فهرست مطالب

زمین شناسی نفت ایران - سال ششم شماره 2 (پیاپی 612، پاییز و زمستان 1395)

نشریه زمین شناسی نفت ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 612، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسرین کیانی زاد*، بهزاد زمانی، علی کدخدایی، حسین طالبی صفحه 1
    مطالعه هرزروی در سازند آسماری از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا حدود 25 ٪ تا 40٪ از هزینه های حفاری را هزینه سیال حفاری به خود اختصاص می دهد. با توجه به اینکه میدان مورد مطالعه با مشکل هرزروی های شدید در سازند آسماری مواجه است لذا هدف از انجام این مطالعه شناسایی مناطق دارای هرزروی و نمایش توزیع هرزروی در مخزن آسماری می باشد. ابتدا با مدلسازی مخزن در نرم افزار RMS و بکارگیری الگوریتم میانگین متحرک اقدام به رسم نقشه های هرزروی در مخزن آسماری شد. بدین منظور داده های مربوط به 363 حلقه چاه در این میدان پس از آماده سازی بصورت رقومی در آمده و جهت آماده سازی داده ها برای تهیه نقشه ها و مدل های سه بعدی یازده زون مختلف در مخزن آسماری، مراحل مختلفی همچون حذف داده های پرت، نرمال سازی داده ها، رسم هیستوگرام و واریوگرافی داده ها و عملیات تخمین و مدلسازی انجام شده است. در این مطالعه همچنین از روش زمین آماری تخمین کریجینگ برای مدلسازی سه بعدی هرزروی مخزن آسماری در میدان نفتی مورد مطالعه، استفاده شده است که خروجی مدلسازی های انجام شده در روش زمین آماری تخمین کریجینگ متمرکزتر و نتایج بهتری بدست داده است. سپس با تجزیه و تحلیل اطلاعات، نقشه مدل های دو بعدی و سه بعدی هرزروی گل حفاری در سازند آسماری ارائه شده است. با شبیه سازی و مدلسازی هرزروی و تطبیق آن با مدل های گسلی مخزن و نمودارهای شاخص تولید مشخص شد که عمده هرزروی های موجود ناشی از شکستگی های گسلی بوده و تنها در موارد اندکی بالا بودن وزن گل موجب هرزروی شده است. بکارگیری روش های عملیاتی مناسب مانند مکان یابی مناسب چاه های جدید با بهره گیری از نقشه های هرزروی ارائه شده و به کارگیری روش های حفاری فروتعادلی و استفاده از سیال حفاری با وزن مخصوص و ترکیب مناسب مانند سیالات حفاریNIF و MMH در نقاط با هرزروی شدید و یا ترکیبی از این روش ها جهت کنترل هرزروی در نقاط بحرانی مخزن پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مدل سازی گسل، پترل، جهت یابی تنش، شکستگی، لاگ چگالی، میدان نفتی لالی، روابط پروالاستیک
  • عادل نیسی، عباس قادری *، علی غیبشاوی، محمد الله کرم پوردیل صفحه 22
    در این پژوهش، زیست چینه نگاری، ریزرخساره ها، محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی سازند آسماری (با استفاده از نرم افزار سیکلولاگ) با تکیه بر مطالعه 580 مقطع نازک (شامل مغزه و خرده های حفاری) تهیه شده از 430 متر توالی های برش تحت الارضی چاه شماره 2 میدان نفتی قلعه نار انجام شده است. مطالعات فسیل شناسی انجام شده به شناسایی 23 جنس و 28 گونه از روزن داران کف زی و پلانکتون منجر گردید. بر این اساس، چهار بایوزون تجمعی شناسایی و سن سازند آسماری الیگوسن (روپلین شاتین) و میوسن پیشین (آکیتانین بوردیگالین) در نظر گرفته شد. مطالعه ریز رخساره های رسوبی به شناسایی 9 ریزرخساره انجامیده است که بیانگر رسوب گذاری در سه محیط رمپ خارجی (دریای باز) در بخش آسماری زیرین و رمپ میانی (شول و دریای باز) اغلب در آسماری میانی و رمپ داخلی (بالای پهنه جزر و مدی، پهنه جزر و مدی و لاگون) بیشتر در بخش آسماری بالایی هستند. مطالعات چینه نگاری سکانسی در چاه شماره 2 و چاه های کمکی 1، 3، 5، 6 و 7 میدان نفتی قلعه نار با استفاده از نرم افزار سیکلولاگ انجام شده و به شناسایی 7 سطح مرزی مثبت و 9 سطح مرزی منفی منجر شده است. برخی از سطوح مرزی مثبت معرف مرزهای سکانسی و برخی از سطوح مرزی منفی نیز معرف مرزهای حداکثر پیش روی سطح آب دریا هستند. علاوه بر این، برخی از سطوح مرزی مثبت مرزهای زمانی اصلی (مرز آشکوبها) را مشخص می کنند. مقایسه زونهای پنج گانه مخزنی سازند آسماری در میدان قلعه نار با سطوح مرزی شناسایی شده حاکی از تطابق خوب برخی از زونهای مخزنی (به ویژه زونهای مخزنی 4 و 5 آسماری) با این سطوح است؛ اگرچه برخی دیگر انطباقی با سطوح مرزی نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: سازند آسماری، زیست چینه نگاری، ریزرخساره، چینه نگاری سکانسی، میدان نفتی قلعه نار، نرم افزار سیکلولاگ
  • ابوذر محسنی پور *، احسان ابهرک پور، قدرت الله نیکخواه، بهمن سلیمانی صفحه 45
    مطالعات مربوط به گونه های سنگی الکتریکی نقش بسیار مهمی را در فرایند توسعه یک میدان ایفا می کند. در این مطالعات از داده های تخلخل-تراوایی مغزه و لاگ های چاه پیمایی جهت شبیه سازی مخزن استفاده می شود. در پژوهش حاضر در ابتدا با استفاده از داده های تخلخل و تراوایی حاصل از مغزه چاه پیمایی به روش شاخص منطقه ای جریان چهار واحد جریانی برای این مخزن تعیین گردید. در تعدادی از چاه های میدان با استفاده از لاگ های چاهپیمایی مدل اولیه گونه سنگی الکتریکی به سه روش SOM ، MRGC و DYNAMICتعیین گردید، رخساره های تعیین شده با روش های مختلف با واحد جریانی تعیین شده تطابق داده و از بین آنها روش SOM که دارای بیشترین تطابق بود انتخاب گردید،از بین 9 الکتروفاسیس اولیه ایجاد شده با توجه به شباهت برخی از پارامترها مانند تخلخل موثر و لاگ گاما به 4 الکتروفاسیس تقلیل داده شد، جهت اطمینان از دقت تعئین گونه سنگی الکتریکی توسط شبکه های عصبی، این الکتروفاسیس ها با داده های فشار موئینه تطابق داده و پس از تائید الکتروفاسیس های تعیین شده با فشار موئینه این رخساره ها در سایر چاه های میدان انتشار داده شد که منجر به ایجاد مدلی گردید که توانایی جدایش بخش های مختلف مخزنی را از همدیگر دارا بود. در این مدل قسمت های مختلف مخزن از نظرکیفیت مخزنی تعیین گردید.
    کلیدواژگان: میدان نفتی مارون، الکتروفاسیس، واحد جریان، مخزن بنگستان، روش خود سازمانده SOM
  • مرتضی طاهری نژاد، مرتضی آسمانی، احمد رضا ربانی* صفحه 60
    آسفالتین موجود در نفت خام همواره به عنوان یک مشکل در صنعت نفت مطرح است، اما آسفالتین ها از ترکیبات مطلوب در مطالعات ژئوشیمیایی خصوصا تطابق نفت- نفت هستند. یکی از موضوعات مهم در مطالعات ژئوشیمیایی، تطابق نفت- نفت می باشد که این امکان را فراهم می آورد که نفت ها از نظر ژنتیکی طبقه بندی شوند. آسفالتین ها بدلیل شباهت ساختاری به کروژن و همچنین عدم تاثیر یا تاثیر کم از فرآیندهای ثانویه به عنوان ترکیبی ارزشمند در مباحث ژئوشیمیایی مطرح می باشند. لذا در این مقاله از ویژگی های ساختاری آسفالتین به عنوان پارامتر تطابق بهره گرفته شد. در این مقاله ویژگی های ساختاری آسفالتین 5 نمونه نفت از میادین شرقی خلیج فارس با استفاده از روش طیف سنجی مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفته است. از نمودارهای دوبعدی و سه بعدی تعریف شده براساس ترکیبات آلیفاتیک و آروماتیک (ترکیبات غالب در ساختار آسفالتین ها) و گروه های سولفوکسید و کربونیل (بیانگر فراوانی عناصر گوگرد و اکسیژن در آسفالتین ها) به منظور مقایسه ساختار آسفالتین ها در نمونه های مختلف مورد استفاده قرار گرفت. براساس نتایج حاصله از نمودارهای تعریف شده، نمونه های نفتی مورد مطالعه دو خانواده با خصوصیات ژنتیکی متفاوت را تشکیل می دهند. خانواده اول شامل نفت میدان های سلمان و رشادت و خانواده دوم شامل نفت میدان های رسالت، سیری E و سیری D می باشد. به منظور تایید نتایج حاصل از روش طیف سنجی مادون قرمز، از سایر روش-های متداول ژئوشیمیایی مانند پارامترهای بایومارکری و داده های ایزوتوپ استفاده گردید که این روش ها نتایج بدست آمده را کاملا تایید نمودند. براساس پارامترهای بایومارکری خانواده اول دارای سنگ منشا مارنی بوده و خانواده دوم از سنگ منشا کربناته تولید شده است.
    کلیدواژگان: آسفالتین، طیف سنجی مادون قرمز، تطابق نفت، نفت، خلیج فارس، ایران
  • مهین فرهادیان بابادی *، بهزاد مهرابی، آدریانو مازینی، الینا پلودتکینا، عطا شاکری صفحه 80
    گل فشان ها، ساختارهای زمین شناسی ناشی از خروج گاز، گلآب و خرده های سنگی با ابعاد مختلف در مناطق خشکی و ساحلی با مرفولوژی های متفاوت و نشانگر حرکت پوسته ای و فعالیت تکتونیکی امروزی هستند. گل فشان های زیادی در منشورهای برافزایشی مکران ایران و پاکستان گزارش شده است که به دلیل برخورد صفحات هند و اوراسیا تشکیل می شوند. در این مطالعه، منشا گازهای هیدروکربوری گسیل شده از سه گل فشان فعال عین، بربروک و سندمیرسوبان در سواحل خشکی مکران ایران بررسی شده است. گازهای خارج شده از این گل فشان ها عمدتا متان با غلظت بین vol.% 18/99-24/97 و مقدار کمی اتان (vol.% 2/1-048/0)، پروپان (vol.% 194/0-001/0)، ان-بوتان (ppmvol.% 22-)، ایزوبوتان(ppmvol.% 363-5)، ان-پنتان (ppmvol.% 37)، ایزوپنتان (ppmvol.% 66-1)، هگزان (ppmvol.% 78-1) و دی اکسیدکربن (vol.% 4/0-07/0) هستند. مقادیر نسبت ایزوتوپی کربن و هیدروژن متان و دیگر گازهای هیدروکربوری نشاندهنده ی منشا ترموژنیک گازهای خروجی از گل فشان های مورد مطالعه است و شواهدی از عدم تجزیه زیستی را نشان می دهند. دی اکسیدکربن نیز با نسبت ایزوتوپی کربن 1/11- تا ‰ 3/14- دارای منشا آلی است. نتایج این مطالعه، حضور سیستم های هیدروکربوری و سنگ منشا فعال را در این ناحیه تکتونیکی فعال نشان می دهد. اگرچه حضور مخزن گازی در این منطقه بایستی توسط مطالعات ژئوفیزیکی، زمین شناسی و محیط های ساختاری تایید شود.
    کلیدواژگان: گل فشان، ترکیب شیمیایی گاز، ایزوتوپ کربن و هیدروژن، منشا گازها، منشورهای برافزایشی مکران ایران، بربروک، عین، سندمیرسوبان
  • مسعود خشنود *، حسین وزیری مقدم، عزیزاله طاهری، علی صیرفیان صفحه 94
    در این پژوهش زیست چینه نگاری، ریزرخساره ها و محیط رسوبی سازند آسماری در برش روستای دوان در 10 کیلومتری شمال کازرون مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس مطالعات انجام شده 25 جنس و 15 گونه از روزن داران در سازند آسماری شناسایی شده و بر اساس آن ها 3 زون زیستی تجمعی برای این سازند (Nummulites vascus – Nummulites fichteli assemblage zone)، (Lepdocyclina-Operculina- Ditrupa Assemblage Zone) و (Archaias asmaricus- Archaias hensoni- Miogypsinoides complanatus Assemblage Zone) معرفی گردید. بر این اساس سن سازند آسماری در برش مورد مطالعه الیگوسن (روپلین-شاتین) تعیین شد. مطالعات پتروگرافی و آنالیز رخساره ای حاکی از آن است که کربنات های سازند آسماری متشکل از 9 ریزرخساره در قالب چهار کمربند رخساره ای دریای باز، سد، تالاب و پهنه جزرومدی است. با توجه به پخش و پراکندگی روزنداران، تغییرات تدریجی ریزرخساره ها و عدم حضور سد محصور کننده گسترش یافته محیط رسوبی این سازند رمپ هموکلینال تشخیص داده شد که شامل سه قسمت رمپ درونی، رمپ میانی و رمپ بیرونی می باشد.
    کلیدواژگان: سازند آسماری، ریز رخساره ها، رمپ هموکلینال، پالئو اکولوژی، روزنداران بنتیک
|
  • N. Kianizadeh*, B.Zamani, A. Kadkhodaie, H. Talebi Page 1
    Structural geological study is one of the most important stages of an oilfield exploration and production (E&P) program, since aknowledge of existing structures can play a fundamental role in the oilfield development plan. The main purpose of this study is to create threedimensional (3D) structural models to determine direction of tectonic stresses at Lali oilfield using subsurface geophysical data. The study area is located within the so-called Dezful Embayment (northern Khuzestan Province, Iran). Accordingly, in order to provide a 3D model of the reservoir, geostatistical tools in Petrel Software were utilized. Incorporating density log data into several coded formulations in MS Excel Software, the reservoir had its modulus of elasticity calculated. Subsequently, maximum and minimum horizontal stresses were calculated using poroelastic equations. Fault modeling results showed that, fault dip increases with increasing the depth towards the center of the field. Obtained values of stress using the poroelastic equations show that σ_H>σ_h>σ_v, confirming a regional reverse stress regime, which is consistent with previous studies in this area. Also, the formal stress ratios (Φ = (σ2-σ3) / (σ1-σ3)) obtained from poroelastic equations and inverse analysis method were found to be well-correlated across the area. Finally, average azimuth of the reverse faults on the southern limb (as calculated by Petrel) and the fractures on the limb (as obtained from FMI images and core samples) were found to be N305 and N315, respectively (average = N310). Thus, N040E was inferred to be the average direction of principal stress, i.e. principal stress is mostly directed along a NE-SW axis (perpendicular to the general trend of Zagros Orogeny); this is probably a result of the activities of youngest Zagros orogeny phase. The agreement between the obtained principal stress directions by fractures, faults, and focal mechanism of earthquakes across the World Stress Map (WSM) confirms the validity of this study.
    Keywords: Fault modeling, Petrel, Orientation tension, Fracture, Dencity log, Lali oilfield, Poroelastic equations
  • A. Neisi, A. Ghaderi *, A. Ghobeishavi, M. Allahkarampour-Dill Page 22
    In this research, biostratigraphy, microfacies, sedimentary environments and sequence stratigraphy (using by Cyclolog software) of the Asmari Formation are carried out. These studies are done on the basis of 580 samples (core and cutting) from 430 meters thickness of the formation from the well #2 of the Qaleh-Nar oilfield. Paleontological studies are led to identification of 23 genera and 28 species of the benthic and planktonic foraminifera. According to these microfossils, four assemblage zones have been recognized which confirm the age of Oligocene (Rupelian–Chattian) and Early Miocene (Aquitanian– Burdigalian) for the whole formation. Paleoenvironmental studies demonstrate 9 different microfacies that were deposited in the outer ramp (open marine) in the lower Asmari part, middle ramp (open marine to shoal) in the middle Asmari part and the inner ramp environment (tidal flat to lagoon) in the upper Asmari part. The sequence stratigraphy on the well #2 and the auxiliary well numbers 1, 3, 5, 6 and 7 of the Qaleh-Nar oilfield using by Cyclolog software reveals 7 positive breaks and 9 negative break levels alternatively. Some of the positive breaks define sequence boundaries and some of the negative breaks present the maximum flooding surfaces. In addition, a number of positive levels specify the major chronozone (stage boundaries). Comparison of the quintuple reservoir zones of the Asmari Formation in the Qaleh-Nar oilfield with the mentioned break levels suggests a fine correlation with these levels; however this correlation is invalid for other levels.
    Keywords: Asmari, Biostratigraphy, Microfacies, Qaleh Nar Oli field, Sequence stratigraphy, Software Cyclolog
  • A. Mohseni Pour*, E. Abharak-Pour, Gh. Nik-Khah, B. Soleimani Page 45
    Electrofacies studies play an important role in the development process of a field. In these studies, poro-perm data of core analysis and well logs data can be used for reservoir simulation. In the present research, core analysis data (such as porosity and permeability) of selected drilled wells in Maroun oil field (SW Iran) divided into four flow units using regional fluid index method. Initial electrofacies (EF) model were determined using well logs data through different
    Methods
    SOM, MRGC, and DYNAMIC. Determined facies of these methods were correlated with the flow units. The results indicated that SOM method is in the best concordance and so it was selected for classification of electrofacies. The initially nine electrofacies were reduced to 4 electrofacies type due to the similarity of some parameters such as effective porosity and shale volume. Reservoir quality was improved from EF-1 to EF-4. To valid the accuracy of the electrical rock type by neural networks, these electrofacies was correlated with capillary pressure data. Due to well correlation of determined electrofacies with capillary pressure data, the model was propagated to other wells of this field. This created model was able to separate different parts of the reservoir. In this model, different parts of the reservoir were determined in terms of reservoir quality. The model can be applied for providing of static model of the reservoir.
    Keywords: Maroun oil field, Electrofacies, Flow unit, Bangestan reservoir, SOM method
  • M. Taherinezhad, M. Asemani, A. R. Rabbani * Page 60
    Asphaltene is always considered as a problem in oil industry. But, asphaltenes are desirable compounds in geochemical studies specially in oil-oil correlation. Oil-oil correlation is one of the most important issues in geochemical studies that enables to classify oils genetically. Asphaltenes due to their structural similarity with kerogen and unaffected and/or little affected from secondary processes are known as valuable compounds in geochemical studies. So, in this paper the structural characteristics of asphaltenes were considered as a correlation parameter. For this study 5 oil samples were collected from the Persian Gulf eastern part oil fields. Structural characteristics of these asphaltenes were investigated by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy. 2D and 3D graphs based on aliphatic and aromatic compounds (predominant compounds in asphaltenes structure) and sulfoxide and carbonyl functional groups (which are representatives of sulfur and oxygen abundance in asphaltenes) were used for comparison of asphaltenes structures in different samples. According to the results of these defined graphs, the studied oil samples comprise two oil families with distinct genetic characteristics. The first oil family consists of the Salman and Reshadat oil samples, and the second oil family consists of the Resalat, Siri E and Siri D oil samples. To validation and complement the obtained results, the other common geochemical techniques such as stable carbon isotope and biomarkers parameters, were employed and these techniques completely confirmed previous results. According to biomarker parameters, the first oil family originated from marl source rock and the second oil family was sourced from carbonate source rock.
    Keywords: Asphaltene, Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, Oil-oil correlation, Persian Gulf, Iran
  • M. Farhadian Babadi*, B. Mehrabi, A. Mazzini, E. Poludetkina, A. Shakeri Page 80
    Mud volcanoes are geological structures formed as a result of gas emission, mud-fluid mixing and variably sized rock fragments in onshore and offshore settings. These structures are different morphologically which considered as significant marker of modern crustal movement and neotectonic activity. Occurrence of numerous mud volcanoes on the Makran accretionary prisms in Iran and Pakistan are reported which caused by the convergence of the Arabian and the Eurasian plates. In this study, origin of discharged hydrocarbon gases from three active onshore mud volcanoes; Ain, Borborok and Sand Mirsuban in Makran coasts of Iran were examined. The released gases of all these mud volcanoes are dominantly methane with concentration between 97.24-99.18 vol. % and minor amount of ethane (0.041.2 vol.%), propane (0.001-0.194 vol.%), n-butane (226 ppmvol.%), iso-butane (5-363 ppmvol.%), n-pentane (37ppmvol.%), iso-pentane (1-66 ppmvol.%), hexane (1-78 ppmvol.%) and CO2 (0.07-0.4 vol.%). Carbon and hydrogen isotope ratio of methane and its heavier derivatives indicate thermogenic source for emitted gases of all investigated mud volcanoes and evidences of the absence of biodegradation. CO2 with carbon isotope ratio of -11.1 to -14.3‰ is organic in origin. Our research suggests the presence of hydrocarbon system and active source rock in Makran active tectonic area. Although the occurrence of an exploitable gas reservoir in this area has to be confirmed by geophysical measurements, geological survey and structural settings.
    Keywords: Mud volcanoes, Gas chemical composition, Carbon, hydrogen isotopes, Gases source, Makran accretionary wedge of Iran, Borborok, Ain, Sand Mirsuban
  • M. Khoshnood*, H. Vaziri Moghaddam, A. Taheri, A. Seyrafian Page 94
    This research concentrates on biostratigraphy, microfasies and sedimentary environment of the Asmari Formation at Davan village in 10 Km north of Kazerun. Micropalaeontological study led to recognition of 25 genera and 15 species of foraminifera. Based on biostratigraphic study 3 biozones (1-Nummulites vascus – Nummulites fichteli assemblage zone, 2 -Lepdocyclina-Operculina- Ditrupa Assemblage Zone, 3- Archaias asmaricus- Archaias hensoni- Miogypsinoides complanatus Assemblage Zone) are determined. As a result, the age of the Asmari Formation is Oligocene (Rupelian–Chattian) at the study area. Depositional texture, petrographic analyses and fauna led to identification of 9 carbonate microfacies related to open marine, slope, bar and lagoon. These depositional environments correspond to inner, middle, and outer ramp.
    Keywords: Asmari Formation, Foraminifera, Microfacies, Biostratigraphy, Sedimentary environment