانی به منظور تعیین موقعیت مطلق دقیق توسعه و گسترش یافته اند که بدون نیاز به داشتن اطلاعاتی از پردازش های GPS براحتی موقعیت ایستگاه را در اختیار کاربر قرار می دهد. چهار نمونه از سرویس های رایگان و آنلاین تعیین موقعیت دقیق عبارت اند از: سرویس بین المللی تعیین موقعیت مطلق دقیق CSRS-PPP کانادا، نرم افزار تعیین موقعیت و آنالیز GPS، GAPS ، سرویس اتوماتیک تعیین موقعیت مطلق دقیق APPS و سرویس magicGNSS. هدف از این پژوهش ارزیابی دقت این سرویس های آنلاین PPP در تعیین موقعیت استاتیک و همچنین برآورد تاخیر تروپسفری قائم (ZTD) می باشد. بدین منظور تکرارپذیری مختصات را برای دو ایستگاه IGS با نام های TEHN و SOFI در بازه زمانی اول فوریه تا 15 فوریه 2015 بررسی خواهیم کرد. مشاهده شد که تکرارپذیری مولفه های مسطحاتی از ارتفاعی بهتر است. علاوه بر آن نتایج نشان داد که هر چهار سرویس همخوانی قابل توجهی با همدیگر دارند. بطوری که دقت مولفه های مسطحاتی سرویس APPS به طور میانگین حدود 3 میلی متر، سرویس GAPS حدود 5.5 میلی متر، سرویس magicGNSS حدود 5 میلی متر و سرویس NRCANحدود 3 میلی متر می باشد. همچنین این مقادیر برای مولفه ارتفاعی به ترتیب برابر با 5.5، 9.5، 6.5 و 6 میلی متر برای سرویس های APPS، GAPS، magicGNSS و NRCAN می باشد. همچنین مختصات حاصل از این چهار سرویس با مقدار معلوم آن در فریم ITRF2008 مقایسه شد. نتایج نشان داد که دقت مولفه های مسطحاتی با استفاده از این سرویس های آنلاین زیر سانتی متر و در حد چندین میلی متر می باشد که حد دقت مورد نیاز برای بسیاری از کاربردهای نقشه برداری است. در پایان نیز برآورد ZTD حاصل از چهار سرویس آنلاین برای روز اول فوریه 2015 مقایسه نمودیم. بطوری که میانگین قدرمطلق اختلاف بین تاخیر تروپسفری قائم برآورد شده با سرویس APPS و مقدار رفرانس (تاخیر تروپسفری قائم کلی یا مجموع تروپسفر تر و خشک در ایستگاه های دائم IGS که در پایگاه اینترنتی IGS در دسترس است) حدودا برابر با 3 میلی متر، با سرویس GAPS برابر با 4 میلی متر، با سرویس magicGNSS برابر با 3 میلی متر و با سرویس NRCAN برابر با 5 میلی متر می باشد.
    کلیدواژگان: تعیین موقعیت مطلق دقیق (PPP)، سرویس های آنلاین PPP، تاخیر تروپسفری، آنالیز دقت، تعیین موقعیت استاتیک
  • محمدرضا مباشری *، مرتضی ابازری صفحات 71-82
    در این مقاله هدف بهبود بخشیدن به مدل OMI در استخراج عمق اپتیکی برای آشکارسازی مناطق متاثر از گرد و غبار با استفاده از تغییرات بازتابندگی سطح، دما و خصوصیات طیفی گرد و غبار می باشد. داده های مورداستفاده شامل بازتابندگی سطح OMI، عمق اپتیکی OMI، کسر ابر OMI، دمای سطح MODIS به همراه عمق اپتیکی AERONET می باشد. تصاویر مورد استفاده همزمان و در باند های یکسان از دو منطقه در الجزایر و نیجریه واقع در قاره آفریقا می باشد. برای آشکارسازی میزان گرد و غبار پیکسل های خاصی تعریف گردیدند که در منطقه الجزایر پس از حذف اثر ابر با مقایسه مقادیر بازتابندگی سطح و عمق اپتیکی به رابطه ای میان این دو بدست آمد که با مقادیر به دست آمده از AERONET، همبستگی 0.788 و 0.148rmse= برای کانال nm500 به دست آمد. که در مقایسه با مقادیر اولیه با اندازه گیری های زمینی،0.13 همبستگی بالاتر و دقت 0.24 بالاتر را گزارش می کند. اما برای نیجریه که جنس گرد و غبار از نوع سطح است به دلیل عدم کارایی بازتابندگی سطح، از رابطه بین گرد و غبار و دما استفاده گردید. با این فرض که با ارتفاع گرفتن گرد و غبار، دما کاهش یافته و با نبود گرد و غبار، دما افزایش می یابد. برای اعتبار سنجی داده های حاصل از مدل از مقادیر AERONET استفاده شد. در این مقایسه، ضریب همبستگی 0.93 و 0.166rmse= برای کانال nm500 نانومتر به دست آمد. درنهایت برای آشکارسازی میزان گرد و غبار در هر نقطه جهان باید نوع پوشش منطقه، مقدار بازتابندگی سطح و دمای سطح همچنین اطلاع از شرایط ابر منطقه در اختیار باشد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که روش اول را برای پوشش گیاهی و روش دوم برای نقاط بیابانی مناسب خواهد بود.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، بازتابندگی سطح، عمق اپتیکی، دمای سطح، سنجش از دور
  • مهدی غلامی رستم *، سید مصطفی هاشمی، عباس علی پور صفحات 83-91
    امروزه با توجه محدودیت بالای منابع طبیعی در استان سمنان، نیاز به مدیریتی کارا و آینده نگر در جهت نیل به توسعه پایدار بیش از پیش احساس می گردد. عنایت به پارامترهای علمی توسعه شهری که توجه ویژه ای به محیط زیست دارند، تاثیر به سزایی در این امر خواهد داشت. در پژوهش پیش رو امکان توسعه شهری از دو منظر ژئومورفولوژیکی و توان اکولوژیک به طور مجزا در غرب این استان مورد مطالعه قرار گرفت تا با پهنه بندی مناطق مستعد، از هدر رفت انرژی، سرمایه و زمان جلوگیری به عمل آید.
    پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و انتخاب مناسب ترین روش پژوهش، نقشه های 1:250000 از سازمان های مربوطه اخذ و در نرم افزار مربوط به سامانه اطلاعات مکانی استفاده گردید. برای وزن دهی لایه ها در این نرم افزار از روش سلسله مراتبی فازی بهره برده شد. در انتها دو نقشه بررسی توسعه سکونتگاه های شهری و توان اکولوژیک منطقه مطالعاتی حاصل گردید.
    به طور کلی 02/82% منطقه مطالعاتی از لحاظ پارامترهای توسعه شهری و 33/58% از لحاظ توان اکولوژیک در محدوده مستعد توسعه شهری قرار دارند. سمنان و گرمسار دو شهر مهم در منطقه مطالعاتی، از لحاظ توسعه شهری در محدوده تناسب متوسط قرار گرفتند؛ لذا توسعه این دو شهر مشروط به در نظر گرفتن مواردی خاص قابل اجرا خواهد بود. شمال منطقه مطالعاتی نیزکه غالب شهر و روستاهای منطقه را در بر می گیرد، در محدوده نامناسب توسعه شهری قرار دارد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، توان اکولوژیک، توسعه پایدار، ژئومورفولوژی
|
  • V. Razavi Termeh *, M. R. Malek Pages 1-15
    Flood is one of the most devastating natural disasters with socio-economic and environmental Consequences. Thus, comprehensive flood management is essential to reduce the flood effects on human lives and livelihoods. The main goal of current study is to investigate the application ensemble of evidential belief function with AHP (EBF-AHP), for flood susceptibility mapping in the Fars Province, Jahrom Township. Nine factors that influence locations of floods were considered in this research and processing in ArcGIS environment. These factors include slope degree, slope aspect, altitude, topographic wetness index (TWI), stream power index(SPI), distance to rivers, lithology, land use and rainfall.
    The predicted results from the models were validated using the receiver operating characteristics curve (ROC). From 53 floods identified, 35 locations (≈70 %) were used for the flood susceptibility mapping, while the remaining 16 floods (≈30 %) were used for the model validation. The area under the curve (AUC) for the ensemble of evidential belief function with AHP was calculated as %71.3 and for evidential belief function the AUC were %73.4. The results of this study can be useful for managers, researchers, and planners to Manage the susceptible areas to flood and reduce damages.
    Keywords: Flood Susceptibility, Evidential Belief Function Method, Analytical Hierarchy Process (AHP), GIS
  • S. Gudarzi *, A. A. Alesheikh, S. Honarparvar Pages 17-30
    Social Network Based service is one of the services which has embraced a lot of smartphones users. Utilizing these services, people can share their pictures or posts with each other. On the other hand, equipping the mobile devices with the latest Positioning technology (such as GPS) and wireless communications (such as Wi-Fi) makes it possible for users to save their positions and trajectories and then publish them on the Internet. By developing such technologies, users can be able to share their spatial data, such as geo tagging pictures or notes on social networks. This network is called location-based social network. Location recommendation is a popular service in location –based social networks. By employing this service, unvisited sites can be suggested to the users based on their visiting history and site information. The purpose of this paper is to review the methods of location recommendation methods which utilize check-in data.
    Keywords: Location-Based Social Network, Recommender System, Check in
  • A. Kazeminiya, S. Meimandi Parizi * Pages 31-47
    One of the main aims of physical planning is reducing the vulnerability of cities against natural disasters such as earthquake. So the first step is identifying the vulnerability of urban areas against this Natural disaster in city planning. This study seeks to identify and to zone the vulnerable areas in Kerman. Since its vulnerability depende on several criteria, the used model is a type of multi-criteria models; furthermore, on account of the nature of place of standards, the model has been implemented in GIS. Delphi method and questionnaires from experts in various fields was applied to obtain the criteria of vulnerability. These indexes include: characteristics of buildings (dates, number of floors or height, land use type buildings and population density), Distance from vulnerable urban infrastructure (gas station) and related tectonic features. Earth resistance criteria is relatively new also they is used in the research for the first time. Each of these indicators are ranked based on IHWP and modeling in GIS modeling And finally by applying analytic functions vulnerability map of buildings was prepared. The results of modeling standards that achieved from Delphi method with the reverse Analytic Hierarchy Process (IHWP) indicate that About 42% of buildings are less vulnerable, 35% of them are moderate vulnerable, and About 23% of them are high vulnerable. This factor shows the necessity of radical measures with crisis management approach to reduce vulnerability. Vulnerability of buildings in areas 1 and 4 of Kerman are more than other areas that should be prioritized in programs.
    Keywords: Kerman City, Routs Network, Zoning of Vulnerability, Earthquake, IHWP
  • H. Sadeghian, A. R. Salehi *, Z. Azizi, M. Gomroki Pages 49-58
    The field inventory method provides the required data from crown cover status of forest trees, but this method is costly and time consumer. Nowadays, remote sensing imageries provides an opportunity to automatically analysis forest characteristics with a high accuracy and low costs. This study aimed to evaluate the results of applying template matching algorithm on aerial image of UltraCam-D to delineate and detect automatically the single tree crowns of Persian oak(Quercus brantii Lind) in comparison with the results of visual interpretation techniques and the filed measurement method of crown covers. After preprocessing of images, in a terrain with an area of 10 ha inside Yasuj forest park, 100 trees of Persian oak were selected randomly. The crown area of the selected trees was determined and calculated using visual interpretation in Arcview software and was accepted as the control data. Using the field inventory, the areas of the tree crowns were measured and the numbers of sprouts in each coppice form were counted. Using the field inventory, the areas of crowns of trees were measured and the numbers of sprouts in each coppice form were counted and recorded. Moreover, to delineate and recognize the crown of trees automatically, using programming in Matlab R2014b environment, the template matching algorithm was applied on the mentioned images. The results showed that the accuracy of template matching algorithm is better than the method of field measurement and it was 4.91 percent of the control method. The overall accuracy and kappa coefficient between the automatic detection of crown peaks and the number of counted sprouts in each coppice form were 77 and 74 percent, respectively.
    Keywords: Image Processing, Crown Cover, UltraCam-D Arial Image, Visual Interpratation
  • M. Arabi *, H. R. Nankali Pages 59-69
    Precise Point Positioning (PPP) is a stand-alone positioning technique that is capable to provide real-time centimeter level accuracy for a single receiver using the precise satellite orbit and clock data products. Nowadays, a number of free online PPP processing services have been developed in order to obtain highly accurate coordinates with respect to a well-defined datum. Four examples of these services are: (1) Canadian Spatial Reference System (CSRS-PPP), (2) GPS Analysis and Positioning Software (GAPS), (3) Automatic Precise Positioning Service (APPS) and (4) magicGNSS. This paper aims to investigate accuracy of these four online PPP services in static positioning and zenith tropospheric delays (ZTDs) estimation. To this end, repeatability of these four PPP services is investigated for two International GNSS Service (IGS) stations, namely TEHN located in Iran and SOFI located in Bulgaria, in the period from February 1-15, 2015. The repeatability of horizontal components for APPS, GAPS, magicGNSS and CSRS-PPP services are 3 mm, 5.5 mm, 5 mm and 3 mm, respectively. These values for height components are 5.5, 9.5, 6.5 and 6 mm for APPS, GAPS, magicGNSS and CSRS-PPP services, respectively. Furthermore, for the both IGS stations, the estimated position by using these services were compared with their known coordinates in ITRF2008. The results showed that precision of horizontal components obtained by these online PPP services are at a sub-centimeter level, which is required for many mapping applications. Finally, the ZTDs estimated using four online PPP services were compared for February 1, 2015. Compared with the corresponding values published on the IGS Web site, the precision of ZTDs estimated by APPS, GAPS, magicGNSS and CSRS-PPP are 3 mm, 4 mm, 3 mm and 5 mm, respectively.
    Keywords: Precise Point Positioning (PPP), PPP Online Services, Tropospheric Delay, Accuracy Assessment, Static Positioning
  • M. R. Mobasheri *, M. Abazari Pages 71-82
    Dust properties can be sensed remotely from space and the ground. The main problem of remote sensing is that it cannot measure dust directly and collect data about dust by optical behavior of the Earth-Atmosphere System. Nevertheless, the advantage of remote sensing techniques is that they measure dust properties in ambient environment, and they can have access to the mass of data over a large geographical area via satellite. With regard to sampling, field measurements are made at regional and pin point scale regarding both the surface and volume which can be problematic. Although the optical depth of dust derived from satellites are less accurate than ground-based observation, satellite-based remote sensing can supplement ground-based remote sensing in their methods of dust observation since satellite-based remote sensing covers large areas of research. Therefore, this combination can be beneficial and cost-effective in calculating the Air-Quality Index. Aura is the chemistry mission of NASA with the overall objective to study the chemistry and dynamics of Earth's atmosphere from the three observation platforms on ground through the mesosphere. The observation of the complex interactions of atmospheric constituents contributes to global environmental health. This thesis aims at modifying OMI model in deriving the optical depth to detect dust affected region using changes in surface reflectance, temperature, and dust spectral properties. The remote sensing data sets included OMI surface reflectance, OMI optical depth, OMI cloud fraction, MODIS surface temperature, and AERONET optical depth. The images included Al Jazeera and Nigeria in Africa, which were close enough in time and band. To detect the dust, particular pixels were defined. Regarding Al Jazeera, after removing the cloud effect, the correlation coefficient of surface reflectance and optical depth was 0.788 and rms=0.148 for channel 500nm. The findings revealed 0.13 higher correlation coefficient and 0.24 higher accuracy in comparison with ground-based observations. Considering Nigeria, the correlation coefficient of dust and temperature was calculated since dust is of surface type and surface reflectance could not be taken into account. The presupposition was that altitude and temperature are inversely related. This means that the higher the altitude, the lower the temperature. To assess the validity of study, the comparison of computations based on AERONET measurement was made. The results showed correlation coefficient= 0.93 and rms=0.166 for channel 500nm. Finally, to detect the amount dust in different regions of world there is a need of information on the vegetation type, the amount of surface reflectance, temperature, as well as clouds of that region. The findings of this study suggested that the first method seemed appropriate for vegetation and the second method for desert areas.
    Keywords: Dust, Surface Reflectance, Optical Depth, Surface Temperature, Remote Sensing
  • M. Gholami Rostam *, S. M. Hashemi, A. Alipoor Pages 83-91
    Regarding the natural resources limitation in Semnan province nowadays, the need of a futuristic and flawless management in order to attain sustainable development is felt more than ever, besides considering the scientific urban development parameters, which pay a special attention to environment, have positive influence in this matter. In present research, the possibility of prospective urban development considering two points of views was studied: geomorphologic and ecologic carrying capacity, in west of Semnan province in order to prevent from wasting energy, time and money by the aid of zoning. After librarian studies and choosing the best research method, 1:250000 plans were gained from respective institutes and applied in GIS computer software. Fuzzy AHP was employed for weighting the layer, and at the end two plans were provided: assessment of human settlement development and ecological carrying capacity. Totally 82.02% of the case study for urban development and 58.33% for ecological carrying capacity were suitable. Semnan and Garmsar two significant cities in the case study area, were located in the average proportionality, hence any prospective development should be conditional. North of the area which contains the majority of cities and villages was located in the unsuitable region for development.
    Keywords: Zoning, Ecological Capacity, Sustainable Development, Geomorphology