فهرست مطالب

تدریس پژوهی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1396)

نشریه تدریس پژوهی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کتایون حمیدی زاده *، کوروش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، گلنار مهران صفحات 1-16
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف استنباط ادراک معلمان از آموزش چندفرهنگی صورت گرفته است تا روایت آنها را از این موضوع نشان دهد.
    روش
    به همین منظور از رویکرد کیفی، روش تحقیق پدیدارشناسی توصیفی و مصاحبه نمیه سازمان یافته جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند از میان معلمان استان های البرز و تهران انجام شده؛ که تعداد آنها پس از اشباع داده های به دست آمده 34 نفر است. مصاحبه ها با اجازه معلمان ضبط و بر روی کاغذ پیاده شد و با استفاده از روش تحلیل محتوای مضمونی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد علی.رغم علاقه معلمان به آموزش چندفرهنگی؛ شناخت و دانش آنها از آموزش چندفرهنگی محدود است. و چالش های زیادی را برای این آموزش مطرح می کنند. روایت های معلمان بیانگر آن است که دیدگاه ها، دانش و نگرش آنان کاملا مخالف مفاهیم آموزش چندفرهنگی است عدم آموزش مفاهیم چندفرهنگی در دوره های تربیت معلم، تغییر کتاب های درسی، عبور از تنوع و نگرش های محیطی مضامین استخراج شده از ادراک معلمان پیرامون آموزش چندفرهنگی است.
    کلیدواژگان: آموزش چندفرهنگی، معلمان، پدیدارشناسی
  • صادق زارع صفت*، مرضیه دهقانی، محمد جوادی پور صفحات 17-33
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش واکاوی تجربه زیست شده یادگیرندگان اول متوسطه از یاددهندگان در تجربه تدریس است.
    روش
    این پژوهش با طرح تحقیق آمیخته اکتشافی متوالی از نوع ابزارسازی و با رویکردی پدیدارشناسانه - توصیفی دارد. در بخش نخست داده های این پژوهش از طریق مصاحبه گروهی در میان چهار گروه 10 تا 12 نفر از پایه های مختلف دانش آموزان پسر مدرسه شهید هاشمی نژاد (تیزهوشان) شماره 1 شهرستان مشهد در سال تحصیلی 94-95 استخراج شد. نمونه گیری در این مرحله نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی بود. در بخش دوم پژوهش، جامعه پژوهش 443 نفر بود که براساس جدول گرجسی و مورگان حجم نمونه 201 نفر تعیین شد. ابزار پژوهش، مصاحبه عمیق در بخش نخست و در بخش دوم پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل داده ها در مرحله نخست روش کلایزی و در بخش دوم، آزمون فریدمن بود.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که از منظر یادگیرندگان، مهارت های معلمان را به مقولاتی چون مهارت در تدریس (توضیح کافی و متنوع موضوع درسی، توجه به تکالیف درسی و متناسب، داشتن طرح درس و استفاده از تجهیزات و امکانات موجود جهت تدریس بهتر)؛ مهارت در مدیریت کلاس (استفاده مناسب از زمان و مسوولیت پذیری معلم)؛ مهارت دانشی (دانش تخصصی رشته تدریس) و صلاحیت های منش شامل مقوله اخلاقی (خوش اخلاقی و صداقت، شوخ طبعی، انصاف و عدم تبعیض میان دانش آموزان) و مقوله تعاملی (نحوه تعامل و احترام به دانش آموز) تقسیم بندی نمودند. همچنین از منظر دانش آموزان صلاحیت‏های اخلاق و منش بر سایر مهارت‏ها ترجیح دارد و معلمانی را که در رفتار خود به دانش آموزان احترام گذاشته و به آوا و صدای آنان در این سمفونی گوش فرا دهند، مورد توجه قرار می‏دهند.
    کلیدواژگان: یادگیرنده، یاددهنده، سمفونی تدریس و یادگیری
  • عظیمه سادات خاکباز * صفحات 35-50
    هدف
    تبیین چالش های به کارگیری رویکرد یادگیری مشارکتی در آموزش عالی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه ی طولی است که حدود دو سال بر روی تجربیات یک مدرس دانشگاهی انجام شده است.داده های این پژوهش از طریق تامل بر عمل و خودشرح حال نویسی مدرس و گفتگو با دانشجویانی که در کلاس مدرس حضور داشتند، در سه مقطع زمانی قبل، حین و بعد از عمل، جمع آوری و از طریق کدگزاری و مقوله بندی تحلیل شدند. تحلیل داده ها نشانگر پنج چالش اصلی در حوزه های تعادل بین محتوا و روش، تناقضات فضای دانشگاهی، دشواری ارزشیابی از یادگیری، افزایش وظایف مدرس و عدم حمایت و نقش دانشجوبود.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش می تواند روشن سازد در صورتی که مدرسان دانشگاه بخواهند روش یادگیری مشارکتی را در تدریس خود به کار بگیرند، می بایست خود را برای مواجهه با کدام چالش ها آماده سازد. همچنین نتایج پژوهشگر به سیاست گذاران و برنامه ریزان آموزش عالی نشان می دهد درصورتی که بخواهند رویکرد مشارکتی را در آموزش عالی توسعه دهند، به صورت عملی باید چه مسایلی را مورد حمایت قرار دهند.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، آموزش عالی، تدریس دانشگاهی، دانش پژوهی یاددهی- یادگیری
  • حسن جعفری*، محمود ابوالقاسمی، محمد قهرمانی، اباصلت خراسانی صفحات 51-68
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف« شناسایی عوامل فرایندی توسعه حرفه ای معلمان ابتدایی مدارس استثنایی گروه کم توان ذهنی» انجام شد.
    روش
    روش پژوهش، آمیخته بود. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل کلیه خبرگان آموزش و پرورش و علوم تربیتی بود. نمونه آماری برابر 15 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. در بخش کمی، جامعه آماری کلیه معلمان ابتدایی گروه کم توان ذهنی شهر تهران به تعداد 347 نفر بودند. بر اساس فرمول کوکران تعداد200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های کیفی، با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از روش حداقل مربعات جزئی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از یافته ها نشان داد که فرایند توسعه حرفه ای معلمان شامل 7 عامل (مولفه) است که عبارتند از: تحقیق محوری (تدریس پژوهی، اقدام پژوهی و...)، یادگیری مبتنی بر فضای مجازی، مربی گری، هدایت گری و بهره گیری از مشاور، دوره های ضمن خدمت مبتنی بر نیازسنجی، کارگاه های آموزشی، کنفرانس ها و سمینارها، انجمن های یادگیری و برنامه های آموزشی مدرسه محور. این عوامل، در مجموع حدود 90 درصد تغییرات توسعه حرفه ای معلمان را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: عوامل فرایندی، توسعه حرفه ای معلمان، مدارس استثنایی، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • حسنعلی رجبی*، بهمن زندی، احسان اکرادی، محسن شاکری صفحات 69-81
    هدف
    آموزش الکترونیکی با ایجاد تغییرات بنیادین در مفاهیم آموزش سنتی توانسته است بسیاری از ناکارآمدی های نظام های آموزشی را رفع کند و دگرگونی های اساسی در آموزش و یادگیری ایجاد نماید؛ ما آموزش الکترونیکی محض همواره با مشکلات عدم تعاملات انسانی و عاطفی، ارتباطات چهره به چهره در کلاس و نبود درک مناسب از فضاهای مجازی آموزشی روبه رو است، به گونه ای که فراگیران به تنهایی و بدون هیچ تعاملی با معلم یا دیگر یادگیرندگان کار می کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش ترکیبی بر میزان یادگیری دانش آموزان شاخه فنی و حرفه ای است
    روش
    روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود. به منظور سنجش متغیر یادگیری از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. نمونه آماری، متشکل از دو گروه دانش آموزان هنرستان فنی و حرفه ای شرکت کننده در برنامه آموزش ترکیبی شهرستان خدابنده بود که با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس، یکی از این گروه ها به عنوان گروه آزمایش و دیگری به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. تعداد فراگیران در این گروه ها 30 نفر بودندکه در دو گروه 15 نفری (گروه گواه و آزمایش) قرار گرفتند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه ای محقق ساخته جهت سنجش میزان یادگیری فراگیران بود. جهت تعیین روایی ابزار از روایی محتوایی استفاده شد و جهت پایایی از روش آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت که 96/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که اجرای برنامه آموزش ترکیبی در آموزش دانش آموزان شاخه فنی و حرفه ای موجب افزایش میزان یادگیری دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش الکترونیکی، آموزش ترکیبی، فنی و حرفه ای
  • آسیه آل مراد*، هاشم فردانش، محمود مهرمحمدی، ابراهیم طلایی صفحات 83-107
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، واکاوی مفهومی ماهیت راهیابانه (هیوریستیک) تدریس است.
    روش
    به منظور نیل به این هدف از روش تحلیلی- مفهومی از نوع قیاسی استفاده شده است. در این مسیر ابتدا با بررسی منابع مربوط به تدریس و شناسایی رویکردهای عمده در تبیین ماهیت آن، اصلی ترین عناصر ماهوی در تبیین آن شناسایی و نقش موقعیت عمل آشکارشده است. سپس براساس نتایج حاصل از سنتز پژوهی پژوهش ها درباره مفهوم هیوریستیک شبکه مفهومی حول این مفهوم شناسایی شد و بر آن اساس محقق تعریف مختار و روشن خود را از این مفهوم ارائه داده است و ماهیت تدریس را با توجه به این مفهوم واکاوی نموده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد «هیوریستیک» به عنوان مفهومی که تبیین کننده ماهیت عمل در موقعیت های بدیع و یکتای تصمیم گیری و حل مساله است، برای تبیین بسیاری از وظایف تدریس قابل استفاده است. بر این اساس مولفه های مهم تدریس راهیابانه در موقعیت تدریس شناسایی و معرفی شده اند. عناصری چون «ظهور روابط اجتماعی جدید»، «تجربیات گذشته»، «تعاملات و تعارضات»، «دانش به عنوان منبع اقتدار» و «جریان اطلاعات» به عنوان اصلی ترین منابع پیچیدگی های موقعیت تدریس شناسایی شده اند که تشکیل دهنده ماهیت راهیابانه تدریس هستند.
    کلیدواژگان: تدریس، عمل، تدریس راهیابانه، رویکرد موقعیت گرایانه، هیوریستیک
  • قاسم سلیمی*، مهدی محمدی، زینب نثار صفحات 109-133
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، واکاوی تجارب اعضای هیات علمی در ارتباط با شایستگی ها و پویایی های تدریس و پژوهش در فرآیند بین المللی شدن آموزش عالی در دانشگاه شیراز بود.
    روش
    به منظور نیل به هدف مطالعه از رویکرد کیفی و روش پژوهش در این مطالعه، روش مطالعه موردی بوده است. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی بود که دارای تجربه های آموزشی و پژوهشی مشترک بین المللی و یا دارای تحصیلات از دانشگاه های بزرگ بین المللی در بخش های مختلف دانشگاه شیراز بودند که با روش نمونه گیری هدفمند با تکنیک معیار و براساس اشباع نظری، تعداد 15 عضو هیات علمی استادیار، دانشیار و استاد انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختمند با اعضای هیات علمی است و روش تحلیل داده های به دست آمده نیز براساس روش کدگذاری، تدوین و تحلیل شبکه مضامین انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شایستگی های تدریس اعضای هیات علمی در فرآیند بین المللی شدن دارای 17 مضمون پایه است که برخی از آن ها عبارت است از: داشتن انگیزه علمی، توانایی به کارگیری فناوری نو در تدریس، استفاده از منابع به روز در تدریس، توجه به توسعه حرفه ای خود، توانایی تربیت نیروی متخصص، تعهد و مسوولیت حرفه ای و... . شایستگی پژوهشی نیز دارای 8 مضمون پایه بود که برخی از آنها شامل انتشار مقاله و سایر آثار علمی استاد به زبان انگلیسی، تلاش در جهت همکاری برای تولید دانش در عرصه های بین المللی، توانایی علمی و پژوهشی استاد و... می باشد.
    کلیدواژگان: شایستگی های تدریس اعضای هیات علمی، شایستگی های پژوهش اعضای هیات علمی، بین المللی شدن آموزش عالی
|
  • K. Hamidizadeh*, K. Fathi Vajargah, M. Arefi, G. Mehran Pages 1-16
    Purpose
    The current study tries to explore some Iranian teachers’ understandings of the multicultural education and to depict their point of views over this type of education in Iran.
    Method
    To this reason, the study follows a quantitative approach in a descriptive phenomenology form of research and a semi-structured interview to collect the data. 34 Iranian teachers from Alborz and Tehran provinces have been interviewed and with their permissions, the interviews have been taped recorded and transcribed to be analyzed through a content analysis approach.
    Findings: The result shows that in spite of teachers’ interests in multicultural, they have a limited knowledge and understanding over the topic which make their teaching a really challenging process. Lack of the educational teacher training over the multicultural concepts, changes in the school textbooks, and ignorance of the present diversity in schools are among the majority of points that the teachers know about the multicultural education in Iran.
    Keywords: Multicultural education, Teachers, Phenomenology
  • S. Zare Sefat*, M. Dehghani, M. Javadipour Pages 17-33
    Purpose
    This study wastry to explore the lived experience of learners from teachers on their teaching experience.
    Method
    This approach was mixed (exploratory-sequence of The type of instrumen) and with phenomenologica –descriptive. In the first, Data was extracted through group interviews among four groups of 10 to 12 people in the varidity of grades in the students school boys shahid Hashemi Nejad (gifted) ( Number1) in city of Mashhad at the 2015-2016. The sampling was targeted sampling of criterion. In the second part of the study, the population was 443persons. Krejcie-Morgan table based on a sample size of 201 was determined. Research tools, in-depth interviews was in the first part and the second part a questionnaire was designed. The Data analysis in the first phase was colaizzi method, and the second phase was Friedman test.
    Findings: The findings showed that from the perspective of learners, teacher's skills in teaching topics as skills (sufficient explanation and a variety of subjects, according to homework and proportionate, having a lesson plan and the use of equipment and facilities available for teaching better) skills in classroom management (good use of time and teacher accountability); knowledge creation skills (specialized knowledge of the field of teaching) and character competencies include ethics(Good morals and honesty, humor, fairness and nondiscrimination among students) and interactive categories (how to interact and respect) were classified. Also from the perspective have ethics and character their competence rather than on other skills and teachers that in their behavior to respect and listen to the sound of the symphony, are considered Students.
    Keywords: learning, learners, teaching, learning Symphony
  • A. Khakbaz * Pages 35-50
    Purpose
    The purpose of this study was to explain the challenges of using cooperative learning approach in higher education.
    Method
    This research is a longitudinal study that has been conducted for two years on the experiences of an academic lecturer. The data of this research were gathered through reflection on the action and lecturer's autobiography and discussions with students who attended in the classroom, in three periods, before, during and after action, and were analyzed by coding and categorization. Data analysis revealed five main challenges in the areas of balance between content and method, academic space controversies, difficulty in learning assessment, increasing lecturer's duties, and lack of support and student’s role.
    Findings: The results of this study can clarify that if university lecturers want to use cooperative learning method in their teaching, they should prepare themselves to meet the challenges. Also, the results of the research show that if higher education policy makers and planners want to develop a cooperative approach in higher education, which problems they should support in practical ways.
    Keywords: cooperative learning, higher education, academic teaching, teaching-learning scholarship
  • Jafarih. *, Abolghasemim., Ghahremanim., Khorasani, A Pages 51-68
    Purpose
    The aim of this study was identifying the process factors of professional development for elementary teachers of special schools of students with mental retardation in Tehran.
    Method
    The Mixed method was used. In the qualitative study, the population was consisted of all the education experts. A purposive sampling of 15 experts were selected. The statistical population in the quantitative study was all elementary school teachers who were in Tehran (N=347). Cochran formula was used, and 200 teachers (n=200) were selected by simple random sampling. To collect data, semi-structured interviews and questionnaires were used. To analysis of qualitative data, thematic analysis, and for quantitative data partial least square method were used.
    Finding:The results showed that the process of teachers professional development consists of 7 factors (components). Among these factors, the factor of school-based teacher traininghad the highest factor loading (.86) and the factor of in-service training courses, had the lowest factor loading (.72).Totally, the process factors explained 90% of the changes in the teachers’ professional development.
    Keywords: Process Factors, Teachers Professional Development, Special Schools, Mentally Retarded Students
  • H.A. Rajabi*, B. Zandi, E.Ekradi, M. Shakeri Pages 69-81
    Purpose
    E-learning has beenable to address many of the inadequacies of educational systems by creating fundamental changes in the concepts of traditional education and create fundamental transformations in education and learning. But pure e-learning always addresses the problems of human and emotional interactions, face-to-face communication In the classroom, there is a lack of proper understanding of virtual learning spaces, so that learners work alone with no teacher or other learners. The purpose of this study is to investigate the effect of Blended learning on the level of learning of technical and vocational students
    Method
    The method of this research was quasi-experimental. In order to measure the learning variable, a pre-test post-test design with control group was used. The statistical sample consisted of two groups of students in technical and vocational schools participating in the Blended learning program of Khodabandeh city. Using available sampling method, one of these groups was selected as the experimental group and the other as the control group . The number of students in these groups was 30, which were divided into two groups of 15 (control and experimental group). The instrument of this research was a researcher-made questionnaire to measure learner's learning. To determine the validity of the tool, content validity was used and for reliability, the Cronbach's alpha method was used which was calculated to be 0.96. In order to analyze the data, one-variable covariance analysis was used
    Findings: The results of the research showed that the implementation of the combined training program in the training of technical and vocational students will increase student's learning.
    Keywords: education, e-learning, Blended learning, technical, vocational
  • A. Alemorad *, H. Fardanesh, M. Mehrmohammadi, E. Talae Pages 83-107
    Purpose
    The purpose of this study was to conceptually analyze the heuristic nature of teaching.
    Method
    In order to achieve this purpose, a conceptual analytical method was used. In this way, first through identifying the main approaches in explaining the nature of teaching and the most important elements of it, the role of situation was explored. Then based on research synthesis about heuristic and conceptual map around it, the scholars presented their definition of the heuristic concept, and explicitly explained the nature of teaching from this perspective.
    Finding: The findings show that "heuristic" as a concept, which includes important features of action in changing situations of decision-making, can be used to explain many teaching tasks. Accordingly, the important components of the teaching as a heuristic action are identified and introduced. The “emergence of new social relationships”, “past experiences”, “interactions and conflicts” and “knowledge as the source of authority” and “the flow of infor mation” have been identified as partsof complexities in teaching, which forms the heuristic nature of teaching.
    Keywords: Teaching, Action, Heuristic Teaching, situational approach, Heuristic
  • G. Salimi *, M. Mohammadi, Z. Nesar Pages 109-133
    Purpose
    The present study aimed to explore the faculty members’ experiences on the competencies and dynamics of teaching and research in the internationalization of higher education as a process at Shiraz University.
    Method
    The present study employed qualitative research method based on Case study. Theoretical saturation index was employed to select the participants who were 15 university professors including assistant professors, associate professors and full professor in Shiraz University. Data were collected through semi structured audiovisual recording interviews and their content was transcribed. The interview data were analyzed in three stages, including open, axial and selective coding steps, and categorized as concepts and themes network.
    Findings: The analyses of the present study indicate 17 basic themes and the main themes from interviews are: academic motivation, ability to use new technology in teaching, use of new resources in teaching, attention to self-professional development, Ability to train specialist workforce and commitment and professional responsibility. Based on these factors, given from the experiences of faculty members in research competences the findings of the study explored 8 basic themes, some of which include the publication of an article and other scientific works of the professor in English, an attempt to cooperate in the knowledge production in international arenas and academic and research ability of professor.
    Keywords: Faculty member's teaching competencies, Faculty member's research competencies, internat ionalization of higher education