فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال ششم شماره 22 (تابستان 1396)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال ششم شماره 22 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسین حسینی نیا *، شهرام مقدس فریمانی، آتنا جعفری صفحات 1-35
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گرایش کارآفرینانه شرکت های تعاونی تهیه و تولید نهاده ها و ادوات کشاورزی بر عملکرد آنان از نظر مدیران این شرکت ها با در نظر گرفتن نقش تعدیل گری گرایش به بازار انجام گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش را روسای هیئت مدیره شرکت های تعاونی تهیه و تولید نهاده ها و ادوات کشاورزی مستقر در استان های تهران، فارس و اصفهان تشکیل دادند. برای گردآوری داده های پژوهش از ابزار پرسش نامه با طیف پنج گزینه ای لیکرت استفاده شد. پس از نمونه گیری تصادفی، داده ها از 114 شرکت گردآوری گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و نرم افزارهایSPSS21 و Smart PLS3 استفاده شد. پایایی ابزار تحقیق از طریق پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و ضریب های بارهای عاملی و روایی آن به وسیله روایی همگرا و واگرا تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد که تاثیر گرایش کارآفرینانه این شرکت ها بر عملکرد آنها مثبت و معنی دار است، اما گرایش به بازار این رابطه را تعدیل نمی کند. از طرفی، گرایش به نوآوری، ریسک پذیری، پیشگامی و استقلال بر عملکرد شرکت های مذکور تاثیر مثبت و معنی داری دارد، ولی رقابت تهاجمی بر عملکرد این شرکت ها تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: گرایش کارآفرینانه، گرایش به بازار، عملکرد، شرکت تعاونی
  • علیرضا کرباسی، سمیه غفوری*، سمیه رحیمی، علی رهنما صفحات 37-52
    مطالعه حاضر به بررسی و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر گرایش کشاورزان به فعالیت های تعاونی در شهرستان نیشابور انجام شده است. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از بین 100 کشاورز (عضو تعاونی و غیر عضو تعاونی) شهرستان نیشابور در سال 1395 به صورت تصادفی جمع آوری گردید. به منظور تحلیل داده ها از بسته نرم افزارSHAZAM و مدل لاجیت استفاده شده است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که متغیر وضعیت تاهل تاثیر منفی و معنی دار و متغیرهای انگیزه نسبت به فعالیت های گروهی، دانش و آگاهی تاثیر مثبت و معنی داری بر روی گرایش کشاورزان نسبت به عضویت در تعاونی ها داشته اند. بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهاد می گردد که با برگزاری جلسات برای کشاورزان، سطح آگاهی آن ها را در مورد تعاونی ها افزایش داده و همچنین در قالب مناسبت های گوناگون از قبیل هفته تعاون، هفته جهاد کشاورزی از کشاورزان عضوی که سطح عملکردشان نسبت به سال گذشته بیشتر بوده است، با اعطا کمکهای مالی و یا اختصاص سهمیه بیشتر نهاده های لازم، قدردانی شود تا زمینه ای برای عضویت دیگر کشاورزان نیز فراهم شود.
    کلیدواژگان: تعاونی، گرایش کشاورزان، الگوی لاجیت، شهرستان نیشابور
  • اصغر باباخانی، مرجان واحدی* صفحات 53-79
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی در میزان موفقیت تعاونی های شیلات استان ایلام انجام گرفت. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را اعضای تعاونی های فعال شیلات استان ایلام به تعداد 180 نفر تشکیل دادند که به علت محدود بودن تعداد جامعه آماری، تمامی اعضا به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسش نامه بود که برای تایید روایی آن از دیدگاه صاحب نظران و متخصصان بهره گرفته شد و جهت تعیین پایایی آن پیش آزمون انجام گرفت و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، واریانس، انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه) و به کمک نرم افزار SPSS انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد بین متغیرهای فردی و حرفه ای سطح تحصیلات و سابقه عضویت و مولفه های سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی، آگاهی اجتماعی، انسجام اجتماعی و مشارکت اجتماعی) با متغیر وابسته یعنی میزان موفقیت تعاونی های شیلات ارتباط مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، متغیرهای سابقه عضویت، آگاهی اجتماعی، سطح تحصیلات و مشارکت اجتماعی حدود 51 درصد از تغییرات را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، موفقیت، تعاونی های شیلات، استان ایلام
  • روجا هاشم زاده اتویی، امیر احمدپور* صفحات 81-101
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر نظام اطلاعات بازاریابی در شرکت های تعاونی تولید روستایی استان مازندران انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران عامل تعاونی های تولید روستایی استان مازندران (183 =N) تشکیل دادند که از میان آنها، 125 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند (125=n). ابزار پژوهش پرسش نامه ای بود که روایی آن با کسب نظر استادان و متخصصان فن و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ ( 73/0 - 97/0) تایید شد. طبق نتایج توصیفی تحقیق، 8/40 درصد پاسخگویان وضعیت نظام اطلاعات بازاریابی در تعاونی ها را در سطح متوسط ارزیابی کردند. بر این اساس می توان گفت که وضعیت نظام اطلاعات بازاریابی در شرکت های تعاونی تولید روستایی در جایگاه مناسب قرار ندارد. طبق نتایج آزمون رگرسیون خطی چندگانه به شیوه گام به گام، چهار عامل اطلاعاتی- ارتباطی، مشارکتی، شخصیتی و تحصیلات به عنوان عوامل تبیین کننده و تاثیرگزار بر وضعیت نظام اطلاعات بازاریابی شناسایی شدند که در این میان، عامل مشارکتی با میزان بتای 365/0 بیشترین میزان تاثیر را در تبیین متغیر وابسته دارد. چهار عامل مذکور در مجموع 2/51 درصد از تغییرات وضعیت نظام اطلاعات بازاریابی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: نظام اطلاعات بازاریابی، تعاونی تولید روستایی، استان مازندران
  • وکیل حیدری ساربان*، مینا زیارتی صفحات 103-121
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و ارزیابی عوامل اجتماعی و محیطی موثر بر عملکرد تعاونی تولید روستایی شهرستان گناوه انجام گرفت. گردآوری داده های موردنیاز با استفاده از شیوه میدانی (پرسش نامه) انجام شد. جامعه آماری پژوهش 96 کشاورز عضو تعاونی تولید شهرستان گناوه بودند. برای طراحی پرسش نامه از چهار شاخص اجتماعی در قالب 21 نماگر و سه شاخص محیطی در قالب 25 نماگر بهره گرفته شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره در محیط نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تمام شاخص های عوامل اجتماعی و محیطی و عملکرد تعاونی تولید روستایی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که از بین مولفه های عوامل اجتماعی، مولفه اعتماد اجتماعی با ضریب 670/0 و از بین مولفه های عوامل محیطی، مولفه مدیریت خاک با ضریب 540/0 بیشترین تاثیر را در عملکرد تعاونی های تولید داشته اند. برپایه نتایج ضریب بتا نیز مشخص شد که متغیر اعتماد اجتماعی با مقدار 785/0 و مدیریت خاک با مقدار 695/0 متغیرهای عملکرد تعاونی تولید روستایی را پیش بینی کردند. علاوه بر این، نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که متغیرهای عوامل اجتماعی و محیطی بر عملکرد تعاونی تولید مطلوب و تاثیرگذار بوده اند. از بین متغیرهای ذکرشده، متغیر اعتماد اجتماعی با میانگین 94/3 بیشترین تاثیر و متغیر مدیریت آب با میانگین 24/3 کمترین تاثیر را بر متغیر وابسته داشته اند.
    کلیدواژگان: تعاونی تولید، توسعه ی پایدار، توسعه ی روستایی، شهرستان گناوه
  • احسان خسروی، سعید غلامرضایی *، مهدی رحیمیان، مرتضی اکبری صفحات 123-150
    گرایش کارآفرینانه سازمانی یکی از ضرورت های افزایش عملکرد تعاونی ها و تابعی از میزان توسعه کارآفرینی سازمانی است. بنابراین، بررسی آثار بازدارنده های توسعه کارآفرینی سازمانی بر این گرایش برای کنترل، تعدیل و یا حتی حذف این آثار، به خصوص در تعاونی های کشاورزی، امری ضروری است. هدف از این پژوهش نیز بررسی تاثیر مولفه های بازدارنده توسعه کارآفرینی سازمانی بر گرایش کارآفرینانه سازمانی در تعاونی های کشاورزی بود. جامعه آماری تحقیق را 1012 نفر از اعضای تعاونی های مرغ داران گوشتی فعال استان کرمانشاه تشکیل دادند. با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 220 نفر تعیین شد که این افراد به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، پرسش نامه محقق ساخته بود. روایی محتوایی پرسش نامه توسط پنل متخصصان تایید شد و از ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش و تایید پایایی استفاده گردید. به منظور تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی با بهره گیری از نرم افزارSPSS20 استفاده شد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که بازدارنده های روان شناختی، مهارتی- مدیریتی، آموزشی و حمایتی- پشتیبانی اثر منفی معنی داری را در پیش بینی متغیر وابسته دارند و 29 درصد تغییرات این متغیر را تبیین کرده اند. لذا بر اساس یافته ها، افزایش آگاهی مدیران و اعضا جهت کاهش این آثار از طریق برگزاری کلاس های آموزشی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: موانع توسعه، کارآفرینی سازمانی، گرایش کارآفرینی سازمانی، تعاونی های کشاورزی
  • رضا موحدی*، مسعود سامیان صفحات 151-180
    در این تحقیق راهکارهای جذب و ورود دانش آموختگان دانشگاهی در بخش تعاون بررسی شد. نمونه های آماری این پژوهش شامل 100 نفر از اعضای تعاونی های دانش آموختگان و 100 نفر از فارغ التحصیلان بیکار و جویای کار استان همدان بود. روایی پرسشنامه توسط افراد صاحب نظر و خبره اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان همدان و استادان دانشگاه و پایایی آن با انجام یک پیش آزمون بر روی سی نفر از دانش آموختگان استان همدان و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. برای بررسی و دسته بندی عوامل موثر بر جذب دانش آموختگان از تحلیل عاملی استفاده شد که نتایج نشان داد 5 گروه عامل کلیدی در جذب و ورود فارغ التحصیلان دانشگاهی در بخش تعاون موثرند که عبارت اند از: سیاست گذاری و قانونی، مالی و اعتباری، آموزشی، ارتباطی و توانمندسازی
    کلیدواژگان: تعاونی های دانش آموختگان، بخش تعاون، اشتغال، مشاغل غیر دولتی
|
  • Shahram Moghaddas Farimani, Gholamhoseiin Hoseiininiya * Pages 1-35
    This research was an attempt to study analytically the effect that entrepreneurial orientation of cooperative companies involved in the supply (provision and production) of agricultural inputs and implements had on their performance in terms of adjusting market orientation (as viewed by the concerned managers). An applied research methodology was employed. Also, a descriptive - survey method was used for data gathering. The statistical population consisted of the companies involved in the supply of agricultural inputs and implements in three provinces, namely Tehran, Fars and Isfahan. The instrument for gathering the data required was a five scales likert type questionnaire. One hundred fourteen managers were selected as samples through random sampling. Structural equation modeling (SEM) was employed for data analysis using Spss/win21 and smart PLS3. The reliability of the instrument was supported by a pilot-test, Cronbach's alpha, composite reliability and load factors, and the findings well revealed that entrepreneurial orientation of the companies involved in the supply of agricultural inputs and implements had a positive meaningful influence on their performance. However, the same relationship did not apply in terms of market orientation. Also, orientation towards innovation and risk. Taking, leading role and independence proved to have positive meaningful influence on the performance of the companies concerned. But the aggressive competition showed no meaningful influence on the performance.
    Keywords: entrepreneurial orientation, Market orientation, Performance, cooperative companies
  • Alireza Karbasi, Somayeh Ghafouri *, Somayeh Rahimi, Ali Rahnama Pages 37-52
    This study examined affecting factors on the tendency of farmers to undertake cooperative activities In Neyshabour. The data were collected randomly by 100 farmers of Neyshabour through interviews and questionnaires. The logit model and SHAZAM Software were used for analyzing data. The results showed that marital status had a significant and negative impact, and, also, motivation toward group activities and knowledge, had a significant and positive impact on farmer's attitudes towards membership in cooperatives. Based on the results it was recommended that Enhance farmer's awareness regarding cooperatives meetings and also in various events such as cooperative week, week of agriculture, member farmers that performance level was higher than last year be rewarded by granting financial aid or more inputs necessary quota in order to providing a context for member farmers.
    Keywords: Cooperatives, farmers orientation, logit model, Neyshabour
  • Marjan Vahedi * Pages 53-79
    The main purpose of this research was to investigate the effect of social capital on the success of the fishery cooperatives in Ilam Province. This research, in terms of purpose, was applied and a descriptive-correlational research method was used. The population of this research were all members of the active fishery cooperatives in Ilam province (180 members) that because of limited number of statistical population, all members were studied by census method. The research instrument implemented was a questionnaire that its content validity was confirmed by panel of experts. Reliability of the questionnaire was confirmed through a pilot- test and Cronbach Alpha coefficient was calculated (α=0.81). Data analysis was performed by using descriptive statistical method (frequency, mean, variance, standard deviation) and inferential statistical method (correlation and multiple regression) with using SPSS software. Findings showed that there was positive and a significant relationship between variables of education level, background of membership, social trust, social awareness, social solidarity, and social participation with dependent variable of success of fishery cooperatives. Also findings of regression analysis showed that variables of membership background, social awareness, education, and social participation could explain % 51 of changes in dependence variable of success of fishery cooperatives.
    Keywords: Social capital, Success, Fishery Cooperatives, Ilam Province
  • Roja Hashemzade Atoei, Amir Ahmadpour * Pages 81-101
    This study designedto investigate the affecting factors on marketing information system in rural cooperatives in Mazandaran province. The target population was all managers of rural cooperatives in Mazandaran province (N=183), according to Krejcie and Morgan’s Table,125 persons were chosen as sample using sampling (n=125). The instrument of research was the questionnaire that its validity was established by a panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach alpha coefficient (0.73 to 0.97). The descriptive result of research indicated that the statue of marketing information system in rural cooperatives was at average level as perceived by the %40.8 of respondent's viewpoints. Accordingly, it was stated that status of rural cooperatives marketing information system was not in a proper and expected position. The results of the stepwise multiple regression showedthat four factors including information-communication, participation, personality and education were identified as factors that effect on the marketing information system. Meanwhile, participation factor (beta= 0.365) was most effective in explaining the dependent variable. The results revealed that 51.2 percent of variations in the dependent variable are identified bymentioned four factors.
    Keywords: Marketing Information System, Rural Production Cooperative, Mazandaran
  • Mina Ziarati, Vakil Heydarisarban * Pages 103-121
    The current paper aims to investigate the environmental and social factors affecting on performance of rural production cooperatives in the Township of Genaveh. The research tool used in measuring the questionnaire was made by the researcher. The population of this research included 96farmer's memberships of productive cooperatives in the Township of Genaveh. The questionnaire design, were used 4 social indicators in the form of 21 items, and 3 environmental indicators in the form of 25 items. For analyzing of data, were used from Pearson correlation and multivariate regression with SPSS software. The results of Pearson correlation coefficient showed that there were significant relationships between all components of social factors, components of social confidence with the value of 0.670 and among of environmental factors components, soil management component with the value of 0.540 had the most effects on productive cooperatives performance. The results of multivariate regression showed that among of social factors components, the social confidence component with the value of 0.670, and among of environmental factors components, soil management component with the value of 0.540 had the most effects on productive cooperatives performance. The results of the Beta coefficient indicated that the social confidence variable with the value of 0.785 and soil management variable with the value of 0.695 predict the rural
    Productive cooperatives performance. In addition, the results of single sample T test indicated that the social and environmental factors variables had affected on production cooperatives performance. From among of mentioned variables, social confidence variable with a value of 3.94 had the highest effect and soil management variable with a value of 3.24 had the least effect on the dependent variable.
    Keywords: cooperative, environmental factors, Genaveh city, Rural development
  • Ehsan Khosravi, Saeed Gholamrezai *, Mehdi Rahimian, Morteza Akbari Pages 123-150
    Organizational entrepreneurial orientation is an essential feature to enhance the performance of cooperatives. Organizational entrepreneurship orientation as a function of the amount of development entrepreneurship is affected by barriers the development of organizational entrepreneurship. So, investigate the effects of these barriers on organizational entrepreneurial orientation in order to control, modify or even eliminate its effects, particularly in agricultural cooperatives, for the improving performance of agricultural cooperatives is essential. So, the purpose of this paper was to investigate the effects the aspects barriers the development of organizational entrepreneurship on organizational entrepreneurial orientation in agricultural cooperatives. The population consisted of poultry cooperatives members of Kermanshah province, west of Iran (F=1012). A sample of 220 respondents was selected using Cochran's formula by stratified random sampling method. For collecting data, use of a researcher made questionnaire. Questionnaire validity was confirmed by expert panel. Cronbach's alpha was used to estimate the reliability. The reliability was calculate to be acceptable (α1=0.88, α2=0.95). In this study the data were analyzed using descriptive and inferential statistics by using SPSS20 software. The stepwise multivariate regression analysis showed that psychological, administrative, educational and protective -support barriers has a negative impact on the dependent variable was predicted. Cooperatives managers by reduce these effects can development to intrapreneurship in own cooperatives. Therefore it is recommended to increase the knowledge of members and administrators about obstacles negative effects.
    Keywords: Barriers to development, Organizational entrepreneurship, Organizational entrepreneurship orientation, Agricultural cooperatives
  • Masoud Samian, Reza Movahedi * Pages 151-180
    In this study the solutions for absorbing the university graduates into cooperative sector has been reviewed. The statistical samples of the study included both 100 members in graduate's cooperatives and 100 unemployed graduates in Hamedan from 2014 to 2015. The questionnaire was validated during content and face validity method by a group of experts from both organization of cooperatives, labour, and social welfare and universities. Reliability of questionnaires first, was done through a pretest process by a number of 30 graduates, then for calculating reliability coefficient of items in the questionnaire, a Cronbach Alpha test was used and it was 0.79. The results of factor analysis showed the five key factors effect on absorbing the university graduates into cooperative sector. These factors were: legal and governmental supports, financial and credits, educational, communicational, and empower mental factors.
    Keywords: Graduate's Cooperatives, Cooperative Sector, employment, Non-Governmental Occupations